Simptomi dijabetesa kod djece

Postoji mišljenje da je dijabetes patologija odraslih koji imaju prekomjernu težinu i zatajenja endokrinog sustava. Međutim, djeca mogu patiti i od ove bolesti koja u većini slučajeva prelazi na nasljedstvo. Patologija praktički nema drugog toka i simptoma.

Djeci se u pravilu dijagnosticira dijabetes melitus tipa 1, koji je ovisan o insulinu. Posljednjih godina slučajevi su sve češći kada je nakon 7. godine života kod djece pronađen dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o inzulinu.

Znakovi dijabetesa kod djece slični su manifestaciji bolesti u odrasloj dobi. U liječenju dječjeg dijabetesa uzimaju se u obzir fiziološke nijanse koje raste tijelo.

Djeca i dijabetes

Ova opasna patologija je bolest endokrinog sistema hronične prirode. Bolest se pojavljuje zbog nedostatka inzulina, koji proizvodi gušterača. Koristeći inzulin, glukoza ulazi u ćelije.

U nastajanju dijabetesa, glukoza ne može samostalno ući u stanice. Ostaje u krvi, što negativno utječe na organizam. Kad glukoza uđe u tijelo s hranom, ona se pretvara u čistu energiju unutar ćelije koja omogućava svim sistemima i organima da normalno funkcionišu. Unutar ćelija glukoza se može dobiti samo uz pomoć inzulina.

Ako postoji nedostatak inzulina u tijelu, tada šećer ostaje u krvi i on se počinje zgušnjavati. Zbog toga krv ne može brzo prenijeti hranjive materije i kiseonik do ćelija. Zidovi krvnih žila postaju previše gusti za hranjive tvari, gubeći svoju elastičnost. Ova situacija direktno prijeti živčanim membranama.

Kao rezultat dijabetesa dijete pati od metaboličkih poremećaja:

  • masnoća,
  • ugljeni hidrati
  • protein
  • mineralnim
  • vode-sol.

Tako nastaju razne komplikacije bolesti koje su opasne po život.

Poznate su dvije vrste dijabetesa koje imaju značajne razlike u pogledu etiologije, patogeneze, kliničkih manifestacija i liječenja.

Prvu vrstu dijabetesa određuje nedostatak inzulina. Gušterača ga ne proizvodi aktivno. Ovo tijelo se ne nosi sa svojim funkcijama. Količina sintetizovanog inzulina se ne prerađuje i nivo glukoze u krvi raste. Kod ovog oblika dijabetesa uvijek je potrebna terapija inzulinom. Liječenje se sastoji od dnevnih injekcija inzulina, koje se daje u strogo propisanoj količini.

Kod dijabetesa drugog tipa dovoljan je inzulin u organizmu, a ponekad i više od potrebne norme. Ali to je praktično beskorisno, jer tkiva u tijelu iz nekog razloga gube osjetljivost na njega. Drugim riječima, ne postoji prepoznavanje inzulina.

Komplikacije dijabetesa izražavaju se u:

  1. kardiovaskularne patologije,
  2. neuropatija - kršenje nervnog sistema,
  3. nefropatija - neispravnost bubrega,
  4. loše stanje kože
  5. osteoporoza.

Navedene komplikacije nisu potpuni popis negativnih posljedica do kojih može doći do dijabetesa. Treba poštovati medicinske preporuke kako ne bi došlo do nepovratnih procesa u detetovom telu.

Najbolji način za sprečavanje komplikacija dijabetesa je stalno praćenje šećera u krvi i ograničavanje unosa ugljikohidrata.

Djeca s dijabetesom imaju stalnu potrebu za stalnom pažnjom i nadgledanjem stanja organizma od strane roditelja.

Simptomi dijabetesa kod djece

Simptomi dijabetesa kod djece gotovo se ne razlikuju od manifestacija bolesti kod odraslih. Uz nedovoljno liječenje, dijete može osjetiti bol u trbuhu, svrbež na koži, furunculosis i neurodermatitis.

Ovi znakovi dijabetesa kod djece od 10 godina često su posljedica teškog dijabetesa ovisnog o inzulinu. Karakteristična karakteristika je da je terapija značajno komplicirana, jer je rad gušterače već poremećen, a glukoza u krvi stabilno povećana.

Dijete u dobi od deset godina već je sposobno razgovarati o svojim zdravstvenim problemima, na primjer, žali se na suha usta ili loš zadah. Roditelji bi trebali obratiti pažnju na usmene informacije koje im pruža dijete, kao i na njegovo ponašanje. Djeca se često žale na migrene, zaboravnost, razdražljivost i promjenu emocionalne pozadine.

Simptomi dijabetesa kod djece rastu prilično brzo. Ako se pronađu karakteristični simptomi, važno je odmah odvesti dijete ljekaru. Zanemarivanje simptoma svojstvenih dijabetesu u većini slučajeva dovodi do ozbiljnih negativnih posljedica.

Klasični simptomi dijabetesa uključuju:

  • stalna žeđ, koja se javlja uslijed istezanja vode iz ćelija i tkiva, jer tijelo osjeća potrebu za razrjeđivanjem glukoze u krvi,
  • učestalo mokrenje - pojavljuje se kao rezultat stalne žeđi,
  • brzo mršavljenje - tijelo gubi sposobnost sintetizacije energije iz glukoze i prebacuje se na mišićno i masno tkivo,
  • stalni umor - organi i tkiva pate od nedostatka energije, šalju određene signale mozgu,
  • smanjen apetit - postoje problemi sa apsorpcijom hrane,
  • oštećenje vida - visok nivo glukoze u krvi dovodi do dehidracije, to se odnosi i na leću oka, maglu u očima i počinju drugi poremećaji
  • gljivičnim infekcijama
  • dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija koju prate mučnina, bol u trbuhu i umor.

Kod šećerne bolesti u mnogim slučajevima se formira dijabetička ketoacidoza, opasna je za život djece.

Ova komplikacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnostičke mjere za utvrđivanje dijabetesa

Ako su roditelji kod djeteta primijetili karakteristične simptome dijabetesa, važno je odmah dijagnosticirati. Ako se težina djeteta pri rođenju kretala od 4 do 6 kilograma, to ukazuje na predispoziciju za dijabetes.

Važno je promatrati stanje novorođenčeta i neko vrijeme ne koristiti pelene kako bi ispitali koliko često beba mokraće.

Dijagnoza na osnovu postojećih simptoma uključuje test tolerancije na glukozu. Analiza se vrši na prazan stomak. Drugi put se radi kada dete pije 75 g glukoze s vodom.

Nakon dijagnostičkih postupaka, lekar proučava rezultate studija. Ako su indikatori u rasponu od 7,5 - 10,9 mmol / l, tada je dijabetes latentan i praćenje je nužno u dinamici.

Ako je cifra veća od 11 mmol / l, tada je dijagnoza potvrđena, a djetetu je potrebna terapija, ovisno o vrsti dijabetesa.

Značajke liječenja

Potrebno je redovno liječiti dijabetes kod djece, samo u tom slučaju možete držati bolest pod kontrolom i ne bojati se stvaranja komplikacija. Liječenje bez neuspjeha uključuje dijetsku terapiju, kao i strogo pridržavanje dijetalnih pravila.

Kontinuirana konzumacija inzulinskih pripravaka od djece s prvom vrstom dijabetesa glavni je dio liječenja. U pravilu liječnik propisuje jedinicu lijeka za 3-5 g šećera u urinu. To je od 20 do 40 jedinica dnevno. Kako se bolest razvija ili dijete odrasta, doza se može povećavati ili smanjivati. Inzulin se daje supkutano dva puta dnevno 15 minuta prije jela.

Treba napomenuti da dozu inzulina treba liječnik pojedinačno propisati. Prilagođavanje doze inzulina vrši i isključivo liječnik. Roditeljima je zabranjeno unositi izmene u preporuke bilo koje lekara.

Za terapiju je važno stalno nadzirati količinu šećera u hrani. Količina ugljikohidrata dnevno ne bi trebala prelaziti 380-400 grama. Ako je potrebno, propisuju se lijekovi, koji sadrže choleretic i hepatotropne lijekove.

Naziv i doza lijeka odabire se strogo nakon primanja rezultata dijagnostike. Roditelji bi trebali zapamtiti da dječji dijabetes nije rečenica. Važno je djetetu dati određenu pažnju i pridržavati se medicinskih savjeta. Samo u tom slučaju bolest će biti kontrolirana, a dijete će živjeti punim životom.

Uz dijabetes, dijeta omogućava stalno praćenje šećera u krvi. Dijetu također propisuje liječnik, ali postoje opća prehrambena pravila za ovu bolest.

U ishrani djece s dijabetesom su ograničeni:

  • Pekarski proizvodi
  • krompira
  • neke vrste žitarica.

Da biste stvorili kaše, bolje je koristiti mogućnosti grubog mljevenja, poput zobene kaše ili heljde. Šećer je iz prehrane isključen, zamjenjuje ga prirodnim zaslađivačima.

Kaša s kašom i rižom bolje je jesti rjeđe. Djeca s dijabetesom mogu jesti bobice, nešto voća i povrća. U nekim slučajevima su dozvoljena sljedeća:

Izuzeto iz menija:

Ako dijete bilo koje godine rođenja ima dijabetes u povijesti, važno je nahraniti ga barem šest puta dnevno. Posluživanja bi uvijek trebala biti mala. Uz ovu bolest, važno je ne iskusiti glad, jer to ubrzava razvoj komplikacija.

Preventivne mjere za dijabetes u djece treba provoditi od samog rođenja. Posebno je važno kada neko od roditelja ima ovu bolest.

Značajke i simptomi dijabetesa kod djece bit će obuhvaćeni u videu u ovom članku.

Klasični simptomi

Prije četvrt vijeka vjerovalo se da se dijabetes kod djeteta razvija samo prema vrsti nedostatka inzulina. Nedavna statistička istraživanja pokazuju da 8–40% djece razvije drugu vrstu bolesti.

Uzroci razvoja bolesti su nepromijenjeni. Kod prve vrste dijabetesa riječ je o autoimunoj leziji B stanica pankreasa s pojavom nedostatka inzulina. U drugom slučaju progresija neosjetljivosti tkiva na utjecaj hormona.

Dječije tijelo se razlikuje od odraslog. Postoje procesi rasta, razvoja. Brzina diobe ćelija je veća, krv aktivnije cirkulira. Sve to mijenja tok dijabetesa. Zbog toga je važno znati kako se bolest očituje na pozadini različitih starosnih kategorija.

Razlikuju se sljedeći tradicionalni simptomi dijabetesa kod djece:

  • Konstantna žeđ - polidipsija. Dijete je žedno
  • Brzo mokrenje je poliurija. Zbog dodatne vlage, višak se izlučuje bubrezima,
  • Glad je polifagija. Zbog nedostatka inzulina i otpornosti tkiva, ugljikohidrati se ne apsorbiraju u potpunosti. Stanice primaju malu količinu energije, što uzrokuje stalnu želju da nadoknadi opskrbu ATP-om zbog novih porcija hrane.

Ovi simptomi dijabetesa karakteristični su za obje vrste. Pojava znakova zahtijeva diferencijalnu dijagnozu, odabir odgovarajuće terapije lijekovima.

„Slatka“ bolest dece naglo napreduje. Dijabetes je teško kontrolirati. Teško je djetetu mlađem od 7 godina ili 10 godina objasniti zašto ne bi trebao jesti slatkiše, zbog kojih mora svakodnevno raditi injekcije inzulina.

Klasična trijada gore opisanih simptoma ukazuje na prisutnost bolesti. Patologija se može utvrditi ranije. Međutim, prvi simptomi bolesti često se ostave bez nadzora zbog njihove nespecifičnosti.

Rani znakovi dijabetesa

Dječije tijelo se neprestano razvija. Različitu dob djeteta karakteriziraju određene značajke metaboličkih procesa. Sve to praćeno je varijabilnošću vanjskih manifestacija bolesti, što komplicira ispravnu dijagnozu.

Rani znakovi dijabetesa bit će opisani u nastavku. Glavna stvar je otkriti ih, provesti diferencijalnu dijagnostiku.

Klinac koji ima godinu dana komunicira sa samo jednostavnim zvucima. Roditeljima je teško utvrditi žeđ, poliuriju deteta. Dijagnoza dijabetesa kod djece mlađe od dvije godine počinje nakon utvrđivanja sljedećih simptoma:

  • Probavni poremećaji. Klinac često kuknja. Standardna doza mlijeka, umjetna smjesa, osigurava nedovoljnu količinu hranjivih sastojaka,
  • Koža postaje suva. Postoji piling, pelenski osip prirodnih nabora, genitalija,
  • Nakon sušenja urin ostavlja „kandirane mrlje“. Takve promjene nastaju uslijed izlučivanja glukoze s tekućim izlučevinama.

Ovi znakovi dijabetesa kod djece 2 godine prate nervozu bebe. Ritam sna je poremećen. Dijete često vrišti, zanemaruje igre. Loše debljanje je još jedan simptom dijabetesa tipa 1 u djece.

Glukoza u organizmu slabo apsorbuje. Tijelo gubi svoju rezervu energije. Da biste ga obnovili, premalo je redovnih obroka hrane. Klinac jede više, ali bezuspješno. Tijelo počinje koristiti unutarnje rezerve masnog tkiva.

Manjak adekvatne terapije praćen je gubitkom kilograma djeteta, što je prepun razvoja istodobnih patologija nervnog, mišićnog, probavnog i drugih sistema.

Jedan od znakova dijabetesa kod djece u dobi od 0 do 15 godina, ljekari dodatno smatraju miris acetona iz usta. Novorođenčad zahtijeva pažljivu njegu, praćenje rada bubrega kako bi se potvrdio problem.

Dijabetes melitus u predškolske djece svojim latentnim razvojem često se "skriva" pod krinkom drugih bolesti. Ljekari razlikuju sljedeće uobičajene nespecifične znakove poremećaja metabolizma ugljikohidrata:

  • Razdražljivost, nervoza. Teško je kontaktirati takvu djecu. Ne slušaju svoje roditelje, bacaju pipke,
  • Česte noćne more. Ako dijete stalno priča o lošim snovima, nemojte ga ignorisati. Ovakvi poremećaji se ponekad razviju iz organskog razloga,
  • Infekcije kože. Manifestacijom malih akni, kipićima koja ne zarastaju dobro, uzimaju krvnu krv kako bi saznali razloge ovog stanja djeteta,
  • Probavni poremećaji. Djeca pate od mučnine, povraćaju bez vidljivog razloga,
  • Povećana potrošnja slatkiša. Kad roditelji primijete neobjašnjivu želju svog djeteta da jede raznolike slatkiše, kolače, kolače od đumbira, onda to ukazuje na lošu apsorpciju glukoze. Dijete to pokušava nadoknaditi.

U potonjem slučaju važno je znati kako prepoznati pravi problem i samo ljubav prema slatkišima. Za to su specijalizovani testovi, analize.

Dijagnozu dijabetesa nemoguće je postaviti samo navedenim simptomima. Znakovi su alarmirali roditelje, primorani su da potraže pomoć. Lekar već propisuje posebne preglede. Uz pomoć testova provodi se diferencijalna dijagnoza bolesti.

Rani simptomi i znakovi dječijeg dijabetesa od 8 do 10 godina prerušeni su u jednostavne zarazne procese tipične za to doba. Djeca aktivno međusobno komuniciraju, razmjenjuju mikrofloru, viruse, što je praćeno tradicionalnim bolestima.

Roditelji obraćaju pažnju na sledeća obeležja kliničke slike:

  • Brza pojava raznih bolesti. Ječam koji se ponavlja, 5-6 epizoda proste prehlade, tonzilitis za godinu su alarmantni. Taj razvoj ukazuje na slabljenje imunološkog sistema,
  • Gubitak kilograma Djeca starija od 8 godina aktivno se kreću. U nedostatku metaboličkih poremećaja, prekomjernoj prehrani, njihova masa rijetko prelazi normu. Oštar pad ukazuje na problem. Da bi to potvrdili, traže pomoć,
  • Problemi s kožom.Suvoća, ljuštenje, učestali zarazni procesi, loše zarastanje manjih rana, što je tipično za decu ovog uzrasta,
  • Oštećenje vida. S ranim razvojem bolesti, u nedostatku odgovarajućeg liječenja, prve dijabetičke komplikacije napreduju već sa 10 godina. Retinopatija je jedna od njih. Oštra potreba za naočarima je signal da se ode lekaru.

Povremena hipoglikemija još je jedan znak dijabetesa kod djece. Sličan fenomen razvija se zbog pokušaja gušterače da vrati ravnotežu između glukoze i hormona u krvi.

Istovremeno otpuštanje velike doze inzulina u tijelu praćeno je naglim padom koncentracije šećera u serumu. Klinički se to manifestuje:

  • Nalet straha
  • Uz hladan znoj
  • Iznenadna slabost, sve do gubitka ravnoteže,
  • Grčevi. Takva kontrakcija mišića rijetko se javlja kod težih oblika bolesti.

Prepoznavanje simptoma prati ispitivanje djeteta od strane doktora s dostavom određenih laboratorijskih pretraga.

Dijagnoza dijabetesa tipa 1

Prvi znakovi dijabetesa su „zvona alarma“ za roditelje. Zanemarivanje svih gore navedenih manifestacija bolesti dovest će do progresije s razvojem komplikacija, pogoršanja kvalitete života bebe.

10-20% slučajeva prate opisani simptomi, izazvani kršenjem metabolizma ugljikohidrata. Virusi, bakterije, bolesti unutrašnjih organa ili urođene anomalije takođe postaju uzrok ove kliničke slike.

Roditeljima se savjetuje da se obrate ljekaru ako se pojavi barem nekoliko gore navedenih simptoma. Liječnici provode dijagnostičke postupke kojima se dijagnoza dijabetesa potvrđuje ili odbacuje.

Tradicionalno se koristi u praksi:

  • Test glukoze u krvi,
  • Test tolerancije na glukozu
  • Krvni test za otkrivanje glikoziliranog hemoglobina.

U prvom slučaju za istraživanje se koristi kapilarna ili venska krv. Otkrivanje hiperglikemije u serumu ukazuje na poremećen metabolizam. Mali se pacijent priprema za analizu.

Krv se daje na prazan stomak. Normalna glikemijska vrijednost kapilarne krvi je 3,3–5,5 mmol / L, venska - 4,5–6,5 mmol / L. Rezultat ovisi o značajkama laboratorija u kojima se dijagnostika provodi.

Liječnici koriste test tolerancije na glukozu zbog upitnih rezultata iz prethodne analize. Njegova suština je u određivanju tjelesne sposobnosti da nadoknađuje opterećenje ugljikohidrata. Za to pacijent pije 75 g glukoze razrijeđene čašom vode.

Liječnici mjere glikemiju prije upotrebe otopine, kao i 2 sata nakon toga. Ako je na kraju perioda koncentracija šećera manja ili jednaka 7,7 mmol / L, tada je dijete zdravo. 7.8–11.0 - oslabljena tolerancija na glukozu Ovo se stanje naziva predijabetes.

Prekoračenje 11,1 mmol / L ukazuje na prisustvo „slatke“ bolesti koja zahteva lečenje.

Krvni test za glikozilirani hemoglobin dokazuje prisutnost dijabetesa. U prisustvu bolesti, glukoza se kombinira sa molekulama proteina. Registracija takvih tvari u krvi potvrđuje razvoj dijabetesa.

Stopa glikoziliranog hemoglobina je do 5,7%. Prekoračenje praga od 6,5% ukazuje na kršenje metabolizma ugljikohidrata prema vrsti dijabetesa.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar