Svrab kože kod dijabetesa kod žena: tretman intimnih područja

Dijabetes melitus je bolest kod koje je metabolizam ugljikohidrata u tijelu poremećen, što se očituje povećanom koncentracijom šećera u pacijentovoj krvi i urinu. Konstantno povišena glukoza s vremenom postaje uzrok poremećaja prirodnog procesa uklanjanja toksina.

Jedna od manifestacija ove tegobe može biti svrab na koži. U stanju je da dostavi mnogo neprijatnih senzacija, jer postoji potreba za redovitim mehaničkim iritacijama kože. Ovdje simptomi mogu biti slični alergiji, pa je toliko važno ispravno utvrditi da su započeli s dijabetesom.

Uzroci svrbeža kože

Kod šećerne bolesti prvog ili drugog tipa male posude počinju se začepiti kristalima šećera. Rezultat ovog procesa je:

Koža takođe počinje reagirati na ovaj proces. Vlaga kože i njen prirodni turgor su smanjeni. Može postati grub i svrbež. Svrab je jedan od najupečatljivijih znakova šećerne bolesti, a takvi se simptomi često jednostavno ignorišu.

Nokti i kosa takođe mogu patiti od razvoja bolesti, što se očituje suhom i krhkošću. U nekim slučajevima može početi seboreja. Čitav razlog će biti taj što je platna za kosu i nokte s bolešću koja nedostaje važna hranjiva. Postoje čak i preduvjeti za početak ćelavosti.

Ako je razina glukoze u krvi previsoka, onda se na površini kože mogu pojaviti mjehurići, koji se jednostavno ne mogu eliminirati dok se šećer ne vrati u normalu. Zbog svrbeža na koži dolazi do grebanja i infekcije se mogu povezati s njima s naknadnim razvojem upalnog procesa i drugim komplikacijama.

Čak i manje rane na epidermi kod dijabetes melitusa zaceliće se predugo i mogu dostaviti puno nelagode. Takve stalno otvorene rane postaju uzrok razvoja gljivičnih lezija. Koža će se sustavno gnojiti, a mogu se pojaviti razni apscesi, fleke i osipi, i sve ove simptome treba pažljivo razmotriti.

Vrste kožnih osipa sa dijabetesom

Danas medicina poznaje više od 30 vrsta raznih kožnih bolesti koje se javljaju sa dijabetesom. Najozbiljniji od njih je neurodermatitis. Za tu bolest su karakteristični uporni svrab i kvarovi nervnog sistema.

Svi problemi s kožom podijeljeni su u 3 glavne skupine koje su podijeljene prema etiologiji bolesti, ali ih objedinjuje zajednički uzrok - dijabetes. Dakle, postoje takve grupe:

  1. primarne bolesti. Razvijaju se zbog angiopatije, kao i kršenja u povlačenju toksičnih supstanci. U ovu kategoriju kožnih tegoba spadaju dijabetička ksantomatoza, dijabetički plikovi, kao i dermopatija,
  2. sekundarno. Postanite posljedica dodavanja upale pustularne prirode (pioderme), kao i kandidijaze, koja je nastala kao posljedica gljivične infekcije,
  3. kožne tegobe izazvane lijekovima koji se koriste da bi se riješili dijabetesa. Tu spadaju: urtikarija, dermatoza, ekcem i alergijske reakcije.

Dermalni pruritus ne mora uvijek reagirati na medicinski tretman. Pojavljuje se dugo i karakteriziraju ga periodična pogoršanja.

Glavne sorte svrbeža

Svrab se u medicini obično deli na sledeće vrste:

  • dijabetički ksantom. Nastaje zbog kršenja metabolizma lipida u tijelu dijabetičara. Takav se svrbež očituje žutim plakovima na koži. U pravilu se razvijaju na fleksionim površinama gornjih i donjih ekstremiteta,
  • dijabetički eritem. Takav svrbež je karakterističan za muškarce starije od 40 godina. Na koži se pojavljuju crvene mrlje dovoljno velike veličine. Takve lezije imaju jasne granice i lokalizirane su na najizloženijim dijelovima kože (vratu, licu, rukama),
  • dijabetički mjehuri. Manifestira se na stopalima, prstima i nožnim prstima. Takvi mjehurići mogu imati svijetlu ili ružičastu seroznu tečnost unutra. Veličina varira od malih pjega (od nekoliko milimetara) do velikih formacija (promjera više od 1 centimetar),
  • dijabetička dermopatija. Može se pojaviti prilično često u usporedbi s drugim tipovima kože. Za dermopatiju je karakteristično pojavljivanje vezikula na nogama (posebno na prednjem dijelu). Mogu biti crveno-smeđe boje i dostići veličine od 5 do 10 mm. Vremenom se mjehurići pretvaraju u pigmentirane mrlje,
  • neurodermatitis. Ova manifestacija svrbeža kože može se nazvati pretečom dijabetesa,
  • dijabetička skleroderma. Karakterizira ga zadebljanje kože na vratu i leđima.

Kako se leči?

Ako je svrbež počeo u šećernoj bolesti, tada će se njegovo liječenje prvenstveno povezati s obveznom normalizacijom metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Medicina je dokazala da kršenja u ovom procesu direktno utiču na stanje kože i razvoj svraba.

Glavni način liječenja ovog neugodnog problema je kroz dijetsku terapiju. Prehrana treba da uključuje potpuno isključivanje masti i ugljenih hidrata. U nekim slučajevima, poštivanje ovih strogih zahtjeva može utjecati na tok bolesti i pomoći u smanjenju nelagode na koži dijabetičara.

Posebnu pažnju treba obratiti na upotrebu lijekova koji snižavaju glukozu u krvi. To bi trebalo pojedinačno odabrati endokrinolog nakon detaljnog pregleda pacijentovog tijela. Može biti tako i proizvodi koji snižavaju šećer u krvi.

Da bi ublažio stanje, doktor može propisati neke lokalne lijekove, na primjer, gel, mast ili kremu. Sadrže posebna antifungalna sredstva i antibiotike. Ako govorimo o ekcemu ​​ili neurodermatitisu, tada se svrbež kože u takvim situacijama može savršeno ukloniti pomoću masti na bazi kortikosteroida.

Pogledajte video: Zašto se javlja vaginitis, odnosno svrab vagine? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar