OŠTEĆENJE LIPIDNOG METABOLIZMA I ATEROSKLEROZE: hitnost problema i dijagnoza

Aterosklerotske vaskularne promjene karakteristične su za gotovo sve ljude starije od 40 godina, razlike su samo u stupnju promjene. Razvoj ateroskleroze usko je povezan s procesima transporta holesterola do arterijskog zida kao dijela lipoproteina niske i vrlo niske gustine te s procesima uklanjanja holesterola iz arterijskog zida pomoću lipoproteina visoke gustoće. Ako se odnos „lipida niske i vrlo niske gustine / lipida visoke gustoće“ održi 3: 1, ateroskleroza se ne javlja čak ni sa visokim sadržajem (više od 6,21 mmol / L) holesterola u plazmi. U kliničkoj praksi koristi se aterogeni koeficijent holesterola:

gdje je CO koncentracija ukupnog kolesterola, SLVP je koncentracija lipidnog kolesterola visoke gustoće.

Ovaj je omjer idealan kod novorođenčadi, kod osoba starih 20-30 godina, vrijednost mu se kreće od 2 do 2,8, starijih od 30 godina (bez kliničkih znakova ateroskleroze), kreće se u rasponu od 3,0-3,5, a kod pojedinaca s koronarnom srčanom bolešću prelazi 4, često doseže 5-6 ili više.

Trenutno se vjeruje da su primarne u razvoju ateroskleroze žarišne promjene u strukturi i funkciji endotelnih ćelija vaskularnog zida. Svako oštećenje endotela (djelovanje toksina, imunoloških kompleksa, posrednika upale, kolesterola, modificiranih lipoproteina itd.) Povećava njegovu propusnost, dovodi do prodora monocita pod endotelom i njihove transformacije u makrofage.

Na površini makrofaga postoje receptori i za nemodificirani i za modificirane lipide niske gustine. Ovi receptori ne smanjuju aktivnost tokom nakupljanja holesterola u makrofazima. Potonji se, nakupljajući lipide, pretvaraju u penaste ćelije (sadrže puno esterificiranog holesterola). Endotel, preopterećen penastim ćelijama, počinje se sažimavati, a makrofagi dolaze u kontakt s krvlju. Oni izlučuju mnoge signalne tvari u okoliš, uključujući one koje mijenjaju stanice glatkih mišića koje imaju receptore za faktore rasta. Počinje proliferacija glatkih mišićnih stanica srednjeg sloja i njihova migracija u unutarnji sloj. Akumulacije izmijenjenih stanica glatkih mišića zasićenih kapljicama masti najčešće se pretvaraju u proliferativni plak.

Modifikovane ćelije glatkog mišića sintetišu kolagen, elastin i druge komponente matriksa vezivnog tkiva aterosklerotskog plaka. Oblikuje se vlaknasta ploča. U budućnosti je moguće ateromatsko raspadanje plakova, taloženje kristala holesterola i kalcijevih soli, koje iritiraju okolno tkivo, uzrokuje sužavanje lumena sudova i trombozu, što može dovesti do srčanog udara i moždanog udara. U ranim fazama ateroskleroze javljaju se lokalni i sistemski metabolički poremećaji holesterola i lipoproteina - dislipo-proteinemija. U većini slučajeva sadržaj aterogenih čestica u krvnoj plazmi čiji je glavni sastojak holesterol povećava se kao protein - apoprotein B. To dovodi do lokalne oksidacije lipoproteina niske gustine, nakupljanja modifikovanih lipoproteina niske gustine i stvaranja aterosklerotskih plakova. Uz nisku koncentraciju antiaterogenih lipoproteina visoke gustoće u krvi (u 30% slučajeva), ubrzana ateroskleroza javlja se čak i sa niskim nivoom ukupnog holesterola (manjim od 5,18 mmol / l).

Fosfolipidi i polinezasićene masne kiseline posjeduju antiaterogena svojstva. Ograničavaju apsorpciju holesterola iz hrane u tankom crijevu, potiču sintezu žučnih kiselina u jetri, inhibiraju sintezu i izlučivanje lipoproteina vrlo niske gustine hepatocitima, smanjuju koncentraciju lipoproteinona niske gustine u krvnoj plazmi, inhibiraju sintetromboksan A i agregaciju trombocita te potiču sintezu protestaciklinskih endotelnih ćelija.

Holesterol, trigliceridi i zasićene masne kiseline posjeduju aterogena svojstva. Koncentracija aterogenih lipoproteina u krvi može se povećati zbog smanjenja stope njihove eliminacije iz krvi u jetru, povećanja stope i sinteze i kršenja metabolizma lipoproteina u plazmi, uključujući stvaranje nenormalno modificiranih lipoproteina.

Do poremećaja metabolizma holesterola dolazi u slijedećim uslovima: u nedostatku lipoproteinskih receptora niske gustine na staničnoj površini. Konkretno: endocitoza je nemoguća, kao rezultat: povećava se nivo tih lipoproteina u plazmi (nasljedna hiperholesterolemija je hiperlipoproteinemija tipa II) i pojačava se nespecifična endocitoza: ćelije retikuloendotelnog sistema hvataju lipoproteine, što dovodi do neregulisanog nakupljanja ćelije holesterola i njegovih estera u esteru.

porast afiniteta lipoproteina prema membrani zbog zasićenja holesterolom u vanjskom sloju lipoproteina vrlo niske gustine (hiperlipoproteinemija tipa III): direktan štetni učinak viška kolesterola na endoteliju vaskularnog glatkog mišića. Na području oštećenja dolazi do adhezijskih trombocita i oslobađanja faktora rasta. Povećavanje propusnosti potiče proces zauzimanja ćelija lipoproteinskih čestica, pojavu mikrodomanje, migraciju leukocita iz vaskularnog dna u stijenku suda, stvaranje ovdje aterosklerotskog plaka,

stresa, koji ubrzava razvoj ateroskleroze. Povećavanje koncentracije adrenalina i angiotenzina u krvi uzrokuje smanjenje endotelnih ćelija, porast praznina između njih i nakupljanje lipoproteina vrlo niskog i niskog gustoće u medijalnom sloju,

višak lipoproteina niske gustine u krvnoj plazmi (njihov nivo u plazmi je u korelaciji sa taloženjem holesterola). Lipoproteini male gustoće mogu dovesti do stvaranja kompleksa koji formiraju rozetu, dolazi do stimulacije imunološkog procesa i oštećenja vaskularnog zida,

nizak sadržaj lipoproteina visoke gustoće, koji u dodiru sa površinom fibroblasta, endotelnim i glatkim mišićnim ćelijama, hvataju holesterol. Holesterol se esterificira i prenosi kao dio lipoproteina visoke gustoće do jetre. Ovi lipoproteini nadmeću se za receptore s lipoproteinima niske i vrlo niske gustine, sprečavajući holesterol da uđe u ćelije. Oni su u stanju da evakuišu holesterol kroz vodenu fazu prema koncentracionom gradijentu, a takođe potiskuju višak prehrambenih triglicerida i holesterola preko receptora u potkožnu masnoću (depo),

kršenje procesa esterifikacije holesterola u lipoproteinima visoke gustoće i njegovog transporta između pojedinih klasa lipoproteina. Time se smanjuje sposobnost lipoproteina visoke gustoće za uklanjanje holesterola iz tkiva. U bolesnika s koronarnom aterosklerozom lipoproteini visoke gustoće obogaćeni su nesterificiranim kolesterolom, a lipoproteini niske gustoće obogaćeni su esterima kolesterola,

genetska oštećenja apolipoproteina i njihovih receptora, enzima metabolizma lipoproteina i holesterola (nasljedni oblici ubrzane ateroskleroze). U jetri se mijenja brzina sinteze i katabolizma lipoproteina koji cirkuliraju u krvi. Uočene su različite molekularne oštećenja u različitim porodicama, što dovodi do neravnoteže kolesterola bilo u ćelijama, bilo u lipoproteinima koji cirkuliraju u krvi.

Datum dodavanja: 2015-11-23, Pregleda: 655 | Kršenje autorskih prava

Literatura

1. Libov I. A., Cherkesova S. V., Roitman A. P. Savremeni aspekti dislipoproteinemije i praktični pristupi njihovom liječenju // Moskovski medicinski časopis. Br. 3. 1998. S. 34-37.
2. Thompson G. R. Vodič za hiperlipidemiju. MSD, 1990.
3. Spector A. V., Vasilyeva E. Yu. Cardiology: ključevi dijagnoze. Vidar, 1996, str. 295-309.
4. Berk B. C., Weintraub W. S., Alexander R. W. Povišenje C-reaktivnog proteina kod „aktivne“ bolesti koronarnih arterija // Am. J. Cardiol. 1990: 98: 2219-2222.
5. Haverkate F., Thompson S. G., Pyke S. D. M. i drugi, za Evropsku istraživačku grupu za borbu protiv tromboze i invalidnosti Angine Pectoris. Prodaja C-reaktivnog proteina i rizik od koronarnih događaja kod stabilne i nestabilne angine // Lancet. 1997, 349: 462-466.

Endotelna disfunkcija

Moderna istraživanja vjeruju da je prva faza u razvoju ateroskleroze oštećenje unutarnje površine arterije. Postoji puno dokaza za ovu teoriju:

  • Prvo, prvi se plakovi uvijek lokaliziraju na mjestima grananja žila. Na mjestu razdvajanja glavne posude stvara se zona turbulencije, stoga je rizik od oštećenja unutrašnjeg premaza posude na ovom mjestu uvijek veći.
  • Drugo, odavno je poznato da ovisnost o duhanu ima ulogu u razvoju bolesti. I duhanski dim negativno utječe na funkcioniranje endotelnih stanica jer se zbog povećane količine ugljičnog monoksida koji cirkulira u krvi primjećuje stanična hipoksija.
  • Treće, arterijska hipertenzija povećava opterećenje na žilama i također je faktor koji povećava rizik od razvoja ateroskleroze.

O holesterolu

Danas je malo ljudi koji ne bi čuli da je uloga holesterola u razvoju ateroskleroze veoma značajna. Ali ne znaju svi što je ta tvar. U međuvremenu, ovo je jedan od predstavnika klase sterola, koji igra važnu ulogu u toku prirodnih bioloških procesa u tijelu. Glavne funkcije holesterola:

  • stvaranje žučnih kiselina
  • sinteza vitamina D3,
  • proizvodnju spolnih i nadbubrežnih hormona.

Ovisno o prehrani, oko 300-500 mg holesterola dnevno ulazi u ljudsko tijelo. U proizvodima ovaj lipid može biti prisutan u slobodnom ili vezanom stanju.

No čak i u potonjem slučaju, u tankom crijevu će se dogoditi cijepanje i oslobađanje slobodnog kolesterola. U crevima se holesterol apsorbuje, koristi za metaboličke i druge biološke procese.

Raspodjela ovog lipida u tijelu je neujednačena. Najviše kolesterola drži se u kore nadbubrežne žlijezde, mozga, živčanog tkiva. Najmanje svih su lipidi u tkivu vezivnih i skeletnih mišića.

U principu, sinteza holesterola se može izvesti u gotovo svakoj ćeliji tela. Međutim, najčešće se ta supstanca proizvodi u jetri i (u mnogo manjim količinama) u tankom crijevu. Pod utjecajem određenih faktora povećava se proizvodnja kolesterola. Ti faktori uključuju:

  • izloženost zračenju
  • hormonalna neravnoteža sa povećanjem broja hormona štitnjače, inzulina.

Savjet! Ali s povećanom proizvodnjom glukokortikosteroida (hormona koje proizvode nadbubrežne žlijezde) i gladovanja, sinteza kolesterola, naprotiv, opada.

Utvrđeno je da sterol u krvnoj plazmi ne sadrži čisto stanje, već u obliku lipoproteina (kompleksa kolesterola s proteinima). Lipoproteini dolaze u tri različite vrste:

  • vrlo niska gustina (njihov ukupni iznos nije veći od 10%),
  • niska gustina (ovo je najčešći tip takvih lipoproteina u plazmi oko 65-70%),
  • velika gustina.

Ovisno o omjeru lipoproteinskih vrsta, određuje se rizik od razvoja ateroskleroze. Za to se vrši posebna analiza određivanjem frakcija, a zatim se koeficijent izračunava pomoću posebne formule.

Savjet! Najsigurniji u smislu razvoja ateroskleroze je omjer vrsta lipoproteina uočenih kod male djece, njihov koeficijent je jedinstvo. U mladih (oko 20 godina) idealan omjer je pokazatelj od 2 do 3. Kod osoba starijih od 30 godina koeficijent ne smije biti veći od 3,5 (za srčane bolesti može doseći 6).

Mehanizam za formiranje plakova

U stvaranju plaka razlikuju se tri stadija:

  • lipoidoza: stvaranje lipidne mrlje ili trake na zidovima posude,
  • liposkleroza: pojava vlaknastog tkiva,
  • stvaranje složenog plaka, kalcifikacija.

Točka lipida je mala (prečnika ne više od 1,5 mm) formacija koja se nalazi na unutrašnjoj površini arterije. U sastavu ove žute tvorbe prevladavaju pjenaste ćelije, a sastoje se od T-limfocita i masti. Uz to, ćelije glatkih mišića i makrofagi su prisutni u sastavu formacije.

Kako se povećava veličina lipidnih mrlja, oni se stapaju, što rezultira produženom trakom istog sastava. Na mjestima primarnog oštećenja endotela formiraju se mrlje i pruge.

Savjet! Određena uloga u oštećenju unutarnje površine posude i stvaranju lipidne mrlje igra se na nepovoljne čimbenike. Konkretno, pušenje, klamidijska ili virusna infekcija, arterijska hipertenzija itd.

Sam po sebi, stvaranje mrlje ne vodi oštećenju plovila. Štaviše, takvi spotovi se počinju formirati u djetinjstvu. Smatra se da do 25. godine formacije lipida mogu zauzeti do polovine unutarnje površine aorte. U arterijama koje hrane mozak takve se mrlje pojavljuju oko 40 godina.

Liposkleroza

Drugi stadij u stvaranju patološke formacije (plaka) je rast vlaknastog tkiva. Na području formiranog mjesta (pruge) mlade ćelije se počinju formirati postupno, što dovodi do rasta vezivnog tkiva.

Kako sazrijeva, dolazi do zadebljanja zida i formira se plak - formacija koja strši u lumen posude. To stvara prepreku protoku krvi. U prvoj fazi stvaranja aterosklerotske formacije plak ima izraženu lipidnu jezgru.

U tom je slučaju okvir vezivnog tkiva tanak. Ova formacija se naziva "žuta", malo utiče na protok krvi. Budući da je kapsula vezivnog tkiva tanka, prilično se lako oštećuje.

U kasnim fazama razvoja, formirana formacija ima gusti okvir vezivnog tkiva. Naziva se „bijelim plakom“ i ima ozbiljan uticaj na hemodinamiku (brzinu krvi).

Formiranje plakova

Ovu fazu razvoja bolesti karakterizira značajno povećanje veličine lipidne jezgre u već formiranom plaku. To dovodi do uništenja vlaknastog skeleta i pojave krvarenja.

Kada se okvir plaka uništi, dolazi do ulceracije, što je glavni razlog stvaranja krvnog ugruška. U završnoj fazi, nakuplja se kalcijum u tkivima plaka što dovodi do sabijanja i povećanja veličine plaka.

Glavna posljedica stvaranja komplicirane aterosklerotske formacije je pojava krvnih ugrušaka na stijenci žila. Odvajanjem ugruška krvi može začepiti posudu, oštro ograničavajući protok krvi.

Savjet! Upravo u ovoj fazi razvoja ateroskleroze pacijenti doživljavaju komplikacije - razvoj ishemijskog moždanog udara (sa oštećenjem žila na mozgu), srčanog udara (s razvojem ateroskleroze koronarnih arterija) itd.

Komplikacije

Navedena šema za stvaranje plaka omogućava nam da shvatimo posljedice razvoja ateroskleroze. Ovo je:

  • hemodinamičke promjene zbog smanjenja vaskularnog lumena,
  • ulceracija vlaknaste kapsule kada pukne, stvaranje krvnih ugrušaka,
  • taloženje soli vapna u tkivu plaka što značajno povećava njegovu gustoću.

Vrste plakova

Sa aterosklerozom plakovi mogu biti statični, a ne. Ovo svojstvo ovisi o obliku, veličini i strukturi. U statičkom plaku prevladava vlaknasto tkivo, u nestabilnom - lipidni. Statičke formacije rastu vrlo sporo, tako da se stanje pacijenta ne mijenja dugi niz godina. Nestabilni plakovi imaju veliko jezgro i tanku vlaknastu membranu.

Takvi plakovi lako puknu i ulceriraju, što rezultira stvaranjem ugruška u krvi. To je prisustvo nestabilnih plakova koji igra vodeću ulogu u razvoju teških komplikacija ateroskleroze.

Dakle, patogeneza ateroskleroze je vrlo složen proces. Izvjesnu ulogu u razvoju bolesti igraju ne samo unutrašnji faktori, već i loše navike samog pacijenta. Provocira razvoj bolesti ovisnosti o masnoj hrani, pušenju, nedostatku vježbi, kao i zaraznim bolestima i hormonskim poremećajima u tijelu. Da biste spriječili razvoj bolesti, vrijedno je periodičnog praćenja nivoa holesterola u plazmi.

Pogledajte video: Maja Volk, hrana za kardiovaskularne bolesti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar