Pankreatitis kod pasa: simptomi i liječenje, ishrana

Pankreatitis kod životinja je upalna bolest gušterače. Pankreatitis je opasan jer srce, bubrezi, pluća i mozak pate od toksina koji uđu u krvotok. Simptomi bolesti su:

Proliv ili zatvor
- bol u trbušnoj šupljini,
- slabost
Napuhanost
Povraćanje
- gubitak apetita.

Da biste pravilno postavili dijagnozu, potrebno je provesti sveobuhvatnu dijagnozu: pregled i palpaciju trbuha, biohemijski test krvi, rendgenski snimak, ultrazvuk. Bolest se javlja zbog neuhranjenosti pasa, iz masne hrane, kao posljedica trovanja, prenošenja kuge, dijabetes melitusa.

Pankreatitis kod pasa, liječenje narodnim lijekovima kod kuće, dijeta koju možete jesti, kako se hraniti, suha hrana

Liječenje pankreatitisa kod kuće je moguće, ali nakon savjetovanja s veterinarom. Ako postoje znakovi bolesti, pas bi trebao gladovati prvi dan, a potom se pridržavati stroge prehrane. Kod pankreatitisa potrebno je psa staviti na dijetu da mu pankreas "odmori".

Vlasnik treba osigurati da je kućni ljubimac pio dosta, ali u malim obrocima. Psu se daje dijetalno meso (piletina), pirinač, jogurt s niskim udjelom masti. I hranio se u malim porcijama. Ako je životinja jela gotovu hranu, onda morate prebaciti na onu u kojoj ima malo masti i vlakana.

Pankreatitis kod pasa koji imaju proliv i povraćaju krvlju, lekovima i lekovima, tabletama, antibioticima

Za liječenje pasa koriste se Butorphanol analgetici za anesteziju upalnog procesa. Kako bi se smanjila proizvodnja klorovodične kiseline u želucu, koriste se Omeprazol, Famotidin.

Za zaustavljanje povraćanja - Tserukal, Serena, Ondansetron. Antibiotici se propisuju ako postoji mogućnost bakterijske infekcije - Ampicilin, Penicilin G.

Pasji pankreatitis je zarazan ili nije, izlječiv, živi dugo

Pankreatitis kod pasa ne prenosi se na druge životinje, jer nastaje zbog neuhranjenosti. Bolest se liječi, ali kućni ljubimac mora se pridržavati prehrane i isključiti masnu, dimljenu hranu.

Čirevi rožnice uzrokuju bol i patnju životinji. Može se pojaviti kod pasa ili mačaka bilo koje dobi i bilo koje pasmine. Bez obzira na razlog naknade.

Pankreatitis je vrlo ozbiljna bolest koja se javlja kod mnogih kućnih ljubimaca širom svijeta. Zašto pas pankreatitis nastaje, koji su njegovi simptomi i šta bi trebao biti osnova liječenja, razgovaraćemo danas.

Pankreatitis - šta je to?

Gušterača je vrlo važan organ odgovoran za uspješan rad mnogih dijelova tijela. Ovo je endokrina žlijezda koja proizvodi hormone koji su odgovorni za unos glukoze. Ona takođe proizvodi sok koji sadrži enzime neophodne za razgradnju proteina, masti, šećera. Oni su ono što je tijelu potrebno za normalnu probavu.

Pankreatitis je upala gušterače. Uvek je prati smrt ćelija i tkiva žlezde koje doprinose nastanku opstrukcije njegovih kanala. Ova bolest se može pojaviti u četiri oblika: akutni i hronični, stečeni i nasljedni.

Najopasniji oblik je akutni pankreatitis. On je smrtonosan. To je posljedica prevremenog aktiviranja enzima žlijezde, što dovodi do nekroze pankreasa. Drugim riječima, probavni proces započinje ranije nego što je potrebno i tijelo počinje razgrađivati ​​jedino dostupno tkivo, vlakna - samu žlijezdu. Dalje ćemo govoriti više o simptomima i uzrocima ove bolesti.

Pankreatitis kod bilo kojeg kućnog ljubimca je dovoljno uobičajen. Obično zauzima vodeće mjesto među svim nezaraznim bolestima kod malih kućnih ljubimaca. Može se pojaviti u različitim oblicima. Pokazuje drugačiju kliničku sliku. Postoji nekoliko uzroka pankreatitisa.

  • Genetska predispozicija. Medicinska praksa pokazuje da se ova bolest najčešće nalazi kod boksera, jorkširskih terijera, graničnih kolija, američkih koker španijela, patuljastih patuljaka i minijaturnih šnaucera.
  • Loše hranjenje. Prekomjerna masna hrana u pasjoj prehrani može uzrokovati pankreatitis. Ako je kućni ljubimac pretežak, smanjena je njegova fizička aktivnost, javlja se povraćanje, proliv ili zatvor, tada to dovodi i do povećanog rizika od pankreatitisa. Otrovanje može izazvati i razvoj ove bolesti.
  • Lijekovi Liječenje određenih kroničnih bolesti zahtijeva uporabu teških veterinarskih lijekova koji mogu dovesti do pojave ove bolesti.
  • Pankreatitis se može razviti i na pozadini drugih bolesti. Kao što su enteritis, dijabetes, hepatitis, leptospiroza, piroplazmoza, helmintička invazija, pa čak i neke zarazne bolesti.

Doznajmo kako utvrditi prisutnost pankreatitisa u psu.

Pseći pankreatitis teško je dijagnosticirati. Ali postoji niz simptoma koji tačno ukazuju na prisustvo ove bolesti. Dakle, tijekom palpacije trbušne šupljine pas pokazuje anksioznost, govoreći o bolnim senzacijama.

Prisutnost tečnih vodenastih stolica ima neugodan kiseli miris. Ponekad se oštra dijareja zamjenjuje produženim konstipacijom. Ovaj simptom sugeriše da kućni ljubimac ima hronični oblik pankreatitisa.

U nekim slučajevima može se zabilježiti porast tjelesne temperature, odbijanje hrane, nagli pad težine. Tipični simptomi ove bolesti su gubitak apetita, letargija, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, groznica i opća letargija.

Molitveno držanje psa je karakterističan znak pankreatitisa, događa se od oštrih bolova u trbuhu.

Ako počnete primjećivati ​​sličnu promjenu u dobrobiti i ponašanju vašeg ljubimca, odmah se obratite svom veterinaru za pomoć. Da biste razjasnili dijagnozu i razmotrili simptome, specijalista će propisati brojne testove za vašeg kućnog ljubimca:

  • početni pregled trbušne šupljine psa,
  • biohemijski test krvi,
  • Rentgenski pregled
  • Ultrazvuk abdomena.

Uzroci pankreatitisa kod pasa

Okolnosti koje mogu dovesti do početka bolesti:

  • prekomjerna težina i previše masna hrana,
  • iznenadna promjena u prehrani kućnog ljubimca zrelijih godina,
  • stanje koje prati povećana količina masti u krvi (hiperlipidemija, Cushingov sindrom, dijabetes melitus, idiopatska hiperlipidemija minijaturnih šnaucera, hipertireoza),
  • povećana količina kalcijuma u krvi (intoksikacija vitaminom D, maligni tumori i hiperparatiroidizam).

Direktan faktor pankreatitisa može biti upotreba određenih lijekova kao što su:

  • Novokainamid
  • diuretici petlje i tiazidi,
  • Metronidazol
  • Paracetamol
  • estrogeni
  • sulfonamidi,
  • Ranitidin
  • Cimetidin
  • Azatioprin
  • Tetraciklin
  • L-asparaginaza.

  • bolesti žučnog kanala, tankog crijeva i jetre,
  • oštećenja gušterače,
  • trovanje organofosfatom,
  • šok stanje (značajno i dugotrajno sniženje krvnog pritiska).

U većini slučajeva uzrok bolesti kao što je pankreatitis kod psa ostaje nepoznat.

Kod životinja zaraženih pankreatitisom, manifestacije poput:

  • nagnuti i promukli, jer postoje bolovi u trbušnom zidu,
  • nadimanje (samog želuca),
  • povraćanje nakon jela
  • glasno tutnjanje crevnog trakta,
  • tahikardija
  • akutni pankreatitis kod pasa karakteriše svrab na koži, odbijanje jesti, nedostatak stolice i nagli porast telesne temperature,
  • pojava tečnog penastog i guste izmeta kiselog mirisa.

Treba napomenuti da se početno razdoblje bolesti odvija s normalnom temperaturom i apetitom kod kućnog ljubimca.

Oštar pankreatitis primarno se dijagnosticira kapanjem lijekova poput Sandostatina u kombinaciji sa otopinom Hartmana i Gordoxa. Kao rezultat njihove upotrebe, zdravstveno stanje životinje brzo se poboljšava. Na taj način se može spriječiti pankreatitis kod pasa.

Simptomi i liječenje hronične bolesti kućnog ljubimca mogu biti:

  • životinja jede kao i obično, ali gubi težinu,
  • pas se topi cijelo vrijeme, njegov kaput je nezdravog izgleda,
  • trajnu terapiju pankreatitisa treba provoditi u skladu sa cjeloživotnom ishranom kućnog ljubimca.

Međutim, takvi simptomi se mogu javiti i kod drugih tegoba. Zato je za utvrđivanje hroničnog pankreatitisa kod pasa potrebna posebna dijagnostika: ultrazvuk gušterače, pretraga krvi i urina, kao i rendgenski snimak.

Terapija akutnog pankreatitisa sastoji se u pravilnoj prehrani životinje. Nužni zahtjev je postiti najmanje jedan dan, tada biste svom ljubimcu trebali davati hranu u malim dozama. Štaviše, treba ga hraniti samo dijetnom hranom sa smanjenim udjelom masti. Ako dajete hranu i pravilno postupate s psom, tada se više ne smije razboljeti (pod uslovom da priroda bolesti nije hronična).

Da bi liječenje pankreatitisa kod pasa bilo brzo i učinkovito, vrlo je važno:

  • ustanoviti bolest na vreme,
  • pridržavati se stroge prehrane
  • liječite svog ljubimca drogama.

Terapija lijekovima

Nekomplikovani pankreatitis obično se liječi konzervativno. Do danas ne postoje lijekovi čiji je učinak usmjeren samo na uklanjanje upale gušterače. Takvi lijekovi kao što su Aprotinin, Dopamin (u minimalnim dozama) i mnogi drugi, pokazali su svoju efikasnost samo u laboratorijima. Prilikom ispitivanja ovih lijekova na životinjama oni nisu bili efikasni.

Šta znači dati?

Glavni cilj terapije lijekovima je prevencija pankreatitisa kod pasa bez komplikacija. Simptomi i liječenje trebaju biti međusobno povezani, odnosno terapija je simptomatska. Kako se nositi sa bolešću?

  1. Infuzijska terapija. Izvodi se za uklanjanje poremećaja dehidracije i elektrolita. Za ove zadatke koriste se kapalice sa koloidnom i kristaloidnom tekućinom. Ako se infuzijsko liječenje ne provodi ispravno, to može dovesti do suprotnog rezultata i pogoršanja stanja životinje. Upotreba koloidnih mješavina (plazme, polisaharidnih otopina i „Dekstrana 70“) za obnavljanje volumena tekućine je glavna tačka u liječenju bolesti.
  2. Analgetici. Anestezija je potrebna za ublažavanje bolova u trbuhu. Najefikasniji analgetik za životinje je Butorphanol, koji se ubrizgava intramuskularno svakih 8 sati.
  3. Inhibitori protonske pumpe i blokatori H2-histamina. Lijekovi ove serije (Omeprazol i Famotidine) koriste se za smanjenje proizvodnje klorovodične kiseline u stomaku.
  4. Antispazmodike. Sredstva ove vrste koriste se u svrhu uklanjanja kontrakcije mišića glavnog pankreasnog kanala. To omogućava smanjenje pritiska u kanalima pankreasa. Za to se daju 2% -tna otopina papaverin hidroklorida, No-shpa i 24% -tna otopina Eufillina.
  5. Kortikosteroidni preparati. Koriste se ako pankreatitis kod pasa prati stanje šoka.
  6. Antiametski lijekovi (Cerucal, Serena i Ondansetron) propisani su kućnim ljubimcima sa nekontroliranim povraćanjem.
  7. Antibiotici. Propisuju se ako postoji opasnost od bakterijske infekcije. Ako životinja ima kliničke i laboratorijske indikacije sepse, tada se koriste aminoglikozidi, ampicilin svakih 8 sati i penicilin G svakih 6 sati.

Pored toga, kod pankreatitisa potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Hirurško liječenje

Za liječenje pankreatitisa kod pasa s operativnim zahvatom potrebne su sljedeće indikacije:

U većini slučajeva ultrazvuk abdomena radi se kako bi se utvrdile takve abnormalnosti. Pored toga, operacija se može obaviti kada se provodi intenzivna terapija za pankreatitis, a stanje kućnog ljubimca i dalje se usložnjava.

Akutni pankreatitis je obično potpuno reverzibilan, te nije potrebno dalje liječenje.

Kako hraniti psa s pankreatitisom?

Postoje posebna pravila o ishrani kojih se morate pridržavati prilikom liječenja bolesti kod kućnog ljubimca:

  1. Male porcije hrane.
  2. Često hranjenje (životinji je potrebno davati hranu svaka 3-4 sata).
  3. Svi se proizvodi moraju zdrobiti kako bi se spriječilo spontano ozljeđivanje želučane sluznice.
  4. Količina namirnica koje sadrže ugljikohidrate i masti treba sadržavati u prehrani.
  5. Na meniju bi trebala dominirati proteinska hrana (riba, skuta i meso).
  6. Zabranjeno je hraniti bolesnog kućnog ljubimca ribom i bogatim mesnim juhama.
  7. Sva je kisela hrana isključena iz ishrane.
  8. Pržena hrana je takođe neprihvatljiva.
  9. Gotove obroke treba davati ne jako vruće ili ne baš hladne.
  10. Kod pojačanih bolova propisano je terapijsko postenje (ne više od 2 dana).

Glavno pravilo ishrane za pse koji boluje od pankreatitisa jeste smanjenje masne hrane u ishrani. To je zbog činjenice da masnoće znatno opterećuju rad gušterače, a tijekom upale počinje i bol.

Mora se imati na umu da životinja čak i nakon završetka liječenja može osjetiti nelagodu kad jede masnu hranu.

Koju hranu je dozvoljeno davati u slučaju bolesti?

Prehrana pasa za pankreatitis može se provoditi posebnim hranjenjem kreiranim posebno za njih. Sastav hrane uključuje sve potrebne elemente potrebne za nezdravog kućnog ljubimca.

Često se događa da životinja, naviknuta na ukusne i raznolike, ali istovremeno štetne proizvode, ne želi jesti dijetsku hranu. U takvoj situaciji morate biti uporni i ne prilagođavati se psu. U svakom slučaju gladi će se osjetiti, a kućni ljubimac će morati pojesti ono što mu daju.

Osim hrane, životinji je dopušteno davati dijetalno meso (piletina, puretina ili zec). Može se kuhati, naribati pomoću blendera ili mlinca za meso i pomiješati sa kašom od riže ili mljevenog mesa. U vrlo malim dozama psa možete hraniti zdrobljenim povrćem u obliku pire krumpira. U prehranu je dozvoljeno uključiti obrano mlijeko (mlijeko i sir).

Ne zaboravite da darivanje kućnog ljubimca treba biti malim obrocima kako ne bi došlo do povećanog opterećenja na gušterači, a isto tako da ne izazove još jedan napad bolesti.

Koji su proizvodi zabranjeni?

Pankreatitis kod pasa uključuje odbacivanje određene hrane, i to:

  • dimljeno meso, topli sirevi, kobasice,
  • Svježi raženi hljeb
  • masna riba i meso,
  • govedina i ovčetina mast,
  • povrće (kukuruz, rotkvica, špinat, kupus, kislica, zelje), žitarice i mahunarke.

Tijelo bilo kojeg kućnog ljubimca je individualno, razvoj pankreatitisa također može biti raznolik. S tim u vezi treba imati na umu da samo veterinar može propisati racionalnu prehranu, njeno trajanje i sastav. Zbog toga ne trebate samo-liječiti.

Pothranjenost

Upala u gušterači može nastati zbog neuhranjenosti. Da, ne može samo gastritis ili čir biti kod psa koji jede nejasno šta. Pankreatitis će prestići i kućnog ljubimca koji ima pogrešno sastavljen jelovnik. Najčešće bolest izaziva masna, pržena i uz začine (akutna). Dimljeno meso i druge dobrote sa "ljudskog" stola. Ali čak i ako se sve skuva u skladu s „psećim pravilima“, postoji rizik da će životinja imati problema sa probavom zbog pozadine nedostatka vitamina i hipoelementoze (prehrana mora biti pravilno uravnotežena).

Nasljednost

Postoji popis pasmina kod kojih se bolest gušterače (pankreatitis) prenosi rodom. U tom slučaju će vam biti potrebna posebna kontrola nad vašim četveronožnim ljubimcem, još od štenca.

Popis problematičnih pasmina uključuje:

  • bokseri
  • igrački terijeri
  • Španijelci
  • patuljasti pudl
  • minijaturni šnaucer
  • Collie
  • pastirski psi
  • jazavičari.

Pankreatitis je vrlo čest u Jork, Chihuahua i drugim pasminama pasa malih i patuljaka.

Samo-lijekovi

Nažalost, mnogi vlasnici pokušavaju liječiti svoje ljubimce bez veterinarskih preporuka. Nepravilno odabrani lijekovi ili njihov višak u tijelu sljedeći je razlog pojave pankreatitisa kod životinje.

Pažnja! Veoma je opasno sami liječiti pankreatitis kod psa.

Ljudski lijekovi mogu izazvati nepovratne reakcije kod životinja i ponekad mogu biti fatalne. Ne pokušavajte doći u zdravstvene probleme uz pomoć prijatelja, bolje je da se obratite svom veterinaru za pomoć.

Dešava se da kod prenesenih zaraznih bolesti u psa utječu probavni organi.

Najopasnije bolesti uključuju:

  • kuga
  • parovirusni enteritis,
  • leptospiroza,
  • adenovirus,
  • demodikoza

Ove bolesti možete izbjeći ako psa cijepite pravovremeno i pratite njegov životni stil, izbjegavajte kontakt sa lutalicama.

Trebala bi znati. Napad pankreatitisa kod štenećaka je puno teže podnijeti nego u odraslog psa i njegove posljedice su teže, tako da su štenadci u prvoj rizičnoj skupini.

Pankreatitis i faze njegovog razvoja

Pankreatitis se prema težini dijeli na prvu i drugu skupinu.

Primarni pankreatitis nastaje, najčešće, neočekivano, a njegov uzrok može biti da je pas zadobio slučajno trovanje. Neodgovorni vlasnici često sami provociraju napade pankreatitisa kod životinja pretjeranim maženjem i ne poštuju dijetu. Njegovo liječenje usmjereno je na obnavljanje funkcije pankreasa. U neobjavljenom obliku, čini se potpuno lečenjem.

Sekundarni pankreatitis je složeniji oblik bolesti. Javlja se kao rezultat drugih bolesti.

Tu spadaju:

  • ciroza jetre
  • čir na želucu
  • crvi
  • demodikoza
  • hepatitis
  • patologija bilijarnog trakta,
  • kancerozne bolesti.

Ovaj oblik pankreatitisa praktično nije reverzibilan i sto posto ne dolazi do oporavka životinje. Zadatak veterinara i vlasnika je da održavaju funkcioniranje oboljelog organa i osiguraju njegove neprekidne funkcije tokom života životinje.

Bolest kao što je pankreatitis može se pojaviti akutno ili preći u hronični oblik. Akutni pankreatitis je najopasniji, a njegov napad životinji zadaje jake bolove. Ovaj oblik bolesti naziva se "nekrotizirajući pankreatitis".

Važno! Nekroza pankreasa posljednji je i vrlo ozbiljan oblik akutnog pankreatitisa. U ovoj fazi ćelije životinjskog creva gušterače umiru, a uz totalnu nekrozu pankreasa dolazi do smrti.

Proučavamo znakove i simptome pankreatitisa kod psa

Veoma je važno stalno pratiti ponašanje vašeg psa.

Sljedeći znakovi pankreatitisa pomoći će vam da identificirate početak bolesti, što znači pružiti pravovremenu pomoć vašem četveronožnom prijatelju:

  1. Pas se krije, njegovo ponašanje izgleda uzbuđeno, zateže rep, izgled životinje je potisnut.
  2. Dolazi do smanjenja apetita ili potpunog odbijanja hrane.
  3. Pas bolno reagira na dodir trbuha, posebno u pupku.
  4. Primjetno otežano disanje i povećani rad srca.
  5. Traže se povremeni grčevi u stomaku.
  6. Postoji nadimanje trbušne šupljine.
  7. Pojava proliva, učestali nagon za povraćanjem.
  8. Odlazak na toalet kod životinja je težak, izmet postaje gust sa sluzavim izlučevinama, a mokrenje poprima aktivan karakter.
  9. Svrab kože.
  10. Gubitak kilograma

Hronični pankreatitis kod psa je najopasniji. Bolest se odvija potajno i teško je naći je uzgajivačima početnicima. U nedostatku oštrih napada, pas postepeno gubi apetit, sve više se lezi, a nakon jela dolazi do povraćanja. Svi ovi simptomi govore vlasniku da je psu potrebna hitna veterinarska skrb.

Pažnja! Ne propustite vrijeme da spasite životinju! Uostalom, dok vlasnici pokušavaju milovati svog malog prijatelja, njegov gušterača se polako uništava, a pas polako umire!

Akutni napad pankreatitisa - prva pomoć

Ako je pas imao napad pankreatitisa i svi su simptomi vidljivi, tada mu je vlasnik dužan pružiti prvu pomoć.

Prvo, ne treba paničiti. Pas odbija hranu? Ne pokušavajte hraniti životinju. Glad - postoji prvo pravilo za napade pankreatitisa i pas, na podsvijesti, to zna.

Stvorite životinji potpuni mir, nemojte ga uznemiriti nepotrebno i pružite maksimalnu ljubav. Za vrijeme napada životinja doživljava jak strah i miris ruku svog voljenog vlasnika za njega prvi lijek.

Pomoć! Napad pogoršanja gušterače uzrokovan je jakim bolovima. Mogući način ublažavanja stanja psa tokom napada je No-Shpa injekcija u obliku potkožnih injekcija ili u obliku tableta.

Naravno, prvo morate dobiti savjet veterinara, on će vam reći koliko kockica treba uvesti životinji, ovisno o težini. Vlasnik kod kuće neće moći pružiti psu nikakvu drugu pomoć kod grčeva u stomaku.

U svakom slučaju, morat ćete pozvati doktora kod kuće ili otići u veterinarsku ambulantu, tako da uvijek držite pri ruci broj dežurnog ljekara.

Dijagnoza i liječenje pankreatitisa kod pasa

Nakon prve pomoći provodi se kompletna dijagnoza i laboratorijski pregled životinje u veterinarskoj klinici. Pas uzima krvne pretrage (za biohemijske i kliničke testove) i testove urina. Propisan je ultrazvučni pregled i rendgenski snimak trbušne šupljine.

Dobra osnova za utvrđivanje pankreatitisa kod psa je potcijenjena razina hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca u krvi životinje, te porast razine leukocita, jasnog pokazatelja upale u tijelu.

Na osnovu obavljenih testova i primljenih testova liječnik propisuje liječenje. Kod krize pankreatitisa propisane su složene kapljice. U ekstremnim slučajevima životinja se podvrgava hospitalizaciji.

Enzim pankreatin uspješno se koristi u liječenju psećeg pankreatitisa, uključuje enzime koji aktivno sudjeluju u probavi bjelančevina, masti i ugljikohidrata.

Životinji su propisani lijekovi protiv bolova širokog spektra, antispazmodika i antiemetika. Ako je potrebno, propisani su antibiotici za liječenje pankreatitisa. Nesumnjivo morate da slijedite dijetu.

Hranjenje pasa zbog pankreatitisa

Čime hraniti psa s pankreatitisom, reći će vam veterinar, na temelju individualnih karakteristika pasmine i težine bolesti.
Najčešće se preporučuje prenošenje bolesne životinje sa suhog na prirodno hranjenje.

Prvog dana kada možete držati životinju na gladnoj dijeti, to će omogućiti tijelu da se opusti od probavnih procesa i prilagoditi se oporavku.

Prehrana s visokim vlaknima, koja je životinjama propisana za gastritis i pankreatitis, dobro se dokazala. Njegova suština je u održavanju nutritivne ravnoteže, maksimiziranju smanjenja masti i ugljikohidrata te povećanju sadržaja proteinske i vlaknaste hrane.

U procesu oporavka, korisno je psima davati kuhano vitko meso (pileća prsa, puretina, zec, crvena govedina), a ne masni sir i kefir, kuhano povrće (mrkva, bundeva, tikvice, brokoli), žitarice (heljda, riža).

Proizvode treba dobro kuhati ili kuhati na pari, nasjeckati u mlincu za meso (blenderu). Hrana treba biti topla i svježe pripremljena.

Trebate hraniti u malim porcijama, nekoliko puta dnevno. Prečesto i obilno hranjenje može izazvati ponavljanje napada gušterače. Potrebno je nadzirati stolicu i mokrenje životinje te praćenje hranjenja lijekovima.

Važno! Prehrana pasa za pankreatitis je veoma važna! Dijeta je neophodna metoda i bez poštivanja do oporavka neće doći!

Suva hrana za pankreasnu bolest kod psa

Na pitanje je li moguće koristiti suhu hranu za pankreatitis kod psa, veterinari odgovaraju - moguće je. Međutim, riječ možda ne znači da je psu dopušteno da jede jeftinu suhu hranu sumnjivog porijekla.

Za životinje predisponirane za bolest pankreasa postoji posebna dijetalna terapijska hrana. Sadrži nizak sadržaj masti i vlakana, kao i lako probavljivih proteina. Sadrži obavezne nezasićene omega kiseline, koje pomažu u smanjenju upale obolelog organa. Vjerojatnost recidiva pri korištenju takve hrane praktički nema.

Krmna hrana Royal Canin pokazala se kao najbolja. Stručnjaci i nutricionisti Royal Canina vode računa o svim mogućim problemima nijansi zdravlja pasa i rade to s posebnom profesionalizmom i ljubavlju.

Posebna linija hranjenja razvijena je za pse koji imaju bolest pankreasa. Veterinari preporučuju Royal Canin Didestive s niskim udjelom masti (prvi mjesec nakon napada pankreatitisa) i Royal Canin Vet prehranu veličine (drugi i sljedeći mjeseci prehrane).

Prevencija

Kako bi se spriječio pankreatitis kod psa, najvažnija stvar je pravilna prehrana njenog psa. Ako životinja ima predispoziciju za bolest gušterače, tada će vlasnici trebati održavati poseban dijetalni stol za njega kroz cijeli život.

Za sve uzgajivače pasa koji se još nisu suočili sa pankreatitisom, neće biti nepotrebno znati da je prevencija bolesti od velikog značaja.

Zapamtite da je uvijek bolje spriječiti bolest nego je liječiti.

Mjere za prevenciju pankreatitisa kod pasa:

  • nemojte hraniti vašeg ljubimca sa općeg stola,
  • pri odabiru prirodne prehrane prikladni su samo kvalitetni i svježe pripremljeni proizvodi,
  • odaberite premium i luksuznu suhu hranu,
  • ne mešajte suvu hranu i prirodnu ishranu,
  • Ne zanemarujte savjete veterinara,
  • naučite svog psa da ne uzima hranu iz pogrešnih ruku i da ga ne podiže sa zemlje,
  • prošetati životinju na povodcu,
  • ograničiti kontakt psa sa lutalicama,
  • vakcinisati životinju na vrijeme
  • redovno koristiti anthelmintske lijekove,
  • ne bavite se lečenjem.

Pankreatitis spada u kategoriju složenih bolesti i ima ozbiljnih posljedica i komplikacija. Samo dosljedan i kompetentan tretman, pravilna prehrana i stalno praćenje životinje, sa strane vlasnika, može učiniti čuda.

Pridržavanje svih zahtjeva i pravila produžiće život psa što je duže moguće. Pazite na svog psa i zapamtite da smo odgovorni za one koji su pripitomili.

Simptomi razvoja bolesti, hroničnog i akutnog pankreatitisa kod psa

Simptomi pankreatitisa nisu uvek izraženi. Ne može svaki vlasnik primijetiti znakove bolesti.

  1. Apetit vaše životinje je prvi znak.
  2. Promjene apetita za kućne ljubimce treba upozoriti vlasnika. Smanjeni apetit ili općenito odbijanje jesti može govoriti o razvoju pankreatitisa. Također se primjećuje da životinja počinje više piti.
  3. Zbog smanjenog apetita, pas postaje letargičan, izgubi kilogram, ima iscrpljenost.
  4. Upala boli. Pas ima bolove, mogu se otkriti palpacijom u području malo lijevo od pupka. Tijekom palpiranja, životinja može biti uznemirena, škljocati i ispadati iz vaših ruku.
  5. Pas povraćanje i proliv. Primjećuje se snažno napuhavanje, pas počinje povraćati i proljev na pozadini opće iscrpljenosti.
  • suva oralna sluznica
  • groznica kod psa može se primijetiti u periodima pogoršanja, pri akutnom toku bolesti, temperatura raste, ali s hroničnim tokom, temperatura ostaje gotovo normalna,
  • učestalo mokrenje,
  • priroda izmeta se mijenja, kod nekih životinja izmet može biti vrlo gust, kod drugih je naprotiv dosta tečan, po strukturi podsjeća na sluz.

Kvaliteta tretmana zavisi od toga koliko je dobro postavljena dijagnoza. U životinji je, za razliku od ljudi, prilično teško dijagnosticirati bolest krvnim testom i nivoom glukoze u njoj. Višak amilaze i lipaze u krvi osobe ukazuje na razvoj pankreatitisa. Kod životinje s ovom bolešću pokazatelji mogu biti normalni.

Zato životinja, pored ispitivanja krvi, podvrgava ultrazvučnom pregledu, pretrazi urina, biopsiji, TIRT-u, rendgenu trbušne šupljine i, naravno, veterinar postavlja početnu dijagnozu palpacijom.

Nije potrebno provoditi sve podatke istraživanja, o kojem od njih se odluči liječnik. Na osnovu prikupljenih materijala, odlučuje se o pitanju liječenja pankreatitisa kod psa.

Za kvalitetan tretman, na početku je potrebno ustanoviti korijenski uzrok ove bolesti. Nakon što uklonite uzrok pojave, možete prijeći na liječenje. Veterinari često propisuju antibiotike čak i za virusne infekcije. Tako da lučenje žlijezde počinje prolaziti kroz kanale, propisani su antispazmodici. Za ublažavanje bolova propisuju se analgetici. Ali bez pravilne prehrane, nema smisla liječiti.

Prvog dana lečenja pas je obično stavite na gladnu dijetu. Dozvoljeno je davati ljubimca vodu u ograničenim količinama. Ako se ne pridržava ovog pravila, tada će to neminovno dovesti do istezanja stomaka životinje, što je prepuno naredne porcije enzima.

Fiziološka otopina daje se intravenski ili subkutano, to se radi kako bi se izbjegla dehidracija psećeg tijela.

Kod akutnog pankreatitisa veterinar može životinji propisati lijekove protiv bolova, antiemetike i protuupalne lijekove. A takođe, lekar može da propiše lečenje probioticima ili antibioticima.

Ako se prehrana psa sastoji od prirodnih proizvoda, tada treba umanjiti unos ugljikohidrata. Nije potrebno potpuno eliminirati ugljene hidrate iz prehrane, jer su oni uključeni u proces metabolizma. Iz prehrane su isključene sve "dobrote", odnosno proizvodi koji sadrže začine, dimljene, masne i pržene u vrijeme liječenja. U hranu je potrebno dodavati vitamine. Ako vaš ljubimac jede pseću hranu, onda ne bi trebalo biti problema. Danas mnogi proizvođači hrane za kućne ljubimce proizvode specijaliziranu hranu za pse koja ima probavne probleme.

Ne morate raditi ništa posebno kako biste spriječili pankreatitis. Potrebno je samo pratiti ishranu psa, ne davati istekle i pokvarene proizvode, da na vreme cepite ljubimca. Ako slijedite ova pravila, smanjit ćete rizike od ove bolesti.

Than hraniti psa s pankreatitisom? Prehrana psa s pankreatitisom trebala bi biti lako probavljiva, trebala bi imati dovoljno elemenata u tragovima i vitamina. Ako pas jede suhu hranu, tada ga treba zamijeniti lakšom probavljivom. Zahtjevi za proizvod su također pooštreni ako se pas hrani prirodnim putem.

Hraniti životinju treba češće, ali u manjim obrocima treba primjenjivati ​​principe frakcijske prehrane. Također treba kontrolirati potrošnju vode, prekomjerna tekućina u tijelu bolesne životinje može dovesti do neželjenih posljedica.Višak hrane i vode može pokrenuti oslobađanje enzima, a to će zauzvrat dovesti do iritacije sluznice zidova želuca.

Ljekari su izračunali približnu količinu vode koju bi bolesni pas trebao konzumirati. Količina vode direktno ovisi o težini vaše životinje.

Tabela unosa tečnosti za pankreatitis ovisno o težini psa:

  • do 10 kg - 1-2 tsp. na sat
  • od 10 do 20 kg - 1-2. Čl. l na sat
  • od 20 do 30 kg - 100–200 gr. na sat
  • više od 30 kg - 300 gr. na sat

Kako se stanje životinje i klinički pokazatelji poboljšavaju, povećava se količina tekućine u ishrani.

Uz pankreatitis kod psa, kalorijski sadržaj prehrane trebao bi se smanjiti. Da bi gušterača počela pravilno raditi, dijeta je jednostavno potrebna. Ako pogledate proizvode, onda za hranjenje uz pomoć prehrane:

  • bijelo kuhano meso
  • niskokalorični jogurt
  • skuti sir bez masti bez boja i dodataka.

U procesu liječenja, istovremeno poboljšavajući dobrobit kućnog ljubimca, prehrani se dodaju žitarice, poput riže ili zobene kaše.

U akutnom pankreatitisu, nakon podvrgnutog tretmana i poboljšanja dobrobiti životinje, kada se pankreas vrati u normalu, možete preći na uobičajenu ishranu, osim ako, naravno, dijeta nije provocirala ovu bolest. Kod onih pasa kod kojih bolest ima hronični oblik, prehrana ostaje norma za cijeli život.


  1. Zakharov, Yu. A. Liječenje šećerne bolesti tipa 1 / Yu.A. Zakharov. - M .: Phoenix, 2013. - 192 str.

  2. Okorokov A. N. Dijagnoza bolesti unutrašnjih organa. Svezak 4. Dijagnoza bolesti krvožilnog sistema, Medicinska literatura - M., 2011. - 504 c.

  3. Efimov A.S., Bodnar P.N., Zelinsky B. A. Endokrinologija, škola Vishcha - M., 2014.. - 328 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Tok bolesti

Kod akutnog pankreatitisa simptomi bolesti su obično izraženiji. Ova bolest se javlja po pravilu iznenada. Štoviše, sve promjene ove prirode bit će reverzibilne. No, kronični pankreatitis razvija se postepeno, ali promjene u tkivu gušterače postaju toliko snažne da ih je izuzetno teško preokrenuti.

Simptomi pankreatitisa obično prate aktiviranje probavnih enzima pankreasa. U procesu samo-probave, aktivni enzimi ulaze u krvotok. Ovaj oblik može imati puno komplikacija (od stvaranja cista do šoka i sepse).

Tretman za kućne ljubimce

Liječenje pankreatitisa kod pasa složen je proces. Glavna stvar koju se morate sjetiti vlasnika psa - ne možete sami pokušati izliječiti ljubimca. Liječenje pankreatitisa uvijek je vrlo individualno. To ovisi o starosti, stanju psa, stadijumu razvoja i prisustvu pratećih bolesti.

Ovisno o obliku i složenosti tijeka bolesti, liječnik može započeti liječiti psa terapijskom ili hirurškom metodom. O tome ćemo više govoriti kasnije.

Prehrana pasa s pankreatitisom prije svega trebala bi biti usmjerena na smanjenje proizvodnje enzima. Dijeta treba biti usmjerena na smanjenje rada mišića želuca i crijeva. Potrebne su gladne dijete.

Prije svega, morate raditi na pravilnoj apsorpciji vode u tijelu. Tekućine se moraju davati u frakcijama, u vrlo malim obrocima. Tablica u nastavku prikazuje mjere opskrbe vodom životinjom u fazi pogoršanja bolesti.

Nakon akutne manifestacije bolesti, doza tekućine mora se povećati. Pored toga, životinja mora slijediti dijetu koja podržava niskokaloričnu dijetu. Ako vam liječnik ne propiše specijalnu hranu, onda u prirodnoj prehrani moraju biti prisutni lagani proteini. Obično se pas hrani pilećim ili purećim mesom kuhanim s rižom. Pored toga, možete koristiti nemasni sir i jogurt.

Iz videa „Prvi znakovi pankreatitisa kod pasa“ naučit ćete puno zanimljivih stvari.

Važno je napomenuti da je kod hroničnog pankreatitisa pas prebačen na cjeloživotnu ishranu. Kako to odabrati, trebao bi vas savjetovati vaš veterinar. Treba napomenuti da se uz pravodobno traženje pomoći od liječnika, liječenje pankreatitisa kod pasa uspješno završava.

Vrste pankreatitisa

Prema klasifikaciji, upala može biti akutna ili hronična. Razlikuju se i primarni i sekundarni pankreatitis. Kada je bolest izolirana, ona je primarni oblik kao osnovna bolest. A ako je ovo samo simptom drugih bolesti, bolest je dobila ime - sekundarna. Tipično se sekundarni pankreatitis manifestuje na pozadini zaraznih lezija ili upala u probavnom traktu.

Video "Pankreatitis kod pasa"

U ovom videu ćete saznati više o toku i liječenju bolesti.

Pankreatitis kod pasa je upalna bolest gušterače, kod koje je poremećena aktivnost organa i smanjena opstrukcija kanala. U slučaju njegovog neblagovremenog otkrivanja, vjerovatnoća za razvoj različitih komplikacija koje mogu dovesti do smrti kućnog ljubimca je velika. Stoga dijagnoza bolesti u ranoj fazi igra značajnu ulogu u oporavku životinje.

Vrste pankreatitisa

Pankreatitis je primarni i sekundarni.

Primarni tip uzrokuje neuhranjenost ili trovanje. Glavni cilj liječenja u ovom slučaju je vraćanje rada gušterače. Ako se bolest ne započne, tada je moguće 100% izlječenje.

Složeniji tip je sekundarni. Razvija se kao posljedica hepatitisa, demodikoze, helmintičke invazije, čira na želucu, ciroze i malignih tumora. Potpuno sekundarni pankreatitis se ne izleči. Zadatak vlasnika je osigurati normalno djelovanje oboljelog organa tokom života kućnog ljubimca.

Posljednji stadij bolesti je nekroza pankreasa u kojoj se stanice žlijezde uništavaju i životinja umire.

Prva pomoć

Ako pas ima napad pankreatitisa koji je određen karakterističnim simptomima, tada se njegovo stanje mora olakšati pružanjem hitne pomoći. Treba joj osigurati mir i ne posustajati bez nepotrebne potrebe. Glavna stvar je briga vlasnika, koju ljubimac osjeća.

Tokom napada pas doživljava jake bolove, tako da mu treba dati tabletu No-shpa ili injekciju lijeka. Nakon ovoga morate se posavjetovati s veterinarom koji će vam propisati daljnje liječenje.

i Mnogi vlasnici životinja podcjenjuju ozbiljnost bolesti kao što je pankreatitis i pokušavaju ih liječiti sami kod kuće. To je zabranjeno, jer nepravilno odabrani lijekovi mogu pogoršati ozbiljno stanje ljubimca. Ako za liječenje psa koristite sheme dizajnirane za ljude, problem će se samo pogoršati, čak je moguć i smrtni ishod. Kompetentna terapija propisuje specijalista.

U akutnoj fazi bolesti veterinar propisuje sljedeće lijekove:

  • lijekovi protiv bolova - najčešće intramuskularno butorphanol,
  • antispazmodici koji smanjuju pritisak u kanalima žlijezde - No-shpa, papaverin, Eufillin,
  • antiemetički lekovi - Latran, ondansetron, Cerucal, Serena.

Ako postoji opasnost od bakterijske infekcije, tada je propisan kurs antibiotika - penicilin ili ampicilin.

Posebno mjesto u liječenju upale pankreasa zauzima prehrana. U akutnom napadu jedenje je ograničeno. Najprikladnija opcija je gladna dijeta, u kojoj se psu nudi samo voda.

Nakon 1-2 dana, kućnom ljubimcu se daje mala porcija nasjeckane hrane. Dijeta treba sadržavati minimalnu količinu ugljikohidrata i masti. Zabranjeno je hraniti životinju slanom, začinjenom, dimljenom i prženom hranom.

Obavezno izuzmite sljedeće proizvode:

Veterinar bi trebao odabrati pravu prehranu. Ponekad se treba pridržavati stroge prehrane dugo vremena. Ako je vlasnik kućnog ljubimca hranio svježe pripremljenom hranom, tada je potrebno povećati količinu sitno mljevenih žitarica, povrća, pire od jaja, kuhanog mesa i ribe u prehrani. MKoristite suhu hranu.

Pravovremeno kontaktiranje veterinara ako se utvrdi da pas ima pankreatitis, pomoći će mu da se riješi ove ozbiljne bolesti.

Mnoge bolesti domaćih životinja nastaju kao rezultat nepravilne prehrane i prehrane. Teško probavljive žitarice na masnim koštanim juhama, sitnice s majstora stola, pripremljene hrane niske kvalitete, nekontrolirana količina hrane s niskom motoričkom aktivnošću doprinose pretilosti kod pasa. Kao rezultat toga poremećeno je funkcionisanje organa pružajući normalnu probavu, što dovodi do ozbiljnih bolesti kućnih ljubimaca.

Gušterača kod pasa

U tijelu psa postoji sedam različitih žlijezda, gušterača je jedna od glavnih, funkcionalno neophodnih da bismo životinji pružili vitalnu energiju. Enzimi koje proizvodi ona doprinose varenju hrane. U endokrinom sustavu sintetizira inzulin, hormon koji kontrolira razinu glukoze u krvi radi pravilnog metabolizma u stanicama i tkivima.

Pankreatitis (lat.- grc. Pankreas + itis) - upala žlezdanih tkiva koja utiče na proces proizvodnje pankreasnog soka. Upalni proces izaziva suženje kanala žlezde zbog prolaska enzima koji pročišćavaju hranu u dvanaestopalačno crevo, njihov nedovoljni broj negativno utiče na sistem gastrointestinalnog trakta.

Pri tome se u samoj žlijezdi formira stagnacija enzima (enzima koji ubrzavaju metabolizam), njihovo nakupljanje i aktiviranje dovode do samouništenja njegovih tkiva, izaziva oslobađanje formiranih toksina u krvotok i šteti drugim unutarnjim organima.

Prema brzini nakupljanja simptoma upale i trajanju njenog tijeka, pankreatitis se dijeli na akutni i hronični

Akutna upala pankreasa kod pasa: simptomi, liječenje

Akutni pankreatitis nastaje iznenada, upalni proces kod pasa može biti uzrokovan nekvalitetnom hranom, prejedanjem masne hrane, intoksikacijom tijela uzrokovanom izlaganjem kemikalijama i lijekovima, otrovnim supstancama koje ulaze u želudac.

Početni znakovi pankreatitisa kod pasa slični su običnim crevnim poremećajima ili trovanju, tada se, kako se nakupljaju, dolazi do oštrog pogoršanja.

  • U mukama pas nesmetano dobacuje, vrišteći.
  • Ne pokazuje interesovanje za hranu, ali pohlepno puši vodu.
  • Česta gagovanja prije i nakon hranjenja.
  • Sluznica se suši, dolazi do dehidracije.
  • Groznica.
  • Javi se svrab na koži.

Hronični pankreatitis kod psa: simptomi

Kongenitalne promjene u strukturi žljezdanog tkiva, traumatska oštećenja na njemu i česta pogoršanja akutnog oblika pankreatitisa također uzrokuju hronični oblik pankreatitisa kod pasa.

Hronični pankreatitis dugo vremena prolazi bez alarmantnih znakova bolesti, s vremenom se pojavljuju karakteristični simptomi dugotrajne upale.

  • Pas postaje lagan, većinu vremena leži, nevoljko ide u šetnju.
  • Jelo je malo, ponekad se ne dotiče hrane, pljune hranu.
  • Poremećaji mokrenja, urinarna inkontinencija.
  • Primjećuje se nagli pad težine, dlaka je potamnjena, u udovima se javlja drhtanje.
  • Dosljednost pokreta crijeva se mijenja.
  • Ton trbuha je napet, želudac otečen od plinova.

Akutni i hronični pankreatitis: lečenje

Veterinar postavlja tačnu dijagnozu. Kliničkim pregledom ispituju se simptomi i liječenje pankreatitisa kod pasa, palpira pupčana regija trbušne šupljine, uzimaju se potrebni testovi (krv, urin, izmet), čine ultrazvuk i rendgenski snimak. Ponekad je potrebna dodatna gastroskopija i biopsija.

Daljnje liječenje pankreatitisa kod kuće provodi se prema rezultatima potpunog pregleda. Otkriveni uzroci bolesti pokazuju kako tretirati gušteraču kod psa.

U akutnom pankreatitisu ili pogoršanju hroničnog oblika, propisane su potkožne injekcije lijekovima koji uklanjaju bolan učinak (Butorphanol, drugi analgetici), ublažavaju grčeve žlijezda žlijezda (otopina No-shpa, Eufillina), daju tablete (Cerucal, Ondansetron) koje zaustavljaju povraćanje. Dehidriranoj životinji daju se kapljice sa natrijum-hloridom (fiziološka otopina) kako bi se nadomjestila ravnoteža vode i soli. Svi lijekovi se uzimaju u dozama koje propisuje veterinar, strogo u skladu sa uputama.

Liječenje upale gušterače, dijagnosticirano kao komplikacija, trebalo bi započeti terapijskim liječenjem moguće infekcije, bolesti unutrašnjih organa, dopunjavanjem navedenih lijekova injekcijama s antibioticima.

Može li pas umrijeti od pankreatitisa? Pokrenuta u određenoj fazi liječenja, bolest izaziva pankreasnu nekrozu kod pasa, patološki proces se odvija u fazama: sukcesivna deformacija tkiva gušterače i njihova polaka smrt. U tijelu psa se prekidaju energetski i kemijski metabolički procesi, što dovodi do smrti.

Pancreatin za pse: prednosti i nedostaci

Glavni aktivni sastojak (Pancreatin) je prah iz enzima pankreasa koji se uzimaju iz stoke. Neophodno je za razgradnju masti, ugljenih hidrata, proteina u tankom crijevu. Tablete u blijedo ružičastoj ljuski, od kojih svaka sadrži 250 mg čistog pankreatina, također sadrže pomoćne komponente.

Mogu li svom psu dati pankreatin? Uputa za upotrebu uključuje:

Broj tableta izračunava se prema šemi: Dopušteno je 25-50 mg pankreatina na 1 kg težine psa. Prijem se obavlja tijekom hranjenja, dodavanja u hranu, 3-4 puta dnevno. Za štenad i pse malih pasmina jedinstvenu dozu propisuje veterinar.

Dijeta: režim prehrane, prehrana pasa za pankreatitis

Bez obzira na utvrđeni oblik pankreatitisa, životinja se dodjeljuje:

Zacjeljuje post 1-3 dana, dok psa zalijevate svaki sat u malim (1-2 kašike) porcije.

Postepeno uvedena frakcijska (5-6 puta tokom dana) dijeta u pravilnim intervalima (2-3 sata).

Suha hrana poznata psu zamjenjuje se posebnim, ljekovitim, obogaćenim vitaminima ili privremeno prelazi na drugu prehranu.

Prirodnim hranjenjem žitarice se pripremaju bez juha, daju im kuhanu perad ili sjeckanu ribu, pire zeleno povrće, mrkvu, nemasni sir.

Komplikacije, posljedice, prevencija

Moguće su sljedeće komplikacije: upala u trbušnoj šupljini (peritonitis), razvoj dijabetes melitusa, slabljenje srčanog mišića, otežano disanje, kratkoća daha.

Hronični oblik može uzrokovati pogoršanja bolesti i ostati u životinji cijeli život. Postoji ranjivost crijevne sluznice na razne infekcije. Eventualne ulcerozne ili tumorske (pseudocistične) neoplazme u žljezdanim tkivima gušterače, bit će potrebne operacije za uklanjanje zahvaćenih područja žlijezde.

Za prevenciju je potrebno pridržavati se sastava i prehrambenih normi: svježe sitno nasjeckano nemasno meso ili iznutrice (goveđa jetra, srce), žitarice od žitarica na mršavom juhu s povrćem, skuta, jaja i ostala hrana s malo ugljikohidrata. Pas bi trebao primiti potrebne vitamine za zdravlje cijepljenja, treba povećati broj i trajanje šetnje.Također morate redovito provoditi medicinski pregled kućnog ljubimca kako biste pravovremeno prepoznali moguće relapse.

Pankreatitis kod jorkširskih terijera: simptomi, liječenje, hranjenje

Neke pasmine pasa od rođenja imaju veliku vjerojatnost za pankreatitis na nivou genetske nasljednosti. Kod pasa pasmine Jorkširski terijer probavni sustav je ranjiv, kršenja odabrane prehrane izazivaju upalu gušterače u dobi od 4-5 godina.

Visokokalorična hrana, prekomjerna težina, zloupotreba pakirane hrane, nepromišljen prijelaz s jedne vrste hranjenja na drugu, trovanje lijekovima i hranom dovode do akutnog pankreatitisa u Jorku .

Glavni simptomi bolesti su: oštra promjena u ponašanju, nehotično povraćanje nakon hranjenja, obilno moliti odjednom započeto, česte promjene utroba, od proljeva do zatvor.

Dijagnoza se postavlja u veterinarskoj ambulanti, gdje rade kliničke i biohemijske analize (izmet, krv, mokraća), rendgenski pregled i ultrazvučni pregled.

Terapeutski tretman započinje injekcijama za otklanjanje sindroma boli i vitamina koji podržavaju organizam, daju antiemetičke tablete (u ljusci), druge potrebne lijekove i propisuje se porcionirani režim hrane i pića.

Tijekom razdoblja oporavka treba slijediti upute veterinara, posebno u pravilima hranjenja: kako bi se izuzelo sirovo meso i iznutrice, zabranjeno je hraniti miješanom hranom, posebnu hranu za jorkširske terijere, uključujući i ljekovitu.

Pojava bolesti kod štenaca

Predispozicija za bolest kod štenad može se prenijeti nasljednom linijom od odraslih roditelja koji su imali hepatitis. Stečeni pankreatitis kod štenaca (starijih od 6 mjeseci) moguć je nakon zarazne ili virusne bolesti koja je utjecala na funkcioniranje unutarnjih organa.

Akutni oblik pankreatitisa može nastati nesistematičnim i nekontroliranim hranjenjem šteneta - ako prekomjerno težimo, ranjivi su na bolest. Ne možete davati hranu pripremljenu za odrasle pse, teško je probaviti njihov probavni sistem, siromašni su esencijalnim vitaminima.

Pri prvim simptomima štenaca nezdravih (povraćanje, jaka dijareja, groznica) potrebno je kontaktirati veterinara. Specijalistički pregledi, testovi (krv, urin, izmet), ultrazvuk omogućit će postavljanje ispravne dijagnoze, pružanje prve pomoći lijekovima protiv bolova, antidijarejskim lijekovima i propisivanje potrebnog terapijskog liječenja.

Krhko tijelo šteneta teško podnosi akutni oblik pankreatitisa, vjerojatnost prelaska u kronični oblik je vrlo velika. Zbog toga je tako važno pridržavati se svih preporuka razdoblja rehabilitacije: promatrati dijetalno hranjenje, koristeći posebne namirnice i proizvode za štenad, obaviti sva potrebna cijepljenja, daju vitamine i minerale potrebne za rast .

Pažnja, samo DANAS!

Upala pankreasa javlja se ne samo kod ljudi, već i kod životinja, posebno pasa. Ova se bolest u veterinarskoj praksi kod pasa naziva pankreatitisom.

Bolest može biti posljedica drugog oboljenja ili se može zasebno razviti. Čak i uz pravilno liječenje, ponekad se javljaju neugodne posljedice, a ako se pankreatitis zanemari, nakon bolne patnje kućnog ljubimca dolazi do letalnog ishoda.

Znakovi i simptomi pankreatitisa kod pasa

Znakovi pankreatitisa kod pasa mogu biti očigledni ili skriveni, pa bolest ponekad prođe neopaženo. Simptomi pankreatitisa kod pasa:

  • lokalni i opći porast temperature, jaka groznica počinje u akutnom periodu bolesti,
  • pas jede manje ili uopće ne jede,
  • kućni ljubimac počinje piti puno vode i često mokre,
  • suva sluz u ustima,
  • priroda stolice se menja: može postati tečna ili previše tvrda,
  • upaljeni gušterača jako boli, pas palpira u pupku ili lijevo od nje, pas se obično brine, grči ili cvrkuće,
  • povraćanje
  • iscrpljenost, gubitak težine,
  • nadimanje.

Dijagnoza pankreatitisa kod pasa

Točna dijagnoza provodi se u veterinarskoj klinici. U prvoj fazi specijalista pregleda životinju. Tada piše uputnicu u laboratoriju za pretragu krvi i urina psa.

Uz pankreatitis, ESR raste, povećava se sadržaj glukoze i amilaze. Ponekad se bolest odvija bez promjene sastava krvi. Tada veterinaru dolaze u pomoć druge dijagnostičke metode: palpacija, ultrazvuk, biopsija, rentgen trbušne šupljine, gastroskopija.

Kod oslabljenih i starijih pasa obično se primjećuje hronični pankreatitis. Njeni simptomi su manje izraženi, životinja se može prevesti na pregled u veterinarsku kliniku. No ako se akutni pankreatitis pojavi kod pasa, bolje je nazvati veterinara kod kuće kako ne bi mučili ljubimca skupo i čekali u redovima.

Narodni lijekovi

Liječenje kod kuće svodi se na ispravljanje prehrane i unosa tečnosti. Uobičajena kupljena hrana mijenja se u posebnu sa linije lijekova za prehranu. Ako je pas jeo ravno, uvodi se stroga dijeta. U akutnom periodu pomaže štrajk glađu, kada oboljeloj životinji nudi samo vodu. Gladnoća traje 1-2 dana i prestaje nakon primjetnog poboljšanja.

Voda treba da se isporučuje u malim porcijama, ali svaki sat. Psi težini do 10 kg daju se 1-2 čajne žličice čiste vode na sat, preko 10 kg - 1-2 kašike, 20-30 kg - 100-200 g vode.

Hrana treba biti frakcijska, meka i lako probavljiva, da ne izazove oslobađanje enzima pankreasa u želudac. U prvim danima bolesti možete ponuditi male porcije kuhanog mršavog bijelog mesa, domaćeg jogurta i skute. Da biste poboljšali stanje psa, dodajte zobenu kašu ili kuhanu rižu kuhanu u kipuću vodu. Kod hroničnog pankreatitisa pas ostaje na dijeti za život.

Spremna sredstva

Liječenje pankreatitisa kod pasa lijekovima ima za cilj zaustavljanje bola, smanjenje oticanja gušterače i kanala i uklanjanje infekcija i virusa.

Lijekovi za pankreatitis:

  1. Fiziološki rastvor intravenski protiv dehidracije.
  2. Antiemetike - Tserukal, Ondansetron.
  3. Sredstva protiv bolova - Butorphanol, Ketofen.
  4. Antispazmodici - No-shpa, Eufillin.
  5. Protivupalno - Famotidin, Ortanol, Omeprazol.
  6. Antibiotici - ampicilin, penicilin.
  7. Probiotici

U teškim slučajevima, kada je tkivo gušterače već počelo odumirati, potrebna je hirurška intervencija za uklanjanje čira i nekrotičnih žarišta.

Šta se ne može učiniti ako pas ima pankreatitis

Tokom i nakon bolesti, tijelo psa se iscrpi, tako da neke namirnice nisu prikladne za kućnog ljubimca. Zabranjeno je u ovo vrijeme davati kisele, slane, dimljene, kobasice, hljeb, slatkiše, zelje, kupus, kislice, kukuruz. Obrok treba biti mali i servirati se svaka 2-3 sata.

Ne možete psu dati veliku količinu vode, to rasteže želudac i provocira oslobađanje enzima pankreasa. Voda i hrana trebaju biti topli, ali ne hladni ili topli.

Napadi akutnog pankreatitisa ne mogu se sami lečiti. U tim je slučajevima hitno pozvati veterinara.

Koliko dugo će ljubimac živjeti?

Ako osjetite bilo kakve simptome hroničnog ili akutnog pankreatitisa, svakako biste trebali potražiti pomoć veterinara. Zanemarivanje bolesti, nepravilni odabir lijekova, prekasno liječenje na klinici neminovno dovode do smrti psa.

Nakon bolesti pravilnom prehranom pas može dugo živjeti. Suvremene bolesti ili ozbiljne komplikacije, poput dijabetesa melitusa ili uništenja gušterače, mogu joj skratiti život.

Uzroci simptoma pankreatitisa

Gušterača proizvodi enzime koji razgrađuju hranu na komponente pogodne za apsorpciju u krvi. Ti se enzimi normalno aktiviraju, dospijevaju u crijevnu šupljinu, ali različite patologije dovode do činjenice da taj proces započinje u žlijezdi.

Takva enzimska staza izaziva upalni proces u kojem toksini ulaze u krvotok, a to vodi oštećenju rada cjelokupnog tijela psa.

Postoje dva oblika bolesti pankreasa - primarna i sekundarna lezija. Razlog primarnog pankreatitisa je pogrešna prehrana za kućnog ljubimca.

Prevladavanje masne hrane, hranjenje dimljenim mesom ili slatkišima - dovodi do preopterećenja žlijezde, što ne radi cijelom probavnom procesu. Takođe, upalni procesi u tijelu mogu izazvati trovanje hranom ili hemijskim supstancama (lijekovima, otrovima, kućnim hemikalijama itd.).

Sekundarni pankreatitis nastaje kao rezultat razvoja mnogih bolesti:

  • bolesti trbušne šupljine (žučna kamenačka bolest, čir, hepatitis ili ciroza),
  • worming,
  • gljivične bolesti
  • metabolički poremećaji (dijabetes melitus),
  • oštećenja virusa (enteritis, kuga).

Upala gušterače kod pasa očituje se viškom tjelesne težine, javlja se oštrom promjenom prehrane, a može se pojaviti nakon operacije. Važnu ulogu u predispoziciji za bolest igra nasljedni faktor.

Simptomi i liječenje bolesti ovise o vrsti pankreatitisa. Hronični pankreatitis može biti asimptomatski, pa vlasnik psa možda neće odmah posumnjati u patologiju.

U kroničnom obliku bolesti dolazi do sporog uništavanja parenhima žlijezde koja postepeno smanjuje proizvodnju hormona i enzima. To je glavna opasnost - razvija se insuficijencija gušterače, koja se ne može vratiti.

Glavni znakovi hroničnog pankreatitisa:

  • nedostatak apetita
  • mišićni ton trbuha,
  • povraćanje nakon jela
  • gubitak kilograma
  • apatija, nedostatak energije,
  • svrbež, gubitak sjaja dlake.

Navedeni simptomi pankreatitisa kod pasa zahtijevaju obavezan posjet veterinaru.

Specijalist će obaviti niz testova i isključiti popratne bolesti da bi se postavila tačna dijagnoza i pravilno liječenje.

Akutni pankreatitis kod psa manifestuje se živopisnim simptomima, ozbiljna je i opasna bolest, koja bez pravilnog liječenja dovodi do smrti.

Simptomi akutnog pankreatitisa:

  • tvrdog uvećanog trbuha, dodir trbuha je neugodan za bolesnu životinju,
  • učestalo povraćanje, odbijanje hrane (potpuno ili djelomično). To dovodi do nepokretnosti i nedostatka
  • interesovanje za ono što se događa oko psa,
  • nedostatak daha, pojačani puls, groznica,
  • mogući su ikterični manifestacije na sluzokoži usta,
  • poremećaj crevne pokretljivosti, najčešće fetidni proliv,
  • poremećaj vode-soli i ravnoteže, kao rezultat povraćanja i proljeva.

Akutni pankreatitis je opasan teškim tokom, u kojem se brzo razvijaju komplikacije, najteža je nekroza pankreasa kod pasa. Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer u protivnom završava smrću.

Ostali simptomi

Ostali mogući simptomi psećeg pankreatitisa:

  • Sluznica u usnoj šupljini se suši.
  • U akutnom pankreatitisu, telesna temperatura psa raste. U hroničnom obliku može se povećati samo za desetinu stupnja, što prolazi neopaženo. Groznica se bilježi samo u periodima pogoršanja bolesti.
  • Mokrenje je učestalo.
  • Povećava se količina glukoze u krvi, a šećer se pojavljuje u urinu. To je simptom dijabetesa. Ako pregledate krv i urin, tada se kod pankreatitisa beleži porast amilaze.
  • ESR raste (veći je od normalnog u bilo kojem upalnom procesu u tijelu).
  • Izmjene se također mijenjaju. U nekim slučajevima postaju tečni, nalikuju mazivi. Kod drugih su, naprotiv, previše gusti.

Liječenje psa s pankreatitisom

Kako liječiti pankreatitis kod psa? Da bi terapija dala rezultat, prvo morate pronaći i otkloniti korijenski uzrok. Tek nakon toga potrebno je započeti s liječenjem. Najčešće se propisuju antibiotici (čak i kod virusnih oboljenja, kako bi se isključila sekundarna infekcija), antispazmodici (tako da lučenje žlezde lakše prolazi kroz kanale), analgetici (za smanjenje boli). U svakom slučaju, nije moguće postići pozitivan rezultat bez pravilne prehrane.

Pankreatitis kod psa - režim lečenja

  1. Prvog dana ćete svog ljubimca morati staviti na gladnu dijetu. Možete dati vodu i zatim u malim količinama. Ali možete piti često, kao što je naznačeno u tabeli. U protivnom, osigurava se neizbježno istezanje stomaka i sljedeći dio enzima za psa.
  2. Da bi izbjegli dehidraciju, ljekari ubrizgavaju fiziološku otopinu intravenski i pod kožu. Ali ova se praksa odnosi samo na registriranu dehidraciju životinje.
  3. Ako je tijek bolesti akutan, liječnik se, kako primjećuje, odlučuje o prepisu lijekova: antiemetičkih, lijekova protiv bolova, protuupalnih.
  4. Tretman antibioticima i probioticima je takođe moguć prema odluci lekara.

Ako vašeg ljubimca hranite prirodnom hranom, držite ugljene hidrate na minimumu. Ne može ih se potpuno isključiti, ali svaki je proizvod važan za metabolizam. Naravno, zabranjeni su prženi, dimljeni, začini i druge zabranjene "užine". Potrebna je i vitaminska terapija. Ako šapta jede industrijsku hranu, onda je sve mnogo jednostavnije. Potpuno specijalizovana hrana za kućne ljubimce, sa probavnim problemima.

Ishrana pasa za pankreatitis

Dijeta pasa za pankreatitis uključuje skup mjera usmjerenih na smanjenje proizvodnje enzima. Promijenjena prehrana uključuje više vitamina i minerala, a i nju treba lako probaviti.

Suva hrana za pse zbog pankreatitisa mijenja se u hranu, pogodnija za bolesnog psa u smislu apsorpcije. Ako je ishrana prirodna, tada su i zahtjevi za proizvodima pooštreni.

Često se hrane pacijenti, ali malo. Postoji čak i pojam za takav slučaj - frakcijska prehrana. Treba imati na umu da se voda također ne smije davati u velikim količinama. Tečnost takođe pomaže da se istegne želudac, kao i hrana. Ovo može izazvati gušteraču, pa će izbaciti još jednu skupinu enzima, koji odmah počinju nagrizati zidove želuca.

Životinju je potrebno zalijevati u svakom slučaju, tako da su liječnici izračunali količinu tekućine koja psu neće naštetiti. U obliku tablice to izgleda ovako:

  • do 10 kg - 1-2 kafene kašike na sat,
  • 10-20 kg - 1-2 kašike na sat.
  • 20-30 kg - 100-200 grama na sat,
  • više od 30 - 300 grama na sat.

Doziranje vode se povećava kako se poboljšavaju klinički pokazatelji.

Jedan od važnih principa ishrane psa kod pankreatitisa je smanjenje sadržaja kalorija u hrani. Ako uzmete proizvode kao osnovu, to mogu biti:

  • kuvano bijelo meso,
  • niskokalorični jogurt
  • skuta bez boja i drugih aditiva.

Nakon što se kućni ljubimac počne osjećati bolje tijekom tretmana, malo kuhane riže ili zobene kaše može se dodati u prehranu.

Ako pas ima akutni pankreatitis primarnog tipa, tada se nakon uklanjanja simptoma i terapije dijetalnom hranom možete vratiti uobičajenoj hrani za psa, osim ako, naravno, to nije bio uzrok bolesti. U slučaju da dođe do hroničnog pogoršanja bolesti, dijeta za pse s pankreatitisom zauvijek će ostati na jelovniku.

Imate još pitanja? Možete ih pitati kod veterinara naše stranice u polju za komentare ispod, koji će na njih odgovoriti u najkraćem roku.

Pas lečenje pankreatitisa

Prvi zadatak vlasnika oslabljene životinje je da posjete stručnjakakoji može pregledati kućnog ljubimca i utvrditi preliminarnu dijagnozu.U težim slučajevima, liječenje započinje u ovoj fazi, jer životinja možda ne ispunjava rezultate.

Za dijagnozu, specijalista provodi niz testova i analiza koji će pomoći u prepoznavanju uzroka bolesti, a također će ukloniti niz bolesti sa sličnom simptomatskom slikom.

Dijagnostičke manipulacije pasa provode se s određenim razlikama nego kod sličnih bolesti kod ljudi. Ako osoba ima povišen nivo enzima u krvi, možemo govoriti o disfunkciji gušterače.

Kod pasa, s pankreatitisom, i lipaza i amilaza mogu biti normalni.

Ako se smanji amilaza pankreasa - najčešće to ukazuje na akutni ili hronični hepatitis, može ukazivati ​​i na oštećenje gušterače, u kojem se razvija nedostatak enzima. Stoga veterinar može provesti takva ispitivanja:

  • krvni i mokraćni testovi,
  • pregled i palpacija,
  • TIRT test (test imunoreaktivnosti tripsina),
  • radiografija u trbuhu,
  • ultrazvuk
  • ultrazvuk,
  • biopsija.

Ovisno o težini stanja psa, veterinar utvrđuje potrebu za određenom analizom, liječenje se propisuje na osnovu rezultata pregleda.

Ne postoji poseban lijek za pankreatitis, pa je tretman usmjeren na ublažavanje simptoma i ublažavanje stanja kućnog ljubimca, kao i sprečavanje različitih komplikacija. Terapijska dijeta ublažava stres iz gušterače i omogućava tijelu da lokalizira upalu.

Kako liječiti pankreatitis kod psa - reći će vam dežurni veterinar. Najčešće terapija uključuje takve ciljeve:

  1. Normalizacija ravnoteže vode i soli intravenskom primjenom fizioloških rastvora.
  2. Uklanjanje boli (korišćenjem epiduralne anestezije ili butorphanola).
  3. Smanjenje kiselosti želučanog soka raznim lekovima (blokatori protonske pumpe i histaminski receptori).
  4. Lijekovi koji uklanjaju povraćanje (Serena, Tserukal).
  5. Lijekovi za prevenciju poremećaja krvarenja (Heparin ili krvna plazma).
  6. Lijekovi za normalizaciju nivoa šećera.
  7. Prevencija bakterijskog oštećenja antibioticima.

Ako terapija liječenjem ne poboljšava stanje životinje, postoje simptomi peritonitisa ili sumnje na druge ozbiljne komplikacije - specijalist odlučuje o kirurškoj intervenciji u trbušnoj šupljini životinje.

Komplikacije pankreatitisa kod pasa

Neblagovremenim liječenjem pankreatitisa mogu se pojaviti različite komplikacije bolesti koje direktno prijete životu kućnog ljubimca. Ozbiljna komplikacija pankreatitisa su takve patologije:

  • upalni procesi u trbušnim organima (jetra, bubrezi, žučni kanali),
  • peritonitis
  • kršenje respiratornog sistema (edem, embolija),
  • zatajenje srca
  • nekroza tkiva žlezde
  • suppurations, ciste, oticanje.

Najčešće se invazivna intervencija koristi za blokiranje kanala sa žučnim kamenjem, nekrozom, apscesom ili cistom. Zadatak hirurga je da izrezuje oštećena područja žlezde (ciste, nekroza). Takve se komplikacije dijagnosticiraju pomoću ultrazvuka.

Vrlo rijetko, stručnjaci dijagnosticiraju sepsa je vrlo ozbiljna komplikacija bolesti kod koje upalni proces postaje sistemski, jer dolazi do ispuštanja u krv otrovnih tvari i infektivnih uzročnika.

Takođe ozbiljna komplikacija bolesti može se nazvati dijabetesom kod psa, jer neispravnost gušterače dovodi do metaboličkih poremećaja, zbog čega vlasnici pasa trebaju stalno pratiti.

Upala gušterače ne događa se uvijek sa živopisnim simptomima, pa vlasnici životinje moraju pažljivo pratiti promjene u stanju životinje. To će vam omogućiti pravovremenu dijagnozu opasne bolesti i započinjanje odgovarajućeg liječenja.

Hronični oblik pankreatitisa zahtijeva pseću cjeloživotnu prehranu i pažnju vlasnika. Za hranjenje je potrebno koristiti samo lako probavljive proizvode i ne pasirati psa "dobrima" sa majstorovog stola. Najčešće takva manifestacija ljubavi samo pogoršava zdravlje kućnog ljubimca.

Pogledajte video: Kako se leči tumor pankreasa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar