Berlition: analozi lijeka i njihove cijene, poređenje s tioktacidom

Čvrsta droga pomaže u kontroli metaboličkog sindroma kod dijabetesa, utječući na metaboličke procese u svakoj stanici. Prema mehanizmu djelovanja, tioktična kiselina, koja je aktivna supstanca u lijeku, slična je vitaminima B skupine.

Oblik za puštanje - tablete ili koncentrat u ampulama za rastvor.

Tioktična ili alfa lipoinska kiselina snižava glukozu u krvi a takođe pomaže u sintezi glikogena u hepatocitima. Među ostalim korisnim funkcijama su regulacija metabolizma lipida i ugljikohidrata, održavanje ravnoteže holesterola i poboljšanje rada jetre.

Cijene lijekova su u hodniku od 600-1000 rubalja.

Analozi ruske proizvodnje

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Lipoična kiselina35–70Najjeftiniji analog berlusa ruskog izdanja. Oblik za puštanje - tablete.

Lijek se koristi za liječenje dijabetičke polineuropatije. Tokom trudnoće i dojenja, lijek je kontraindiciran.

Oktolipen325–680Alat se može kupiti u obliku kapsula, tableta, koncentrata za infuziju.

Lijek se zasniva na tioktičnoj kiselini, koja vrši hipolipidemijsku, hepatoprotektivnu, hipoholesterolemijsku i hipoglikemijsku funkciju.

Tiolepta380–1100Alfa-lipoinska ili tioktična kiselina uključena je u metabolički proces, obavlja antitoksičnu funkciju.

Lijek ima indikacije i kontraindikacije slične berlitionu.

Ukrajinski zamenici

Među lijekovima ukrajinske proizvodnje postoje hepatoprotektivni lijekovi slični berlitionu. Pacijentima koji biraju lijek mogu pomoći jeftini lijekovi sa donje liste.

  • Neuro lipone. Lijek je dostupan u obliku tableta i ampula. Aktivna supstanca je tioktična kiselina. Indikacije za upotrebu slične su opsegu predmetnog sredstva. Lijek je okarakterisan kao jeftin ukrajinski lijek. Prosječna cijena je 220-280 rubalja.
  • Alpha Lipon. Sastav lijeka uključuje alfa lipoinsku kiselinu, koja se naziva supstancama sličnim vitaminima. Lijek je indiciran za paresteziju dijabetičke polineuropatije. Lijek se prodaje u obliku tableta. Prosječna cijena je 255–285 rubalja.
  • Dialipon. Lijek s aktivnim sastojkom identičnim berliciji ima brojne kontraindikacije: hronični alkoholizam, trudnoću, djetinjstvo, razdoblje dojenja, zatajenje srca i disanja. Prosječna cijena je 320-400 rubalja.

Uputa za upotrebu Berlition, doziranje

Tablete i kapsule propisane su iznutra, ne preporučuje se žvakanje ili mljevenje tokom upotrebe. Dnevna doza uzima se jednom dnevno, otprilike pola sata prije jutarnjeg obroka.

U pravilu je trajanje terapije dugo. Tačno vrijeme prijema liječnika određuje individualno. Doziranje lijeka:

  • Za dijabetičku polineuropatiju - 1 kapsula Berlition 600 dnevno,
  • Za bolesti jetre - 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno (1-2 kapsule).

U težim slučajevima se preporučuje pacijentu Berlition u obliku otopine za infuziju.

Berlition u obliku koncentrata za pripremu otopine za infuziju koristi se za intravensku primjenu. Kao otapalo treba koristiti samo 0,9% natrijum-hlorida, 250 ml pripremljene otopine daje se pola sata. Doziranje lijeka:

  • U teškom obliku dijabetičke polineuropatije - 300-600 mg (1-2 tablete Berlition 300),
  • Kod težih bolesti jetre - 600-1200 mg tioktične kiseline dnevno.

Za intravenozno davanje (injekcije)

Na početku liječenja Berlition 600 se propisuje intravenski u dnevnoj dozi od 600 mg (1 ampula).

Prije upotrebe sadržaj 1 ampule (24 ml) se razrijedi u 250 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida i ubrizgava se intravenski, polako, najmanje 30 minuta. Zbog fotoosjetljivosti aktivne tvari priprema se infuzijska otopina neposredno prije upotrebe. Pripremljena otopina mora biti zaštićena od izloženosti svjetlosti, na primjer, aluminijskom folijom.

Kurs liječenja je 2 do 4 sedmice. Kao naknadna terapija održavanja koristi se tioktična kiselina u oralnom obliku u dnevnoj dozi od 300-600 mg.

Nuspojave

Imenovanje Berlition-a može biti popraćeno sledećim nuspojavama:

  • Kršenje probavnog trakta: bolovi mučnine, povraćanje, poremećaji stolice, dispepsija, promjena ukusa,
  • Kršenja funkcija centralnog i perifernog nervnog sistema: osjećaj težine u glavi, dvostruki vid u očima (diplopija), kao i konvulzije,
  • Kršenja funkcija kardiovaskularnog sistema: hiperemija kože lica, tahikardija, osjećaj stezanja u grudima,
  • Alergijske reakcije: osip, svrbež na koži, urtikarija, ekcem. Na osnovu uvođenja velike doze, u nekim slučajevima se može razviti anafilaktički šok,
  • Ostali poremećaji: pogoršanje simptoma hipoglikemije i posebno, pojačano znojenje, pojačana glavobolja, oslabljen vid i vrtoglavica. Ponekad pacijenti imaju poteškoće s disanjem, a pojavljuju se simptomi trombocitopenije i purpure.
  • Na početku tečaja liječenja primjena lijeka može izazvati porast parestezije praćen osjećajem puzanja po koži.

Ako se otopina ubrizgava prebrzo, može vam se javiti osećaj težine u glavi, grčevi i dvostruki vid. Ovi simptomi se rješavaju sami i ne zahtijevaju prekid lijeka.

Berlition je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • Bilo koje tromesečje trudnoće,
  • Preosjetljivost pacijenata na Berlition ili njegove komponente,
  • Period dojenja
  • Istodobna upotreba sa rastvorom Dekstroze,
  • Primjena kod pedijatrijskih bolesnika,
  • Istovremena upotreba s Ringerovim rastvorom,
  • Individualna netolerancija prema Berlitionu ili njegovim komponentama.

Kemijska interakcija tioktične kiseline opaža se u odnosu na ionske komplekse metala, čime je smanjena efikasnost preparata koji ih sadrže, na primjer, Cisplatin. Iz istog razloga, nakon što se ne preporučuje uzimanje lijekova koji sadrže magnezijum, kalcijum, željezo. U suprotnom, smanjuje se njihova probavljivost.

Berlition je najbolje uzimati ujutro, a pripreme s metalnim jonima - nakon ručka ili uveče. Isto je učinjeno i sa mliječnim proizvodima koji sadrže velike količine kalcijuma. Ostale interakcije:

  • koncentrat je nespojiv s otopinama Ringera, dekstroze, glukoze, fruktoze zbog stvaranja s njima slabo topljivih molekula šećera,
  • ne koristi se sa rešenjima koja su u interakciji sa disulfidnim mostovima ili SH grupama,
  • alfa-lipoična kiselina pojačava djelovanje inzulina i hipoglikemijskih lijekova, zbog čega njihovo doziranje mora biti smanjeno.

Predoziranje

U slučaju predoziranja može doći do glavobolje, mučnine i povraćanja.

U težim slučajevima (kada uzimate tioktičnu kiselinu u dozi većoj od 80 mg / kg) mogući su sljedeći: teški poremećaji acidobazne ravnoteže, laktična acidoza, zamagljena svijest ili psihomotorna agitacija, diseminirani intravaskularni koagulacijski sindrom, akutna nekroza skeletnog mišića, generalizirani napadi, hemoliza, zatajenje u više organa , suzbijanje aktivnosti koštane srži, hipoglikemija (do razvoja kome).

Ako sumnjate na jaku intoksikaciju, preporučuje se hitna hospitalizacija. Prvo provode opće mjere neophodne za slučajno trovanje: izazivaju povraćanje, ispiraju stomak, propisuju aktivni ugalj itd.

Liječenje laktične acidoze, generaliziranih napada i drugih potencijalno opasnih posljedica intoksikacije simptomatsko je, provodi se u skladu s osnovnim načelima moderne intenzivne njege.

Ne postoji specifičan protuotrov. Metode filtracije sa prisilnom eliminacijom tioktične kiseline, hemoperfuzija i hemodijaliza nisu efikasne.

Analozi Berlition, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Berlition možete zamijeniti analognim aktivnom supstancom - to su lijekovi:

  1. Alpha Lipon,
  2. Dialipon
  3. Thioctodar,
  4. Lipothioxone
  5. Tiogamma
  6. Thioctacid 600,
  7. Espa lipon
  8. Lipoična kiselina
  9. Thiolipone
  10. Tiolepta.

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Berlition 600 300, cijena i recenzije lijekova sa sličnim učincima ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ljekarnama u Moskvi: Berlition tablete 300 mg 30 kom. - 724 rubalja, Berlition 300 conc.d / inf. 25 mg / ml 12 ml - 565 rubalja.

Rok trajanja tableta je 2 godine, a za koncentrat - 3 godine, pri temperaturi vazduha ne većoj od 25C. Lijek se može čuvati u hladnjaku, uz izbjegavanje smrzavanja.

Farmakološko djelovanje

Berlition pripada grupi antioksidanata i hepatoprotektivu. Lijek ima hipoglikemijska i snižavajuća lipida svojstva čiji se učinak zasniva na smanjenju koncentracije glukoze, kao i eliminaciji viška lipida u ljudskoj krvi.

Glavni aktivni sastojak Berlition-a je tioktična kiselina koja je prisutna u gotovo svim organima. Međutim, njegova najveća količina je u srcu, bubrezima i jetri.

Tioktična kiselina je snažan antioksidans koji pomaže u smanjenju patogenih učinaka različitih toksina, kao i ostalih toksičnih spojeva i teških metala. Njena pozitivna svojstva tu ne završavaju, ona je u stanju da zaštiti jetru od vanjskih negativnih faktora, kao i doprinijeti poboljšanju njezine aktivnosti.

Lipoična kiselina ima pozitivan učinak na metaboličke procese ugljikohidrata i lipida, normalizira ih, a pomaže i u smanjenju ukupne težine i smanjenju šećera u krvi. Poznato je da je biohemijski učinak tioktične kiseline praktično analog vitamina B grupe.

Poređenje tioktične kiseline sa vitaminima grupe B povezano je s činjenicom da ima sljedeća korisna svojstva:

  • stimulira metabolizam holesterola,
  • promiče resorpciju, kao i direktno uklanjanje aterosklerotskih plakova iz tijela i može spriječiti njihov razvoj.

Oktolipen je metaboličko sredstvo koje je endogeni antioksidans.

Glavnim dejstvom leka smatra se vezanje slobodnih radikala, a glavna aktivna supstanca je tioktična kiselina. Uz to, smanjuje razinu glukoze u krvi, pomaže u prevladavanju otpornosti na inzulin i povećava razinu glikogena u jetri. Lipoidna kiselina normalizuje metabolizam ugljikohidrata i lipida, a takođe aktivira metabolizam holesterola.

Oktolipen ima sledeće efekte:

  • hipoholesterolemika,
  • hipoglikemijski,
  • snižavanje lipida,
  • hepatoprotektivni.

Doziranje i predoziranje

Berlition se mora uzimati oralno u dozi koja obično iznosi od 300 do 600 miligrama 1-2 puta dnevno.

Kod težih oblika polineuropatije 300-600 miligrama daje se intravenski na početku terapije, što odgovara 12-24 mililitara dnevno.

Takve injekcije se moraju nastaviti 15-30 dana. Ubuduće se, postupno prelazeći na terapiju za održavanje, propisuje liječenje Berlition-om u obliku otpuštanja tableta od 300 miligrama jednom dnevno.

Uz intramuskularnu primjenu, doziranje je kontraindicirano više od 2 mililitara.

Kako bi se pripremila otopina za infuziju, potrebno je razrijediti 1-2 ampule Berlition 300 U sa 250 mililitara 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida, nakon čega se sredstvo daje intravenski 30 minuta.

Mora se imati na umu da je aktivna tvar ovog lijeka fotosenzibilna, zbog čega se otopina mora pripremiti neposredno prije upotrebe, a njegov rok trajanja ne bi trebao biti veći od 6 sati, ali podložno je skladištenju na tamnom mjestu.

Glavni simptomi predoziranja lijekom Berlition su sljedeći simptomi:

  • mučnina
  • jaka glavobolja
  • povraćanje
  • oslabljena svest
  • psihomotorna agitacija,
  • bolovi generalizovanih napada,
  • razvoj laktacidoze.

Važno je ne uzimati alkohol prilikom uzimanja velike doze (od 10 do 40 grama) tioktične kiseline, jer u tom slučaju može doći do teške intoksikacije organizma, kao posljedica toga što je vjerovatno smrtni ishod.

Zbog trovanja se javljaju sledeće nuspojave:

  • šoka
  • hipoglikemija,
  • ICE krvi
  • rabdomioliza,
  • zatajenje više organa,
  • depresija koštane srži.

Ako sumnjate na intoksikaciju, hitna je hospitalizacija nužna kako bi se proveli standardni postupci koji uključuju: ispiranje želuca, unos aktivnog uglja, umjetnu indukciju povraćanja.

Okolipen se obično uzima oralno, na prazan stomak, to se radi 30 minuta pre obroka. Nemoguće je na bilo koji način uništiti integritet tablete, ona se mora isprati dovoljnom količinom tekućine.

Doziranje u pravilu iznosi 600 miligrama u jednoj dozi. Maksimalno trajanje upotrebe je 3 mjeseca. Pojedinačno je moguće produljenje terapije.

U težim slučajevima je na početku lečenja propisana otopina za intravensku injekciju. Nakon 2-4 tjedna pacijent se prebacuje na oralna sredstva.

U slučaju predoziranja Oktopilena, pojavljuju se sljedeći simptomi:

Ne postoji specifičan antidot za predoziranje. Za liječenje se obično koriste antikonvulzivne mjere i suportivna terapija.

Oblik i sastav izdavanja

Berlition je dostupan u obliku otopine za infuziju i u tabletama. Koncentrat se nalazi u ampuli. Berlition 600 - 24 ml, Berlition 300 - 12 ml. Sastav jednog paketa uključuje 5, 10 ili 20 ampula.

Sastav otopine za infuziju 300ml i 600ml:

  • Sol tioktične kiseline - 600 mg ili 300 mg.
  • Elementi pomoćne serije: voda za injekcije, propilen glikol, etilendiamin.

Berlition tablete su upakovane u blistere (ćelijske tanjire) od 10 tableta. Jedno pakovanje može sadržavati 3, 6 i 10 blistera.

Propisan je preparat tioktične kiseline Berlition:

  1. Sa osteohondrozom bilo koje lokalizacije.
  2. Sa dijabetičkom polineuropatijom.
  3. Uz sve vrste patologija jetre (masna distrofija jetre, svi hepatitisi, ciroza).
  4. Aterosklerotični naslage u koronarnim arterijama.
  5. Hronično trovanje solima teških metala i drugim toksinima.

Doziranje 300 i 600

Infuzijski rastvor se dozira prema specifičnoj situaciji. Odluku o potrebnoj dozi donosi liječnik, u svakom se slučaju dodjeljuje pojedinačno.

Najčešće je infuzija s Berlitionom propisana za lezije neuropatskog, dijabetičkog ili alkoholnog porijekla. Budući da s teškom intoksikacijom pacijent ne može sam uzimati tablete, injekcije Berlition 300 (1 ampula dnevno) dolaze u pomoć.

Za postavljanje sistema ampula Berlition-a razrijeđena je fiziološkom otopinom (250 ml). Otopina se priprema neposredno prije infuzije, jer će u suprotnom brzo izgubiti terapijsku aktivnost. Istovremeno, sunčana svjetlost ne bi trebala pasti na gotovu otopinu za infuziju, pa je boca s lijekom najčešće umotana u foliju ili debeli papir.

Ponekad se pojave situacije u kojima postoji hitna potreba za hitnom primjenom lijeka, ali nema fiziološke otopine. U takvim je slučajevima dopušteno unošenje koncentrata posebnom štrcaljkom ili perfuserom.

Interakcija s drugim tvarima

  • Istodobna upotreba sa etilnim alkoholom je neprihvatljiva.
  • Berlition s kompleksnim tretmanom lijekovima za smanjenje razine glukoze pojačava njihov terapeutski učinak. Zbog toga bolesnici sa šećernom bolešću kada koriste Berlition moraju stalno pratiti nivo šećera u krvi, koristeći, primjerice, krug glukometra TC.
  • U kombinaciji s cisplatinom (vrlo toksičnim antitumorskim lijekom) značajno smanjuje njegovo djelovanje.
  • Budući da tioktična kiselina reagira s kalcijem, magnezijumom i željezom, mliječni proizvodi i lijekovi sa sličnim komponentama mogu se koristiti samo nakon 7-8 sati nakon uzimanja Berlitiona.

Ruski i strani analozi

Analoge tiogamme proizvode farmaceutske kompanije u nekoliko zemalja. Navodimo uobičajene na našem tržištu.

  • Corilip
  • Corilip Neo
  • Lipoična kiselina
  • Lipothioxone
  • Oktolipen
  • Tiolepta.

  • Berlition 300 (Njemačka),
  • Berlition 600 (Njemačka),
  • Neyrolipon (Ukrajina),
  • Thioctacid 600 T (Nemačka),
  • Thioctacid BV (Njemačka),
  • Espa Lipon (Njemačka).

Što može zamijeniti Berlition: analozi lijeka za aktivnu tvar i terapeutski učinak

Berlition je lijek na bazi tioktične kiseline koji kontrolira metabolizam ugljikohidrata i lipida i poboljšava rad jetre.

Proizvodi ga njemačka farmaceutska kompanija Berlin Chemi. Kao i svaki uvezeni lijek, ima prilično visoku cijenu - od 600 do 960 rubalja.

Ako trebate uzimati ovaj lijek u ljekarnama, možete pronaći pristupačne sinonime i analoge Berlitiona proizvedenih od ruskih i stranih farmaceutskih kompanija koji imaju isti učinak i imaju isti oblik oslobađanja, koncentraciju aktivne tvari.

Bjeloruski generičari

Alfa-lipoinska kiselina, kao aktivna supstanca, u svom sastavu sadrži neke bjeloruske generike berlicija.

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Thiocon750–810Otopina s tioktičnom kiselinom koristi se za liječenje periferne senzorno-motorne polineuropatije.

Ne preporučuje se prijem djeci, trudnicama i dojiljama.

Thiocta800–870Najbolji bjeloruski analog na bazi alfa lipoične kiseline. Princip djelovanja lijeka sličan je mehanizmu rada vitamina grupe B.

Terapija lijekovima pomaže poboljšati funkciju perifernih živaca kod dijabetičke polineuropatije.

Thiogamma ili Thioctacid?

Tioktacid je sličan lijek baziran na istoj aktivnoj tvari.

Spektar primene tioktacida je pogodan:

  • liječenje neuropatija,
  • bolest jetre
  • poremećaji metabolizma masti,
  • ateroskleroza,
  • opijenost,
  • metabolički sindrom.

Nakon pregleda pacijenta i uspostavljanja određene dijagnoze, liječnik sastavlja režim uzimanja lijeka. U pravilu, liječenje započinje primjenom ampula farmakološkog lijeka Thioctacid 600 T u 1600 mg tijekom 14 dana, nakon čega slijedi oralna primjena Thioctacid BV, 1 tableta dnevno prije jela.

Oblik BV (brzo otpuštanje) može zamijeniti intravenske injekcije, jer omogućava veću probavljivost aktivne komponente. Trajanje liječenja je dugo jer tijelo mora stalno primati aktivnu tvar kako bi se osiguralo potpuno funkcioniranje.

Tioktacidne tablete

Kada se daje intravenski, važna je brzina unošenja lijekova u organizam. Jedna ampula se daje 12 minuta, jer je preporučena brzina davanja lijeka 2 ml u minuti. Tioktična kiselina reagira na svjetlost, pa se ampula uklanja iz pakovanja samo prije upotrebe.

Za pogodno davanje, Thioctacid se može koristiti u razblaženom obliku. Za to se ampula lijeka otopi u 200 ml fiziološke fiziološke otopine, zaštiti bočicu od sunčeve svjetlosti i ubrizgava u krvotok 30 minuta. Razređena Thioctacid zadržava odgovarajuću zaštitu od sunčeve svetlosti čuva se 6 sati.

Predoziranje se primjećuje uz povišene doze lijeka, što rezultira intoksikacijom. Dokazuju ga mučnina, povraćanje, glavobolja, sindrom zatajenja više organa, trombohemoragični sindrom, hemoliza i šok.

Konzumiranje alkohola u fazi liječenja je kontraindicirano, jer dovodi do teškog trovanja, konvulzija, nesvjestice i mogućeg smrtnog ishoda.

Ako se otkriju ovi simptomi, neophodna je pravovremena hospitalizacija i bolnička radnja usmjerena na detoksikaciju.

Kada se izvodi infuzija Thioctacid 600 T, negativne nuspojave nastaju kada se lijek daje brzo.

Mogu se pojaviti konvulzije, vjerovatno porast intrakranijalnog pritiska, apneje. Ako pacijent ima individualnu netoleranciju na lijek, tada je pojava alergijskih reakcija, na primjer, kožni osip, svrbež, anafilaksija, Quinckeov edem, neizbježna. Postoji vjerovatnoća da će biti oštećena funkcija trombocita, pojava naglog krvarenja, preciznog krvarenja na koži.

Kada uzimaju Thioctacid B tablete, pacijente ponekad uznemiruju probavni poremećaji: mučnina, povraćanje, gastralgija, neispravan rad crijeva. Zbog svojstva tioktacida, ioni metala i pojedinačni elementi u tragovima vežu se zajedno sa gvožđem, kalcijumom, magnezijumom ili celim vitaminsko-mineralnim kompleksima.

Ljudi koji uzimaju inzulinsku terapiju ili uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi trebaju imati na umu da tioktična kiselina povećava stopu iskorištenja glukoze, pa morate pažljivo nadzirati nivo šećera i prilagoditi doziranje tvari za snižavanje šećera.

Zbog pojave teško topivih hemijskih spojeva, tioktacid se ne miješa sa Ringerovim rastvorima, monosaharidima i otopinama sulfidnih skupina.

U usporedbi s Tiogammom, Thioctacid ima mnogo manje kontraindikacija, koje uključuju samo trudnoću, dojenje, djetinjstvo i individualnu netoleranciju na komponente lijeka.

Ostali strani analozi

Popis koji sadrži najnovije uvozne sinonime predmetnog lijeka nadopunit će listu lijekova proizvedenih u Rusiji i donijeti najbolji izbor.

    Tiogamma. Ako vam je potrebna kvalitetna zamjena s jeftinim stranim sinonimom za berlition, trebali biste razmisliti o tiogammi. Metabolički agens koji regulira metaboličke procese, holesterol, rad jetre, koji ima detoksikacijski učinak.

Zemlja porijekla - Njemačka. Prosječna cijena je 210-1900 rubalja. Tioktacid. Opseg lekova je dijabetička i alkoholna polineuropatija. Alat ima sastav i kontraindikacije slične berliciji.

Efikasan hepatoprotektor, sa hipoholesterolemijom i hipoglikemijskom funkcijom. Lijek se proizvodi u Švicarskoj, Njemačkoj. Prosječna cijena je 1500–2590 rubalja.

  • Espa lipon. Lijek reguliše metabolizam ugljikohidrata i lipida, efikasan je hepatoprotektor. Jedna ampula s lijekom košta samo 85 rubalja. Alat se može nazvati uvoznim analogom iz jeftinije kategorije. Zemlja porijekla - Njemačka. Prosječna cijena je 85-700 rubalja.
  • Berlition i njegovi sinonimi imaju hepatoprotektivne, hipoholesterolemičke, hipoglikemijske i hipolipidemijske efekte. Nuspojave mogu uključivati ​​mučninu, žgaravicu, hipoglikemiju ili urtikariju, ali vrlo rijetko. Nije dopuštena upotreba tokom trudnoće, dojenja, u djetinjstvu.

    Thiogamma ili Berlition?

    Proizvođač analognih proizvoda registrovan je u Njemačkoj, aktivna supstanca kupuje se u Kini. Postoji zabluda da je Berlition financijski mnogo profitabilniji, ali to nije tačno.

    Ampule Berlition

    Oblik oslobađanja su ampule i tablete s dozom od 300 mg, broj tableta u pakovanju je mnogo manji, što znači da morate koristiti dvostruku dozu za postizanje terapijske dnevne doze alfa lipoične kiseline. Slijedom toga, povećava se cijena kursa.

    Aktivni sastojak (INN)

    Aktivna komponenta lijeka s terapeutskim učinkom je tioktična kiselina, poznata i kao lipoinska ili α-lipoična kiselina.

    Tioktična kiselina je endogeni antioksidans sa svojstvima koenzima, sposoban za:

    • Prevladajte otpornost na inzulin povećanjem sinteze glikogena u ćelijama jetre i smanjenjem količine glukoze u krvi,
    • poboljšati endonvaskularni protok krvi,
    • pojačati provođenje nervnih impulsa, slabeći simptome neurološkog nedostatka polineuropatije,
    • normalizuju jetru.

    Što se tiče biokemijskih svojstava, tioktična kiselina koja se koristi kao aktivna komponenta slična je učinku koju vitamini grupe B. imaju na tijelo.Učestvujući u metaboličkim procesima, utječe na metabolizam ugljikohidrata i lipida, uključujući holesterol.

    Aktivna komponenta lijeka Berlition proizvodi hipoglikemijske, hipolipidemične, hipoholesterolemičke i hepatoprotektivne efekte.

    Propisati lijek za liječenje polineuropatije. Kao rezultat njegove upotrebe, vraćaju se funkcionalne sposobnosti perifernih živaca.

    Grupni analozi

    Tioktacid je odlična zamjena za Berlition, iako košta malo više. Na primjer, ampule koštaju oko 1600 rubalja za 5 komada, a 30 tableta (600 mg aktivnog sastojka u svakoj) košta oko 2000 rubalja. Proizvođač je Pharma GmbH i Co.KG Švicarska.

    Aktivni sastojak je lipoična kiselina. To je endogeni antioksidans rastvorljiv u vodi i masti. Ima protivupalno, hepatoprotektivno, hipoglikemijsko, choleretic efekat.

    Indikacije za upotrebu tioktacida su:

    1. Neuropatija, uključujući dijabetičare i alkoholičare.
    2. Lezije sistemskog vezivnog tkiva ili živca lica.
    3. Cerebralni infarkt, Parkinsonova bolest.
    4. Akutni virusni hepatitis.
    5. Dijabetička retinopatija, dijabetički edem makule.
    6. Glaukoma
    7. Masna degeneracija jetre.
    8. Ciroza.
    9. Nekakulusni holecistitis.

    Tioktacidne tablete treba uzimati 20-30 minuta prije jela. Optimalna doza je 1 tableta dnevno. Trajanje terapije je 2-5 tjedana, ponekad se tečaj provodi u nekoliko faza. Otopina se daje intravenski, dovoljno je davati 1 ampulu dnevno. Prethodno mešano sa natrijum-hloridom 0,9%.

    Tioktacid je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na aktivne komponente, trudnoće, dojenje, kao i djece mlađe od 18 godina. Nuspojave: reakcije preosjetljivosti, edemi na mjestu uboda, probavni poremećaji, hipoglikemija, anafilaktički šok.

    Dialipon je odličan analog Berlition-a u tabletama. Ovaj lijek je relativno jeftin - oko 350-400 rubalja po 30 kapsula (300 mg aktivnog sastojka u svakoj). Proizvođač zamjene je kompanija Farmak (Ukrajina).

    Djelatna tvar Dialipona ima protuupalno djelovanje, stabilizira metabolizam ugljikohidrata, smanjuje šećer u krvi, normalizira iskorištavanje lipida, uspješno se bori protiv fibroze jetre, sprječava razvoj pretilosti jetre i jetrene kome.

    Prema uputstvu za upotrebu, Dialipon se koristi u lečenju alkoholne i dijabetičke neuropatije. Ali prema liječnicima, lijek se može propisati i za akutni virusni hepatitis, toksično oštećenje jetre, cirozu, masnu degeneraciju jetre pa čak i aterosklerozu, psorijazu, ekcem.

    Kapsule treba uzimati 10-20 minuta prije obroka. Na dan je dovoljno uzeti 2 kapsule, odnosno jednu prije doručka, drugu - prije večere. Trajanje terapije bira se pojedinačno. U prosjeku se ukrajinski analog Berlition koristi 3-4 sedmice, ponekad 5-7 tjedana.

    Kontraindikacije za upotrebu leka su:

    1. Preosjetljivost na alfa lipoičnu kiselinu.
    2. Trudnoća
    3. Period dojenja
    4. Maloljetno doba.
    5. Uzimanje lijekova koji uključuju željezo ili magnezijum.

    Nuspojave Dialipona su vrlo rijetke. Poznati su izolovani slučajevi kada su se pacijenti tijekom uzimanja kapsula žalili na proljev i bolove u trbuhu. U osoba sa preosjetljivošću na lipoičnu kiselinu moguće su anafilaktičke i alergijske reakcije.

    Thiogamma je takođe dobra zamjena za Berlition. Lijek proizvodi u Njemačkoj Verwag Pharm. Prosječna cijena tableta je 900 rubalja po 30 komada (600 mg). Što se tiče otopine za infuziju, on košta oko 1650-1700 rubalja za 10 boca (50 ml).

    Aktivna komponenta Thiogamme ima pozitivan učinak na hepatobiliarni sistem. Alfa-lipoinska kiselina snižava šećer u krvi, normalizuje metabolizam holesterola, vraća integritet hepatocita, veže slobodne radikale, pozitivno utiče na funkcionalnost žučnog peska.

    Indikacije za upotrebu Thiogamme su:

    • Dijabetička polineuropatija.
    • Akutni virusni / lijek hepatitis.
    • Ciroza jetre.
    • Cerebralni infarkt.
    • Parkinsonova bolest.
    • Masna degeneracija jetre.

    Doziranje za Tiogammu je standardno - 1 kapsula dnevno, uzima se u trajanju od 3-5 tjedana. Otopina se daje putem kapi, odnosno intravenski. Dnevno se primjenjuje 1 bočica. Kurs traje od 2 do 4 sedmice, ponekad 5-6 sedmica.

    Tiogamma je kontraindicirana trudnicama i dojiljama, djeci, osobama preosjetljivim na njenu aktivnu komponentu. Među nuspojavama izdvajaju se reakcije preosjetljivosti i probavni poremećaji koji se razrješavaju nakon prekida kursa.

    Esencijalni fosfolipidi

    Ako slični lijekovi na bazi lipoinske kiseline nisu prikladni, tada se mogu koristiti drugi hepatoprotektori. U liječenju patologija jetre naširoko se koriste takozvani esencijalni fosfolipidi (EFL).

    Šta je ovo Ovi lijekovi se baziraju na specijalizovanoj supstanci. Kao aktivni sastojak u pravilu se koriste fosfolipidi dobiveni iz soje. Takvi spojevi sadrže puno alfa-tokoferola.

    1. Vratite integritet hepatocita.
    2. Normalizira metabolizam lipida, smanjuje lipoproteine ​​visoke gustoće, poboljšava iskorištavanje holesterola uopšte.
    3. Stabilizirajte protok krvi u žilama jetre.
    4. Oni zaustavljaju upalne procese, bore se protiv fibroze i ciroze.
    5. Sprečiti razvoj masne jetre.
    6. Oni smanjuju litogenost žuči i normalizuju njena fizičko-hemijska svojstva uopšte.
    7. Imaju antioksidacijske i stabilizirajuće efekte na membrane.
    8. Uklonite toksine i toksine iz tijela.

    Esencijalni fosfolipidi su dostupni u obliku kapsula i infuzijskih rastvora. Uzimanje kapsula / tableta ili injekcija potrebno je vršiti 1-2 mjeseca, jer će u protivnom učinak biti suptilan.

    EFL su dobri jer imaju mali broj kontraindikacija. U pravilu nisu propisani za antifosfolipidni sindrom ili preosjetljivost na aktivne komponente. EFL možete koristiti za trudnice i dojeće žene, kao i za djecu stariju od 12 godina.

    Indikacije za njihovu upotrebu su bolesti poput ciroze, fibroze, masne jetre, ateroskleroze, psorijaze, ekcema, hroničnog ili akutnog hepatitisa bilo koje etiologije, radijacijske bolesti.Esencijalni fosfolipidi mogu se upotrebljavati i u slučaju intoksikacije, jer aktivne komponente lijekova normaliziraju detoksikacijsku funkciju jetre.

    Najbolji predstavnici EFL-a smatraju se u tabeli.

    Ime.Cena
    Essentiale Forte N.600-680 rubalja po 30 kapsula.
    Rezalyut Pro.400 rubalja za 30 kapsula.
    Phosphoncial. Radi se o jeftinom EFL-u ruske proizvodnje.300-420 rubalja po 30 kapsula.
    Chepagard Asset.560-800 rubalja po 30 kapsula.
    Essentiale N.960-1100 rubalja za 5 ampula.

    Esencijalni fosfolipidi se mogu uzimati zajedno sa pripravcima lipoične kiseline i bilo kojim drugim hepatoprotektorima, uključujući dodatke prehrani, aminokiseline, UDCA i tablete životinjskog porijekla.

    Ursodeoksiholna kiselina

    Žučne kiseline su posebna klasa hepatoprotektora. Lijekovi u ovom segmentu su dobra alternativa lipoičnoj kiselini. Aktivna komponenta žučnih kiselina je ursodeoksiholična kiselina (UDCA).

    UDCA ima visoka polarna svojstva. Koristi se uglavnom u liječenju patologija žučnog mjehura. Dokazano je da kiselina savršeno bori protiv upalnih procesa u žučnoj kesici, normalizira sintezu i prolazak žuči, pomaže u smanjenju zasićenja žuči kolesterolom i sprečava stvaranje kamenja u mjehuru.

    Takođe ursodeoksiholna kiselina:

    • Povećava otpornost organizma na infekcije. Zato se žučne kiseline naširoko koriste u kompleksnom liječenju akutnog virusnog hepatitisa.
    • Neutralizira slobodne radikale.
    • Ubrzava regenerativne procese u jetri.
    • Normalizira metabolizam lipida i proteina.
    • Odlaže napredovanje fibroze na pozadini steastohepatitisa, varikoznih vena jednjaka, cistične fibroze, bilijarne ciroze.

    Indikacije za upotrebu ursodeoksiholične kiseline su kolelitijaza, hronični hepatitis (virusni, autoimuni, lijekovi, toksični), primarna bilijarna ciroza u nedostatku dekompenzacije, intrahepatična artrezija bilijarnih kanala, kolestaza, diskinezija žučnih kanala, refluksna-kolelecistoza želuca , hronični oblik opisthorhijaze.

    Žučne kiseline su dostupne u obliku tableta za oralnu primjenu. Najbolji alati u ovom segmentu su:

    Gore navedeni Berlition nadomjestci kontraindicirani su u slučaju preosjetljivosti na UDCA, akutnih upalnih bolesti žučnog mjehura i žučnih kanala, ciroze u fazi dekompenzacije, teških povreda bubrega ili gušterače, prisustva krupnog kamenja u žučnoj kesici. Takođe, lekovi u ovom segmentu nisu propisani tokom trudnoće i dojenja, kao ni deci mlađoj od 12 godina.

    Aminokiseline na bazi ademethionina

    Mnogo pozitivnih recenzija ostavlja o aminokiselinama na bazi ademetionina.

    Ovi lijekovi sudjeluju u sintezi fosfolipida i biološki aktivnih tvari. Oni su nešto skuplji od EFL-a, UDCA i lipoične kiseline.

    Aminokiseline su posebno efikasne za alkoholna, toksična i ljekovita oštećenja hepatobilijarnog sistema, jer ademetionin brzo normalizuje detoksikacijsku funkciju jetre.

    Takođe ova supstanca:

    • Ima blago antidepresivno dejstvo.
    • Zaustavlja upalu u jetri i žučnoj kesici.
    • Ubrzava lokalne regenerativne procese.
    • Normalizira metabolizam lipida i efikasno se bori protiv jetrene masne hepatoze.
    • Ublažava simptome povlačenja.
    • Ima antioksidativno i neuroprotektivno dejstvo.
    • Sprečava razvoj fibroze.

    Do danas se koriste 2 lijeka na bazi ademetionina - Heptral i Heptor. Indikacije za njihovu upotrebu su masna jetra, hronični hepatitis, oštećenje jetre toksičnih i lijekova, akutni virusni hepatitis, nekalkulusni holecistitis, holangitis, ciroza, encefalopatija, intrahepatična kolestaza u trudnica, depresivni simptomi.

    Prije upotrebe hepatoprotektora morate uzeti u obzir da se oni slabo kombiniraju s antidepresivima i lijekovima za smirenje.

    Kontraindikacije za upotrebu su genetski poremećaji koji utiču na metioninski ciklus, izazivajući homocistinuriju ili hiperhomocisteinemiju, maloljetnost, preosjetljivost na ademetionin. Nuspojave: probavni poremećaji, oslabljena funkcionalnost CCC-a, artralgija, astenija, zimica, alergijske reakcije, infekcije mokraćnog sustava, neurogeni poremećaji.

    Thiogamma ili Oktolipen?

    Analog ruske proizvodnje po atraktivnoj cijeni za ambalažu. Ali kad se izračunava cijena tečaja, postaje jasno da je cijena liječenja na nivou skupljih sredstava.

    Opseg Oktolipena mnogo je manji, budući da ima samo dvije indikacije za propisivanje - dijabetičku i alkoholnu polineuropatiju.

    Po biohemijskim svojstvima slična vitaminima grupe B.

    Alpha lipon

    Dostupan u obliku tableta, čija je aktivna komponenta tioktična kiselina u koncentraciji od 300 mg. Svaka tableta obložena je zaštitnom ljuskom, tako da dolazi do otapanja lijeka u crijevnoj šupljini, a ne u želucu. Tako se izbjegava iritacija osjetljive sluzokože želuca. Tioktična kiselina utiče na ćelijski metabolizam, poboljšava moždanu cirkulaciju.

    Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

    Alpha-lipon je indiciran za upotrebu kod pacijenata koji pate od polineuropatije. Najčešće se lek koristi za kompleksno liječenje komplikacija dijabetesa kada prekomjerna koncentracija glukoze u krvi poremeti rad živčanih završetka. Može se koristiti za obnovu tijela od teške alkoholne intoksikacije, terapija za cirozu jetre i zatajenje ovog organa.

    Među kontraindikacijama upotrebe lijeka postoji samo jedno ograničenje upotrebe lijeka. Ovo je pojedinačna netolerancija na aktivnu tvar tableta koja se izražava alergijskom reakcijom. Ne koristi se za liječenje djece, trudnica, kao ni žena koje doje dijete. 2 tablete se uzimaju jednom dnevno 30 minuta prije jela. Prosječno trajanje liječenja je 10-20 dana. Ako je potrebno, terapija se može produžiti na insistiranje ljekara.

    To je lijek koji se temelji na prirodnim sastojcima. Djelatna tvar tableta Apilak je matična mliječ koju proizvode žlijezde radnih pčela koje hrane hranjive ličinke. Smatra se snažnim biološkim stimulansom kardiovaskularnog i nervnog sistema. Dostupno u obliku blijedožutih tableta.

    Razlikuju se sljedeće indikacije za uporabu Apilaka:

    • koronarna ateroskleroza,
    • kršenje moždane cirkulacije, što dovodi do smanjenja njezinog učinka, ili pojave različitih disfunkcija,
    • poremećaj probavnog sistema izazvan upalnim procesima u tkivima gušterače (posebno koristan za pacijente sa šećernom bolešću i pankreatitisom),
    • polineuropatija i ostali neurološki poremećaji.

    Značajka Apilak-a je farmakološko svojstvo aktivne tvari da stimulira nervni sistem, poboljšavajući provodljivost neuronskih impulsa iz centara mozga do mišićnih vlakana. Lijek je kontraindiciran osobama sklonim alergijama na pčelarske proizvode, kao i onima koji pate od Addisonove bolesti. Uzimajte po 1 tabletu 3 puta dnevno. Lijek se stavlja ispod jezika i otapa se dok se potpuno ne otopi. Djeci i adolescentima propisano je pola tablete. Trajanje terapije je 10-15 dana.

    Vitagren Balm

    Balzam je tamno smeđe boje koji ima specifičan biljni miris. Sastav lijeka je potpuno prirodan, dobiven kao rezultat izdvajanja alkohola korisnih tvari iz sljedećih biljaka i proizvoda:

    1. Osušeni šipak.
    2. Cvjetovi jagoda.
    3. Pčelinji propolis, prethodno očišćen od nečistoća.
    4. Silkworm Grena.

    Sve ove ljekovite biljke i drugi prirodni sastojci infuzni su etilnim alkoholom u koncentraciji od 40%. Uzima se oralno po 15 ml. 1-2 puta dnevno 30 minuta prije jela. Vitagren balzam preporučuje se piti ujutro, jer lijek ima stimulativno djelovanje na centralni nervni sistem i njegov završetak u cijelom tijelu. Ako uzimate lijek uveče, tada je moguća pretjerana psiho-emocionalna uzbuđenost, nesanica, promjene raspoloženja.

    Prema svojim farmakološkim svojstvima, balzam Vitargen je analog Berlition tableta. Indikacije za upotrebu lijeka su sljedeće:

    Čitateljima naše stranice nudimo popust!

    • discirkulatorna encefalopatija koja je u 1. fazi svog razvoja,
    • hronične bolesti digestivnog trakta, nastale uslijed poremećaja metabolizma,
    • prekomjerni rad tijela uzrokovan jakim psihoemocionalnim i fizičkim stresom,
    • disfunkcije centralnog nervnog sistema,
    • slaba provodljivost neuronskih impulsa duž nervnih završetaka.

    Lijek je indiciran za liječenje bolesnika sa dijabetičkom polineuropatijom, kada se pojavila neurološka bolest povezana s viškom kristala šećera u krvi. Trajanje terapije je 20-30 dana. Lijek se ne preporučuje za upotrebu u slučaju sljedećih faktora:

    • urođena ili stečena netolerancija na alkohol i lijekove proizvedene na bazi etilnog alkohola,
    • koronarna bolest srca ili prethodno prebačeni infarkt miokarda,
    • arterijska hipertenzija
    • akutne patologije bubrega i jetre,
    • ovisnost o ovisnosti o alkoholu,
    • stanje trudnoće ili dojenja novorođenčeta,
    • Vožnja vozilima i mehanizmi kojima je potrebna veća pažnja.
    • uzrasta dece.

    Nedostatak ovog analoga Berlition-a je što je balzam kreiran na bazi etil-alkohola. Ovaj faktor izaziva veliki broj medicinskih kontraindikacija upotrebi lijeka u sistemskoj terapiji širokog spektra pacijenata.

    Mišljenje ljekara

    Većina liječnika specijaliziranih za liječenje patologija cerebralne cirkulacije, poremećaja središnjeg nervnog sustava, smatra da su tablete Actovegin najbolji analog Berlition-a.

    Pogodni su za kompleksnu terapiju kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, a mogu se koristiti kao sredstvo simptomatskog liječenja pogoršanja bolesti.

    Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

    Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

    Farmakološka svojstva lijekova

    Pošto su lekovi sinonimni, oni sadrže istu glavnu komponentu - alfa lipoičnu kiselinu (druga imena - vitamin N ili tioktičnu kiselinu). Ima antioksidativna svojstva.

    Treba napomenuti da je alfa-lipoinska kiselina slična u biohemijskom učinku na vitamine grupe B. Obavlja vitalne funkcije:

    1. Alfa-lipoinska kiselina štiti staničnu strukturu od oštećenja peroksidom, smanjuje šanse za razvoj ozbiljnih patologija vezanjem slobodnih radikala i općenito sprečava prerano starenje tijela.
    2. Alfa-lipoinska kiselina smatra se kofaktorom koji učestvuje u procesu metabolizma mitohondrija.
    3. Djelovanje tioktične kiseline usmjereno je na smanjenje glukoze u krvi, povećanje glikogena u jetri i prevazilaženje inzulinske rezistencije.
    4. Alfa-lipoinska kiselina reguliše metabolizam ugljenih hidrata, lipida, kao i holesterola.
    5. Aktivna komponenta povoljno djeluje na periferne živce, poboljšavajući njihovo funkcionalno stanje.
    6. Tioktična kiselina poboljšava rad jetre, štiteći tijelo od utjecaja unutrašnjih i vanjskih faktora, posebno alkohola.

    Osim tioktične kiseline, Berlition uključuje niz dodatnih supstanci: laktozu, magnezijum stearat, natrij kroskarmeloza, mikrokristalnu celulozu, povidon i hidratirani silicijum dioksid.

    Lijek Thioctacid, pored aktivne komponente, sadrži malu količinu nisko supstituirane hidroksipropil celuloze, hidroksipropil celulozu, hipromelozu, magnezijum stearat, makrogol 6000, titan dioksid, kinolin žutu, indigo karmin i talk.

    Doziranje lijekova

    Razina šećeraMeneŽeneSagnite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke Nivo0,58 Pretraga nije pronađenaPodelite dob muškarcaAge45 PretraživanjeNe pronađenoNavedite dob ženeAge45 TraženjeNije pronađeno

    Prije svega, treba napomenuti da je neovisna upotreba droga strogo zabranjena. Lijekove možete kupiti samo na recept koji je propisao ljekar nakon konsultacija.

    Zemlja proizvođača lijeka Berlition je Njemačka. Ovaj lijek je dostupan u obliku ampula od 24 ml ili u tabletama od 300 i 600 mg.

    Tablete se uzimaju oralno, ne treba ih žvakati. Početna doza je 600 mg jednom dnevno, najbolje prije jela na prazan stomak. Ako pacijent s dijabetesom pati od oslabljene funkcije jetre, propisano mu je od 600 do 1200 mg lijeka. Kada se lijek daje intravenski u obliku otopine, prvo se razrjeđuje sa 0,9% natrijum-hlorida. Umetak s uputama može se detaljnije pronaći s pravilima parenteralne primjene lijeka. Treba imati na umu da kurs liječenja ne može biti produžen duže od četiri sedmice.

    Lijek Thioctacid proizvodi švedska farmaceutska kompanija Meda Pharmaceuticals. Lijek proizvodi u dva oblika - tablete od 600 mg i otopina za injekcije u ampulama od 24 ml.

    Uputa ukazuje na to da je ispravnu dozu moguće utvrditi samo stručno osoblje. Početna prosječna doza je 600 mg ili 1 ampula otopine koja se daje intravenski. U težim slučajevima može se propisati 1200 mg ili kapnuti 2 ampule. U ovom slučaju tijek liječenja je od dvije do četiri sedmice.

    Ako je potrebno, nakon jednog tečaja terapije, provodi se mjesečna pauza, a potom pacijent prelazi na oralno liječenje u kojem dnevna doza iznosi 600 mg.

    Koje je bolje: Berlition ili Thioctacid?

    Lijekovi Berlition (iz tvrtke Berlin-Chemie) i Thioctacid (proizvođač Pliva) imaju zajedničku komponentu - aktivnu tioktičnu kiselinu - i sinonim su za isti terapeutski učinak.

    Po kvalitetu oni nisu inferiorni jer se oboje proizvode dobro poznati farmaceutski koncerni. Glavne razlike lijekova su u koncentraciji aktivne tvari, sadržaju dodatnih komponenti i trošku.

    Tioktacidne 600 HR tablete

    Berlition u ampulama proizvodi se u 300 i 600 jedinica, ampule tioktacida za iv primjenu dostupne su u koncentracijama od 100 i 600 jedinica. i nose komercijalno ime Thioctacid 600 T.

    Za terapijsku upotrebu iv infuzija s tioktičnom kiselinom u malim dozama, prednost će biti primjena tioktacida. Oblik tablete Berlition sadrži 300 mg tioktične kiseline, tablete tiaktocida - 600 mg, komercijalno poznate kao Thioctacid BV. Ako liječnik propiše lijek s niskom koncentracijom, bolje je odabrati Berlition.

    Ako su oba lijeka prikladna za količinu aktivne tvari, tada se preporučuje odabrati onaj koji pacijent bolje podnosi.

    Nije posljednja uloga u odabiru lijeka njihova cijena.Budući da Berlition košta gotovo pola cijene tioktacida, vjerovatno će ga odabrati ljudi s ograničenim proračunom.

    Sa gledišta medicinske prakse, oba su lijeka jednaka. Koji će u boljoj situaciji biti bolji može se utvrditi samo eksperimentalno.

    Srodni videozapisi

    O prednostima tioktične kiseline za dijabetes u videu:

    Berlition je efikasan lijek koji se koristi u liječenju neuropatije različitog porijekla. Njegov značajan nedostatak su visoki troškovi zbog uvoza iz inostranstva.

    U slučaju imenovanja Berlition-a, sasvim je moguće zamijeniti ga pristupačnijim, ali ne inferiornim učinkom, lijekovima na bazi tioktične kiseline, koje proizvode domaće ili strane farmaceutske kompanije.

    Berlition 600 - upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

    Berlition 600 je lijek koji proizvodi najveća farmaceutska kompanija Berlin Chemie AG (Njemačka) za liječenje bolesti uzrokovanih ili kompliciranim metaboličkim poremećajima.

    A16AX01 (tioktična kiselina).

    Oslobađanje oblika i sastava

    Dostupno u dva farmakološka oblika:

    1. Produžena kapsula izrađena je od ružičaste želatine. Unutra se nalazi žućkasta masa u obliku paste, koja se sastoji od tioktične kiseline (600 mg) i tvrde masti, a predstavljena je trigliceridima srednjeg lanca.
    2. Oblik za doziranje otopine za kapljice i intravenozno davanje pakiran je u ampule sa zatamnjenim staklima, na koje se na mjestu odmora nanose naizmjenične trake zelene i žute boje. Ampula sadrži bistri koncentrat s blagim zelenkastim tonom. Sastav uključuje tioktičnu kiselinu - 600 mg, a kao dodatne supstance - otapala: etilendiamin - 0,155 mg, destilovana voda - do 24 mg.

    Dozirni oblik otopine za kapljice i intravenozno davanje, pakiran je u ampule sa zatamnjenim staklima.

    Kartonsko pakovanje sadrži 5 komada ampula u plastičnoj ladici.

    Farmakokinetika

    Kada koristite kapsulu ili tabletu Berlition 600, tioktična kiselina brzo prodire kroz stijenke creva. Istodobni unos lijeka i hrane smanjuje njegovu apsorpciju. Najviša vrijednost tvari u krvnoj plazmi opažena je 0,5-1 sat nakon primjene.

    Ima visok stupanj bioraspoloživosti (30-60%) prilikom uzimanja kapsula, uslijed presistemske (s početnim prolazom jetre) biotransformacije.

    Kada ubrizgavate lijek, ta brojka je niža. U ćelijama organa se tioktična kiselina razgrađuje. Nastali metaboliti u 90% izlučuju se putem bubrega. Nakon 20-50 minuta otkriven je samo ½ volumena tvari.

    Istodobni unos lijeka i hrane smanjuje njegovu apsorpciju.

    Kada koristite čvrste farmakološke oblike, nivo biotransformacije ovisi o stanju gastrointestinalnog trakta i količini tekućine kojom se lijek ispira.

    Indikacije za upotrebu

    Terapija tioktičnom kiselinom propisana je za:

    • ateroskleroza,
    • gojaznost
    • HIV
    • Alzheimerova bolest
    • bezalkoholni steatohepatitis,
    • polineuropatija zbog intoksikacije dijabetesom i alkoholom,
    • masna hepatoza, fibroza i ciroza jetre,
    • oštećenja virusa i parazita organa,
    • hiperlipidemija,
    • trovanje alkoholom, blijedog plijena, soli teških metala.

    Lijek se ne smije propisati za preosjetljivost na alfa lipoičnu kiselinu i komponente lijeka. Upute za upotrebu propisuju ograničenja za prijem za sljedeće grupe pacijenata:

    • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
    • trudnica i dojilja.

    Trudnicima i dojiljama ne preporučuje se uzimanje lijeka.

    Inkapsulirani lijek sadrži sorbitol, tako da se lijek ne koristi za nasljednu bolest - malabsorpciju (netolerancija na dekstrozu i fruktozu).

    Kako uzeti Berlition 600?

    Doziranje i režim doziranja ovise o patologiji, individualnim karakteristikama pacijentovog tijela, pratećim bolestima i težini metaboličkih poremećaja.

    Lijek se daje oralno odraslim osobama u dnevnoj dozi od 1 kapsule (600 mg / dan).

    Prema indikacijama, količina se povećava, razbijajući dozu na 2 doze, - jednu kapsulu 2 puta dnevno kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

    Utvrđeno je da terapeutski učinak na živčano tkivo ima jednokratna primjena 600 mg lijeka. Lečenje traje 1-3 meseca. Iznutra se droga pije pola sata prije jela, ispere vodom.

    Lijek se uzima oralno, pola sata prije jela, ispere vodom.

    Kada se propisuje lijek u obliku infuzija (kapalica), on se daje kap po kap na početku terapijskog procesa. Dnevna doza je 1 ampula. Prije upotrebe, sadržaj se razrijedi 1:10 s 0,9% fiziološkom otopinom (NaCl). Kapaljka se regulira polagano (30 min.) Kapanjem lijeka. Kurs terapije je 0,5-1 mesec. Po potrebi se propisuje suportivni tretman u kapsuli od 0,5-1.

    Berlition imenovanje za 600 djece

    Uputa ne preporučuje terapiju Berlitionom ako su pacijenti deca i adolescenti. Ali s umjerenim i teškim oblikom dijabetičke periferne polineuropatije, lijek se koristi kako je propisao liječnik. U početnoj fazi terapije daje se intravenski u preporučenoj dozi 10-20 dana.

    Uputa ne preporučuje terapiju Berlitionom ako su pacijenti deca i adolescenti.

    Nakon stabilizacije pacijent se prebacuje na oralnu primjenu. Kao rezultat brojnih studija, nije pronađen negativan učinak na neformirani i rastući organizam. Lijek je propisan u ponovljenim kursevima nekoliko puta godišnje. Kao preventivna mjera lijek se uzima duže vrijeme.

    Liječenje dijabetesa

    U lečenju dijabetičke patologije i njenih komplikacija, među kojima je najteža dijabetička polineuropatija, najbolji tretman su lekovi s alfa-lipoičnom kiselinom. Lijek pokazuje brzi pozitivni rezultat s infuzijom u preporučenoj dozi za odrasle, a za jačanje učinka koristi se kapsula.

    Jer Budući da lijek utječe na metabolizam glukoze, njegov unos zahtijeva redovito praćenje razine šećera.

    Jer Budući da lijek utječe na metabolizam glukoze i modulira unutarćelijske signalne putove, posebno inzulin i nuklear, njegov unos zahtijeva redovito praćenje razine šećera, a potrebno je i smanjiti dozu inzulina ili hipoglikemijskih lijekova.

    Nuspojave

    Sa individualnom osjetljivošću na komponente lijeka, primjećuju se nuspojave od različitih organa i sistema.

    Izuzetno je rijetko da lijek ima negativan učinak na sistem hematopoeze, što se manifestuje u obliku:

    • manja krvarenja (purpura),
    • vaskularna tromboza,
    • trombocitopatija.

    Izuzetno je rijetko da lijek ima negativan učinak na sistem hematopoeze, što se manifestuje u obliku vaskularne tromboze.

    Centralni nervni sistem

    Rijetko je negativna reakcija na lijek iz centralnog nervnog sistema. Ako se to dogodi, pojavljuje se u obliku:

    • grčevi mišića
    • udvostručavanje vidljivih objekata (diplopija),
    • distorzije organoleptičke percepcije.

    Sa strane središnjeg nervnog sistema, lijek može imati negativnu reakciju u obliku mišićnih grčeva.

    Iz imunog sistema

    Manifestira se u obliku sljedećih simptoma:

    • lokalni osip na koži,
    • crvenilo
    • osećaj svrbeža
    • dermatoze.

    Alergija je jedna od nuspojava uzimanja lijeka.

    Injekcije mogu biti praćene crvenilom i nelagodom u području primjene.

    Posebna uputstva

    Pripremljena rješenja su fotoosjetljiva, pa ih treba pripremiti neposredno prije primjene ili zaštititi sitotjeranim od neprozirnih materijala. Kod dijabetesa je indicirano redovno praćenje sastava krvi.

    Unos alkohola tijekom terapije ovim lijekom utječe na brzinu metaboličkih procesa i smanjuje učinkovitost lijeka. Pacijent bi trebao u potpunosti isključiti upotrebu etilnog alkohola tokom trajanja liječenja.

    Pacijent bi trebao u potpunosti isključiti upotrebu etilnog alkohola tokom trajanja liječenja.

    Upotreba tokom trudnoće i dojenja

    Ne postoje potvrđene studije o prodiranju lijeka kroz placentu fetusa i mogućem transportu u mlijeko Berlition 600, stoga se ne preporučuje njegovo korištenje tijekom gestacije i u razdoblju dojenja. Ako je potrebno, terapijska primjena trudnica treba procijeniti rizike i stupanj opravdanosti imenovanja. Tokom dojenja, bebu treba prebaciti u mešavinu.

    Prilikom nošenja fetusa ne preporučuje se upotreba lijeka.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Zajedno s primjenom Berlition 600, ne preporučuje se propisivanje lijekova koji sadrže metale (platina, zlato, željezo). Potrebno je redovito ispitivanje i prilagođavanje doze antidijabetičkih lijekova. Lijek se ne kombinira sa Ringer-ovom otopinom, drugim otopinama koje uništavaju molekularne veze.

    Slična sredstva su:

    Tialepta je jedan od analoga lijeka.

    Postoji više od 50 analoga lijeka i generičkih lijekova.

    Lijek se izdaje na recept.

    Recenzije o Berlition 600

    Boris Sergejevič, Moskva: „Dobar lek koji proizvodi Nemačka. Klinika stalno praktikuje imenovanje Berlition 600 u složenom tretmanu polineuropatije prema preporučenoj šemi, zajedno sa vitaminima, vaskularnim i psihoaktivnim lijekovima. Efekat uzimanja javlja se dovoljno brzo. Nisu primijećene nuspojave za čitavu praksu. "

    Sergej Aleksandrovič, Kijev: „U našem medicinskom centru Berlition 600 se široko koristi za lečenje dijabetičke polineuropatije i retinopatije. U složenoj terapiji lijek daje dobar učinak. Potrebno je samo zaštititi pacijenta od alkohola, jer u protivnom nema pozitivnog rezultata lečenja. "

    Piaskledin, Berlition, Imoferaza sa sklerodermom. Ulja i kreme za sklerodermiju

    Medicinska konferencija. Upotreba alfa lipoične kiseline.

    Olga, 40 godina, Saratov: „Moj muž ima dugu istoriju dijabetesa. U prstima se pojavila drhtavica, a vid se pogoršao. Liječnik je savjetovao kapljice sa Berlition 600. Nakon 2 tjedna, pojavila se pojava gusjenice, pojavio se osjet. Liječiće nas kursevi za prevenciju. "

    Gennady, 62 godine, Odessa: „Dugo sam bolestan od dijabetesa melitusa kompliciranog polineuropatijom. Jako je patio, mislio je da se ništa neće vratiti u normalu. Doktor mu je propisao kurs Berlition 600 kapi - postalo je malo lakše, a kada je počeo da uzima kapsule nakon pražnjenja, osjećao se još bolje. Samo često odlazim darivati ​​krv za šećer. "

    Marina, 23 godine, Vladivostok: „Bolela sam od dijabetesa od detinjstva. Ovaj put su kapljice sa Berlitionom bile propisane u bolnici. Šećer je pao sa 22 na 11, iako je doktor rekao da je to nuspojava, ali to voli ".

    Tablete i injekcije od 300 mg u Berlition 600 ampulama: upute za upotrebu, cijene i recenzije

    U ovom medicinskom članku možete pronaći lijek Berlition. Uputa za upotrebu objasnit će u kojim slučajevima možete uzimati injekcije ili tablete, u čemu lijek pomaže, koje indikacije postoje za upotrebu, kontraindikacije i nuspojave. Napomena prikazuje oblik lijeka i njegov sastav.

    U članku liječnici i potrošači mogu ostaviti samo stvarne kritike o Berlitionu, iz kojih možete saznati je li lijek pomogao u liječenju hepatitisa, ciroze, alkoholne i dijabetičke polineuropatije kod odraslih i djece za koje je i dalje propisan. U uputama su navedeni analozi Berlitiona, cijene lijeka u ljekarnama, kao i njegova upotreba u trudnoći.

    Kontraindikacije

    Berlition 300 tablete, zbog prisustva laktoze u ovom doznom obliku, kontraindicirane su kod pacijenata sa bilo kojom nasljednom intolerancijom na šećer.

    Berlition je kontraindiciran kod pacijenata mlađih od 18 godina, bolesnika s ličnom preosjetljivošću na aktivnu tioktičnu kiselinu ili bilo koji od pomoćnih sastojaka koji se koriste u liječenju ljekovitim oblikom lijeka, kao i dojiljama i trudnicama.

    Nuspojave

    Upotreba Berlitiona može izazvati sljedeće nuspojave:

    • Alergijske reakcije: svrbež, kožni osip, urtikarija, ekcem.
    • Iz gastrointestinalnog trakta: dispeptični poremećaji, mučnina, povraćanje, promjena ukusa, poremećaji stolice.
    • Sa strane centralnog nervnog sistema: osjećaj težine u glavi, diplopija, konvulzije (nakon brzog intravenskog davanja).
    • Od CCC-a: tahikardija (nakon brzog intravenskog davanja), hiperemija lica i gornjeg dijela tijela, bol i osjećaj zategnutosti u grudima.
    • U rijetkim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka.

    Mogu se pojaviti i simptomi hipoglikemije, glavobolje, pretjeranog znojenja, vrtoglavice i oštećenja vida. Ponekad se primjećuju nedostatak daha, purpura i trombocitopenija. Na početku liječenja kod pacijenata s polineuropatijom može se pojačati parestezija s osjećajem puzanja goosebumpsa.

    Interakcija lijekova

    Uz istovremeno korištenje:

    • efekat hipoglikemijskih lekova se povećava,
    • terapijski efekat cisplastina je smanjen,
    • Uz metale, koji uključuju magnezijum, željezo, kao i kalcijum, alfa-lipoična kiselina se veže za složene spojeve, stoga je upotreba lijekova koji sadrže ove elemente, kao i upotreba mliječnih proizvoda dopuštena samo 6-8 sati nakon uzimanja lijeka.

    Analozi lijeka Berlition

    Struktura određuje analoge:

    1. Lipothioxone.
    2. Tioktična kiselina.
    3. Tioktacid 600.
    4. Lipoična kiselina.
    5. Neuroleipone.
    6. Tiolepta.
    7. Lipamid
    8. Oktolipen.
    9. Thiolipone.
    10. Alfa lipoična kiselina
    11. Tiogamma.
    12. Espa Lipon

    U grupu hepatoprotektora spadaju analozi:

    1. Antraliv.
    2. Silymarin.
    3. Ursor Rompharm.
    4. Ursodex.
    5. Esencijalni fosfolipidi.
    6. Heptral.
    7. Silymar.
    8. Tykveol.
    9. Bongjigar.
    10. Tioktična kiselina.
    11. Hepabos.
    12. Gepabene.
    13. Berlition 300.
    14. Erbisol.
    15. Essliver.
    16. Sibektan.
    17. Essential Forte N.
    18. Ornicketil.
    19. Progepar.
    20. Mliječni čičak.
    21. 52.
    22. Urso 100.
    23. Ursosan.
    24. Gepa Merz.
    25. Urdox.
    26. Rezalyut Pro.
    27. Choludexan.
    28. Thiolipone.
    29. Metrop.
    30. Eslidin.
    31. Ursofalk.
    32. Thiotriazolinum.
    33. Phosphogliv.
    34. Silegon.
    35. Berlition 600.
    36. Essentiale N.
    37. Phosphoncial.
    38. Silibinin.
    39. Sirepar.
    40. Cavehol.
    41. Ursodeoksiholna kiselina.
    42. Ursoliv.
    43. Brentsiale forte.
    44. Livodex.
    45. Ursodez.
    46. Metionin.
    47. Legalon.
    48. Karsil.
    49. Vitanorm.

    Uvjeti odmora i cijena

    Prosječna cijena Berltiona (tablete 300 mg br. 30) u Moskvi iznosi 800 rubalja. Ampule 600 mg 24 kom. koštati 916 rubalja. Izdaje se na recept.

    Tablete se čuvaju u suhim sobama na temperaturi 15-25 C. Rok trajanja - 2 godine. Kapsule se čuvaju na suhom, tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 30 C. Rok trajanja Berlition kapsula je 300 - 3 godine, a kapsula 600 - 2,5 godina.

    Praćenjem veza možete saznati koji se analozi koriste za liječenje bolesti: alkoholizam, alkoholna polineuropatija, hepatitis, hepatoza, dijabetička polineuropatija, bolest masne jetre, trovanje, trovanje metalom, polineuropatija, hronični hepatitis, ciroza

    Berlition 600: upute za upotrebu, cijena, recenzije, analozi

    Kvalitetan njemački lijek s antioksidacijskim svojstvima.

    Uz njegovu pomoć možete regulirati metabolizam ugljikohidrata i lipida, što dovodi do normalizacije energetskog metabolizma i obnove strukture staničnih membrana.

    Koristi se za liječenje funkcionalnih i strukturnih patologija nervnih ćelija. Uprkos svojim korisnim svojstvima, nije pogodan za samoliječenje i propisuje ga samo liječnik.

    Dozni oblik

    Berlition 600 je dostupan u dva oblika doziranja. Prva su ampule koje sadrže zelenkasto-žuti tečni koncentrat. Od nje se priprema otopina za davanje infuzije. Zapremina jedne ampule je 24 ml, izrađena je od tamnog stakla. Pakovanje sadrži 5 komada.

    Postoji i obrazac za oralnu primjenu - Berlition 600 kapsula. Pakovanje sadrži 30 kapsula.

    Opis i sastav

    Glavni i jedini aktivni sastojak oba oblika Berlition 600 je tioktična kiselina. U 1 ml koncentrata njegova doza je 25 mg. U jednoj kapsuli za oralno davanje - 600 mg.

    Tioktična kiselina je antioksidans koji može vezati slobodne radikale. Njihova povećana količina u organizmu može se pojaviti u mnogim patološkim procesima. Opasnost je da višak slobodnih radikala dovodi do starenja ćelija, kršenja njihove strukture i funkcionalnih sposobnosti.

    Drugo ime tioktične kiseline je α-lipoična. Ova supstanca nastaje prirodno u ljudskom tijelu tokom određenih biohemijskih reakcija. Nakon toga sudjeluje u tako važnim procesima kao što su:

    1. Oksidativna dekarboksilacija.
    2. Metabolizam glukoze i glikogena.
    3. Regulacija metabolizma lipida i holesterola i dr.

    Tioktična kiselina smanjuje koncentraciju glukoze u krvi i pomaže u savladavanju inzulinske rezistencije.

    Zbog antioksidacijskog djelovanja, ova tvar štiti stanice od oštećenja uzrokovanih produktima raspadanja endogenih ili stranih tvari.

    Tijekom liječenja dolazi do smanjenja nakupljanja patoloških metabolita i smanjenje edema živčanog tkiva. Povećavajući biosintezu fosfolipida tioktična kiselina obnavlja strukturu ćelijskih membrana i provođenje nervnih impulsa.

    Kompleksni učinak pomaže u smanjenju negativnog utjecaja alkohola na organizam, hipoksije i ishemije tkiva. To dovodi do slabljenja manifestacija polineuropatije, a to su gubitak osjetljivosti, peckanje, ukočenost i bol.

    Dakle, tioktična kiselina ima sledeće efekte:

    1. Hepatoprotektivno.
    2. Hipoholesterolemija.
    3. Hipolipidemija.
    4. Hipoglikemija.
    5. Antioksidant.
    6. Antitoxic.
    7. Decongestant.
    8. Neurotrofična.

    Za odrasle

    Berlition 600 se koristi za liječenje:

    Lijek je namijenjen samo liječenju odraslih.

    Za trudnice i doječe

    Nema dovoljno iskustva s ovom kategorijom pacijenata, stoga se razdoblja trudnoće i dojenja smatraju kontraindikacijom za uporabu Berilitiona.

    Kontraindikacije

    Lijek je kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

    1. Preosjetljivost na glavnu ili pomoćnu komponentu.
    2. Starost pacijenta je do 18 godina.
    3. Period trudnoće i dojenja.

    Doziranje i primjena

    Za odrasle

    Priprema se otopina iz koncentrata koji se nalazi u ampuli. Za to se sadržaj ampule razrjeđuje u 250 ml fiziološke fiziološke otopine. Nastali lek se daje infuzijom, polako, tokom najmanje 30 minuta.

    Nakon razblaživanja koncentrata, otopinu treba odmah upotrijebiti, jer pod utjecajem svjetlosti mijenja svoja farmakološka svojstva. Kurs liječenja može trajati od 2 do 4 sedmice. Ako je potrebno, terapija se nastavlja Berlitionom u oralnom obliku.

    Ukupno trajanje određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta.

    U obliku kapsula, Berlition 600 se uzima jednom dnevno 30 minuta prije obroka, jer hrana usporava apsorpciju lijeka. Kapsula se ne može žvakati i mora se oprati vodom. Teški oblici bolesti počinju liječenjem infuzijskim oblikom.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Berlition 600 se ne treba propisati istovremeno sa preparatima željeza, jer je aktivna supstanca u stanju da tvori teško topive komplekse sa metalima. Istovremena upotreba sa mliječnim proizvodima takođe se ne preporučuje.

    Lijek smanjuje efikasnost cisplatina.

    Ampula koncentrat nije kompatibilan s otopinama fruktoze, dekstroze, glukoze, Ringerove tečnosti.

    Tioktična kiselina pojačava delovanje inzulina i drugih hipoglikemijskih sredstava.

    Kada se uzima s alkoholom ili lijekovima koji sadrže etanol, terapijska učinkovitost Berlition smanjuje.

    Uslovi skladištenja

    Lijek se mora čuvati na tamnom mjestu. Dozvoljeni raspon temperature je do 25 stepeni.

    Na bazi tioktične kiseline proizvode se i drugi lijekovi koji pokazuju terapijsko djelovanje slično Berlitionu:

    1. Alpha Lipon. Dostupno u obliku obloženih tableta. Doziranje aktivne tvari u jednoj tableti može biti 300 ili 600 mg. Jeftiniji analogni ukrajinski proizvod Berlition.
    2. Dialipon. U oralnom obliku dostupan je samo u dozi od 300 mg, stoga se odmah uzimaju 2 kapsule. Proizvođač - Ukrajina. Postoji i oblik infuzije.
    3. Dialipon Turbo. To je otopina za infuziju sa smanjenom koncentracijom aktivne tvari u 1 ml. Dostupno u bočici od 50 ml. Ne zahtijeva raspuštanje. Ima kraći poluživot.
    4. Lipoična kiselina. Dostupan je u obliku otopine za injekciju, koja se daje intramuskularno i odobrena je za upotrebu u pedijatrijskoj praksi. Pored polineuropatije, indikacija za upotrebu su bolesti jetre, koronarna ateroskleroza, intoksikacije. Pakovanje sadrži 10 ampula.
    5. Tiogamma. Dostupan je u obliku tableta u dozi od 600 mg i infuzijskoj otopini. Zapremina ampule - 20 ml. indikacije i farmakološki učinci odgovaraju Berlitionu.
    6. Tiogamma Turbo. Dostupno u bočici od 50 ml. Otopina je spremna za upotrebu i ne zahtijeva dodavanje otapala.
    7. Tioktacid. Lijek je dostupan u obliku tableta i parenteralne otopine. Otopina se može davati intravenski (bez otapala) i infuziju (sa natrijum-hloridom). Tioktacidne tablete imaju veliku brzinu otpuštanja i apsorpcije aktivne supstance. Dnevna doza je 1 tableta.
    8. Tioktodar. Dostupan je u obliku otopine za injekciju, koja se daje intravenski i zahtijeva razrjeđivanje natrijum-hlorida. Pakovanje može biti 1, 5 ili 10 boca.
    9. Espa Lipon Dostupno u obliku tableta od 200 i 600 mg, kao i otopina za ubrizgavanje. Jedna ampula može sadržavati 300 ili 600 mg aktivnog sastojka. Jedna od pomoćnih sastojaka tableta je laktoza, koju treba uzeti u obzir kod osoba koje imaju metaboličke poremećaje ove supstance.

    Trošak Berlition 600 u prosjeku je 797 rubalja. Cijene se kreću od 704 do 948 rubalja.

    Berlition 300 tableta i analoga

    Jedna tableta berlicija sadrži 300 mg glavne aktivne supstance tioktične kiseline i pomoćnih sastojaka:

    • Monohidrat laktoze,
    • Natrij kroskarmeloza
    • Silikonski dioksid koloidni,
    • Mikrokristalna celuloza,
    • Povidone
    • Magnezijum stearat.

    Tablete Berlition 300 su filmsko obložene, dvostruko izbočene, blijedo žute, s rizikom s jedne strane. Presjek ima neravnu zrnastu površinu svijetložute boje. Lijek pripada farmakoterapijskoj grupi metaboličkih sredstava.

    U ljekarnama možete kupiti analoge berlition u tabletama:

    • Espa Lipon (Esparma, Njemačka),
    • Lipoična kiselina (Marbiopharm, Rusija),
    • Tiolipon (biosinteza, Rusija),
    • Thioctacid 600 (t Meda Pharma GmbH i Co.KG, Njemačka).

    Neurolozi pacijentima propisuju 2 tablete (600 mg) lijeka Berlition 300 ili analoga jednom dnevno. Dnevna doza je 600 mg. Pacijenti uzimaju tablete na prazan stomak, otprilike pola sata prije jela, bez žvakanja, piju puno tekućine. Trajanje kursa i mogućnost njegovog ponavljanja određuje lekar.

    Berlition 600 i analozi

    Berlition 600 je koncentrat za pripremanje otopine za infuziju. Ponekad liječnici pacijentima propisuju jeftinije analoge: lipoična kiselina, oktolipen, neurolepton, tiolepta, tiogamma. Na početku liječenja, berlition se daje intravenski u dnevnoj dozi od 600 mg (jedna ampula). Prije upotrebe sadržaj 1 ampule lijeka (24 ml) se razrijedi u 250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. Medicinske sestre polako unose bradu, najmanje 30 minuta. Glavna aktivna supstanca berlicija osetljiva je na efekte svetlosnih zraka. Iz tog razloga, otopina za infuziju priprema se neposredno prije upotrebe. Pripremljena otopina zaštićena je od izloženosti svjetlosti aluminijskom folijom i čuva se najviše 6 sati.

    Glavni aktivni sastojak berlition 600 - tioktična kiselina je endogeni antioksidans izravnog i indirektnog djelovanja, koenzim dekarboksilacije alfa-keto kiselina. Lijek ima slijedeće djelovanje:

    • Pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u krvnoj plazmi i povećanju koncentracije glikogena u jetri,
    • Smanjuje otpornost na inzulin,
    • Sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i lipida,
    • Stimuliše metabolizam holesterola.

    Antioksidativni učinak lipoične kiseline očituje se u zaštiti ćelija od oštećenja produktima raspada, smanjenjem stvaranja krajnjih produkata progresivne glikozilacije proteina u živčanim ćelijama kod dijabetesa melitusa, poboljšanjem mikrocirkulacije i endoneuralnog protoka krvi te povećanjem fiziološkog sadržaja antioksidanata glutation. Upotreba Berlition 600 u obliku etilendiaminske soli može smanjiti ozbiljnost mogućih nuspojava

    Zbog činjenice da je aktivna supstanca Berlition 600 i analoga (lipoična kiselina) u stanju formirati helatne komplekse sa metalima, ljekari u bolnici Yusupov ne propisuju lijek za istovremeno davanje s preparatima željeza. Istovremena upotreba Berlition 600 sa cisplatinom smanjuje njegovu efikasnost. Lijek nije kompatibilan s otopinama glukoze, dekstroze, fruktoze i Ringerovog rastvora.

    Pogledajte video: Берлитион 600 Ампулы (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar