Karakteristike, svojstva i upotreba insulina insuman quick gt

Injekcija 100 IU / ml

Sadrži 1 ml rastvora

aktivna supstanca: humani inzulin 100 IU (3,571 mg),

pomoćni sastojci: 85% glicerola, metakrezola, natrijum dihidrogen fosfata dihidrata, natrijum hidroksida, koncentrovane hlorovodonične kiseline, vode za injekcije.

Prozirna bezbojna ili gotovo bezbojna tečnost.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Insuman® Rapid GT odlikuje brzi početak i kratko djelovanje. Učinak smanjenja šećera očituje se u roku od 30 minuta nakon supkutane primjene, a dostiže maksimum u roku od 1-4 sata. Efekat traje 7-9 sati.

Poluživot inzulina u serumu iznosi otprilike 4-6 minuta. Produžava se kod teškog zatajenja bubrega. Treba napomenuti da farmakokinetika inzulina ne odražava njegov metabolički učinak.

Farmakodinamika

Insuman® Rapid je neutralna otopina inzulina (obični inzulin).

Insuman® Rapid HT sadrži inzulin koji je po strukturi identičan ljudskom inzulinu, dobiven upotrebom rekombinantne DNA upotrebom Escherichia coli.

Kao i ljudski inzulin, insan® Rapid GT

- snižava glukozu u krvi i pojačava anaboličke efekte, u

uz smanjenje kataboličkih efekata

- povećava transport glukoze unutar ćelija i stvaranje glikogena u mišićima i jetri, poboljšava upotrebu piruvata, inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu

- povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu

- pospješuje potrošnju aminokiselina od strane ćelija i aktivira sintezu proteina

- povećava dotok kalijuma u ćelije

Doziranje i primjena

Željene razine glukoze u krvi, pripravci inzulina koji se koriste i režim doziranja (doza, raspodjela vremena) biraju se pojedinačno u skladu s prehranom, nivoom fizičke aktivnosti i životnim stilom pacijenta.

Dnevne doze i vrijeme primjene

Ne postoje nepromjenjiva pravila za doziranje inzulina. Prosječna dnevna potreba za inzulinom iznosi 0,5-1,0 IU na 1 kg tjelesne mase pacijenta. Osnovni metabolički zahtjev je 40-60% dnevne doze inzulina. Insuman® Rapid HT se daje supkutano 15-20 minuta prije obroka.

U liječenju teške hiperglikemije ili ketoacidoze, primjena inzulina je sastavni dio sveobuhvatnog terapijskog režima koji uključuje mjere zaštite pacijenta od mogućih ozbiljnih komplikacija u vezi s brzim smanjenjem razine glukoze u krvi. Takav tretman zahtijeva pažljivo praćenje pacijenta (procjena metaboličkog statusa, acidobazne ravnoteže i ravnoteže elektrolita, funkcionalni pokazatelji vitalnih organa itd.) U jedinici intenzivne njege ili u sličnim uvjetima.

Sekundarno prilagođavanje doze

Poboljšanje metaboličke kontrole može dovesti do povećanja

osetljivost na inzulin, što dovodi do smanjenja potreba za inzulinom. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze ako se promijeni težina ili stil života pacijenta, u drugim okolnostima koje mogu doprinijeti povećanoj sklonosti hipoglikemiji ili hiperglikemiji (vidjeti „Posebna uputstva“).

Posebne grupe pacijenata

Potreba za insulinom može se smanjiti u slučaju oslabljene funkcije jetre ili bubrega i u starosti (vidjeti „Posebna uputstva“).

Insuman® Rapid GT se daje supkutano. Dozvoljeno je intravensko davanje lijeka.

Apsorpcija inzulina i prema tome hipoglikemijski učinak mogu varirati ovisno o mjestu ubrizgavanja (na primjer, trbušni zid u usporedbi s bedrenom regijom).Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put unutar istog područja.

Intravenozna terapija inzulinom treba se provoditi u jedinici intenzivne njege ili uz odgovarajući nadzor i opremu.

Opće karakteristike

Insuman Rapid je lijek propisan za dijabetes. Dostupno u tečnom obliku i koristi se u obliku injekcije.

U medicinskoj praksi može se koristiti s drugim vrstama inzulina. Propisan je za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 s neučinkovitošću tableta za snižavanje šećera, njihovom netolerancijom ili kontraindikacijama.

Hormon ima hipoglikemijski efekat. Sastav lijeka je humani inzulin sa 100% rastvorljivošću sa kratkim djelovanjem. Tvar je dobivena u laboratoriji genetskim inženjeringom.

Rastvorljivi inzulin - aktivna supstanca lijeka. Sledeće komponente su korištene kao dodatak: m-krezol, glicerol, pročišćena voda, hlorovodonična kiselina, natrijum hidroksid, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - injekcije: bezbojni, prozirni (svaki po 5 ml u bezbojnim staklenim bocama, 5 boca u kartonskom paketu, 3 ml u bezbojnom staklenom ulošku, 5 uložaka u blister pakiranju, 1 paket u kartonskom pakovanju, 3 ml svaki u bezbojnim staklenim ulošcima ugrađenim u olovke za jednokratnu uporabu SoloStar, u kartonskom pakovanju 5 olovki za štrcaljke, a svako pakovanje sadrži i upute za upotrebu Insuman Rapid GT).

Sastav od 1 ml rastvora:

  • aktivna tvar: rastvorljivi inzulin (ljudski genetski inženjering) - 100 IU (međunarodne jedinice), što odgovara 3,571 mg,
  • pomoćne komponente: voda za ubrizgavanje, glicerol 85%, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat, metakrezol (m-krezol), kao i klorovodična kiselina i natrijum hidroksid (za podešavanje pH).

Farmakodinamika

Djelatna tvar hipoglikemijskog lijeka Insuman Rapid GT je topljivi inzulin, dobiven genetičkim inženjeringom upotrebom K12 soja E. coli, po strukturi je identičan ljudskom inzulinu.

Lijek smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, smanjuje kataboličke efekte i doprinosi razvoju anaboličkih efekata. Povećava transport glukoze i kalija u ćelijama, lipogenezu u jetri i masnom tkivu, stvaranje glikogena u mišićima i jetri. Inhibira lipolizu, glikogenolizu i glukoneogenezu. Poboljšava iskorištenje piruvata. Pojačava sintezu proteina i protok aminokiselina u ćelije.

Insuman Rapid GT je pripravak inzulina sa brzim početkom i kratkim trajanjem djelovanja. Hipoglikemijski efekat nakon subkutane (sc) primjene razvija se u roku od 30 minuta, dostiže maksimum nakon 1–4 sata i traje 7–9 sati.

Indikacije za upotrebu

  • liječenje dijabetesa koji zahtijeva inzulin,
  • lečenje ketoacidoze i dijabetičke kome,
  • postizanje metaboličke kompenzacije kod pacijenata sa šećernom bolešću tokom hirurških intervencija (prije i za vrijeme operacije, kao i u postoperativnom periodu).

Kontraindikacije

Primjena Insuman Rapid GT je kontraindicirana u bolesnika s hipoglikemijom i preosjetljivošću na bilo koju komponentu lijeka (aktivnu ili pomoćnu).

U sljedećim slučajevima, lijek treba primjenjivati ​​s oprezom (potrebno je pažljivo praćenje pacijentovog stanja, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina):

  • zatajenje bubrega / jetre,
  • proliferativna retinopatija, posebno kod pacijenata koji nisu dobili tretman fotokoagulacijom (laserska terapija),
  • interkurentne bolesti
  • teška stenoza koronarnih / moždanih arterija,
  • starije dobi.

Insuman Rapid GT, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Ne postoje strogo regulirana pravila za doziranje inzulina.Lijek, ciljanu koncentraciju glukoze u krvi, režim doziranja (doza i vrijeme primjene) liječnik određuje i prilagođava svakom pacijentu, uzimajući u obzir njegovu prehranu, način života i razinu tjelesne aktivnosti.

Dnevna doza u prosjeku iznosi 0,5-1 IU / kg, dok je 40-60% ukupne potrebne dnevne doze inzulina udjela ljudskog inzulina produljenog djelovanja.

Insuman Rapid GT se daje duboko s / c 15-20 minuta prije obroka, naizmjenično na mjestu ubrizgavanja unutar istog anatomskog područja primjene. Promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, od trbuha do bedara) moguća je samo uz dogovor s liječnikom, jer postoji rizik od smanjenja apsorpcije inzulina i, kao rezultat, njegovog hipoglikemijskog učinka.

Ako je potrebno, dozvoljeno je davanje Insuman Rapid GT intravenski (iv), međutim, u ovom se slučaju liječenje provodi u bolnici ili na drugom mjestu, ali pod uvjetom da se osiguraju slični uvjeti liječenja i praćenja.

Neposredno prije sakupljanja / primjene, rješenje treba ispitati - trebalo bi biti apsolutno prozirno i bezbojno, bez vidljivih stranih uključenja. Ako lijek ima drugačiji izgled, ne možete ga koristiti.

Insuman Rapid GT zabranjen je za upotrebu u različitim inzulinskim pumpama (uključujući pumpe za implantate) koje sadrže silikonske epruvete.

Lijek se ne smije miješati sa inzulinama životinjskog porijekla, insulinama različite koncentracije, analogima inzulina i bilo kojim drugim lijekovima.

Dozvoljeno je miješati Insuman Rapid GT sa svim ljudskim pripravcima inzulina koje proizvodi ista kompanija (Sanofi-Aventis).

Za primjenu lijeka, treba koristiti samo jednokratne plastične štrcaljke za odgovarajuću koncentraciju - kada se koriste bočice od 5 ml, OptiPen Pro1 ili ClickSTAR olovke za šprice - kada koristite patrone od 3 ml.

Liječnik mora dati jasne upute svakom pacijentu u vezi s učestalošću određivanja razine glukoze u krvi te preporuke o režimu doziranja Insuman Rapid GT u slučaju bilo kakvih promjena u načinu života ili prehrane.

Kod teške hiperglikemije i ketoacidoze primjena inzulina je osnovna komponenta složene terapije, koja uključuje i mjere zaštite pacijenta od mogućih ozbiljnih komplikacija uslijed intenzivnog smanjenja glukoze u krvi. Režim liječenja zahtijeva pažljivo praćenje u jedinici intenzivne njege, što uključuje praćenje vitalnih znakova tijela, utvrđivanje metaboličkog statusa, ravnoteže elektrolita i acidobazne ravnoteže.

Prilagođavanje doze

Promjena doze Insuman Rapid GT-a može biti potrebna u sljedećim slučajevima:

  • poboljšana metabolička kontrola (povećana osjetljivost na inzulin zbog čega se potreba tijela za tim smanjuje),
  • promena u telesnoj težini ili načinu života pacijenta, uključujući nivo fizičke aktivnosti, ishrane itd.,
  • druge okolnosti pod čijim uticajem mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije,
  • starost
  • zatajenje bubrega.

Prelazak na Insuman Rapid GT sa druge vrste inzulina

Prilagođavanje doze Insuman Rapid GT može biti potrebno u sljedećim slučajevima: prelazak iz inzulina životinjskog porijekla, prijelaz iz druge vrste humanog inzulina, prijelaz iz inzulina različitog trajanja djelovanja.

Prilikom prelaska pacijenta na Insuman Rapid GT iz inzulina životinjskog porijekla, možda će biti potrebno smanjiti dozu lijeka, posebno bolesnicima koji su skloni hipoglikemiji, prethodno potrebnim visokim dozama inzulina zbog prisustva antitijela na njega, prethodno provedenim u prilično niskim koncentracijama glukoze u krvi .

Smanjenje doze može biti potrebno i odmah nakon promjene vrste inzulina i nakon nekoliko tjedana.Stoga se odmah nakon zamjene prethodnog inzulina Insuman Rapid GT-om i u prvim tjednima njegove primjene preporučuje bolesniku pažljivo nadzirati stanje i koncentraciju glukoze u krvi. Pacijente koji su primali inzulin u visokim dozama zbog prisustva antitela trebalo bi zameniti u bolnici, jer postoji mogućnost da se pruži temeljitiji medicinski nadzor.

Upotreba Insuman Rapid GT u bočicama

  1. Skinite plastičnu kapicu iz nove boce.
  2. U špricu prikupite zrak u količini koja je jednaka potrebnoj dozi inzulina i unesite ga u bočicu (ne u otopinu).
  3. Bez vađenja šprice, okrenite bočicu naopako i nazovite propisanu dozu inzulina.
  4. Uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.
  5. Odvojite pregib kože na mjestu ubrizgavanja, umetnite iglu ispod kože i polako ubrizgavajte inzulin.
  6. Izvadite iglu i pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi.
  7. Na oznaku bočice napišite datum prve primjene inzulina iz bočice.

Upotreba Insuman Rapid GT-a u spremnicima

Cartridge insulin je dizajniran za upotrebu sa OptiPen Pro1 i ClickSTAR olovkama. Pre ugradnje, kertridže treba čuvati na sobnoj temperaturi 1-2 sata, jer su ubrizgavanja ohlađenog preparata bolna. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz kasete.

Uložak nije dizajniran da se miješa sa drugim vrstama inzulina, nije predviđen za ponovnu upotrebu.

U slučaju razbijanja olovke za štrcaljku, potrebna doza lijeka iz uloška može se primijeniti pomoću uobičajene šprice za jednokratnu upotrebu dizajnirane za određenu koncentraciju inzulina.

Nakon ugradnje kertridža možete ga koristiti 4 nedelje.

Svaki put nakon instaliranja novog uloška prije ubrizgavanja prve doze treba provjeriti pravilan rad olovke za štrcaljku.

Upotreba Insuman Rapid GT-a u olovci za brizgalice SoloStar

Rastvor Insuman Rapid GT u olovci za štrcaljku SoloStar može se davati samo supkutano.

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Prije svake upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke da biste provjerili da li je otopina u dobrom stanju.

Korištene olovke za štrcaljke podložne su uništavanju jer nisu namijenjene ponovljenoj uporabi.

Da bi se izbjegla infekcija, samo jedan pacijent treba koristiti svaku olovku za špriceve.

Informacije o korištenju olovke za injekciju SoloStar:

  • koristite igle kompatibilne sa SoloStarom,
  • svaki put koristite novu iglu i vršite sigurnosni test,
  • poduzimati posebne mjere opreza kako bi se spriječile nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije,
  • ne koristite olovku za štrcaljku u slučaju oštećenja ili sumnje u ispravnost njenog rada,
  • uvek nosite rezervnu olovku za brizgalice u slučaju gubitka ili oštećenja glavne,
  • zaštitite olovku štrcaljke od prljavštine i prašine (obrišite je čistom, vlažnom krpom, nemojte je ispirati, masti ili uranjati u tečnost da ne biste oštetili).

Primjena olovke za štrcaljku SoloStar:

  1. Kontrola inzulina: prije prve upotrebe, preporučuje se provjeriti naljepnicu na olovci štrcaljke da biste bili sigurni da je vrsta inzulina pravilno odabrana. Olovka za špric SoloStar, dizajnirana za pripremu Insuman Rapid GT-a, bele je boje sa žutim dugmetom i reljefnim prstenom na sebi. Nakon uklanjanja čepa trebate provjeriti izgled otopine koja se nalazi u olovci štrcaljke na prozirnost, bezbojnost i odsutnost stranih čestica.
  2. Pričvršćivanje igala: Važno je koristiti samo kompatibilne igle. Za svaku injekciju mora se ugraditi nova sterilna igla. Nakon skidanja poklopca pažljivo stavite iglu.
  3. Provođenje sigurnosnog testa (potrebno je izvršiti ispitivanje prije svake ubrizgavanja kako biste bili sigurni da olovka i igla štrcaljke rade, kao i odsutnost mjehurića zraka): nakon uklanjanja vanjskih i unutrašnjih kapa izmjerite dozu od 2 jedinice, stavite olovku štrcaljke s iglom prema gore i nježno tapkajte prst na uložak, tako da svi mjehurići zraka odu na iglu, i pritisnite žuto dugme. Ako se otopina pojavi na vrhu igle, tada olovka za štrcaljku i igla ispravno rade. Ako se lijek ne pojavi, cijeli postupak treba ponoviti sve dok se na vrhu igle ne pojavi inzulin.
  4. Odabir doze: na olovci za injekciju SoloStar moguće je podesiti dozu s točnošću od 1, od minimalne (1 jedinica) do maksimalne (80 jedinica). Ako je potrebna još veća doza, daju se dvije injekcije ili više. U trenutku odabira propisane doze, u prozoru za doziranje treba prikazati brojku „0“.
  5. Primjena doze: potrebno je umetnuti iglu ispod kože i potpuno pritisnuti žuto dugme. 10 sekundi držite pritisnutim gumb i ne vadite iglu da biste osigurali potpunu primjenu odabrane doze inzulina.
  6. Uklanjanje i uništavanje igle: Nakon svake injekcije iglu treba izvaditi i odbaciti. Da biste izbjegli rizik od nezgoda i spriječili infekciju, važno je pridržavati se posebnih mjera opreza (na primjer, staviti kapu na jednu ruku). Nakon vađenja igle, zatvorite olovku za štrcaljku kapicom.

Prije prve upotrebe olovke za injekciju SoloStar, preporučuje se pročitati upute za njezinu upotrebu.

Nuspojave

Najčešća nuspojava terapije insulinom je hipoglikemija. Najčešće se razvija u slučajevima kada doza primene Insuman Rapid GT-a premašuje potrebe tela za inzulinom. Uz opetovane teške epizode, moguć je razvoj neuroloških simptoma, uključujući konvulzije i komu. Teške i dugotrajne epizode mogu biti opasne po život pacijenta.

Manifestacijama neuroglikopenije u mnogih bolesnika prethodi simptom refleksne aktivacije simpatičkog nervnog sistema (kao odgovor na razvijanje hipoglikemije), što se može izraziti bržim ili izraženijim smanjenjem glukoze u krvi. Nagli pad glukoze može uzrokovati razvoj hipokalemije (komplikacije kardiovaskularnog sistema) i moždanog edema.

Ostale moguće nuspojave (razvrstavanje prema učestalosti pojave: često - od ≥ 1/100 do

Farmakoterapijska grupa:

Indikacije za upotrebu
Šećerna bolest ovisna o insulinu. Insuman Rapid GT indiciran je za liječenje dijabetičke kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u bolesnika sa šećernom bolešću u pre-, intra- i postoperativnom razdoblju.

  • hipoglikemija,
  • reakcija preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka, s izuzetkom slučajeva gdje je terapija inzulinom od vitalnog značaja. U takvim je slučajevima primjena Insuman Rapid GT moguća samo uz pažljivi medicinski nadzor i, ako je potrebno, u kombinaciji s antialergijskom terapijom.

Predostrožnosti i posebna uputstva

Moguća unakrsna imunološka reakcija humanog inzulina na inzulin životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju Insuman Rapid GT-a treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako se tijekom intradermalnog testa utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada je potrebno daljnje liječenje provesti pod kliničkim nadzorom.U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudske inzuline zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla.
Hipoglikemija se može razviti ako je količina ubrizgavanog inzulina premašila potrebu za istim.
Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na nagli pad šećera u krvi. Tu spadaju: naglo znojenje, palpitacije, drhtavica, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, anksioznost, parestezija u ustima i oko usta, bledica, glavobolja, nedostatak koordinacije pokreta, kao i prolazno neurološki poremećaji (oštećenje govora i vida, paralitični simptomi) i neobične senzacije. Uz sve veći pad šećera, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije.
Mnogi pacijenti, kao rezultat mehanizma adrenergičke povratne sprege, mogu razviti sljedeće simptome, što ukazuje na smanjenje šećera u krvi: znojenje, vlažnost kože, tjeskoba, tahikardija (palpitacije), visok krvni pritisak, drhtaj u prsima, poremećaji srčanog ritma.
Zbog toga se svaki pacijent s dijabetesom i prima inzulin mora naučiti prepoznati neobične simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate šećer u krvi i urin imaju manje vjerojatnosti da će razviti hipoglikemiju. Sklonost teškoj hipoglikemiji može ugroziti pacijentovu sposobnost vožnje automobila i rukovanja bilo kojom mašinom. Pacijent može ispraviti smanjenje razine šećera koju je primijetio jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara. Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina.
U određenim okolnostima, simptomi hipoglikemije mogu biti blagi ili odsutni. Takve se situacije javljaju kod starijih pacijenata, u prisustvu lezija nervnog sistema (neuropatija), istodobnim mentalnim bolestima, istodobnoj terapiji drugim lijekovima (vidjeti „Interakcija s drugim lijekovima“), uz nisku razinu održavanja šećera u krvi, prilikom promjene inzulina.
Sljedeći uzroci mogući su za nagli pad šećera u krvi: predoziranje inzulina, nepravilna injekcija inzulina (u starijih bolesnika), prelazak na drugu vrstu inzulina, preskakanje obroka, povraćanje, proljev, vježbanje, uklanjanje stresnih situacija, pijenje alkohola i bolesti koje smanjuju potrebu u insulinu (teška bolest jetre ili bubrega, smanjena funkcija nadbubrežne kore, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, koža trbuha, ramena ili bedara), kao i interakcija s drugim lijekovima znači (vidi „Interakcija s drugim lijekovima“)
Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskim održavajućim nivoom šećera u krvi.
Posebnu rizičnu skupinu čine pacijenti s epizodama hipoglikemije i značajnim sužavanjem koronarnih ili moždanih žila (oštećena koronarna ili cerebralna cirkulacija), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom.
Nepoštivanje dijeta, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja šećera u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.
Prilikom promjene liječnika (na primjer, tokom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes.

Trudnoća i dojenje

Liječenje Insuman Rapid GT-om treba nastaviti tijekom trudnoće. Tokom trudnoće, posebno nakon prvog tromjesečja, treba očekivati ​​porast potražnje za inzulinom. Međutim, odmah nakon rođenja potreba za inzulinom obično opada, što povlači za sobom značajan rizik od hipoglikemije. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavezno obavijestite svog liječnika.
Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna prilagodba doze i prehrane.

Doziranje i primjena.

Odabir doze inzulina kod pacijenta provodi liječnik pojedinačno, ovisno o prehrani, razini fizičke aktivnosti i načinu života. Doza inzulina određuje se na osnovu nivoa šećera u krvi, kao i na osnovu planiranog nivoa fizičke aktivnosti i stanja metabolizma ugljikohidrata. Za liječenje inzulinom potrebna je odgovarajuća samo-obuka pacijenta. Liječnik mora dati potrebne upute kako često odrediti razinu šećera u krvi i, eventualno, u urinu, a također će dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom.
Prosječna dnevna doza inzulina je od 0,5 do 1,0 ME na kg tjelesne težine pacijenta, a 40-60% doze produljeno djeluje na ljudski inzulin.
Pri prelasku sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, može biti potrebno smanjenje doze inzulina. Prelazak sa druge vrste inzulina na ovaj lijek može se provesti samo pod liječničkim nadzorom. Posebno učestalo praćenje stanja metabolizma ugljikohidrata potrebno je prvih tjedana nakon takve tranzicije.
Insuman Rapid GT se obično daje duboko potkožno 15-20 minuta prije obroka. Dozvoljeno je intramuskularno davanje lijeka. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Promjenu područja ubrizgavanja (na primjer, od trbuha do bedara) treba obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom.
Insuman Rapid GT može se davati intravenski u liječenju hiperglikemijske kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u pre-, intra- i postoperativnom razdoblju kod pacijenata sa šećernom bolešću.
Insuman Rapid GT se ne koristi u raznim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane), gdje se koristi silikonski premaz.
Ne miješajte Insuman Rapid GT sa inzulinom različite koncentracije (na primjer, 40 IU / ml i 100 IU / ml), s inzulinom životinjskog porijekla ili drugim lijekovima. Koristite samo bistra, bezbojna rješenja Insuman Rapid GT bez vidljivih mehaničkih nečistoća.
Morate imati na umu da je koncentracija inzulina u bočici 100 IU / ml, tako da samo trebate koristiti plastične špriceve dizajnirane za određenu koncentraciju inzulina.Špric ne bi trebalo da sadrži bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.
Prije prvog seta inzulina iz bočice uklonite plastični poklopac (prisustvo kapice je dokaz neotvorene bočice). Injekcioni rastvor treba biti potpuno transparentan i bezbojan.
Prije nego što se inzulin uzme iz bočice, u špricu se usisava količina zraka jednaka propisanoj dozi inzulina i ubrizgava se u bočicu (ne u tekućinu). Tada se bočica sa štrcaljkom okrene naopako i štiti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz špriceva.
Na mjestu ubrizgavanja uzima se nabor kože, ispod kože se postavlja igla, a inzulin se polako ubrizgava. Nakon ubrizgavanja, igla se polako uklanja i mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Na etiketi bočice treba napisati datum prvog inzulinskog kompleta iz bočice.
Nakon otvaranja boce se mogu čuvati na temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C tokom 4 nedelje na mestu zaštićenom od svetlosti i toplote.

Interakcija s drugim lijekovima

Istovremena upotreba niza lijekova može oslabiti ili pojačati učinak Insuman Rapida GT na smanjenje šećera. Stoga, kada koristite inzulin, ne možete uzimati nikakve druge lijekove bez posebnog odobrenja liječnika.
Hipoglikemija se može javiti ako pacijenti istovremeno sa inzulinom primaju ACE inhibitore, acetilsalicilnu kiselinu i druge salicilate, amfetamin, anaboličke steroide i muške polne hormone, cibenzolin, fibrate, disopiramid, ciklofosfamid, fenoksifin amin, glukozu, glukozu i dr. , pentoksifilin, fenoksibenzamin, fntolamin, propoksifen, somatostatin i njegovi analozi, sulfonamidi, tetraciklini, tritokokalin ili trofosfamid.
djelovanje inzulina umanjenje se može javiti sa istovremene primjene inzulina i kortikotropin, kortikosteroidi, diazoksid, heparin, izonijazidom, barbiturata, nikotinske kiseline, fenolftalein, fenotiazina derivata, fenitoin, diuretici, danazol, doksazosin, glukagon, estrogeni i progestagena, Somatotropin, simpatomimetičkih droge i štitnjače homoni.
U pacijenata koji istodobno primaju inzulin i klonidin, rezerpin ili litijevu sol mogu se primijetiti i slabljenje i potenciranje djelovanja inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom.
Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nizak šećer u krvi na opasne razine. Tolerancija na alkohol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Hronični alkoholizam kao i hronična prekomjerna upotreba laksativa može utjecati na glikemiju.
Beta blokatori povećavaju rizik od hipoglikemije i zajedno sa drugim simpatilitičkim agensima (klonidin, gvanetidin, rezerpin) mogu oslabiti ili čak maskirati manifestaciju hipoglikemije.

Hipoglikemija, najčešća nuspojava, može se razviti ako doza primijenjenog inzulina premaši potrebe za tim (vidjeti „Mjere opreza i posebna uputstva“).
Značajne fluktuacije šećera u krvi mogu uzrokovati kratkotrajne poremećaje vida. Također, naročito uz intenzivnu inzulinsku terapiju, moguće je kratkotrajno pogoršanje tijeka dijabetičke retinopatije. Kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, bez primjene terapije laserskom terapijom, teška hipoglikemijska stanja mogu dovesti do sljepoće.
Ponekad se na mjestu ubrizgavanja može pojaviti atrofija ili hipertrofija masnog tkiva, što se može izbjeći stalnom izmjenom mjesta ubrizgavanja. U rijetkim slučajevima može se pojaviti lagano crvenilo na mjestu ubrizgavanja, a nestaje s nastavkom terapije.Ako se formira značajan eritem, praćen svrbežom i oticanjem, i njegovim brzim širenjem izvan mjesta ubrizgavanja, kao i drugim ozbiljnim štetnim reakcijama na komponente lijeka (inzulin, m-krezol), potrebno je odmah obavijestiti liječnika, kao u nekim slučajevima takve reakcije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta. Teške reakcije preosjetljivosti su prilično rijetke. Mogu ih pratiti i razvoj angioedema, bronhospazam, pad krvnog pritiska i vrlo rijetko anafilaktički šok. Reakcije preosjetljivosti zahtijevaju trenutnu korekciju u tijeku terapije inzulinom i prihvatanje odgovarajućih hitnih mjera.
Možda je stvaranje antitela na inzulin, što može zahtijevati prilagođavanje doze primijenjenog inzulina. Moguće je i zadržavanje natrijuma, praćeno oticanjem tkiva, posebno nakon intenzivnog kursa liječenja inzulinom.
Uz nagli pad razine šećera u krvi, moguće je razviti hipokalemiju (komplikacije iz kardiovaskularnog sistema) ili razvoj moždanog edema.
Budući da neke nuspojave pod određenim uvjetima mogu biti opasne po život, potrebno je o tome obavijestiti liječnika kada se pojave.
Ako primjetite bilo kakve nuspojave, obratite se svom ljekaru!

Predoziranje

Predoziranje inzulina može dovesti do teške i ponekad po život opasne hipoglikemije. Ako je pacijent pri svijesti, tada treba odmah uzimati glukozu i zatim uzimati proizvode koji sadrže ugljene hidrate (vidjeti „Mjere opreza i posebne upute“). Ako je pacijent u nesvjesnom stanju, treba mu dati 1 mg glukagona / m. Kao alternativna metoda, ili ako ubrizgavanje glukagona nije djelotvorno, daje se 20-30 ml 30% -50% iv otopine glukoze. Ako je potrebno, moguća je ponovna unošenje gornje doze glukoze. U djece se količina primijenjene glukoze postavlja proporcionalno djetetovoj tjelesnoj težini.
U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili primjene glukoze, preporučuje se infuzija s manje koncentriranom otopinom glukoze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije.
Pod određenim uslovima, preporučuje se hospitalizacija u odeljenju intenzivne nege radi pažljivijeg praćenja i praćenja terapije.

Obrazac za puštanje

Otopina za ubrizgavanje 100 IU / ml u bočicama od 5 ml ..
U pakovanju od 5 boca zajedno s uputstvom za primjenu.

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi od + 2 ° C do + 8 ° C (povrće u hladnjaku za domaćinstvo). Izbjegavajte zamrzavanje, izbjegavajte izravan dodir bočice sa zidovima zamrzivača ili hladnjačom.
Čuvajte van dohvata djece!

Datum isteka

Rok trajanja je 2 godine.
Lijek se ne može koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Odmor iz ljekarni: recept

Proizvođač Aventis Pharma Deutschland GmbH, Njemačka.
Bruningstrasse 50, D-65926, Frankfurt, Njemačka.

Tužbe potrošača treba poslati na adresu predstavništva kompanije u Rusiji:
101000, Moskva, Ulanski Lane, 5

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • DM 1 (oblik ovisan o insulinu) i DM 2,
  • za lečenje akutnih komplikacija,
  • za uklanjanje dijabetičke kome
  • primanje zamjene za razmjenu u pripremi i nakon operacije.

Hormon nije propisan u takvim situacijama:

  • zatajenje bubrega / jetre,
  • otpornost na aktivnu supstancu,
  • stenoza koronarnih / moždanih arterija,
  • netolerancija na lijek,
  • osobe sa interkurentnim bolestima,
  • osobe s proliferativnom retinopatijom.

Važno! S izuzetnom pažnjom treba uzimati starije dijabetičare.

Uputa za upotrebu

Odabir i prilagođavanje doze dodjeljuju se pojedinačno. Liječnik to određuje na osnovu pokazatelja glukoze, stupnja fizičke aktivnosti, stanja metabolizma ugljikohidrata. Pacijentu se daju preporuke u slučaju promjene koncentracije glukoze.

Dnevna doza lijeka, uzimajući u obzir težinu, iznosi 0,5 IU / kg.

Hormon se daje intravenski, intramuskularno, subkutano. Najčešće se koristi potkožna metoda. Injekcija se vrši 15 minuta prije obroka.

Kod monoterapije učestalost uzimanja lijekova je oko 3 puta, u nekim slučajevima može dostići i do 5 puta dnevno. Mjesto ubrizgavanja periodično se mijenja unutar iste zone. Promjena mjesta (na primjer, od ruke do stomaka) provodi se nakon savjetovanja s liječnikom. Za potkožno davanje lijeka preporučuje se upotreba olovke za špriceve.

Važno! Apsorpcija tvari razlikuje se ovisno o mjestu ubrizgavanja.

Lijek se može kombinirati sa inzulinom dugog djelovanja.

Video tutorial o primjeni insulina sa olovkom:

Prilagođavanje doze

Doziranje lijeka može se prilagoditi u sljedećim slučajevima:

  • ako se promijeni način života
  • povećana osjetljivost na aktivnu supstancu,
  • promjena težine pacijenta
  • prilikom prelaska s drugog lijeka.

Kada prvi put nakon prelaska s druge tvari (u roku od 2 tjedna) preporučuje se poboljšana kontrola glukoze.

Od viših doza drugih lijekova potrebno je preći na ovaj lijek pod budnim medicinskim nadzorom.

Prilikom prelaska sa životinjskog na ljudski inzulin obavlja se prilagodba doze.

Smanjivanje je potrebno za sljedeću kategoriju osoba:

  • prethodno fiksni niski šećer tokom terapije,
  • ranije uzimati visoke doze lijeka,
  • predispozicija za stvaranje hipoglikemijskog stanja.

Posebna uputstva i pacijenti

Kad dođe do trudnoće, terapija lijekovima ne prestaje. Aktivna supstanca ne prelazi preko placente.

S laktacijom nema ograničenja prijema. Glavna stvar je da se doziranje inzulina prilagođava.

Da bi se spriječile hipoglikemijske reakcije, liječenje starijih osoba lijekom se provodi s oprezom.

Osobe sa oštećenom funkcijom jetre / bubrega prelaze na Insuman Rapid i prilagođavaju dozu pod budnim nadzorom stručnjaka.

Temperatura ubrizgavane otopine treba biti 18-28ºS. Inzulin se s oprezom koristi kod akutnih zaraznih bolesti - ovdje je potrebno prilagođavanje doze. Prilikom uzimanja lijeka pacijent isključuje alkohol. Može prouzrokovati hipoglikemiju.

Važno! Posebna pažnja je potrebna za uzimanje drugih lijekova. Neki od njih mogu smanjiti ili povećati učinak Insuman-a.

Prilikom uzimanja lijeka, pacijent mora biti pažljiv na bilo kakve promjene u svom stanju. Ovo je neophodno za pravovremeno prepoznavanje znakova koji su prethodili hipoglikemiji.

Takođe se preporučuje intenzivno praćenje vrednosti glukoze. Rizik od hipoglikemije povezan s upotrebom lijeka je visok kod pojedinaca sa slabom održavajućom koncentracijom šećera. Pacijent uvijek treba nositi 20 g glukoze.

Izuzetno oprezno uzmite:

  • sa istodobnom terapijom,
  • kada se prebaci na drugi insulin,
  • Osobe sa produženim dijabetesom,
  • starije osobe
  • osobe sa postepenim razvojem hipoglikemije,
  • sa pratećim duševnim bolestima.

Napomena! Prilikom prelaska na Insuman dolazi do procjene tolerancije lijeka. Mala doza lijeka ubrizgava se supkutano. Na početku primjene mogu se pojaviti napadi hipoglikemije.

Interakcija s drugim lijekovima

Bez savjeta liječnika istodobna upotreba drugih lijekova se ne preporučuje.Oni mogu pojačati ili umanjiti učinak inzulina ili izazivati ​​kritična stanja.

Smanjenje učinka hormona primjećuje se primjenom kontraceptiva, glukokortikosteroidnih hormona (progesterona, estrogena), diuretika, niza antipsihotika, adrenalina, hormona štitnjače, glukagona, barbiturata.

Razvoj hipoglikemije može se dogoditi uz zajedničku upotrebu drugih antidijabetičkih lijekova. Ovo se takođe odnosi na sulfonamidne antibiotike, MAO inhibitore, acetilsalicilnu kiselinu, fibrate, testosteron.

Alkohol s hormonom snižava šećer do kritične razine, izazivajući hipoglikemiju. Dozvoljena doza određuje ljekar. Također biste trebali biti oprezni kod uzimanja laksativa - njihov prekomjerni unos značajno utječe na razinu šećera.

Pentamidin može izazvati različita stanja - hiperglikemiju i hipoglikemiju. Lijek može izazvati zastoj srca. Naročito kod ljudi koji su u riziku.

Napomena! Rok trajanja rastvora u olovci štrcaljke nije veći od mesec dana. Treba zabilježiti datum prvog uzimanja lijeka.

Identični lijekovi (koji odgovaraju obliku oslobađanja i prisutnosti aktivne komponente) uključuju: Actrapid Hm, Vosulin-R, Insuvit N, Rinsulin-R, Humodar, Farmasulin N. Navedeni lijekovi uključuju ljudski inzulin.

Proizvođač - Sanofi-Aventis (Francuska), Sanofi

Naslov: Insuman® Rapid GT, Insuman® Rapid GT

Sastav: 1 ml neutralne otopine za injekcije sadrži 100 IU humanog inzulina.
Pomoćne tvari: m-krezol, natrijev dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Farmakološko djelovanje: Insuman Rapid GT sadrži inzulin, jednak u strukturi ljudskog inzulina i dobiven genetskim inženjeringom. Učinak smanjenja šećera dešava se brzo, u roku od 30 minuta, i dostiže maksimum u roku od 1-4 sata nakon supkutane primjene lijeka. Efekat traje 7-9 sati. Insuman Rapid GT može se mešati sa svim ljudskim insulinama iz Hoechst Marion Roussel, s izuzetkom insulina namenjenog primjeni pumpi.

Indikacije za upotrebu: Šećerna bolest ovisna o insulinu. Insuman Rapid GT indiciran je za liječenje dijabetičke kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u bolesnika sa šećernom bolešću u pre -, intra - i postoperativnom razdoblju.

Način upotrebe: Insuman Rapid GT se obično daje duboko potkožno 15-20 minuta prije obroka. Dozvoljeno je intramuskularno davanje lijeka. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Insuman Rapid GT može se davati intravenski u liječenju hiperglikemijske kome i ketoacidoze, kao i za postizanje metaboličke kompenzacije u pre-, intra- i postoperativnom razdoblju kod pacijenata sa šećernom bolešću. Insuman Rapid GT se ne koristi u raznim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući implantirane), gdje se koristi silikonski premaz.

Nuspojave: Ponekad se na mjestu ubrizgavanja može pojaviti atrofija ili hipertrofija masnog tkiva, što se može izbjeći stalnom izmjenom mjesta ubrizgavanja.

U rijetkim slučajevima može se pojaviti lagano crvenilo na mjestu ubrizgavanja, a nestaje s nastavkom terapije. Ako se formira značajan eritem, praćen svrbežom i oticanjem, i njegovim brzim širenjem izvan mjesta ubrizgavanja, kao i drugim ozbiljnim štetnim reakcijama na komponente lijeka (inzulin, m-krezol), potrebno je odmah obavijestiti liječnika, kao u nekim slučajevima takve reakcije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta.

Teške reakcije preosjetljivosti su prilično rijetke.Mogu ih pratiti i razvoj angioedema, bronhospazam, pad krvnog pritiska i vrlo rijetko anafilaktički šok. Reakcije preosjetljivosti zahtijevaju trenutnu korekciju u tijeku terapije inzulinom i prihvatanje odgovarajućih hitnih mjera.

Možda je stvaranje antitela na inzulin, što može zahtijevati prilagođavanje doze primijenjenog inzulina. Moguće je i zadržavanje natrijuma, praćeno oticanjem tkiva, posebno nakon intenzivnog kursa liječenja inzulinom.

Kontraindikacije: Reakcija preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka, osim u slučajevima kada je terapija inzulinom od vitalnog značaja. U takvim je slučajevima primjena Insuman Rapid GT moguća samo uz pažljivi medicinski nadzor i, ako je potrebno, u kombinaciji s antialergijskom terapijom.

Interakcije lijekova: djelovanje inzulina umanjenje se može javiti sa istovremene primjene inzulina i kortikotropin, kortikosteroidi, diazoksid, heparin, izonijazidom, barbiturata, nikotinske kiseline, fenolftalein, fenotiazina derivata, fenitoin, diuretici, danazol, doksazosin, glukagon, estrogeni i progestagena, Somatotropin, simpatomimetičkih droge i štitnjače homoni. U pacijenata koji istodobno primaju inzulin i klonidin, rezerpin ili litijevu sol mogu se primijetiti i slabljenje i potenciranje djelovanja inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom. Konzumiranje alkohola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nizak šećer u krvi na opasne razine. Tolerancija na alkohol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Hronični alkoholizam kao i hronična prekomjerna upotreba laksativa može utjecati na glikemiju. Beta blokatori povećavaju rizik od hipoglikemije i zajedno sa drugim simpatilitičkim agensima (klonidin, gvanetidin, rezerpin) mogu oslabiti ili čak maskirati manifestaciju hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje: Liječenje Insuman Rapid GT-om treba nastaviti tijekom trudnoće. Tokom trudnoće, posebno nakon prvog tromjesečja, treba očekivati ​​porast potražnje za inzulinom. Međutim, odmah nakon rođenja potreba za inzulinom obično opada, što povlači za sobom značajan rizik od hipoglikemije. Za vrijeme dojenja nema ograničenja terapije inzulinom. Međutim, možda će biti potrebna prilagodba doze i prehrane.

Uslovi skladištenja: Čuvati na temperaturi od + 2 ° C do + 8 ° C. Izbjegavajte zamrzavanje, izbjegavajući direktan dodir boce sa zidovima zamrzivača ili hladnjačom.

Neobavezno: S oprezom se odabire režim doziranja za bolesnike s prethodno postojećim cerebrovaskularnim poremećajima u skladu s ishemijskim tipom i s teškim oblicima ishemijske srčane bolesti. Potreba za insulinom može se promijeniti kad pređete na drugu vrstu inzulina (prilikom zamjene inzulina životinjskog porijekla Insuman Rapidom doza se obično smanjuje), uz promjenu prehrane, proljev, povraćanje, promjenu uobičajene količine fizičke aktivnosti, bolesti bubrega, jetre, hipofize i dr. štitna žlijezda, promjena mjesta ubrizgavanja. Pacijenta treba obavijestiti o simptomima hipoglikemijskog stanja, o prvim znakovima dijabetičke kome i o potrebi da se liječnici obavijeste o svim promjenama u svom stanju.

Insulin "Insuman Rapid GT" pomoći će da postigne brzo snižavanje šećera u situaciji kada se računa svaki minut. Uostalom, dijabetes je ozbiljna bolest koja često rezultira smrću ili invalidnošću. Za pravovremeni odgovor, nezamjenjivi pomagači su injekcije brzog inzulina.

Sastav i principi izloženosti organizma

U 1 ml tvari sadrži:

  • 100 IU topljivog inzulina identičnog ljudskom, što odgovara 3,571 mg ljudskog hormona.
  • Dodaci:
    • glicerol 85%,
    • metakrezol
    • natrijum hidroksid
    • solna kiselina
    • natrijum dihidrogen fosfat dihidrat,
    • destilovana voda.

Hipoglikemijski lijek "Insuman Rapid GT" odnosi se na inzuline kratkog djelovanja. Međunarodno vlasničko ime (INN) -. Genetski inženjeri uspjeli su dobiti potpuno topljivi, identični ljudskom, inzulin. Ima brz terapeutski efekat, u trajanju do 9 sati. Efekat smanjenja šećera manifestuje se nakon 30 minuta, dostižući vrhunac u prosjeku, nakon 2-3 sata, ovisno o metabolizmu i aktivnosti bubrega.

Lijek utječe na tijelo kako slijedi:

Lijek doprinosi proizvodnji glikogena.

  • pomaže u smanjenju šećera u krvi
  • aktivira sintezu proteina,
  • Pomaže zasićenje krvnih zrna kalijem
  • inhibira raspad lipida,
  • ubrzava proces pretvaranja glukoze iz ugljikohidrata u masne kiseline,
  • zasiti ćelije aminokiselinama,
  • povećava stvaranje glikogena,
  • poboljšava upotrebu krajnjih proizvoda metabolizma glukoze,
  • smanjuje brzinu kataboličkih procesa.

Olovka za injekciju "Solostar" za jednokratnu upotrebu može značajno pojednostaviti proces primene insulina. Ne treba dugo i pažljivo uvlačiti lijek u inzulinsku štrcaljku: injekcija je već spremna za injekciju.

Indikacije i upute za upotrebu

Brzi inzulin je indiciran za upotrebu:

  • pacijenti sa šećernom bolešću ovisni o insulinu,
  • za uklanjanje hiperglikemijske kome i lečenje ketoacidoze,
  • kao dodatak u hirurškoj intervenciji za dijabetičare.

Da biste pravilno dozirali lijek, bolje je pročitati upute prije upotrebe.

Da biste smanjili rizik od pogrešne doze lijeka prije upotrebe, nije dovoljno samo pročitati upute za upotrebu. Obavezno se posavjetovati sa svojim liječnikom i individualno izračunati dozu, što ovisi o mnogim faktorima. Najčešća od njih su:

  • nivo fizičke aktivnosti pacijenta,
  • stil života
  • dijeta
  • pol, starost i težina
  • uzimanje drugih lijekova
  • prisutnost hroničnih bolesti.

Treba imati na umu da ako se promijeni barem jedan od navedenih pokazatelja, morate ponovno konzultirati liječnika kako bi se ponovno izračunalo doziranje lijeka. Čak i mala promjena tjelesne težine može dovesti do neželjenih posljedica ako na vrijeme ne prilagodite dozu inzulina.

Upute sadrže i opšta uputstva za sve pacijente:

  • Lijek se daje pod kožu prije jela tokom 15-20 minuta.
  • Za sprečavanje kožnih reakcija, vrijedno je stalno ubrizgati injekciju na različita mjesta.
  • Cijena metabolizma iznosi oko 50% dnevne doze inzulina.
  • Po danu, tjelesna potreba za inzulinom iznosi 0,5-1,0 IU na 1 kg tjelesne težine.
  • Lijek se može davati intravenski samo pod nadzorom ljekara u bolničkom okruženju.

Pregled lijekova protiv dijabetesa

Novorapid pripada najnovijim farmakološkim dostignućima. Lijek pomaže nadoknađivanju nedostatka ljudskog hormona, ima niz funkcija i prednosti u odnosu na druge lijekove iste grupe:

  • Brza probavljivost.
  • Brzi pad šećera.
  • Nedostatak zavisnosti od stalnih zalogaja.
  • Izuzetno kratkotrajno izlaganje.
  • Prikladni obrasci za puštanje.

Nepojasni protiv endokrine patologije dostupan je u zamjenjivim staklenim ulošcima (Penfill) i u obliku gotovih olovki (FlexPen). Hemijska komponenta u oba oblika ispuštanja je identična. Lijekovi su sigurno upakovani, a sam hormon je prikladan za upotrebu u bilo kojoj farmakološkoj vrsti.

Komponente i sastav

Glavni sastav Novorapida izračunava se na temelju ukupnog sadržaja sastojaka u 1 ml lijeka. Aktivna supstanca je 100 jedinica inzulina aspar (oko 3,5 mg). Od pomoćnih komponenti postoje:

  • Glicerol (do 16 mg).
  • Metakrezol (oko 1,72 mg).
  • Cink hlorid (do 19,7 mcg).
  • Natrijum-hlorid (do 0,57 mg).
  • Natrijum-hidroksid (do 2,2 mg).
  • Hlorovodonična kiselina (do 1,7 mg).
  • Fenol (do 1,5 mg).
  • Pročišćena voda (1 ml).

Alat je bistro rješenje bez izražene boje, taloga.

Farmakološki aspekti

Novorapid ima izražen hipoglikemijski učinak kao dio glavne tvari inzulina. Ova vrsta inzulina analogan je kratkom ljudskom hormonu. Tvar se dobiva kao rezultat različitih tehnoloških procesa na nivou rekombinantne DNK. Insulin Novorapid ulazi u biološki odnos sa staničnim receptorima, stvarajući jedinstven kompleks nervnih završetaka.

Ovaj lijek se može koristiti za bilo koju vrstu dijabetesa kod odraslih i djece od dvije godine!

Na pozadini smanjenja glikemijskog indeksa dolazi do redovitog povećavanja intracelularne provodljivosti, aktiviranja procesa lipogeneze i glikogenogeneze, kao i povećanja apsorpcije različitih mekih tkiva. Istovremeno, smanjuje se proizvodnja glukoze u jetri. Novorapid se bolje apsorbuje u tijelu, ima ljekovito djelovanje mnogo brže od prirodnog inzulina. Prvih 3-4 sata nakon jela, inzulin aspart smanjuje višak šećera u plazmi mnogo brže nego isti ljudski inzulin, ali Novorapid je mnogo kraći sa potkožnim injekcijama nego prirodni inzulin proizveden u ljudskom tijelu.

Analozi i generički proizvodi

Hormon Novorapid se može zameniti drugim lekovima iste grupe. Analozi se odabiru tek nakon temeljitog medicinskog pregleda. Glavni analozi uključuju Humalog, Actrapid, Protafan, Gensulin N, Apidra, Novomiks i druge. Cijena hormona Novorapid u različitim regijama varira od 1800 do 2200 po paketu.

Novomix takođe može postati zamena za Novorapid.

Opis hormona

  • Hormon inzulin 3,571 mg (100 IU 100% humanog rastvorljivog hormona).
  • Metakrezol (do 2,7 mg).
  • Glicerol (oko 84% = 18.824 mg).
  • Voda za ubrizgavanje
  • Natrijum-dihidrogen fosfat dihidrat (oko 2,1 mg).

Insuman insuman brzi gt predstavljen bezbojnom tečnošću apsolutne prozirnosti. Spada u grupu hipoglikemijskih agenasa kratkog djelovanja. Insuman ne stvara sedimente čak ni tijekom dužeg skladištenja.

Farmakodinamička svojstva

Insuman Rapid GT sadrži hormon koji je strukturno sličan ljudskom hormonu. Lijek se dobija genetskim inženjeringom. Glavni mehanizmi djelovanja Insumana uključuju:

  • Smanjena glukoza u plazmi.
  • Redukcija kataboličkih procesa.
  • Jačanje prenosa glukoze duboko u ćelije.
  • Poboljšanje lipogeneze u strukturi jetre.
  • Pojačana penetracija kalijuma.
  • Aktivacija sinteze proteina i aminokiselina.

Insuman Rapid GT Brzo se kreće, ali ima kratko trajanje. Hipoglikemijski učinak postiže se već pola sata nakon supkutane primjene lijeka. Efekat traje do 9 sati.

Sljedećim uvjetima treba pripisati glavne naznake:

  • Dijabetička bolest (tip ovisan o insulinu).
  • Koma na pozadini dijabetesa.
  • Progresivna ketoacidoza.
  • Potreba za metaboličkom kompenzacijom (na primjer, prije ili nakon operacije).

Glavne kontraindikacije uključuju hipoglikemiju ili visoke rizike pretjeranog smanjenja šećera u krvi, alergijske reakcije na bilo koje komponente u sastavu lijeka, prekomjerna osjetljivost.

Prilikom propisivanja doze Insuman Rapid GT liječnik uzima u obzir niz čimbenika: dob, kliničku anamnezu, opći tijek dijabetesa, prisustvo hroničnih bolesti unutrašnjih organa i pridružene patologije. Ponekad uzimanje lijekova protiv dijabetesa sprečava vožnju automobila ili rad u opasnim industrijama.

Prosječna cijena lijeka u različitim regijama varira od 700 do 1300 rubalja po pakovanju.

Cena Zavisi od mnogo različitih faktora.

Oba lijeka su hipoglikemijska sredstva kratkog djelovanja. Svaka zamjena lijekova protiv dijabetesa vrši se samo nakon savjetovanja sa stručnjakom. Insuman Rapid GT omogućava vam održavanje normalnog životnog stanja pacijenta u različitim stanjima dijabetesa. Novorapid ima ista svojstva kao Insuman Rapid GT, ali gotovo u potpunosti ponavlja ljudski inzulin.

Priprema: INSUMAN ® RAPID GT (INSUMAN ® RAPID GT)

Aktivna supstanca: humani inzulin
ATX kôd: A10AB01
KFG: humani inzulin kratkog djelovanja
Reg. broj: P N011995 / 01
Datum registracije: 03.03.11
Reg. Vlasnika prema: SANOFI-AVENTIS Deutschland (Njemačka)

OBLIK DOZIRANJA, SASTAV I PAKOVANJE

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol), natrijum-dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol 85%, natrijum hidroksid (za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH), voda d / i.

3 ml - bezbojne staklene patrone (5) - konturne ćelijske ambalaže (1) - paketi od kartona.
3 ml - bezbojne staklene uloške postavljene u olovke za špriceve SoloStar ® (5) - pakovanja od kartona.

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol), natrijum-dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol 85%, natrijum hidroksid (za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH), voda d / i.

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Pomoćni sastojci: metakrezol (m-krezol), natrijum-dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol 85%, natrijum hidroksid (za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH), voda d / i.

5 ml - boce od bezbojnog stakla (5) - pakovanja od kartona.

UPUTE ZA UPOTREBU ZA SPECIJALISTE.
Opis lijeka koji je proizvođač odobrio u 2012. godini

Insuman® Rapid GT sadrži inzulin koji je po strukturi identičan ljudskom inzulinu, a dobiven je genetskim inženjeringom upotrebom K12 soja E. Coli. Mehanizam delovanja inzulina:

Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, podstiče anaboličke efekte i smanjuje kataboličke efekte,

Povećava transport glukoze unutar ćelija i stvaranje glikogena u mišićima i jetri i poboljšava iskoristivost piruvata, inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu,

Povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu,

Potiče protok aminokiselina u ćelije i sintezu proteina,

Povećava unos kalijuma u ćelije.

Insuman® Rapid GT je inzulin s brzim početkom djelovanja i kratkim trajanjem djelovanja. Nakon supkutane primjene, hipoglikemijski učinak javlja se u roku od 30 minuta i dostiže maksimum u roku od 1-4 sata. Učinak traje 7-9 sati.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom

Liječenje dijabetičke kome i ketoacidoze,

Postizanje metaboličke kompenzacije kod pacijenata sa šećernom bolešću tokom hirurških intervencija (prije operacije, tijekom operacije i u postoperativnom razdoblju).

Ciljana koncentracija glukoze u krvi, pripravci inzulina koji se koriste, režim doziranja inzulina (doza i vrijeme primjene) moraju se odrediti i prilagoditi pojedinačno kako bi se prilagodila prehrani, nivou fizičke aktivnosti i načinu života pacijenta.

Ne postoje precizno regulirana pravila za doziranje inzulina. Međutim, prosječna dnevna doza inzulina iznosi 0,5-1,0 ME po kg tjelesne težine dnevno, a ljudski inzulin produljenog djelovanja čini 40-60% potrebne dnevne doze inzulina.

Liječnik mora dati potrebna uputstva o tome koliko često može odrediti koncentraciju glukoze u krvi, a također će dati odgovarajuće preporuke u slučaju bilo kakvih promjena u prehrani ili režimu liječenja inzulinom.

U liječenju teške hiperglikemije ili, posebno, ketoacidoze, primjena inzulina dio je sveobuhvatnog režima liječenja koji uključuje mjere zaštite pacijenata od mogućih ozbiljnih komplikacija zbog relativno brzog smanjenja koncentracije glukoze u krvi. Ovaj režim liječenja zahtijeva pažljivo praćenje u jedinici intenzivne njege (određivanje metaboličkog statusa, acidobazne ravnoteže i ravnoteže elektrolita, praćenje vitalnih znakova tijela). Prelazak sa druge vrste inzulina na Insuman® Rapid GT

Pri prebacivanju pacijenata s jedne vrste inzulina na drugu, može biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina: na primjer, pri prelasku s životinjskog inzulina na ljudski inzulin ili pri prelasku s jednog pripravka ljudskog inzulina na drugi ili kod prelaska s topljivog režima liječenja ljudskim inzulinom u režim liječenja. , uključujući inzulin dužeg djelovanja.

Nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina, posebno u bolesnika koji su i ranije imali nisku koncentraciju glukoze u krvi, kod bolesnika sa tendencijom razvoja hipoglikemije, kod bolesnika koji su ranije zahtijevali visoke doze inzulina zbog uz prisustvo antitela na inzulin. Potreba za prilagođavanjem doze (smanjenjem) može se pojaviti odmah nakon prelaska na novu vrstu inzulina ili se razvijati postepeno tokom nekoliko tjedana.

Prilikom prelaska s jedne vrste inzulina na drugu i u prvim tjednima nakon prijelaza preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi. Kod pacijenata kojima je potrebna visoka doza inzulina zbog prisustva antitela, preporučuje se prelazak na drugu vrstu inzulina pod medicinskim nadzorom u bolnici.

Dodatna promjena doze inzulina

Poboljšanje metaboličke kontrole može dovesti do povećane osjetljivosti na inzulin, što može rezultirati smanjenjem potrebe tijela za inzulinom.

Promjena doze se također može zahtijevati kada:

Promjene u tjelesnoj težini pacijenta,

Promjene životnog stila (uključujući dijetu, nivo tjelesne aktivnosti itd.),

Ostale okolnosti koje mogu doprinijeti povećanoj osjetljivosti na hipo- ili hiperglikemiju (vidjeti Posebna uputstva).

Režim doziranja u posebnim grupama bolesnika

Atseniori potrebe za insulinom mogu biti smanjene (pogledajte odjeljke "S oprezom," Posebna uputstva "). Preporučuje se započinjanje liječenja, povećanje doze i odabir doze kod starijih bolesnika sa šećernom bolešću s oprezom kako bi se izbjegle hipoglikemijske reakcije.

U bolesnika sa zatajenjem jetre ili bubrega potražnja za inzulinom može biti smanjena.

Administracija Insuman® Rapid GT

Insuman® Rapid GT se obično daje subkutano 15-20 minuta pre obroka. Mjesto ubrizgavanja unutar istog područja ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put. Promjenu područja primjene inzulina (na primjer, od trbuha do područja bedara) treba obaviti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer apsorpcija inzulina i, posljedično, učinak smanjenja koncentracije glukoze u krvi mogu varirati ovisno o području davanja.

Insuman® Rapid GT može se davati intravenski. Intravensku terapiju inzulinom treba provoditi u bolničkom okruženju ili u uslovima u kojima se mogu pružiti slični uslovi praćenja i lečenja.

Insuman® Rapid GT se ne koristi u različitim vrstama inzulinskih pumpi (uključujući pumpe za implantate) gdje se koriste silikonske cijevi. Ne miješajte Insuman® Rapid GT sa inzulinom različite koncentracije, s inzulinom životinjskog porijekla, insulinskim analogima ili drugim lijekovima.

Insuman® Rapid GT može se mešati sa svim preparatima humanog inzulina sanofi-aventis grupe. Insuman® Rapid GT ne treba mešati sa inzulinom predviđenim posebno za upotrebu u insulinskim pumpama. Ne zaboravite da je koncentracija inzulina u preparatu Insuman® Rapid GT 100 IU / ml (za bočice od 5 ml ili patrone od 3 ml), stoga je potrebno koristiti samo plastične špriceve dizajnirane za ovu koncentraciju inzulina u slučaju korištenja bočica, ili OptiPen olovke za štrcaljke Pro1 ili ClickSTAR u slučaju upotrebe kertridža. Plastična štrcaljka ne bi trebala sadržavati bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Prije prvog seta inzulina iz bočice uklonite plastični poklopac (prisustvo kapice je dokaz neotvorene bočice). Otopina za ubrizgavanje mora biti potpuno prozirna i bezbojna, bez vidljivih stranih čestica.

Prije nego što se inzulin uzme iz bočice, u špricu se usisava količina zraka jednaka propisanoj dozi inzulina i ubrizgava se u bočicu (ne u tekućinu). Tada se bočica sa štrcaljkom okrene naopako i štiti potrebnu količinu inzulina. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz špriceva. Na mjestu ubrizgavanja uzima se nabor kože, ispod kože se postavlja igla, a inzulin se polako ubrizgava. Nakon ubrizgavanja, igla se polako uklanja i mjesto ubrizgavanja pritiska se pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Na etiketi bočice treba napisati datum prvog inzulinskog kompleta iz bočice.

Nakon otvaranja boce se mogu čuvati na temperaturi koja ne prelazi + 25 ° C tokom 4 nedelje na hladnom mestu zaštićenom od svetlosti.

Prije nego što uložite uložak (100 IU / ml) u olovku za štrcaljke OptiPen Pro1 i ClickSTAR, držite je 1-2 sata na sobnoj temperaturi (ubrizgavanje ohlađenog inzulina je bolnije). Izvadite sve mjehuriće zraka iz kasete pre ubrizgavanja (pogledajte Uputstvo za upotrebu optiPen Pro1 ili ClickSTAR olovke za štrcaljke).

Uložak nije dizajniran da miješa Insuman® Rapid GT sa drugim insulinama. Prazne kertridže nije moguće napuniti. U slučaju kvara olovke za štrcaljku, možete unijeti potrebnu dozu iz spremnika pomoću konvencionalne štrcaljke. Morate imati na umu da je koncentracija inzulina u ulošku 100 IU / ml, tako da samo trebate koristiti plastične špriceve dizajnirane za ovu koncentraciju inzulina. Špric ne bi trebalo da sadrži bilo koji drugi lijek ili njegove preostale količine.

Nakon ugradnje kertridža, može se koristiti 4 nedelje. Olovku štrcaljke preporučujemo čuvati s uloškom instaliranim na temperaturi ne većoj od + 25 ° C, na mjestu zaštićenom od svjetlosti i topline, ali ne u hladnjaku (jer su injekcije s ohlađenim inzulinom bolnije).

Nakon postavljanja nove uložaka, proverite pravilan rad olovke za štrcaljku pre ubrizgavanja prve doze (pogledajte Upute za upotrebu OptiPen Pro1 olovke za štrcaljke ili ClickSTAR).

Neželjene reakcije povezane s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: najčešće - hipoglikemija koja se može razviti ako doza primijenjenog inzulina premašuje potrebu za tim (vidjeti „Posebna uputstva“). Teške ponovljene epizode hipoglikemije mogu dovesti do razvoja neuroloških simptoma, uključujući komu, grčeve (vidjeti dio „Predoziranje“). Produljene ili teške epizode hipoglikemije mogu biti opasne po život.

U mnogih bolesnika, simptomima i manifestacijama neuroglikopenije mogu prethoditi simptomi refleksne (kao odgovor na razvijanje hipoglikemije) aktivacije simpatičkog nervnog sistema. Obično su sa izraženijim ili bržim padom koncentracije glukoze u krvi pojava refleksne aktivacije simpatičkog nervnog sistema i njeni simptomi izraženiji.

Uz oštar pad koncentracije glukoze u krvi, moguć je razvoj hipokalemije (komplikacije iz kardiovaskularnog sistema) ili razvoj edema mozga.

Slijede neželjeni događaji primijećeni u kliničkim ispitivanjima koja su klasificirana po sistemskim organima i reducirajućem redoslijedu pojavljivanja: vrlo česti (> 1/10), česti (> 1/100 i 1/1000 i 1/10000 i KONTRAINDIKACIJE

Reakcije preosjetljivosti na inzulin ili na bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka.

S pažnjom lijek se treba upotrijebiti u slučaju zatajenja bubrega (moguće je smanjenje potrebe za inzulinom zbog smanjenja metabolizma inzulina), u starijih bolesnika (postupno smanjenje funkcije bubrega može dovesti do sve većeg smanjenja potrebe za inzulinom), u bolesnika s zatajenjem jetre (potreba za inzulinom može opadati od uslijed smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i smanjenja metabolizma inzulina), u bolesnika s teškom stenozom koronarnih i moždanih arterija (hipoglikemijska epi Zodia može imati poseban klinički značaj, jer postoji povećan rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije) kod pacijenata s proliferativnom retinopatijom (posebno onih koji nisu primili liječenje fotokoagulacijom (laserskom terapijom), jer imaju rizik od prolazne amauroze s potpunom hipoglikemijom - potpuna sljepoća) u bolesnika s interkurentnim bolestima (s obzirom da interkurentne bolesti često povećavaju potrebu za inzulinom).

NAČIN I LAKACIJA

Liječenje Insuman® Rapid GT tijekom trudnoće treba nastaviti. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Učinkovito održavanje metaboličke kontrole tokom trudnoće obavezno je za žene koje su imale dijabetes prije trudnoće ili za žene koje su razvile gestacijski dijabetes.

Potreba za inzulinom tokom trudnoće može se smanjiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće i obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Tokom trudnoće, a posebno nakon porođaja, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Tijekom dojenja nema ograničenja terapije inzulinom, međutim može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

U slučaju nedovoljne kontrole glikemije ili sklonosti epizodama hiper- ili hipoglikemije, prije nego što odlučite prilagoditi dozu inzulina, provjerite propisani režim davanja inzulina, provjerite je li inzulin ubrizgan u preporučeno područje, provjerite ispravnost tehnike ubrizgavanja i sve ostale faktore što može utjecati na učinak inzulina.

Budući da istodobna primjena većeg broja lijekova (vidi odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“) može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak lijeka Insuman® Rapid GT, niti jedan drugi lijek se ne smije uzimati tijekom njegove upotrebe bez posebnog odobrenja liječnika.

Hipoglikemija nastaje ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskom održavajućom koncentracijom glukoze u krvi.

Kao i kod svih inzulina, potrebno je obratiti posebnu pažnju i preporučuje se intenzivno praćenje koncentracije glukoze u krvi kod bolesnika kod kojih hipoglikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, poput bolesnika s ozbiljnom stenozijom koronarnih ili moždanih arterija (rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije). kao i kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, pogotovo ako nisu prošli fotokoagulaciju (laserska terapija), jer imaju rizik od prolazne amauroze (u potpunosti sljepoća) sa razvojem hipoglikemije.

Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na razvoj hipoglikemije.Tu spadaju pojačano znojenje, vlaga u koži, tahikardija, poremećaji srčanog ritma, povišen krvni pritisak, bolovi u grudima, drhtanje, anksioznost, glad, pospanost, poremećaji spavanja, strah, depresija, razdražljivost, neobično ponašanje, tjeskoba, parestezija u ustima i oko usta, blijeda koža, glavobolja, poremećena koordinacija pokreta, kao i prolazni neurološki poremećaji (poremećen govor i vid, paralitični simptomi) i neobični osjećaji. Uz sve veći pad koncentracije glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti i konvulzije.

Zbog toga, svaki pacijent s dijabetesom koji prima inzulin mora naučiti prepoznati simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate koncentraciju glukoze u krvi manje su vjerovatno da će razviti hipoglikemiju. Sam pacijent može ispraviti smanjenje koncentracije glukoze u krvi koju je primijetio jedući šećer ili hranu bogatu ugljikohidratima. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara. Potrebno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije, tako da on donese odluku o potrebi prilagođavanja doze inzulina. Nepoštivanje prehrane, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima metaboličke acidoze (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.

Prilikom promjene liječnika (na primjer, tokom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika da ima dijabetes.

Pacijente treba upozoriti na stanja kada se mogu promijeniti, biti manje izraženi ili potpuno odsutni simptomi koji upozoravaju na razvoj hipoglikemije, na primjer:

Uz značajno poboljšanje kontrole glikemije,

Postepenim razvojem hipoglikemije,

U starijih bolesnika

U bolesnika sa autonomnom neuropatijom,

Kod pacijenata s dugom poviješću dijabetesa,

U bolesnika koji istovremeno primaju liječenje određenim lijekovima (vidjeti dio „Interakcija s drugim lijekovima). Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (i moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Ako se otkriju normalne ili smanjene vrijednosti glikoziliranog hemoglobina, treba razmotriti mogućnost razvoja ponovljenih, neprepoznatih (naročito noćnih) epizoda hipoglikemije.

Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, pacijent mora strogo slijediti propisani režim doziranja i prehrane, pravilno davati injekcije inzulina i biti upozoren na simptome razvoja hipoglikemije.

Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije zahtijevaju pažljivo praćenje i mogu zahtijevati prilagođavanje doze. Ti faktori uključuju:

Promjena područja primjene inzulina,

Povećana osjetljivost na inzulin (npr. Uklanjanje stresnih faktora),

Nespremni (povećana ili produžena fizička aktivnost),

Interkurentna patologija (povraćanje, proliv),

Nedovoljan unos hrane

Preskakanje obroka

Neke kompenzirane endokrine bolesti (kao što su hipotireoza i insuficijencija prednje hipofize ili insuficijencija kore nadbubrežne kore),

Istodobna upotreba određenih lijekova (vidjeti odjeljak "Interakcija s drugim lijekovima").

Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivna metabolička kontrola. U mnogim su slučajevima indicirani testovi urina na prisustvo ketonskih tijela i često je potrebno prilagođavanje doze inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu uzimati samo malu količinu hrane ili ako imaju povraćanje, i nikada ne bi trebali potpuno prekinuti primjenu inzulina.

Unakrsne imunološke reakcije

U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudski inzulin zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju lijeka Insuman® Rapid GT treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova. Ako se intradermalnim testom utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija poput Arthusa), tada se daljnje liječenje mora provesti pod kliničkim nadzorom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Pacijentova sposobnost koncentracije i brzina psihomotornih reakcija mogu biti oslabljena kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, kao i kao posljedica vizualnih poremećaja. To može predstavljati određeni rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne (vožnja vozila ili drugi mehanizmi). Pacijente treba savjetovati da budu oprezni i izbjegavaju hipoglikemiju tokom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o simptomima koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili imaju česte epizode hipoglikemije. Kod takvih pacijenata pitanje mogućnosti mogućnosti vožnje vozilima ili drugim mehanizmima treba odlučiti pojedinačno.

Predoziranje inzulina, poput davanja viška inzulina u odnosu na konzumiranu hranu ili energiju, može dovesti do teške, a ponekad i dugotrajne i po život opasne hipoglikemije.

Liječenje: Blage epizode hipoglikemije (pacijent je svjestan) mogu se zaustaviti unošenjem ugljikohidrata iznutra. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, unosa hrane i fizičke aktivnosti.

Teže epizode hipoglikemije s komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima mogu se zaustaviti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona ili intravenskim davanjem koncentrirane otopine dekstroze. U djece se količina primijenjene dekstroze postavlja proporcionalno tjelesnoj težini djeteta. Nakon povećanja koncentracije glukoze u krvi može biti potreban potporni unos ugljikohidrata i promatranje, jer je nakon očigledne kliničke eliminacije simptoma hipoglikemije moguć ponovni razvoj. U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili dekstroze, preporučuje se infuzija s manje koncentriranom otopinom dekstroze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije.

Istodobna upotreba sa oralnim hipoglikemijskim agensima, inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramidom, fibratima, fluoksetinom, inhibitorima monoamin oksidaze, pentoksifilinom, propoksifenom, salicilatima, amfetaminom, anaboličkim steroidima i muškim fenilfosfaminima, ciklofosfaminima, hidroklosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfaminima, hidroksifosfamini , somatostatin i njegovi analozi, sulfonamidi, tetraciklini, tritokvalin ili trofosfamid mogu poboljšati l hipoglikemijski učinak inzulina i povećava predispoziciju za razvoj hipoglikemije.

Kombinovani korištenje kortikotropin, kortikosteroidi, danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni i progestagena (kao što je prisutan u kombinovanoj kontraceptiv), fenotiazina derivata, hormon rasta, Simpatometički droga (npr epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormona štitnjače, barbiturati, nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenitoina, doksazosin mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina.

Etanol može ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Konzumiranje etanola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nisku razinu glukoze u krvi na opasne razine. Tolerancija na etanol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar.

Uz istodobnu primjenu pentamidina, moguć je razvoj hipoglikemije koja se ponekad može pretvoriti u hiperglikemiju.

U kombinaciji sa simpatolitičkim lijekovima, kao što su beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin, slabljenje ili potpuno odsutnost simptoma refleksa (kao odgovor na hipoglikemiju) moguće je aktiviranje simpatičkog živčanog sustava.

UVJETI FARMACIJE ODMORA

USLOVI I USLOVI SKLADIŠTENJA

Čuvati na mjestu zaštićenom od svjetlosti, mjesto nedostupno djeci na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C. Ne smrzavajte se.

Rok trajanja je 2 godine. Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol) - 2,7 mg, natrijum dihidrogen fosfat dihidrat - 2,1 mg, glicerol 85% - 18,824 mg, natrijum hidroksid (za podešavanje pH) - 0,576 mg, hlorovodonična kiselina (za podešavanje pH) - 0,232 mg, voda d / i - do 1 ml.

3 ml - bezbojne staklene patrone (5) - konturne ćelijske ambalaže (1) - paketi od kartona.
3 ml - bezbojne staklene uloške postavljene u olovke za jednokratnu upotrebu šprica za jednokratnu upotrebu (5) - kartonske kutije.
5 ml - boce od bezbojnog stakla (5) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lijek, inzulin kratkog djelovanja. Insuman Rapid GT sadrži inzulin koji je po strukturi identičan ljudskom inzulinu, a dobiven je genetskim inženjeringom upotrebom K12 soja E. coli.

Inzulin snižava koncentraciju u krvi, potiče anaboličke efekte i smanjuje kataboličke efekte. Povećava transport glukoze u ćelije i stvaranje glikogena u mišićima i jetri, poboljšava upotrebu piruvata i inhibira glikogenolizu i glikoneogenezu. Inzulin povećava lipogenezu u jetri i masnom tkivu i inhibira lipolizu. Potiče protok aminokiselina u ćelije i sintezu proteina, povećava protok kalijuma u ćeliju.

Insuman Rapid GT je inzulin s brzim početkom i kratkim trajanjem djelovanja.Nakon sc primjene, hipoglikemijski učinak javlja se u roku od 30 minuta, dostiže maksimum za 1-4 sata, traje 7-9 sati.

Farmakokinetika

Podaci o farmakokinetikama lijeka Insuman Rapid GT nisu navedeni.

- dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom,

- lečenje dijabetičke kome i ketoacidoze,

- postizanje metaboličke kompenzacije kod pacijenata sa šećernom bolešću tokom hirurških intervencija (prije operacije, tijekom operacije i u postoperativnom razdoblju).

Značajke aplikacije:

U slučaju nedovoljne kontrole glikemije ili sklonosti epizodama hiper- ili hipoglikemije, prije nego što odlučite prilagoditi dozu inzulina, provjerite propisani režim davanja inzulina, provjerite je li inzulin ubrizgan u preporučeno područje, provjerite ispravnost tehnike ubrizgavanja i sve ostale faktore što može utjecati na učinak inzulina.
Budući da istodobna primjena većeg broja lijekova (vidi odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“) može oslabiti ili pojačati hipoglikemijski učinak lijeka Insuman® Rapid GT, niti jedan drugi lijek se ne smije uzimati tijekom njegove upotrebe bez posebnog odobrenja liječnika.
Hipoglikemija nastaje ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Rizik od razvoja hipoglikemije visok je na početku liječenja inzulinom, pri prelasku na drugi pripravak inzulina, kod pacijenata s niskom održavajućom koncentracijom glukoze u krvi.
Kao i kod svih inzulina, potrebno je obratiti posebnu pažnju i preporučuje se intenzivno praćenje koncentracije glukoze u krvi kod bolesnika kod kojih hipoglikemijske epizode mogu imati poseban klinički značaj, poput bolesnika s ozbiljnom stenozijom koronarnih ili moždanih arterija (rizik od srčanih ili moždanih komplikacija hipoglikemije). kao i kod pacijenata sa proliferativnom retinopatijom, pogotovo ako nisu prošli fotokoagulaciju (laserska terapija), jer imaju rizik od prolazne amauroze (u potpunosti sljepoća) sa razvojem hipoglikemije.
Postoje određeni klinički simptomi i znakovi koji pacijentu ili drugima trebaju upućivati ​​na razvoj hipoglikemije. Tu spadaju: prekomerno znojenje, vlaga u koži, poremećaji srčanog ritma, povišen krvni pritisak, bolovi u grudima, anksioznost, glad, pospanost, strah, razdražljivost, neobično ponašanje, anksioznost, parestezija u ustima i oko usta, bledica kože poremećaji koordinacije pokreta, kao i prolazni neurološki poremećaji (poremećaji govora i vida, paralitični simptomi) i neobični osjećaji. Uz sve veći pad koncentracije glukoze, pacijent može izgubiti samokontrolu, pa čak i svijest. U takvim slučajevima može se primijetiti hlađenje i vlažnost kože, a mogu se pojaviti.
Zbog toga, svaki pacijent s dijabetesom koji prima inzulin mora naučiti prepoznati simptome koji su znak razvoja hipoglikemije. Pacijenti koji redovno prate koncentraciju glukoze u krvi manje su vjerovatno da će razviti hipoglikemiju. Sam pacijent može ispraviti smanjenje koncentracije glukoze u krvi koju je primijetio jedući šećer ili hranu bogatu ugljikohidratima. U tu svrhu pacijent treba uvijek sa sobom imati 20 g glukoze. U težim stanjima hipoglikemije indicirana je potkožna injekcija glukagona (što može učiniti lekar ili medicinsko osoblje). Nakon dovoljnog poboljšanja pacijent treba jesti. Ako hipoglikemiju nije moguće odmah otkloniti, tada treba hitno pozvati lekara. Neophodno je odmah obavijestiti liječnika o razvoju hipoglikemije kako bi se mogao donijeti odluka o potrebi prilagođavanja doze inzulina.Nepoštivanje prehrane, preskakanje injekcija inzulina, povećana potražnja inzulina kao posljedica zaraznih ili drugih bolesti i smanjenje tjelesne aktivnosti mogu dovesti do povećanja koncentracije glukoze u krvi (hiperglikemije), moguće s povećanjem razine ketonskih tijela u krvi (ketoacidoza). Ketoacidoza se može razviti u roku od nekoliko sati ili dana. Pri prvim simptomima (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak apetita, umor, suha koža, duboko i ubrzano disanje, visoke koncentracije acetona i glukoze u urinu) neophodna je hitna medicinska intervencija.
Prilikom promjene liječnika (na primjer, tijekom hospitalizacije zbog nesreće, bolesti za vrijeme odmora), pacijent mora obavijestiti liječnika o tome što ima.
Pacijente treba upozoriti na stanja kada se mogu promijeniti, biti manje izraženi ili potpuno odsutni simptomi koji upozoravaju na razvoj hipoglikemije, na primjer:
- uz značajno poboljšanje kontrole glikemije,
- s postepenim razvojem hipoglikemije,
- kod starijih pacijenata,
- kod pacijenata sa autonomnom neuropatijom,
- kod pacijenata sa dugom istorijom dijabetesa,
- kod pacijenata koji su istovremeno liječeni određenim lijekovima (vidjeti dio „Interakcija s drugim lijekovima). Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (i moguće s gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.
Ako se otkriju normalne ili smanjene vrijednosti glikoziliranog hemoglobina, treba razmotriti mogućnost razvoja ponovljenih, neprepoznatih (naročito noćnih) epizoda hipoglikemije.
Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, pacijent mora strogo slijediti propisani režim doziranja i prehrane, pravilno davati injekcije inzulina i biti upozoren na simptome razvoja hipoglikemije.
Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za razvoj hipoglikemije zahtijevaju pažljivo praćenje i mogu zahtijevati prilagođavanje doze. Ti faktori uključuju:
- promjena u području primjene inzulina,
- povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, eliminacija faktora stresa),
- neobične (povećane ili produžene fizičke aktivnosti),
- interkurentna patologija (povraćanje,),
- nedovoljan unos hrane,
- preskakanje obroka,
- konzumiranje alkohola,
- neke nekompenzirane endokrine bolesti (poput insuficijencije prednje hipofize ili insuficijencije nadbubrežne kore),
- istodobna upotreba određenih lijekova (vidjeti odjeljak "Interakcija s drugim lijekovima"). Interkurentne bolesti
Kod interkurentnih bolesti potrebna je intenzivna metabolička kontrola. U mnogim su slučajevima indicirani testovi urina na prisustvo ketonskih tijela i često je potrebno prilagođavanje doze inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu uzimati samo malu količinu hrane ili je imaju, te nikada ne bi trebali potpuno prekinuti s primjenom inzulina. Unakrsne imunološke reakcije
U prilično velikom broju bolesnika s preosjetljivošću na inzulin životinjskog porijekla, teško je preći na ljudski inzulin zbog unakrsne imunološke reakcije ljudskog inzulina i inzulina životinjskog porijekla. Uz povećanu osjetljivost pacijenta na inzulin životinjskog porijekla, kao i na m-krezol, toleranciju lijeka Insuman® Rapid GT treba procijeniti u klinici primjenom intradermalnih testova.Ako se tijekom intradermalnog testa utvrdi preosjetljivost na ljudski inzulin (neposredna reakcija, poput Arthusa), tada je potrebno daljnje liječenje provesti pod kliničkim nadzorom.
Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima
Pacijentova sposobnost koncentracije i brzina psihomotornih reakcija mogu biti oslabljena kao rezultat hipoglikemije ili, kao rezultat vizualnih poremećaja. To može predstavljati određeni rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne (vožnja vozila ili drugi mehanizmi).
Pacijente treba savjetovati da budu oprezni i izbjegavaju hipoglikemiju tokom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o simptomima koji ukazuju na razvoj hipoglikemije ili imaju česte epizode hipoglikemije. Kod takvih pacijenata pitanje mogućnosti mogućnosti vožnje vozilima ili drugim mehanizmima treba odlučiti pojedinačno.

Interakcija s drugim lijekovima:

Istodobna primena sa hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primenu, inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramid, fibrati, fluoksetin, inhibitori monoamin oksidaze,
pentoksifilin, propoksifen, salicilati, amfetamin, anabolički steroidi i muški polni hormoni, cibenzolin, ciklofosfamid, fenfluramin, guanetidin, ifosfamid, fenoksibenzamin, fntolamin, somatostatin i tetroformofilamin, tetroformonamidim, sulfonaminamid, sulfonaminamid razvoj hipoglikemije.
Kombinovani korištenje kortikotropin, kortikosteroidi, danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni i progestagena (kao što je prisutan u kombinovanoj kontraceptiv), fenotiazina derivata, hormon rasta, Simpatometički droga (npr epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormona štitnjače, barbiturati, nikotinska kiselina, fenolftalein, derivati ​​fenitoina, doksazosin mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.
Beta blokatori, klonidin, litijeve soli mogu pojačati ili oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina.
Sa etanolom
Etanol može ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Konzumiranje etanola može izazvati hipoglikemiju ili smanjiti ionako nisku razinu glukoze u krvi na opasne razine. Tolerancija na etanol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena. Dozvoljene količine konzumiranog alkohola mora utvrditi vaš ljekar. Sa pentamidinom
Uz istodobnu primjenu, moguć je razvoj hipoglikemije, koja se ponekad može pretvoriti u hiperglikemiju.
U kombinaciji sa simpatolitičkim lijekovima, kao što su beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin, slabljenje ili potpuno odsutnost simptoma refleksa (kao odgovor na hipoglikemiju) moguće je aktiviranje simpatičkog živčanog sustava.

Predoziranje

Simptomi
Predoziranje inzulina, poput davanja viška inzulina u odnosu na hranu ili potrošenu energiju, može dovesti do teške, a ponekad i dugotrajne i po život opasne hipoglikemije.
Blage epizode hipoglikemije (pacijent je svjestan) mogu se zaustaviti unošenjem ugljikohidrata iznutra. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, unosa hrane i fizičke aktivnosti.
Teže epizode hipoglikemije s komom, konvulzijama ili neurološkim poremećajima mogu se zaustaviti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona ili intravenskim davanjem koncentrirane otopine dekstroze.U djece se količina primijenjene dekstroze postavlja proporcionalno tjelesnoj težini djeteta. Nakon povećanja koncentracije glukoze u krvi može biti potreban potporni unos ugljikohidrata i promatranje, jer je nakon očigledne kliničke eliminacije simptoma hipoglikemije moguć ponovni razvoj. U slučajevima teške ili dugotrajne hipoglikemije nakon ubrizgavanja glukagona ili dekstroze, preporučuje se infuzija s manje koncentriranom otopinom dekstroze kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije. U maloj djeci potrebno je pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi, u vezi s mogućim razvojem teške hiperglikemije.
Pod određenim uslovima, preporučuje se pacijentima da budu hospitalizirani na odeljenju intenzivne nege radi pažljivijeg praćenja njihovog stanja i praćenja terapije.

Uvjeti odmora:

Otopina za injekciju 100 IU / ml.
5 ml lijeka u boci providnog i bezbojnog stakla (tip I). Boca je začepljena, prešana aluminijskim poklopcem i prekrivena zaštitnom plastičnom kapicom. 5 bočica s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji. 3 ml lijeka u ulošku prozirnog i bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom. 5 uložaka po blister pakovanju od PVC folije i aluminijske folije. Pakovanje sa 1 blister trakom, zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.
3 ml lijeka u ulošku prozirnog i bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom. Uložak je montiran u olovci za injekciju SoloStar® za jednokratnu upotrebu. Na 5 olovki za injekcije SoloStar® zajedno s uputama za uporabu u kartonskom pakovanju.

Ljudina želja za zdravim životnim stilom, ograničavanje upotrebe štetnih proizvoda, fizička aktivnost i odsustvo loših navika od velike su važnosti za održavanje ljudskog zdravlja u većini slučajeva. Međutim, ponekad se, suprotno bilo kojoj logici, osoba koja prema svom zdravlju postupa odgovorno i pažljivo, suočena s ozbiljnim metaboličkim poremećajima. Kako se to može dogoditi ako osoba nije pila, nije se prepuštala viškovima hrane, izbjegavala stres i bila fizički aktivna? Razlog, nažalost, leži u nasljednoj predispoziciji, što je presudan faktor u ovom slučaju, čiji dokaz može biti bolest šećerne bolesti tipa 1. Šta je osobina ove bolesti i koji je mehanizam njenog razvoja?

Šta je dijabetes?

Šećerna bolest tipa 1 je bolest koja se razvija uslijed smrti određenih ćelija koje proizvode hormon inzulin u gušterači. Eliminacija ovih ćelija i naknadni nedostatak inzulina uzrokuju ozbiljne poremećaje metaboličkih procesa i hiperglikemiju.

U tom slučaju pacijent može osjetiti sljedeće simptome:

Ova bolest, koja se ne dijagnosticira na vrijeme, može dovesti osobu do nepovratnih promjena u bubrezima, srčanog udara, amputacije udova, pa čak i smrti. To je razlog zašto je tako važno zaplijeniti bolest kad nastane samo kako bi se započelo pravovremeno liječenje.

Zašto je insulin toliko važan za tijelo?

Budući da se ova vrsta bolesti javlja u pozadini nedostatka inzulina, tada bi liječenje trebalo biti povezano i sa nadoknađivanjem nedostatka ovog hormona u tijelu. Međutim, za početak je važno razumjeti koja je njegova uloga u metaboličkim procesima.

Zadaci koje on rješava su sljedeći:

  • Regulacija razgradnje glukoze koja je glavni izvor ishrane mišićnih vlakana i neurona mozga.
  • Praćenje prodora glukoze kroz zidove ćelija mišićnih vlakana.
  • Prilagođavanje intenziteta stvaranja masnoća i proteina, ovisno o potrebama tijela.

Budući da je inzulin jedini hormon koji ima tako širok i raznovrstan funkcionalnost, apsolutno je neophodan za ljudsko tijelo. Zbog toga je kod dijabetesa pacijent prisiljen uzimati supstancu čiji je sastav blizu ovog hormona. Ovi lijekovi spašavaju pacijenta od razvoja nepovratnih patologija unutarnjih organa i krvnih žila.

Vrste inzulina

Glavne razlike između analoga ljudskog insulina danas su takvi faktori:

  • Od čega se pravi lijek.
  • Trajanje lijeka.
  • Nivo pročišćenosti lijeka.

Prema specifičnosti proizvodnje, preparati se mogu podijeliti u sredstva dobivena od goveda, koja često uzrokuju nuspojave i alergije, od svinja i dobivena genetskim inženjeringom. Takvi lijekovi uključuju, na primjer, njemački Insulin Rapid GT.

Prema trajanju izlaganja lijek je podijeljen na takve vrste:

  • Kratki inzulin, koji se daje četvrtinu sata prije jela, kako bi se izjednačio rast hormona kod zdrave osobe nakon jela. Takvi fondovi uključuju Insulin Insuman Rapid.
  • Produljeno, koje se zahteva da se daje jedanput ili dvaput dnevno, kako bi se simuliralo automatsko stvaranje hormona.

U većini slučajeva obe vrste hormona se uvode pacijentu da bi zadovoljili dnevnu potrebu organizma. Međutim, osobama koje nisu u stanju kontrolirati svoje stanje zbog starosti ili mentalnih poremećaja, daje se izračunata približna doza lijeka. Odgovorna i pažljiva na promjene u svom stanju, osoba može samostalno izračunati dozu kratkog Insulin Rapid-a.

Karakteristike uzimanja lijeka

Uzimanje lijekova kratkog djelovanja omogućava pacijentu da samostalno planira svoju prehranu, bez tako strogog načina prehrane i dnevne rutine. Da biste to učinili, važno je pravilno izračunati unos ugljenih hidrata i nivo glukoze u krvi prije jela.

Prijem Insulin Insuman Rapid GT može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta, jer omogućava uvažavanje individualnog ritma života čovjeka, njegove prehrane.

Način upotrebe lijeka i doziranje, kao i značajke prijema i kontraindikacije, moraju se pažljivo proučiti u skladu s uputama za Insulin Rapid i također razgovarati s liječnikom. Takođe je od velike važnosti sposobnost pacijenta da pravilno izračuna dozu leka.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Rastvor za ubrizgavanje1 ml
aktivna supstanca:
humani inzulin (100% rastvorljiv ljudski inzulin)3,571 mg (100 IU)
pomoćni sastojci: metakrezol, natrijev dihidrogen fosfat dihidrat, glicerol (85%), natrijum hidroksid (koristi se za podešavanje pH), hlorovodonična kiselina (koristi se za podešavanje pH), voda za injekcije

Trudnoća i dojenje

Liječenje Insuman ® Rapid GT tijekom trudnoće treba nastaviti. Inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Učinkovito održavanje metaboličke kontrole tokom trudnoće obavezno je za žene koje su imale dijabetes prije trudnoće ili za žene koje su razvile gestacijski dijabetes.

Potreba za inzulinom tokom trudnoće može se smanjiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće i obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada (povećani rizik od hipoglikemije). Tokom trudnoće, a posebno nakon porođaja, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavezno obavijestite svog liječnika.

Tijekom dojenja nema ograničenja terapije inzulinom, međutim može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Proizvođač

1. Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka.Industrialpark Hoechst D-65926, Bruningstrasse 50, Frankfurt, Njemačka.

Zahteve potrošača treba poslati na adresu u Rusiji: 125009, Moskva, ul. Tverskaya, 22.

Tel .: (495) 721-14-00, faks: (495) 721-14-11.

2. CJSC Sanofi-Aventis Vostok, Rusija. 302516, Rusija, Orijelska oblast, Orijelski okrug, s / n Boljšekulikovskoye, ul. Livenskaya, 1.

U slučaju proizvodnje lijeka u CJSC Sanofi-Aventis Vostok, Rusija, žalbe potrošača treba poslati na adresu: 302516, Rusija, Oryol Region, Oryol District, s / n Boljšekulikovskoye, ul. Livenskaya, 1.

Tel./fax: (486) 2-44-00-55.

Pogledajte video: Karakteristike - svojstva oblika (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar