Bundeva za dijabetičare tipa 2: recepti i jela

Stolne sorte bundeve bogate su vitaminima i elementima u tragovima (gvožđe, kalijum, magnezijum), kao i vlaknima. Ovo povrće spriječit će razvoj ateroskleroze, zatvor ili čak dijabetesa, normalizira gastrointestinalni trakt.

Redovnom upotrebom bundeve u hrani sa šećernom bolešću drugog tipa povećava se broj beta ćelija koje regenerišu hormon inzulin u pacijentovom tijelu. Činilo bi se da ta činjenica čini povrće nezamjenjivim u prehrani dijabetičara i možete ga koristiti u bilo kojoj količini. Ali ovo je u osnovi pogrešno.

Glikemijski indeks (GI) bundeve je prilično visok, što već može izazvati porast šećera u krvi. Stoga, prije nego što u jelo uključite jela od bundeve za dijabetičare, morate znati koliko je grama dnevne norme ovog povrća, koji su recepti "sigurni" za ovu bolest. Ispod će biti razmotrena ova pitanja kao i recepti za kandirano voće, žitarice od bundeve i peciva.

Svaki dijabetičar trebao bi poznavati koncept glikemijskog indeksa, jer se hrana bira na ovoj osnovi. GI je digitalni ekvivalent efekta hrane nakon upotrebe na glukozu u krvi. Uzgred, što je manje GI, to je manje jedinica hljeba u proizvodu.

Endokrinolog za svakog pacijenta, bez obzira na tip dijabetesa, razvija dijetsku terapiju. Uz bolest tipa 2 ovo je glavna terapija koja će zaštititi čovjeka od vrste ovisnog o inzulinu, ali kod prvog, prevencija hiperglikemije.

GI bundeve kreće se iznad normalnog i iznosi 75 jedinica, što može utjecati na povećanje šećera u krvi. Stoga se bundeva za dijabetes tipa 2 treba koristiti u jelima u minimalnim količinama.

GI je podijeljen u tri kategorije:

  • do 50 PIECES - normalan indikator, proizvodi za dnevni meni,
  • do 70 jedinica - takva se hrana može povremeno uključiti u dijabetesnu dijetu,
  • od 70 jedinica i više - visoki pokazatelj, hrana može izazvati povećanje glukoze u krvi.

Na temelju gornjih pokazatelja, trebali biste odabrati proizvode za kuhanje.

Pečenje bundeve

Povrće poput bundeve prilično je svestrano. Od nje možete napraviti tortu, čičak, tortu i posudu. Ali prilikom proučavanja recepata, trebalo bi obratiti pažnju na to koji se sastojci koriste. Svi bi trebali imati niski GI, jer je jelo već opterećeno visokim sadržajem glukoze u pulpi bundeve.

Ako su jaja potrebna u redovnom receptu, onda se zamjenjuju proteinima, a za dijabetes morate ostaviti samo jedno jaje - ovo je nepromijenjeno pravilo kod dijabetesa, jer žumance sadrže povećanu količinu holesterola.

Prvi recept je napitak od sira, koji može poslužiti kao puni doručak ili prva večera. Posluživanje za dijabetičare ne smije prelaziti 200 grama. Kuva se u pećnici, što ga čini sočnim.

Kazarola sadrži sastojke sa niskim GI:

  1. kaša od bundeve - 500 grama,
  2. slatke jabuke - 3 komada,
  3. zaslađivač po ukusu,
  4. skuti sir s malo masnoće - 200 grama,
  5. vjeverice - 3 komada,
  6. biljno ulje - 1 kašika,
  7. raženo brašno (za kalupe za prskanje),
  8. cimet po ukusu.

Zakuhajte bundevu u loncu na vodi dok ne porumeni, nakon što je ogulite i iseckajte na kockice od tri centimetra. Dok se pirja. Jabuke ogulite od jezgre i isecite na male kockice, zdrobite cimetom. Oguliti po želji.

Kombinirajte proteine ​​zaslađivačem, poput stevije, pa tucite mikserom dok ne dobijete gustu pjenu. Posudu za pečenje namažite biljnim uljem i pospite raženim brašnom. Pomiješajte bundevu, sir i jabuke i stavite na dno obrasca, prelijte proteinima. Tepsija se peče na temperaturi od 180 C pola sata.

Drugi recept je šarlota sa bundevom. U principu, kuha se, poput jabučne šarlote, mijenja se samo punjenje. Za pet obroka trebat će vam:

  • raženo ili zobeno brašno - 250 grama,
  • jedno jaje i dvije vjeverice,
  • kaša od bundeve - 350 grama,
  • zaslađivač po ukusu,
  • prašak za pecivo - 0,5 kašika kašike,
  • biljno ulje - 1 kašika.

Prvo morate pobijediti jaje, proteine ​​i zaslađivač dok se ne stvori bujna pjena. U smešu prosijte brašno, dodajte prašak za pecivo. Dno posude za pečenje namažite biljnim uljem i pospite raženim brašnom, pa će pokupiti preostalo ulje. Stavite bundevu sitno isečenu na kockice i ravnomerno je prelijte tijestom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 minuta, na temperaturi 180 C.

Muffini od bundeve pripremaju se na istom principu kao i šarlota, samo se bučna kaša miješa direktno sa tijestom. Zahvaljujući neobičnoj posudi za pečenje, vrijeme pečenja torte smanjuje se na 20 minuta.

Ali, kačkavalj od bundeve bez šećera ne preporučuje se dijabetičarima, jer njegovi recepti sadrže maslac koji ima visok GI i sir mascarpone, koji ima visok udio kalorija.

Ostali recepti

Mnogi se pacijenti pitaju - kako skuhati bundevu za dijabetes i ne izgubiti njena korisna svojstva. Najjednostavniji recept je povrća salata, koja će nadopuniti bilo koji obrok ili glavno jelo za doručak ili večeru.

U receptu se koristi svježa mrkva, čiji je GI jednak 35 komada, ali dijabetičarima je zabranjeno da je kuhaju u kuhanom obliku, jer pokazatelj raste na visoku razinu. Za jednu porciju morat ćete mrkvu, 150 grama bundeve na grobiju rernu. Začinite povrće biljnim uljem i prelijte limunovim sokom.

Jela od bundeve za dijabetičare tipa 2 i recepti mogu uključivati ​​kandirano voće. Kandirano voće bez šećera ne razlikuje se po ukusu od onog pripremljenog sa šećerom.

Da biste ih pripremili, trebat će vam sljedeći sastojci:

  1. kaša od bundeve - 300 grama,
  2. cimet - 1 kašika,
  3. zaslađivač (fruktoza) - 1,5 kašika,
  4. med od lipe ili kestena - 2 kašike,
  5. pročišćena voda - 350 ml.

Najprije treba izrezati bundevu na male kockice i kuhati u vodi s cimetom na laganoj vatri dok napola ne skuha, bundeva ne bi trebala izgubiti oblik. Osušite kocke papirnim peškirom.

U posudu sipajte vodu, dodajte zaslađivač i dovedite do vrenja, pa dodajte bundevu, pirjajte 15 minuta na laganoj vatri, a zatim dodajte med. Kanificirano voće ostavite u sirupu 24 sata. Nakon odvajanja kandiranog voća od sirupa i položite ih na lim za pečenje ili drugu površinu, sušite nekoliko dana. Spremite pripremljeni proizvod u staklenu posudu na hladnom mjestu.

Bundeva za dijabetes tipa 2 može se poslužiti u obliku kaše. Kaša od bundeve pogodna je za ceo ručak ili prvu večeru. Sledeći sastojci će biti potrebni:

  • proso - 200 grama,
  • kaša od bundeve - 350 grama,
  • mlijeko - 150 ml
  • pročišćena voda - 150 ml,
  • zaslađivač - po ukusu.

Izrežite bundevu na male kockice, stavite u tepsiju i zalijte vodom, pirjajte deset minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte mleko, zaslađivač i proso, prethodno oprano tekućom vodom. Kuhajte dok žitarice ne budu spremne, oko 20 minuta.

Kašu od bundeve možete pripremiti ne samo od prosoja, već i od ječmenog brašna i ječma. Samo biste trebali pojedinačno razmotriti vrijeme kuhanja svake žitarice.

Opće preporuke

Kod dijabetes melitusa bilo koje vrste, pacijent mora znati ne samo pravila prehrane, već i odabrati prave proizvode da ne izazove hiperglikemiju. Svi proizvodi s visokim šećerom u krvi trebaju imati GI do 50 PIECES, povremeno možete jesti hranu s pokazateljem do 70 PIECES.

Hrana bogata ugljikohidratima konzumira se ujutro. Zbog fizičke aktivnosti čovjeka, glukoza se lakše probavlja. To uključuje voće, dijabetičke kolače i tvrde tjestenine.

Prvo jelo se mora pripremiti ili na povrću, ili na drugom mesu. Odnosno, nakon prvog ključanja mesa, voda se odlijeva i tek drugo priprema prilog i samu jelu. Juhe od dijabetičkog pirea najbolje su isključene iz prehrane, jer takva konzistencija povećava GI hrane.

Ne treba zaboraviti i brzinu unosa tekućine - dva litra su minimalni pokazatelj. Stopu možete izračunati sami, po stopu od jednog mililitara po pojedenoj kaloriji.

Prehrana dijabetesa treba biti frakcijska i u malim porcijama, najbolje u pravilnim intervalima. Zabranjeno je gladovati i prejesti. Posljednji obrok najmanje dva sata prije spavanja. Osim toga, hranu za dijabetes trebalo bi pravilno termički obraditi - isključeno je pirjanje s dodatkom velike količine ulja i prženje.

Video u ovom članku govori o zdravstvenoj dobrobiti bundeve.

Bučna začinjena

Jesen je vrijeme bundeve. Bundeve su samo skladište korisnih tvari, ukusne su, zdrave, svojim izgledom oduševljavaju oko i razveseljavaju vas. Ako vam se nije svidjela bundeva u jednom tanjuru, onda biste trebali probati drugo jelo s njom.
U različitim receptima bundeva se otvara na različite načine. Može biti začinjeno, začinjeno, slano, slatko, djelovati kao glavno jelo ili kao desert.
Bundeva se prodaje cijele jeseni i zimi, nije je teško kupiti. Stoga možete uživati ​​u ovom divnom povrću gotovo šest mjeseci.
Danas želim predstaviti recept začinjene bundeve. Ovo jelo idealno je za one koji su na dijeti, za one koji žele smanjiti potrošenu kaloriju, kao i za one koji brze promatraju. U ovom obliku buča može biti samostalno jelo i može poslužiti kao zamjena za mesnu komponentu i upotpuniti prilog. U svakom slučaju, teško je podcijeniti prednosti koje buča donosi.

Proizvodi:

  • Bundeva
  • Biljno ulje
  • Sol
  • Sok od limuna
  • Mljeveni crni biber
  • Mljevena crvena paprika
  • Curry
  • Čili biber
  • Češnjak
  • Cilantro

Kuhanje:
Da biste pripremili slanu bundevu, ogulite bundevu s kore i izrezite kašu na male kockice.
U tavi zagrijte nekoliko kašika biljnog ulja i u njega pošaljite bundevu. Promiješajte i pržite kockice 1-2 minuta. Više ...

Juha od bundeve od škampa

Bundeva je vrlo zdrav proizvod, to svi znaju. Ali, nažalost, daleko od toga da svi jedu hranu, a oni koji to redovno rade mogu se računati na prste. Ali uzalud. Bundeva je skladište hranljivih sastojaka.
Sadrži vitamine, elemente u tragovima i makroćelije. Sve ove materije su toliko potrebne našem organizmu. A s dijabetesom, potreba tijela za hranjivim tvarima postaje posebno akutni problem. Budući da se kod promatranja različitih dijeta pati od upotrebe vitamina i minerala, jer se mnogi proizvodi ne konzumiraju, odnosno konzumiraju u minimalnoj količini, mnogo hranjivih sastojaka ulazi u organizam u nedovoljnim količinama. Manjak vitamina i drugih supstanci postepeno počinje da utiče na zdravlje i lepotu.
Zato je toliko važno uravnotežiti prehranu, pazite da jela sadrže sve potrebne tvari.
Bundeva je savršen proizvod za to. A za one koji kažu da ne vole bundevu, mogu vam ponuditi da skuhate ukusnu juhu od bundeve s kozicama. Ova supa nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Više ...

Bundeva u limunadi od limuna

Bundeva je vrlo zdrav proizvod. Sadrži mnogo esencijalnih hranjivih sastojaka, vitamina i elemenata u tragovima, koji su jednostavno potrebni za pravilno funkcioniranje tijela. Redovno konzumiranje bundeve pomaže u održavanju probavnog sistema, poboljšava rad jetre, pomaže čišćenju organizma, poboljšava vid i jača imunitet, pomažući tijelu da se bori s infekcijama u jesenje-zimskom periodu.
Ne vole svi bundeve, ali to je najvjerovatnije jer još uvijek nisu pronašli odgovarajući recept. Okus bundeve je višestruk i ako postavite cilj sigurno ćete pronaći recept u kojem će se bundeva otvoriti iz novog ugla i postati vaš omiljeni proizvod.
Više ...

Bundeva kaša bez žitarica

Proizvodi:

Kuhanje:
Narežite bundevu na male kockice / kocke.

Operite i osušite grožđice ubrusom.

U šerpu sipati malo biljnog ulja, tamo staviti bundevu. Stalno miješajte, kuhajte 2-3 minute.

Potom sipajte grožđice, izmešajte.

Ulijte malo vode, poklopite i kuhajte 15 minuta.

Dodajte malo soli i 1-2 kašike meda. Držite na laganoj vatri 2-3 minute i sklonite sa vatre.

Prije posluživanja možete ih posipati zdrobljenim orasima ili kokosom. Više ...

Povrće gulaš sa bundevom u laganoj šerpi

Proizvodi:

  • Pileći file
  • Bundeva
  • Paradajz
  • Luk
  • Mrkva
  • Sol
  • Začini

Kuhanje:
Pileći file narežite na male kockice, kao i ostale sastojke.

Stavite sve proizvode u zdjelu s više kuhala, posolite po ukusu, dodajte začine.

U gustinu sipajte nekoliko kašika biljnog ulja i malo vode, zatvorite poklopac i stavite na program „Pirjanje“ na 50 minuta. Više ...

Bundeva kaša s mljevenim mesom

Proizvodi:

Kuhanje:
Ogulite bundevu i naribajte.

Meso kuhajte dok ne skuha i prođite kroz mlin za meso. Mlečnu sol i u nju umešajte 1-2 jaja.

Izrežite luk na tanke polukrupe.

Naribajte sir.

Obrazac namažite maslacem, stavite sloj bundeve, sol. Stavite mleveno meso na bundevu, zatim sloj luka i sira, pa opet bundevu.
Sipajte malo vode u kalup.

Stavite posudu u rernu i pecite na temperaturi od 180 stepeni sat vremena. Više ...

Zrazy riba sa mljevenom kašom

Proizvodi:

Kuhanje:
Pripremite mljevenu ribu od bilo kojeg fileta ribe, luka i mrkve.

Prokuhajte proso.

Pomiješati proso sa mljevenim mesom, dodati jedno jaje, samljeti mljeveno meso. So ukus.

Modne okrugle kotlete od mljevenog mesa i stavite na lim za pečenje. U šerpu sipati malo vode da se zreli ne isuše.

Pecite zrezu u rerni dok se ne skuva. Više ...

Pire od čorbe od bundeve

Proizvodi:

Kuhanje:
Ogulite bundevu i mrkvu, isecite na velike kocke i stavite da se kuvaju dok ne omekša.

Kad je povrće mekano, samljeti ih blenderom pravo u brašno u kojem su se kuhali.
Više ...

Salata od bundeve i mrkve

Proizvodi:

  • Bundeva
  • Sirova mrkva
  • Dušo
  • Sok od limuna
  • Biljno ulje

Kuhanje:
Naribajte bundevu i mrkvu.

Lagano procijedite da biste ostavili višak soka.
Više ...

Pogledajte video: PŠENIČNI GRIZ IMA 7 DOBROBITI ZA DIJABETIČARE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar