Glibenklamid: upute za upotrebu hipoglikemijskog sredstva

Glibenklamid je oralni hipoglikemijski lijek povezan sa derivatima sulfonilureje. Mehanizam delovanja glibenklamida uključuje stimulaciju sekrecije insulin β ćelije gušteračepovećanjem oslobađanja inzulina. Uglavnom, efikasnost se očituje u drugoj fazi proizvodnje inzulina. To povećava osjetljivost perifernih tkiva na djelovanje inzulina, kao i njegovu povezanost sa ciljanim ćelijama. Uz to, glibenklamid je karakterističan po učinku na smanjenje lipida i smanjenju trombogenih svojstava krv.

Unutar tijela primijećena je brza i potpuna apsorpcija tvari iz probavnog trakta. Komunikacija s proteinima plazme odgovara gotovo 95%. Metabolizam lijek se provodi u jetri što rezultira stvaranjem neaktivnih metaboliti. Izlučivanje se javlja uglavnom u sastavu urina i dela - žuči, u obliku metabolita.

Kontraindikacije

Lijek se ne preporučuje za upotrebu sa:

  • preosjetljivostdo Glibenklamida ili sulfonamidi i tiazidni diuretici,
  • dijabetička prekomatozna ili koma,
  • ketoacidoza,
  • velike opekotine
  • povrede i hirurške intervencije,
  • crevna opstrukcija i pareza želuca,
  • razne oblike malapsorpcije hrane,
  • razvoj hipoglikemija,
  • dojenje, trudnoća,
  • dijabetes1 tip i tako dalje.

Nuspojave

U liječenju glibenklamidom moguć je razvoj neželjenih simptoma koji utječu na rad endokrinog, probavnog, živčanog, perifernog i hematopoetskog sistema. Stoga se može dogoditi: hipoglikemijarazličitog stepena ozbiljnosti mučnina, prolivoslabljena funkcija jetre, kolestaza, glavoboljaslabost i umor vrtoglavica.

Moguća je i manifestacija alergijskih i dermatoloških reakcija u obliku: kožnog osipa, svrbeža, fotosenzibilizacije i drugih simptoma.

Upute za upotrebu Glibenklamida (Metoda i doziranje)

Uputa za upotrebu Glibenklamid izvještava da se doza lijeka postavlja individualno i ovisi o starosti, težini bolesti i nivou glikemija. Tablete se uzimaju oralno, na prazan stomak ili 2 sata nakon jela.

Prosječna dnevna doza postavlja se u rasponu od 2,5-15 mg, s učestalošću davanja 1-3 puta dnevno.

Dnevne doze veće od 15 mg koriste se rijetko, bez značajnog povećanja hipoglikemijskog efekta. Starijem pacijentu su na početku liječenja propisane dnevne doze od 1 mg. Svi prijelazi s jednog lijeka na drugi, manipulacija dozama i tako dalje, moraju se obavljati pod nadzorom stručnjaka.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, moguć je razvoj hipoglikemije koja može biti praćena osjećajem gladi, slabost, zabrinutost, glavobolja, vrtoglavica, znojenje, otkucaji srcamišićni drhtaj edem mozgaporemećaj govora i vida i tako dalje.

Liječenje uključuje hitni unos šećera, voćnog soka, slatkog vrućeg čaja, kukuruznog sirupa, meda - u blagim slučajevima.

Teški slučajevi zahtijevaju rješenjeglukoza 50% kontinuirana infuzija u vensku otopinu Dekstroza 5-10%, uvod Glucagon intramuskularno Diazoksid iznutra. Pored toga, potrebno je kontrolirati nivo glikemije, odrediti pH, kreatinin, azot uree, elektroliti.

Interakcija

Kombinacija sa sistemskim antifungalnim lekovima, fluorokinoloni, tetraciklini, hloramfenikol, H2-blokatori, beta blokatori, ACE inhibitori i MAO,klofibrat, bezafibrat, probenecid, paracetamol, etionamid, anabolički steroidi, pentoksifilin, alopurinol, ciklofosfamid, rezervat, sulfonamid i inzulin u stanju da pojača hipoglikemiju.

Istovremena upotreba sa barbiturati, fenotiazini, diazoksid, glukokortikoidni i štitnjačni hormoni, estrogeni, gestageni, glukagoni, adrenomimetički lijekovi, litijeve soli dobivene iz nikotinske kiseline i saluretici može oslabiti hipoglikemijski efekat.

Sredstva koja mogu zakiseliti mokraću, na primjer: kalcijum hlorid, amonijum hloridvelike doze askorbinska kiselina može pojačati dejstvo leka. Kombinacije sa Rifampicin ubrzati inaktivaciju i umanjiti njenu efikasnost.

Posebna uputstva

Preporučuje se pažljivo liječenje bolesnika koji pate od oštećenja jetre i bubrega, sa febrilnim stanjima, patološkim funkcioniranjem nadbubrežne žlijezde ili štitne žlijezde, te hroničnim alkoholizmom.

Za tijek punopravnog terapijskog procesa potrebno je pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i izlučivanja glukoze.

Ako se kod pacijenata u svijesti razvije hipoglikemija, tada se šećer ili glukoza daju oralno. U slučajevima gubitka svijesti glukoza se daje intravenski, i glukagon - intramuskularno, subkutano ili intravenski.

Kad se svijest obnovi, pacijentu se odmah daje hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegla ponovljena hipoglikemija.

Obrasci za sastav i izdanje

U 1 kartici. antidijabetički lijekovi sadrže 1,75 mg, 3,5 mg ili 5 mg aktivnog sastojka, a to je glibenklamid.

Takođe u leku su prisutni:

  • Povidone
  • Monohidrat laktoze
  • Krompirni škrob
  • Magnezijum stearat
  • Ponceau 4R.

Tablete su okrugle, blijedo ružičaste boje, može doći do mrlje. Lijek je dostupan u staklenoj boci u kojoj se nalazi 120 tableta, priložen je dodatni priručnik za upotrebu.

Ljekovita svojstva

Vrijedi napomenuti da se trgovački naziv lijeka podudara sa nazivom aktivne komponente. Lijek ima hipoglikemijski učinak kako kod osoba koje pate od dijabetesa melitusa tipa 2, tako i kod apsolutno zdravih ljudi. Mehanizam djelovanja zasnovan je na povećanoj izlučivanju inzulina od β-stanica gušterače zbog njegove aktivne stimulacije. Takav učinak prije svega ovisi o nivou glukoze u mediju koji se nalazi oko β-ćelija.

Nakon uzimanja tablete, aktivna tvar se brzo i gotovo u potpunosti apsorbuje. Uz obrok, ne dolazi do značajnog smanjenja brzine apsorpcije glibenklamida. Pokazatelj komunikacije sa proteinima plazme je 98%. Najveća koncentracija neke tvari u serumu uočena je nakon 2,5 sata. Pad koncentracije glibenklamida zabilježen je nakon 8-10 sati i ovisi o dozi lijeka koju pacijent uzima. Poluvrijeme eliminacije u prosjeku je 7 sati.

U ćelijama jetre događa se metabolička transformacija glibenklamida, stvaraju se metaboliti, koji praktično ne sudjeluju u učinku na snižavanje šećera aktivne tvari. Izlučivanje metaboličkih produkata provodi se mokraćom, kao i žuči u jednakim količinama, a konačno izlučivanje metabolita primjećuje se nakon 45-72 sata.

Kod osoba s oslabljenom aktivnošću jetre zabilježeno je odloženo izlučivanje glibenklamida. Kod pacijenata koji pate od zatajenja bubrega izlučivanje neaktivnih metabolita direktno u urinu povećava se kompenzacijski.

Upute za upotrebu tableta

Cijena: od 56 do 131 rubalja.

Doziranje lijekova određuje se pojedinačno uzimajući u obzir dob pacijenta, glikemiju, kao i težinu tijeka bolesti. Preporučuje se uzimanje tableta na prazan stomak ili nakon 2 sata nakon jela.

Uobičajeno, prosječna dnevna doza varira između 2,5 mg - 15 mg. Učestalost upotrebe pilula je 1-3 p. tokom dana.

Prijem dnevne doze od 15 mg i više propisan je vrlo rijetko, to ne povećava hipoglikemijski učinak lijeka. Stariji ljudi se preporučuju započeti liječenje s 1 mg dnevno.

Prijelaz s jednog antidijabetičkog lijeka na drugi ili promjena njihovih doza trebala bi se odvijati pod nadzorom liječnika.

Mjere sigurnosti

Terapijsku terapiju treba provoditi pod redovnim nadzorom šećera u krvi i urina.

Za vrijeme liječenja trebali biste odbiti uzimati alkoholna pića, jer razvoj hipoglikemije, kao i manifestacije slične disulfiramu, nisu isključene.

Kada se pojave znakovi hipoglikemije, bit će potrebno nadoknaditi nedostatak glukoze oralnom primjenom dekstroze. U nesvjesnom stanju dekstroza se daje intravenski. Da biste izbjegli relaps, vrijedno je obogatiti prehranu ugljikohidratima.

Oblik i sastav

Oblik doziranja - tablete: ravno cilindrične, s razdjelnom linijom, bijele ili bijele sa svijetlosivom ili žutom nijansom boje (10 kom. U blisterima, u kartonskoj kutiji od 1, 2, 3 ili 5 pakiranja, 20, 30 ili 50 svaki u limenkama od polimera ili tamnog stakla, u kartonskom snopu 1 kantu).

Aktivna supstanca je glibenklamid, u 1 tableti - 5 mg.

Pomoćne komponente: laktoza monohidrat (mliječni šećer), magnezijum stearat, povidon (polivinilpirolidon male medicinske mase), krumpirov škrob.

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, glibenklamid se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta za oko 48–84%. Maksimalna koncentracija tvari postiže se 1-2 sata nakon primjene. Zapremina distribucije je 9–10 litara. Glibenklamid se vezuje za proteine ​​u plazmi za 95–99%. Njegova bioraspoloživost je 100%, pa se lijek može uzimati neposredno prije jela.

Glibenklamid slabo prodire kroz placentarnu barijeru i gotovo se u potpunosti metabolizira u jetri, formirajući dva neaktivna metabolita, od kojih se jedan izlučuje u žuči, a drugi u mokraći. Poluvrijeme eliminacije varira od 3 do 10-16 sati.

Upute za upotrebu Glibenklamid: metoda i doziranje

Tablete se uzimaju oralno 20-30 minuta prije ili 2 sata nakon obroka.

Liječnik propisuje dozu pojedinačno, ovisno o težini dijabetesa, dobi pacijenta i nivou glikemije.

Uobičajena prosječna dnevna doza iznosi od 2,5 do 15 mg, s učestalošću davanja 1-3 puta. U rijetkim slučajevima, lijek se koristi u dozi većoj od 15 mg dnevno, to ne utječe značajno na povećanje hipoglikemijskog efekta.

Početna doza za starije pacijente iznosi 1 mg dnevno.

Početna doza lijeka prilikom prelaska s bigvanida iznosi 2,5 mg dnevno.

Da bi se nadoknadili poremećaji metabolizma ugljikohidrata nakon otkazivanja biguanida, doza glibenklamida, ako je potrebno, može se povećati za 2,5 mg svakih 5-6 dana. Prelazak na kombinirano liječenje glibenklamidom i biguanidima treba planirati u nedostatku takve nadoknade u roku od 4-6 tjedana.

Nuspojave

Upotreba lijeka može izazvati sljedeće nuspojave:

  • Od endokrinog sustava: hipoglikemija do kome (ispravan propisivanje, pridržavanje režima doziranja i dijeta smanjuje vjerovatnost njegovog razvoja),
  • Iz nervnog sistema: retko - glavobolja, vrtoglavica, umor, pareza, slabost, poremećaji osetljivosti,
  • Iz probavnog sistema: osećaj težine u epigastričnoj regiji, mučnina, proliv, retko - kolestaza, funkcionalni poremećaji jetre i dr.
  • Iz hemopoetičkog sistema: retko - hematopoeza, razvoj pancitopenije,
  • Alergijske reakcije: svrab, osip na koži,
  • Dermatološke reakcije: rijetko - fotoosjetljivost.

Ljekari pišu o glibenklamidu

Ocjena 2.1 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Od mnogih lijekova propisanih za liječenje šećerne bolesti, u pravilu, tipa 2-1, pacijenti su primijetili neefikasnost glibenklamida. Morala sam povezati druge droge.

Dvojeznačno mišljenje o lijeku. Neko ima ovaj lijek, neko nema. Pojedinačno, ovo pitanje morate riješiti sa svojim liječnikom.

Glibenklamidni pregledi pacijenata

Nedavno se moj otac razbolio od dijabetesa tipa 2. Bio je hospitaliziran zbog visoke dekompenzacije. Bilo je 14. Šećera u krvi. Endokrinolog je propisao upotrebu metformina i glibenklamida (ne sjećam se komercijalnih naziva lijekova). Moj otac već tri mjeseca dnevno koristi drogu. Negdje tjedan dana nakon početka upotrebe lijeka, počeo sam se žaliti na stalnu mučninu, ali, prema njegovim riječima, to nije toliko značajno u usporedbi s činjenicom da lijek stvarno održava razinu glukoze na 6 - 7 (stalno koristimo glukometar), pa moj otac osjeća se zadovoljavajuće.

Moj dijabetes ima 5 godina. U početku su se liječili metforminom, ali nije djelovalo baš najbolje - nije bilo nuspojava, ali nije bilo naročitih uspjeha u normalizaciji šećera. I to uprkos činjenici da sam dva puta podigao dozu. Tada mi je pre 2 godine prepisan glibenklamid, dodajući ga metforminu i od tada se stvari okrenuju na bolje. Još uvijek nema nuspojava, ali osjećaju se normalno i šećer je obično manji od 7.

Ne tako davno, pate od ove bolesti, otprilike 3-4 godine, slučajno otkrivena na liječničkom pregledu, nisam ni slutila da mogu dobiti dijabetes. Sada sam redovan posetilac Essentukija i medicinske procedure. Ali uzimam i Glibenklamid, usput, ovaj lijek mi je propisan ovdje u ovom gradu, rekli su da je efikasniji i da će mi pomoći. Nekada sam uzimao druge lijekove koji neprimetno snižavaju šećer u krvi. U početku sam imao nuspojave u obliku mučnine i proliva, ali nakon duže upotrebe počeli su nestajati, očigledno da je nastavila ovisnost o lijeku. Najvažnije je da se nivo šećera značajno smanji kod uzimanja lijeka, što je glukometrom bilježilo i dobro zdravlje tokom dana.

Ja sam bolestan od dijabetesa više od 15 godina. Probao sam razne lijekove za snižavanje šećera, ali meni je još uvijek najpovoljniji Glibenklamid. Nuspojave u obliku mučnine i nedostatka apetita bile su prvih tjedana, a onda se sve ispostavilo. S povećanjem dobro smanjuje šećer i omogućava vam da ga održavate normalnim. Jedina neugodnost - morate stalno mjeriti šećer. Ali za mene je to već odavno postala poznata rutina.

Kratak opis

Lijek koji smanjuje šećer glibenklamid u svojoj hemijskoj strukturi pripada drugoj generaciji derivata sulfoniluree. Uz svu farmaceutsku „oštroumnost“ ovog leka (a u kliničkoj se praksi koristi od 1969.), njegova pouzdanost i znanje mogu se držati u zraku. I ne samo da bude negdje u dvorištima, već da predstavlja jedan od najpopularnijih tretmana za dijabetes tipa 2. U laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima glibenklamid je i dalje standard za procjenu učinkovitosti novih farmakološki aktivnih supstanci i pristupa u terapiji protiv dijabetesa, istodobno pokazujući nova korisna svojstva. Mehanizam hipoglikemijske aktivnosti glibenklamida, kao i ostalih lijekova ove skupine, proučavan je na najsloženiji način, doslovno razgrađen na molekule: lijek blokira kalijeve kanale β-stanica pankreasa, što automatski doprinosi ulasku iona kalcija u ćeliju, što zauzvrat uzrokuje uništavanje granula sa inzulinom i oslobađanje posljednjeg u krv i međućelijsku tekućinu. Među svim derivatima sulfoniluree, glibenklamid je najizraženiji afinitetom prema odgovarajućim receptorima na β-ćelije i najjačim hipoglikemijskim učinkom među svim derivatima sulfonilureje. Oslobađanje inzulina što je masovnije, to je veća prihvaćena doza lijeka.Svi lijekovi ove klase također imaju takozvane ekstra pankreasne efekte, koji periferna tkiva čine osjetljivijim na inzulin i poboljšavaju unos glukoze masnim i mišićnim tkivom.

Ova okolnost doprinosi dodatnoj apsorpciji glukoze u tkivima (čitaj: smanjenje glikemije).

Tako glibenklamid, prema određenim kriterijima, ostaje konkurentan. Prije svega, to je učinkovitost dokazana dugoročnom praksom primjene. Lijek sprečava odloženo djelovanje dijabetesa, uključujući infarkt miokarda i mikrovaskularne komplikacije. Glibenklamid se uspješno kombinira s drugim lijekovima, na primjer, metforminom, a ako se ne postigne kompenzacija bolesti, dobri rezultati mogu se dobiti iz trostruke kombinacije metformin + glibenklamid + glitazon. Glibenklamid se uspešno koristi kod starijih pacijenata sa „buketom“ pratećih bolesti. I ono što je važno (a za mnoge naše sunarodnjake - najvažnije), droga je dostupna sa društveno-ekonomskog stanovišta. Jeftiniji je od mnogih njegovih modernijih "kolega" u borbi protiv dijabetesa.

Prilikom uzimanja glibenklamida potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze zbog potencijalnog rizika od hipoglikemijskih reakcija. Ako je hipoglikemija "prekrila" pacijenta koji je uzimao lijek, tada je potrebno odmah osigurati da glukoza uđe u njegovo tijelo (oralno ili ubrizgavanjem, ovisno o njegovom stanju svijesti). Alternativno, uvijek držite pri ruci hranu bogatu brzim ugljikohidratima.

Farmakologija

Oralni hipoglikemijski agens, derivat sulfoniluree druge generacije. Stimulira lučenje inzulina od β-stanica gušterače, povećava oslobađanje inzulina. Djeluje uglavnom tokom druge faze izlučivanja inzulina. Povećava osjetljivost perifernih tkiva na inzulin i stepen njegovog vezivanja na ciljne ćelije. Ima hipolipidemijski efekat, smanjuje trombogena svojstva krvi.

Međusobno interakcije lijekova

Antimikotički lijekovi sistemskog djelovanja, etionamid, fluorokinoloni, inhibitori MAO i ACE, H2-blokatori, NSAID, tetraciklinski lijekovi, paracetamol, inzulin, anabolički steroidni lijekovi, ciklofosfamid, β-adrenergički blokatori, klofibrat, rezerpilamin, proberpilin, p-grupa, alopurinol, paracetamol, kao i hloramfenikol mogu povećati ozbiljnost hipoglikemije.

COC, barbiturati, glukagon, saluretici, preparati na bazi litijum soli, diazoksida, derivata nikotinske kiseline, fenotiazini, kao i adrenomimetički lijekovi smanjuju hipoglikemijski učinak glibenklamida.

Sredstva koja zakiseljuju mokraću povećavaju efikasnost lijeka.

Rifampicin potiče inaktivaciju aktivne supstance i smanjuje njen terapeutski efekat.

Doziranje i primjena

Doza se bira pojedinačno. Iznutra, 20-30 minuta prije jela, pijte puno tekućine. Početna doza je 2,5 mg / dan. Ako je potrebno, doza se postupno povećava za 2,5 mg tjedno kako bi se postigla kompenzacija za metabolizam ugljikohidrata. Dnevna doza održavanja je 5-10 mg, maksimalna 15 mg. Za starije pacijente početna doza je 1 mg / dan. Učestalost primjene je 1-3 puta dnevno.

Sinonimi nozoloških grupa

Naslov ICD-10Sinonimi bolesti prema ICD-10
E11 Dijabetes melitus neovisan o insulinuKetonurski dijabetes
Dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2
Dijabetes koji nije ovisan o insulinu
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Inzulinska rezistencija
Dijabetes rezistentan na inzulin
Koma dijabetičar sa mliječnom kiselinom
Metabolizam ugljikohidrata
Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa II
Dijabetes melitus u odrasloj dobi
Dijabetes melitus u starosti
Neinzulinski ovisan dijabetes melitus
Dijabetes tipa 2
Šećerna bolest tipa II

Cijene u ljekarnama u Moskvi

Naziv lijekaSerijaDobro zaCijena za 1 kom.Cijena po paketu, rub.Ljekarne
Glibenklamid
tablete 3,5 mg, 120 kom.

Ostavite komentar

Indeks potražnje trenutnih informacija, ‰

Registrovani vitalni i esencijalni lekovi

Potvrde o registraciji Glibenclamida

  • LP-003742
  • LP-000933
  • FS-000940
  • LS-002499
  • P N014959 / 01-2003
  • LSR-008753/09
  • LS-000992
  • LS-002056
  • LS-001139
  • P N002907 / 01
  • P N001630 / 01-2002
  • P N013959 / 01-2002
  • P N012149 / 01-2000
  • P N012093 / 01-2000
  • P N011705 / 01-2000
  • P N011400 / 01-1999
  • S-8-242 N011172
  • 010027
  • 95/370/3
  • 82/374/1

Službena web stranica kompanije RLS ®. Glavna enciklopedija lijekova i roba farmaceutskog asortimana ruskog Interneta. Katalog lijekova Rlsnet.ru pruža korisnicima pristup uputama, cijenama i opisima lijekova, dodataka prehrani, medicinskih sredstava, medicinskih proizvoda i drugih proizvoda. Farmakološki vodič uključuje informacije o sastavu i obliku otpuštanja, farmakološkom djelovanju, indikacijama za upotrebu, kontraindikacijama, nuspojavama, interakcijama lijekova, načinu upotrebe lijekova, farmaceutskim kompanijama. Katalog lijekova sadrži cijene lijekova i farmaceutskih proizvoda u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Zabranjeno je prenošenje, kopiranje, širenje informacija bez odobrenja tvrtke RLS-Patent LLC.
Prilikom citiranja informativnog materijala objavljenog na stranicama web stranice www.rlsnet.ru potrebna je veza do izvora informacija.

Mnogo više zanimljivih stvari

Sva prava zadržana.

Komercijalna upotreba materijala nije dozvoljena.

Informacije su namijenjene medicinskim radnicima.

Interakcija lijekova

Istovremena upotreba sulfonamida sa dugotrajnim dejstvom, beta blokatora, alopurinol, anabolička sredstva, cimetidin, ciklofosfamid, klofibrat, izobarin, inhibitori monoamin oksidaze (MAO), salicilati, tetraciklini i kloramfenikol mogu pojačati hipoglikemijski efekat leka.

Glibenklamid se može smanjiti i rizik od razvoja hiperglikemije kod pacijenata koji istovremeno uzimaju hlorpromazin, barbiturate, diazoksid, fenotiazine, fenitoin, acetazolamid, glukokortikoide, glukagon, simpatomimetike, indometacin, nikotinate u velikim dozama, saluretike, oralne kontraceptive i sol , hormoni štitnjače, velike doze laksativa.

Analozi glibenklamida su: Glibeks, Glibamid, Gilemal, Glidanil, Betanaz, Antibet, Manin, Maninil, Maniglide.

Indikacije za imenovanje

Druga vrsta dijabetesa je progresivna bolest koja zahtijeva kontinuirano liječenje. Čak i u uvjetima dobre kontrole glikemije, funkcija beta ćelija postepeno se pogoršava kod pacijenata i količina proizvodnje inzulina u njima opada. S stalno povišenim šećerom ubrzavaju se procesi uništavanja stanica. Prve promjene u izlučivanju inzulina mogu se otkriti u trenutku postavljanja dijagnoze. U nekim pacijentima ne utječu značajno na razinu šećera, a za kompenzaciju dijabetesa dovoljna je samo pravilna prehrana, metformin i tjelesno obrazovanje.

Dijabetičari, kod kojih zdrave beta ćelije nisu u stanju da rade za sebe i za mrtvu braću, moraju da propisuju sekretagoge. Oni stimulišu sintezu inzulina, uzrokujući ćelije aktivnije raditi.

Kada je propisan glibenklamid:

  1. Lijek se smatra jednim od najmoćnijih sekretagoga, pa je indiciran pacijentima koji imaju dijabetes sa značajno smanjenom sintezom vlastitog inzulina, o čemu svjedoči vrlo visoka glikemija u trenutku postavljanja dijagnoze. Kod dekompenziranog dijabetesa melitus, poboljšanje se ne događa odmah, glukoza se postepeno smanjuje tokom otprilike 2 tjedna. Dijabetičari s manjom hiperglikemijom ne propisuju lijekove odmah nakon dijagnoze dijabetesa.
  2. Glibenklamid je indiciran za intenziviranje tretmana pored drugih lekova. Odavno je dokazano da je nekoliko lijekova za snižavanje šećera koji utječu na uzroke hiperglikemije s različitih strana mnogo efikasnije od jednog. Da bi se poboljšala metabolička kontrola, glibenklamid se može kombinirati sa inzulinom i bilo kojim tabletama za snižavanje šećera, osim PSM-a i gline.

Prilikom propisivanja lijeka treba imati na umu da on potiče beta ćelije na veći intenzitet. Prema istraživanjima, takva stimulacija dovodi do malog smanjenja njihovog životnog vijeka. Kako je glibenklamid najjači u svojoj grupi, taj nepoželjni efekat je kod njega izraženiji nego kod modernijeg PSM-a. Ako dijabetičar nastoji održati sintezu inzulina što je duže moguće, liječenje glibenklamidom treba odgoditi sve dok slabiji lijekovi ne prestanu kontrolirati dijabetes.

Kako djeluje glibenklamid

Mehanizam djelovanja glibenklamida dobro je razumljiv i detaljno je opisan u uputama za lijek. Tvar blokira KATF kanale koji se nalaze na beta-staničnoj membrani, što dovodi do prestanka kalijuma u stanicama, slabeći polarizaciju membrane i prodiranje kalcijumovih jona. Povećanje koncentracije kalcijuma u ćeliji potiče proces oslobađanja inzulina iz njega u međućelijsku tekućinu, a potom u krv. Glukoza se smanjuje zbog sposobnosti inzulina da je transportira iz krvnih žila u tkiva. Glibenklamid se aktivnije od ostalih PSM veže na beta-stanične receptore, stoga ima najbolji efekat za snižavanje šećera.

Snaga lijeka se povećava s povećanjem doze. Učinak glibenklamida ne ovisi o glikemiji, lijek djeluje s prekomjernom glukozom i s nedostatkom, pa pri njegovom uzimanju morate biti što pažljiviji i mjeriti šećer kada se pojave bilo kakvi simptomi slični hipoglikemiji.

Pored glavne hipoglikemije, dodatni periferni efekat karakterističan je za sve PSM. Prema uputama, glibenklamid lagano smanjuje inzulinsku rezistenciju mišićnih stanica i masti, što doprinosi dodatnom smanjenju glukoze.

Kardiovaskularni efekti lijeka proučavani su odvojeno. Pokazalo se da je glibenklamid sposoban da blokira KATF kanale ne samo na beta ćelijama, već i na srčanim ćelijama - kardiomiocitima. Teoretski, takvo djelovanje može pogoršati efekte srčanog udara kod dijabetičara. U kliničkim ispitivanjima ova nuspojava nije potvrđena. Štaviše, kod glibenklamida je izražen antiaritmički efekat koji smanjuje smrtnost u akutnom periodu ishemije. Prema ljekarima, mnogi od njih plaše se propisati lijek Glibenklamid za bilo koju dijagnosticiranu bolest srca, uprkos podacima istraživanja.

Glibenklamidni pripravci

Većina dijabetičara je upoznata s glibenklamidom lijekom Maninil, koji u Njemačkoj proizvodi Berlin-Chemie. Ovaj lijek je originalan, a sudjelovalo je ogroman broj studija koje su proučavale efikasnost i sigurnost glibenklamida. Maninil ima 3 mogućnosti doziranja. U tabletama od 1,75 i 3,5 mg, aktivna supstanca je u posebnom mikroniziranom obliku, koji omogućava smanjenje glikemije nižom dozom lijeka. 5 mg maninila sadrži klasični glibenklamid.

Analozi u Rusiji su:

  • Statiglyn iz Pharmasintez-Tyumen-a i Glibenclamide iz kompanije Ozone (registrovani atol pripada kompaniji Atoll LLC). Ovi lijekovi imaju iste doze, ali proizvođači nisu naveli prisustvo mikroniziranog glibenklamida ni u jednoj od opcija.
  • Tablete glibenklamida proizvedene od Moskhimpharmpreparaty, Pharmstandard-Leksredstva, Biosynthesis, Valenta Pharmaceuticals imaju jednu dozu od 5 mg. Mogu se podijeliti kako bi se dobila pola doze od 2,5 mg.

Vrijedi napomenuti da su oni samo uvjetno domaći analozi, jer preduzeća kupuju glibenklamid u inostranstvu, uglavnom u Indiji. Jedini izuzetak je Statiglin, registriran 2017. godine. Glibenklamid za njega proizvodi se u Rusiji kod preduzeća BratskKhimSintez.

Svi Maninil analozi su testirani na bioekvivalenciju i imaju sličan sastav. Pregledi pacijenata pokazuju da su ovi lijekovi podjednako efikasni, ali dijabetičari i dalje kupuju originalni lijek, zbog veće slave i prilično niske cijene.

Sudeći prema recenzijama, kombinacija glibenklamida i metformina je takođe vrlo popularna. Obje su tvari dio dvokomponentnih lijekova Glucovans, Glimecomb, Gluconorm. Metglib, Glibomet i drugi.

Kome je prijem kontraindiciran

Uputa uvodi zabranu uzimanja tableta Glibenklamida u sledećim slučajevima:

  • ako je lijek ili njegovi analozi prethodno imali alergiju,
  • kada dijabetičari nemaju beta ćelije (dijabetes tipa 1, resekcija pankreasa),
  • u stanju akutne dekompenzacije šećerne bolesti ketoacidozom ili pod visokim rizikom od dekompenzacije usljed ozbiljnih ozljeda i bolesti,
  • sa ozbiljnom bubrežnom i jetrenom insuficijencijom,
  • u slučaju netolerancije na laktozu, koja se u lijeku sadrži kao pomoćna supstanca,
  • tokom trudnoće, dojenja,
  • kod dijabetičke dece.

S krajnjim oprezom potrebno je provoditi liječenje hormonskih poremećaja, alkoholizma, probavnih bolesti, u starosti, pri visokoj temperaturi.

Analozi i nadomjestci glibenklamida

Najbliži analozi glibenklamida su drugi derivati ​​sulfonilureje. Trenutno se široko koriste gliklazid, glimepirid, rjeđe glicidon.

Najpristupačniji nadomjestci tableta glibenklamida:

PSMTrgovački nazivZemlja proizvodnjeCijena pakiranja, rub.
gliklazidDiabetonFrancuska310
GliclazideRusija120
Diabetalong130
Glidiab120
glimepiridDiameridRusija190
Glimepirid110
glicidonGlurenormNemačke450

Gliptini, koji takođe stimulišu sintezu inzulina, skuplji su analozi glibenklamida. Glyptini su dio Januvii, Ongliza, Xelevia, Galvus, Trazhenty, njihovo liječenje košta najmanje 1500 rubalja. mesečno Ovi lijekovi praktično ne uzrokuju hipoglikemiju, ne doprinose uništavanju beta ćelija, ali ne smanjuju šećer jednako brzo kao glibenklamid. Prema recenzijama, gliptini daju bolje rezultate s početno ne vrlo velikom glikemijom.

Cijena u ljekarnama

Maninil koji sadrži mikronizirani glibenklamid košta 130-160 rubalja. po pakovanju sa 120 tableta. Maninil 5 mg biće jeftiniji, cijena pakiranja je oko 120 rubalja. Cijena domaćih analoga je još niža: od 26 rubalja. za 50 tableta ili 92 rubalja. za 120 tableta. Dakle, čak i pri maksimalnom doziranju cijena liječenja ne prelazi 100 rubalja. mesečno

Lijek Glibenklamid može se besplatno dobiti u bilo kojem regionu Rusije, ako pacijent ima šećernu bolest, a on je prijavljen kod endokrinologa.

Recenzije o Glibenclamidu

Pregledi o Glibenklamidu najčešće su rasprava o režimima liječenja koji se koriste kod pacijenata sa šećernom bolešću. Uglavnom pacijenti prijavljuju uzimanje ovog lijeka kao monoterapiju, međutim, neki ga propisuju kao dio kombinirane terapije, odnosno u kombinaciji s dodatnim hipoglikemijskim lijekovima. Ponekad pacijenti imaju pitanja zbog prekomjerne ili nedovoljne učinkovitosti Glibenklamida.

Stručnjaci smatraju da bi svrha ovog lijeka trebala biti individualna, a režim liječenja treba odabrati za svaki slučaj bolesti.Stoga je uzimanje Glibenklamida prema preporukama izostanaka prilično teško i može biti štetno za zdravlje. Mnogi faktori se moraju uzeti u obzir, na primer, pacijentov šećer u krvi u različitim stanjima. Samo se u ovom slučaju može pretpostaviti da će uzimanje lijeka značajno poboljšati dobrobit pacijenta.

Pogledajte video: Glibenclamide dan Glimepiride Untuk Pasien Diabetes Type 2 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar