Što pomaže kora aspene, korisna svojstva i kontraindikacije

Kora aspene od davnina se koristila kao zaštita od crne magije i zlih duhova. Kola Aspena smatrana je najpouzdanijim lijekom za vampire. U moderno doba kora aspene aktivno se koristi ne kao zaštitno sredstvo protiv tamnih sila, već kao efikasan lijek za mnoge bolesti.

Međutim, kora aspene mora se moći pravilno sastaviti i pripremiti. Samo u tom slučaju ona će moći da osigura željeni iscjeliteljski efekat. Takođe, ne zaboravite na kontraindikacije i ograničenja u upotrebi prirodnog ljekara.

Sastav i hranjive materije

Kora je bogata hranjivim sastojcima. To uključuje:

  • salicin,
  • halflin,
  • saharoze
  • glukoza
  • fruktoza
  • mikro i makro elementi,
  • tanini
  • smolne supstance
  • fenoglikozidi,
  • kiseline (benzojeva, askorbinska, jabučna).
Aspen u prirodi

Stručnjaci napominju da je sastav kore aspena vrlo sličan sastojcima koji čine tablete Aspirin. Zanimljivo je da se radi o korpi aspena koja je prvobitno korištena u proizvodnji Aspirina.

Indikacije za upotrebu

Kora aspena može se koristiti u lečenju sledećih patologija i bolesti:

  • redovne glavobolje
  • nervoza, anksioznost,
  • neuralgija
  • bolesti zglobova
  • virusna oboljenja
  • prehlada, grip,
  • bolesti genitourinarnog sistema,
  • teško zaceljujuće rane
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta
  • kritične promjene metaboličkih procesa u tijelu,
  • onkološke neoplazme i benignih i malignih oblika,
  • sifilis
  • dijabetes melitus
  • infektivne lezije gornjih i donjih disajnih puteva,
  • bronhitis
  • grlobolja,
  • skorbut,
  • hernija kičme,
  • dizenterija.

Uz to, upotreba kore od aspena omogućava vam da očistite organizam od parazita, crva, toksina, toksina, ublaži jaku zubobolju, temperaturu. Redovna upotreba prirodnog ljekara pomaže poboljšanju apetita, pa kora aspene može biti pouzdan pomoćnik za anoreksiju.

Ljekovita svojstva, terapeutski učinak

Kora ima snažno ljekovito djelovanje. Unatoč činjenici da tradicionalna medicina ne priznaje upotrebu prirodnog iscjelitelja u liječenju određenih patologija, korteksom svojim djelovanjem korteks može ozbiljno konkurirati mnogim skupim lijekovima.

Prirodni iscjelitelj ima sljedeći učinak:

  • koleretik
  • antioksidans
  • antipiretik,
  • antibakterijski
  • protuupalno
  • adstrigentno
  • zaceljivanje rana
  • restorativni
  • lijek protiv bolova.
Aspenova kora

Uprkos efikasnosti delovanja, ne preporučuje se upotreba sredstava na bazi korteksa u monoterapiji, posebno ako je bolest u poodmakloj fazi.

Kako sastaviti

Da bi kora imala blagotvoran učinak na organizam, prvo se mora sakupljati pravilno i u pravo vrijeme. Ukloniti koru treba samo sa mladih stabala! Kora višegodišnjeg, starog aspena znatno gubi svoja ljekovita svojstva.

Idealno vrijeme za sakupljanje kora je od kraja marta do sredine juna. Preporučuje se biranje stabala koja rastu u ekološki prihvatljivoj zoni. Debljina kore je najmanje 5 mm.

Berba kora

Nakon sakupljanja, kora je potrebno isjeći na sitne komade i osušiti. Sušenje treba izvesti ili na tamnom mjestu ili u pećnici. Nakon što je pripremljen glavni ljekoviti sastojak, možete pristupiti stvaranju terapijskih sredstava. Na osnovu kore aspene pripremaju se dekocije, masti i tinkture.

Osušenu koru možete čuvati 1-2 godine u platnenim kesama. Mjesto skladištenja - suvo, tamno, nije vlažno.

Kako kuhati

Detaljna uputstva za pripremu lekova na bazi kore jastreba:

  1. Dekocija. Samljeti koru što je sitnije moguće, sipati u lončić, sipati vodu. Za 100 g zdrobljene kore bit će potrebno 500 ml vode. Kuhajte pola sata. Nakon toga sklonite sa vatre i inzistirajte 6-7 sati.

Ako nije moguće koristiti svježi proizvod, može se kupiti u ljekarni. U ovom slučaju, juha se priprema mnogo lakše - ljekovitu koru treba napuniti kipućom vodom i inzistirati ne više od 10 minuta.

  1. Tinktura. Da biste pripremili infuziju, potrebno vam je 500 g kore aspena. Mora da se dobro osuši! Sipati u tepsiju ili staklenu teglu, sipati votku (500 ml). Stavite posuđe na tamno i hladno mjesto. Insistirajte na nedelju dana.
  2. Mast. Za pripremu masti trebat će pepeo dobijen prilikom sagorijevanja kora aspene (10 g). Pomiješa se sa masnom dječjom kremom ili svinjskom masnoćom (50 g). Zatim se dva sastojka miješaju do homogene konzistencije.

Nakon primanja masti od aspena, smjesa se mora staviti u hermetički zatvorenu posudu. Čuvati u frižideru.

  1. Kvass. Izmrvljenu koru aspena izlijte u teglu od tri litre. Polovinu limenke treba napuniti. Dodajte 200 g granuliranog šećera, 30 g kisele pavlake srednjeg sadržaja masti. Kad se svi sastojci dodaju u teglu, napunite je toplom vodom do vrha. Čvrsto zatvorite, insistirajte na tamnom i hladnom mestu dve nedelje. Za to vrijeme dolazi do procesa fermentacije.

Jednostavna za pripremu tradicionalne medicine omogućit će vam da se brzo i sigurno nosite s čitavim nizom patologija, bolesti.

Upute za upotrebu

Pripremljeni lijekovi moraju se uzimati pravilno. Savjeti za kompetentnu upotrebu mahuna od aspena, infuzije i dekocije, kao i kvase:

  1. Dekocija. Pijenje se preporučuje na prazan stomak. Optimalna doza je 50 g 4 puta dnevno. Dekocija u navedenoj dozi pogodna je za liječenje patologija poput dijabetes melitusa, gihta, cistitisa. Za bolove u zglobovima trebate piti 20-25 g jednom dnevno, tokom dužeg vremena (do 6 mjeseci).

Juha se može koristiti kao losion. Da biste to učinili, namočite pamučni jastučić u juhu, a zatim obradite problematično područje. Takvi će losioni pomoći da se riješite ekcema, groznica, suza na koži i rana.

  1. Tinktura. Tinktura uzimajte tri puta na dan po kašiku. Zabranjeno je koristiti lijek na prazan stomak, samo nakon jela. Tinktura je namijenjena za liječenje artroze, artritisa, reume, bolova u zglobovima. Omogućuje vam uklanjanje parazita i glista iz tijela. Može se koristiti u kompleksnom liječenju muških tegoba (tinktura ima veliki terapeutski učinak u liječenju prostatitisa).

Takođe, tinktura se koristi kao protuupalno, antibakterijsko, antispazmodično. Doziranje - 25 kapi tri puta dnevno.

  1. Mast. Aspen mast je efikasna u lečenju bilo kojih kožnih oboljenja. Proizvod se u maloj količini nanosi na problematično područje, nježnim masirajućim pokretima utrlja u kožu. Postupak se ponavlja dva puta dnevno.
  2. Kvass. Kvas morate piti 2-3 mjeseca, dnevno 200 ml tri puta dnevno. Ljekoviti kvass efikasan je u liječenju dijabetesa, prehlade, virusnih bolesti, tonzila, urolitijaze.

Dodatne preporuke za upotrebu lijeka:

  1. Zahvaljujući fenoglikozidima sadržanim u korici aspena, tinktura i dekocija su visoko efikasni u čišćenju ljudskog tela od glista, parazita i patogenih mikroorganizama. Za ovo je potrebno mjesec dana uzimati dekokt (80 ml svaki) ili tinkturu (20 g).
  2. Ako imate simptome prehlade, gripa ili drugih zaraznih, virusnih bolesti, dnevno morate piti 500 ml tinkture.
  3. Za zubobolju bilo kojeg intenziteta (od slabe do jake) potrebno je isprati usta dekocijom sobne temperature.
  4. Uz dijabetes, da biste normalizirali šećer u krvi ujutro na prazan stomak, trebate piti 100 grama decokcije. Ili juhu zamijenite kvasom, pijte je u čaši ujutro, poslijepodne i uveče.

Aspen juhu vrlo vole žene jer ga čak i iskusni kozmetičari preporučuju koristiti u kućnoj njezi kože. Dovoljno mala količina juhe pomiješane s kremom, losionom ili kozmetičkom maskom. Ova kombinacija će kožu učiniti mekanom, glatkom, baršunastom, očistiti od akni, mitesera, crnih mrlja, dati elastičnost i elastičnost.

Ograničenja i kontraindikacije

Bilo koji alat koji se koristi u liječenju određenih bolesti ima ograničenja u uporabi i kategorične kontraindikacije. Ovo se takođe odnosi i na proizvode od kore aspen.

Vrijedi napomenuti da kora pravilno sabrana i pripremljena od strane tijela dobro podnosi. Glavna kontraindikacija je pojedinačni imunitet tijela na komponente sastava korteksa. Ali postoje i ograničenja i posebna uputstva na koja morate obratiti pažnju pre nego što započnete lečenje:

  1. Ne preporučuje se uzimanje infuzije i dekocija kod opstipacije (adstrigentno dejstvo kore može negativno uticati na problem).
  2. Pri korištenju lekova na bazi kore aspen trebalo bi da se suzdržite od konzumiranja životinjskih proizvoda, kao i začina, začinjene i slane hrane.
  3. Pretjerano dugotrajna upotreba ljekovitih proizvoda na koru aspena može štetno djelovati na crijevnu mikrofloru. Kao rezultat - disbioza. Da biste spriječili njenu pojavu, ne uzimajte dekocije, kvas i tinkturu duže od tri mjeseca. Ako trebate nastaviti terapijski kurs, morate napraviti pauzu (najmanje 2 tjedna). Nakon toga možete nastaviti sa uzimanjem kućnih lijekova.

Tokom trudnoće i dojenja, treba uzimati uzimanje dekocija, tinktura, kvas. Aspen mast može se koristiti samo nakon konsultacija sa stručnjakom. Dekocija, kvas i mast za djecu mogu se koristiti prema uputama liječnika.

Kora aspena vrijedan je prirodni dar. Uz pismenost njegove upotrebe, možete samostalno pribaviti snažne i efikasne lijekove za liječenje ozbiljnih bolesti. Ali trebate ih koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako izgleda aspen i gdje raste

Aspen, koji se naziva i drhtava topola, pripada drveću iz roda Topola iz porodice Willow. Ova listopadna biljka živi u prosjeku od 80 do 100 godina i dostiže 35 - 40 metara visine. Promjer cijevi je 1 m.

Aspen ima snažan razgranati korijenski sistem koji ide duboko u zemlju, što omogućava da drvo raste na gotovo bilo kojem tlu, bilo da je riječ o pijesku ili močvari. Najčešće se može vidjeti u mješovitim šumama umjerenog klimatskog pojasa. Aspen je rasprostranjen širom Evrope, kao i u Mongoliji, Kini i na teritoriji Korejskog poluostrva.

Listovi aspena imaju karakterističan oblik zaobljenog romba, dugog 4-8 cm, s serbama na ivicama. Vanjska strana lista je sjajna, poleđina je matirana. Peteljke su duge i lagano spljoštene sa strana i u podnožju, zbog čega lišće leprša čak i uz lagani udarac vjetra. U proljeće je lišće aspena obojeno u različite nijanse žute i crvene boje.

Biljka cvjeta u travnju, prije nego što se pojave prvi listovi. Sitni cvjetovi formiraju cvjetove u obliku naušnica, koji su podijeljeni na muške i ženske. Muške minđuše su dugačke (13 - 15 cm) i bogatije su bordo boje, ženske su zelenkaste i kratke. Na kraju razdoblja cvatnje formiraju se sitni plodovi u obliku sjemenske kutije ukrašene dolje.

Kora mladog stabla obično je glatka, svijetlosiva. S godinama postaje tamnije, na njemu se pojavljuju uzdužni utori. Zbog svojih hemijskih svojstava, kosa aspen pronašla je primjenu u narodnoj medicini kao lijek širokog spektra djelovanja.

Hemijski sastav kore aspena

Kora aspena sadrži veliki broj korisnih minerala kao što su bakar, cink, jod, gvožđe, kobalt i molibden. Takođe sadrži neke zasićene masne kiseline, na primer laurinsku, behensku i arahinnu. Njegov sastav bogat je vitaminima C, A, kao i taninima.

Međutim, glavna ljekovita svojstva kore aspena povezana su sa salicinom, koji djeluje na ljude poput aspirina. U vezi s tim, lijekovi na bazi aspena snažno djeluju protiv štetnosti prehlade kao protuupalni i antipiretski lijekovi. Kora se takođe aktivno koristi u kozmetologiji i biljnoj medicini.

Korisna svojstva kore aspen

Zdravstvene prednosti kore aspen nisu ograničene na antipiretske učinke. Uz to, kora drveta ima i niz drugih korisnih svojstava i koristi se kao sredstvo:

  • trenerke
  • antibakterijski
  • protuupalno
  • koleretik
  • lijek protiv bolova
  • anthelmintik,
  • protiv kašlja.

I iako u tradicionalnoj farmakologiji kora aspene služi samo kao biološki dodatak, korisnost ove tvari je visoko cijenjena u narodnoj medicini.

Koje bolesti pomažu koru aspena?

Ljekovita svojstva kore aspen pomažu u liječenju brojnih bolesti:

  • bronhijalna astma, plevritis, kašalj protiv grla, tuberkuloza,
  • artroza, reuma, radikulitis i druge bolesti zglobova,
  • infekcije koje pogađaju gastrointestinalni trakt, proliv i dizenterija,
  • bolesti bubrega i mokraćnog sistema,
  • dijabetes melitus
  • prostatitis, hemoroidi,
  • ekcem, dermatitis, psorijaza.

Pripreme na bazi kore aspen mogu donijeti znatnu korist za tijelo ako su dio sveobuhvatnog liječenja i upotrebljavaju se samo nakon savjetovanja s liječnikom. U suprotnom, mogu nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju.

U čemu je korisna kora aspene

Imajući protuupalno dejstvo, kora ovog drveta je efikasan lek za napade suvog kašlja kod bolesti gornjih disajnih puteva i usne šupljine. Dobro se preporučuje u borbi protiv štetnosti zaraznih bolesti probavnog sustava zbog svojih baktericidnih svojstava.

Asperova kora uspješno uklanja bol i smanjuje upalu u mišićima i zglobovima. Povećava sposobnost tkiva da se regenerišu, uslijed čega se ubrzava zarastanje rana i povećava se opća otpornost tijela na štetne učinke okoliša.

Pripravci koji sadrže sirovine aspena efikasno se nose s helminthima, posebno s opisthorchisima - crvima iz klase mahuna koji ulaze u ljudsko tijelo kada koriste filete zaražene riječne ribe.

Osim toga, zahvaljujući korisnim antioksidansima i esencijalnim uljima, korov aspen ima tonički učinak na čovjekovo tijelo, uklanja probleme s apetitom i jača imunološki sustav.

Za muškarce

Kora od aspena ima značajne prednosti za muškarce. Pozitivno utječe na proizvodnju muških spolnih hormona i poboljšava cirkulaciju krvi u karličnim organima. Kao rezultat toga, povećana potencija i povećana seksualna želja.

Ljekovita svojstva kore aspen često pomažu kod nekih onkologija i u slučaju štetnih kršenja urogenitalnog sustava, posebno kod adenoma prostate.

Za žene

Korisna sredstva od kore aspen i za žene. Koriste se za bolnu menstruaciju kako bi se smanjili grčevi. Aspen se koristi i za mršavljenje kao biološki aktivni dodatak hrani. Budući da kora ove biljke poboljšava metabolizam i pomaže u uklanjanju štetnih toksina i suvišne tekućine, uspješno pomaže u borbi protiv neželjenih kilograma.

Aspen smeše mogu uzimati deca. Blagotvorne materije biljke sigurno djeluju na rastući organizam djeteta i pomažu u ubrzavanju metabolizma i poboljšanju apetita. Efikasni su i kod dijateze, enureze i raznih crevnih infekcija.Međutim, dekocije i infuzije iz kore aspena treba dati samo uz dozvolu pedijatra i u nedostatku alergijskih reakcija na ovu biljnu građu u djece.

Recepti tradicionalne medicine

Kora aspen je zbog svojih ljekovitih svojstava decenijama popularan narodni lijek. Koristi se za pripremu zdravih dekocija, infuzija, masti, alkoholnih tinktura, pa čak i kvara.

Tako da lijekovi na bazi kore aspen ne nanose štetu tijelu, već donose samo koristi, važno je pravilno skladištiti sirovine. Berba kore se vrši u martu - aprilu, prije cvatnje. Za branje su pogodna mlada stabla s kore koja nije debljina od 5 mm. Kožu pažljivo narežite da ne bi naštetila drvetu. Najbolje je izrezati koru sa grana - tako će se stablo brže oporaviti.

Sakupljena kora mora se isjeći na sitne komade i temeljito osušiti na suhom i dobro prozračenom mjestu, bez izlaganja sirovina izravnoj sunčevoj svjetlosti. Osušenu koru aspena čuvajte u vrećici od guste tkanine ne duže od 3 godine.

Kad se promijeni boja i miris kore, vrijedi je bez odlaganja baciti. Takav se materijal ne može koristiti u pripremi lijekova, jer može biti štetan za organizam.

Dekocija aspena pomaže kod prehlade i tonzila, dobro uklanja toplinu. Primjećuje se primjena dekocija kore aspen-a kod proljeva i drugih crijevnih infekcija. Među ljudima koji gledaju figuru smatra se efikasnim načinom gubitka kilograma.

Za pripremu proizvoda potrebno je:

  • 1 kašika. l suhe zdrobljene sirovine prelijte sa 1 šoljom hladne vode.
  • Donesite kuhati.
  • Jednom kada voda proključa, pirjajte 3 minute.
  • Inzistirajte na 2 sata.
  • Procijedite juhu.

Uzimajte juhu tri puta dnevno 20 minuta prije jela po šoljicu. Trajanje tečaja varira ovisno o prirodi bolesti, ali ne smije biti veće od 2 mjeseca, nakon čega je potrebno napraviti 3-tjedna pauze u korištenju lijeka.

Infuzija kore

Prednosti infuzije kore aspen su na mnogo načina uporedive s prednostima dekocije - koristi se i kod bolesti gornjih disajnih puteva. Uz to se rade ispiranja kako bi se smanjila upala usne šupljine i zuboboljama. Osim toga, infuzije se koriste u složenom liječenju dijabetesa jer normaliziraju razinu šećera u krvi. Da biste pripremili infuziju, morate:

  • Uzmite 1 kašiku. l kora aspene.
  • Sipajte 1 šolju ključale vode.
  • Ostavite 2 sata da vari.
  • Procijedite prije nego što uzmete unutra.

Infuziju koristite u istoj dozi kao i dekocija.

Alkoholna tinktura

Tinktura kora aspene, pripremljena s votkom, pogodna je za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Primjenjuje se u inhalacijama kod migrene i napada suvog kašlja. Ljekovita svojstva tinkture kore aspen koristi se u borbi protiv glista i upala zglobova.

Pripremite tinkturu ovako:

  • Jedna žlica suhe zdrobljene kore prelije se 10 kašika. l vodka.
  • Stavili su na toplo mjesto i pustili da vari 1 do 2 tjedna.
  • Zatim filtrirajte.

Uzimajte lijek 3 puta dnevno po 1 kašika kašike. dok jede.

Ništa manje korisne su i masti od kore aspen. Imaju antibakterijska svojstva i pospješuju zacjeljivanje tkiva, pa su stoga vrlo pogodna za liječenje opeklina, rana, groznica i pukotina. Alat se efikasno nosi s kožnim problemima poput ekcema, akni i dermatitisa. Trlja se bolom u mišićima i zglobovima kako bi smanjila bol.

Mast se priprema prema sljedećem receptu:

  • Treba uzeti 10 g pepela od pepela.
  • Pomiješajte sa 50 g masti ili vazelina.
  • Temeljito promiješajte sastojke.
  • Ostavite masti u hladnjaku 1 dan da se infuzija.

Mast od kože aspen nanosi se na zahvaćeno područje 1 put dnevno ravnomjernim slojem debljine 2-4 mm i prekriva gazom. Ako se liječi otvorena rana, prvo se mora dekontaminirati nekoncentriranom otopinom kalijevog permanganata. Liječenje mastima nastavlja se sve dok se oštećeno tkivo ne obnovi u potpunosti.

Ekstrakt kore aspena

Kora aspena koristi se i za pripremu ekstrakta. Nažalost, gotovo ga je nemoguće proizvesti kod kuće, jer se koristi ekstrakt kore aspen, za čiju je upotrebu potrebna posebna oprema.

U ljekarni je dostupan biljni ekstrakt drveta. Po svojim svojstvima vrlo je sličan dekociji i infuziji korpe aspena. Uzimajte ga prema uputama, 3 puta dnevno tokom jednog mjeseca, rastvarajući 15 - 20 kapi lijeka u 1 kašičice. voda. Lijek ima antispazmodičko djelovanje i upotrebljava se za sprečavanje hemoroida i prostatitisa.

Aspen Kvass

Kvarak od aspena smatra se jednim od najboljih narodnih recepata za obnavljanje oslabljenog tijela. Pojačava imunološku odbranu čovjeka, uklanja štetne toksine i infekcije, te normalizira crijeva. Zdravi napitak od kore aspen je prilično jednostavan za pripremu:

  • Čista trolitarska staklenka napunjena je do polovine svježom kora ili 3 šalice suhe mljevene tvari.
  • Dodajte 1 šolju šećera i 1 kašiku kašike. pavlaka.
  • Zatim se voda izlije na vrh.
  • Vrat spremnika prekriven je gazom.
  • Ostavite da se napitak ugrije 10 do 15 dana.

Pijenje takvog kvasa preporučuje se između obroka od 2 do 3 čaše dnevno. Nakon svake upotrebe u staklenku dodajte 1 čašu vode i 1 kašiku kašike. šećer. Ova količina pića će biti dovoljna 2 do 3 mjeseca.

Liječenje dijabetesa

Korisna svojstva kore aspena koristila se u borbi protiv dijabetesa, zbog prisustva u biljnom materijalu supstanci koje služe kao prirodna zamjena za inzulin. Dijabetičarima se preporučuje, zajedno sa profesionalnim lekovima, da piju dekociju iz kore ovog stabla. Posebno je djelotvoran u ranim fazama razvoja bolesti. U pravilu je sličan tečaj osmišljen za 2 mjeseca redovne upotrebe. Po potrebi se ponovno liječenje provodi najkasnije 3 tjedna nakon završetka kursa.

Oslobađanje od parazita

Asperova kora se etablirala kao lijek protiv glista. Tanini - tanini koji se nalaze u biljkama uništavaju tijelo helminta i uklanjaju ih iz tijela bez štete za ljude. Najuspješnije se nose s parazitima alkoholne tinkture. Često se uzimaju s opisthorhijazom i giardiasisom.

Međutim, ljekovita svojstva tinkture kore aspena neće donijeti koristi osobama sa cirozom, jer alkohol može nanijeti štetu ovoj bolesti. U ovom slučaju, najbolje je očistiti tijelo od glista uz pomoć decokcije.

Borba protiv prostatitisa

Pozitivan učinak ljekovitih svojstava kore aspen zabilježen je kod takve uobičajene bolesti kod muškaraca kao što je prostatitis. Aktivne supstance u biljci uništavaju štetne patogene bakterije i ublažavaju oticanje i upale, što pomaže normalizaciji mokraćnog sistema. Ova se bolest podjednako može liječiti bilo kojim pripravkom na bazi aspeze - pomažu i tinkture i dekocije. Veoma efikasan je ekstrakt kore drveta.

Upotreba kora aspene u kozmetologiji

Bogata zaliha organskih kiselina i elemenata u tragovima sadržanih u aspenu ima blagotvoran utjecaj na stanje kose i kože, zbog čega sirovine ove biljke postaju sve popularniji sastojak za stvaranje kozmetike kod kuće.

Posebno, lomljivu i suhu kosu korisno je isprati dekocijama i infuzijama na bazi kore. Aspenovi spojevi se takođe utrljavaju u korijen kose kako bi kosa oduševila sjajem, a vlasište zdravo.

Protuupalna i antibakterijska svojstva kore aspen čine je vrijednom komponentom losiona za čišćenje lica. Redovno pranje dekocijama i infuzijama može ublažiti akne i mitesere. Upotreba masti pomoći će omekšati kožu i dati joj elastičnost, ukloniti upalu i ljuštenje.

4 komentara

Upotreba brojnih biljaka u liječenju i promicanju zdravlja ljudi seže već stoljećima. Voda i alkoholni ekstrakti, ekstrakti i esencijalna ulja dobivena iz divljinskog uzgoja i posebno uzgajanih kultura: bilje, cvijeće, mahovina, grmlje pa čak i drveće aktivno se koriste i u tradicionalnoj farmakopeji i u narodnoj medicini.

Nisu svi svjesni da postoji biljni materijal koji iznenađuje svojim terapijskim učincima - kora aspene, njena ljekovita svojstva i kontraindikacije nastaju zbog biološki aktivnih komponenti prisutnih u njoj. Uzgred, u liječenju koriste ne samo koru ovog stabla, koje spada u porodicu vrba i ima drugačije ime - drhtanje topole, ali i druge dijelove aspena: pupoljci, mladi izdanci i lišće.

Danas vam želim reći o sastavu, terapijskim kvalitetama i praktičnoj upotrebi kore jasena za liječenje i prevenciju različitih bolesti i patoloških stanja tijela. Nakon što naučite kako kora aspene pomaže, ovu ćete biljku vjerovatno upotrijebiti u kućnoj ljekarni.

Biohemijski sastav i ljekovita svojstva

U korpi aspena pronađeni su sledeći bioaktivni fitohranjivi sastojci:

  • prirodni šećeri (fruktoza, saharoza, glukoza itd.),
  • taninski spojevi
  • tarinske supstance
  • fenolni glikozidi i gorki glikozidi, posebno salicin i populin,
  • masne kiseline najvišeg reda, uključujući arahin, laurinsku, kaprinsku, behensku,
  • aromatske kiseline
  • mineralne soli kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, natrijuma, fosfora itd.,
  • vitamini i vitaminima slična jedinjenja (karoten, askorbinska kiselina, grupa B),
  • antocijanini
  • bioflavonoidi,
  • organske kiseline
  • antioksidanti.

Ovako moćan sastav obične kore jastreba određuje sljedeća ljekovita svojstva: ekspektorans, antitusivno, onkoprotektivno, antimikrobno, protuupalno, holeretik, anthelmintik, adstrigentno, dijaforetičko, sedativno i antiparazitsko.

Svojstva lišća, korijena i pupoljaka aspen

Prednosti aspen-a za ljudski organizam nisu samo u korteksu. Ostali delovi ovog drveta takođe imaju lekovita svojstva. Dakle, iz lišća aspena dobijaju se komprimirani i ljuti žiravi koji pomažu kod reume, hemoroida i artritisa.

U mast se dodaju pupoljci i korijenje aspena u mljevenom obliku. Od toga, infuzije se koriste i za liječenje gastritisa i bolesti jetre.

Iako je kora aspena najpopularnija sirovina, u receptima se može zamijeniti s bilo kojim drugim drvenim sastojcima, jer su im svojstva uglavnom identična.

Šta pomaže kora aspene?

Postoji puno recepata sa korom aspen kod drevnih travara. Iz sirovina se pripremaju dekocije, tinkture na etilnom alkoholu, vodeni ekstrakti kipuće vode (infuzije), masti od aspena. Često je ekstrakt biljke dio modernih farmaceutskih sredstava. Od posebne vrijednosti su ljekovita svojstva kore aspen za muškarce svih starosnih grupa.

Sirovina se po pravilu koristi kod problema s bubrezima (žad), mokraćnog mjehura (cistitis, uretritis) i procesa mokrenja (urinarna inkontinencija, bolni simptomi), za liječenje gihta i reume, proljeva i gastritisa. Kora aspena pomaže i protiv specifičnih muških bolesti od kojih su najčešći adenomi prostate, impotencija i prostatitis.

Ova sirovina je neophodna za jačanje imuniteta. Kora aspena poboljšava stanje bronho-plućnog sistema i čisti sluznicu sluznice, zbog čega se koristi u liječenju čupanog kašlja, bronhijalne astme, plućne tuberkuloze, bronhitisa i pleurije.

Ekstrakti kore aspena imaju nesumnjivu korist za cijeli probavni trakt, poboljšavaju apetit i izlučivanje želudačnog soka, pročišćavaju gastrointestinalni trakt od helminti, parazita, patogenih bakterija, dezinficiraju sluznicu protiv poremećaja, dizenterije i proljeva, poboljšavaju stanje jetre, žučnog mjehura i žučnih kanala.

Preporučuje se upotreba eksternih ekstrakata kore aspena u obliku ispiranja, losiona, utrljavanja, kompresa u dermatološkoj praksi za čišćenje kože i ubrzavanje procesa zacjeljivanja u prisustvu ranih površina, opekotina, ogrebotina, ogrebotina, posjekotina, kao i kod kompleksnog liječenja ekcema, čireva, furunculosis , karbunkuloza, akne.

Ljekovita svojstva aspen poboljšavaju stanje živčanog sustava, jer decoction ima blagi sedativni učinak. Propisana je u narodnoj medicini kod pojačane anksioznosti, depresije, neuroze, nesanice, apatije, razdražljivosti, ženama koje su u menopauzi i menopauzi.

Liječenje sluznice usne šupljine (ispiranje) i grla infuzijom i decokcijom korpe aspena pomaže u smanjenju upale u tonzilitisu, dovodi do zarastanja oštećenja epitelijskog tkiva sa stomatitisom, čirima na ustima, a uklanja i zubobolju prije posjete stomatologu.

U pravilu liječenje prostatitisa korpom aspena često provode tradicionalni iscjelitelji i iskusni travari. Prema pregledima muškaraca koji su uzimali ekstrakte ove biljne materije, poboljšanje počinje unutar mjesec dana kontinuiranog liječenja. Kao što praksa pokazuje, za postizanje stabilnog rezultata i pozitivne dinamike može se postići terapijski kurs s preparatima aspen koji se svakodnevno unosi tokom nekoliko mjeseci.

Značajke ljekovite biljke

Ljekovita svojstva i kontraindikacije kore aspen odavno su opisane u tradicionalnoj medicini. Interes za ovu vrijednu ljekovitu sirovinu postepeno oživljava. Provode se laboratorijske studije, otkrivaju se korisne tvari u hemijskom sastavu biljke, ali do sada nije uključene u državnu farmakopeju. U biljnim ljekarnama nudi se kao dodatak prehrani.

Štetno djeluje korpa aspena i nuspojave

Uprkos nesumnjivoj prednosti, u nekim slučajevima proizvodi na bazi aspena mogu naštetiti zdravlju.

Njihova upotreba je nepoželjna:

  • osobe s individualnom netolerancijom na proizvod,
  • žene tokom trudnoće
  • dojiljama
  • ljudi sa konstipacijom.

Upotreba preparata od kore aspen može imati i negativan učinak na neke respiratorne bolesti, poput bronhitisa i SARS-a. Da biste isključili štetne učinke takvih lijekova, prije upotrebe uvijek se posavjetujte sa stručnjakom.

Kako se postupati sa kora aspene?

Dat ću samo najpopularnije lijekove u narodnoj medicini s korom aspen, čija će vam uporaba omogućiti značajno poboljšanje vlastitog zdravlja i dobrobiti svih članova porodice.

Decocija kore drveta propisana je za otklanjanje bolnih manifestacija tokom mokrenja, urinarne inkontinencije, kao i cistitisa, adenoma, prostatitisa, gastritisa, proliva, nedostatka apetita i drugih problema. Tijek liječenja je 1 mjesec, a zatim je potrebna dvonedjeljna pauza. Ako vam je potrebna dugotrajna upotreba lijeka, potrebno je konzultirati liječnika.

Za pripremu juhe, na litru vruće vode uzima se 100 g sirovine, prethodno mljevene do praškaste, zatim se smjesa pirja na pola sata na laganoj vatri, hladi, filtrira i uzima 15-30 ml pola sata prije glavnog obroka tri puta dnevno. Eliksir se preporučuje i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu.

Tinktura sirovina za alkohol, koja se lako priprema kod kuće, preporučuje se piti sa patologijama genitourinarnog sistema i u svrhu liječenja bolesti prostate. Terapijski kurs obično traje 12 nedelja.

Za pripremu lijeka, boca od tamnog stakla punjena je 0,2 kg zdrobljene kore, napunjena pola litre medicinskog alkohola (76%), čvrsto začepljena čepom i inzistirana na zasjenjenom mjestu oko 15 dana.Umjesto alkohola, prihvatljiva je upotreba visokokvalitetne votke. Uzimajte tinkturu od 20 kapi po četvrtini šalice čiste vode tri puta dnevno prije jela.

Dermatolozi savjetuju da liječe čireve, akne, komedone, akne i kičmu tinkturom aspena pamučnim tamponom namočenim u tinkturu kore (lokalno se nanose na zahvaćena područja lica, vrata, leđa i sve dijelove tijela).

Ohlađena infuzija pogodna je za sve slučajeve. Žlica slomljene kore aspena uzima se u čaši kipuće vode i gine pod poklopcem najmanje 2 sata, nakon čega se tečnost filtrira kroz gazu ili krpu presavijenu u nekoliko slojeva.

Doziranje - 1-2 kašike, tri puta dnevno, prije jela. Kao i u slučaju uzimanja juhe, nakon mjesečnog unosa potrebna je četrnaestodnevna pauza.

Infekcija masti i ulja za lokalnu primjenu

Od pepela preostalog nakon spaljivanja kore jasena, kod kuće možete pripremiti univerzalni antiseptički i zacjeljivanje rana. Dovoljno je pomiješati 10 grama prosijanog pepela s 50 grama farmaceutskog vazelina ili bilo koje nezaslađene masnoće, na primjer, unutrašnjosti, svinjetine, janjetine, da biste dobili ljekoviti proizvod. Mast se nanosi na problematična područja kože tankim slojem ispod okluzivnog preliva ili bez njega svakih 6-12 sati.

Još jedan iznenađujuće efikasan eliksir za spoljašnju upotrebu je ekstrakt ulja iz kore aspena. Sirovine usitnite u prah pomoću mlinca za kafu i pomiješajte ih sa nerafiniranim maslinovim uljem u omjeru 1: 5. Umjesto maslinovog ulja prihvatljivi su breskva, marelica, sjeme grožđa ili kukuruz. Sastav se insistira u staklenoj zatvorenoj posudi 15 dana. Prije upotrebe, proizvod se mora filtrirati kroz nekoliko slojeva gaze.

Kontraindikacije

Kao i svaki biljni lijek, kora aspene ima svoje kontraindikacije. U rijetkim slučajevima postoji alergija na biljne materije.

Neželjeno je uzimati kapuljače tokom trudnoće i dojenja.

Za djecu mlađu od 5 godina, prije početka terapije ekstraktima aspene, potrebna je obavezna konsultacija s pedijatrom.

Ako imate kronične patologije probavnog sustava i drugih organa, tada biste trebali obavijestiti stručnjaka koji vas primjećuje prije nego što započnete terapiju.

Područje distribucije

Aspen. Botanička ilustracija iz knjige O. V. Tomea Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885.

Obični aspen - biljka koja ne zahteva detaljan botanički opis. Ovo listopadno drvo, s drhtavim lišćem i glatkom sivom kora, sveprisutno je. Očekivani životni vijek je 90 godina, visina 35 metara. Drvo je podložno bolestima, pa rijetko vidite starog masivnog jasena sa zdravim deblom. Drvo se može naći u listopadnim i mješovitim šumama, raste u blizini jelše, hrasta, breze, bora. Može da formira i niz čiste aspene. U šumsko-stepskoj zoni mogu se formirati mali lukovi aspene (šiljci), često u blizini vodnih tijela. Ne voli previše sušne regije euroazijskog kontinenta.

Da biste sačuvali ljekovita svojstva kore aspen, treba se pridržavati pravila nabavke sirovina.

  • Vrijeme i mjesto prikupljanja. Preporučuje se berba sirovina u martu, kada počinje protok soka. Također je važno odabrati ekološki prihvatljivo područje.
  • Odabir stabla. Kora treba biti debljina oko 5 mm, uklanja se sa mladih, zdravih jagoda.
  • Pažljivo prikupljanje. Rez na deblu mora se obaviti pažljivo kako se ne bi oštetila sama drva. Također bi trebale biti malih površina tako da se stablo može oporaviti. Preporučuje se uklanjanje kore s drveća u području planirane sječe. Takođe možete ukloniti koru sa mladih grana odraslih stabala.
  • Sušenje i skladištenje. Kora se isiječe na sitne komade, osuši u prirodnim uvjetima (ne smije se dopustiti vlažnost i direktna sunčeva svjetlost). Može se pakovati u platnene vrećice. Sirovine se čuvaju 1 godinu. Neki izvori ukazuju na različito razdoblje - 3 godine.

Nabiraju se i pupoljci i listovi aspena koji imaju slična (mada manje izražena) svojstva.

Farmakološko djelovanje

Ljekovita svojstva kore aspen:

  • anthelmintik,
  • antireumatski
  • trenerke
  • antitusivno
  • protuupalno
  • sekretorna
  • antidijareja,
  • antimikrobni
  • apetičan
  • antipiretik,
  • antioksidans
  • restorativni
  • lijek protiv bolova.

Korisna svojstva kore aspen objašnjavaju se jedinstvenim hemijskim sastavom:

  • glikozidi (posebno, salicin, populin),
  • ugljeni hidrati
  • masne i organske kiseline
  • gorčina
  • spojevi karbonskih ugljika
  • masno ulje
  • eteri
  • vitamini i minerali,
  • bogat sastav tanina.

Lista indikacija

Šta tretira koru aspen? Sa kojim je dijagnozama ovaj lijek najefikasniji?

  • Ljekovita svojstva kore aspen za dijabetes. Kod ove bolesti aspen je koristan za mnoge enzime. Normalizuje metabolizam i šećer u krvi, stimulira gušteraču i endokrini sistem. Indiciran je za dijabetes tipa 2, s nedovoljnom proizvodnjom inzulina.
  • Liječenje opisthorchiasis korpom aspena. Ovaj efikasni biljni lijek protiv parazita bio je dobro poznat našim precima. Aspen, za razliku od sintetskih anthelmintičkih sredstava, nije toliko toksičan za jetru, izaziva manje nuspojava i dobro čisti tijelo od toksina i helminta. Međutim, nisu svi parazitolozi prepoznali efikasnost ovog lijeka za infekciju trematodima (opisthorhijaza) i giardijama (giardiasis).
  • Liječenje kore bubrega i mjehura. Lijek djeluje kao snažno protuupalno sredstvo. Njeni se decokcije propisuju za poboljšanje mokrenja, kod žada, cistitisa, uretritisa.
  • Koristi i štete kore aspen za respiratorne bolesti. Od davnina se biljka smatrala jakim antitusivom, odnosno smanjuje ekscitabilnost centra za kašalj. Ovaj biljni pripravak može propisati samo ljekar! Antitusni lijekovi mogu biti opasni (posebno za djecu) i mogu dovesti do komplikacija. Zaista, na primjer, kod akutnih respiratornih virusnih infekcija, gripe ili bronhitisa, važno je ne eliminirati, ne suzbiti kašalj, već povećati njegovu efikasnost i učiniti ga produktivnim. Preporučljivo je koristiti ovu biljku kod opsesivnog, neugodnog kašlja (plućna tuberkuloza, pleuris, hripavac, bronhijalna astma).
  • Bolesti zglobova i mišića. Preporučuje se kod artroze, reumatskih, gihtskih bolova, radikulitisa. Alat ublažava upale, otekline i bolove u zglobovima i mišićima, poboljšava protok krvi, sprečava taloženje soli. Također je korisno uzimati terapijske kupke s tim dijagnozama. Također, ovaj lijek propisan je kod neuralgije i povrede išijas (išijas).
  • Digestivni sistem. Prihvaća se za bolesti jetre, slezine, žučnih puteva, želuca i creva. Pijte sa gastrointestinalnim infekcijama (uključujući dizenteriju), probavnim smetnjama, upalom hemoroida, za normalizaciju apetita i lučenja.
  • Za muškarce. Lijek je propisan za kršenja genitourinarnog sistema. Najčešće piju koru aspena kod prostatitisa, adenoma i za poticanje potencije.
  • Za žene. Ne postoji široko raspoznavanje i upotreba ovog lijeka u ginekologiji. U narodnim se izvorima navodi da trava pomaže kod upale jajnika i teških perioda. Mnoge žene uzimaju lijek za mršavljenje kao dodatak prehrani. U svakom slučaju, u posljednje vrijeme ova tradicionalna medicina postavljena je na ovaj način. Zaista, ovaj alat ubrzava metaboličke procese, uklanja višak tekućine iz tijela i može doprinijeti gubljenju kilograma.
  • Spoljna aplikacija. Dekocije, infuzije i tinkture koriste se i izvana. Propisani su za anginu, stomatitis, gingivitis, zubobolju. Alat dobro izliječi sluznicu nakon vađenja zuba. Komprimirani i losioni mogu se raditi kod opekotina, rana, vrenja, trofičnih čira, lišajeva, ekcema i drugih kožnih lezija.

Šta još pomaže kora aspene? Vjeruje se da ovaj narodni lijek ima antibakterijska svojstva. Posebno može zaustaviti rast stafilokoka i Pseudomonas aeruginosa. Posebno je korisno piti infuzije iz bubrega aspena s bakterijskim infekcijama.

Dekocija i infuzija

Dekoracija kora aspene koristi se za sve navedene simptome i dijagnoze. Za vanjsku upotrebu pripremaju se koncentrirane dekocije i infuzije. Oni ublažavaju upalu grla, oralne mukoze, djeluju kao antiseptici, antimikrobni lijekovi i lijekovi protiv bolova.

Priprema dekocija kora aspene

  1. Uzmite 1 kašiku. l sirovine.
  2. Ulijte čašu vode.
  3. Kuhajte 3 minute.
  4. Inzistirajte na sat vremena.
  5. Naprezanje.

Preporučuje se uzimati 20 minuta prije jela 3 puta na dan po ¼ šolju.

  1. Uzmite 1 kašiku. l sirovine.
  2. Sipajte čašu ključale vode.
  3. Inzistirajte na 2 sata.
  4. Naprezanje.

Uzimajte u istoj dozi kao i dekocija. U proljeće možete koristiti sirovu koru za pravljenje domaćeg lijeka. U liječenju šećerne bolesti najčešće se koriste kora aspene, vodeni dekocije i infuzije. Oni su uključeni u kompleksnu terapiju koja se provodi pod liječničkim nadzorom.

Tinktura votke od kore jasena koristi se iznutra i izvana. Osobito pomaže kod kašlja (može se uzimati oralno ili dodati inhalacijom), gastrointestinalnih bolesti, ženskih bolesti upalne prirode, mastopatije, gihta, reume, migrene i urinarne inkontinencije.

  1. Uzmite 1 kašiku. l zdrobljena kora.
  2. Sipati 10 kašika. l alkohol 40% (votka).
  3. Insistirajte 7-14 dana na toplom mjestu.
  4. Naprezanje.

Uzmite 1 kašiku. 3 puta dnevno prije jela. Može se razrijediti u maloj količini vode.

Puno pozitivnih recenzija o uljima na bazi kore aspen. Spolja se primjenjuju za liječenje rana, vrenja, opekotina, trofičnih čira, pukotina. Od kore jasene i drvenog pepela često se pripremaju i masti za ekcem. Također, proizvod se utrljava u mišiće i zglobove kod neuralgije, reumatskih i gihtajnih bolova.

  1. Uzeti 10 g pepela aspeta.
  2. Pomešati sa 50 g masti.
  3. Promiješati

Kao osnova možete koristiti svinjsku, gusku mast, domaći puter ili vazelin. Takođe možete pripremiti masti od praha kore aspen.

Navlaka za kuhanje ulja

  1. Uzmite 1 dio zdrobljene kore.
  2. Sipajte 5 dijelova maslinovog ulja.
  3. Insistirajte 14 dana na toplom mjestu.
  4. Naprezanje.

Takvo ulje se poput masti koristi za liječenje kože.

Više o liječenju prostatitisa i adenoma

Koja su ljekovita svojstva i kontraindikacije kora aspena za muške bolesti?

  • Kora aspena s adenomom prostate. Ovo je jedan od najpopularnijih narodnih lijekova, koji ima upijajuća, analgetska, anti-upalna svojstva. Međutim, ljekari upozoravaju da samo liječenje može dovesti do pogoršanja situacije i rasta adenoma. Uz najsitnije simptome, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom i proći kompletan pregled. Liječenje narodnim lijekovima, posebice kora aspene, efikasno je samo u početnim fazama bolesti. Zanemareni oblici bolesti u tradicionalnoj medicini predlože se lečenje hirurškim putem.
  • Aspen od prostatitisa. Narodni lijek ublažava oticanje, upalu prostate, što smanjuje bol i normalizuje proces mokrenja. Odlična je preventivna mjera i za bolesti genitourinarne sfere, uključujući i bakterijske. Uz prostatitis mogu se propisati terapijski mikroklizatori i kupke.

Najefikasnija za muške bolesti smatra se alkoholnom tinkturom. Piju ga u dugom tečaju, nakon pauze prolaze kroz drugi kurs. Treba imati na umu da lijek daje adstrigentno dejstvo i može dugoročno izazvati zatvor.

Primjena u kozmetologiji

Ljekovita biljka nije toliko popularna u kozmetologiji, iako ima snažno antiseptičko, protuupalno, protiv starenja. Biljka sadrži veliku zalihu vitamina, organskih kiselina, elemenata u tragovima neophodnih za zdravu kosu i kožu. Kako mogu koristiti ovaj alat?

  • Kosa. Korisno je isprati vodenim dekocijama i infuzijama za lomljivu, suhu kosu. Alat se također može utrljati u korijenje kose kako bi se ojačao, nahranio vlasište.
  • Lice. Tinktura od alkohola može se upotrebljavati samo lokalno - za liječenje vrenja, upaljenih akni, pustula. Kao losion koriste se vodeni dekocije i infuzije. Ova sredstva ne isušuju kožu, efikasna su kod akni, problematične mladenačke kože. Za akne se mogu koristiti i masti od pepela ili praha. Proizvod omekšava grubu, umornu kožu, čini je elastičnijom i otpornijom.

Koji su najefikasniji simptomi i dijagnoze za liječenje kore jasena? Alat se koristi za ublažavanje napada kašlja, kod bolesti gastrointestinalnog trakta, endokrinog, genitourinarnog sistema kod žena i muškaraca, gihta, reumatizma i neuralgije. Spolja se koristi za liječenje opekotina, gnojnih rana, ekcema, groznica, akni.

Šta je kora aspene

Biljka aspena uobičajena je u cijeloj Rusiji i Evropi. Vekovima se koristi za borbu protiv giardije, jetrenih pahuljica, parazitskih okruglih i plosnatih glista. U isto vrijeme, drvo je nepretenciozno i ​​omogućava proizvodnju anthelmintičkih lijekova u industrijskim razmjerima. Veliki broj tanina u sastavu lijekova na bazi aspene uspješno se bori s helminthima bilo koje vrste.

Ljekovita svojstva

U borbi protiv helminthiasis korica aspen se koristi kao lijek, iako se posebne tvari nalaze u granama, korijenu, lišću. Aspen može uspješno obnoviti gornji sloj, koji se uklanja kako bi stvorio lijekove u kojima je sadržaj tanina za red veće nego u ostalim dijelovima stabla. Pored toga, od vrha su se stvorili aspirin i neki antibiotici. Ljekovita svojstva kore aspen zasnivaju se na širokom rasponu korisnih elemenata u tragovima, vitamina i kiselina.

Kora od aspena od parazita uspješno pomaže zahvaljujući svojim antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Pored helminta, moguće je boriti se protiv reume, bolesti bubrega, opisthorhijaze, gastritisa, cistitisa, kožnih bolesti, tuberkuloze kože i efikasno očistiti jetru i crijeva. To vrijedi samo za biljke koje su rasle na čistom tlu izvan kontaminiranih područja.

Korist i šteta

Svaka, čak i najkorisnija biljka, s nepravilnim korištenjem ili prekomjernom upotrebom, može se pretvoriti u otrov. Kora aspena od parazita tijekom zloupotrebe lijekova i tinktura na temelju njega može izazvati zatvor i alergijske reakcije s individualnom osjetljivošću na neku tvar. Koristi i štete kore aspen određeni su hemijskim sastavom:

  • fenolni glikozidi,
  • tanini
  • flavonoidi
  • organske kiseline
  • glicin betain
  • karoten
  • parcele
  • esencijalna ulja
  • elementi u tragovima (gvožđe, cink, bakar, brom, nikl),
  • kumarini
  • antocijanini
  • polisaharidi
  • pektin.

Tretman kore aspena

Ako se osoba odlučila započeti liječenje korpom aspena za parazite unutar tijela, tada vrijedi odabrati recepte za dekocije ili tinkture koji su prikladni za tijelo. Pogrešno odabrana infuzija u najboljem slučaju neće donijeti pozitivan učinak, a u najgorem slučaju donijet će i dodatne probleme. Stoga, prije uzimanja narodnih lijekova, vrijedi konzultirati se sa specijaliziranim stručnjakom.

Upotreba tinkture kore aspen na votki

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se u hrani ne smije koristiti alkoholna tinktura aspenove kore. Pitanje nije čak ni alkoholizam, nego da će moćne tvari u kombinaciji s votkom nanijeti nepopravljivu štetu jetri i bubrezima. Zbog toga se liječnik mora pridržavati doze.Upotreba tinkture kore aspena na votki opravdana je kada se traži određeni ekstrakt sadrženih tvari. Možete ga kupiti ili sami napraviti.

Upotreba decokcije kore aspena

Možete koristiti decokciju kore aspena kod širokog spektra bolesti za odrasle i za djecu zahvaljujući pojedinim sastavnim elementima:

  • gripa, groznice, prehlade i malarija - salicil,
  • poboljšana probava i apetit - vitaminska gorčina,
  • uklanjanje bolnih zglobova,
  • borba protiv gastritisa i proljeva adstrigentima,
  • anthelmintički efekt - tanin, fenol glikozidi, drugi tanini.

Kako se piju kora aspene

Da biste dobili najviše korisnog juha, morate strogo slijediti recepte, tehnologiju skladištenja i konzumiranja. Na taj će način biti moguće povećati prednosti tanina i fenolnih glikozida u borbi protiv helminta. Ovdje je opis najjednostavnijeg recepta za pravljenje kore aspena, koji se može provesti na temelju nezavisno prikupljenog materijala ili kupiti u ljekarni:

  1. Potrebno je 50 grama kore aspena i 0,5 litara čiste vode.
  2. Samljeti koru do praškaste konzistencije, sipati vodu u željeznu posudu.
  3. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
  4. Skinite sa vatre i inzistirajte na mraku 4-5 sati.
  5. Koristite juhu 4-5 puta dnevno u jednom gutljaju (koncentracija tanina je toliko velika da velika doza samo šteti tijelu).

Recept za tinkturu kora od aspena

Na internetu možete pronaći ogroman broj opcija recepata za tinkture od korpe aspena za bilo koju bolest. Većina se razlikuje samo po dodatnom sastojku od votke i aspena. Ispod je opći recept za jačanje koji pomaže u borbi protiv helminta. Glavna stvar koju treba zapamtiti je ispravna doza i činjenica da je samo potporno sredstvo, a ne glavni lijek.

  1. Potrebno je 100 grama kore aspene, 200 ml votke ili alkohola. Jačina tečnosti nije bitna, jer će gotova infuzija biti razblažena vodom. Možete povećati volumen komponenti, glavna stvar je održavati proporcije.
  2. Pomiješajte sastojke u staklenoj posudi i dobro zatvorite (najbolje metalnim poklopcem).
  3. Inzistirajte na tamnom mjestu 2 tjedna.
  4. Nakon upotrebe, procijedite otopinu i uklonite sve fragmente stabla.
  5. Uzmite žličicu razrijeđenu u četvrtini šalice vode prije jela.

Kontraindikacije

Nužno je da preuzmete upute od svog liječnika prije upotrebe narodnih lijekova na bazi aspena. Prvo što treba zapamtiti je moguća pojedinačna netolerancija na bilo koju supstancu, kojih ima u prirodnom materijalu mnogo. Kod bolesti gastrointestinalnog trakta povezanih s problemom opstipacije ili disbioze bolje je napustiti ove decokcije ili tinkture, jer sadrže veliku količinu adstrigentnih elemenata. Inače, za kore aspena nema kontraindikacija.

Video: kora aspene u tradicionalnoj medicini

Sergej, 42 godine Baka je kao dijete davala infuziju iz bubrega aspen kad je bilo problema sa želucem plus parazita. Koliko je godina prošlo i ne koristim nijednu drugu tabletu. Štoviše, tinktura na vodici pomaže bolje, a juha je dobra za kašalj kao ekspektorans. Tradicionalna medicina neće pogriješiti i na njoj se temelji sve moderno.

Olga, 35 godina Najmlađa kćerka donijela je poklon iz dječjeg kampa - crve. Dok su išli, čekali, prošli testove, potrčali do doktora, svekrva me je savetovala da pijem juhu od aspena za čišćenje. Nije stvarno vjerovala, samo je dozvolila da se njen rođak ne uvrijedi. No, nedavne analize prije početka tečaja pokazale su da je kora aspene od parazita pomogla.

Marina, 20 godina Još od djetinjstva, imali su problema sa desnima, a nakon porođaja počeli su gotovo stalno krvariti kada jedu ili kada peru zube. Ni vitamini, ni doktori nisu pomogli. Oduzimano o dekocijama kore aspen (asinol). Odlučio sam probati bez puno nade u rezultat. Začudo, bilo je manje krvi, ali gorak okus je minus.

Stepan, star 56 godina. Već dugi niz godina pijem hronični Ivan-čaj i aspen od prostatitisa. Takođe znam da kora aspena od parazita poput okruglih glista i crva pomaže, ali s tim se u životu nikada nisam susreo. I uspio je izliječiti kičmu na nozi - losione od ekstrakta kore aspen. Prošla sam gotovo bez traga, iako sam više od godinu dana patila s apotekarskim mastima. Ja takođe spavam na dasci od aspena.

Zaključak

Proučavanja pitanja o dobrobiti i štetnosti kore jastreba osigurala su reputaciju biljke pouzdanim narodnim lijekom, međutim, povećanje preporučene doze i neusklađenost s indikacijama mogu uzrokovati puno problema. Važno je zapamtiti da samoliječenje bez medicinskog savjeta može negirati sva ljekovita svojstva sirovine i čak pogoršati postojeće simptome. Da bi se maksimizirao pozitivan učinak narodnih formulacija, neophodno je pristupiti liječenju bolesti na integrirani način i provesti ga pod strogim nadzorom stručnjaka.

Sastav kore Aspena

Kora aspena sadrži sledeće korisne komponente:

  • ugljikohidrati (glukoza, saharoza, fruktoza),
  • tanini
  • kaprin masna kiselina
  • laurinska masna kiselina,
  • arahin masna kiselina
  • behenska masna kiselina
  • fenol glikozidi,
  • gorki glikozidni populin,
  • gorki glikozid salicin,
  • aromatske kiseline
  • minerali
  • vitamini.

Berba korpe aspena kod kuće

Naravno, koru aspena možete kupiti u ljekarni, ali ako ova stabla rastu u vašem kraju, onda to možete učiniti sami.

Da biste to učinili, pridržavajte se sljedećih pravila:

  • žetva kore jasena neophodna je za period od marta do juna,
  • žetva daleko od gradova, autoputeva i industrijske proizvodnje,
  • izrezati vanjski dio sa mladih stabala ili ako je šuma stara, onda kori sječi ne iz debla stabla, već od nedavno naraslih mladih grančica,
  • nikada ne osušite koru, kao i bilo koje druge lekovite biljke, na suncu,
  • prostorija u kojoj ćete se sušiti mora biti dobro prozračena,
  • Osušenu koru možete čuvati do tri godine u krpnim vrećicama.

Da biste presekli spoljni deo stabla potreban vam je oštar nož. Odabirom mladog stabla po boji (svijetlozelene nijanse) i debljini debla (ne više od 10-15 cm u promjeru), moraju se napraviti dva horizontalna kružna reza.

Razmak između rezova treba biti 25-30 cm. Tada je između tih rezova potrebno napraviti vertikalni rez i polako odvojiti odsječeni komad kore.

Odsecanje kriški nožem nije preporučljivo, jer toliko možete oštetiti deblo i korisne materije, nema ga toliko u deblu aspena koliko u kore. Kako ne biste uništili drvo, sjecite koru sa različitih stabala.

Osušite ga kod kuće u zamračenom, dobro prozračenom prostoru. Može se sušiti u rerni, ali na veoma niskim temperaturama da kora ne izgori. Kad se osuši, izrezati ga na uske trake širine 5-10 mm i staviti u krpe u vreće ili staklene tegle s poklopcima. Torbe i tegle čuvajte u tamnim prostorijama.

Aspenova kora za dijabetes

Kod dijabetes melitusa kora aspene koristi se u tinkturama ili dekocijama, ali samo kao dodatno sredstvo glavnom liječenju!

Dijabetes melitus je vrlo ozbiljna bolest endokrinog sustava koja zahtijeva kompleksno liječenje.

Za vrijeme njenog liječenja, kako bi se vrijednost šećera u krvi izravnala, osim liječenja lijekovima, potrebno je redovno provjeravati nivo šećera, slijediti dijetu i obavljati svakodnevne fizičke aktivnosti.

Za veće blagodati lečenja, koru aspena možete koristiti za smanjenje glukoze u krvi. Ova metoda je pogodna za ljude koji imaju dijabetes u početnoj fazi. Za pacijente ovisne o insulinu, ova metoda nije baš prikladna!

  • Da biste poboljšali svoje stanje, svako jutro možete piti hladni čaj od kore aspen. Za to trebate uzeti 1 kašiku. kašika praha kore aspen, sipati 200 ml vode i kuhati na laganoj vatri 10 minuta. Pijte ohlađeno.
  • Možete i 1 tbsp. kašika mljevene kore aspena kuhati preko noći u termosici. I piti tokom dana u malim gutljajima (2-3 gutljaja). Preporučljivo je prije svakog obroka i ujutro, odmah nakon buđenja.

Kod liječenja dijabetesa ljekari ne preporučuju piti bilje, bolje je piti koru u njenom čistom obliku i najbolje bez meda i šećera, kako ne biste smanjili ljekovita svojstva kore aspena.

Tijek liječenja trebao bi biti 1-2 mjeseca. Ako je potrebno, može se ponoviti nakon 1 mjeseca.

U ljetnim mjesecima možete popiti i kvas iz aspena kako biste smanjili šećer u krvi. Da biste ga pripremili potrebno vam je:

  • uzmi staklenku od 3 litre i napuni je s pola kore aspen,
  • dodajte tamo 1 kašiku. šećera i 1 kašika. pavlaka
  • stavite u tamno mjesto za fermentaciju u trajanju od 2 tjedna i zatim svaki dan pijte 1-2 čaše.

A koliko tečnosti popili, dodajte istu količinu u staklenku i dodajte 1 kašiku. laži. šećer. Kvas možete piti 2-3 mjeseca (bez promjene kore, ali samo dodavanjem vode u staklenku i dodavanja šećera).

Kora od aspena kod bolesti genitourinarnog sistema

Kora od aspena kod žena koristi se u liječenju cistitisa, u slučaju zadržavanja mokraće i urinarne inkontinencije, te kod drugih bolesti mokraćnog mjehura, posebno kod starijih osoba.

Kora aspena ima dijahoretinska, protivupalna, antipiretska i analgetska svojstva. U ovom slučaju, decokcije iz kore aspena doprinose ubrzanom izlučivanju urina.

Možete koristiti isti čaj, čiji je recept naveden gore od 1 kašike. laži. mlevenu koru aspene i 200 ml vode. Morate piti dok simptomi bolesti ne nestanu, a zatim još 10 dana.

Takođe, ovaj čaj može se pripremiti za muškarce sa prostatitisom.

Prostatitis je vrlo uobičajena bolest savremenog muškarca, koja može biti izazvana nizom loših navika. Na primjer, promiskuitetni seksualni život, ili obrnuto, njegovo odsustvo, intenzivna fizička aktivnost ili obrnuto, njihovo potpuno izostajanje, prekomjerno pijenje ili elementarna hipotermija.

Prostatitis se u početnoj fazi vrlo lako i brzo liječi, samo ga je teško odmah dijagnosticirati jer su primarni znakovi bolesti vrlo slični uobičajenoj prehladi i malo će muškaraca odmah otići na kliniku.

Primjena kore aspen za prostatitis pomoći će ublažiti upalne procese i normalizirati mokrenje. Smole sadržane u korteksu pomoći će u zaliječenju rana i mikro pukotina nastalih na prostati.

  • Uz čaj možete na prazan stomak pojesti i 1/3 čajne kašike suhe i mljevene kore jastreba, ispirane vodom jednom dnevno.
  • Možete uzimati 15 kapi 3 puta na dan tinktura kora aspene i obavezno jesti.

Da biste poboljšali potenciju, možete pripremiti tinkturu na korici aspena s votkom. Da bi se to učinilo, izlije se votkom i insistira se 2 sedmice. Uzimajte 3 puta dnevno, 50 g prije jela. Rezultat se može vidjeti čak i nakon sedmice.

Ostavite Svoj Komentar