Norma glukoze kod žena prema starosnoj tabeli

Za normalan rad, ljudskom tijelu je potrebna energija koju dobija s hranom. Glavni dobavljač energije je glukoza. a to je ishrana za tkiva, ćelije i mozak. Kroz probavni trakt glukoza prvo ulazi u krvotok, a zatim se apsorbuje u sva tjelesna tkiva. Normalna glukoza (šećer) u krvi ukazuje na dobro unutrašnje stanje čovjeka, a povećani ili smanjeni pokazatelj ukazuje na prisustvo bolesti.

Da biste pratili nivo glukoze, preporučuje se periodično uzimati poseban test krvi. Krv se uzima ujutro na prazan stomak iz prsta ili u venu. Uoči testa za šećer ne preporučuje se jesti hranu uveče, a ujutro da se suzdržite čak i od pijenja. Za 2-3 dana, također, ne smijete jesti masnu hranu, isključiti fizičku aktivnost i pretjerani emocionalni stres.

Koja je norma glukoze kod žena?

Normalne koncentracije glukoze u krvi kod djece, žena i muškaraca nemaju razlike. Sa pravom analizom treba biti indikator za zdravu osobu 3,3 do 5,5 mmol / lit za kapilarnu krv i za vensku - od 4,0 do 6,1 mmol / litra .

Povišen nivo glukoza ukazuje na prisutnost bolesti poput pankreatitisa, dijabetes melitusa, infarkta miokarda ili poremećaja u jetri ili gušterači. Nizak nivo ukazuje na tešku bolest jetre, intoksikaciju drogama ili alkoholom.

Kod žena gornje vrijednosti glukoze variraju ovisno o setu razloga :

# 8212, smanjenje ili povećanje udjela ženskih spolnih hormona
# 8212, neuhranjenost
# 8212, stres
# 8212, pušenje i zloupotreba alkohola
# 8212, pretjerana fizička aktivnost.
# 8212, povećana ili smanjena tjelesna težina.

Takođe, ovaj pokazatelj kod žena može varirati ovisno o tome starosna kategorija. Nešto je drugačije kod djevojčica, kod djevojčica adolescenata i odraslih žena, to je posljedica fizioloških promjena i stvaranja hormonalne razine.

Utvrđeni pokazatelji standardi glukoze kod žena ovisno o dobi prikazani su u sljedećoj tabeli:

od 4,2 do 6,7 mmol / litra

Lagano povećanje stopa može se pojaviti kod žena tijekom menopauza. kada izumiranje funkcija ženskog reproduktivnog sistema nastaje na pozadini hormonskih promjena u ženskom tijelu povezanih s tekućim promjenama vezanim za starost.

Često postoji porast glukoze u krvi trudnice. norma u ovom slučaju je od 3,8 do 5,8 mmol / litra. Ako su prikazane iznad 6,1 mmol / litra, tada se može razviti gestacijski dijabetes koji može prestati nakon porođaja i može prerasti u dijabetes melitus. Trudnice s povišenim stopama pod posebnim su nadzorom, a preporučuje se da se tijekom trudnoće urade dodatni testovi za toleranciju na glukozu.

Višak glukoze može imati za ženu štetni efekti u obliku hroničnih bolesti bubrega, gušterače, jetre, a takođe dovodi do srčanih udara, endokrinih poremećaja i dijabetesa. Da bi se spriječila takva stanja, potrebno je slijediti pravila pravilne prehrane, izbjeći česte intenzivne napore i emocionalne previranja. Povod za uzbunu može biti:

# 8212, slabost i umor
# 8212, dramatično mršavljenje
# 8212, učestalo mokrenje
# 8212, uporne prehlade.

Ako se primijete gore navedeni simptomi, preporučuje se konzultiranje doktoru i uzeti preporuku za analizu krvi na glukozu. S povišenom razinom glukoze liječnik propisuje potrebne lijekove i primijeni odgovarajuće metode liječenja, dok se mora pridržavati propisane prehrane, tj. u pravilu iz prehrane isključite slatku, masnu i brašnastu hranu.

Pogledajte video: Москва слезам не верит 1 серия драма, реж. Владимир Меньшов, 1979 г. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar