Oticanje nogu sa dijabetesom

Dijabetes melitus je teško liječiti bolest. Manifestira se na različite načine - slabost, stalan osjećaj gladi, dugo zarastanje rana na tijelu. Ali najčešći znak njegovog razvoja je oticanje donjih ekstremiteta.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Uzroci njegove pojave su različiti, važno je pravodobno reagirati na pojavu ovog simptoma, jer ako ne poduzmete bilo kakve mjere, možete dobiti puno zdravstvenih problema kao „bonus“ dijabetesu.

Šta je edem?

Oticanje je stanje pri kojem se tekućina nakuplja u tkivima tijela. Dešava se lokalno (samo na određenim mjestima, na primjer na licu ili nogama) ili općenito. Općim edemom u tijelu se nakuplja puno tekućine, što ometa normalno funkcioniranje svih unutrašnjih organa i sistema.

Mehanizam razvoja edema je jednostavan. Nastaje zbog oslobađanja krvne plazme kroz oštećene stijenke krvnih žila. Smješta se u međućelijski prostor, držeći tamo tekućinu. Stoga su u većini slučajeva uzrok natečenosti razne bolesti kardiovaskularnog sistema kod kojih dolazi do smanjenja tonusa i povećanja propusnosti vaskularnih zidova. Ali poremećaji autonomnog nervnog sistema, patološke promjene u radu bubrega, mozga, itd., Također mogu izazvati pojavu ovog stanja.

Međutim, ako osoba zna koje mjere treba poduzeti kada se edemi pojave, lako može izbjeći sve ove probleme.

Oticanje kod dijabetesa javlja se prilično često. Postoji nekoliko razloga za to:

  • Dijabetička neuropatija. Ova bolest često prati dijabetičare, jer se razvija direktno pod utjecajem visokog šećera u krvi, a karakterizira je oštećenjem živčanih završetaka. Ova opasnost znači da se osjetljivost osobe postepeno smanjuje. Prestao je osjećati temperaturne promjene, bol itd. I upravo zbog smrti nervnih završetaka izaziva oticanje. Treba napomenuti da ga dijabetičari često ne primjećuju zbog smanjene osjetljivosti. Osim edema, kod dijabetičke neuropatije, oni, osim toga, ne primjećuju na vrijeme čireve, rane i pukotine na tijelima. A s obzirom na to da su procesi zarastanja ove bolesti vrlo spori, rizik od gnojne rane sa naknadnom infekcijom, kao i od razvoja gangrene, povećava se nekoliko puta.
  • Angiopatija. Ovo se stanje karakterizira izravno oštećenjem zidova krvnih žila. U tom su slučaju najviše izložena plovila koja se nalaze u donjim ekstremitetima. Kao rezultat toga, dolazi do aktivnog prodora krvne plazme u međućelijski prostor, što povlači za sobom pojavu edema kod dijabetes melitusa.
  • Metabolički poremećaj. Često s razvojem dijabetesa kod pacijenata dolazi do kršenja metabolizma vode i soli. Soli se nakupljaju u tkivima tijela, privlačeći tekućinu u sebe. Vrijedi napomenuti da se u većini slučajeva s poremećenom razmjenom primjećuje opći edem. Lokalni su izuzetno rijetki.
  • Patologija bubrega. Bubrezi su glavni organi koji su odgovorni za uklanjanje tekućine iz tijela. No kako pod utjecajem visokog šećera u krvi njihova funkcionalnost također je narušena, počinju se razvijati razne patologije među kojima je najčešća bubrežna insuficijencija. Manifestira se raznim simptomima, uključujući oticanje.
  • Gojaznost Pri prekomjernoj težini tijelo doživljava konstantno opterećenje, s čime se nije u stanju izboriti. Kao rezultat toga, rad mnogih organa i sistema je poremećen, pojavljuju se neugodni simptomi u obliku kratkoće daha, brzog umora, bolova u leđima i nogama, oticanja.
  • Greške u ishrani. Kod dijabetesa je vrlo važno stalno nadzirati svoju prehranu, isključujući iz nje svu hranu koja može doprinijeti povećanju šećera u krvi. Tu se ubrajaju razni kiseli krastavci, dimljeno meso, slatkiši, masna i pržena hrana. Ali osim činjenice da povećavaju razinu glukoze u krvi, doprinose i zadržavanju tekućine u tijelu.

S razvojem edema nogu u starijih ili mladih osoba klinička slika uvijek je ista. Krajnici su modificirani - proširuju se ili skraćuju. Prsti također mijenjaju oblik - postaju zaobljeni.

Pored toga, uz edeme mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

  • ukočenost stopala
  • smanjena osetljivost udova
  • pojava plikova na površini stopala i kože,
  • osjećaj zategnutosti kože i sticanje neprirodnog sjaja.

Provjera da li vam noge stvarno nabreknu ili ne je jednostavno. Da biste to učinili, prstom pritisnite na njihovu površinu. Ako se tečnost nakuplja u međućelijskom prostoru, na ovom će mestu ostati jama koja će nakon nekoliko sekundi nestati.

Koja je opasnost od oteklina?

Mora se liječiti sistematski edem. I poanta ovdje nije uopće u tome što uzrokuju puno neugodnosti pacijentu, nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju zdravlju dijabetičara. Kada se tekućina nakuplja u međućelijskom prostoru, koža postaje krhka i tanja. Čak i manji udarac ili ozljeda može dovesti do dubokih rana. A budući da liječe dijabetes vrlo dugo, rizici prodora infekcije u njih i razvoj gnojnih procesa povećavaju se nekoliko puta.

Ali ovo nije najgore. Ako ne liječite otekline na nogama, onda to na kraju može dovesti do razvoja duboke venske tromboze. Možete ga prepoznati po sljedećim simptomima:

  • neujednačeno oticanje, tj. jedna noga postaje veća od druge,
  • ujutro nema natečenosti, popodne se pojavljuje,
  • koža na ekstremitetima poprimi crvenkast ton,
  • nelagodnost u nogama
  • bol u stopalima i teladi kada stojite.

Kako tretirati?

Edemi kod dijabetes melitusa tip 1 i 2 ne nestaju sami. Oni zahtijevaju poseban tretman, koji može odabrati samo liječnik. U pravilu se liječenje izvodi uz uporabu lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, povećavaju stijenke krvnih žila i snižavaju šećer u krvi.

U ovom slučaju je obavezno:

  • održavanje dijeta bez soli
  • smanjenje fizičke aktivnosti,
  • određivanje režima pijenja.

Ako je oteklina jaka i javlja se sistematski, diuretici pomažu da se ona ukloni. Ali obično se propisuju rijetko, jer doprinose eliminaciji korisnih mikro i makro elemenata iz tijela, što se također može negativno odraziti na stanje dijabetičara.

Ako se kod dijabetičara otkriva nefropatija, koriste se odgovarajući lijekovi koji osiguravaju obnavljanje funkcije bubrega. Čim se njihova funkcionalnost vrati u normalu, edemi više neće smetati pacijentu.

Kada pacijent ima rane na udovima, propisuju se lokalni lijekovi koji doprinose njihovom brzom zacjeljivanju. Među njima su furatsilin, diaoksidin i hlorheksidin. Ta sredstva imaju aseptični učinak i sprečavaju razvoj gnojnih procesa i gangrene.

U onim slučajevima kada konzervativni tretman ne daje pozitivne rezultate i pacijent počne razvijati gnojne i nekrotične procese na udovima, provodi se operacija tijekom koje se vrši amputacija stopala. Ali prije toga liječnici moraju provesti aktivnosti koje omogućuju pretvaranje vlažne gangrene u suhu.

Dijabetes, trudnoća i natečenost

Prisutnost dijabetesa nije kontraindikacija za rađanje djeteta. Ali s početkom trudnoće, simptomi ove bolesti se samo pojačavaju. Edemi počinju mučiti ženu u prvom tromjesečju, ali u pravilu su beznačajni. Međutim, s vremenom oni postaju izraženi i uzrokuju veliki nemir ženi.

Uprkos tome, ljekari ne preporučuju trudnicama da uklanjaju edeme diureticima, jer to negativno utječe na zdravlje nerođenog djeteta. Stoga se pribjegavaju drugim metodama, među kojima su:

  • dijeta
  • uzimanje biljnih čajeva koji poboljšavaju proces eliminacije viška tekućine iz organizma (o tome se prethodno raspravlja sa ljekarom),
  • časovi terapije za vežbanje (sprovode se pod strogim nadzorom lekara u posebnim medicinskim ustanovama).

Liječenje edema kod trudnica koje pate od dijabetesa izuzetno je rijetko. Njoj pribjegavaju samo u hitnim slučajevima, kada natečenost snažno ugrožava život trudne majke. U većini slučajeva liječenje se provodi tek nakon porođaja.

Liječenje narodnim lijekovima

Alternativna medicina nudi mnoštvo recepata za pripremu dekocija i infuzija koji pomažu u borbi protiv oticanja i visokog šećera u krvi. Ali treba imati na umu da se o njihovoj uporabi mora razgovarati s liječnikom, jer imaju kontraindikacije i mogu izazvati pogoršanje općeg blagostanja u prisutnosti drugih zdravstvenih problema.

Dakle, sljedeća alternativna medicina je najefikasnija u liječenju edema kod dijabetesa:

  • Terapijska infuzija. Priprema se od sastojaka kao što su zob, grah, ribizla i pupoljci jorgovana. Pomiješajte ih u jednakim količinama u čistoj suvoj tegli. Zatim uzmite 2 kašike. dobijenu zbirku, prelijte čašu kipuće vode i inzistirajte 2 sata. Uzmite infuziju u napregnutom obliku po 1 kašiku. 4-5 puta dnevno. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.
  • Dekocija lanenih sjemenki. On se priprema jednostavno. Uzmite 2 kašike. sirovine, sipao 0,5 litara vode i pirjao oko pola sata. Nakon toga se juha ohladi, filtrira i uzima se u ½ šalice svako jutro tokom nekoliko tjedana. Posebnost ove dekocije je što on ne samo da pomaže u borbi protiv natečenosti, već pomaže u uklanjanju težine i bolova u nogama, kao i u poboljšanju metaboličkih procesa u tijelu.
  • Kompot od smokava. Ima diuretski učinak, ali pruža tijelu sve potrebne vitamine i minerale. Kompot se priprema na sljedeći način: plodovi smokve se režu na nekoliko dijelova, prelije vodom i kuha na laganoj vatri 20-30 minuta (poput običnog kompota). Prije nego što ga uklonite sa šporeta, dodajte 1 kašika kašike. soda bikarbona. Tada možete započeti liječenje. Da biste uklonili natečenost, kompot od smokava uzima se u ¼ čaše 5 puta dnevno.

Treba shvatiti da oticanje kod dijabetesa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, stoga ga ne možete ostaviti bez nadzora! Slijedite sve preporuke liječnika, koristite dodatne mjere za borbu protiv edema, bavite se gimnastikom, pratite prehranu i tada ne možete samo kontrolirati dijabetes, nego i izbjeći ozbiljne posljedice njegovog razvoja.

Pogledajte video: Šećerna bolest i bol u nogama (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar