Metformin Sandoz 500 mg i 850: cijena, recenzije

Filmsko obložene tablete.

Osnovna fizikalna i hemijska svojstva:

500 mg tablete okrugle, bijele, dvokonveksne tablete, filmom obložene, s utisnutim "M 500" s jedne strane i glatke s druge strane

Tablete od 850 mg ovalne bijele tablete, obložene filmom, s reljefom "M 850" s jedne strane i srezom na drugoj strani.

Farmakološka svojstva

Metformin je biguanid sa antihiperglikemijskim efektom. Smanjuje i početnu razinu glukoze i razinu glukoze nakon jela u krvnoj plazmi. Ne stimulira lučenje inzulina i ne izaziva hipoglikemijski efekat.

Metformin djeluje na tri načina:

  • dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri zbog inhibicije glukoneogeneze i glikogenolize,
  • poboljšava osjetljivost na mišićni inzulin poboljšavajući unos i korištenje periferne glukoze
  • odlaže apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena, djelujući na sinteza glikogena. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze (GLUT).

Uz upotrebu metformina, tjelesna težina pacijenta ostala je stabilna ili umjereno smanjena. Osim što utječe na razinu glukoze u krvi, metformin povoljno utječe na metabolizam lipida.

Usisavanje. Nakon uzimanja metformina gotovo se potpuno apsorbira u probavnom traktu, 20-30% izlučuje izmetom. Vrijeme za postizanje maksimalne koncentracije (T maks ) je 2,5 sata. Bioraspoloživost je otprilike 50-60%.

Uz istovremeni obrok, apsorpcija metformina opada i lagano usporava.

Distribucija. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca. Maksimalna koncentracija u krvi niža je nego u krvnoj plazmi, a ona se dostiže nakon otprilike istog vremena. Crvena krvna zrnca najvjerovatnije predstavljaju drugu komoru raspodjele. Prosječni volumen distribucije (V d ) varira u rasponu od 63-276 litara.

Metabolizam Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu. Nisu pronađeni metaboliti kod ljudi.

Zaključak Bubrežni klirens metformina je> 400 ml / min, što ukazuje da se metformin izlučuje uslijed glomerularne filtracije i tubularne sekrecije. Nakon uzimanja doze, poluživot je otprilike 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, i stoga se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja razine metformina u plazmi.

Šećerna bolest tipa 2 (neinzulinska ovisnost) s neučinkovitošću dijetalne terapije i režima vježbanja, posebno u bolesnika s prekomjernom težinom

  • kao monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili u kombinaciji s inzulinom za liječenje odraslih.
  • kao monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom za liječenje djece starije od 10 godina.

Za smanjenje komplikacija dijabetesa kod odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 i prekomjernom težinom, kao prvoklasnog lijeka s neučinkovitošću dijetalne terapije.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na metformin ili bilo koju drugu komponentu lijeka,
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička koma,
  • zatajenje bubrega ili oslabljena funkcija bubrega (klirens kreatinina
  • akutna stanja s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije, kao što su:

dehidracija, teške zarazne bolesti, šok

  • akutne i hronične bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije:

zatajenje srca ili disanja, nedavni infarkt miokarda, šok

  • zatajenje jetre, akutno trovanje alkoholom, alkoholizam.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kombinacije se ne preporučuju.

Akutna intoksikacija alkoholom Povezana je s povećanim rizikom od laktične acidoze, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i sa zatajenjem jetre.

Radioaktivne supstance koje sadrže jod može dovesti do razvoja laktacidoze u bolesnika sa šećernom bolešću na pozadini funkcionalne zatajenja bubrega. Korištenje lijeka treba prekinuti prije ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja pomoću radioprozirnih tvari i procjene bubrežne funkcije.

Kombinacije treba koristiti oprezno.

Lijekovi koji imaju hiperglikemijski učinak (GCS sistemskog i lokalnog djelovanja, simpatomimetici, klorpromazin) . Potrebno je stalno pratiti nivo glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Za vrijeme i nakon prekida takve zajedničke terapije, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom nivoa glikemije.

Diuretici, posebno diuretici u petlji, može povećati rizik od laktacidoze zbog mogućeg smanjenja funkcije bubrega.

Značajke aplikacije

Laktacidoza je rijetka, ali teška metabolička komplikacija koja može nastati kao rezultat kumulacije metformin hidroklorida. Zabilježeni su slučajevi laktacidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću, s ozbiljnim zatajenjem bubrega. Čimbenici rizika za laktičnu acidozu: slabo kontrolirani dijabetes, ketoza, duže gladovanje, prekomjerna konzumacija alkohola, zatajenje jetre ili bilo kakvo stanje povezano sa hipoksijom.

Laktacidoza se može javiti u obliku grčeva u mišićima s trbušnim bolovima i teškom astenijom. U budućnosti je moguć razvoj kisele dispneje, bolova u trbuhu, hipotermije i kome. Dijagnostički pokazatelji uključuju laboratorijsko smanjenje pH krvi, povećanje koncentracije laktata u krvnom serumu iznad 5 mmol / l, porast anionskog intervala i omjera laktata / piruvata. Ako sumnjate na laktičnu acidozu, morate prestati koristiti lijek i odmah hospitalizirati pacijenta.

Zatajenje bubrega . Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije i za vrijeme liječenja metforminom, moraju se provjeriti razine kreatinina u serumu:

  • pacijenti sa normalnom funkcijom bubrega najmanje 1 put godišnje,
  • pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i stariji pacijenti najmanje 2-4 puta godišnje.

Oprez treba biti oprezan u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti oslabljena, na primjer, na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije NSAID-om.

Radioaktivna sredstva koja sadrže jod . Intravenska upotreba radiokapivih sredstava može dovesti do zatajenja bubrega i, kao rezultat, do nakupljanja metformina i razvoja laktacidoze. Stoga, ovisno o funkciji bubrega, primjena metformina mora biti prekinuta 48 sati prije ili tokom ispitivanja i ne obnavlja se ranije od 48 sati nakon ispitivanja i procjene bubrežne funkcije.

Hirurgija . Neophodno je prestati primjenu lijeka 48 sati prije planirane hirurške intervencije, izvodi se pod općom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon operacije i procjene bubrežne funkcije.

Djeca i tinejdžeri . Prije početka liječenja metforminom, dijagnoza dijabetesa tipa 2 mora biti potvrđena. Prema rezultatima kliničkih studija nije otkriven utjecaj metformina na rast i pubertet u djece. Međutim, ne postoje podaci o učincima rasta metformina i puberteta pri dugotrajnoj upotrebi, stoga se preporučuje pažljivo praćenje tih parametara u dobi od 10-12 godina koji se lijekom uzimaju, posebno tijekom puberteta.

Ostale mjere . Pacijenti trebaju slijediti dijetu, ujednačen unos ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebali bi nastaviti slijediti niskokaloričnu dijetu. Neophodno je redovno nadzirati laboratorijske pokazatelje.

Istodobnom primjenom metformina s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima (na primjer, sulfoniluree ili meglitinidom) moguće je povećanje hipoglikemijskog učinka.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Nekontrolirani dijabetes tokom trudnoće (gestacijske ili trajne) povećava rizik od razvoja urođenih malformacija i perinatalne smrtnosti.

Dojenje. Metformin se izlučuje u majčinom mlijeku. U novorođenčadi / novorođenčadi nisu primijećene nuspojave. Međutim, kako nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka, dojenje se ne preporučuje tijekom terapije metforminom. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir potrebu za uzimanjem lijeka za majku i potencijalni rizik za dijete.

Plodnost . Metformin nije utjecao na plodnost muškaraca i žena kada se primjenjuje u dozama od 600 mg / kg / dan, što je skoro 3 puta više od maksimalne dnevne doze, koja se preporučuje za ljudsku upotrebu i izračunava se na temelju površine tijela.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Lijek ne utječe na brzinu reakcije u vožnji motornim vozilima ili drugim mehanizmima, jer monoterapija metforminom ne izaziva hipoglikemiju.

Međutim, metformin treba koristiti s oprezom u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim sredstvima (sulfoniluree, inzulin, repaglinid, meglitinidi) zbog rizika od hipoglikemije.

Doziranje i primjena

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima.

Odrasli . Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno tokom ili nakon jela.

Nakon 10-15 dana liječenja, doza se mora prilagoditi u skladu s rezultatima mjerenja razine glukoze u serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju prelaska na liječenje metforminom, potrebno je prestati uzimati drugo antidijabetičko sredstvo.

Kombinovana terapija inzulinom .

Da bi se postigla bolja kontrola nivoa glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija.

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s inzulinom.

Deca . Koristite metformin za djecu stariju od 10 godina. Obično je početna doza 500 mg ili 850 mg jednom dnevno tokom ili nakon jela. Nakon 10-15 dana liječenja, doza se mora prilagoditi u skladu s rezultatima mjerenja razine glukoze u serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 2000 mg dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

U starijih bolesnika oštećenje bubrežne funkcije je moguće, stoga se doza metformina mora odabrati na osnovu procjene bubrežne funkcije, koja se mora redovito obavljati (vidjeti odjeljak „ Značajke aplikacije »).

Lijek se može koristiti za liječenje djece starije od 10 godina.

Predoziranje

Pri korištenju leka u dozi od 85 g, nije primećen razvoj hipoglikemije. Međutim, u ovom slučaju primećen je razvoj laktacidoze. U slučaju razvoja laktične acidoze liječenje se mora prekinuti i pacijenta hitno hospitalizirati. Najefikasnija mjera za uklanjanje laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza.

Opće informacije o hipoglikemijskom lijeku

Hipoglikemijsko sredstvo sadrži aktivnu tvar, metformin hidroklorid, koji je jedini predstavnik klase biguanida. Ovisno o obliku doziranja, proizvode se tablete koje sadrže 500 ili 850 mg aktivnog sastojka. Farmakološki učinak ove tvari povezan je sa sposobnošću da inhibira stvaranje glukoze iz ne-ugljikohidratnih spojeva (glukoneogeneza).

Osim metformin hidroklorida, jedna tableta lijeka sadrži malu količinu natrijum škroba, magnezijum stearat, silicijum dioksid, bezvodnu koloidnu kopolividon Va64 i mikrokristalnu celulozu.

Lijek ne provocira proizvodnju hormona za snižavanje šećera, tako da zdrave osobe koje uzimaju ovaj lijek ne osjećaju simptome hipoglikemije. Među pozitivnim svojstvima lijeka treba istaknuti sljedeće:

  1. Suzbijanje glukoneogeneze.
  2. Povećana osjetljivost ciljnih ćelija na inzulin.
  3. Stimulacija unosa glukoze miocitima.
  4. Gubitak kilograma, posebno kod pretilih ljudi.
  5. Smanjenje i osnovne vrijednosti šećera i njegovog sadržaja nakon jela.
  6. Povoljan uticaj na metabolizam lipida (smanjenje holesterola, triglicerida i LDL).
  7. Smanjena glad.
  8. Jačanje anaerobne glikolize.
  9. Odgođena apsorpcija ugljenih hidrata u crevima.

Antidijabetičko sredstvo uzima se unutra, njegova maksimalna koncentracija opaža se nakon 2,5 sata. Apsorpcija glavne komponente događa se u probavnom traktu.

Metformin hidroklorid se izlučuje u nepromenjenom obliku urinom.

Upute za upotrebu tableta

Kao što je već spomenuto na početku, lijek se može koristiti za dijabetes ovisan o inzulinu i ne-inzulinu. Samo liječnik može propisati potrebnu dozu lijeka, na temelju koncentracije glukoze i srodnih simptoma pacijenta.

Prilikom kupovine lijeka, pacijent ne samo da treba slijediti preporuke liječnika, već i upoznati se sa umetkom. Ako se pojave pitanja, mora ih pitati vaš zdravstveni radnik.

Na početku liječenja propisana je niska dnevna doza - samo 500 ili 1000 mg. Dvije nedelje kasnije, lekar može povećati dozu leka, s obzirom na sadržaj šećera u krvi. Početna terapija ovim lijekom može biti popraćena kršenjem probavnog sustava. Takvi se neugodni simptomi objašnjavaju prilagođavanjem tijela na aktivnu komponentu i nakon 10-14 dana prolaze sami. Za održavanje normalne razine glukoze trebalo bi konzumirati 1.500-2.000 mg dnevno. Maksimalna doza je 3000 mg. Da biste smanjili negativan učinak lijeka na probavni trakt na početku terapije, potrebno je podijeliti dozu za nekoliko puta.

Kombinacijom Metformina Sandoza i inzulina može se postići efikasnije smanjenje koncentracije šećera. Ovaj lijek se uzima dva puta ili tri puta na dan po 500 mg. Što se tiče doze inzulina, ona zavisi od nivoa glukoze u krvi.

Starije dijabetičarke koje koriste Metformin Sandoz zaslužuju posebnu pažnju. Liječnik određuje dozu lijeka, s obzirom na funkcionalno stanje bubrega.

Prilikom kupovine lijeka ne treba zaboraviti na provjeru roka valjanosti, koja je često 5 godina.

Lijek se čuva na suhom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni Celzijusa.

Metformin Sandoz: Interakcije lijekova

Treba imati na umu da određeni lijekovi mogu pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak ovog lijeka. Neke mogu izazvati koma mlečne kiseline.

S tim u vezi, liječnik koji se bavi liječenjem treba biti svjestan svih popratnih bolesti svog pacijenta kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Pacijent, sa svoje strane, ne bi smio odbiti od doktora druge patologije osim dijabetesa.

Dakle, u nastavku su nazivi lijekova koji smanjuju efikasnost lijeka na taj način povećavajući nivo glikemije u pacijenata:

  • Danazole
  • Klorpromazin
  • antipsihotici
  • glukagon,
  • hormoni štitnjače,
  • tiazidni diuretici,
  • derivati ​​nikotinske kiseline,
  • simpatomimetičari
  • estrogenski-progestogeni lekovi
  • beta-2-adrenergičke receptore,
  • glukokortikosteroidi lokalnog i sistemskog djelovanja.

Postoji veliki broj lijekova koji, naprotiv, pojačavaju hipoglikemijski učinak antidijabetičkog sredstva. Tu spadaju:

  1. Acarbose.
  2. Dugo djelujući i kratko djelujući inzulin.
  3. Beta-2 adrenergički antagonisti.
  4. MAO i ACE inhibitori.
  5. Derivati ​​sulfonilureje.
  6. Salicilati.
  7. Derivati ​​klofibrata.
  8. NSAID.
  9. Ciklofosfamid, kao i njegovi derivati.
  10. Oksitetraciklin.

Povećava vjerovatnoću laktične acidoze uzimanje lijekova s ​​alkoholom i lijekovima koji sadrže etanol, kontrastne komponente koje sadrže jod, cimetidin i diuretike.

Trošak lijeka, recenzije i analozi

Lijek se može kupiti u bilo kojoj ljekarni po receptu ljekara. Da biste uštedjeli novac, lijek se naručuje na službenoj web stranici prodavača.

U prosjeku, cijena lijeka varira od 230 do 800 rubalja, ovisno o obliku ispuštanja. Zbog toga je antidijabetičko sredstvo dostupno svim slojevima stanovništva, što je, naravno, njegova prednost.

Na Internetu možete pronaći mnoge pozitivne kritike pacijenata koji uzimaju drogu. Zaista učinkovito snižava i stabilizira razinu glukoze. Također pomaže izgubiti nekoliko viška kilograma kod pretilih dijabetičara. Hipoglikemijsko sredstvo u obliku tableta jednostavno je uzimati. Uz to, praktično ne izaziva nuspojave (osim poremećaja probavnog trakta).

Međutim, postoje i negativni pregledi o lijeku. Povezani su s probavnim poremećajem koji nastaje tokom razdoblja adaptacije tijela na aktivnu tvar. Kod nekih bolesnika su takvi simptomi izraženiji nego kod drugih pa ih ovo antidijabetičko sredstvo mora zamijeniti drugim lijekovima.

Liječnici vrlo ne preporučuju uzimanje lijeka zdravim ljudima s ciljem gubitka kilograma. Takođe je strogo zabranjena upotreba alkoholnih pića tokom terapije.

Ponekad doktori moraju prilagoditi režim terapije pacijenta. Ovo može biti posljedica neželjenih reakcija i kontraindikacija. Zamijeniti neodgovarajući lijek može biti sredstvo koje sadrži istu aktivnu tvar ili ima sličan terapeutski učinak.

Metformin hidroklorid je poznata svjetska komponenta, pa se koristi u proizvodnji mnogih hipoglikemijskih lijekova. Nije iznenađujuće da Metformin Sandoz ima veliki broj analoga među kojima ima:

  • Gliformin (112 rubalja).
  • Metformin-Teva (136 rubalja),
  • Glukofag (223 rubalja).
  • Metformin Richter (183 rubalja),
  • Metfogamma 850 (134 rubalja), Metfogamma 1000 (168 rubalja).
  • Metformin Zentiva (134 rubalja).
  • Siofor (245 rubalja).
  • Metformin Canon (172 rubalja).
  • Formmetin (100 rubalja).

Kao što vidite, Metformin Sandoz je zaista učinkovit lijek koji eliminira simptome hiperglikemije i dijabetesa kod odraslih pacijenata. Uz pravilnu upotrebu ovog lijeka, možete dugo održavati normalnu glikemiju.

O djelovanju Metformina na dijabetički organizam stručnjaci će govoriti u videu u ovom članku.

Mehanizam delovanja

Metformin ili dimetilbigvanid spada u grupu oralnih antidijabetičkih lekova, biguadina.

Kako Metformin smanjuje glukozu u krvi? Vrijedi napomenuti da ovaj izraz nije sasvim ispravan, razina glukoze se ne mijenja, već se redistribuira i ne sintetizira. To se događa kao rezultat nekoliko mehanizama. Prvo, Metformin inhibira stvaranje glukoze u tijelu. Upravo suprotno, to potiče njegovo propadanje. To se događa zato što Metformin blokira stvaranje energije i kisika u ćelijama koje sintetiziraju glukozu, zbog čega se glukoza razgrađuje bez sudjelovanja kisika. Glukoza ulazi u stanice iz izvanćelijskog prostora i ćelije primaju potrebnu količinu glukoze, a višak se jednostavno uništava.

Takođe Metformin, upute za upotrebu, koje detaljno opisuje, stimulira potrošnju glikogena u jetri bez snižavanja razine glukoze u krvi. Ispada da Metformin jednostavno pomaže preraspodjelu glukoze tamo gdje je potrebna, blokira mehanizme stvaranja viška glukoze i ne dovodi do promjene razine glukoze u tijelu.

Tokom dijabetesa povećava se količina masnih kiselina, a raste i tjelesna težina. Metformin blokira stvaranje slobodnih masnih kiselina. Takođe, pretilost se može pojaviti zbog stalno visoke razine inzulina, zahvaljujući djelovanju Metformina, nivo inzulina je smanjen. Ovaj mehanizam je veoma važan za prevenciju komplikacija na žilama tijela.

Metformin pomaže povećati osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin, to pomaže apsorpciji glukoze u organe i tkiva koja pate od nedostatka glukoze tijekom dijabetesa. Kada koristi lijek više od godinu dana, pacijent osjeća smanjenje apetita i težine.

Metformin razrjeđuje krv, smanjuje razinu loših masti, inhibira zadebljanje zidova krvnih žila. Ovo upućuje na važnost Metformina u prevenciji vaskularnih komplikacija dijabetesa. Stoga Metformin odgađa nastanak dijabetičke angiopatije. Dakle, možete prosuditi nivo rizika od dijabetičkog srčanog udara ili moždanog udara u budućnosti izračunavanjem SCORE indeksa, ako pad kolesterola rizik se smanjuje.

Metformin, upute za upotrebu, to ukazuje na pozitivan učinak na usporavanje evolucije dijabetesa, djelujući na sve patološke aspekte bolesti.

Nakon uzimanja lijeka, njegov maksimalni sadržaj u krvi primjećuje se nakon 2-2,5 sati.

Ispravan unos Metformina samo prije jela, jer će se u protivnom još gore apsorbirati iz crijeva i neće dostići koncentraciju kod koje dolazi do terapeutskog efekta.

Vrijedno je podsjetiti da uzimanje antidijabetičkih lijekova ima smisla samo ako se pacijent i dalje pridržava dijeta koje je propisao endokrinolog i ne tretira pasivan način života, bavi se sportom, vježba.

Indikacije za upotrebu

Metformin je višesatni lijek, a osim dijabetesa posljednjih godina otkriven je njegov učinak i na mnoge druge bolesti.

Indikacije za upotrebu:

  • Šećerna bolest tipa 2, samo jedan lijek ili u kombinaciji s drugim oralnim antidijabetičkim lijekovima drugih grupa ili s inzulinom,
  • Dijabetes tipa 2 i gojaznost. U slučaju kad je nemoguće zaustaviti dijabetes liječenjem bez lijekova (vježbanje i dijeta).

Eksperimentalna primjena

U posljednje vrijeme Metformin se sve više primjenjuje u eksperimentalnom liječenju policističnih jajnika, bezalkoholnih bolesti masne jetre, ranog puberteta i drugih bolesti povezanih s otpornošću na inzulin, poput akromegalije, hiperkortizma.

Nema točnih podataka i znanstvenih zaključaka o utjecaju Metformina na gore navedene bolesti, međutim, neki liječnici tvrde da se nakon primjene Metformina smanjuje nivo glukoze i inzulina, ali to nije dovoljno da bi lijek bilo uključeno u službeni protokol za liječenje bolesti.

Metformin za policistični jajnik za liječenje stimulacije ovulacije ostaje nezvaničan, jer su mnoga istraživanja o njegovom utjecaju na reproduktivnu funkciju dala različite netočne rezultate. Neki ljekari, koji koriste Metformin za policistični jajnik i sekundarni dijabetes, primjećuju porast trudnoće kod pacijenata koji uzimaju Metformin, za razliku od onih koji to ne čine. Međutim, klomifen se klasično koristi za poticanje ovulacije.

MD Anderson Cancer Center proveo je veliko istraživanje koje je pokazalo efekat Metformina na prevenciju raka pankreasa. Rezultati studije pokazali su da je smanjenje rizika od razvoja karcinoma gušterače za 62% kod učesnika studije koji su uzimali Metformin u odnosu na grupu pacijenata koji ga nisu uzimali. To je dovelo do pokretanja novih istraživanja i izrade programa za prevenciju raka pankreasa.

Metformin za mršavljenje

Danas je postalo popularno među ljudima koji su pretili i pretili bez dijabetesa uzimati Metformin kao sredstvo za gubitak kilograma. Postoji određeni tijek liječenja Metforminom kako bi se sagorio višak kilograma. Endokrinolozi ne savjetuju svom pacijentu da uzima metformin bez šećerne bolesti i smanjenja osjetljivosti ćelija na inzulin. Upute za upotrebu pišu o tome. Ali često pacijenti to rade bez savjetovanja s liječnikom. To je vrlo opasna praksa.

Nepoštivanje neophodne prehrane s niskim sadržajem glukoze, nepoznavanje potrebne doze lijeka može dovesti do mnogih nuspojava, to je, prvo,. Drugo, dokazano je da Metformin ne utiče na nivo glukoze u krvi kod zdravih ljudi, što znači da će u tom slučaju djelovati samo mehanizam za smanjenje razine masnih kiselina.

Metformin za mršavljenje, posebno bez recepta lekara, kontraindiciran je.

Doktor ga može propisati samo u slučaju predijabetesa ili uz inzulinsku rezistenciju. Ali čak i u ovom slučaju, dijeta i vježbanje su mnogo efikasniji od lijekova koji su Metformin. Uputa za upotrebu ne opisuje upotrebu lijeka za mršavljenje.

Uputa za upotrebu, podešavanje potrebne doze

Lijek se uzima oralno i ispere vodom. Ako je tableta 850 mg - može biti teško progutati, onda tabletu možete podijeliti na dva dijela. Ako se nakon primjene primijete nuspojave, kako bi se olakšalo njihovo olakšanje, dnevna doza se može podijeliti u 2-3 doze.

Minimalna dnevna doza je 1 gram, maksimalna doza dnevno 3 grama. Dvije do tri sedmice nakon imenovanja lijeka, doza se može povećati. Puna aktivnost lijeka i njegov učinak primjećuju se nakon 10-15 dana.

Ako morate početi uzimati Metformin umjesto drugog antidijabetičkog lijeka, trebali biste prestati uzimati prvi lijek, a tek onda početi uzimati Metformin, ovisno o dozi.

Dozu inzulina treba smanjiti ako se propisuje zajedno s metforminom. Oba leka potenciraju međusobno hipoglikemijska svojstva.

Farmakokinetika

Djelomično apsorbira iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija može se odrediti nakon 1,5-2 sata. Prijem povećava vrijeme na 2,5 sata. Aktivna supstanca ima sposobnost nakupljanja u bubrezima i jetri. Poluvrijeme eliminacije je 6 sati. U starosti i kod oslabljene funkcije bubrega produžuje se period izlučivanja iz tijela.

Sa dijabetesom

Liječnik mora prilagoditi doziranje. Početna dnevna doza je 1 tableta. U starosti ne treba uzimati više od 1000 mg dnevno. Nakon 10-15 dana, možete povećati dozu. Maksimalno dnevno smije se uzimati 2,55 mg. Kod dijabetesa tipa 1, doziranje inzulina može se smanjiti s vremenom.

Endokrini sistem

Dolazi do pada krvnog pritiska i koncentracije glukoze u krvi, bolova u mišićima, pospanosti.

Može se pojaviti dermatitis.

Nakon uzimanja Metformina 850 ponekad se dogodi pad krvnog pritiska.

Posebna uputstva

Tijekom terapije potrebno je provjeriti funkcioniranje jetre, bubrega i izmjeriti koncentraciju glukoze u krvi (posebno u kombinaciji s derivatima inzulina i sulfonilureje).

Aktivna komponenta lijeka smanjuje apsorpciju vitamina B12.

Za bolove u mišićima potrebno je utvrditi nivo mlečne kiseline u krvnoj plazmi.

Interakcija s drugim lijekovima

Proces snižavanja šećera u krvi se usporava ako uzimate GCS, glukagon, progestogene, hormone štitnjače, tiazidne diuretike, adrenalin, lijekove s adrenomimetičkim učinkom, estrogene, antipsihotike (fenotiazini). Aktivni sastojak ima slabu kompatibilnost s cimetidinom zbog mogućeg razvoja laktacidemije.

ACE inhibitori i monoamin oksidaze, sulfoniluree, derivati ​​klofibrata, ciklofosfamid, beta blokatori, NSAID mogu pojačati hipoglikemijski efekat. Kombinacija s Danazolom i kontrastnim sredstvima koja sadrže jod je kontraindicirana.

Prijem je isključen u slučaju oslabljene funkcije jetre.

Uzimajte tokom terapije ovisnosti o alkoholu, uklj. zajedno sa kapi je zabranjeno.

Količina aktivne tvari u krvnoj plazmi povećava se za 60% dok uzimate Triamteren, Morphine, Amiloride, Vancomycin, Quinidine, Procainamide. Lijek hipoglikemiju nije potrebno kombinirati sa holestiraminom.

Kompatibilnost s alkoholom

Konzumiranje alkohola povećava rizik od laktične acidoze. Preporučuje se isključenje alkohola tokom terapije.

U ljekarni možete pronaći zamjenu za ovaj lijek. Postoje analozi farmakološkog djelovanja i sastava:

  • Gliformin
  • Glukofag i glukofag dugi,
  • Metfogamma,
  • Formin,
  • Siofor.

Lijek Metformin drugog proizvođača može na pakovanju sadržavati natpis Zentiva, Long, Teva ili Richter. Prije zamjene s analognim, morate odrediti razinu šećera u krvi, proći pregled na prisutnost drugih bolesti i konzultirati se s liječnikom.

Metformin Richter: upute za upotrebu tableta

Metforminske tablete - lijekovi s hipoglikemijskim učinkom, uzimaju se kako bi povećali osjetljivost ćelija na inzulin i smanjili apsorpciju glukoze u crijevima.

Upotreba Metformina Richtera indicirana je za dijabetes tipa 2 u slučajevima nedostatka sklonosti za razvoj ketoacidoze (posebno kod pojedinaca s prekomjernom težinom), a nedovoljne učinkovitosti u promatranju prehrane.

Obrasci za sastav i izdanje

Lijek (1 tab.) Sadrži jedinu aktivnu tvar metformin, njegova masna udjela može biti 500 mg i 850 mg. Predstavljene su dodatne tvari:

  • Magnezijum stearat
  • Polividon
  • Aerosil
  • Kopovidon
  • MCC.

Tablete od 500 mg i 850 mg su izdužene, bijele boje. Tablete se stavljaju u blistere od 10 kom. Unutar pakovanja se nalazi 5 blistera.

Ljekovita svojstva

Pod utjecajem metformina opaža se inhibicija glukoneogeneze u ćelijama jetre, smanjuje se apsorpcija glukoze u crijevnim zidovima i povećava se proces njegove periferne upotrebe.

Istovremeno se bilježi porast osjetljivosti tkiva na djelovanje inzulina, a da pritom ne utječe na proizvodnju inzulina od β-stanica smještenih u gušterači, zbog čega je moguće smanjiti ukupni kolesterol, LDL i trigliceride u krvi.

Glavni farmakološki učinak lijekova se manifestuje:

  • Optimizacija procesa perifernog razgradnje glukoze i smanjenje apsorpcije u jetri
  • Regulacija hormona koji stimuliše štitnjaču
  • Inhibicija glukoneogeneze
  • Smanjena verovatnoća tromboze
  • Poboljšanje procesa resorpcije krvnih ugrušaka
  • Snižavanje linoproteina i triglicerida
  • Ubrzavanje oksidacije niza masnih kiselina
  • Normalizacija holesterola.

Nakon upotrebe tableta dolazi do brze apsorpcije aktivne supstance gastrointestinalnog trakta. Pokazatelj bioraspoloživosti ne prelazi 60%. Najviša koncentracija u plazmi bilježi se nakon 2,5 sata. Kad jedemo, ta se vrijednost smanjuje za 40%, a njezino postignuće se inhibira za oko 35 minuta.

Metformin karakteriše brza distribucija unutar tkiva, kao i niska brzina metabolizma. Odnos metformina sa proteinima plazme je minimalan.

Postupak eliminacije provodi se uz sudjelovanje bubrežnog sistema. Vrijedi napomenuti da je poluživot 6,5 sati.

Metformin Richter: potpuna uputstva za upotrebu

Cijena: od 162 do 271 rubalja.

Lijekovi se konzumiraju s hranom ili odmah nakon toga. Tablete treba oprati dovoljnom količinom tečnosti. Da bih značajno smanjio verovatnoću za razvoj negativnih simptoma, pijem dnevnu dozu za 2-3 r.

Doziranje lijekova određuje se pojedinačno uzimajući u obzir indeks glukoze.

Prijem tableta s dozom od 500 miligrama: započeti liječenje dnevnom dozom od 0,5-1 g. Nakon 10-15 dana. moguće povećanje doze nakon praćenja glukoze. Često dnevna doza održavanja ne prelazi 1,5-2 g, najviša - 3 g.

Primjena tableta s dozom od 850 miligrama: tijekom prvih dana liječenja preporučuje se uzimanje 850 mg metformina dnevno. Nakon 10-15 dana. vaš lekar može da preporuči povećanje doze. Tokom terapije održavanja uzima se dnevna doza metformina u količini od 1,7 g. Najveća doza ne smije biti veća od 2,55 g.

Pacijentima starijih osoba ne preporučuje se konzumiranje više od 1 g metformina dnevno.

U slučajevima ozbiljnih metaboličkih poremećaja povećava se vjerovatnost laktične acidoze, u tom slučaju će biti potrebno smanjenje doze lijeka.

Nuspojave

Nuspojave u Metforminu su prilično rijetke, najčešće je uzimanje lijeka za pacijenta jednostavno. Najčešće nuspojave su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • žgaravica
  • natečenost i bol u trbuhu,
  • smanjen apetit
  • osećaj metalnog ukusa u ustima.

Tipični simptomi obično započinju s prvim dozama lijeka i brzo nestaju, čak i ako ne promijenite dozu Metformina.

Vrlo rijetko ljudi sa preosjetljivošću na sastav lijeka mogu osjetiti alergijsku reakciju u obliku eritema na koži. U ovom slučaju, vrijedno je razmotriti opciju prekida lijeka i zamijeniti ga drugim. Anafilaktički šok ili Quinckeov edem nisu primijećeni kod Metformina.

Vrlo rijetko, Metformin, upute za uporabu o tome pišu, može dovesti do razvoja laktacidoze. Stoga pacijent treba redovno konsultovati ljekara radi promatranja.

Megaloblastična anemija ili nedostatak vitamina B12 može se javiti u uskom krugu pacijenata koji uzimaju Metformin duže vrijeme i kod bolesnika s teškim hroničnim teškim bolestima gastrointestinalnog trakta i nakon totalne resekcije želuca. Simptomi megaloblastične anemije: požutljivost kože i sluzokože, opća slabost, suhoća i ljuštenje kože, gubitak kose, osjećaj pamučnih nogu.

U bolesnika sa hipotireozom moguće je smanjenje tipaotropnog hormona. U rijetkim slučajevima kod muškaraca može doći do smanjenog lučenja testosterona. Klinički posljednje dvije nuspojave nisu dokazane.

Simptomi i opasnost predoziranja

Predoziranje Metforminom izuzetno je rijetko. U literaturi možete pronaći opis samo jednog slučaja kada uzimate lijek u dozi od 75g. Istovremeno se razina glukoze nije promijenila, ali se razvila laktacidoza - vrlo opasno stanje u kojem razina laktata u krvi postaje viša od 5 mmol / l. Prvi znakovi mogu biti:

  • vrtoglavica
  • glavobolja do pojave migrene,
  • groznica
  • prekidi u disanju
  • mučnina
  • povraćanje
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • mišićni grčevi u udovima.

Teški slučajevi mogu rezultirati stvaranjem kome i potrebom povezivanja s ventilatorom.

U slučaju takvih simptoma potrebno je odmah hospitalizirati pacijenta i provesti sve potrebne testove koji će pokazati nivo laktata, piruvata i njihov omjer u krvi.

Za brzo uklanjanje Metformina iz organizma, racionalno je koristiti hemodijalizu.

Metformin tokom trudnoće i dojenja

Tokom trudnoće Metformin je strogo kontraindiciran. Može se i treba uzimati prije trudnoće ženama sa dijabetesom tipa 2 i gojaznošću kako bi se povećao rizik od začeća i gubitka kilograma, ali lijek treba prekinuti kad dođe do trudnoće. Mnogi liječnici još uvijek propisuju metformin tokom prvog tromjesečja, ali to je prepuno komplikacija za fetus.

Nakon toga, djeca čije su majke uzimale Metformin tokom trudnoće bit će izložena riziku od razvoja pretilosti i dijabetesa. Stoga je dokazano da bi žena trebala uzimati Metformin tokom trudnoće samo kad je to apsolutno potrebno i nemogućnost zamjene drugim lijekom.

Za planiranje trudnoće, Metformin je osvojio titulu "neophodna" kod žena s dijabetesom, prekomjernom težinom i policističnim jajnicima. Gojazne žene češće pate od neplodnosti. Metformin pomaže tijelu da distribuira glukozu i smanjuje razinu masnih kiselina, čime stabilizira hormonsku pozadinu i obnavlja normalan menstrualni ciklus.

Prilikom dojenja, također je vrijedno prekinuti primjenu Metformina.

Metformin za decu

U dvadeset prvom stoljeću dijabetes tipa II kod djece i adolescenata postajao je sve češći. Štaviše, bolest ne zaobilazi djecu različitih nacionalnosti i društvenih grupa. Djeca širom svijeta sklona su gojaznosti i smanjenoj osjetljivosti tkiva na inzulin. U posljednje vrijeme razvijeni su mnogi programi za nefarmakološko liječenje djece s dijabetesom otpornom na inzulin, koji uključuju uravnoteženu prehranu i fizičku aktivnost. Međutim, sve se više mora pribjegavati liječenju. Pasivan način života i nezdrava prehrana bogata šećerom i mastima doveli su do naglog podmlađivanja bolesti.

Metformin je u početku bio kontraindiciran deci mlađoj od 15 godina. Nakon nedavne studije američkih ljekara, u kojoj su djeca i adolescenti u dobi od 10-16 godina uzimali Metformin 16 tjedana, došlo je do značajnog smanjenja razine slobodnih masnih kiselina u krvi, smanjenja lipoproteina niske i vrlo niske gustine, triglicerida i gubitak kilograma Među nuspojavama nije primijećena ni hipoglikemija, ni mliječna acidoza, rijetki događaji u obliku mučnine ili proljeva nisu utjecali na rezultate ispitivanja.

Dokazane su prednosti primjene Metformina u djetinjstvu, počevši od 10. godine bez ozbiljnih komplikacija, ali s dobrim rezultatima i ubuduće do potpune kontrole dijabetesa i smanjenja doze na minimum s mogućnošću njegova ukidanja.

Metformin i vitamin B12

Vitamit B12 ili cijanokobalomin je supstanca neophodna za hematopoezu i rad nervnog sistema, zahvaljujući čemu se proteini sintetišu u tijelu.

Pretpostavlja se da dugotrajno uzimanje Metformina lijek ometa apsorpciju u ileumu ovog vitamina, što dovodi do postepenog smanjivanja istog u krvi. U petoj godini prijema, nivo B12 smanjuje se za 5%, za trinaestu godinu - za 9,3%.

Treba napomenuti da nedostatak 9% ne dovodi do hipovitaminoze i razvoja hemolitičke anemije, već povećava rizik za budući razvoj.

Manjak B12 rezultira hemolitičnom anemijom, što znači da crvena krvna zrnca postaju krhka i svađaju se direktno u krvotoku. To dovodi do razvoja anemije i žutice. Koža i sluznice postaju žućkasti, pacijent se žali na slabost, suha usta, utrnulost nogu i ruku, vrtoglavicu, gubitak apetita i nedostatak koordinacije.

Da biste odredili nivo vitamina B12, morate napraviti opći test krvi kako biste pregledali oblike i veličine crvenih krvnih zrnaca. S hemolitičkom anemijom deficita B12, crvena krvna zrnca će biti veća nego što je normalno sa jezgrom, primijetit će se anemija, a nevezani bilirubin povećati će se u biokemijskoj analizi krvi.

Vrijedno je nadoknaditi nedostatak vitamina B12 kada uzimate Metformin. Vaš liječnik može propisati suplemente i vitaminske komplekse.

Smiješna i logična slučajnost, ali liječenje nedostatka B12 se naravno izvodi i davanjem vitamina, već već intravenozno.

Uslovi skladištenja

Metformin se mora čuvati na suhom, tamnom mestu, na temperaturi 15-25 stepeni. Uz pravilno skladištenje, rok trajanja iznosi oko 3 godine.
Čuvati van dohvata dece. Kontraindicirano je uzimanje nakon isteka roka trajanja.

Glukofag je prvi analog Metformina pušten u SAD.

Među recenzijama je većina pozitivnih. Pogodan način upotrebe, nekoliko nuspojava su značajke koje najviše privlače potrošače. Potreba da se lijek zamijeni tokom trudnoće neka je neugodnost. Mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2, policističnim jajnicima, predijabetesom ostavljaju puno zadovoljnih recenzija o lijeku.

Vrlo je isplativo i jeftino kupiti lijek nekoliko mjeseci, možete ga uzeti po vrlo povoljnoj cijeni ako kupite više paketa odjednom. A to je moguće, jer porodični ljekar provjerava efikasnost liječenja Metforminom jednom u pola godine, a ne češće.

Razmotrite nekoliko stvarnih recenzija:

Moja majka ima dijabetes, pa znam da moram pratiti nivo šećera. Nakon još jednog stresa na poslu, počeo sam se osjećati loše, stalno sam želio spavati i otišao sam kod doktora. Ispostavilo se da je nivo šećera povišen i doktor mi je propisao Metformin, a također mi je savjetovao da se bavim barem minimalnom fizičkom aktivnošću i slijedim dijetu.
Počela je uzimati dva puta dnevno 500 miligrama metformina. U uputama za uporabu opisane su nuspojave i isprva je došlo do uznemirenog stomaka i bolova u trbuhu. Međutim, nakon nekoliko dana uzimanja ovi neugodni trenuci su prošli. Želim manje jesti za vrijeme uzimanja droge. Nekoliko tjedana prošlo je pospanost, počelo se osjećati mnogo bolje. Zatim je položila test za šećer i on je, također, bio normalan. Metformin mi je pomogao. Uputa preporučuje da se pije samo prema uputama liječnika, zato nemojte sami uzimati lijek.

Nakon 30 godina, počela je postepeno dobijati na težini, iskušavala je razne nježne načine da je izgubi, ali praktično nije polučila rezultat. Na Internetu sam otkrio da možete koristiti Metformin za mršavljenje. Uputa za upotrebu ne preporučuje uzimanje lijeka zdravim ljudima, ali odlučio sam iskoristiti šansu. Uzeo sam mu mjesec dana, a za to vrijeme smršao 7 kilograma. Metformin u velikoj mjeri smanjuje apetit. Također iz prehrane isključeno, slatko i brašno. Zadovoljan sam rezultatom, do sada ne dobijam na težini.

Prije četiri godine liječnik je dijagnosticirao sindrom policističnih jajnika. Oženjen sam i za to vrijeme nisam mogao zatrudnjeti. Bilo je stalnih problema sa ciklusom, probao sam različite lijekove, ali ništa zaista nije pomoglo. Kada sam još jednom projurio Internetom na jednom od foruma, vidio sam kako se Metformin savjetuje u tom slučaju. Upute za uporabu klasificiraju lijek kao antidijabetičan, ali pročitao sam da se policisticoza eksperimentalno liječi i da su rezultati ohrabrujući. Odlučio sam da probam.

Pio sam ga povremeno, ali ukupno sam ga pio nekoliko mjeseci, u početku su se pojavile nuspojave, ali potom su prošle. I na sljedećem pregledu ljekar je rekao da postoje znakovi trudnoće. Nisam vjerovao svojim ušima! Otišla sam i darivala krv - i zaista, uskoro ću postati majka!

Iako sam uzimao druge lijekove, mislim da mi je Metformin pomogao!

U Rusiji cijena lijeka varira od 100-220 rubalja po blisteru. Razmotrimo cijene detaljnije:

  • Metformin tablete 500 mg, 60 kom. (proizvođač Gedeon Richter) - 95 rubalja,
  • Metformin tablete 500 mg, 60 kom. (proizvođač Canonfarm, Rusija) - 165 rubalja,
  • Metformin-Teva tablete 1000 mg, 30 kom. (proizvođač Teva, Izrael) - 200 rubalja,
  • Metformin Richter tablete 500 mg, 60 kom. (proizvođač Gideon Richter, Mađarska) - 215 rubalja.

Cijene u Ukrajini od 22 do 380 grivna. Razmotrimo cijene detaljnije:

  • Metformin tablete 500 mg, 30 kom. (proizvođač Indar Ukrajina) - 25 grivna,
  • Metformin tablete 500 mg, 60 kom. (proizvođač Indar Ukrajina) - 45 grivna,
  • Metformin Sandoz tablete 500 mg, 120 kom. (proizvođač LEK S.A., Poljska) - 280 grivna,
  • Metformin Astrapharm tablete 500 mg, 60 kom. - 45 grivna.

Metformin je dobro proučen lijek koji se koristi u mnogim poljima, stvoren je sredinom prošlog stoljeća, a još je uvijek neophodan. Njegov utjecaj na metabolizam glukoze mijenja tijek dijabetesa melitusa, sprečavajući razvoj vaskularnih komplikacija, što znači da je izvrsna prevencija akutnog infarkta miokarda, ishemijskih i hemoragičnih udara, dijabetičke angiopatije, neuropatije i nefropatije, te razvoja dijabetičkog stopala. Uz upotrebu Metformina, povećao se nivo i životni vijek dijabetičara. Svake godine se provode nove studije i otkriva se sve više i više novih mogućnosti lijeka, kada je imao nekoliko recepata, danas, čini se, ide u korak sa cijelim svijetom.

Komentari o Metformin 850

Proizvod se dobro podnosi. Pacijenti koji slijede upute i promatraju ih ljekari ostavljaju pozitivne povratne informacije. U prisustvu kontraindikacija, lijek se često uzima, ali tada se ostavljaju negativni pregledi zbog pogoršanja.

Jurij Gnatenko, endokrinolog, 45 godina, Vologda

Aktivni sastojak normalizira metabolizam ugljikohidrata, potiče iskorištavanje glukoze i povećava osjetljivost tijela na inzulin. Uz to, morate minimizirati količinu jednostavnih ugljikohidrata i trošiti više vlakana. Pridržavajući se potrebne doze i aktivnog načina života, moguće je spriječiti komplikacije u obliku kardiovaskularnih bolesti.

Maria Rusanova, terapeut, 38 godina, Izhevsk

Alat ima učinak na uštedu inzulina. Lijek pomaže smanjiti težinu, poboljšati kontrolu glikemije. Na pozadini uzimanja koncentracija biohemijskog pokazatelja krvi, glikoliranog hemoglobina opada. Da biste izbjegli nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, potrebno je povećati dozu 1 puta u 2 tjedna, ako je potrebno.

Elizabeth, 33, Samara

Učinkovit lijek za snižavanje šećera Dodeljuje se po 1 tabletu dva puta dnevno. Doze su bile dovoljne za snižavanje glukoze. Nuspojave uključuju vrtoglavicu, labavu stolicu, mučninu i nadimanje. Počeo sam uzimati lijek s hranom i simptomi su nestali. Preporučujem piti prema uputama.

Diana, 29, Suzdal

Kada ju je propisao endokrinolog, počela je uzimati tablete. Lijek je pomogao da izgubite težinu, normalizuju nivo šećera i holesterola u krvi. Metformin se izborio sa zadatkom bez nuspojava. Za 3 mjeseca izgubila sam 7 kg. Planiram dalje.

Međusobno interakcije lijekova

Dolazi do povećanja hipoglikemijskog efekta tokom istodobne upotrebe:

  • Β-blokatori
  • NWPS
  • Preparati na bazi derivata sulfoniluree, klofibrata
  • ACE inhibitori i MAO
  • Acarbose
  • Ciklofosfamid
  • Oksitetraciklin
  • Inzulin.

Smanjenje hipoglikemijskog efekta zabilježeno je tokom upotrebe sljedećih lijekova:

  • COC
  • Simpatomimetici
  • Hormoni štitnjače
  • GKS
  • Derivati ​​fenotiazina kao i nikotinska kiselina
  • Epinefrin
  • Neki diuretici („petlja“ i tiazidne grupe)
  • Glucagon.

Cimetidin je u stanju da inhibira eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Istodobnom primjenom antikoagulansa može se smanjiti učinak lijekova na bazi metformina.

Uzimanje alkohola i lijekova koji sadrže etanol mogu izazvati razvoj laktacidoze.

Nuspojave i predoziranje

Mogući razvoj nuspojava:

  • Gastrointestinalni trakt: mučnina s povraćanjem, izražen metalni okus u ustima, slab apetit, probavne smetnje, epigastrični bol
  • Metabolizam: u slučaju duže upotrebe - B12 hipovitaminoza, prilično retko - razvoj laktacidoze
  • Hematopoetski sistem: pojava anemije megaloblastičnog tipa
  • Endokrini sistem: pojava znakova hipoglikemije
  • Koža: osip, alergične prirode.

Predoziranje nije isključeno uz istodobnu upotrebu s lijekovima na bazi derivata sulfoniluree, etanola i inzulina. Manifestira se bolovima u trbuhu, prolivom, mučninom, nedostatkom daha, kao i drugim znakovima laktacidoze. Prikazana je intenzivna terapija u kojoj se poduzimaju mjere za smanjenje gubitka tekućine i prilagođavanje metabolizma.

Cena od 87 do 545 rubalja.

Gliformin je lijek koji je dio biguanidne skupine lijekova, a karakteriziran je hipoglikemijskim učinkom. Aktivna supstanca je metformin. Lijek omogućava smanjenje apsorpcije glukoze u probavnom traktu, što doprinosi povećanju osjetljivosti tkiva na inzulin. Oblik oslobađanja gliformina - tablete.

Pros:

  • Pomaže u smanjenju tjelesne težine
  • Može se propisati u kombinaciji s insulinom
  • Dugotrajna upotreba je dozvoljena.

Protiv:

  • Kontraindicirano tokom trudnoće i dojenja
  • Moguća je pojava kršenja iz probavnog trakta
  • Može izazvati razvoj alergija.

Šta pomaže Metformin. Uputa za upotrebu


Kategorija: m 7. maja 2017. ·: 3 · Čitanje: 5 min · Pregleda:

Savremeni antidijabetički lijekovi koji promiču optimalnu apsorpciju glukoze iz krvotoka - Metformin tablete. Od čega pomaže lijek? Uputa za upotrebu upućuje na to da se lijek dokazao u liječenju dijabetesa tipa 2.

Koji je osnovni sastav

Proizvođač u sastavu lijeka "Metformin" navodi glavni aktivni sastojak - Dimetil Biguadin. Upravo njemu je svojstven učinak optimizacije apsorpcije glukoze u tkivima.

Među pomoćnim komponentama su navedene - skrob i manija stearat, kao i talk. Njihov glavni cilj je održavanje i pojačavanje efekata glavne aktivne supstance.

Pruža farmakološke efekte

Upadljiv predstavnik podgrupe biguanida je antidijabetički lijek Metformin. Upute za upotrebu (cijena, recenzije, analozi lijeka bit će razmotrene u donjem članku) objašnjavaju da uzimanje lijeka doprinosi optimalnoj inhibiciji izlučivanja glukoze u strukturi jetre. U skladu s tim, postojeća hiperglikemija opada u krvotoku.

Uz to, alat omogućava najbolje moguće povećanje osjetljivosti inzulinskih receptora, poboljšava apsorpciju hormona inzulina i oksidaciju masnih kiselina, što pomaže povećanju periferne iskorištavanja glukoze. Uz to, osigurava se smanjenje njegove apsorpcije iz probavnog trakta.

Lijek "Metformin" na najbolji način snižava nivo hormona koji stimuliše štitnjaču u serumu krvi, kao i nivo koncentracije holesterola i lipoproteina niske gustine. Pored toga, sprječavaju se patološke promjene u žilama. Ostali farmakološki učinci trebaju naznačiti:

  • obnavljanje koagulacije krvi,
  • poboljšanje reoloških svojstava krvi,
  • smanjena vjerovatnost od tromboze.

Lijek pruža korekciju parametara težine u prisustvu gojaznosti kod osobe.

Metforminske tablete: u čemu lijek pomaže i kada se propisuje

U uputama za lijek navedeni su sljedeći negativni uvjeti u kojima se lijek dokazao s najbolje strane:

  • dijabetesa - prvog ili drugog tipa,
  • dodatna komponenta glavnoj terapiji inzulinom ili drugim lijekovima protiv dijabetesa,
  • monoterapija dijabetesa.

Uz to, lijek može propisati specijalista osobi koja boluje od istodobne gojaznosti, ako postoji potreba za kontrolom parametara glukoze u krvotoku, a to je nemoguće postići samo dijetalnom terapijom i fizičkom aktivnošću.

Moguće je koristiti lijek za policistične jajnike - međutim, potreban je strog specijalistički nadzor, dinamično praćenje parametara glukoze.

Lijek "Metformin": upute za upotrebu i doziranje

Upute u prilogu pakovanja s lijekom upućuju na to da su tablete namijenjene oralnoj primjeni. Ne treba ih drobiti, mlatiti, žvakati. Dovoljno je progutati jednu tabletu, popraćenu dovoljnom količinom vode, najbolje nakon obroka.

Ako je uzimanje pilula teško zbog njegove veličine, dozvoljeno je podijeliti u 2 dijela koji se gutaju jedan za drugim u jednom koraku.

U početku se preporučena doza lijeka 1000 mg / dan, ali da bi se izbjegle nuspojave, mora se podijeliti u 2-3 doze.

Tada se doza postepeno povećava - s razmakom od 10-14 dana i nadgledanjem pacijentovog blagostanja, glikemijskim parametrima. Najveća dopuštena doza dnevno je 3000 mg.

Tokom terapije farmakološkim agensom "Metformin" starijih osoba preporučuje se praćenje aktivnosti bubrežnih struktura. Optimalna terapijska aktivnost lijeka postiže se nakon 10-14 dana od početka liječenja.

Ako je osoba već uzela bilo koji antidijabetički lijek, isprva se njegov prijem zaustavlja, a zatim započinje liječenje lijekom Metformin u dozi koju preporuči specijalista.

Ako je potrebno, uzimanje lijeka može se kombinirati sa inzulinom, prvih nekoliko dana doza inzulina se ne mijenja. Ali tada se postepeno spušta - pod strogim nadzorom lekara.

Apsolutne i relativne kontraindikacije

Kao i druga farmakološka sredstva, lijek Metformin ima svoju listu apsolutnih i relativnih kontraindikacija. Uputa su sljedeća:

  • nastala laktacidoza ili njeno prisustvo u anamnezi,
  • pretkomforno stanje
  • pojedinačna hiperreakcija na aktivne ili pomoćne komponente lijeka Metformin, iz kojih tablete mogu izazvati nuspojave,
  • kvar u radu bubrežnih struktura ili postojeće somatske patologije mokraćnog sistema, što može izazvati sličan kvar,
  • adrenalna insuficijencija,
  • dekompenzacija jetre,
  • Sindrom dijabetičkog stopala
  • sva negativna stanja koja izazivaju dehidraciju ljudskog tijela, na primjer, povraćanje, uporna dijareja, kao i hipoksija - šok, kardiopulmonalni zastoj,
  • alkoholizam.

Stručnjaci ističu da čak i jednokratna zajednička upotreba alkoholnih proizvoda i Metformin tableta može izazvati ozbiljno kršenje metaboličkog sustava.

Pored toga, uzimanje lijekova je kontraindicirano:

  • sa različitim infekcijama u akutnom periodu,
  • groznica
  • hronične patologije u fazi dekompenzacije,
  • opsežne hirurške intervencije, kao i rani period rehabilitacije nakon njih,
  • trenutak intrauterinog razvoja bebe, njene naknadne laktacije.

Uz oprez, lijek "Metformin" može se preporučiti u liječenju gestacijskog dijabetesa ili njegovog maloljetničkog oblika. Međutim, u ovom slučaju mora se provoditi nadzor od strane liječnika. Uz praćenje glikemijskih parametara, bubrežna aktivnost.

Neželjeni efekti

U većini slučajeva lijek ljudi dobro podnose. Retko se mogu javiti sledeći neželjeni efekti:

  • dispeptički poremećaji - nagon za mučninom ili povraćanje,
  • hipovitaminoza B12,
  • smanjen apetit
  • uporni nadimanje, proliv,
  • gastralgija,
  • laktacidoza koja zahteva prekid lekova,
  • metalik ukus u ustima
  • megablastična anemija,
  • Dermatološke erupcije.

Nakon prekida upotrebe Metformin tableta nuspojave prestaju. Specijalist bira druge terapijske taktike.

Analozi lijeka "Metformin"

Sličan sastav ima analoge:

  1. Metformin Richter.
  2. "Metformin hidroklorid."
  3. Nova Met.
  4. "Metformin Sandoz."
  5. NovoFormin.
  6. "Metfogamma 850."
  7. Siofor 500
  8. "Metadien."
  9. Gliformin
  10. Siofor 1000
  11. Metformin Richter.
  12. Glukofag.
  13. Bagomet.
  14. Siofor 850
  15. "Metfogamma 500."
  16. "Metformin Canon."
  17. Gliminfor.
  18. "Formetin."
  19. "Metformin Teva."
  20. "Langerine."
  21. Glycon.
  22. Glukofag Long.
  23. "Metfogamma 1000."
  24. "Metformin."
  25. "Metospanin."
  26. Sofamet.
  27. "Formin Plive."

Metformin tablete u Moskvi mogu se kupiti za 92 - 284 rubalja. Cijena u Kazahstanu je 1190 tenge. U Minsku apoteke nude analog „Metformin poljoprivrednog zemljišta“ za 3-6 bel. rubalja. U Kijevu se lijek prodaje u ljekarnama za 100 - 300 grivna.

Brojne pozitivne kritike koje su ostavili ljudi na forumima posvećenim raspravi o antidijabetičkim lijekovima ukazuju na nesumnjivu efikasnost lijeka Metformin.

Uputa za upotrebu i pregledi liječnika potvrđuju da lijek omogućava najbolju kontrolu parametara hiperglikemije.

Neki pacijenti uzimaju Metformin dijetalne tablete, koje stručnjaci ne preporučuju.

Kako uzimati metformin za mršavljenje i vrijedi li to uopće?

Dobar dan! U potrazi za lijepom figurom koju samo žene ne pokušavaju, čak i pored činjenice da je metoda sumnjive djelotvornosti ili općenito štetna za zdravlje.

I danas ćemo govoriti o metforminu (Richter, Teva itd.), Kako ga pravilno uzimati prilikom gubitka kilograma, dati upute za upotrebu, kao i vaše povratne informacije o ljekaru koji stalno radi s ovim lijekom.

Nadam se da ćete nakon čitanja članka imati cjelovitu sliku lijeka i stotinu puta razmisliti trebate li ga koristiti u borbi s viškom kilograma.

Metformin: upute za upotrebu za gubitak kilograma

Za početak, Metformin je izvorno izumljen za liječenje pacijenata s dijagnozom dijabetes melitusa. Kasnije, tokom proučavanja lijeka, otkrivene su i druge indikacije, na primjer, liječenje gojaznosti i viška kilograma. No, je li učinkovit kod prekomjerne težine bez dijabetesa? Da bismo to učinili, moramo razumjeti kako ovaj lijek djeluje i zašto se javlja prekomjerna težina.

Ako želite temeljito proučiti sve akcije metformina, preporučujem vam da prvo pročitate članak s recenzijom "Metformin: kako djeluje". U ovom članku neću govoriti o svim dostupnim svojstvima, već ću govoriti samo o onima povezanim s gubitkom kilograma.

Zbog onoga što metformin "pomaže" u gubitku kilograma

Mogu sa 99% sigurnosti reći da gotovo svi ljudi koji imaju prekomjernu težinu s vremenom razvijaju problem osjetljivosti na inzulin.

Inzulin je hormon pankreasa koji prati molekule glukoze unutar ćelija. Iz određenih razloga ćelije više ne apsorbuju inzulin i glukoza ne može ući u ćelije.

Kao rezultat toga, gušterača dobija signal da poveća proizvodnju inzulina i on postane više u krvotoku.

Ova činjenica ima vrlo negativan učinak na metabolizam masti, jer skladištenje masti postaje lakše i brže.

Razlozi zbog kojih stanice prestaju da osjećaju višestruki inzulin, ali u ogromnoj većini to je pretjerani unos ugljikohidrata.

Stanice su prezasićene glukozom i pokušavaju je isključiti bez primjene inzulina. Ispada da inzulin uglavnom za ništa nije kriv, jer je samo obavljao svoj posao.

Kao rezultat toga, ona postaje sve više i više, što više postaje mržnja za ćelije u tijelu. Ispada da je začaran ciklus koji rezultira gojaznošću, inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinizmom.

Metformin utiče na perifernu otpornost na inzulin, smanjujući ga i vraćajući se u prirodnu razinu. To dovodi do normalne apsorpcije glukoze u ćelijama i ne dozvoljava sintezu inzulina u velikim količinama, što znači skladištenje masti.

Jednostavno rečeno, metformin djeluje djelujući na koncentracije inzulina eliminirajući otpornost na inzulin. Pored toga, metformin ima slab suvremeni efekat - za smanjenje apetita (anorexigenic efekat). To svi misle o njemu kad počnu piti drogu.

Međutim, taj efekat je toliko slab da ga ne osjećaju uvijek svi. Dakle, oslonite se na ovo, daleko od glavnog, efekat lijeka ne vrijedi.

Da li će uspeti da smršavi sa metforminom: pregled lekara

Uprkos dobrom učinku za snižavanje šećera, zbog činjenice da potiče apsorpciju glukoze u stanicama, metformin ne vodi uvijek do gubitka kilograma. Čak bih rekao da je to prilično rijetko i da nije izraženo.

Ako mislite da uzimajući dvije tablete dnevno, ali ne radeći ništa drugo da smanjite tjelesnu težinu, gubite 30 kg masti, onda moram da vas razočaram. Metformin nema takva svojstva. Maksimalno u ovoj situaciji izgubit ćete samo nekoliko kilograma.

A onda kako uzimati metformin za mršavljenje

Mora se zapamtiti da metformin nije čarobna pilula koja čudesno rastvara vaše kilograme, a u međuvremenu jedete desetu pitu koja leži na sofi. Uz ovaj pristup, nijedan alat neće raditi. Samo paralelna promjena načina života, koja uključuje prehranu, kretanje i misli, može dovesti do stvarnih rezultata.

Možemo reći da je novi način života najvažniji, a metformin samo pomaže. Ovaj lijek nije panaceja i često možete bez njega uopće učiniti. To se ne odnosi na slučajeve kada se višak kilograma kombinira sa dijabetesom. Ali ako imate samo gojaznost i nemate dijabetes, psihološki je ugodno smršaviti gutanjem tableta, onda to učinite kako treba.

Koji metformin odabrati? Metformin Richter ili Metformin Teva, a možda i Metformin Canon

Trenutno na farmakološkom tržištu postoji puno kompanija koje proizvode takve tablete. Naravno, svaka kompanija proizvodi metformin pod svojim trgovačkim nazivom, ali ponekad se naziva i "Metformin", dodaje se samo završetak koji označava naziv kompanije. Na primjer, metformin-teva, metformin-kanon ili obogaćivač metforminom.

Kod ovih lijekova nema značajne razlike pa ih možete odabrati bilo koji. Mogu samo reći da uprkos istoj aktivnoj tvari dodatne komponente mogu biti različite i na njima se može primijetiti netolerancija ili alergijska reakcija, iako sam metformin ima i nuspojave. Pročitajte članak koji sam preporučio gore.

Kako piti metformin za mršavljenje

Počeli biste s malom dozom od 500 mg jednom. Lijek ima različite doze - 500,850 i 1000 mg. Ako želite započeti s velikom dozom, osjetit ćete svu užitak nuspojava, a to su uglavnom dispeptični poremećaji ili, na ruskom, probavni poremećaji. Povećavajte dozu postepeno sa 500 mg tjedno.

Maksimalna dnevna doza može biti i do 3.000 mg, ali u pravilu smo ljekari i ja među njima ograničeni na dozu od 2.000 mg.Što je veća od ove količine, efikasnost je mala, a nuspojave se povećavaju.

Lijek se uzima tokom ili nakon jela. Također mu se propisuje prije spavanja - ovaj je mod također ispravan i ima mjesto biti. Ako su se pojavile nuspojave i nisu prošle nakon 2 tjedna od početka primjene, onda ovaj lijek za vas nije prikladan i potrebno ga je prekinuti.

Metformin: recenzije gubitka kilograma

Nisam bio previše lijen i popeo sam se na forume i web stranice gdje postoji komunikacija između gubitka kilograma i gdje dijele svoja iskustva. Zahtjev je odmah stavio na snagu djelotvornost metformina.

Nudim vam stvarne preglede ljudi tako da ih ne biste trebali tražiti na mreži. Velika većina recenzija je negativna. Oni koji su pozitivni obično promoviraju neku vrstu lijeka ili koriste druge metode osim metformina.

Izrazito nisam presudio komentare, mogu biti sa različitim greškama.

Pregled br. 1 (u potvrdi mojih reči)

Slušajte, ako se pridržavate prehrambenih preporuka u metforminu .. tada sam metformin nije potreban))))))))))

Pregled br. 2 (i nije za sve dijabetičare)

Moja majka, dijabetičarka, pije metformin. I nešto s čime ne gubi kilograme. = -)))))))))) Još jedna prevara.

Pregled br. 3 (nulta rezultat je također rezultat, glavna stvar je izvući zaključke)

Odlučio sam piti Metformin kako bih smršavio, jer navodno blokira ugljikohidrate. Pio sam prema uputama, postepeno povećavajući dozu. Moram odmah reći da nemam dijabetes ni neku bolest uopšte da bih ga pio prema indikacijama.

I, zapravo, nisam primijetio nikakav efekt ni nakon mjesec dana. Neko napiše da ima neugodne nuspojave, da se možete razboleti ako pijete bez dogovora. Kod mene je sve bilo u redu, tačnije rečeno, nikako - da sam pio ono što nisam. Možda je to dobro kao lijek, ali za mršavljenje - 0.

Dakle, ne mogu sa sigurnošću reći da li je preporučujem ili ne. Ali za mršavljenje, definitivno ne.

Pregled br. 4 (dobio nuspojave)

Meni lično ova metoda nije odgovarala, uticali su na moje probleme sa crevima, pa čak i mučnina nije prestala ni nakon smanjenja doze, morao sam prekinuti kurs. Nema više pokušaja.

Pregled br. 5 (ne radi bez dijeta)

Pio sam prema medicinskim indikacijama i nisam mršavio bez dijeta. s dijetom sam, naravno, smršala, ali glukofag nema nikakve veze s tim

Dakle, mislim da su svi shvatili da metforminski pripravci nisu divna pilula ili novonastali dodatak prehrani, nije sagorjevač masti, nije blokator ugljikohidrata u crijevima, već ozbiljan lijek koji ima izravne indikacije.

A glavna ideja koju sam htio da vam prenesem je da metformin neće pomoći bez promjene prehrane, ali poput drugih lijekova za borbu protiv pretilosti.

Uz metformin i novi način života, gubitak kilograma je zabavnije, na neki način može biti i lakše.

A pošto postoji šansa da postignete rezultat bez lijekova, onda možda ne trebate odmah početi piti metformin? Manje hemije znači više zdravlja! To je sve. Pretplatite se da biste dobili nove članke putem e-maila i kliknite gumbe društvenih medija odmah ispod članka.

S toplinom i pažnjom endokrinolog Lebedeva Dilyara Ilgizovna

* Podaci se ne odnose na ljude sa kombinacijom viška kilograma, dijabetesa ili drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Prijem metformina u ovom slučaju je izazvan izravnom indikacijom, kao hipoglikemijom.

Oralni hipoglikemijski lek

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Enterične obložene tablete bijela, okrugla, bikonveksna.

1 tabmetformin hidroklorid 500 mg

Pomoćne tvari: povidon K90, kukuruzni škrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk.

Sastav školjke: metakrilna kiselina i kopolimer metilmetakrilata (Eudragit L 100-55), makrogol 6000, titanijum dioksid, talk.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Metformin inhibira glukoneogenezu u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze iz creva, pojačava perifernu iskorišćenost glukoze i takođe povećava osetljivost tkiva na inzulin.

Ne utiče na lučenje inzulina beta ćelijama gušterače, ne izaziva hipoglikemijske reakcije. Smanjuje nivo triglicerida i linoproteina niske gustine u krvi. Stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu.

Ima fibrinolitički efekat usled suzbijanja inhibitora tkivnog aktivatora plazminogena.

Interakcija lijekova

Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog zaustavljanja, potrebno je prilagoditi dozu metformina i joda da bi se kontrolirala razina glikemije.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu: klorpromazin - kada se uzima u velikim dozama (100 mg / dan) povećava glikemiju, smanjujući oslobađanje inzulina.

U liječenju antipsihoticima i nakon prestanka uzimanja potonjeg, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom nivoa glikemije.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, derivatima klofibrata, ciklofosfamidom, β-blokatorima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

Istodobnom primjenom GCS-a, oralnih kontraceptiva, epinefrina, simpatomimetika, glukagona, hormona štitnjače, tiazidnih i petljnih diuretika, derivata fenotiazina, derivata nikotinske kiseline, moguće je smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Cimetidin usporava eliminaciju metformina, što povećava rizik od laktacidoze.

Metformin može oslabiti učinak antikoagulansa (derivati ​​kumarina).

Unos alkohola povećava rizik od nastanka laktične acidoze tokom akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre.

Trudnoća i dojenje

Pri planiranju trudnoće, kao iu slučaju trudnoće tijekom uzimanja Metformina, potrebno ga je otkazati i propisati terapiju inzulinom. S obzirom da nema podataka o prodiranju u majčino mlijeko, ovaj je lijek kontraindiciran kod dojenja. Ako trebate koristiti Metformin tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na suhom, tamnom mjestu, na temperaturi od 15 ° do 25 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok čekanja je 3 godine.

Opis lijeka METFORMIN zasnovan je na službeno odobrenim uputama za uporabu i odobrenim od proizvođača.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Metformin Sandoz 500 mg i 850: cijena, recenzije

Metformin Sandoz jedan je od najpopularnijih lijekova koji se koristi i za dijabetes tipa I u kombinaciji sa injekcijama inzulina i za bolest tipa II, kada fizičko obrazovanje i uravnotežena prehrana ne osiguravaju smanjenje razine glukoze.

Zahvaljujući aktivnoj tvari dolazi do smanjenja koncentracije šećera u serumu u krvi, a smanjuje se i osnovna vrijednost glukoze.

Kao što znate, svaki lijek ima niz kontraindikacija, nuspojava i drugih farmakoloških karakteristika. Stoga je važno znati što je moguće više informacija o drogi koja se uzima. Kako koristiti lijek?

Pogledajte video: Metformin tablet, Metformin hydrochloride tablet uses ,side effects LEARN ABOUT MEDICINE (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar