Promjene u organima i sistemima kod dijabetesa

Razvoj oftalmopatije posmatra se u pozadini napredovanja dijabetes melitusa, što je glavna bolest. Patologija nastaje zbog pojave poremećaja u procesima metabolizma ugljikohidrata u ljudskom tijelu.

Pojava dijabetičke oftalmopatije povezana je s pojavom fizioloških, biohemijskih i imunoloških poremećaja u tijelu. Jedan od najčešćih poremećaja u napredovanju dijabetesa jesu promjene u svojstvima krvi i promjene u vaskularnom zidu krvožilnog sustava.

Te promjene izazivaju razvoj patoloških procesa koji dovode do pojave dugotrajne kronične gladovanja kisikom u tkivima organa vida.

Manjak kisika dovodi do oštećenja mrežnice. U tijelu se počinje razvijati dijabetička retinopatija. Ova patologija, prema medicinskim statistikama, čini oko 70% svih identificiranih slučajeva razvoja dijabetičke oftalmopatije.

Preostalih 30% prijavljenih slučajeva dijabetičke oftalmopatije čine razvoj:

  • dijabetička katarakta
  • rubeozni glaukom,
  • hronični blefaritis
  • holazion
  • prolazno smanjenje oštrine vida.

Ako u tijelu postoji dijabetes, pacijenti bi trebali imati na umu da nedostatak kontrole nad nivoom šećera u krvi pridonosi napredovanju teških komplikacija u tijelu na pozadini osnovne bolesti.

Promjene vidnog organa s razvojem dijabetičke oftalmopatije

Dijabetička retinopatija, najčešća komplikacija šećerne bolesti, je lezija mrežnice organa vida. Ova komplikacija najvjerovatnije se javlja kod dijabetesa tipa 1. U procesu napredovanja bolesti promjene vaskularnog zida dovode do značajnog slabljenja vida ili njegovog potpunog gubitka.

Razvoj ove vrste dijabetičke oftalmopatije kao dijabetičke retinopatije dovodi do promjena u vaskularnom zidu kapilara očne jabučice, istovremeno postoji aktivan rast novoformiranih žila.

Uz ove procese u očnoj jabučici opaža se i pojava patologija u području makule.

Razvoj dijabetičke oftalmopatije može se očitovati u nekoliko vrsta patologija optičkog živca.

Razvoj ovog ili onog oblika patologije u velikoj mjeri ovisi o stupnju napredovanja dijabetesa. Pored toga, oblik manifestovane patologije može ovisiti o individualnim karakteristikama pacijentovog tijela.

Najčešće patologije optičkog živca su:

  1. Atrofija vidnih živaca je patologija koja prati razvoj dijabetesa u adolescenciji. Ovu patologiju karakterizira progresivno smanjenje oštrine vida, sužavanje kuta vidnog polja i blanširanje diskova fotoosjetljivih živaca.
  2. Papilopatija se javlja dekompenzacijom temeljnog oboljenja, razvoj patologije prati pojava oštrih napada zamagljenog vida. Uz to, razvoj ove patologije karakterizira pojava edema fotoosjetljivog živca i žlijezda korpusa.
  3. Prednju i stražnju neuropatiju ishemijske geneze karakterizira pojava takvih karakterističnih znakova kao što je jednostrano smanjenje oštrine vida i pojava takve pojave kao što je sektorski gubitak u vidnom polju.

Ishod razvoja patoloških procesa koji se razvijaju u organu vida je djelomični ili potpuni gubitak vida i djelomična ili potpuna atrofija fotoosjetljivog živca.

Ksantomatoza

Koža osoba s dekompenziranom šećernom bolešću kao rezultat dehidracije je suha, naborana, hrapava i ljuskava na dlanovima i stopalima, njen turgor je smanjen. Kod dugotrajne dijabetesa gotovo 80% ljudi ima razne dermatoze povezane s metaboličkim poremećajima, smanjenjem zaštitne funkcije kože i oslabljenom mikrocirkulacijom. U djece sa labilnim tijekom dijabetes melitusa primjećuje se karakteristično rumenilo (dijabetička rubeoza) - rezultat širenja kožnih kapilara - što pacijentima daje varljiv izgled cvjetajućeg zdravlja. Pacijenti s „iskustvom“ mogu razviti dijabetičku dermopatiju u obliku velikih atrofičnih, hiperpigmentiranih, ljuskastih mrlja na prednjoj površini nogu. S razvojem teških dijabetičkih angiopatija opažaju se trofični čirevi na koži nogu i stopala.

Ksantomatoza uredi |

Dijabetes tipa 1

Šećerna bolest tipa 1 je bolest endokrinog sustava, za koju je karakteristična pojačana koncentracija glukoze u krvi, koja se razvija uslijed destruktivnih procesa u specifičnim ćelijama gušterače koji luče hormon - inzulin, uslijed čega dolazi do apsolutnog nedostatka inzulina u tijelu

Sindrom dijabetičkog stopala

Sindrom dijabetičkog stopala jedna je od komplikacija dijabetesa, zajedno s dijabetičkom oftalmopatijom, nefropatijom itd., Što je patološko stanje koje nastaje kao posljedica oštećenja perifernog živčanog sustava, arterijske i mikrovaskulature, a manifestuje se gnojnim-nekrotičnim, ulcerativnim procesima i oštećenjem kostiju i zglobova stopala

Dijabetes melitus je pojam koji objedinjuje endokrine bolesti, čija je karakteristika nedostatak djelovanja hormona inzulina. Glavni simptom dijabetesa je razvoj hiperglikemije - povećanja koncentracije glukoze u krvi, koja je perzistentna

Simptomi dijabetesa

Učinkovitost liječenja dijabetesa direktno ovisi o vremenu otkrivanja ove bolesti. Uz dijabetes melitus tipa 2, bolest može dugo vremena izazvati samo blage pritužbe, na koje pacijent možda ne obraća pažnju. Simptomi dijabetesa mogu se izbrisati, što otežava dijagnozu. Što prije se postavi točna dijagnoza i započne liječenje, niži je rizik od razvoja komplikacija dijabetesa

Inzulin je hormon koji proizvodi beta ćelija otoka pankreasa Langerhansa. Naziv inzulin dolazi od latinskog insula - otok

Konzultacija endokrinologa

Specijalisti Endokrinološkog centra sjeverozapadne države provode dijagnostiku i liječenje bolesti endokrinog sustava. Endokrinolozi centra u svom radu zasnivaju se na preporukama Evropskog udruženja endokrinologa i Američkog udruženja kliničkih endokrinologa. Savremene dijagnostičke i medicinske tehnologije daju optimalan rezultat liječenja.

Pogledajte video: . What You Eat Matters 2018 - Full Documentary Subs: ARCZESFRHUIDKONLPTRUZHSI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar