Suspenzija za djecu Amoxiclav 125 mg: upute za upotrebu

Filmsko obložene tablete 500 mg / 125 mg, 875 mg / 125 mg

Jedna filmom obložena tableta sadrži

aktivne supstance: amoksicilin (kao amoksicilin trihidrat) 500 mg i klavulanska kiselina (kao kalijev klavulanat) 125 mg (za doziranje 500 mg / 125 mg) ili amoksicilin (kao amoksicilin trihidrat) 875 mg i klavulanska kiselina (kao kalijev klavulanat) 125 mg (za doziranje 875 mg / 125 mg).

pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid, bezvodni krospovidon, natrijum karboksimetil celuloza, magnezijum stearat, sušena mikrokristalna celuloza.

sastav premaza filma: hidroksipropil celuloza, etil celuloza, polisorbat, trietil citrat, titanijum dioksid (E 171), talk.

Tablete su obložene filmskom membranom bijele ili gotovo bijele boje, duguljaste, sa sipkom, urezane s "875/125" i oznakom s jedne strane, a s druge strane je ugravirano s "AMS" (za doziranje 875 mg / 125 mg).

Farmakoterapijska grupa

Antibakterijski lijekovi za sistemsku upotrebu. Beta-laktamski antibakterijski lekovi - penicilini. Penicilini u kombinaciji sa inhibitorima beta-laktamaze. Klavulanska kiselina + amoksicilin.

ATX kod J01CR02

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Amoksicilin i klavulanska kiselina potpuno se rastvaraju u vodenoj otopini pri fiziološkim pH vrijednostima tijela. Obe komponente se dobro apsorbuju nakon oralne primene. Optimalno je uzimati amoksicilin / klavulansku kiselinu tokom ili na početku obroka. Nakon oralne primjene, bioraspoloživost amoksicilina i klavulanske kiseline je približno 70%. Dinamika koncentracije lijeka u plazmi obje komponente je slična. Maksimalne koncentracije u serumu dostižu se 1 sat nakon primjene.

Serumske koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline kada se uzima kombinacija amoksicilina / klavulanske kiseline slične su onima koje su opažene oralnim odvojenim davanjem ekvivalentne doze amoksicilina i klavulanske kiseline.

Oko 25% ukupne količine klavulanske kiseline i 18% amoksicilina veže se na proteine ​​plazme. Zapremina distribucije za oralno davanje leka je otprilike 0,3-0,4 l / kg amoksicilina i 0,2 l / kg klavulanske kiseline.

Nakon intravenske primjene, amoksicilin i klavulanska kiselina pronađeni su u žučnoj kesici, vlaknima trbušne šupljine, koži, masnom tkivu, sinovijalnoj i peritonealnoj tečnosti, žuči i gnoju. Amoksicilin slabo prodire u cerebrospinalnu tečnost.

Amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru. Obje komponente prelaze i u majčino mlijeko.

Amoksicilin se djelomično izlučuje u urinu u obliku neaktivne penicilinske kiseline u količinama, ekvivalentnim 10-25% početne doze. Klavulanska kiselina se metabolizira u tijelu i izlučuje urinom i izmetom, kao i u obliku ugljičnog dioksida sa izdisanim zrakom.

Prosječni poluživot eliminacije amoksicilina / klavulanske kiseline je oko 1 sat, a prosječni ukupni klirens oko 25 l / h. Oko 60-70% amoksicilina i 40-65% klavulanske kiseline izlučuje se nepromijenjeno u urinu tokom prvih 6 sati nakon uzimanja jedne doze tableta amoksicilina / klavulanske kiseline. Tokom različitih studija, ustanovljeno je da se 50-85% amoksicilina i 27-60% klavulanske kiseline izlučuje u urinu u roku od 24 sata. Najveća količina klavulanske kiseline izlučuje se prva dva sata nakon nanošenja.

Istodobna primjena probenecida usporava oslobađanje amoksicilina, ali ovaj lijek ne utječe na izlučivanje klavulanske kiseline kroz bubrege.

Poluživot amoksicilina sličan je kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine, također u starijoj djeci i odraslima. Prilikom propisivanja lijeka vrlo maloj djeci (uključujući nedonoščad) u prvim tjednima života, lijek se ne smije davati više od dva puta dnevno, što je povezano s nezrelošću bubrežnog izlučivanja kod djece. Zbog činjenice da stariji pacijenti imaju veću vjerojatnost da boluju od bubrežne disfunkcije, Amoxiclav 2X treba koristiti s oprezom u ovoj skupini bolesnika, ali bubrežnu funkciju treba nadzirati ako je potrebno.

Ukupni klirens amoksicilina / klavulanske kiseline u plazmi smanjuje se u direktnom srazmeri sa smanjenjem bubrežne funkcije. Smanjenje klirensa amoksicilina izraženije je u poređenju s klavulanskom kiselinom, jer se veća količina amoksicilina izlučuje putem bubrega. Stoga je prilikom propisivanja lijeka pacijentima s bubrežnim zatajenjem potrebno prilagođavanje doze da se spriječi prekomjerno nakupljanje amoksicilina i održi potrebna razina klavulanske kiseline.

Prilikom propisivanja lijeka bolesnicima sa zatajenjem jetre treba biti oprezan prilikom odabira doze i redovito nadzirati rad jetre.

Farmakodinamika

Amoksicilin je polusintetički antibiotik iz penicilinske grupe (beta-laktamski antibiotik) koji inhibira jedan ili više enzima (koji se često nazivaju proteinima koji vežu penicilin) ​​koji su uključeni u biosintezu peptidoglikana, a koji je važan strukturni sastojak ćelije bakterijske stijenke. Inhibicija sinteze peptidoglikana dovodi do slabljenja ćelijske stijenke, obično praćenog lizijom i staničnom smrću.

Amoksicilin uništavaju beta-laktamaze koje proizvode rezistentne bakterije, i samim tim, spektar aktivnosti samog amoksicilina ne uključuje mikroorganizme koji proizvode ove enzime.

Klavulanska kiselina je beta-laktamski strukturno povezan s penicilinima. Inhibira neke beta-laktamaze, sprečavajući tako inaktivaciju amoksicilina, i proširuje njegov spektar aktivnosti. Klavulanska kiselina sama po sebi nema klinički značajan antibakterijski efekat.

Prekoračenje vremena iznad minimalne inhibitorne koncentracije (T> IPC) smatra se glavnom odrednicom učinkovitosti amoksicilina.

Dva glavna mehanizma rezistencije na amoksicilin i klavulansku kiselinu su:

inaktivacija bakterijskim beta-laktamazama koje nisu supresirane klavulanskom kiselinom, uključujući klase B, C i D.

promjena u proteinima koji vežu penicilin, čime se smanjuje afinitet antibakterijskog sredstva prema ciljnom patogenu.

Nepropusnost bakterija ili mehanizmi pumpe za ispuštanje (transportni sustavi) mogu uzrokovati ili održavati otpornost bakterija, posebno gram-negativnih bakterija.

Granične vrijednosti BMD za amoksicilin / klavulansku kiselinu su one koje je utvrdio Europski odbor za ispitivanje antimikrobne osjetljivosti (EUCAST).

Mehanizam delovanja

Amoksicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji djeluje na mnoge gram-pozitivne i gram-negativne mikroorganizme. Istovremeno, amoksicilin je osjetljiv na uništavanje beta-laktamazama, te se time spektar aktivnosti amoksicilina ne širi na mikroorganizme koji stvaraju ovaj enzim.

Klavulanska kiselina, inhibitor beta-laktamaze, koji je strukturno povezan s penicilinima, ima sposobnost inaktivacije širokog spektra beta-laktamaza koje se nalaze u mikroorganizmima otpornim na penicilin i cefalosporin. Klavulanska kiselina ima dovoljnu efikasnost protiv plazmidnih beta-laktamaza, koje najčešće izazivaju bakterijsku rezistenciju, a nije efikasna protiv beta-laktamaza hromozoma tipa I, koje ne inhibira klavulanska kiselina.

Prisutnost klavulanske kiseline u preparatu štiti amoksicilin od uništavanja enzimima - beta-laktamazama što omogućava širenje antibakterijskog spektra amoksicilina.

Amoksiclav ima antibakterijsko delovanje na sledeće mikroorganizme:

  • Gram-pozitivni anaerob (Staphylococcus aureus, pneumokok, piogeni streptokok, druge vrste stafilokoka aureus i streptokok, klostridija, peptokok),
  • Gram-negativni anaerobi (bakterije Kolya, bakterije roda Enterobacter, Klebsiella, Moraxella cataralis, Bordetella, Salmonella, Shigella, Vibrio cholera).

Zbog činjenice da neki sojevi gore navedenih bakterija proizvode beta-laktamazu, to ih čini neosjetljivima na monoterapiju amoksicilinom.

Farmakokinetika

Obje aktivne tvari se dobro apsorbiraju, bez obzira na unos hrane. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se sat vremena nakon uzimanja lijeka (Cmax za amoksicilin - 3-12 µg / ml, Cmax za klavulansku kiselinu - 2 µg / ml.

Komponente amoksiklava dobro su raspoređene u pleuralnoj, parietalnoj, sinovijalnoj tečnosti, bronhijalnim izlučevinama, izlučivanju iz nazalnog sinusa, u slini, kao i u telesnim tkivima (u plućima, palatinskim krajnicima, srednjem uhu, jajnicima, maternici, jetri, prostati, mišićnom tkivu, žučnom bešiku ) Lijek nije u mogućnosti da prodre kroz krvno-moždanu barijeru (sa nezapaljivim meningima). Prodire kroz placentnu barijeru u koncentracijama u tragovima izlučenim zajedno s majčinim mlijekom. Loše se veže za proteine ​​u plazmi, amoksicilin trihidrat delimično se razgrađuje, klavulanska kiselina - u potpunosti.

Lijek se izlučuje bubrezima gotovo nepromijenjeno. Male količine izlučuju se kroz pluća i kroz creva. Poluvrijeme života je 1-1,5 sati.

Amoksicilin se izlučuje bubrezima gotovo nepromijenjenim tubularnom sekrecijom i glomerularnom filtracijom. Male količine mogu se izlučiti kroz crijeva i pluća. T1 / 2 amoksicilina i klavulanske kiseline je 1-1,5 sati. Kod teškog zatajenja bubrega povećava se za amoksicilin do 7,5 sati, za klavulansku kiselinu - do 4,5 sata. Obje komponente se uklanjaju tokom hemodijalize.

Indikacije za upotrebu

Amoksiclav je antibakterijski lijek, indiciran je za liječenje zaraznih bolesti uzrokovanih bakterijama osjetljivim na penicilin i njegove analoge:

  • infekcije gornjih disajnih puteva i ENT organa (akutni i hronični sinusitis, akutni i hronični otitis, faringealni apsces, tonzilitis, faringitis),
  • infekcije donjih disajnih puteva (akutni bronhitis sa bakterijskom superinfekcijom, hronični bronhitis, upala pluća),
  • infekcije mokraćnih puteva (npr. cistitis, uretritis, pijelonefritis),
  • infekcije u ginekologiji,
  • infekcije kože i mekih tkiva, uključujući ugrize životinja i ljudi,
  • infekcije kostiju i vezivnog tkiva,
  • infekcije žučnih puteva (holecistitis, holangitis),
  • odontogene infekcije.

Doziranje i primjena

Unutra. Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, pacijentovoj funkciji bubrega i težini infekcije.

Dnevna doza suspenzije je 125 mg + 31,25 mg (da bi se olakšalo pravilno doziranje) u svako pakiranje se stavi 5 ml graduirana pipeta sa skalom od 0,1 ml ili kašika za doziranje od 5 ml sa prstenastim oznakama u šupljini od 2,5 ml. i 5 ml).

3D slike

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne tvari (jezgra):
amoksicilin (u obliku trihidrata)250 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)125 mg
pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid - 5,4 mg, krospovidon - 27,4 mg, kroskarmeloza natrijum - 27,4 mg, magnezijum stearat - 12 mg, talk - 13,4 mg, MCC - do 650 mg
omotač filma: hipromeloza - 14.378 mg, etil celuloza 0.702 mg, polisorbat 80 - 0.78 mg, trietil citrat - 0.793 mg, titanov dioksid - 7.605 mg, talk - 1.742 mg
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne tvari (jezgra):
amoksicilin (u obliku trihidrata)500 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)125 mg
pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid - 9 mg, krospovidon - 45 mg, natrijum karmeloza - 35 mg, magnezijum stearat - 20 mg, MCC - do 1060 mg
omotač filma: hipromeloza - 17.696 mg, etil celuloza - 0.864 mg, polisorbat 80 - 0.96 mg, trietil citrat - 0.976 mg, titanov dioksid - 9.36 mg, talk - 2.144 mg
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne tvari (jezgra):
amoksicilin (u obliku trihidrata)875 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)125 mg
pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid - 12 mg, krospovidon - 61 mg, natrijum karmeloza - 47 mg, magnezijum stearat - 17,22 mg, MCC - do 1435 mg
omotač filma: hipromeloza - 23.226 mg, etil celuloza - 1.134 mg, polisorbat 80 - 1,26 mg, trietil citrat - 1,28 mg, titanov dioksid - 12,286 mg, talk - 2.814 mg
Prašak za oralnu suspenziju5 ml suspenzije
aktivne supstance:
amoksicilin (u obliku trihidrata)125 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)31,25 mg
pomoćne tvari: limunska kiselina (bezvodna) - 2.167 mg, natrijum citrat (bezvodni) - 8.335 mg, natrijum benzoat - 2.085 mg, MCC i natrijum karmeloza - 28.1 mg, ksantanska guma - 10 mg, koloidni silicijum dioksid - 16.667 mg, silicijum dioksid - 0,217 g, natrijum saharinat - 5,5 mg, manitol - 1250 mg, aroma jagode - 15 mg
Prašak za oralnu suspenziju5 ml suspenzije
aktivne supstance:
amoksicilin (u obliku trihidrata)250 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)62,5 mg
pomoćne tvari: limunska kiselina (bezvodna) - 2.167 mg, natrijum citrat (bezvodni) - 8.335 mg, natrijum benzoat - 2.085 mg, MCC i natrijum karmeloza - 28.1 mg, ksantanska guma - 10 mg, koloidni silicijum dioksid - 16.667 mg, silicijum dioksid - 0,217 g, natrijum saharinat - 5,5 mg, manitol - 1250 mg, aroma divlje trešnje - 4 mg
Prašak za oralnu suspenziju5 ml suspenzije
aktivne supstance:
amoksicilin (u obliku trihidrata)400 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)57 mg
pomoćne tvari: limunska kiselina (bezvodna) - 2.694 mg, natrijum-citrat (bezvodni) - 8.335 mg, MCC i natrijum karmeloza - 28.1 mg, ksantanska guma - 10 mg, koloidni silicijum-dioksid - 16.667 mg, silicijum-dioksid - 0.217 g, aroma divlje trešnje - 4 mg, aroma limuna - 4 mg, natrijum saharinat - 5,5 mg, manitol - do 1250 mg
Prašak za rastvor za intravenozno davanje1 sp.
aktivne supstance:
amoksicilin (u obliku natrijumove soli)500 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli)100 mg
Prašak za rastvor za intravenozno davanje1 sp.
aktivne supstance:
amoksicilin (u obliku natrijumove soli)1000 mg
klavulanska kiselina (u obliku kalijeve soli).200 mg
Tablete za disperziju1 tab.
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat574 mg
(ekvivalentno 500 mg amoksicilina)
kalijev klavulanat148,87 mg
(ekvivalentno 125 mg klavulanske kiseline)
pomoćne tvari: tropska mješavina za aromatizaciju - 26 mg, aromatična slatka naranča - 26 mg, aspartam - 6,5 mg, koloidni silicijev dioksid bezvodan - 13 mg, željezo (III) oksid žuto (E172) - 3,5 mg, talk - 13 mg, ricinus hidrogenirano ulje - 26 mg, MCC koji sadrži silicijum - do 1300 mg
Tablete za disperziju1 tab.
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat1004,50 mg
(ekvivalentno 875 mg amoksicilina)
kalijev klavulanat148,87 mg
(ekvivalentno 125 mg klavulanske kiseline)
pomoćne tvari: aromatična tropska mješavina - 38 mg, slatka naranča aromatična - 38 mg, aspartam - 9,5 mg, koloidni silicijev dioksid bezvodan - 18 mg, željezo (III) oksid žuto (E172) - 5,13 mg, talk - 18 mg, ricinus hidrogenirano ulje - 36 mg, MCC koji sadrži silicijum - do 1940 mg

Opis oblika doziranja

250 + 125 mg tablete: bijela ili gotovo bijela, duguljasta, osmerostrana, dvokokonveksna, filmom obložena, s otiscima „250/125“ na jednoj i „AMC“ na drugoj strani.

500 + 125 mg tablete: bijela ili gotovo bijela, ovalna, dvokonveksna, filmom obložena.

Tablete 875 + 125 mg: bijela ili gotovo bijela, duguljasta, dvokonveksna, filmom obložena, s urezi i utiscima „875“ i „125“ na jednoj i „AMC“ na drugoj strani.

Kink: žućkasta masa.

Prašak za oralnu suspenziju: prah od bijele do žućkasto bijele boje. Gotova suspenzija je homogena suspenzija od skoro bijele do žute boje.

Prašak za pripremu otopine za iv davanje: od bijele do žućkasto bijele.

Tablete za disperziju: duguljasti, osmerokutni, svijetložuti sa mrljom smeđe boje, voćnog mirisa.

Farmakodinamika

Amoxiclav ® je kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline.

Amoksicilin je semisintetski penicilin (beta-laktamski antibiotik) koji inhibira jedan ili više enzima (koji se često nazivaju proteinima koji vezuju penicilin, PSB) u biosintezi peptidoglikana, koji je sastavni strukturni sastojak ćelije bakterijske stijenke bakterija. Inhibicija sinteze peptidoglikana dovodi do gubitka čvrstoće ćelijske stijenke, što obično uzrokuje lizu i smrt stanica mikroorganizama.

Amoksicilin se uništava djelovanjem beta-laktamaza koje stvaraju rezistentne bakterije, tako da spektar aktivnosti amoksicilina ne uključuje mikroorganizme koji proizvode ove enzime.

Klavulanska kiselina je beta-laktamski strukturno povezan s penicilinima. Inhibira neke beta-laktamaze, sprečavajući tako inaktivaciju amoksicilina i proširuje njegov spektar djelovanja, uključujući bakterije koje su obično rezistentne na amoksicilin, kao i na druge peniciline i cefalosporine. Klavulanska kiselina sama po sebi nema klinički značajan antibakterijski efekat.

Amoxiclav ® ima baktericidni efekat in vivo do sledećih mikroorganizama:

- gram-pozitivni aerobi - Staphylococcus aureus *, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes,

- gram negativni aerobi - Enterobacter spp. **, Escherichia coli *, Haemophilus influenzae *vrsta roda Klebsiella *, Moraxella catarrhalis * (Branhamella catarrhalis).

Amoxiclav ® ima baktericidni efekat in vitro na sledeće mikroorganizme (međutim, klinički značaj još uvek nije poznat):

- gram-pozitivni aerobi - Bacillis anthracis *vrsta roda Corynebacterium, Enterococcus faecalis *, Enterococcus faecium *, Listeria monocytogenes, Nocardia asteroideskoagulazno-negativni stafilokoki * (uključujući Staphylococcus epidermidis), Streptococcus agalactiae, druge vrste roda Streptococcus, Streptococcus viridans,

- gram-pozitivni anaerobi - vrsta roda Clostridiumvrsta roda Peptokokvrsta roda Peptostreptokokok,

- gram negativni aerobi - Bordetella pertussisvrsta roda Brucella, Gardnerella vaginalis, Helicobacter pylorivrsta roda Legionella, Neisseria gonorrhoeae *, Neisseria meningitidis *, Pasteurella multocida, Proteus mirabilis *, Proteus vulgaris *vrsta roda Salmonella *vrsta roda Shigella *, Vibrio cholerae, Yersinia enterocolitica *,

- gram-negativni anaerob - vrsta roda Bacteroides * (uključujući Bacteroides fragilis), vrsta roda Fusobacterium *,

- ostalo - Borrelia burgdorferi, Chlamydia spp., Leptospira icterohaemorrhagiae, Treponema pallidum.

* Neki sojevi ovih vrsta bakterija proizvode beta-laktamaze, što doprinosi njihovoj neosjetljivosti na monoterapiju amoksicilinom.

** Većina sojeva ovih bakterija otporna je na kombinaciju amoksicilina / klavulanske kiseline in vitro međutim, klinička učinkovitost ove kombinacije dokazana je u liječenju infekcija mokraćnih puteva uzrokovanih ovim sojevima.

Indikacije Amoxiclav ®

Za sve oblike doziranja

Infekcije izazvane sovima osjetljivih mikroorganizama:

gornji respiratorni trakt i ENT organi (uključujući akutni i hronični sinusitis, akutni i hronični otitisni medij, faringealni apsces, tonzilitis, faringitis),

donji respiratorni trakt (uključujući akutni bronhitis sa bakterijskom superinfekcijom, hronični bronhitis, upala pluća),

mokraćnih puteva (npr. cistitis, uretritis, pijelonefritis),

kože i mekih tkiva, uključujući ugrize ljudi i životinja,

kostiju i vezivnom tkivu

žučne kanale (holecistitis, holangitis),

Za prašak za pripremu rastvora za iv davanje

trbušne infekcije

seksualno prenosive infekcije (gonoreja, blaga Chancre),

prevencija infekcija nakon operacije.

Kontraindikacije

preosjetljivost na komponente lijeka,

preosjetljivost na peniciline, cefalosporine i druge beta-laktamske antibiotike u anamnezi,

anamneza kolestatske žutice i / ili druge disfunkcije jetre prouzrokovane primenom amoksicilina / klavulanske kiseline,

infektivna mononukleoza i limfocitna leukemija,

Za tablete za disperziju Amoxiclav ® Quicktab dodatno

djeca mlađa od 12 godina ili težina manja od 40 kg.

zatajenje bubrega (Cl kreatinin, gastrointestinalni trakt, zatajenje jetre, teška disfunkcija bubrega, trudnoća, dojenje, istodobna primjena antikoagulansa.

Trudnoća i dojenje

Za vrijeme trudnoće i dojenja, Amoxiclav ® se koristi samo ako očekivana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod i dijete.

Amoxiclav ® Quicktab se može propisati tokom trudnoće ako postoje jasne indikacije.

Amoksicilin i klavulanska kiselina u malim količinama prodiru u majčino mlijeko.

Nuspojave

Amoxiclav ® filmom obložene tablete i prašak za pripremu rastvora za iv davanje

Iz probavnog sistema: gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proliv, bol u trbuhu, gastritis, stomatitis, glositis, crni „dlakavi“ jezik, zamračenje zubne cakline, hemoragični kolitis (može se razviti i nakon terapije), enterokolitis, pseudomembranski kolitis, oslabljena funkcija jetre, pojačana aktivnost ALT, AST, alkalna fosfataza i / ili nivo bilirubina u plazmi, zatajenje jetre (češće u starijih, muškaraca, uz produženu terapiju), kolestatska žutica, hepatitis.

Alergijske reakcije: pruritus, urtikarija, eritematski osip, multiformni eksudativni eritem, angioedem, anafilaktički šok, alergijski vaskulitis, eksfoliativni dermatitis, Stevens-Johnsonov sindrom, akutna generalizovana egzantematska pustuloza, sindrom sličan serumskoj bolesti, toksična epiderma.

Iz hemopoetičkog sistema i limfnog sistema: reverzibilna leukopenija (uključujući neutropeniju), trombocitopenija, hemolitička anemija, reverzibilno povećanje PV (kada se koristi zajedno sa antikoagulansima), reverzibilno povećanje vremena krvarenja, eozinofilija, pancitopenija, trombocitoza, agranulocitoza.

Sa strane centralnog nervnog sistema: vrtoglavica, glavobolja, konvulzije (mogu se pojaviti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega prilikom uzimanja velikih doza lijeka).

Iz mokraćnog sistema: intersticijski nefritis, kristalurija, hematurija.

Ostalo: kandidijaza i druge vrste superinfekcije.

Za filmom obložene tablete, prašak za oralnu suspenziju, prašak za oralnu otopinu dodatno

Sa strane centralnog nervnog sistema: hiperaktivnost. Osjećaj anksioznosti, nesanice, promjena ponašanja, uzbuđenja.

Amoxiclav ® Quicktab i Amoxiclav ® prašak za oralnu suspenziju

Iz hemopoetskih organa i limfnog sistema: rijetko - reverzibilna leukopenija (uključujući neutropeniju), trombocitopenija, vrlo rijetko - eozinofilija, trombocitoza, reverzibilna agranulocitoza, povećanje vremena krvarenja i reverzibilni porast PV, anemija, uključujući reverzibilna hemolitička anemija.

Iz imunog sistema: učestalost nije poznata - angioedem, anafilaktičke reakcije, alergijski vaskulitis, sindrom sličan serumskoj bolesti.

Iz nervnog sistema: rijetko - vrtoglavica, glavobolja, vrlo rijetko - nesanica, uznemirenost, anksioznost, promjena ponašanja, reverzibilna hiperaktivnost, konvulzije, konvulzije mogu se javiti kod bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod onih koji primaju velike doze lijeka.

Iz gastrointestinalnog trakta: često - gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proliv. Mučnina se češće primjećuje kod gutanja visokih doza. Ako se potvrde probavni poremećaji, oni se mogu eliminirati ako se lijek uzima na početku obroka, rijetko - probavni poremećaj, vrlo rijetko kolitis povezan s antibioticima izazvan antibioticima (uključujući pseudomembranski i hemoragični kolitis), crni dlakavi jezik, gastritis stomatitis U djece se vrlo rijetko primijetila promjene boje površinskog sloja cakline zuba. Oralna njega pomaže u sprječavanju promjene boje cakline zuba.

Na dijelu kože: rijetko - kožni osip, svrbež, urtikarija, rijetko - multiformni eksudativni eritem, nepoznata učestalost - Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, bulozni eksfolijativni dermatitis, akutna generalizirana egzantematska pustuloza.

Iz mokraćnog sistema: vrlo rijetko - kristalurija, intersticijski nefritis, hematurija.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: rijetko - povećana aktivnost ALT i / ili AST (ova pojava se opaža kod pacijenata koji su primali beta-laktamsku antibiotsku terapiju, ali klinički značaj ovog slučaja nije poznat), nuspojave iz jetre uočene su uglavnom kod muškaraca i starijih pacijenata i mogu biti povezane sa dugotrajnom terapijom. Ovi štetni događaji se vrlo rijetko primjećuju kod djece.

Navedeni znakovi i simptomi obično se javljaju tokom ili odmah nakon završetka terapije, ali u nekim se slučajevima mogu pojaviti i nekoliko tjedana nakon završetka terapije. Neželjeni događaji su obično reverzibilni. Neželjeni događaji iz jetre mogu biti ozbiljni, u izuzetno rijetkim slučajevima zabeleženi su smrtni ishodi. U skoro svim slučajevima to su bili pacijenti s ozbiljnom pratećom patologijom ili pacijenti koji su primali potencijalno hepatotoksične lijekove. Vrlo rijetko - povećana aktivnost alkalne fosfataze, povećani bilirubin, hepatitis, holestatska žutica (uočeno uz istodobnu terapiju s drugim penicilinima i cefalosporinima).

Ostalo: često - kandidijaza kože i sluznica, frekvencija nepoznata - rast neosjetljivih mikroorganizama.

Interakcija

Za sve oblike doziranja

Antacidi, glukozamin, laksativi, aminoglikozidi usporavaju apsorpciju, askorbinska kiselina povećava apsorpciju.

Diuretici, alopurinol, fenilbutazon, NSAID i drugi lijekovi koji blokiraju tubulnu sekreciju (probenecid) povećavaju koncentraciju amoksicilina (klavulanska kiselina se izlučuje uglavnom glomerularnom filtracijom).

Istovremena primjena Amoxiclav ® i metotreksata povećava toksičnost metotreksata.

Imenovanje zajedno sa alopurinolom povećava učestalost egzanteme. Treba izbjegavati istodobnu upotrebu disulfirama.

Smanjuje efikasnost lijekova, tokom metabolizma kojih nastaje PABA, etinil estradiol - rizik od probojnog krvarenja.

U literaturi su opisani rijetki slučajevi povećanja INR-a kod pacijenata s kombiniranom primjenom acenocumarola ili varfarina i amoksicilina. Ako je potrebno, istodobnu primjenu antikoagulansa, PV ili INR treba pažljivo nadzirati prilikom propisivanja ili prekida lijeka.

Kombinacija s rifampicinom je antagonistička (međusobno slabljenje antibakterijskog učinka). Amoxiclav ® se ne smije primjenjivati ​​istovremeno u kombinaciji s bakteriostatičkim antibioticima (makrolidi, tetraciklini), sulfonamidima zbog mogućeg smanjenja učinkovitosti Amoxiclav ®.

Amoxiclav ® smanjuje efikasnost oralnih kontraceptiva.

Za disperzibilne tablete i prašak za suspenziju za oralnu primjenu dodatno

Povećava učinkovitost indirektnih antikoagulansa (suzbijanje crevne mikroflore, smanjuje sintezu vitamina K i protrombinski indeks). U nekim slučajevima uzimanje lijeka može produžiti PV, s tim u vezi treba biti oprezan dok koristite antikoagulanse i lijek Amoxiclav ® Quicktab.

Probenecid smanjuje izlučivanje amoksicilina, povećavajući njegovu serumsku koncentraciju.

U bolesnika koji su primali mofetil mikofenolat, nakon početka primjene kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom primijećeno je smanjenje koncentracije aktivnog metabolita, mikofenolne kiseline prije uzimanja sljedeće doze lijeka za oko 50%. Promjene u toj koncentraciji ne mogu tačno odražavati opće promjene izloženosti mikofenolne kiseline.

Za prašak za pripremu rastvora za iv davanje

Amoksiclav ® i aminoglikozidni antibiotici su hemijski nespojivi.

Ne miješajte Amoxiclav ® u bočici sa štrcaljkom ili infuzijom s drugim lijekovima.

Izbjegavajte miješanje sa otopinama dekstroze, dekstrana, natrijum bikarbonata, kao i sa rastvorom koji sadrže krv, proteine, lipide.

Doziranje i primjena

Filmsko obložene tablete

Unutra. Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, funkciji bubrega pacijenta kao i težini infekcije.

Amoksiklav ® se preporučuje uzimati na početku obroka radi optimalne apsorpcije i smanjenja mogućih nuspojava iz probavnog sistema.

Tijek liječenja je 5-14 dana. Trajanje tečaja liječenja određuje lekar. Liječenje ne smije trajati duže od 14 dana bez drugog liječničkog pregleda.

Doza je propisana ovisno o dobi i tjelesnoj težini. Preporučeni režim doziranja je 40 mg / kg dnevno u 3 podijeljene doze.

Djeci s tjelesnom težinom od 40 kg ili više, treba dati iste doze kao i odraslima. Za djecu stariju od ≤ 6 godina poželjnije je uzimati suspenziju Amoxiclava ®.

Odrasli i djeca starija od 12 godina (ili> 40 kg tjelesne težine)

Uobičajena doza u slučaju blage do umjerene infekcije je 1 tableta. 250 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta. 500 + 125 mg svakih 12 sati, u slučaju teške infekcije i infekcije respiratornog trakta - 1 stol. 500 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta. 875 + 125 mg svakih 12 sati

Budući da kombinirane tablete amoksicilina i klavulanske kiseline 250 + 125 mg i 500 + 125 mg svaka sadrže istu količinu klavulanske kiseline - 125 mg, tada 2 tablete. 250 + 125 mg nije ekvivalentno 1 tableti. 500 + 125 mg.

Doziranje za odontogene infekcije

1 tab. 250 + 125 mg svakih 8 sati ili 1 tableta. 500 + 125 mg svakih 12 sati tokom 5 dana.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Prilagođavanje doze temelji se na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina i provodi se uzimajući u obzir vrijednosti Cl kreatinina:

- odrasli i djeca starija od 12 godina (ili ≥40 kg tjelesne težine) (tablica 2),

- s anurijom interval između doziranja treba povećati na 48 sati ili više,

- 875 + 125 mg tablete trebaju se upotrebljavati samo u bolesnika s Cl kreatininom> 30 ml / min.

Klirens kreatininaAmoxiclav ® režim doziranja
> 30 ml / minNije potrebno prilagođavanje doze
10-30 ml / min1 tab. 50 + 125 mg 2 puta dnevno ili 1 tableta. 250 + 125 mg (s blagom do umjerenom infekcijom) 2 puta dnevno
® treba izvoditi s oprezom. Potrebno je redovno praćenje rada jetre.

Prašak za oralnu suspenziju

Dnevna doza suspenzija je 125 + 31,25 mg / 5 ml i 250 + 62,5 mg / 5 ml (kako bi se olakšalo pravilno doziranje, u svakom pakovanju suspenzija 125 + 31,25 mg / 5 ml i 250 + 62,5 mg / 5 ml, 5 ml graduirana pipeta sa skalom od 0,1 ml ili kašika za doziranje od 5 ml sa prstenasti tragovi u šupljini od 2,5 i 5 ml).

Novorođenčad i djeca do 3 mjeseca - 30 mg / kg / dan (prema amoksicilinu), podeljeno u 2 doze (svakih 12 sati).

Doziranje lijeka Amoxiclav ® dozom pipete - proračun pojedinačnih doza za liječenje infekcija kod novorođenčadi i djece do 3 mjeseca (Tabela 3).

Težina tijela22,22,42,62,833,23,43,63,844,24,44,64.8
Suspenzija 156,25 ml (2 puta dnevno)1,21,31,41,61,71,81,922,22,32,42,52,62,82,9
Suspenzija 312,5 ml (2 puta dnevno)0,60,70,70,80,80,9111,11,11,21,31,31,41,4

Djeca starija od 3 mjeseca - od 20 mg / kg za infekcije blage do umjerene težine do 40 mg / kg za teške infekcije i infekcije donjih dišnih puteva, otitis media, sinusitis (amoksicilin) ​​dnevno, podijeljeno u 3 doze (svakih 8 sati).

Doziranje lijeka Amoxiclav ® s dozirnom pipetom - proračun pojedinačnih doza za liječenje blagih i umjerenih infekcija kod djece starijih od 3 mjeseca (na temelju 20 mg / kg / dan (za amoksicilin) ​​(Tabela 4).

Težina tijela5678910111213141516171819202122
Suspenzija 156,25 ml (3 puta dnevno)1,31,61,92,12,42,72,93,23,53,744,34,54,85,15,35,65,9
Suspenzija 312,5 ml (3 puta dnevno)0,70,80,91,11,21,31,51,61,71,922,12,32,42,52,72,82,9
Težina tijela2324252627282930313233343536373839
Suspenzija 156,25 ml (3 puta dnevno)6,16,46,76,97,27,57,788,38,58,89,19,39,69,910,110,4
Suspenzija 312,5 ml (3 puta dnevno)3,13,23,33,53,63,73,944,14,34,44,54,74,84,95,15,2

Doziranje lijeka Amoxiclav ® s dozirnom pipetom - proračun pojedinačnih doza za liječenje teških infekcija kod djece starijih od 3 mjeseca (na osnovi 40 mg / kg / dan (za amoksicilin) ​​(Tabela 5).

Težina tijela5678910111213141516171819202122
Suspenzija 156,25 ml (3 puta dnevno)2,73,23,74,34,85,35,96,46,97,588,59,19,610,110,711,211,7
Suspenzija 312,5 ml (3 puta dnevno)1,31,61,92,12,42,72,93,23,53,744,34,54,85,15,35,65,9
Težina tijela2324252627282930313233343536373839
Suspenzija 156,25 ml (3 puta dnevno)12,312,813,313,914,414,915,51616,517,117,618,118,719,219,720,320,8
Suspenzija 312,5 ml (3 puta dnevno)6,16,46,76,97,27,57,788,38,58,89,19,39,69,910,110,4

Doziranje lijeka Amoxiclav ® sa žlicom za doziranje (u nedostatku pipete za doziranje) - preporučena doza suspenzija, ovisno o tjelesnoj težini djeteta i težini infekcije (tablica 6).

Težina tijelaDob (otprilike)Blag / umjeren kursTežak kurs
125 + 31,25 mg / 5 ml250 + 62,5 mg / 5 ml125 + 31,25 mg / 5 ml250 + 62,5 mg / 5 ml
5–103-12 meseci3 × 2,5 ml (½ kašike)3 × 1,25 ml3 × 3,75 ml3 × 2 ml
10–121-2 godine3 × 3,75 ml3 × 2 ml3 × 6,25 ml3 × 3 ml
12–152–4 godine3 × 5 ml (1 kašika)3 × 2,5 ml (½ kašike)3 × 7,5 ml (1½ kašike)3 × 3,75 ml
15–204-6 godina3 × 6,25 ml3 × 3 ml3 × 9,5 ml3 × 5 ml (1 kašika)
20–306-10 godina3 × 8,75 ml3 × 4,5 ml-3 × 7 ml
30–4010-12 godina-3 × 6,5 ml-3 × 9,5 ml
≥40≥12 godinaAmoxiclav ® tablete

Dnevna doza suspenzije 400 mg + 57 mg / 5 ml

Doza se izračunava na kg tjelesne težine, ovisno o težini infekcije. Od 25 mg / kg za infekcije blage do umjerene težine do 45 mg / kg za teške infekcije i infekcije donjeg dišnog sustava, otitis media, sinusitis (u smislu amoksicilina) dnevno, podijeljeno u 2 doze.

Da bi se olakšalo pravilno doziranje, suspenzija od 400 mg + 57 mg / 5 ml stavlja se u svako pakovanje pipete za doziranje, postupno istovremeno u 1, 2, 3, 4, 5 ml i 4 jednaka dela.

Suspenzija od 400 mg + 57 mg / 5 ml koristi se kod djece starije od 3 mjeseca.

Preporučena doza suspenzije, ovisno o tjelesnoj težini djeteta i ozbiljnosti infekcije

Težina tijelaDob (otprilike)Preporučena doza, ml
Težak kursUmeren kurs
5–103-12 meseci2×2,52×1,25
10–151-2 godine2×3,752×2,5
15–202–4 godine2×52×3,75
20–304 godine - 6 godina2×7,52×5
30–406-10 godina2×102×6,5

Tačne dnevne doze izračunavaju se na osnovu tjelesne težine djeteta, a ne njegove dobi.

Maksimalna dnevna doza amoksicilina je 6 g za odrasle i 45 mg / kg za djecu.

Maksimalna dnevna doza klavulanske kiseline (u obliku kalijeve soli) je 600 mg za odrasle i 10 mg / kg za djecu.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, dozu treba prilagoditi na osnovu najveće preporučene doze amoksicilina.

Pacijenti s kreatininom Cl> 30 ml / min ne zahtijevaju prilagođavanje doze.

Odrasli i djeca teža od 40 kg (navedeni režim doziranja koristi se za infekcije umjerenog i teškog tijeka)

Pacijenti sa Cl kreatininom 10-30 ml / min - 500/125 mg 2 puta dnevno.

Kad Cl kreatinin Cl kreatinin 10-30 ml / min, preporučena doza je 15 / 3.75 mg / kg 2 puta dnevno (maksimalno 500/125 mg 2 puta dnevno).

Sa Cl kreatininom iv

Djeca: s tjelesnom težinom manjom od 40 kg - doza se izračunava ovisno o tjelesnoj težini.

Manje od 3 mjeseca s tjelesnom težinom manjom od 4 kg - 30 mg / kg (u odnosu na cjelokupni lijek Amoxiclav ®) svakih 12 sati

Mlađa od 3 mjeseca s tjelesnom težinom većom od 4 kg - 30 mg / kg (u smislu čitavog lijeka Amoxiclav ®) svakih 8 sati

U djece mlađe od 3 mjeseca, Amoxiclav ® treba davati samo polako infuzijom u periodu od 30-40 minuta.

Djeca od 3 mjeseca do 12 godina - 30 mg / kg (u odnosu na cjelokupni pripravak Amoxiclav ®) u razmaku od 8 sati, u slučaju teške infekcije - s intervalom od 6 sati

Deca sa oštećenom funkcijom bubrega

Prilagođavanje doze temelji se na maksimalnoj preporučenoj dozi amoksicilina. Za bolesnike s Cl kreatininom iznad 30 ml / min, prilagođavanje doze nije potrebno.

Djeca težina Cl kreatinina 10-30 ml / min25 mg / 5 mg po 1 kg svakih 12 sati Cl kreatinin ® sadrži 25 mg amoksicilina i 5 mg klavulanske kiseline.

Odrasli i djeca starija od 12 godina ili teže od 40 kg - 1,2 g lijeka (1000 + 200 mg) u intervalu od 8 sati, u slučaju teške infekcije - s intervalom od 6 sati

Preventivne doze za hirurške intervencije: 1,2 g sa indukcijom anestezije (sa operativnim trajanjem kraćim od 2 sata). Za duže operacije - 1,2 g do 4 puta dnevno.

Za bolesnike s bubrežnom insuficijencijom, dozu i / ili interval između injekcija lijeka treba prilagoditi ovisno o stupnju insuficijencije:

Cl kreatininDoza i / ili interval između administracija
> 0,5 ml / s (30 ml / min)Nije potrebno prilagođavanje doze
0,166–0,5 ml / s (10–30 ml / min)Prva doza je 1,2 g (1000 + 200 mg), a zatim 600 mg (500 + 100 mg) iv svakih 12 sati
iv svaka 24 sata
AnuriaInterval doziranja treba povećati na 48 sati ili više.

Budući da se 85% lijeka uklanja hemodijalizom, na kraju svakog postupka hemodijalize morate unijeti uobičajenu dozu Amoxiclav ®. Uz peritonealnu dijalizu, prilagođavanje doze nije potrebno.

Tijek liječenja je 5-14 dana. Trajanje tečaja liječenja određuje lekar. Uz smanjenje težine simptoma, preporučuje se prelazak na oralne oblike Amoxiclav ®-a za nastavak terapije.

Priprema otopina za iv ubrizgavanje. Sadržaj bočice u vodi za injekciju: 600 mg (500 + 100 mg) u 10 ml vode za injekcije ili 1,2 g (1000 + 200 mg) u 20 ml vode za injekcije. Ulaziti / ulaziti polako (u roku od 3-4 minuta).

Amoxiclav ® treba davati u roku od 20 minuta nakon pripreme rastvora za iv primenu.

Priprema otopina za iv infuziju. Za infuzijsku primjenu Amoxiclav®-a potrebno je daljnje razrjeđivanje: pripremljene otopine koje sadrže 600 mg (500 + 100 mg) ili 1,2 g (1000 + 200 mg) lijeka treba razrijediti u 50, odnosno 100 ml infuzione otopine. Infuzija traje 30-40 minuta.

Kada se u infuzijskim otopinama koriste sljedeće tekućine u preporučenim količinama, potrebne su koncentracije antibiotika:

Korišćene tečnostiPeriod stabilnosti, h
na 25 ° Cna 5 ° C
Voda za injekcije48
0,9% rastvora natrijum hlorida za iv infuziju48
Ringerova otopina laktata za iv infuziju3
Otopina kalcijum-hlorida i natrijum-hlorida za iv infuziju3

Otopina leka Amoxiclav ® se ne može mešati sa otopinama dekstroze, dekstrana ili natrijum bikarbonata.

Treba koristiti samo bistra rješenja. Pripremljena rješenja ne smiju se zamrzavati.

Unutra. Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, pacijentovoj funkciji bubrega i težini infekcije.

Tablete se moraju otopiti u pola čaše vode (najmanje 30 ml) i temeljito izmešati, zatim piti ili držati tablete u ustima dok se potpuno ne otope, a zatim progutati.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati na početku obroka.

Amoxiclav ® Quicktab disperzibilne tablete 500 mg / 125 mg:

Odrasli i djeca starija od 12 godina s tjelesnom težinom ≥40 kg

Za lečenje infekcija blage do umerene težine - 1 tabela. (500 mg / 125 mg) svakih 12 sati (2 puta dnevno).

Za liječenje teških infekcija i infekcija respiratornog sistema - 1 tablica. (500 mg / 125 mg) svakih 8 sati (3 puta dnevno).

Maksimalna dnevna doza Amoxiclav ® Quicktab je 1.500 mg amoksicilina / 375 mg klavulanske kiseline.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. U bolesnika s kreatininom Cl iznad 30 ml / min, prilagođavanje doze nije potrebno.

Odrasli i djeca starija od 12 godina s tjelesnom težinom ≥40 kg (naznačeni režim doziranja koristi se za infekcije umjerenog i teškog tijeka):

Cl kreatinin, ml / minDoza
10–30500 mg / 125 mg 2 puta dnevno (s umjerenom do teškom infekcijom)
® Quicktab 875 mg / 125 mg:

Odrasli i djeca starija od 12 godina s tjelesnom težinom ≥40 kg

Kod teških infekcija i respiratornih infekcija - 1 stol. (875 mg / 125 mg) svakih 12 sati (2 puta dnevno).

Dnevna doza lijeka Amoxiclav ® Quicktab kada se koristi 2 puta dnevno je 1750 mg amoksicilina / 250 mg klavulanske kiseline.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. U bolesnika sa Cl kreatininom većim od 30 ml / min, nema potrebe za prilagodbom doze.

Za bolesnike s Cl kreatininom manjim od 30 ml / min, primjena disperzibilnih tableta lijeka Amoxiclav ® Quicktab, 875 mg / 125 mg je kontraindicirana.

Takvi pacijenti trebaju uzimati lijek u dozi od 500 mg / 125 mg nakon odgovarajućeg prilagođavanja doze kreatinina Cl.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre. Prilikom uzimanja Amoxiclav ® Quicktab treba biti oprezan. Potrebno je redovno praćenje rada jetre. U slučaju da započne liječenje parenteralnim davanjem lijeka, moguće je nastaviti terapiju tabletama Amoxiclav ® Quicktab.

Trajanje kursa određuje lekar!

Minimalni kurs antibiotske terapije je 5 dana. Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez preispitivanja kliničke situacije.

Predoziranje

Nema izvještaja o smrti ili po život opasnim nuspojavama zbog predoziranja lijekom.

Simptomi u većini slučajeva mogući su i poremećaji u radu gastrointestinalnog trakta (bol u trbuhu, proliv, povraćanje), anksiozno uznemirenost, nesanica, vrtoglavica, a u izoliranim slučajevima konvulzivni napadaji.

Liječenje: u slučaju predoziranja, pacijent treba biti pod nadzorom liječnika, liječenje je simptomatsko.

U slučaju nedavne primjene (manje od 4 sata) lijeka, potrebno je oprati stomak i propisati aktivni ugalj za smanjenje apsorpcije. Amoksicilin / kalijev klavulanat uklanja se hemodijalizom.

Posebna uputstva

Za sve oblike doziranja

Kroz tretman, potrebno je pratiti stanje funkcije krvi, jetre i bubrega.

U bolesnika s ozbiljnim oštećenjem bubrega potrebno je odgovarajuće prilagođavanje doze ili povećanje intervala između doza.

Moguće je razviti superinfekciju uslijed rasta mikroflore koja je na njega neosjetljiva, što zahtijeva odgovarajuću promjenu u terapiji antibioticima.

U bolesnika s preosjetljivošću na peniciline moguće su unakrsne alergijske reakcije na antibiotike cefalosporina.

U žena s preuranjenom puknuću membrane, ustanovljeno je da profilaktička terapija amoksicilinom + klavulanskom kiselinom može biti povezana s povećanim rizikom od nekrotizirajućih kolitisa u novorođenčadi.

U bolesnika sa smanjenom diurezom kristalurija je vrlo rijetka. Tijekom upotrebe velikih doza amoksicilina preporučuje se uzimanje dovoljne količine tekućine i održavanje odgovarajuće diureze da bi se smanjila vjerovatnost nastanka kristala amoksicilina.

Laboratorijska ispitivanja. Visoke koncentracije amoksicilina daju lažno pozitivnu reakciju na glukozu u urinu kada se koristi Benedictov reagens ili Felingova otopina. Preporučuju se enzimske reakcije s glukozidazom.

Za disperzibilne tablete i prašak za suspenziju za oralnu primjenu dodatno

Prije početka liječenja potrebno je obaviti razgovor s pacijentom kako bi se utvrdila povijest reakcija preosjetljivosti na peniciline, cefalosporine ili druge beta-laktamske antibiotike.

Da bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati prije ili za vrijeme obroka.

Kada koriste visoke doze Amoxiclav ® Quiktab, pacijenti s kristalurijom moraju adekvatno nadoknaditi gubitak tekućine.

Ako se pojavi antibiotik povezan sa antibioticima, odmah prekinuti Amoxiclav ® Quicktab, posavjetovati se s liječnikom i započeti odgovarajuće liječenje. Lijekovi koji inhibiraju peristaltiku kontraindicirani su u takvim situacijama.

Lečenje se nužno nastavlja još 48–72 sata nakon nestanka kliničkih znakova bolesti. Uz istodobnu upotrebu oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen i amoksicilina, treba koristiti druge ili dodatne metode kontracepcije ako je moguće.

Amoksicilin i klavulanska kiselina mogu izazvati nespecifično vezanje imunoglobulina i albumina na membranu eritrocita, što može biti uzrok lažne pozitivne reakcije s Coombsovim testom.

Upotreba amoksicilina i klavulanske kiseline kontraindicirana je kod infektivne mononukleoze, jer može izazvati pojavu osipa protiv ospica.

Posebne mjere opreza za odlaganje neiskorištenog lijeka. Nisu potrebne posebne mjere opreza pri odlaganju neiskorištenog Amoxiclava ®.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima ili obavljanje poslova za koje je potrebna povećana brzina tjelesnih i mentalnih reakcija. Zbog mogućnosti razvoja nuspojava iz središnjeg živčanog sustava, kao što su vrtoglavica, glavobolja, grčevi, treba biti oprezan tijekom liječenja tijekom vožnje i drugih aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i brzinu psihomotornih reakcija.

Za filmom obložene tablete, disperzivne tablete, prašak za oralnu suspenziju, dodatno

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati uz obroke.

Za prašak za pripremu rastvora za iv davanje

Amoksicilin i klavulanska kiselina mogu izazvati nespecifično vezanje imunoglobulina i albumina na membranu eritrocita, što može biti uzrok lažno pozitivnog Coombsova testa.

Informacije za pacijente na dijeti sa malo natrijuma: svaka bočica od 600 mg (500 + 100 mg) sadrži 29,7 mg natrijuma. Svaka bočica od 1,2 g (1000 + 200 mg) sadrži 59,3 mg natrijuma. Količina natrijuma u maksimalnoj dnevnoj dozi prelazi 200 mg.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete, 250 mg + 125 mg. 15, 20 ili 21 tableta. i 2 sredstva za sušenje (silikagel) u crvenoj okrugloj posudi s riječima „nejestiva“ u boci od tamnog stakla, zakopčanoj metalnom kapicom s kontrolnim prstenom s perforacijom i LDPE brtvom iznutra. 1 sp. u paketu od kartona.

Filmsko obložene tablete, 500 mg + 125 mg. 15 ili 21 tableta. i 2 sredstva za sušenje (silikagel) u crvenoj okrugloj posudi s riječima „nejestiva“ u boci od tamnog stakla, zakopčanoj metalnom kapicom s kontrolnim prstenom s perforacijom i LDPE brtvom iznutra. 1 sp. u paketu od kartona.

5 ili 7 tableta. u blisteru od lakiranog tvrdog aluminija / meke aluminijske folije. 2, 3 ili 4 blistera za 5 tableta. ili 2 blistera za 7 tableta. u paketu od kartona.

Filmsko obložene tablete, 875 mg + 125 mg. 5 ili 7 tableta. u blisteru od lakiranog tvrdog aluminija / meke aluminijske folije. 2 ili 4 blistera za 5 tableta. ili 2 blistera za 7 tableta. u paketu od kartona.

Prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg / 5 ml ili 250 mg + 62,5 mg / 5 ml. Primarno pakovanje - 25 g praška (100 ml gotove suspenzije) u tamnoj staklenoj bočici sa obeležjem (100 ml). Boca se zatvara navojnim metalnim poklopcem sa kontrolnim prstenom, unutar poklopca se nalazi brtva izrađena od LDPE.

Sekundarno pakovanje - 1 fl. sa žlicom za doziranje sa prstenastim tragovima u šupljini od 2,5 i 5 ml („2,5 SS“ i „5 SS“), oznakom maksimalnog punjenja od 6 ml („6 SS“) na dršci kašike u kartonskoj kutiji. Ili 1 fl. zajedno s diplomiranom pipetom u kartonskom snopu.

Prašak za oralnu suspenziju, 400 mg + 57 mg / 5 ml. Primarno pakiranje - 8,75 g (35 ml gotove suspenzije), 12,50 g (50 ml gotove suspenzije), 17,50 g (70 ml gotove suspenzije) ili 35,0 g (140 ml gotove suspenzije) praha u bočici tamno staklo s navojnim poklopcem od HDPE-a s upravljačkim prstenom i sa brtvom unutar poklopca.Ili 17,5 g (70 ml gotove suspenzije) u tamnoj staklenoj bočici sa prstenom (70 ml) s navojnim poklopcem od HDPE-a s upravljačkim prstenom i sa brtvom unutar poklopca.

Sekundarno pakovanje - 1 fl. zajedno s diplomiranom pipetom u kartonskom snopu.

Prašak za rastvor za intravensku primjenu, 500 mg + 100 mg ili 1000 mg + 200 mg. 500 mg amoksicilina i 100 mg klavulanske kiseline ili 1000 mg amoksicilina i 200 mg klavulanske kiseline u bezbojnoj staklenoj bočici, zatvorene gumenim čepom i zgužvane aluminijumske kapice s plastičnim poklopcem. 5 sp. smešteno u kartonsku kutiju.

Tablete za disperziju, 500 mg + 125 mg ili 875 mg + 125 mg. 2 tablete u blisteru. 5 ili 7 blistera stavlja se u kartonsko pakovanje.

Proizvođač

Lek dd Verovshkova 57, Ljubljana, Slovenija.

Za prašak za pripremu rastvora za intravensko davanje dodatno

1. Lek dd, Verovshkova 57, Ljubljana, Slovenija.

2. Sandoz GmbH, Biohemistrasse 10 A-6250, Kundl, Austrija.

Zahtjeve potrošača treba poslati na adresu Sandoz: 125317, Moskva, Presnenskaya nab., 8, p. 1.

Tel .: (495) 660-75-09, faks: (495) 660-75-10.

Amoxiclav ®

filmom obložene tablete 250 mg + 125 mg 250 mg + 125 - 2 godine.

filmom obložene tablete 500 mg + 125 mg 500 mg + 125 - 2 godine.

filmom obložene tablete 875 mg + 125 mg 875 mg + 125 - 2 godine.

prašak za pripremu rastvora za intravenozno davanje 500 mg + 100 mg 500 mg + 100 - 2 godine.

prašak za pripremu rastvora za intravenozno davanje 1000 mg + 200 mg 1000 mg + 200 - 2 godine.

tablete za disperziju 500 mg + 125 mg 500 mg + 125 - 3 godine.

tablete za disperziju 875 mg + 125 mg 875 mg + 125 - 3 godine.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 125 mg + 31,25 mg / 5 ml 125 mg + 31,25 mg / 5 - 2 godine. Gotova suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 250 mg + 62,5 mg / 5 ml 250 mg + 62,5 mg / 5 - 2 godine. Gotova suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 400 mg + 57 mg / 5 ml 400 mg + 57 mg / 5 - 3 godine. Gotova suspenzija - 7 dana.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Sastav i farmakološka svojstva Amoxiclav 125 miligrama

Amoxiclav 125 mg sadrži:

  1. Amoksicilin - odnosi se na peniciline koji su u stanju reagirati i uništiti veliki broj stranih mikroorganizama i bakterija.
  2. Klavulanska kiselina je beta-laktam, koji usporava razgradnju glavne komponente i samim tim produžuje period antibiotika penicilinske grupe u organizmu.

Oblik oslobađanja i sastav lijeka omogućava pacijentima u najsmrtonosnijim uvjetima borbu protiv bolesti, ne razmišljajući o ozbiljnoj šteti organizmu. Veliki broj stručnjaka govori o lijeku kao jednom od najlakših za čitanje djece i odraslih.

Upute za uporabu i oblik oslobađanja opisuju tablete Amoxiclav i suspenziju Amoxiclav (točnije prašak za pripremu suspenzije).

Zanimljivo! Postoji amoksiklav kviktab, koji je trenutno, međutim prodaje se samo u dozama od 625 mg i 1000 mg.

S posebnom koncentracijom aktivnih tvari, naime 5 ml lijeka = 125 mg amoksicilina + 31,5 mg klavulanske kiseline, pomaže u suzbijanju infekcija.

Opis lijeka potvrđuje da lijek ubija različite grupe bakterija i mikroorganizama. Često kažu da je Amoxiclav 125 namijenjen djeci, obzirom da je u tečnom obliku, što olakšava upotrebu.

Kako se uzgajati

Da biste naučili kako ga uzimati djeci, i što je najvažnije kako pravilno razrijediti amoksiklav, trebalo bi se obratiti uputama za upotrebu:

  1. Protresite bočicu praška da biste olabavili prašak.
  2. Dodajte bocu pročišćene vode prvo na sredinu boce i protresite, a zatim dodajte više vode u bocu, ali već do oznake na boci. Nakon toga, ponovo protresite suspenziju Amoksiklava.

Lijek razrijedite s 86 mililitara vode, a gotova suspenzija za djecu u otvorenom obliku je tjedan dana.

Zanimljivo! Način pripreme suspenzije Amoxiclav 125 mg za dvogodišnje dijete neće se ni na koji način razlikovati od razrjeđivanja lijeka za dijete staro 12 godina. Važno je pravilno izračunati dozu tako da sirup ima učinak.

Koliko uzeti

Amoksiklav prema uputama treba uzimati od 5 do 7 dana, međutim, prema propisu liječnika, lijek možete piti do dvije sedmice. Duže od 14 dana, uzimanje Amoxiclav 125 biti će neprikladno, zbog vjerovatnosti da će se naviknuti na lijek.

Glavna stvar koju treba imati na umu prilikom uzimanja Amoxiclav 125 mg je da koliko dana korištenja lijeka treba odrediti liječnik. Kršenje uputa pedijatra može dovesti do neugodnih nuspojava.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar