Koja su sudovi u prvom redu zahvaćena aterosklerozom?

Ateroskleroza - kronična bolest koja nastaje uslijed kršenja metabolizma masti i proteina, karakterizirana oštećenjem arterija elastičnog i mišićno-elastičnog tipa u obliku žarišnog taloženja u spolu lipida i proteina, kao i reaktivne proliferacije vezivnog tkiva. Glavni morfološki izraz ateroskleroze je plak koji sužava lumen arterije, što rezultira nedovoljnom opskrbom organa organima.

Ateroskleroza je najčešća vrsta arterioskleroze, koja odražava kršenje metabolizma lipida i proteina (metabolička arterioskleroza).

Ateroskleroza i njena povezana patologija - koronarna bolest srca i cerebrovaskularna bolest našle su se na vrhu među uzrocima smrti u ekonomski razvijenim zemljama.

Ateroskleroza je polietiološka bolest povezana s utjecajem različitih egzogenih i endogenih faktora od kojih su primarni važni nasljedni, okolišni i prehrambeni faktori.

a. Starost (učestalost raste s godinama).

b. Pol (češće kod muškaraca).

c. Porodična predispozicija.

g. Hiperlipidemija (hiperholesterolemija) i dislipoprotheidemia:

° povećava omjer aterogenih (lipoproteini niske i vrlo niske gustine - LDL i VLDL) i anti-aterogenih (lipoproteini visoke gustoće - HDL) lipoproteina, što je normalno 4: 1,

° u 2/5 bolesnika, dislipoproteinemija je povezana s povećanjem razine LDL-a i VLDL-a, u 1-3 - sa smanjenjem razine HDL-a.

g. Dijabetes melitus.

• Takođe je važno stres, fizička neaktivnost,gojaznost, hiperuricemija.

Patogeneza. Od mnogih teorija patogeneze ateroskleroze najviše pozornosti zaslužuju teorija lipoproteina i teorija odgovora na oštećenje.

J. Lipoprotein Teorija objašnjava razvoj ateroskleroze kršenjem sistema koji pružaju sintezu: katabolizam lipoproteina, razvoj hiperlipidemije, stvaranje modificiranih (izmijenjenih), LDL i VLDL te prijenos reguliranog recepcijskog unosa lipoproteina na neregulisani.

Većina holesterola cirkuliše u krvi kao dio LDL-a. Postoje dva načina isporuke endogenog holesterola ćelijama: endocitoza koja nije regulisana LDL receptorima i neregulisana endocitoza receptora.

Uobičajeno, većina (više od 2/3) LDL-a uklanja se iz krvi i iskorištava ih stanicama uz pomoć LDL receptora, koji su prisutni i u jetri i u vanhepatičkim ćelijama i automatski zaustavljaju sintezu kolesterola kada se napune ligandom. Koristeći endocitozu regulisanu LDL receptorima, ćelije kontroliraju potrebu za holesterolom, što je prije svega potrebno za membranu sinteze.

Manji deo LDL-a koriste stanice, zaobilazeći LDL receptore. Neregulirano, tj. nezasićena, endocitoza se provodi uglavnom ćelijama monocitno-makrofagnog (retikuloendotelnog) sistema koristeći receptore uklanjanja (receptori "ćelija koje uklanjaju otpad").

Vrijednost nereceptorskog nereguliranog puta za eliminaciju LDL-a naglo raste s hiperlipidemijom, kada je većina LDL receptora blokirana i nastaje modificirani LDL. Neregulirani unos LDL-a u tim uvjetima dovodi do neuspjeha sustava izlučivanja kolesterola, njegovog prekomjernog nakupljanja i stvaranja pjenastih, ili ksantomskih ćelija (iz grčke. Xantos žuta) sa kojom je povezana aterogeneza.

B. Teorija odgovor na oštećenja kao početni faktor u aterogenezi (pojava aterosklerotskog plaka) smatra oštećenja žila, koja mogu nastati različitim. faktori, hiperlipidemija, mehanički stres, stres, imunološki mehanizmi, toksini, virusi ili drugi uzročnici infekcije, hemodinamički faktori (hipertenzija, opetovani grčevi, nepravilni turbulentni protok krvi u području vaskularnih grananja itd.).

Fazepatogenezaateroskleroza,

S obzirom na svoju multifaktorijsku prirodu, ona se može predstaviti na sljedeći način:

Razvoj aterogene dislipoproteinemije (u većini slučajeva), praćen pojavom modifikovanih lipoproteina, koji intenzivno zahvaćaju endotelne ćelije (koristeći receptore V'L-VLDL i receptore za uklanjanje vlage) i prenose se u subendotelni prostor.

Oštećenje endotela modifikovanim lipoproteinima ili drugim faktorima (virusi, imuni kompleksi, bakterijski toksini itd.).

Povećana vaskularna propustljivost i eksudacija komponenti plazme, uključujući lipoproteine, u intimu.

Adhezija trombocita i monocita na endotel (pod uticajem adheziva izraženih kada je oštećen), migracija monocita u intimu, njihova pretvorba u aktivirane makrofage i proizvodnja brojnih citokina (interleukin-1, faktor rasta trombocita, faktor nekroze tumora), pospješenje migracije ćelije i proliferacije .

5. Migracija na intimu i proliferaciju stanica glatkih mišića (HMC) pod utjecajem faktora rasta trombocita koji izlučuju makrofagi, endotel i sami HMC, koji uzimaju sintetski fenotip (obično preovlađuje kontraktilni fenotip), sintetiziraju kolagen i elastična vlakna, proteoglikane, tj. čine osnovu aterosklerotskog plaka.

Daljnja modifikacija lipoproteina u intimnosti (uglavnom peroksidacija pod utjecajem faktora koje stvaraju makrofagi), stvaranje kompleksa s proteoglikanima, njihovo hvatanje makrofazima, koji se, kada se iscrpe iz sustava iskorištavanja i eliminacije (prvenstveno lizosoma), napune lipidima i pretvore u stanice ksantoma. Deo ćelija ksantoma formira se od GMC-a, koji, imajući receptore za modifikovane p-VLDLP, neregulirano ih apsorbiraju.

Naknadne promjene na plaku povezane su s formiranjem kapilara u njemu pod utjecajem faktora rasta (RF), upletanja ostalih ćelijskih elemenata - T i B limfocita, fibroblasta, nekroze centralnih odjela, skleroze, hijalinoze, kalcifikacija.

Morfološke promjene. Obično su zahvaćene arterije elastičnog (aorte) i mišićno-elastičnog (velike arterije velikih organa), a manje mišićne arterije su uključene mnogo rjeđe.

Ja. Makroskopskipromjene odražavaju dinamiku procesa.

područja žute ili žuto-sive boje (mrlje), koja se ponekad stapaju i tvore trake, ali se ne izdižu iznad površine intime,

prvo se pojavljuju u aorti na stražnjem zidu i na mestu grananja njegovih grana, kasnije u velikim arterijama.

guste ovalne ili okrugle, bijele ili žuto-bijele formacije koje se uzdižu iznad površine intime često se stapaju, daju intimu kvrgav izgled i sužavaju lumen arterije,

češće, plakovi se formiraju u trbušnoj aorti, u arterijama srca, mozga, bubrega, donjih udova, karotidnim arterijama,

najčešće su pogođeni oni dijelovi krvnih žila koji doživljavaju hemodinamičke (mehaničke) učinke - u području grananja i savijanja arterija.

a. Vlaknasti plakovi s ulceracijom (ateromatozni čir).

b. Krvarenja u debljini plaka (intramuralni hematom).

c. Tvorba trombotskog prekrivača na mestu ulceracije plaka.

• Komplicirane lezije povezane su s razvojem srčanog udara (u akutnoj trombozi), embolije i trombotske i ateromatozne mase, stvaranja aneurizme krvnih žila na mjestu ulceracije i arterijskog krvarenja kada je stijenka posude korodirana ateromatskim čirom.

4.Kalcifikacija ili aterokalcinoza- završna faza ateroskleroze, koja je karakterizirana taloženjem kalcijevih soli u vlaknastim plakovima, tj. njihova kalcifikacija.

• Različite vrste aterosklerotskih promjena često se kombiniraju, što ukazuje na valni tijek ateroskleroze.

IIMikroskopska (morfogenetika)cical) faze.

• Karakteristične promjene koje odražavaju opće metaboličke poremećaje u aterosklerozi, povećana propusnost i oštećenje intime.

Elektronska mikroskopijana: u u subintimalnom sloju otkrivaju se kapi lipida, proteini u plazmi, fibrinogen (fibrin). Već u ranim fazama može se primijetiti proliferacija MMC-a i makrofaga.

• Fokusna infiltracija intime, posebno njezinih površnih dijelova, lipidima (kolesterol), lipoproteini, bjelančevinama, izgled ksantomskih stanica (glatkih mišićnih stanica i makrofaga, čija je citoplazma ispunjena lipidima).

• Dovodi do stvaranja masnih mrlja i fleka. Mikroskopski otkriveno kada je obojen Sudanom 3:

u zadebljanoj intimi otkrivaju se slobodno ležeći lipidi i ksantomske ćelije obojeni u narančasto-crvenu boju.

• Rast elemenata vezivnog tkiva intime karakterističan je na područjima taloženja i razgradnje lipida i proteina, što dovodi do stvaranja vlaknastih plakova.

• Na rubovima plaka nastaju neoplazme tankoslojnih žila koje takođe postaju dodatni izvor lipoproteina i proteina plazme.

Karakteristično je propadanje središnjih dijelova plaka sa stvaranjem masno-proteinskog detritusa, u kojem su pronađeni kristali holesterola.

Na rubovima plaka prepoznaju se brojne žile koje rastu iz vasa vasoruma, kao i stanice ksantoma, limfociti i plazma ćelije.

Vanjski sloj hijaliniziranog vezivnog tkiva, koji ograničava ateromatske mase od lumena posude, naziva se "plaketa pokrov".

Mišićna membrana se često atrofira, ponekad podvrgne ateromatoznom propadanju, zbog čega plak u nekim slučajevima dostiže adventitiju.

U vezi s uništenjem novoformiranih žila dolazi do krvarenja u debljini plaka (intramuralni hematom).

• Nastaje pri uništavanju gume na naljevu (ateromatozni čir) - intimni defekt često je pokriven trombotskim masama.

• Taloženje kalcijumovih soli u ateromatoznim masama distrofičnu kalcifikaciju.

Klinički i morfološki oblici jelaRosklerosis

Ovisno o primarnoj lokaciji u određenom vaskularnom bazenu, komplikacijama i ishodima do kojih dolazi dolazi do ateroskleroze aorte, koronarnih arterija srca, moždanih arterija, bubrežnih arterija, crijevnih arterija, arterija donjih udova.

U svakom od ovih oblika mogu se primijetiti dvostruke promjene.

a. Sporo sužavanje hranidbene arterije aterosklerotskim plakom dovodi do kronične insuficijencije opskrbe krvlju i ishemijskih promjena - distrofije i atrofije parenhima, difuzne male žarišne skleroze strome.

b. Akutna okluzija dovodne arterije, obično povezana s kompliciranim lezijama - krvarenje u plaku, tromboza, dovodi do akutnog zatajenja krvotoka i razvoja nekroze - srčanog udara, gangrene.

Osim toga, u nekim slučajevima, duboki ateromatski ulkusi mogu dovesti do razvoja aneurizme, tj. ispupčenje zida arterije u leziji s naknadnom rupturom i hemoragijama.

Ateroska ateroskleroza u aortinajčešći oblik.

Promjene prevladavaju u trbušnoj regiji i obično su predstavljene složenim lezijama i kalcifikacijom.U vezi s tim, tromboza, tromboembolija i embolija ateromatoznih masa često se javljaju s razvojem srčanih udara i gangrene (crijeva, donji ekstremiteti).

Često se razvija aneurizma aorte koja može biti cilindrična, saklarna ili herniformna.

1. Moguća je ruptura aneurizme s krvarenjem (češće s stvaranjem retroperitonealnog hematoma).

2.Ateroskleroza koronarnih arterija srca.

• On leži u osnovi koronarne bolesti, čiji morfološki izraz je žarišna ishemijska distrofija, infarkt miokarda, velikofokalna (post-infarktna) i difuzna mala žarišna kardioskleroza.

3.Ateroskleroza arterija mozga.

• To je osnova cerebrovaskularnih bolesti, čiji su najkarakterističniji oblik ishemijski i hemoragični moždani infarkt (moždani udar).

• Duga ishemija moždane kore usled stenotičke ateroskleroze dovodi do atrofije moždane kore, razvoja aterosklerotske demencije.

4.Ateroskleroza bubrežnih arterija.

• Dovodi do razvoja ili klinasto oblikovanih područja parenhima atrofija s kolapsom i sklerozom strome, ili srčanih udara s naknadnim stvaranjem obrnutih ožiljaka. Gruba ateroskleroskupljen bubreg (aterosklerotska nefroskleroza).

• Kao rezultat ishemije bubrežnog tkiva u slučaju stenotičke ateroskleroze, dolazi do simptomatske (renovikularne) hipertenzije.

5.Ateroskleroza crevnih arterija.

Dodatak tromboze dovodi do gangrene creva.

Stenozirajući ateroskleroza mezenterijskih arterija može prouzrokovati razvoj ishemijskog kolitisa, pri čemu češće zahvaćaju lijevi zavoj debelog crijeva (slezeni ugao) i rektosigmoidni kolon.

6.Ateroskleroza arterija udova.

Češće su pogođene femoralne arterije.

Dodavanjem tromboze razvija se aterosklerotska gangrena udova.

Stenozirajuća ateroskleroza u slučaju nedostatka kolateralne cirkulacije dovodi do atrofije mišića i karakterističnog simptoma povremene klaudikacije (bol koji se javlja u nogama kod hodanja).

1.Koja vrsta posuda je zahvaćena ateromskleroza?

b. Male arterije.

Arterije elastičnog tipa.

D. Arterije mišićno-elastičnog tipa.

2.Kakva je veza između ateroskleroze i arterioskleroze?

a. Ateroskleroza je vrsta arterioskleroze.

B. Arterioskleroza je vrsta ateroskleroze.

c. Ateroskleroza - metabolička arterioskleroza.

Ateroskleroza - senilna arterioskleroza.

Ateroskleroza - alergijska arterioskleroza.

3.Koji su metabolički (faktori koji igraju važnu ulogu)uloga u razvoju ateroskleroze?

b. Povećanje odnosa LDL prema HDL-u.

c. Smanjenje odnosa LDL-a i HDL-a.

Moderna teorija koja objašnjava ćelijskemehanizmi razvoja ateroskleroze u hiperlipidemiji (1), autori ove teorije (2),

1) a. Alimentarno.

G. I. Goldstein i M. Brown.

5.Na koju membranu stijenke žila utječeateroskleroza?

c. Spolja i izvana.

! d. Unutarnji i vanjski.

6.Za svaku od makroskopskih manifestacijaateroskleroza (1, 2) odaberite pogodnomorfološke znakove koji ih sadrže (a, b, c, d, e).

1. Masne mrlje i pruge.

2. Vlaknasti plakovi.

a. Intima je glatka.

b. Bijelo-žute ploče u intimnosti.

c. Odgovara stadijumu lipoidoze.

g. Faze liposkleroze i ateromatoze odgovaraju.

e. Krvarenja u plakovima.

7.Za svaku vrstu ishemije koja se javlja kadaateroskleroza (1, 2), odaberite odgovarajućupromjene u unutrašnjim organima (a, b,c, d, e).

D. distrofija i atrofija parenhima organa.

8.Moguće su promjene u unutrašnjim organimas aterosklerozom aorte.

a. Plućna tromboembolija.

b. Gangrena donjih ekstremiteta.

c. Smeđa atrofija jetre.

gangrena creva.

D. Infarkt bubrega, ožiljci nakon infarkta.

9.Karakteristične bubrežne promjene u ateroskleroziruža bubrežnih arterija.

a. Arteriolosklerotična nefroskleroza.

b.Aterosklerotska nefroskleroza.

Bubrežni infarkt, ožiljci nakon infarkta.

e. Foci atrofije klinastog oblika.

10.Za svaku aneurizmu (1, 2) odaberite znakbodljikave manifestacije (a, b, c, d, e).

Aterosklerotska aneurizma aorte.

Aneurizma aorte sifilita

a. Češće se lokalizira u uzlaznoj aorti i na aortnom luku.

b. Lokaliziran je u trbušnoj aorti.

c. Intima ima izgled shagreen kože.

Proces je lokaliziran u intimi aorte.

e. Kada se oboje orseinom (fuksselin), otkrivaju se karakteristične promjene.

11.Aterosklerotske promenenefroskleroza.

a. Simetrično oštećenje bubrega.

b. Podloga je hrapava.

c. Podloga je sitnozrnata.

Veličine su smanjene.

D. Podloga ima šareni izgled.

12.Dostavljen je 85-godišnji pacijent s normalnim krvnim tlakomklinika je u kritičnom stanju: svjesnane postoji desnostrana paraliza.Pre nekoliko godina doživeo je poremećaj u mozgukrvotok, nakon čega jezgranastala je disartrija. Smrt edemommozak sa dislokacijom prtljažnika. Šta se mijenjau organima se može otkriti obdukcijaTees?

a. Ishemični srčani udar u lijevoj hemisferi mozga.

b. Cista na levoj hemisferi.

c. Hematoma u lijevoj hemisferi.

d. stenozirajući ateroskleroza u arterijama mozga, tromb u srednjoj cerebralnoj arteriji.

Bolest se može pripisati grupi cerebrovaskularnih bolesti.

13.Pacijent od 70 godina, u prošlosti koji je patioafekt miokarda, ishemični srčani udarmozga, primljen je u bolnicu zbog gangrena desnog stopala. Smrt je došlarastuće pojave kardiovaskularnog nedovoljnost. Promjene su možda ažuriranepuškana na obdukciji?

a. Bubrezi su mali, gusti, s velikom gomoljastom površinom.

b. Intima aorte je neujednačena, s brojnim ulceracijama prekrivenim parietalnim trombi.

c. Srce je smanjene veličine, masivan ožiljak u zidu lijeve komore.

G. Cista u mozgu.

D. muškatna jetra.

14.Koje su od sljedećih promjena većetotalna ateroskleroza podudaranja?

a. Infiltracija lipida (holesterola) značajno zadebljanog intime aorte.

b. Lipilna infiltracija značajno zadebljane srednje aortne membrane.

c. Nekroza i cistične promjene u srednjoj membrani aorte.

d. Kalcifikacija srednje aortne membrane.

D. Produktivni vaskulitis vasa vasorum.

15.Svi ovi faktori povećavaju verazvoj ateroskleroze, tj. javfaktori rizika, s izuzetkom:

b. Dijabetes melitus.

Povećanje HDL-a u krvi.

16.Znakovi karakteristični za dolipidni stadijateroskleroza?

a. Povećana endotelna propustljivost.

b. Akumulacija kiselih glikozaminoglikana u intimnosti.

c. Pojava ksantomskih ćelija.

Uništavanje intimne bazne membrane.

D. Uništavanje kolagena i elastičnih vlakana.

17.Klinički i morfološki oblici ateroskleraruža?

b. Ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta.

c. Ateroskleroza arterija bubrega.

Ateroskleroza aorte.

D. Mezenterijski oblik.

18.Navedite morfološke promjene u srcu,direktno povezano sa aterosklerozomkoronarne arterije.

a. Obliteracija perikardne šupljine.

b. Infarkt miokarda.

c. Dlakavo srce.

d. Aortna bolest srca.

e. Hipertrofija miokarda.

19.U studiji amputirane donje koinferiornosti utvrdilo je da je tkivo stopala suvopamučna vuna, gusta, crna, obrub sa rupamamala tkiva dobro izražena. Odaberiteone su tačne za datu situacijuNiya.

a. Dijagnoza: suva gangrena stopala.

b. Pronađena je stenozirajući ateroskleroza trombom u bedrenoj arteriji.

c. Boja tkiva sa gangrenom nastaje zbog sumpornog gvožđa.

Promjene u stopalu - karakteristična manifestacija dijabetesa.

Uzrok promjena stopala je tromboza dubokih vena potkoljenice.

20.Pacijent star 64 godine, koji dugo patihronični dijabetes, bol se iznenada pojavio uabdomen, slika crevne opstrukcije iakutni abdomen. Sve odredbe su fer.za ovu situaciju, s izuzetkom:

a. Pacijent ima mezenterični oblik ateroskleroze.

b. Pacijent ima vlažnu gangrenu creva.

c. Operacija je otkrila aterosklerozu i trombozu mezenterijskih arterija.

Petlje tankog crijeva su istegnute, ljubičasto-crne boje, serozna membrana je glatka, sjajna.

Petlje tankog crijeva su nabrekle, ljubičasto-crne su boje, serozna membrana je gusta.

1. g, D. Ateroskleroza se obično razvija u arterijama elastične (aorte) i mišićno-elastične (velike arterije organa). Uz prisustvo arterijske hipertenzije, moguć je razvoj aterosklerotskih promjena na malim arterijama (pod uvjetom da se ne spominje arterijska hipertenzija).

a, c. Arterioskleroza je koncept koji objedinjuje sve vrste skleroze arterija, bez obzira na uzrok i mehanizam njenog razvoja. Ateroskleroza je samo najčešći oblik arterioskleroze, koji odražava kršenje metabolizma lipida i proteina - metaboličku arteriosklerozu. Pored ateroskleroze, najčešći oblici arterioskleroze su arterioloskleroza (za hipertenziju), senilna arterioskleroza, primarna kalcifikacija srednjih sluznica arterija (Menkebergova medijalna kalcifikacija), karakterizirana prisutnošću prstenastih kalcifikacija u mišićnim oblogama arterija srednje veličine kod ljudi starijih od 50 godina.

a, b, e. Jedan od glavnih faktora u patogenezi ateroskleroze je hiperholesterolemija (hiperlipidemija). Glavna vrijednost u ovom slučaju je kvantitativni omjer lipoproteina niske gustine i vrlo niske gustine (aterogeni lipoproteini) i visoke gustoće (antiaterogeni), obično 4: 1 i značajno raste s aterosklerozom. Hiperglikemija - glavni simptom šećerne bolesti također je faktor rizika za nastanak ateroskleroze, budući da prati kršenje metabolizma masti s razvojem hiperlipidemije.

1 g, 2 g. Američki istraživači I. Goldstein i M. Brown 1985. dobili su Nobelovu nagradu za dokazivanje recepcijske teorije razvoja nekih porodičnih oblika ubrzane ateroskleroze. Prema ovoj teoriji, nasljedna oštećenja LDL receptora dovode do hiperlipidemije i promjene regulirane, tj. provodi se uz pomoć staničnih receptora za LDL, hvatanje i iskorištavanje LDL, neregulirane (ekstra-LDL receptor) ćelijske endocitoze (uglavnom ćelije monocitno-makrofagnog sistema) upotrebom receptora lomljivih receptora receptora "ćelija otpadaka". Neregulirano unošenje LDL-a pod tim uvjetima dovodi do neuspjeha ćelijskih sustava za izlučivanje holesterola, njegovog nakupljanja u citoplazmi, tj. pojava ksantomskih ćelija s kojima je povezana aterogeneza. Navodno je uloga LDL receptora u razvoju ateroskleroze univerzalna. Nedostatak LDL receptora je kod nasljedne hiperlipidemije primarni, dok u ostalim uvjetima može biti sekundaran i djelovati kao patogenetski faktor. Dakle, svaka hiper-p-lipoproteinemija, uključujući i ovu uzrokovanu zloupotrebom hrane bogate holesterolom i zasićenim masnim kiselinama, dovodi do smanjenja ekspresije LDL receptora i neregulirane ćelijske endocitoze, što je ponavljanje procesa koji nastaju kod nasljednih oštećenja LDL receptora. Rizik od ateroskleroze koji raste s godinama također se može povezati s stečenim kvalitativnim i kvantitativnim oštećenjima LDL receptora, što zauzvrat može dovesti do hiperlipidemije.

S aterosklerozom zahvaća intimu arterija elastičnog i mišićno-elastičnog tipa.

1 a, b, 2 b, t Masne mrlje i pruge ne mijenjaju profil intimnosti: ostaje glatka, ali stječe žarišno žuto bojenje.Masne mrlje i pruge odgovaraju stadijumu lipoidoze. Vlaknasti plakovi su žuto-bijele boje, odgovaraju stadijumu liposkleroze i ateromatoze. Ako u plaku ima krvarenja, onda se takve promjene pripisuju kompliciranim lezijama.

Uzroci bolesti

Razvoju ateroskleroze može doprinijeti više razloga. U sadašnjoj fazi istraživanja nisu pouzdano zaustavila korijenske uzroke koji doprinose razvoju bolesti. Istraživači identificiraju brojne faktore koji mogu provocirati pojavu bolesti.

Među njima se posebno razlikuju sljedeći faktori rizika:

  1. Genetska predispozicija - učestalost ateroskleroze u bliskih srodnika vrlo često se opaža. To se zove „opterećena porodična istorija“,
  2. Višak kilograma - nikome nije korisno dodavati kilograme, a za aterosklerozu je to samo sjajno stanje, jer pretilost prekida sve vrste metabolizma, uključujući metabolizam lipida,
  3. Zlouporaba alkohola - negativno utječe na sve organe i krvne sudove, postepeno mijenjajući njihovu strukturu,
  4. Pušenje - nikotin loše djeluje na pluća, povećava propusnost vaskularnog zida, čini ga krhkijim i manje elastičnim,
  5. Muškarci počinju primijetiti prve manifestacije ateroskleroze u prosjeku 10 godina ranije nego žene, a razbole četiri puta češće,
  6. Starost - igra važnu ulogu u razvoju bolesti, jer nakon 40 godina tijelo postaje podložnije patološkim procesima,
  7. Dijabetes melitus je možda jedan od najopasnijih razloga, jer dijabetes razvija oštećenja malih i velikih žila (mikro- i makroangiopatija), što samo doprinosi taloženju aterosklerotskih plakova u njihovim zidovima,
  8. Sjedilački način života - s malom količinom fizičke aktivnosti svaka osoba postepeno počinje dobivati ​​na težini i tada je taj proces već poznat,
  9. Svaka poremećaja metabolizma lipida, posebno smanjenje koncentracije lipoproteina visoke gustoće, koji su "dobri", a ne aterogeni holesterol,
  10. Metabolički sindrom je generalizirani naziv za takve manifestacije kao što su hipertenzija, umjerena vrsta gojaznosti (većina masnih naslaga na trbuhu), visoki trigliceridi i oslabljena tolerancija na glukozu (može biti preteča šećerne bolesti),
  11. Česti stresovi, iskustva, emocionalna preopterećenja - zbog njih se pritisak često povećava, a plovila, zauzvrat, podliježu jakom grču.

Zasebno treba napomenuti da u prisustvu sledećih bolesti ateroskleroza prolazi s izraženom kliničkom slikom i da je teža.

Takve bolesti su sljedeće:

  • Dijabetes melitus
  • Arterijska hipertenzija,
  • Gojaznost
  • Raynaudova bolest
  • Atrijska fibrilacija,

Pored toga, ova grupa bolesti uključuje i defekte kardiovaskularnog sistema.

Karakteristični simptomi ateroskleroze

Klinički znakovi ateroskleroze prvenstveno ovise o mjestu taloženja aterosklerotskih plakova, odnosno na kojoj je žila oštećena. U ljudskom tijelu ljekari razvijaju razvoj bolesti na jasno lokaliziranim područjima. Velike i srednje kalibre posude s razvijenim glatkim mišićnim slojem su osjetljive na bolest.

Te su sudove u tijelu:

  1. Koronarne arterije.
  2. Aorta.
  3. Cerebralne žile.
  4. Mezenterične (ili mezenterične) arterije.
  5. Bubrežne arterije.
  6. Arterije donjih ekstremiteta.

Svaka od sorti arterijskih žila ima svoje karakteristike u anatomskoj strukturi.

Značajke anatomske strukture imaju značajan utjecaj na tok bolesti i njene glavne manifestacije u tijelu, koje su pretrpjele patološke promjene.

Ovisno o tome koja su žila zahvaćena, razlikuje se nekoliko vrsta patologije koje se razlikuju u pojavi karakterističnih simptomatskih znakova u procesu progresije.

Karakterizacija krvnih žila i karakteristične manifestacije ateroskleroze


Koronarne arterije - nose krv bogatu kiseonikom do srca. Kada su pogođeni, miokard ne prima dovoljno kisika i to se može očitovati u obliku karakterističnih napada angine.

Angina pektoris izravna je manifestacija koronarne srčane bolesti (CHD), kod koje pacijenti doživljavaju jaku peckanje, sužavajuću bol iza sternuma, kratkoću daha i strah od smrti. Angina pektoris naziva se angina pektoris.

Ovakvi simptomi se često javljaju tokom fizičkog napora različitog intenziteta, ali kod teških procesa trčanja mogu biti uznemirujući u mirovanju. Zatim stavite dijagnozu angine pectoris. Masivno oštećenje arterija može dovesti do infarkta miokarda - nekroze "nekroze" mesta miokarda. Nažalost, u oko polovini slučajeva, srčani udar može dovesti do smrti.

Aorta - aortni luk koji je najčešće zahvaćen. U ovom slučaju, pritužbe pacijenata mogu biti nejasne, na primjer, vrtoglavica, opća slabost, ponekad nesvjestica, lagana bol u grudima.

Cerebralne arterije (moždane žile) - imaju izraženu simptomatologiju. Pacijente muči poremećaj pamćenja, postaju vrlo dirljivi, raspoloženje im se često mijenja. Može doći do glavobolje i prolaznih cerebrovaskularnih nesreća (prolazni ishemijski napadi). Takve bolesnike karakterizira Ribotov znak: oni se pouzdano mogu prisjetiti događaja prije desetak godina, ali gotovo nikada ne mogu reći što se dogodilo prije dan ili dva. Posljedice takvih povreda su vrlo nepovoljne - može se razviti moždani udar (smrt dijela mozga).

Mezenterične (ili mezenterične) arterije - u tom slučaju su zahvaćeni sudovi koji prolaze kroz mezenteriju crijeva. Takav je postupak relativno rijedak. Ljudi će biti zabrinuti zbog peckanja bolova u trbuhu, probavnih smetnji (zatvor ili proljeva). Ekstremni ishod može biti srčani udar crijeva, a nakon toga i gangrena.

Bubrežne arterije su vrlo ozbiljan proces. Prije svega, pacijenti počinju povećavati pritisak, a gotovo ga je nemoguće smanjiti uz pomoć lijekova. To je takozvana bubrežna (sekundarna, simptomatska) hipertenzija. Također može biti bolova u lumbalnom predjelu, manjih smetnji u mokrenju. Masivan proces može dovesti do razvoja zatajenja bubrega.

Arterije donjih ekstremiteta - uključuju bedrene, poplitealne, tibijalne i arterije zadnjeg stopala. Njihova ateroskleroza najčešće otpada, odnosno začepljuje lumen žile.

Prvi simptom je sindrom "isprekidane klaudikacije" - pacijenti ne mogu dugo hodati bez zaustavljanja. Često se moraju zaustaviti jer se žale na ukočenost stopala i nogu, peckanje u njima, blijedu kožu ili čak cijanozu, osjećaj „guza guzve“. Što se tiče ostalih pritužbi, često poremećen rast kose na nogama, prorjeđivanje kože, pojava dugotrajnih ne zacjeljujućih trofičnih čireva, promjena oblika i boje noktiju.

Svako minimalno oštećenje kože dovodi do trofičnih čira, koji kasnije mogu prerasti u gangrenu. Ovo je posebno opasno za dijabetičare, pa se snažno preporučuje da vode računa o nogama, nose labave cipele koje se ne trljaju, ne hlade noge i maksimalno se brinu o njima.

Također može nestati pulsiranje perifernih arterija donjih ekstremiteta.

Dijagnostički kriterijumi za aterosklerozu


Dijagnoza ateroskleroze temelji se na nekoliko kriterijuma. Prije svega, procjenjuju se pritužbe pacijenta i, ovisno o njima, može se samo otprilike pretpostaviti gdje su se promjene dogodile.Da bi se potvrdila preliminarna dijagnoza, propisane su laboratorijske i instrumentalne metode istraživanja.

Među laboratorijskim metodama istraživanja preferira se biohemijski test krvi koji će procijeniti nivo ukupnog kolesterola. Često se s aterosklerozom povećava. Norma ukupnog holesterola je 2,8-5,2 mmol / l. Za detaljniju sliku lipidnog sastava krvi propisan je lipidni profil. Prikazuje nivoe svih vrsta lipida u našem telu:

  • ukupnog holesterola
  • lipoproteini niske gustine (loš holesterol),
  • lipoproteini vrlo male gustine,
  • lipoproteini srednje gustoće,
  • lipoproteini velike gustoće ("dobar" holesterol),
  • trigliceridi
  • hilomikroni.

Tipične promjene u lipidnom profilu su porast razine lipoproteina niske gustine i smanjenje broja lipoproteina visoke gustoće.

Za tačniju vizualizaciju pacijenata se šalju na angiografiju (vaskularni pregled s uvođenjem kontrastnog medija), intravaskularni ultrazvuk, računarsku tomografiju (CT) i magnetsku rezonancu (MRI).

Ove metode omogućavaju vam da vidite prisutnost svih vrsta promjena u strukturi krvnih žila, odredite stepen njihove stenoze (sužavanje) i spriječite daljnja oštećenja.

Terapeutske taktike za aterosklerozu


Liječenje ateroskleroze je dug i naporan proces.

Provođenje terapije zahtijeva dugo izlaganje pacijenta i njegovog liječnika.

Liječenje bolesti zahtijeva jasnu fazu i integrirani pristup.

U procesu terapije se koristi:

  1. Liječenje lijekovima.
  2. Dijetalna terapija.
  3. Racionalna fizička aktivnost.
  4. Upotreba narodnih lijekova (fakultativno).
  5. Sprječavanje širenja procesa.

Liječenje ateroskleroze lijekovima uključuje upotrebu lijekova za snižavanje lipida (snižavanje nivoa lipida, posebno holesterola).

To su takve grupe lijekova kao što su statini (Atorvastatin, Rosuvastatin, Akorta), Fibrates (Fenofibrate, Bezofibrat), anionske smole (kolestiramin, Kolestipol) i pripravci nikotinske kiseline (nikotinamid, vitamin B3).

Najbolje je piti lijekove prije spavanja, jer najveću količinu holesterola proizvodi naše tijelo noću. Preporučuje se i upotreba vitaminskih kompleksa, minerala i elemenata u tragovima, koji će pomoći poboljšanju cirkulacije krvi i minimiziranju poremećaja. Antispazmodici (Papaverin, No-Shpa), koji krče krvne žile, djeluju dobro.

Dijeta s povišenim kolesterolom omogućava isključivanje iz prehrane dimljene, slane, pržene hrane, bilo koje brze hrane, slatkiša, velike količine soli, mahunarki, masnog mesa. Umjesto toga, preporučuje se jesti više svježeg povrća i voća, raznih bobica, nemasnih mesa, morskih plodova i piti najmanje jedan i pol litra pročišćene vode dnevno.

Fizička aktivnost potrebna je za mršavljenje i općenito jačanje organizma. Prekomjerna težina je izravan faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, od koga su sudovi pate, pa čak ni aterosklerotska lezija neće imati koristi. U tom se slučaju preporučuje svakodnevna šetnja najmanje pola sata dnevno. Možete raditi lagane jogove, ne previše intenzivne fizičke vježbe, kao što je light fitness.

Narodni lijekovi su jako dobri za liječenje kod kuće. To mogu biti lanene sjemenke, laneno ulje, infuzije i dekocije iz raznih biljaka. Biološki aktivni aditivi (dodaci prehrani) su takođe prikladni.

Prevencija ateroskleroze je da se spreči napredovanje bolesti. Da biste to učinili, trebate napustiti loše navike (pijenje alkohola i pušenje), sistematski se baviti sportom, slijediti dijetu i biti manje nervozni.

Patogeneza ateroskleroze govori se u videu u ovom članku.

Komplikacije ateroskleroze: oštećenja krvožilnog sustava

  1. Na šta utječe ateroskleroza?
  2. Oštećenja na žilama vrata
  3. Oštećenja na žilama nogu
  4. Ateroskleroza sudova gornjih ekstremiteta
  5. Ateroskleroza bubrežnih arterija
  6. Česte komplikacije
  7. Ateroskleroza creva: simptomi i lečenje
  8. Test znanja

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ateroskleroza je jedna od najčešćih bolesti krvotoka u svetu. Ovu patologiju karakterizira oštećenje arterija zbog kršenja onih procesa koji osiguravaju preradu masti. Konačno, nakon taloženja holesterola (ili druge vrste masti) na unutrašnjoj stijenci posude dolazi do gubitka njegove elastičnosti i elastičnosti. A to već vodi do pogoršanja opskrbe krvlju.

Sve bolesti vezane za kardiovaskularne bolesti opasne su svojim posljedicama. To su komplikacije koje izazivaju smrt pacijenata. A govorimo ne samo o srčanom udaru ili moždanom udaru, već i o mnogim drugim patologijama. Na primjer, nekroza tkiva ili razvoj bolesti povezanih sa zahvaćenim organom.

Prema statističkim podacima, ateroskleroza, koju smo definirali, češća je u urbaniziranim zemljama, u velikim gradovima i češće se opaža kod ljudi starije dobi, a rizik od ateroskleroze kod muškaraca 2-3 puta je veći nego kod žena.

Na šta utječe ateroskleroza?

Kao što je već spomenuto, kod ateroskleroze primarno su pogođene arterije. Međutim, u budućnosti, ovisno o tome koja su područja osjetljiva na bolest, pojavljuje se i vjerovatnost oštećenja drugih organa.

  • S oštećenjem koronarnih arterija srce pati. A ako ne poduzmete potrebne mjere, onda je opasnost od srčanog udara ili angine pektoris velika.
  • Karotidne arterije utječu na mozak. Njihova loša izvedba može dovesti do moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada (isto kao i mikrostruka).
  • S aterosklerozom perifernih arterija cirkulacija krvi u udovima može se pogoršati, što dovodi do stvaranja gangrene.
  • Ateroskleroza crevnih arterija izaziva crevni infarkt.

Među najopasnijim komplikacijama mogu se izdvojiti dve: ruptura aorte (aneurizma) i koronarna bolest srca. Dakle, kao posljedica ruptura aorte, dolazi do gotovo trenutnog gubitka krvi, koji često dovodi do smrti. U drugom slučaju sudovi koji vode do miokarda sužavaju se što izaziva srčani udar.

Oštećenja na žilama vrata

Razmotrimo detaljnije aterosklerozu karotidnih arterija - žila vrata, jer se one češće susreću. Primjetite to Ta žila ne pogađa samo mozak, već i čitav centralni nervni sistem.

Jedan od glavnih uzroka razvoja bolesti na ovom području je cervikalna osteohondroza. Patologija se može prepoznati po karakterističnim simptomima koji variraju ovisno o stupnju pacijenta.

Dakle, uobičajeno je razlikovati tri faze:

  1. U početku se uočljivo smanjuje radna snaga, javljaju se: umor, slabljenje pamćenja, apatija, distrakcija, glavobolja i vrtoglavica, zujanje u ušima. Često se javlja i poremećaj sna.
  2. U drugoj fazi se mogu primijetiti svi isti simptomi, ali već u izraženijem obliku. Ponekad im se dodaju: razdražljivost, oštar slom, bezrazložni strahovi ili paranoja.
  3. Na trećem se pojavljuju: pad mentalne aktivnosti, pogoršanje koordinacije pokreta, dezorijentacija.

Ateroskleroza najčešće zahvaća arterije brahiocefalne grupe, na primjer, kralježnicu i karotidu. Ispitivanje ateroskleroze pomaže da se to spreči. Na primjer, postupci poput transkranijalne dopplerografije i MRI sada su popularni.

Stoga se komplikacije ove vrste bolesti mogu nazvati:

  • Stroke
  • Prolazni ishemijski napadi,
  • Demencija (demencija).

Oštećenja na žilama nogu

Drugi uobičajeni oblik je ateroskleroza arterija donjih ekstremiteta u kojima su zahvaćeni periferni sudovi. Ovdje vrijedi napomenuti da kod oštećenja perifernih žila mogu patiti ne samo noge, već i ruke, ali to se događa mnogo puta rjeđe.

Prilično je teško identificirati bolest na vrijeme, jer samo 10-12% pacijenata pokazuje simptome. U ovom slučaju mogu vam pomoći svi isti pregledi i dijagnostike.

Simptomi opet ovise o fazi u kojoj se nalazi pacijent. Ukupno ih je četiri:

  • Prvo se obično opaža: bol u nogama kod dugog hodanja, osjećaj peckanja, jako znojenje. Osoba može sigurno pješačiti udaljenost od 1 km.
  • Na drugom: pojačava se bol u nogama, naizmjenični kromat, osjeća se nedostatak opskrbe krvlju. Čovjek je u stanju lako prevladati 200 m.
  • Na trećem: bol se manifestuje čak i u mirnom stanju, kada se odmarate. Teško je čovjeku prijeći udaljenost od 25 m.
  • Četvrto: atrofija tkiva, znakovi gangrene.

Na uobičajeno pitanje o tome koje arterije su najčešće pogođene aterosklerozom donjih ekstremiteta, stručnjaci kažu da su to femoralne.

Među najčešćim komplikacijama su sledeće:

  • Sa aterosklerozom dolazi do poremećaja ishrane tkiva, odnosno dolazi do ishemije. To povlači pojavu gangrene. Međutim, ne biste trebali misliti da je jedini način da ga se riješite amputacija, do danas, izumljene su mnoge druge metode liječenja. Na primjer, pomoću posebnih lijekova,
  • Stroke
  • Srčani udar

Ateroskleroza sudova gornjih ekstremiteta

Kao što je već spomenuto, ova vrsta bolesti skoro nije česta, ali ne možete je zanemariti. Razlozi zbog kojih nastaje ne razlikuju se od ostalih vrsta.

Simptomi su na primjer sljedeći: grčevi u rukama, blijeda šaka, hladni dlanovi, privremeni nedostatak pulsa na zglobu.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Bez odgovarajućeg tretmana pojavljuju se vrlo žalosne posljedice:

  • Nekroza tkiva
  • Oticanje ruku uzrokovano promjenama u protoku krvi
  • Nastanak gangrene na prstima.

Ateroskleroza bubrežnih arterija

Oštećenje bubrežnih žila neminovno dovodi do oslabljene funkcije bubrega. Značajka ove vrste bolesti je pojava vazorenalne simptomatske hipertenzije, koja se smatra teškom za liječenje. Također, pacijent, pogotovo ako boluje od dijabetesa, postoji rizik od zatajenja bubrega.

Među najuočljivije simptome je visoki krvni pritisak. Najčešće ne prelazi opasne granice, ali dugo se drži na razini iznad normale. Drugi znakovi su: problemi sa mokrenjem, bol u trbuhu, nizak nivo kalijuma u krvi.

Dakle, među posledicama bolesti postoje:

  1. Stenoza Sužavanje lumena u žili dovodi do činjenice da se bubreg počinje sušiti, a njegova aktivnost primjetno pogoršava ili potpuno prestaje,
  2. Infarkt bubrega
  3. Ruptura vena zbog aneurizme bubrežne arterije.

Česte komplikacije

Jedan od medicinskih vodiča pruža dobru tablicu koja ilustrira efekte ateroskleroze.

KomplikacijeMehanizamPrimjeri
Sužavanje i kalcifikacija posudeBrz rast vlaknastih plakova

Krvarenje iz plaka

Ishemija miokarda
Formiranje tromba s opstrukcijomRupcija plaka

Krvarenje iz plaka

Infarkt miokarda, angina pektoris

Periferna embolijaKretanje ateromatoznog materijala iz velikih posuda u manjaEmbolički moždani udar

Smanjena čvrstoća stijenke posudeAtrofija mišićnih ćelijaAneurizma aorte

Ateroskleroza creva: simptomi i lečenje

Ateroskleroza crevnih arterija je bolest u kojoj se holesterol taloži na zidovima krvnih žila, čime narušava pravilno snabdevanje hranjivim tvarima. Ova patologija ima sljedeće simptome:

  • Bol u trbušnoj šupljini, koja obično počinje 20-30 minuta nakon jela i traje ne više od 2 sata,
  • Zatvor ili proliv, ovisno o karakteristikama tijela,
  • Vrtoglavica praćena mučninom
  • Napuhanost
  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Gubitak apetita
  • Ponekad rektalno krvarenje.

Mnogo je razloga zbog kojih se bolest može pojaviti, ali na nju najčešće utječu faktori poput vaskularne upale, zatajenja srca, tumora koji komprimiraju arterije i nekih urođenih tegoba.

Ateroskleroza crevnih žila, čiji su simptomi ispitani, obično se deli na faze. U našem slučaju postoje tri:

  • U prvom stadiju dolazi do ishemije, odnosno smanjenja cirkulacije krvi. Pravilnim i brzim liječenjem će bolest prestati i crijeva će opet normalno raditi.
  • Tada se simptomi počinju naglo razvijati, što, u većini slučajeva, dovodi do smrti dijela crijeva. Ovaj proces prati akutna bol.
  • Na kraju će doći do propadanja crijeva, što će neminovno dovesti do smrti.

Vremenom se bolest može otkriti samo uz pomoć laboratorijske dijagnostike. Obično se pribjegavaju takvim metodama kao što su ultrazvuk, FGS i aortoarteriografija.

Ako se otkrije patologija, hitno se poduzimaju potrebne mjere. Sav tretman treba provesti pod nadzorom liječnika. Terapija obično uključuje sledeće:

Specijalna dijeta usmjerena na smanjenje nivoa lipida i holesterola u krvi pacijenta.

  • Tijek liječenja lijekovima hipohoterola,
  • Uzimanje lijekova za širenje krvnih sudova,
  • Ometajući razvoj tromboze,
  • Nizak krvni pritisak lijekovima
  • U kritičnim situacijama operacije su moguće.

Naravno, ne morate razmišljati o tretmanu narodnim lijekovima, jer oni neće donijeti željeni efekt. A o posljedicama i komplikacijama koje nastaju uslijed nepravilnog ili potpuno nedovoljnog liječenja, već smo detaljno rekli.

Test znanja

Ako se želite sjetiti jednom zauvijek koja su žila u slučaju ateroskleroze pogođena, test sastavljen od jednostavnih pitanja može ovo učiniti za vas.

Na koju vrstu plovila može utjecati?

  • Arterioles,
  • Vene
  • Arterije su (mišićno) elastičnog tipa.

Koji je zid posuda zahvaćen?

  • Unutrasnji
  • Spoljni
  • Spoljni i unutrašnji.

Koje su promjene u organima moguće kod ateroskleroze aorte?

  • Infarkt bubrega
  • Formiranje gangrene na gornjim udovima,
  • Atrofija jetre.

Šta nije faktor u razvoju bolesti?

  • Dijabetes melitus
  • Pušenje
  • Povećanje lipoproteina visoke gustoće (HDL) u krvi.

Koje promjene se javljaju kod aterosklerotske nefroskleroze?

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Karakteristike patologije i glavne faze razvoja

Statistički podaci pokazuju da je prosječna starost oboljelih od ateroskleroze ljudi starijih od 35 godina. Ova je bolest vrlo podmukla, jer u prvim fazama nema posebnih simptoma i znakova njegovog postojanja.

Patologija polako počinje oštećivati ​​zidove krvnih žila. Mjesta koja su oštećena, akumuliraju krv, tvari koje nose holesterol. Nazivaju ih lipoproteini. Ima povećanu nisku i nisku gustinu.

Da bi se pojednostavili medicinski termini, izmišljene su kratice:

Prvi tip, odnosno koji ima visoku stopu, jednostavno se naziva dobar lipoprotein. Pomaže u izbjegavanju patologije. Molekuli ove vrste su malih dimenzija, ali velike gustoće.Zahvaljujući ovim karakteristikama oni su u stanju oduzeti višak holesterola i eliminirati ga iz ljudskog tijela. Funkcija materije koja ima nisku gustinu je transport holesterola u ćelije organizma. Uz pomoć kolesterola se grade temelji svih ćelija i elemenata.

Takvi se procesi dešavaju kod zdrave osobe koja ne boluje od ateroskleroze. Bez neuspeha, lipoprotein bi trebao biti normalan. Odnosno, količina dobrog holesterola ne smije biti manja od normalne, a lošeg - minimalne. Ali pri najmanjim promjenama u tijelu, ta se ravnoteža narušava, a loš kolesterol raste u količini. Dobra klasa tvari akumulira se u vaskularnom sistemu, izazivajući početak ateroskleroze. Ovi lipoproteini se postepeno oksidiraju.

Supstanca koja potiče oksidaciju privlači bijela krvna zrnca, monocite. Monociti su najveće ćelije u krvi koje štite ljudsko tijelo. Nakon postizanja odredišta pretvaraju se u makrofage. Neki makrofagi se eliminiraju odmah, a neki ostaju, što dovodi do stvaranja velikih novih stanica. Sve supstance koje ostanu u žilama na kraju se kombiniraju u jednu kolesterolu.

Sljedeća faza razvoja je formiranje glatkih mišićnih stanica na vrhu plaka. Tanke žile se preklapaju na pola, dok narušavaju cirkulaciju krvi.

Koja su žila zahvaćena aterosklerozom?

Nakon što se arterija blokira potpuno nastaje arterioskleroza obliterans, što je najopasnije stanje za zdravlje ljudi.

Kao što je gore spomenuto, ateroskleroza utječe na žile.

U procesu napredovanja bolesti dolazi do stvaranja aterosklerotskog plaka. Bolest je svrstana u nekoliko stadija:

  • pretklinički
  • latentni
  • nespecifična klinička
  • izrečeno.

U prvoj fazi - bolest se ne očituje, nemoguće je otkriti bolesti čak i laboratorijskim testovima.

Na drugom - svojstva arterija počinju da se mijenjaju, krvotok krvi je poremećen, metabolizam masti je poremećen.

Treće je moguće otkriti bolest pomoću instrumentalne dijagnostike ili laboratorijskim analizama lipidnog sastava. Moguća je pojava srčanog udara ili žarišne skleroze.

Klasificirati patologiju na lokaciji:

  1. Cerebralna ateroskleroza. Aterosklerozu karakteriše loša funkcionalnost mozga. Nakon nekog vremena pamćenje se pogoršava za one trenutke koji su proživjeli nedavno. Ponekad se pogorša mentalno stanje. Pacijent ima glavobolju, zujanje u ušima i buku u glavi. Oštećena je cirkulacija krvi u korteksu glave. Pacijenti koji pate od ove vrste lezije moraju biti registrirani kod neurologa.
  2. Bubrezi. Javlja se bubrežna ishemija, zatajenje bubrega, hipertenzija. Zbog plakova, ponekad se pojavi buka u pupku. Analiza mokraće pokazuje negativan talog, funkcija bubrega se često ne mijenja. Da biste odredili lokaciju plakova na području ove arterije, možete koristiti aortografiju. Postoji povećan nivo aktivnosti renina u krvi. Za liječenje je potrebna hirurška intervencija.
  3. Udovi. Najčešće se patologija razvija u donjim ekstremitetima. Pacijent ima simptome: hromost, bol pri hodu, bol u zadnjem dijelu nogu. Rijetko se javlja osjećaj hladnoće u udovima, slabost i ne može biti puls na stražnjoj strani stopala. Snižena tjelesna temperatura. Poremećaji protoka krvi mogu se otkriti pomoću tomografije. Ako je potrebno, koristite arteriografiju. U posljednjim fazama manifestuju se trofični čir, gangrena.
  4. Uobičajena ateroskleroza je srčana arterija ili koronarna arterija. Ove lezije su najosjetljivije. Često izaziva infarkt miokarda, anginu pektoris, jer krv koja prolazi do srca ne može normalno teći zbog začepljenja arterije.Plakovi se razvijaju u krvnim ugrušcima.
  5. Aorta. Pacijent ima vrtoglavicu, glavobolju, oštećenje slušnih i vidnih funkcija, zujanje u ušima. Protok krvi u karotidnim arterijama je poremećen, pa mozak ne prima normalnu količinu krvi.

Pored toga, može doći do oštećenja vaskularnog sistema vrata.

Zašto nastaje arterioskleroza?

Ateroskleroza se može pripisati onim bolestima za koje bi se liječenje trebalo provoditi isključivo pod nadzorom specijalista. Naučnici i danas ne mogu u potpunosti utvrditi njegovu etiologiju.

Na razvoj bolesti utječe više od 25 faktora. Postoje češći faktori pojave.

Nekoliko je glavnih razloga koji utiču na razvoj ateroskleroze u tijelu.

Glavni uzroci ateroskleroze arterija i krvnih sudova su:

  • Prekomjerna težina, gojaznost. Zabranjeno je jesti pretežno masnu hranu, brzu hranu, masno meso. Potrebno je pridržavati se dijeta. Izračunajte energetsku vrijednost proizvoda dnevno, izračunajte kilokalorije. Preporučuje se jesti pileće meso, pasulj, svježe povrće i voće, minerale i vitamine.
  • Nasljednost Ako su bliski rođaci bili bolesni od ateroskleroze, tada je neophodno pregledati liječnika kako bi se prošli potrebni testovi. Ova bolest se može pojaviti 30 godina.
  • Prisutnost dijabetes melitusa, neuroze, žučnih kamenaca i hroničnih bolesti. Zbog činjenice da su razmjene lipida i ugljikohidrata usko povezane. Ako je metabolizam ugljikohidrata narušen kod dijabetesa, metabolizam masti će se sam poremetiti.
  • Nedostatak aktivnog načina života. Prvi razlog za nagomilavanje viška masnoće je fiksni način života. Vrijedno je baviti se sportom. Ako je moguće, možete se upisati u teretanu za predavanja s instruktorom. Savjetuje se vožnja biciklom jednom sedmično.

Prema riječima ljekara, pušači i alkoholičari trebali bi razmišljati o svom zdravlju. Upotreba ovih štetnih tvari doprinosi sužavanju i proširenju krvnih žila, što nepovoljno utječe na stanje krvnih žila.

Da biste spriječili stvaranje patologije, potrebno je redovito sprečavati bolest i slijediti preporuke liječnika.

Ateroskleroza: šta se dešava, šta je opasno, kako se liječiti

Do danas su najčešća vaskularna oboljenja različiti oblici ateroskleroze. Ovo je hronični patološki proces, kako napreduje, na unutarnjim zidovima arterija pojavljuju se izdanci iz kolesterola. Postepeno, njihovi se lumeri sužavaju, što usložnjava cirkulaciju krvi. To dovodi do ozbiljnih komplikacija (na primjer, ishemijska oštećenja organa, poremećaji krvarenja, tromboza). Smatra se jednom od najopasnijih bolesti. Što je vaskularna ateroskleroza, uzroci njene pojave, definicija, simptomi i kasnije liječenje - kasnije u ovom članku.

Bolest je dovoljno teško prepoznati, pa je u mnogim slučajevima moguće postaviti dijagnozu već u posljednjim fazama razvoja, kada nastaju ozbiljni problemi sa dotokom krvi u mozak, udove i srce. Ovisno o stupnju blokade, razlikuju se обліterirajući i stenozirajući, kao i multifokalni (istovremeno oštećenje nekoliko skupina arterija). Nedostatak efikasne terapije često dovodi do smrti. Češće bolest pogađa starije ljude, ali s obzirom na moderan način života, postaje "mlađi".

Ateroskleroza (šifra 170 za mcb) često se pojavljuje na pozadini visokog krvnog pritiska, kao rezultat pušenja, prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, loše prehrane. Ali glavni faktor bolesti je kršenje metabolizma holesterola, što pomaže povećanju njegove razine.

Nekoliko je razloga koji izazivaju nastanak bolesti:

  • PolStatistika pokazuje da muškarci češće obolijevaju od žena. Prema košarici, prvi simptomi se mogu pojaviti nakon četrdeset godina.
  • Problemi s težinom. Nastaju zbog posljedica određenih bolesti ili neuhranjenosti. Gojaznost često dovodi do dijabetesa, koji je jedan od najčešćih uzroka bolesti.
  • Promjene koje se odnose na starost
  • Nasljedna predispozicija. Mehanizam razvoja bolesti često se postavlja na genetskoj razini kao posljedica dislipidemije.
  • Endokrina patologija.
  • Hrana loše kvalitete. Zdrav način života uključuje isključenje pržene i masne hrane iz prehrane. Konzumirana hrana trebala bi korisno nadoknaditi energetske troškove tijela.
  • Prekomjerni alkohol i pušenje. Nikotin ima razorni učinak na vaskularni sistem. Za održavanje integriteta, elastičnosti i sprečavanja tromboze potrebno je osloboditi se zavisnosti.

Razvoj je često olakšan sjedilačkim načinom života (sjedeći rad, nedostatak čak i minimalnog fizičkog napora), stalnim utjecajem stresnih situacija. Izostanak pravilnog odmora, sna i sistematska prekomerna sprega takođe mogu izazvati bolest. Jasnije, simptomi se manifestuju kod mnogih žena već tijekom menopauze.

Oblici patologije

Klasifikacija je zasnovana na lokalizaciji bolesti. Postoji nekoliko vrsta bolesti. S aterosklerozom srca pogođene su koronarne arterije, što dovodi do pojave ishemijske bolesti ili infarkta miokarda. Na pozadini napredovanja bolesti može se pojaviti angina pektoris.

Sa aterosklerozom žila mozga ćelije prestaju da primaju dovoljne količine kiseonika. Kako tkivo napreduje, atrofira, mentalno zdravlje značajno se pogoršava. Najozbiljnija posljedica bolesti je moždani udar, koji zauzvrat može dovesti do invalidnosti.

Patologija vaskularnih sistema gornjih i donjih ekstremiteta najčešće pogađa subklavijsku arteriju, kao i bedrene, tibijalne i poplitealne. Za otklanjanje kisikove gladovanja tkiva ruku ili nogu i izbjegavanje nepovratnih posljedica, potrebno je pravovremeno zatražiti medicinsku pomoć i proći propisani tijek liječenja.

Ateroskleroza bubrežnih arterija. Kršenje cirkulacije krvi u genitourinarnom sistemu dovodi do ozbiljnih komplikacija. Bubrežna funkcija značajno se pogoršava, može se pojaviti arterijska ili vazorenalna hipertenzija. U skladu s tim, pijelonefritis se često razvija.

Sa oblikom aorte zahvaćena je aorta koja je odgovorna za dotok krvi u organe povezane s njom. Mjesto njegovog poraza u velikoj mjeri određuje simptome.

Patologija trbušne aorte (mezenterična ateroskleroza) najčešće se javlja na pozadini jedenja pogrešne hrane koja sadrži visok holesterol. Nedostatak pravovremenog liječenja dovodi do razvoja gangrene u donjim ekstremitetima, što često uzrokuje smrt pacijenta. Takođe, osoba može imati ishemijsko oštećenje bubrega, bubrežni zastoj, moždani udar.

Postepeno formirani plakovi napadaju žile i arterije, što dovodi do njihovog uništavanja. Stadiji bolesti ovise o karakteristikama i stupnju oštećenja zidova. S tim u vezi postoje tri stadija bolesti:

  1. Prva faza. Karakterizira ga stvaranje lipidnih mrlja. Molekularna osnova masti prožima stijenke arterija. Kliničke manifestacije u takvim slučajevima praktično izostaju. Spot se može formirati brže pod utjecajem nekoliko faktora. Ovo je hipertenzija, dijabetes melitus ili problemi s prekomjernom težinom.
  2. U drugom stupnju, lipidne formacije počinju upaliti i postepeno se nakupljati u ćelijama imunološkog sistema. Na pozadini ovih procesa dolazi do razgradnje masti kao i klijanja vezivnog tkiva.Nastaje vlaknasti plak koji sužava lumen i usložnjava cirkulaciju krvi.
  3. U trećoj fazi nastaju ozbiljne komplikacije, pojavljuju se izraženi simptomi bolesti (ovisno o zahvaćenom području). Rizik od opstrukcije u akutnom obliku značajno se povećava, vaskularni lumeni često su blokirani trombom ili elementima samostojnog rasta.

Ovo je sistematska bolest koja zahtijeva stalno liječenje i određeni način života. Brzina i vrijeme razvoja predviđaju se za svaki slučaj zasebno. Kod nekih bolesnika bolest napreduje dovoljno brzo, ali češće prelazak bolesti iz jedne faze u drugu traje godinama. Taj proces ovisi o karakteristikama metabolizma, stupnju izloženosti faktorima rizika, nasljednoj predispoziciji.

Kliničke manifestacije bolesti su specifične i u većini slučajeva se periodično osjećaju (ovisno o stadiju i obliku bolesti). Najčešće se patologija razvija u vaskularnom sistemu srca, mozga i donjih ekstremiteta. Svi simptomi ateroskleroze dijele se u dva perioda. Tokom pretkliničke faze nema vidljivih znakova. Manifestacije povezane s pogoršanjem cirkulacije krvi i rada organa (kada se lumen zatvori za više od polovice), manifestiraju se kasnije.

Glavni simptomi koji ukazuju na kršenje moždane aktivnosti na pozadini razvoja patologije i oštećenja ekstrakranijalnih odjela brahiocefalnih arterija uključuju:

  • Glavobolje pritiska ili pucanja.
  • Kršenje slušnih funkcija (pojavljuje se zujanje u ušima, ponekad zvoni).
  • Promjene na psiho-emotivnom nivou. Osoba često mijenja raspoloženje, postaje razdražljivija, brine ga neobjašnjiv osjećaj anksioznosti.
  • Pacijenti često ukazuju na povećanu pospanost i umor.
  • Pogoršanje govora.
  • Poremećena koordinacija.

Cerebralna ateroskleroza takođe može izazvati nesanicu ili negativne snove. To je uzrokovano promjenama u aktivnosti mozga, koje su provocirane pogoršanjem cirkulacije krvi.

Kliničke manifestacije skleroze srca često se osjećaju bolnim senzacijama u predelu grudnog koša. Kada su oštećene koronarne žile, miokard ne prima dovoljno hranjivih sastojaka i kisika. Simptomi se razvijaju gotovo odmah, ali je važno da ih pravilno prepoznate, jer znakovi mogu biti slični manifestaciji drugih bolesti. Ovaj oblik karakteriše:

  • sindrom boli različite prirode i intenziteta, može se proširiti na lijevu ruku, podlakticu, rame,
  • problemi sa disanjem (bol praćena udisanjem i izdisajem),
  • palpitacije,
  • napadi angine

U nekim se slučajevima ljudi žale na slabost udova, periodičnu mučninu, povraćanje, zimicu, prekomjerno znojenje, bolove u leđima, poremećenu koordinaciju. Stupanj ispoljavanja simptoma ovisi o stanju i aktivnosti osobe (prisustvo stresnih situacija, prehrambene osobine, uzimanje određenih lijekova).

Za bolest koja pogađa vaskularni sistem donjih i gornjih ekstremiteta karakteristični su sljedeći simptomi:

  • koža postaje vrlo blijeda,
  • hladnoća u nogama i rukama,
  • senzacija "goosebumps"
  • kako linija kose napreduje,
  • počinju problemi s noktima
  • bol najčešće pokriva područje kukova, nogu, zadnjice,
  • trofični čirevi (nastaju na pozadini nedovoljnog unosa kiseonika i hranljivih sastojaka),
  • oticanje

Početna faza stvaranja izraslina praktično se ni na koji način ne očituje, pa ljudi retko odlaze lekaru. S obzirom na ove okolnosti, ljekari preporučuju redovne preventivne preglede i pretrage krvi za utvrđivanje nivoa holesterola.To je posebno tačno ako u životu osobe postoje faktori rizika koji doprinose razvoju patološkog procesa.

Moguće komplikacije i posljedice

Protiv pozadine razvoja bolesti, lumen vaskularnog sistema postepeno se sužava, što dovodi do atrofije tkiva. Uz oštećenje moždanih sistema i nedostatak pravovremenog liječenja, osoba može doživjeti ozbiljne mentalne poremećaje, moždani udar.

Miokardijalna ishemija nastaje kao rezultat brzog rasta fibroznog plaka i krvarenja u njemu. Aterosklerotska lezija opasna je od tromboze, periferne embolije (koja može dovesti do zatajenja bubrega ili embolijskog udara), kongestivne pneumonije, amputacije. Snaga zidova krvnih žila opada, što izaziva atrofiju mišićnih ćelija. Nedostatak terapije takođe dovodi do aneurizme aorte. Uz ovo oštećenje srca, može se razviti i ascites. Često se varikozne vene pridružuju bolesti donjih ekstremiteta.

Dijagnostika

U kasnijim fazama dijagnoza patološkog procesa nije osobito teška. Istovremeno je potrebno pronaći i mesto lezije. U početku liječnici proučavaju povijest bolesnika (uzimajući u obzir njegove pritužbe i nasljedni faktor) i provode početni pregled.

Tokom pregleda ispituje se dlaka gornjih i donjih ekstremiteta pacijenta, stanje noktiju, rad srca. Također je potrebno uspostaviti dinamiku razvoja oteklina u nedostatku patologija genitourinarnog sustava.

Laboratorijske dijagnostičke mjere uključuju darivanje krvi za opću i biohemijsku analizu radi utvrđivanja kolesterola, kreatinina, proteina, indeksa aterogenosti, triglicerida, kao i histološke studije.

Instrumentalne metode zasnivaju se na MRI, CT i rentgenskom pregledu. Posljednja manipulacija uključuje temeljito proučavanje vaskularnog sistema, aorte. Angiografija uključuje praćenje cirkulacije krvi davanjem kontrastnog sredstva. Ultrazvučni pregled vena omogućava vam da procijenite brzinu protoka krvi u različitim dijelovima arterijskih puteva.

Primjena drugih metoda ovisi o stupnju simptoma, obliku i stadijumu bolesti. Daljnji pregled određuje samo lekar.

Liječenje ateroskleroze treba biti sveobuhvatno. Pravilno odabrana terapija lijekovima kombinira se s posebnom prehranom, optimalnim načinom života i fizičkom aktivnošću.

Ljekari obično propisuju fibrate, koji imaju pogubni učinak na neutralan sastav masti. Istovremeno ih treba uzimati samo po preporuci ljekara, jer su strogo zabranjene pacijentima koji imaju problema sa jetrom.

U kombinaciji sa lijekovima koji podržavaju funkcije gastrointestinalnog trakta i srca propisuje se saten. Inhibiraju proizvodnju holesterola u tijelu.

Takođe se mogu propisati lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu. Imaju antispazmodijski efekat, podstiču proizvodnju korisnog holesterola. Ali je kontraindiciran za osobe s bolestima jetre, žučnog mjehura i osobama sa dijabetesom. U takvim slučajevima lijekovi se zamjenjuju drugim.

Kako bi pojačali učinak, mogu se dodatno propisati suplementi s velikim sadržajem polinezasićenih masti koji imaju blagotvoran utjecaj na stanje u organizmu (omega-3, -6, -9), sedativni lijekovi i vitaminski kompleksi.

Kako se ateroskleroza liječi drugim metodama? Pozitivan učinak može se postići ne samo uz pomoć terapije lijekovima. Pacijentima je potrebna posebna terapijska dijeta. Prije svega, morate se osloboditi navike jesti hranu koja sadrži puno holesterola.

Ljekari savjetuju raznolikost svakodnevne prehrane sa dosta povrća i voća.To su morski kelj, orašasti plodovi, grejpfrut (sprečavaju uništavajući učinak izraslina), mahunarke, lubenica. Hrana ne smije biti masna, pržena ili dimljena. Takođe biste trebali isključiti kafu, gazirana pića, alkohol. Oni preporučuju davanje prednosti zelenom čaju. Treba jesti redovno i u malim porcijama. Ovo su općenita načela, jer se u svakom slučaju izbornik prehrane bira pojedinačno.

Hirurška intervencija

Ako lijekovi u kombinaciji s pravilnom prehranom nemaju pozitivan učinak, a progresija patologije je neizbježna, liječnici preporučuju operaciju svojim pacijentima.

Angioplastikom se u femoralnu arteriju ubacuje poseban kateter koji se kreće duž prolaza i prenosi sliku koristeći kameru. Nakon što dođe do lezije, poduzimaju se potrebne radnje za širenje ili čišćenje žila.

Invazivne metode uključuju bajpas postupak. Sastoji se u stvaranju novog puta koji osigurava optimalnu cirkulaciju krvi. Kao rezultat, performanse tijela se postepeno vraćaju u normalu. Vaskularnom protetikom zahvaćena područja zamjenjuju se umjetnim iz specijalnih materijala. Tako se obnavlja funkcija opskrbe krvlju.

Ostali tretmani

Alternativna metoda liječenja je prilično uobičajena i ona je dodatak glavnom režimu liječenja. Ali to je potrebno primijeniti samo uz dozvolu liječnika.

U ljekovite svrhe cvjetovi gloga se često koriste. Oko pet grama prelije se vrućom kipućom vodom (oko jedne čaše). Potom, četvrt sata, proizvod se ubrizgava u vodenu kupelj. Nakon filtriranja uzima se potpuno ohlađeni napitak od pola čaše do tri puta dnevno oko trideset minuta prije jela.

Veliku ulogu u procesu liječenja igra voda. Morate konzumirati najmanje dvije litre dnevno. Pomaže u efikasnom čišćenju posuda.

Mješavina luka i meda dokazala se. Sok od drobljenog proizvoda pomiješa se s medom i uzima se po jedna čajna kašika do pet puta dnevno. Takođe, luk se može vrlo sitno nasjeckati i posipati šećerom. Uzimajte tri puta dnevno tokom jednog meseca. Dalje, morate odmoriti.

Uklanja bol i ima umirujući učinak čaja od limuna, koji se može kupiti gotovi ili pripremljeni samostalno. Piće ima blagotvoran učinak na aktivnost mozga i uklanja glavobolju.

Preporučuje se upotreba oraha i meda. Optimalna doza je oko sto grama dnevno. Prihvaćaju se i svježe cijeđeni sokovi od krompira, mrkve, repe, bundeve ili kupusa. Prema pokazateljima, ova tehnika nema kontraindikacija. Na preporuku ljekara, lijek možete uzimati svaki dan (do dvije čaše).

Mnogi su pripravci napravljeni od prirodnog bilja koji blagotvorno djeluju na organizam i doprinose efikasnom liječenju. Ali prije početka tečaja potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste isključili moguće kontraindikacije i sukob lijekova.

Drugi načini

Uključuju urinoterapiju, terapijsko postenje. U poslednje vreme je rasprostranjena praksa lečenja bolesti pijavicama (hirudoterapija). Najčešće se koristi za oštećenje vaskularnog sistema mozga i donjih ekstremiteta. Uobičajeni tečaj traje od sedam do deset sesija. Pauza između svakog iznosi do četiri dana. Pomažu u smanjenju kolesterola, ubrzavanju cirkulacije krvi i obnavljanju kapilara.

Broj seansi utvrđuje isključivo liječnik. Kada je mozak oštećen, medicinske pijavice nalaze se iza pretkutnjaka, bliže vratu. S aterosklerozom donjih ekstremiteta prepuštaju se predelu križnog zgloba, donjeg dela leđa, gležnjeva, poplitealnih fosa.

Preventivne mjere

Glavne metode su slijeđenje pravila zdravog načina života. Ovo uklanjanje loših navika (nikotinska ovisnost, upotreba alkoholnih pića), umjerena fizička aktivnost, zdrava ishrana.

Također je potrebno stalno pratiti svoju težinu, jer pretilost negativno utječe na stanje krvnih žila i opasan je faktor rizika koji predisponira pojavu ateroskleroze. Prevencija uključuje redovne medicinske preglede, uključujući davanje krvi radi utvrđivanja nivoa holesterola u organizmu.

Uz napredne oblike kardioskleroze i odsustvo efikasne terapije, negativne posljedice su neminovne. Mnogo ovisi o naporima samog pacijenta, njegovom načinu života, primjeni svih recepata i propisa liječnika. Za samoobrazovanje se preporučuje dodatno čitanje specijalizirane literature (na primjer, članci dr. L. A. Myasnikov o liječenju ateroskleroze).

Da bi se postigao suprotan učinak, odnosno da se potpuno izliječi bolest u posljednjim fazama, nemoguće je. Ali zaustavljanje patološkog procesa, minimiziranje njegovih negativnih posljedica, uklanjanje komplikacija i značajno poboljšanje kvalitete života prilično je vjerovatno. U takvim slučajevima prognoza je prilično povoljna.

Natrag na sadržaj >> Ateroskleroza - mjesta nakupljanja holesterola

Ateroskleroza može zahvatiti razne arterije velikog i srednjeg kalibra, a na ovu ili onu arteriju ne utječu u potpunosti, već odvojene žarišta.
Kod ateroskleroze postoje najvjerovatnija područja koja su najprije zahvaćena, osobito mjesta zavoja i grana arterija. Mjesta na kojima se odlaže loši kolesterol i gdje se najčešće formiraju plakovi uvijek su ključna, ključna za opskrbu krvlju nekim vitalnim organom. Posude mozga, koronarne arterije, aorte i njegove grane koje dovode krv u organe trbušne šupljine, bubrege, zdjelične organe i noge, podložnije su aterosklerozi.

Ako ateroskleroza utječe na koronarne arterije koje opskrbljuju srce krvlju, razvija se i koronarna bolest srca. Ako su zahvaćene arterije mozga, mogući je moždani udar. Manifestacija ateroskleroza bubrežne arterije - arterijska hipertenzija. Često postoji kombinacija koronarnih, aortnih, cerebralnih, bubrežnih oblika ateroskleroza i lezije arterija nogu.

Ali zašto u nekim slučajevima ateroskleroza uglavnom pogađa krvne žile mozga, a kod drugih - srce? U medicini postoji takva stvar kao što je lokalni otpor, to jest mjesto najmanjeg otpora, Ahilova peta ljudskog tijela. Naslijedila je od roditelja, baka i djedova, koje svi imaju. Jedna ima koronarne arterije, druga ima periferne žile nogu, a treća ima bubrežne arterije. Ovisno o tome gdje su se točno nastali aterosklerotski plakovi u vaskularnom sistemu, formiraju se određene kliničke manifestacije bolesti.

Koronarne arterije
Najčešće ateroskleroza utječe na koronarne ili koronarne arterije. Štaviše, plakovi su gotovo uvijek zloćudni. Prvo, oni su često višeslojni: sve više i više novih lipidnih masa slojeva se na jedan plak. A takvo nakupljanje smeća lako može blokirati relativno uski lumen koronarnih arterija. Drugo, oni su trombogeni: skloni ulceraciji i stvaranju krvnih ugrušaka.

Budući da koronarne arterije dovode krv u srčani mišić, upravo od toga ateroskleroza pati. Koronarna bolest srca se razvija, to jest tkiva srčanog mišića, ne dobivaju pravu količinu kisika i hranjivih sastojaka, te počinju gladovati. Koronarna bolest srca poprima različite kliničke oblike: angina pektoris, kardioskleroza, mala žarišna nekroza, infarkt miokarda.

Angina pectoris, ili angina pectoris, osjeti se pritiskom, pritiskajući bol iza sternuma, koja je paroksizmalne prirode. U pravilu se daje lijevom ramenu, lijevoj ruci, lijevoj polovini lica i vratu. Mnogo rjeđe - udesno, rijetko - u zubima, u ušima, jeziku. Uvijek postoji bol na pozadini fizičke aktivnosti, brzo hodanje ulicom, pri penjanju uzbrdo, ostavljanje tople prostorije u hladnom, uz oštre fizičke napore, pod utjecajem uzbuđenja i snažne nervne napetosti. Bol se postepeno smanjuje ubrzo nakon uzimanja nitroglicerina, drugih nitrata i vazodilatatora.

Kardioskleroza se razvija zbog hronične ishemije zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Radne ćelije srčanog mišića umiru i zamjenjuju ga ožiljci, vezivnim tkivom, koji se ne mogu smanjiti. Iz toga se pogoršava pumpna funkcija srca, poremećuje se distribucija električnog impulsa duž miokarda.

Često s kardiosklerozom pati i ventilski aparat: ventili ili prekrivaju otvore između odjela srca dovoljno čvrsto ili sužavaju izlaz iz srca prema aorti. Također dovodi do slabljenja pumpne funkcije miokarda i nedovoljne opskrbe krvlju. Jedna od glavnih i najranijih manifestacija kardioskleroze je nedostatak daha. U početku samo tokom fizičkog rada, kretanja, zatim nakon jela, a zatim u mirovanju, noću.

Nepromijenjeni pratioci ateroskleroze pridružuju se kratkoći daha - razvijaju se različite smetnje ritma (aritmije): razvijaju se tahikardija, ekstrasistola, atrijska fibrilacija. Pacijent može osjetiti slabost, ponekad počinje hladiti, pojavljuje se oteklina.
Infarkt miokarda je najčešća komplikacija koronarne srčane bolesti. Uzrok srčane katastrofe često poslužuju veliki višeslojni plakovi holesterola koji strše u lumen suda i prekrivaju ga. Masa nalik pulpi koja se prosipala u lumen suda, kao i tromboza koronarnih arterija, takođe mogu postati neka vrsta "plute".

Prvi koji je prijavio infarkt miokarda je bol. Po lokalizaciji može biti ista kao i kod angine pektoris, ali se razlikuje u trajanju (satima umjesto minutama) i intenzitetu. Nije ga moguće ukloniti nitroglicerinom ili drugim nitratima.
Ponekad je infarkt miokarda popraćen gušenjem astme: zastoj srca se naglo razvija, pada krvni pritisak, pojačava se kratkoća daha.

Često početak srčanog udara prate neuromišićne pojave: jaka vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, nesvjestica. Cerebralni oblik srčanog udara podseća na moždani udar.
Infarkt miokarda se također može prikriti kao akutni abdomen, akutni pankreatitis, čir na želucu i jetrene kolike. U tim slučajevima prati ga jaka bol u trbušnoj regiji, natečenost, ponekad mučnina, povraćanje.

Dijeta za cerebralnu arteriosklerozu

Pacijent sa cerebralna arterioskleroza a posebno prekomjernu težinu, preporučuje se nadopuna prehrane uglavnom nemasnom hranom, uključuju više biljnih ulja koja sadrže „dobar kolesterol“, manje šećera i hranu s puno ugljikohidrata (posebno lako probavljivih), više povrća s vitaminima E, C, B6, B12. Kada se dijagnosticira dijetalna cerebralna arterioskleroza zabranjuje jedenje sljedeće hrane:

  • masne mesne supe
  • masno meso i riba,
  • mozgovi
  • jetra
  • bubrezi
  • kavijar
  • svinjetina
  • goveđa i ovčetina mast
  • krema
  • sladoled,
  • vrhnje, pečenje,
  • začinjene, slane i masne grickalice,
  • kakao čokolada
  • sve vrste alkoholnih pića.

Jediti više za prevenciju ateroskleroze, morskih plodova i riba s malo masti. Moždani udar je lakše spriječiti nego liječiti!

Prevencija cerebralne arterioskleroze

Prevencija ateroskleroze mozga zahtijeva pre svega promjenu životnog stila uopšte, a ne ograničavajući se na polovinu mjera. Nije dovoljno samo sjediti antisklerotična dijeta .

Prvo, morate se više kretati, i drugo, da normalizirate svoju težinu i zamijenite masno meso mesnim mesom i time smanjite svu masnu.

Treće, jedite više voća i povrća i žitarica koje su veoma korisne za sprečavanje ateroskleroze arterija glave. Jedite manje hljeba i šećera.

Morate se više kretati, hodati, odreći se loših navika i izbjegavati negativne emocije ako je moguće. A trebalo bi početi s normalizacijom težine i prelaskom na takozvanu anti-sklerotičnu dijetu. Predlaže, kao što rekoh, odbacivanje hrane bogate holesterol. zamjenjujući ih margarinom, biljnim uljem, bjelanjcima, obranim mlijekom, mesom s niskim udjelom masnoće, peradom, ribom. U drugoj fazi se povećava potrošnja povrća, pasulja, voća i žitarica i smanjuje se potrošnja nemasnih sorti mesa i sira. Smanjenje kalorije postiže se smanjenjem hleba i šećera. Hrana se uglavnom kuha ili peče. Treba jesti 4 puta dnevno, ali malo po malo. Posljednji obrok najkasnije dva sata prije spavanja.

Ateroskleroza cerebralnih žila - nevjerojatna bolest

Ateroskleroza cerebralnih žila je hronična bolest arterijskih žila mozga, koja se očituje taloženjem holesterola na stijenkama krvnih žila i rastom vezivnog tkiva (skleroza), što inicira sužavanje lumena krvnih žila mozga, praćeno poremećajem cirkulacije krvi, što može dovesti do potpune blokade krvnih žila.

Stopa holesterola i kako sniziti holesterol.

Do tridesete godine na zidovima krvnih žila u tijelu počinju se pojavljivati ​​holesterolske mrlje, naslage, pruge. Tijekom godina, sve to „bakterija“ pretvara se u holesterski plak, gust i gust, blokirajući lumen krvne žile. Ateroskleroza krvnih žila mozga ili cervikalnih arterija dovodi, kao što ste već shvatili, do kršenja, posebno opskrbe krvi mozgom.

Dovod krvi u mozak realizira prilično kompliciran sustav krvnih žila. 4 velike ekstrakranijalne arterije dolaze u krv mozga. To su 2 karotidna i 2 vertebralna arterija. Pored ekstrakranijalnih žila, ateroskleroza se može formirati i u intrakranijalnim posudama mozga, koja prirodno hrani moždano tkivo. Arterioskleroza ovih žila dovodi do moždanog udara (intracerebralna hemoragija).

Ateroskleroza krvnih sudova simptomi bolesti

Prvi simptomi cerebralne arterioskleroze mogu biti slučajevi "ishemijskog napada" gubitka osjeta, smanjenja polovine tijela, poremećaja u kretanju, kao i:

  1. slabljenje memorije
  2. smanjena mentalna aktivnost,
  3. smanjen raspon pažnje,
  4. glavobolje
  5. vrtoglavica

Ovi simptomi cerebralne arterioskleroze su, međutim, kratkotrajni i nakon nekog vremena nestaju.

Simptomi ateroskleroze arterija mozga (kratke poremećaje dotoka krvi u mozak) mogu biti simptomi kratkih prevladavanja grčeva (konvulzije), poremećaja govora ili kratkog zasljepljivanja (zamagljivanja) poput snijega na glavi. To pokreće analogiju s računarom, koji je izgrađen po liku osobe, s padom snage ili problemima na RAM ploči, računar može usporiti i često zamrznuti.

Na snazi ​​je efektniji moždani udar (moždana hemoragija) koja je posljedica blokade ili puknuća arterije koja dovodi krv u mozak. Moždani udar dovodi do dugog otrgnuća i patologija pacijentovog govora.

Tako i infarkt miokarda , moždani udar može postati izuzetno opasan, što često dovodi do invalidnosti takvog pacijenta.

Šta je cerebralna arterioskleroza? Liječenje, simptomi i uzroci bolesti.

Ateroskleroza sudova mozga je hronična bolest. karakterizira stvaranje plakova u žilama, što je uzrokovano poremećajem metabolizma lipida. Uz bolest, dolazi do suženja moždanih arterija, što dovodi do pogoršanja dovoda krvi u mozak i nedostatka prehrane tkiva ovog najvažnijeg organa.

Uglavnom starije osobe pate od ateroskleroze starije od 60 godina, ali slučajevi bolesti dijagnosticiraju se kod ljudi srednje i čak mlade dobi.

Podmuklost ove ozbiljne bolesti leži u činjenici da u početku osoba ne primjećuje ništa posebno: u osnovi on samo izražava pritužbe na periodične zujanje u ušima i vrtoglavicu.

Ateroskleroza je opasna to je zbog njegovog napredovanja, jer ako ne poduzmete mjere na vrijeme, postoji visoki rizik od nastanka moždanog udara, kao i brzog prelaska bolesti u stadij demencije (demencija). Izlečiti ateroskleroza koja pogađa moždane žile. nemoguće, ali da usporite njegov razvoj i smanjite ozbiljnost simptoma - više nego stvarno.

Liječenje cerebrovaskularne bolesti

Glavni uslov za liječenje ateroskleroze je eliminacija faktora rizika. Ovo podrazumijeva da pacijent treba prilagoditi svoju prehranu i način života. Što se tiče lijekovi. tada ih propisuje dežurni ljekar prema individualnom režimu unosa. Prema indikacijama, može se izvesti hirurška intervencija.

Ateroskleroza sudova mozga često izazvana viškom holesterola. Stoga bi bolesnik trebao izuzeti iz prehrane svu hranu u kojoj je ta supstanca sadržana u velikim količinama - mast, masno meso, maslac, žumanjke itd.

Prikazana je upotreba značajne količine vlakana, koja se mogu dobiti iz žitarica i sirovog povrća.

Zdrav životni stil Pomaže ublažavanju simptoma ateroskleroze i poboljšanju protoka kisika do mozga. Dakle, toplo se preporučuje više vremena provoditi vani, odustati od duhana, izbjegavati stres i organizirati se optimalan rad i odmor. Liječenje hipertenzije i normalizacija pritiska također su neophodan uvjet za liječenje ateroskleroze.

Liječenje lijekovima Bolest uključuje lijekove koji uklanjaju različite uzroke ateroskleroze i usmjereni su na "inhibiciju" širenja plakova u žilama mozga, normalizaciju cirkulacije krvi i stanja arterija:

  • Statini (mertonil, atoris, zokor, lypimar) - da smanji koncentraciju holesterola u krvi i zaustavi rast aterosklerotskih plakova. Uzimaju se u navedenoj dozi jednom dnevno tokom 2-3 mjeseca. Imaju puno nuspojava i zato su prikazani pacijentima samo s teškim oštećenjima žila mozga.
  • Sredstva protiv trombocita (kardiomagnil, trombo guzica) - za razrjeđivanje krvi i sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.
  • Sekvestracije žučnih kiselina - predstavljaju smole za izmjenu jona za povezivanje masnih kiselina u tijelu, zbog čega kolesterol ne ulazi u krvotok,
  • Fibrates (fenofibrate) - za smanjenje triglicerida. Njihov prijem je naravno, pod stalnim lekarskim nadzorom.
  • Nikotinska kiselina i njeni derivati - da snizi ukupni nivo holesterola i triglicerida i poveća guste lipoproteine, koji su korisni organizmu.
  • Lijekovi za snižavanje krvnog pritiska. Moraju se uzimati svakodnevno, jer na pozadini "skakanog" pritiska kod pacijenata s aterosklerozom vjerovatnoća za moždani udar i naknadna invalidnost uveliko se povećavaju.
  • Antidepresivi i sedativi (ako je potrebno) - ako pacijent ima slezenu i anksioznost.

Hirurgija je obavezan aspekt liječenja cerebralne arterioskleroze, ukoliko postoji visoki rizik od začepljenja vitalnih moždanih arterija.

Naziva se tradicionalna metoda rada endorektomija. Na koži se vrši incizija tako da se otvori pristup pogođenoj posudi i blokira se protok krvi u željenom području. Zid plovila je prerezan i uklanja se opasna ploča. Posudu su zašivena i dalje uzastopce ostala tkiva.

Endoskopska metoda operacije mnogo moderniji i ne ostavlja ožiljke. Posebnim uređajem, endoskop se ubacuje u veliku posudu, a zatim pod kontrolom stiže do mjesta suženja arterije. Tamo se postavlja stent koji proširuje lumen i omogućava krvi da slobodno cirkuliše.

Uobičajeni simptomi ateroskleroze

Kliničke manifestacije ateroskleroze ne nastaju odjednom i razvijaju se postepeno. Kako bolest napreduje, dodaju se novi simptomi koji značajno pogoršati kvalitetu života pacijenta i njegov unutrašnji krug. Dakle, koje su vanjske manifestacije ateroskleroze?

  • glavobolje različitog intenziteta i trajanja,
  • zujanje u ušima, privremeni gubitak sluha, vrtoglavica,
  • prekomerna anksioznost, nervoza i sumnja,
  • umor i smanjene performanse,
  • poremećena koordinacija pokreta i njihova sporost,
  • nije uvijek razumljiv govor i nemogućnost jasnog formulisanja misli,
  • povreda gutanja
  • pogoršanje negativnih osobina karaktera, ponekad dostižući apsurd.

Koji su znakovi cerebralne arterioskleroze?

Promjene u dobrobiti osobe koja ima aterosklerozu u početnom stadiju obično su uočljive samo kod sebe, a potom i kod drugih. Za prvu fazu je karakteristična slabost.. oštećenje memorije i poteškoće u prelasku s jedne vrste aktivnosti na drugu. Značajne promjene u ponašanju još nisu primijećene, ali često se javljaju promjene raspoloženja.

Obilježena je druga faza začaranost, temperament, uznemirenost bez razloga. Osoba je često lošeg raspoloženja, ne želi raditi ili se zabavljati.

U nekim slučajevima, naprotiv, vlada nezdrava euforija. Sumnjivost i nepovjerenje dodaju se svim simptomima. Pacijent traži simptome raka ili neke druge fatalne bolesti, odlazi ljekarima i vrijeđa se ako ništa ne nađe.

Pročitajte o liječenju upale gušterače. Koji su znakovi bolesti?

Dobri savjeti, ovdje ćete naučiti o liječenju demodikoze kod ljudi.

Također počinje da sumnja rođake i komšije u "zavjere" protiv njega, izmišlja nevjerovatne priče. Govor osobe koja boluje od ateroskleroze postaje nečitljiv, opažaju drhtanje ekstremiteta i poteškoće u ishrani.

Liječenje ateroskleroze donijet će pozitivan učinak i zaustavit će rast plakova u žilama. ako se započne u prvoj ili drugoj fazi. Posljednja faza je, nažalost, obično beznadna i prognoze slabe.

Pogledajte video: N1 reporteri o kaznama za upad u RTS i prvom opozicionom zakonu na dnevnom redu Skupštine (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar