Može li se dijabetes izliječiti zauvijek

Dijabetes melitus je bolest koja se razvija uslijed imuniteta tjelesnih stanica na hormon za snižavanje šećera. Ako gušterača uopće ne proizvodi inzulin, tada se dijagnosticira dijabetes tipa 1. U ostalim slučajevima, 2 vrste. Kako izliječiti dijabetes i je li ga moguće zauvijek riješiti?

Dijetalna terapija

Dijabetes možete izliječiti u ranoj fazi postom i dijetom. Ljekari preporučuju frakcijsku prehranu. Dijabetike treba jesti što je češće moguće (u idealnom slučaju 5-6 puta dnevno) u malim porcijama. Na osnovu tjelesne težine izračunava se broj kalorija dnevno u omjeru 25 kcal / kg.

Da biste pravilno liječili dijabetes melitus, preporučuje se pridržavati se sljedećih principa:

  • prestanite piti alkohol i pušiti,
  • minimalizirati količinu konzumirane soli,
  • napravite dijetu tako da polovina masti bude biljnog porijekla,
  • ograničiti proizvode od šećera: kolači i slatkiši, sladoled, konzerve, soda, voćni sokovi,
  • iz izbornika isključite masne juhe, peciva, crvenu ribu, kobasice, tvrde sireve, rižu i kašu,
  • jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima: orasi, povrće, voće.

Izbornik obično uključuje podkaloričnu hranu sa minimalnim sadržajem ugljenih hidrata. Međutim, nemoguće je potpuno bez njih. To je izvor energije u tijelu. Kompleksni spori ugljikohidrati će imati koristi. Postepeno povećavaju razinu glukoze u krvi bez preopterećenja gušterače.

Poželjno je da hrana bogata vlaknima bude prisutna u prehrani dijabetičnog pacijenta. Ova supstanca je korisna za metaboličke poremećaje u tijelu. Biljna vlakna usporavaju apsorpciju viška glukoze u tankom crijevu, smanjuju njegovu koncentraciju u krvi. Uklanja i toksine, toksine i višak vode. Ako bolesnik treba da smrša, tada je biljna celuloza odličan izbor. Supstanca bubre u stomaku i pruža osjećaj punoće. Dijabetičar ne pati od jake gladi. Istovremeno, vlakno je malo kalorija.

Petina hrane sa dijabetesom bi trebalo da bude protein. Proteini biljnog i životinjskog porijekla uključeni su u obnovu tijela. Uz to, životinjski proteini pogoršavaju rad bubrega, zato ne prelazite njihov broj.

Dijabetička dijeta uključuje i masti. Nalaze se u mesnim proizvodima, ribi, jajima.

Terapija inzulinom

Liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje ubrizgavanje inzulina. Ubrzo nakon početka terapije počinje takozvani medeni mjesec. Tokom ovog perioda, šećer u krvi se održava u granicama normale bez redovitih injekcija. Nakon nekog vremena ponovo se diže. Ako ne smanjite razinu glukoze inzulinom, dolazi do kome i smrti.

Da biste produžili povoljni period za nekoliko godina, potrebno je davati inzulin u malim dozama (1-3 jedinice dnevno). Postoje 4 glavne vrste inzulina: ultra kratki, kratki, srednji i produženi. Ultrahort se smatra najbržim.

Inzulinska terapija se propisuje pojedinačno. To uzima u obzir evidenciju samokontrole dijabetičara. Doktor proučava kako se vrijednosti glukoze u krvi mijenjaju tokom dana, u koje vrijeme pacijent doručkuje, ruča i večera.

Lijekovi koji sadrže inzulin ubrizgavaju se inzulinskom pumpom. Potonja metoda je povoljnija: pumpa je idealno pogodna za kontrolu dijabetesa kod djeteta, jer prema dobi ne može davati injekcije.

Za razliku od tradicionalnih špricara, takav uređaj omogućava bolju kontrolu dijabetesa. Ovo je mali uređaj s iglom povezanom u tanku dugu cijev. Igla se ubacuje pod kožu, najčešće u stomak, i tamo ostaje. Pumpa se nosi na pojasu. Omogućuje kontinuirani protok lijeka u krv zadanom brzinom. Promenite ga svaka 3 dana.

Liječenje lijekovima

Lijekovi osim injekcija inzulina igraju manju ulogu u liječenju dijabetesa tipa 1. Ipak, oni olakšavaju tok bolesti. Ovo se posebno odnosi na pripravke Glucofage i Siofor, čija je aktivna supstanca metformin.

Od hipertenzije bolesnicima sa dijabetesom tipa 1 propisuju se blokatori receptora angiotenzina II ili ACE inhibitori. Te tablete ne samo da snižavaju krvni pritisak, već i usporavaju razvoj komplikacija u bubrezima. Preporučljivo je uzimati ih pri krvnom tlaku 140/90 mm RT. Čl. i više.

Kardiolozi i terapeuti dijabetičarima često propisuju aspirin. Supstanca se uzima svakodnevno u malim dozama. Vjeruje se da smanjuje rizik od srčanog udara.

Dokazano je da kod dijabetesa tipa 1 i 2 jača i šećer i loš holesterol istovremeno. Zbog toga se pacijentu prikazuje da uzima statine. Međutim, ovi lijekovi uzrokuju neželjene reakcije: problemi s pamćenjem, povećan umor i funkcionalni poremećaji jetre. Dobra alternativa statinima je dijeta sa malo ugljenih hidrata. Normalizuje šećer u krvi, krvni pritisak i holesterol.

Fizičke aktivnosti

Tjelesna edukacija je efikasna metoda za kontrolu dijabetesa tipa 1. Pacijenti trebaju aerobne i anaerobne vježbe. U prvom slučaju to je skijanje, plivanje, jogging, vožnja biciklom. U drugom - trening snage u teretani. Kombinirajte aerobnu vježbu sa anaerobnom vježbom svaki drugi dan. Odraslim je potrebno najmanje 5 sati tokom pola sata sedmično. Djeca - 1 sat treninga dnevno.

Krenite sa vježbama tek nakon konsultacija s ljekarom. Provjerite može li srce izdržati takav stres. Da biste to učinili, prođite kroz EKG. Ako su se razvile komplikacije na nogama, bubrezima ili vidu, to nameće ograničenja u odabiru vrste fizičke aktivnosti.

Kod dijabetesa tipa 1, vježbanje ima mješoviti učinak na zdravlje. U nekim slučajevima dugo smanjuju šećer, i to do 36 sati od završetka sesije. Kod drugih ih, naprotiv, povećavaju. Zato jednom u 30 minuta jednom glukometrom provjerite nivo glukoze u krvi. Postepeno, shvatićete kako fizička aktivnost utiče na njega.

Narodne metode

Za liječenje dijabetesa koriste se i narodni lijekovi. Slede popularni recepti.

Limun i jaje. Prva komponenta normalizira krvni pritisak i snižava glukozu u krvi. Drugo - pruža tijelu potrebne vitamine i minerale. Pomiješajte 50 ml svježe iscijeđenog limunovog soka sa 5 prepelica ili 1 pilećim jajetom. Uzmite lijek jednom 30 minuta prije obroka. Režim liječenja: 3 dana liječenja, a zatim 3 dana odmora. Trajanje terapije je 1 mesec.

Recept za iscjeliteljicu Lyudmilu Kim. Potrebni sastojci: 100 g limunove kore, 300 g peršinovog korijena (listovi će takođe raditi), 300 g oguljenog češnjaka. Temeljno operite korijen peršuna, ogulite češnjak i sve prođite kroz mlin za meso. Dobivenu smjesu izmiješajte i prebacite u staklenu posudu. Stavite na tamno mjesto 2 tjedna. Uzmite 1 kašiku. 30 minuta prije jela. Učestalost upotrebe - 3 puta dnevno.

Žir od hrasta. Sastav plodova hrasta uključuje vrijednu tvar tanin. Aktivno se bori protiv upalnih procesa u tijelu, jača kardiovaskularni sistem. Oguliti žeđ. Osušite jezgro u vrućoj rerni. Sirovine usitnite u mlincu za kafu u prah. Ulijte prokuhanu vodu i uzmite 1 žličicu. na prazan stomak prije ručka i večere. Kraj tečaja određuje se pretragom krvi.

Dekocija lišća oraha. Da biste napravili piće, treba vam 1 kašika žlice. l sušenih i usitnjenih listova. Zalijte ih sa 500 ml prokuhane vode. Zatim smjesu kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se ohladi i odstoji 40 minuta. Nakon toga, procijedite i uzmite 0,5 tbsp. 3 puta dnevno.

Cimet Sipati cimet u prahu 1 kašika. kipuće vode. Ostavite da vari 30 minuta. Kad se smesa ohladila, dodajte med (2 dela meda na 1 deo cimeta). Stavite proizvod u frižider na 3 sata. Nakon određenog vremena infuziju podijelite na dva dijela. Popijte jednu 30 minuta prije doručka. Drugo - pre odlaska u krevet. Trajanje tretmana nije više od 7 dana.

Sok od burdoka. Biljka efikasno snižava glukozu u krvi. Iskopaj korijen mladog rekorda. Operite i samljeti sirovine temeljito u blenderu. Umutite kašu u nekoliko slojeva gaze i iscijedite sok. Uzimajte lijek 3 puta dnevno po 15 ml. Prethodno ga razrijedite sa 250 ml prokuhane vode.

Šta da ne radim

Prvo i glavno pravilo: preuzmite odgovornost za svoj tretman. Pažljivo pratite dijetu s malo ugljikohidrata. Nakon jela, pokušajte zadržati šećer ne veći od 5,5 mmol / L. Ako je potrebno, uz dijetu dajte niske doze inzulina.

Ne ograničavajte unos kalorija. Jedite srdačno i ukusno, ali nemojte prejesti. Zaustavite obrok sa laganim osjećajem gladi.

Ne štedite na test trakama glukoze. Merite šećer dnevno 2-3 puta dnevno. Povremeno provjeravajte tačnost brojila. Izmjerite šećer u krvi 3 puta zaredom. Razlike u rezultatima ne bi trebale biti veće od 5-10%. Takođe, test krvi na šećer može se obaviti u laboratoriji, a zatim provjerite svoj glukometar. Dozvoljeno odstupanje prenosivog uređaja nije veće od 20% (sa pokazateljima šećera od 4,2 mmol / l).

Odlaganje početka terapije insulinom je velika greška. Komplikacije od dijabetesa javljaju se čak i ako glukoza ujutro na prazan stomak ili nakon obroka iznosi 6,0 mmol / L. Naučite metodologiju izračuna doza i tehniku ​​bezbolne primjene inzulina.

Nemojte biti lijeni kontrolirati bolest pod stresom, na poslovnim putovanjima i drugim neobičnim životnim situacijama. Vodite dnevnik samokontrole. Označite datum, vrijeme, pokazatelje šećera u krvi, šta ste jeli, šta je bila tjelesna aktivnost, kakav inzulin i koliko vam je promuklo.

U početnim fazama dijabetes se može izliječiti. Plivanje, vožnja biciklom, jogging i druge vrste fizičkih aktivnosti mjere su koje će u tome pomoći. Oni nisu manje efikasni od lijekova koji snižavaju šećer. Jednako efikasna je i dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata. U nekim slučajevima pomaže se riješiti bolesti. Izuzetak je komplicirani dijabetes tipa 1. Ovo je cjeloživotna dijagnoza, koja zahtijeva redovan unos velikih doza inzulina.

Pogledajte video: Nema više Dijabetes 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar