Testovi za hronični pankreatitis

Glavni simptomi akutnog pankreatitisa su bol, povraćanje i nadutost (Mondorska triada).
Bol pojavljuje se iznenada, češće uveče ili noću ubrzo nakon pogreške u prehrani (upotreba pržene ili masne hrane, alkohola). Njegova najtipičnija lokalizacija je epigastrična regija, iznad pupka, koja odgovara anatomskom položaju pankreasa. Epicentar boli smješten je u srednjoj liniji, ali može se pomaknuti udesno ili lijevo od srednje linije i čak se proširiti po cijelom trbuhu. Obično bol isijava preko kostualne margine prema leđima, ponekad prema donjem dijelu leđa, prsima i ramenima, do lijevog kuta rebra i kralježaka. Često su nalik na pojas, što ostavlja dojam uvučenog pojasa ili obruča. Uz pretežno oštećenje glave pankreasa, lokalizacija boli može ličiti na akutni destruktivni holecistitis, s oštećenjem njegovog tijela - bolesti želuca i tankog crijeva, a s oštećenjem repa - bolesti slezine, srca i lijevog bubrega. U nekim situacijama sindrom oštrog bola prati kolaps i šok.

Gotovo istovremeno s boli pojavljuje se višestruko, bolno i ne donosi olakšanje povraćanje. Ona izaziva gutanje hrane ili vode. Unatoč višestrukoj prirodi povraćanja, povraćanje nikad nema ustajalu (fekaloidnu) prirodu.

Tjelesna temperatura na početku bolesti često je subfebrilna. Hektična groznica ukazuje na razvoj široko rasprostranjenih sterilnih i raznoliko zaraženih oblika pankreatitisa. Na osnovu težine simptoma sistemske upalne reakcije možemo samo uslovno prosuditi prirodu i rasprostranjenost destruktivnog procesa.

Važan i rani dijagnostički znak nekroze pankreasa je cijanoza lica i udova. Cijanoza u obliku ljubičastih mrlja na licu poznata je kao simptom Mondora, cijanotične mrlje na bočnim zidovima trbuha (pupčana ekhimoza) - kao simptom sive sisaljkei cijanoza pupčane regije - Grunwald simptom. U kasnijim fazama bolesti cijanoza lica može se zamijeniti svijetlom hiperemijom - "Kallikrein lice". Navedeni znakovi temelje se na brzo progresivnim poremećajima hemodinamike i mikrocirkulacije, hiperencimiji i nekontroliranoj citokinokinezi.

Kada pregledavate trbuh, imajte na umu nadimanje, uglavnom u gornjim delovima. Uz uobičajenu nekrozu gušterače, trbuh je jednoliko natečen, oštro osjetljiv čak i pri površnoj palpaciji. S dubokom palpacijom bol se naglo pojačava, ponekad su nepodnošljive. Pri palpaciji lumbalne regije, posebno ugao leve rebra-vertebrala, javlja se oštra bol (Mayo-Robson simptom) U području preosjetljivosti otkrivenoj površnom palpacijom otkrivaju se ukočeni mišići prednjeg trbušnog zida, što ukazuje na prisustvo pankreatogenog izliva, bogatog enzimima, i pojave pankreatogenog peritonitisa. Često se opaža poprečni bolni otpor prednjeg trbušnog zida u izbočenju gušterače (Kerte simptom).

Kao jedan od znakova destruktivnog pankreatitisa smatra se fenomenom odsustva pulsiranja trbušne aorte zbog povećanja veličine gušterače i edema retroperitonealnog vlakna - Voskresensky simptom.

Kada se proces lokalizira u vrećici za punjenje, napetost mišića otkriva se uglavnom u epigastričnoj zoni, s širenjem upale izvan njegovih granica (na parietalno i karlično tkivo, kao i na peritoneum), izraženom mišićnom napetošću i pozitivnom Simptom Shchetkin-Blyumberg. Mora se imati na umu da s lokalizacijom nekrotičnog procesa u repu gušterače, simptomi iritacije peritoneja mogu biti blagi, što je povezano s pretežno retroperitonealnom lokalizacijom procesa i odsutnosti peritonitisa. Kada je pogođena glava, obično je brz razvoj sindroma žutice i gastroduodenalne pareza.

Tup zvuk udaraljki u ravnim dijelovima trbuha ukazuje na prisustvo izljeva u trbušnoj šupljini. Auskultacija abdomena otkriva slabljenje ili odsustvo crijevnog buke zbog razvoja paralitične crevne opstrukcije i pankreatogenog peritonitisa.

Laboratorijska dijagnostika

Glavna manifestacija akutnog pankreatitisa je funkcionalni poremećaj gušterače, posebno pojava hiperfermentemije. Ovo svojstvo patogeneze akutnog pankreatitisa već decenijama tradicionalno se koristi u diferencijalnoj dijagnozi s drugim hitnim bolestima trbušnih organa. Određivanje aktivnosti amilaze u krvnoj plazmi (ređe - lipaze, tripsin, elastaza) - dijagnostički standard. Najčešće u kliničkoj praksi je određivanje aktivnosti amilaze i lipaze u krvi. Četverostruko povećanje ukupne i pankreasne amilaze i dvostruka lipaza u odnosu na gornju granicu norme ukazuju na fenomen pankreatostaze.

Maksimalne vrijednosti aktivnosti amilaze u serumu karakteristične su za prvi dan bolesti, što odgovara uvjetima hospitalizacije većine bolesnika s akutnim pankreatitisom u bolnici. Utvrđivanje aktivnosti lipaze u krvi značajan je dijagnostički test u kasnijem datumu od početka bolesti jer njegovo djelovanje u krvi pacijenta s akutnim pankreatitisom traje duže vrijeme od vrijednosti amilasemije. Ovaj fenomen određuje veću osjetljivost i specifičnost lipaznog testa u odnosu na amilazu.

U domaćoj kliničkoj praksi tradicionalno se koristi definicija amilaze u urinu. Dodatni test je ispitivanje aktivnosti amilaze u peritonealnom eksudatu tokom laparoskopije (laparocenteza). Kada se koristi Volgemutova metoda (određivanje ukupne amilolitičke aktivnosti urina), prema kojoj je normalna aktivnost amilaze u urinu 16-64 jedinica, mogu se otkriti različiti nivoi njenog povećanja - 128-1024 jedinica. i još mnogo toga. Volgemut-ova metoda nije dovoljno specifična za α-amilazu pankreasa, budući da odražava ukupnu aktivnost glikoliznih enzima sadržanih u biološkom mediju poslanom na istraživanje.

Određivanje aktivnosti tripsina i elastaze u krvi u dijagnostici akutnog pankreatitisa ima manje kliničke upotrebe od laboratorijskog praćenja amilaze (lipaze) zbog složenosti i troškova metoda.

Hypreamylasemia u dinamici bolesti važan je pokazatelj očuvane funkcije gušterače u uvjetima pankreatostaze što je tipično za intersticijski pankreatitis ili fokalnu (kapitativnu) pankreasnu nekrozu u prvim danima bolesti. Disfermentemija (kršenje odnosa amilaze i lipaze u krvi) ukazuje na pankreasnu nekrobiozu, dok normalan nivo amilaze u krvi, hipoamilasemija (pa čak i fermentemija) su najkarakterističnije za pankreasnu nekrozu, što ukazuje na raširenu prirodu uništavanja gušterače i gubitka izlučne funkcije.

Ne postoji direktna veza između razine amilasemije (amilazurije), učestalosti i oblika nekroze pankreasa (intersticijska, masna, hemoragična). Rezultati ispitivanja enzimskog spektra krvi uvijek se trebaju uzeti u obzir samo u kombinaciji s podacima drugih kliničkih, laboratorijskih i instrumentalnih metoda ispitivanja pacijenta s akutnim pankreatitisom.

Promjene u kliničkom testu krvi za akutni pankreatitis nemaju stroge specifičnosti. U tom smislu široko su poznate značajne poteškoće u laboratorijskoj diferencijalnoj dijagnozi aseptičnih i inficiranih oblika nekroze pankreasa što je s gledišta pravovremenog liječenja izuzetno važno. Povećanje ovih pokazatelja u dinamici bolesti za više od 30% početne razine, zajedno s ostalim kliničkim i laboratorijskim podacima, pouzdano potvrđuje razvoj pankreatogene infekcije, ali istovremeno, u pravilu, propuštaju 2-3 dana. Najprivjerljiviji u korist zaražene prirode pankreasne nekroze je granični broj leukocita u krvi iznad 15x10 9 / l i indeks intoksikacije leukocitima veći od 6 jedinica.

Indirektni znakovi smatraju se infekcijama trombocitopenija, anemija i acidozaone se moraju uzeti u obzir u zbiru kliničkih i instrumentalnih podataka.

Biohemijske promjene u krvi ukazuju na razvoj hiper- i dismetabolizma sindroma, koji je najizraženiji kod destruktivnih oblika pankreatitisa. U tim situacijama najznačajnije promene u biokemijskom spektru u krvi su disproteinemija, hipoprotein i hipoalbuminemija, hiperazotemija i hiperglikemija. Perzistentna hiperglikemija ukazuje na opsežnu nekrozu pankreasa, a njegova vrijednost je veća od 125 mg / dl (7 mmol / l) - nepovoljan prognostički faktor. Hipertrigliceridemija, hipoholesterolemija, nedostatak lipoproteina visoke gustoće i povećanje koncentracije masnih kiselina zabilježeni su u lipidnom spektru u krvi.

C-reaktivni protein zajedno s haptoglobinom i α1-antitripsin - protein akutne faze upale. Kod akutnog pankreatitisa sadržaj C-reaktivnog proteina više od 120 mg / l u krvi pacijenta ukazuje na nekrotična oštećenja gušterače. Koncentracija C-reaktivnog proteina odražava ozbiljnost upalnih i nekrotičnih procesa, što vam omogućava da pomoću ovog testa utvrdite, s jedne strane, edematozni pankreatitis ili nekrozu pankreasa, a s druge sterilnu ili inficiranu prirodu nekrotičnog procesa.

Primjena prokalcitonin test kod različitih oblika akutnog pankreatitisa pokazali su da je kod bolesnika s inficiranom pankreasnom nekrozom koncentracija prokalcitonina značajno veća nego u sterilnom destruktivnom procesu.

Prag za uobičajenu nekrozu pankreasa smatra se koncentracijom C-reaktivnog proteina većom od 150 mg / l, a prokalcitoninom - više od 0,8 ng / ml. Uobičajena pankreatogena infekcija karakteriše koncentracija C-reaktivnog proteina u krvi pacijenta više od 200 mg / l, a prokalcitonin više od 2 ng / ml.

Među drugim biohemijskim markerima koji karakteriziraju težinu akutnog pankreatitisa, obećavaju se istraživanja katalitičke aktivnosti fosfolipaze A2, tripsingen, urotrypsinogen-2, peptid aktiviran tripsinom, protein povezan sa pankreatitisom, interleukini 1, 6 i 8, faktor nekroze tumora i neutrofil elastaza. Utvrđeno je da koncentracija peptida aktiviranog tripsinom u urinu korelira s koncentracijom C-reaktivnog proteina i interleukina 6. Koncentracija ovog metabolita u peritonealnoj tekućini izravno je proporcionalna stupnju nekroze pankreasa.

Unatoč činjenici da se sadržaj većine biokemijskih tvari naglo povećava u krvi oboljelih od pankreasne nekroze što je prije moguće (24-48 sati) od početka bolesti, uporaba ovih markera u kliničkoj praksi hitne hirurgije ograničena je visokim troškovima metoda i nepostojanjem pouzdano poznate minimalne razine praga. Čini se da je svojevrsni kompromis u trenutnim materijalnim i tehničkim uvjetima određivanje koncentracije C-reaktivnog proteina u bilo kojoj biokemijskoj laboratoriji.

Hemokoncentracija najkarakterističniji za destruktivne oblike akutnog pankreatitisa. Hematocrit više od 47% u vrijeme hospitalizacije pacijenta u bolnici i odsutnost njegovog smanjenja u roku od 24 sata od intenzivne terapije ukazuje na razvoj pankreasne nekroze.

Ispitivanje spektra jetrenih enzima u bolesnika s akutnim pankreatitisom kompliciranim razvojem hepatocelularne insuficijencije karakteristične za pankreasnu nekrozu moguće je prepoznati visoku aktivnost alanina i aspartičnih aminotransferaza. Značajno povećanje aktivnosti laktatne dehidrogenaze odražava velika oštećenja pankreasa. Sa stajališta diferencijalne dijagnoze, potrebno je zapamtiti da su slične promjene karakteristične za akutni infarkt miokarda, opsežni crijevni infarkt i hepatitis različite etiologije.

Kod bilijarnog pankreatitisa zbog holedokolitijaze, kao i s prevladavajućom lezijom glave pankreasa, karakteristična je kolestaza, koja se izražava hiperbilirubinemijom s prevladavanjem izravnog (vezanog) udjela bilirubina, velikom aktivnošću aspartat aminotransferaze i alkalne fosfataze.

Oh izražene promjene u vodno-elektrolitnoj ravnoteži dokaz hemokoncentracije, nedostatka kalijuma, natrijuma, kalcijuma. At uobičajeni oblici pankreasne nekroze smanjenje koncentracije kalcijuma u krvnoj plazmi uslijed njegovog taloženja u žarištima steatonekroze u obliku žučnih soli.

Kada trebate uzeti testove na prisustvo hroničnog pankreatitisa

Čim se počnu pojavljivati ​​prvi znakovi kršenja normalnog funkcioniranja gušterače, morate odmah ići na sastanak kod iskusnog stručnjaka. Gastroenterolog ili terapeut će propisati glavni pregled, nakon čega će, u skladu s dobivenim rezultatima, poslati na dodatna ispitivanja.
Analize se daju sa sljedećim pokazateljima:

  • bol u levom hipohondriju, koja se manifestuje periodično koja se pojačava nakon jela i smanjuje se tokom posta ili u sedećem položaju tijela,
  • povećana slinavost,
  • povraćanje
  • česte izbijanje vazduhom ili hranom,
  • smanjen apetit
  • povećana proizvodnja plina,
  • proliv (izmet žućkaste ili slamnate boje, s oštro neprijatnim mirisom, ponekad sadrži čestice ne probavljene hrane),
  • gubitak kilograma
  • tijelo se brzo umara
Bol u lijevom hipohondriju znak je slabe probave

Gornja stanja tijela ukazuju na loše funkcioniranje gušterače, što utječe na dobrobit, narušava radnu sposobnost, koža postaje suha, kosa ispada, razvija se anemija.
Glavna stvar je pravodobno identificirati patologiju i započeti liječenje. Ozbiljno iscrpljivanje, poremećena ravnoteža elektrolita i gubitak vitalnih elemenata u tragovima mogu biti opasni za ljudski život.

Važno! Morate znati i da je prije uzimanja testova za hronični pankreatitis zabranjeno jesti, a nekoliko dana prije toga odbiti masnu i prženu hranu. Ako se moraju napraviti testovi kako biste odredili nivo glukoze, tada možete jesti hranu kao i obično, bez ograničavanja.

Koje testove treba uzeti sa ovom patologijom

Pacijentu se bez greške propisuje da prođe niz studija. Da bi dobio potpunu sliku zdravstvenog stanja pacijenta, lekar mora proceniti:

  • opšti test krvi
  • glukoza u krvi
  • nivo holesterola
  • nivo amilaze u krvi, urinu, slini,
  • fekalna analiza
  • aktivnost enzima (lipaza, tripsin),
  • aktivnost bilirubina i aktivnost transaminaza,
  • dvanaestopalačni sadržaj
  • tečnost iz trbušne šupljine dobijena tokom laparoskopije (test izljeva),
  • REA,
  • test za tumorske markere.

Klinički test krvi

Koje testove treba uzeti za hronični pankreatitis, može iskusiti iskusni gastroenterolog.

Općim testom krvi za dijagnosticiranje hroničnog pankreatitisa određuju se bijela krvna zrnca, crvena krvna zrnca (ESR) i volumen enzima. Glavno pravilo je uzeti opću analizu ujutro na prazan stomak. Kod patoloških procesa, pokazatelji će biti iznad normalnih i ukazivati ​​na žarište upale u tijelu. Zanimljivo je da se kod hroničnog pankreatitisa razina enzima nimalo ne razlikuje od pokazatelja zdrave osobe.

Hemija krvi

Biohemija vam omogućava da odredite nivo:

  • povišena glukoza (norma ne smije biti veća od 5,5 mmol / l),
  • niži holesterol (normalan 3-6 mmol / l),
  • enzimi gušterače (snižen će alfa 2-globulin).

Međutim, kod upalnih i neoplastičnih procesa, bolesti bubrega, on se povećava (normalno 7–13%), povećava se tripsin (normalno 10–60 µg / L), a lipaza (normalno 22–193 U / L).

Pažnja! Vrlo opasno kod hroničnog pankreatitisa je razina šećera, koju pacijent mora pratiti. Pokazatelj više od 7 mmol / l ukazuje na prisutnost dijabetesa.

Analiza fekalnog tkiva

U istraživanju izmeta za biohemiju otkrivena su vlakna koja nisu imala vremena za probavu, mišićna vlakna, boja će biti blago sivkasta, konzistencija masna. U prisustvu pankreatitisa opaža se smanjenje egzokrine insuficijencije, što ukazuje na smanjenu aktivnost enzima.

Analiza mokraće

Pankreasna amilaza u urinu povećava se više puta. Potrebno je prikupiti jutarnju mokraću u količini od 100-150 ml. Norma pankreasne amilaze je 0-50 jedinica / litra.
Pri prolasku testa urina na hronični pankreatitis utvrđuje se pokazatelj aminokiselina, jer s bolešću primjećuje se njihova prekomjerna ekskrecija, što ukazuje na slabu apsorpciju aminokiselina u tankom crijevu. Lasusov test pomaže da se utvrdi njihova prisutnost. Za istraživanje se koristi jutarnji urin koji skuplja srednji dio u sterilnu posudu.

Važno! Kod hroničnog pankreatitisa nivo CEA (rak-embrionalni antigen) raste za 70%.

Kod hroničnog pankreatitisa primjećuje se povećana razina markera CA 125. Kod pankreatitisa povećava se koncentracija markera CA 72-4.

Određivanje nivoa tumorskih markera

Na osnovu tih rezultata ne postavlja se konačna dijagnoza prisutnosti hroničnog pankreatitisa. Neophodno je proći sveobuhvatni pregled kako bi se utvrdila tačna dijagnoza:

  • Ultrazvuk trbušnih organa za utvrđivanje difuznih promjena u tkivima pankreasa,
  • Rendgenski snimak - za potvrđivanje kalcifikacije pankreasa,
  • pregled tomografom radi otkrivanja područja nekroze ili tumora,
  • snimanje magnetnom rezonancom za panoramsko snimanje gušterače,
  • uzimanje biopsije za istraživanje,
  • fibrogastroskopija će vam pomoći da se pažljivije ispita gušterača.

Mnogi se pacijenti često pitaju zašto je, s dijagnozom hroničnog pankreatitisa, većina testova u granicama normale.. Činjenica je da je dijagnoza ove patologije komplicirana anatomskom predispozicijom gušterače i njenim odnosom s drugim organima gastrointestinalnog trakta.
Međutim, prilično opsežan spisak postupaka koji su u toku pomoći će polazniku specijalista da postavi najtačniju dijagnozu i odabere odgovarajući tretman. Da bi rezultati bili pouzdani, potrebno je strogo pridržavati svih pravila prikupljanja testova.

Pacijentu se propisuje snimanje magnetnom rezonancom za panoramsko snimanje gušterače

Koje su preventivne mjere za bolesti gastrointestinalnog trakta?

Da biste spriječili ovu bolest, morate se pridržavati pravilne prehrane. Prehrana treba da uključuje sve potrebne vitamine i minerale. Jedenje voća i povrća je obavezno. Masna i pržena hrana spadaju pod ograničenje, pretjerano slanu i slatku hranu treba odbaciti. Eliminirajte kancerogene tvari, konzervanse i druge hemijske aditive.

Pogledajte video: Lipaza i amilaza (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar