Opraštamo se od viška kilograma s lijekom Xenical: upute za uporabu i cijenu lijeka

Kada se na stomaku pojave dodatni nabori, svi će se uznemiriti. Svi se bore s viškom kilograma na različite načine.

Neki se bave sportom, drugi odabiru dijetu, tvrdu i ne baš, a netko preferira lijekove i dodatke prehrani.

Kao recenzije emisije Xenical, ovaj je lijek daleko jedan od najpopularnijih i najefikasnijih u borbi protiv viška kilograma. Proizvodi ga švicarska kompanija, Xenical je propisan pacijentima s određenim stupnjem gojaznosti.

Uputa za upotrebu Xenical

Lijekovi najčešće koriste lijek kao dio kombinirane terapije zajedno s hipoglikemijskim sredstvima. Ova metoda pomaže izliječenju ili zadržavanju dijabetesa na određenom i prihvatljivom nivou, koji se razvija na pozadini prekomjerne težine.

Liječnici ne isključuju upotrebu Xenical-a s potrebnom dugoročnom terapijom. To vam omogućuje da se riješite viška kilograma i konsolidirate rezultat bez štete za tijelo.

Kako lijek djeluje?

Glavni aktivni sastojak lijeka je orlistat. To je zahvaljujući njemu tablete blokiraju oko 30% svih masti koje uđu u organizamizlučuju se bez sisanja. Tada se sve događa po scenariju koji je poznat svima koji mršave: tijelo osjeća kako se štrajk glađu približava i počinje trošiti zalihe masnoće unaprijed.

Prema različitim podacima, zahvaljujući Xenical-u, osoba smanjuje svoju težinu za 20-30% u vrlo kratkom vremenu. Osim činjenice da su lijekovi nevjerovatno efikasni, postoji još jedna pozitivna stvar. Komponente leka se ne apsorbuju u krvšto znači da nema negativnog uticaja na organizam i, što je vrlo važno, nema zavisnosti.

Mogu li zatrudnjeti

Lijek je uključen u grupu B. To znači da je lijek testiran na životinjama, nije bilo rizika za plod, ali nisu provedena ni klinička ispitivanja na ljudima. Otkrivene su neke komplikacije kao nuspojave, ali to nije uticalo na trudnoću. Uz sve dostupne podatke, ženama ni u kojem slučaju nije propisan lijek zbog nedostatka rezultata kliničkih ispitivanja.

Kontraindikacije i nuspojave

Naravno, kao i drugi lijekovi, i Xenical ima niz kontraindikacija. Dakle, nemoguće je biti tretirano ovim lijekom:

  • sa kolestazom
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • sa otkrivenim sindromom hronične malabsorpcije,
  • s individualnom netolerancijom na orlistat i druge komponente lijeka.

Što se tiče negativnih efekata koji se mogu primijetiti tokom upotrebe Xenical-a, oni se najčešće javljaju u probavnom traktu, jer lijek djeluje na crijevnom nivou i sprečava apsorpciju masti u ovom organu. Većina pacijenata koji imaju "sreću" da iskuse neugodnu stranu korištenja tableta, primjećuju česte nagone, labavu stolicu, nadimanje s masnom konzistencijom. Sve to često je praćeno bolom i općom nelagodom.

Iskreno, vrijedno je napomenuti da se takve nuspojave obično pojavljuju ako osoba koja gubi kilograme ne slijedi dijetu i konzumira veliku količinu masti, nadajući se samo magičnom učinku tableta. Algoritam za pojavu nuspojava je takav da što više ljudi konzumira masnoću, češća i intenzivnija manifestacija labavih stolica i neugodnog nadutosti.

Ako lijek propiše liječnik, tada mu se moraju javiti sve promjene u tijelu i uobičajeni tijek procesa. Liječnik može pregledati dozu ili propisati istodobne lijekove.

Obično pacijenti pate od manifestacije negativnih efekata samo u prvih nekoliko nedelja prijema. Takođe se dešava da nuspojava bude vrlo beznačajna i osoba to ne primijeti. Najčešće neugodne manifestacije:

  • bol i nelagodu u rektumu,
  • proliv
  • nemogućnost obuzdavanja utroba
  • nadimanje
  • problema sa zubima i desni,
  • rjeđe - glavobolja, slabost, zarazne bolesti, anksioznost, slabost.

Doziranje i primjena

Da biste osigurali da su uzimanje lijeka povezani samo ugodni trenuci, morate strogo slijediti upute i slijediti savjete liječnika. Treba to napomenuti ako je meta samo nekoliko suvišnih kilograma, tada ovaj lijek kategorički nije prikladan. Za tako male svrhe prikladni su dodaci prehrani, poput Protsitracal-a.

Najbolje Xenical uzmite kao dodatak i kombinirajte s niskokaloričnom dijetom. Pacijent mora značajno smanjiti unos masti i ugljikohidrata prije nego što počne uzimati tako jak lijek. Na primjer, ako dnevna prehrana sadrži 2 tisuće kcal, masnoća u njoj ne smije biti veća od 70 g, a taj iznos treba distribuirati tijekom dana. Kod ovog načina rada neće se pojaviti nikakve nuspojave, a rezultat će biti zapanjujući.

Treba to napomenuti Ksenski recept, prijem je poželjan i pod nadzorom lekara. To se posebno odnosi na pacijente koji pate od dijabetesa ili bolesti bubrega.

Kompletan kurs traje 2 meseca. Pacijent uzima svakodnevno 1 kapsula prije jela. Broj kapsula dnevno je višestruki obrok. Prosječna doza dnevno je 2-3 tablete. Ako ste zaboravili piti kapsulu na nekom obroku, to ne trebate činiti kasnije, posebno jer ne biste trebali piti dvije tablete odjednom za ručak ili večeru. Liječnici savjetuju uzimanje multivitaminskih kompleksa s Xenicalom, jer lijek ima loš učinak na apsorpciju nekih vitamina topivih u masti.

Slučajevi predoziranja

Studije su pokazale da se čak i s povećanjem doza do 800 mg dnevno ne očituju neželjeni ili po život opasni efekti. Čak i uz produženu upotrebu maksimalne doze tokom liječenja, nema značajnih promjena u dobrobiti pacijenata. U svakom slučaju, ako je prekoračena dnevna norma lijekova, morate pažljivo pratiti svoje dobrobit i, ako je potrebno, pozvati hitnu pomoć.

Pravila prehrane

U pravilu, prilikom uzimanja takvog lijeka za mršavljenje, nije potrebna posebna dijeta. Ali ipak je važno slijediti neka pravila za brži i jači rezultat. Glavna stvar je da minimalizirate količinu masti u svojoj svakodnevnoj prehrani. Na primjer, možete se držati ove vrste menija:

  1. Kuhana pileća prsa (obavezno bez kože) umesto masne slanine.
  2. Pire od krumpira u vodi s malo putera.
  3. Neograničeno svježe povrće i voće.
  4. Kefiri, jogurti i skute sa minimalnim procentom masti.

Analozi lijeka

Znajući glavnu komponentu Xenical-a, nije teško pronaći njegove analoge, što će donijeti sličan efekt i figuri. Najpopularniji:

  • Orsotin Slim. Sastav lijeka ima isti orlistat. Ima dugotrajan i dugotrajan učinak. Recenzije o gubitku težine o orsoten slim potvrđuju dobre rezultate.
  • Allie Orlistat je uzet kao osnova, pa lijek ima učinak sličan Xenicalu.
  • Xenalten Aktivna komponenta je orlistat. Lijek u potpunosti duplicira sastav Xenical. Izrađuje se u Rusiji.

Recenzije o mršavljenju o Xenicalu

Imam dijabetes tipa 2, pa je liječnik propisao Xenical za mršavljenje kao komponentu složene terapije. Mali fizički napor, pravilna prehrana i ove kapsule pomogli su mi da postignem pravi rezultat koji traje nekoliko godina.

Opis lijeka kaže o nuspojavama, a na internetu možete vidjeti dosta recenzija o neugodnim stranama tableta. Čudno je da u naše vrijeme neko želi odlične rezultate bez ikakvog žrtvovanja sa svoje strane. Svi smo odrasli i trebamo razumjeti da se čuda ne događaju. Xenical je samo vaš pomoćnik u postizanju pozitivnih rezultata, ali ne i čarobni štapić. Nemoguće je natrpati hamburgere, a onda pojesti tabletu i pretvoriti se u bestežinsku bajku.

Smatram velikim plusom lijekova što se čak i nakon nekoliko godina relativne neaktivnosti, slojevi masti ne vraćaju.

Želim svima da vole svoje oblike ili ih se zauvijek riješe!

Nisam uspio smršavjeti, 13 godina uzalud sam pokušavao ići na dijetu ili se baviti sportom, ali ili sam brzo „odletio“ ili jednostavno moje zdravlje nije dozvolilo da osjetim velika opterećenja. Tokom tog vremena probao sam mnoge lijekove. Ne mogu reći da nisu pomogli. Na primjer, na Reduxineu sam padao desetak kilograma mjesečno, ali tablete su jako skupe i moj proračun ih nije uvijek mogao povući, a gadni kilogrami su se vraćali, kao i želja da jedem kolačiće.

Jednom sam naišao na Internet o lijeku Xenical na bazi orlistata, odlučio sam ga isprobati. Kada ovaj lijek nije bio u ljekarni, uzela je Xenistat, što je, zapravo, isto. Rezultat nije dugo trebalo, iako je bilo vrlo neugodnih pratećih trenutaka. Za dva mjeseca sam smršala 14 kg, što je bio moj cilj.

Barem novac je potrošen na takvo mršavljenje, osim toga lijek se jednostavno prisilno disciplinira. Činjenica je da, kad pojedete nešto masno, osjećati ćete se kao da doživljavate čar masne stolice, što je samo po sebi vrlo neprijatno i vizualno i po senzacijama. Stoga sam morao praktično eliminirati masnu hranu iz svoje prehrane i već u 2 mjeseca navikao sam se jesti uglavnom povrće i mršavo meso.

Prošlo je šest mjeseci, kilogrami se nisu vratili, a zbog pravilne prehrane, zdravlje, koža i kosa su se poboljšali, moja figura je narasla.

Xenical cijene u ljekarnama u Moskvi

kapsule120 mg21 kom.≈ 969,9 rub.
120 mg42 kom.≈ 1979 rub.
120 mg84 kom.≈ 3402 rub.


Liječnici recenziju o xenical

Ocjena 2.1 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

U nekim slučajevima, ne ispunjava očekivanja, posebno iz položaja gubitka težine. Siguran. Obavezno ga uzimajte u skladu s hipokaloričnom dijetom. Sveobuhvatni unos s Metforminom značajno povećava učinkovitost Xenical-a usmjerenog na gubitak kilograma.

Pacijenti primjećuju ne najprijatniji trenutak, nekontrolirani pokret crijeva.

Ocjena 0.4 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Cijena je očito precijenjena.

Sada ovaj lijek uopšte ne koristim! Ne mogu ostaviti pozitivno mišljenje o ovom lijeku. Nekoliko puta su ga zvali pacijenti s alimentarnim oblikom gojaznosti i policističnim jajnicima. Nije bilo očiglednih efekata gubitka kilograma, ali postoje mnoge pritužbe na miris i spontano stolište. Vitamini topivi u mastima kontrolirani su u laboratoriji - primijećeno je smanjenje njihovog sadržaja, što je i prirodno.

Ocjena 2.5 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Prisutnost efekta sa stalnim načinom života.

Nuspojave koje značajno smanjuju kvalitetu života.

Gubitak kilograma ovim lijekom moguć je ili do određene točke ili kao upotreba samo ograničavajućeg faktora za praćenje prehrane sa malo masti. Odsustvo formiranja pravilnog ponašanja u prehrani paralelno s primjenom lijeka dovest će do ponovljenog povećanja tjelesne težine u većini slučajeva.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek za korekciju viška kilograma. U kombinaciji s psihokorekcijom daje visoke rezultate, koji ostaju dugo i vremenom. Dobra vrijednost za novac.

Potrebna je pažnja prilikom uzimanja - izuzev kombinacije u unosu sa vitaminima topivim u mastima, najmanje dva sata. Mogući su sporedni efekti.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar je lijek za kontrolu težine kod pacijenata s prekomjernom težinom. Većina ima brzi pad tjelesne težine uslijed uklanjanja masnoća.

Moguća je visoka cijena, alergijske reakcije. Postoje neugodne nuspojave u obliku poteškoće u kontroliranju utroba (proljev je moguć), dakle nije pogodan za sve bolesnike.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Aplikacija je jednostavna. 2 kapsule ujutro ili 1 po obroku. Efikasnost je visoka. Omogućuje vam da zadržite tjelesnu težinu na istoj razini.

Trošak lijeka je precijenjen. Obaveštenost stanovništva je minimalna.

Ako ne jedete masnu hranu, tada se ne pojavljuju učestalost stolice i druge nuspojave.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Općenito, dobar lijek, rezultati i djelovanje slični su orsotenu.

Prilično visoka cijena lijeka, u vezi s kojom nije dostupan svima, često postoje nuspojave u obliku labavih stolica, u obliku masnih mrlja na posteljini (za žene zahtijeva dodatnu upotrebu jastučića, za muškarce ta nuspojava onemogućuje daljnje uzimanje lijeka).

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobar lijek za smanjenje tjelesne težine. Siguran profil. Lijek uklanja prirodni višak masnoće iz tijela na prirodan način. Može se preporučiti duže vrijeme.

U nekih bolesnika može prouzročiti nenamjeran pokret crijeva u obliku masne stolice s neugodnim mirisom.

Ne koristiti bez medicinskog savjeta.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Svim pacijentima preporučujem Xenical. Lijek prilično brzo uklanja višak masnoće nakon što prirodno jede, do trenutka kada se masnoća ima vremena razrijediti i taložiti na problematičnim područjima tijela. Promjene su primijećene nakon samo nekoliko tjedana. U bolesnika s normalnom tjelesnom težinom, sistemski učinak lijeka je minimalan.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek sprečava apsorpciju masti iz crijeva, izlučuju se izmetom. Ako jedete masnoću, bolje je imati pelena sa sobom. Ali nakon takvog gubitka težine, pacijent ima crijevne probleme. Najbolji rezultat će biti nakon sporta i dijeta. Orlistaty narušavaju prijem u crijevima i pojavljuje se sklonost zatvoru.

Ocjena 2.1 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek smanjuje apsorpciju masti u crevima. Po mom mišljenju, dozvoljeno je povremeno koristiti ovaj lijek, u dane “svečanih gozbi”, ako znate da ćete masti prenijeti na praznični stol. Ali ostatak vremena trebate da slijedite dijetu. Moguće je i potrebno smršavjeti bez pilula, i to uz pomoć odgovarajuće odabrane prehrane i fizičke aktivnosti. Orlistat vam može biti spasitelj tokom praznika, ali to ne znači da si možete priuštiti odmor svaki dan. Niko ne otkazuje pravilnu ishranu.

Mogu se javiti nuspojave poput masne stolice, proljeva, nadimanja i drugih dispeptičkih poremećaja. Uz to, uz smanjenu apsorpciju masti, poremećaj je i apsorpcija vitamina topivih u masti (A, D, E).

Mora se zapamtiti da lijek ne utječe na apsorpciju ugljikohidrata. Ako ste, na primjer, pojeli komad torte s orlistatom, onda se mast iz ovog komada torte ne apsorbuje u potpunosti, ali lijek ne utječe na apsorpciju šećera i brašna, a pritom dobijete dodatne kalorije.

Ocjena 0.4 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Nisam našao pozitivnu dinamiku.

Prilično skupa droga.

Lijek uklanja samo 30% masti iz konzumirane hrane. Tako djeluje samo dok uzimate drogu.Prema dovoljnom broju pacijenata, na pozadini ovog lijeka akt defekacije može biti nenamjeran u obliku tekućeg ulja. Ne daje nikakve terapijske efekte.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dovoljno siguran lijek za mršavljenje.

Neprijatnost povezana s djelovanjem lijeka, učestala stolica s neugodnim mirisom i teksturom, smanjuju apsorpciju vitamina topljivih u masti, vrlo visoku cijenu lijeka.

Ne koristim ga u kliničkoj praksi, smanjenje kalorija je mnogo efikasnije i puno jeftinije.

Xenical pregledi pacijenata

Tijekom zime sam dobila višak kilograma i odlučila se pripremiti za ljeto i smršaviti. Počeo sam uzimati Xenical kapsule 3 puta dnevno, kombinujući ih sa sportom. Kao rezultat toga, tokom jednog mjeseca izgubio je 9 kg. Mislim da je lijek dobar i zadovoljan rezultatom. Možda je jedini minus to što nakon što ga uzmete, morate trčati do toaleta većim delom, ali ovaj faktor je opravdan. Usput, nisam držao posebnu dijetu dok ga je uzimao, ograničio sam se na određenu hranu.

Prijatelj je uzeo „Xenical“, bio je zadovoljan rezultatom, pa čak i da se masnoće ne probavlja, nego izlazi. Iako je rekla da malo jede i da ne jede masnoću. Ali vidio sam joj doručak - neki bi imali dovoljno hrane cijeli dan. Zbog toga, svi koji žele smršavjeti, osim uzimanja pilula, potrebno je slijediti i dijetu. A onda svi žele smršavjeti, ne radeći istovremeno ništa, samo pijući čudotvornu pilulu.

Uvek sam bila debela. Pokušao sam sjediti na dijeti - bezuspješno. Ne volim se baviti sportom, previše sam lijena. Počeo sam tražiti čarobnu pilulu za harmoniju. Jednom nam je došao medicinski predstavnik da radi kod nas. Dugo i slasno je razgovarao o čudotvornom lijeku francuske farmaceutske kompanije. Naravno, odmah sam ga kupio. Cijena zagrize, ali zašto to ne biste uradili zbog vitke figure. Sutradan sam otišao na posao u bijelom odijelu. U jednom „predivnom“ trenutku osetio sam da mi je, izvini, nešto teklo odostraga. Apsolutno nehotično. Ovo „nešto“ pokazalo se kao gusta uljasta tekućina jarko narančaste boje! Zbogom kostim. Nemoguće je oprati. A kolege su me dugo smejale. Haha, nikad je više neću kupiti.

To jednostavno nisam pio zadnjih 20 godina (imam 42 godine) probao sam sve kapsule koje su tu. Sve je ovo razvod. Kod nekih kapsula došlo je do neprimjetnog efekta, ali kad ih pijete, čim su gotove, težina ubrzava čak i ako ništa ne jedete. Posljednji put sam se odlučio da provjerim kako sve ove kapsule ne rade samo štete zdravlju. Kupio sam zadnji put "Xenical" pio 3 tjedna od rezultata 000000. Pored stalnih nekontroliranih fetidnih sekreta, nisam dobio ništa. I zašto sve ove tablete idu na naše tržište ako nisu pomogle nijednoj osobi.

Nakon poroda nisam primijetila kako nakupljam višak kilograma, pa sam počela izgledati deset godina starije, bivši prijatelji iz razreda nisu me prepoznavali, a mladi mojih godina zvali su me tetkom. Nisam bavio sportom, nisam mogao odmah promijeniti dijetu, privukli su me jesti, odlučio sam kupiti lijek Xenical po savjetu svojih prijatelja da izgubim nekoliko kilograma. Na moje veliko iznenađenje, harmonija je brzo došla, toliko sam se nadahnula, pojavila se poticajna mogućnost da još jednom odbijem pojesti komad torte. Počeo sam ulagati nastalu energiju u korisnom smjeru, puno se krećem, dugo šetim, jer je meni lako i besplatno.

Kada sam se suočio s problemom prekomjerne težine, odlučio sam koristiti lijek Xenical po savjetu prijatelja. Pa, želim reći da, nažalost, nisam iskusio učinak deklarisan u napomeni, ali nisam mogao da izbjegnem probleme sa crevima. Bio je osjećaj stalne potrebe da posjećujem toalet, štoviše, stolica je bila masna, pa sam morao koristiti više zaptivača nego prije uzimanja lijeka. Težina na početku prijema uglavnom je dugo stajala. Tada su, ipak, počele male vodovodne linije koje su se s toliko trikova pokazale vrlo beznačajne. Općenito, vjerujem da lijek nije baš uspješan za značajno mršavljenje.

Želim reći kako sam upao u neugodnu zamku od ove droge. Kupio sam to po savjetu prijatelja, nisam se unapred konsultovao sa lekarom, što je bila moja greška. Počeo sam uzimati u skladu s uputama, a onda je počela zabava, hranu koju nisam ni probavljao. Trčao sam u toalet dnevno desetak puta, ako ne i više. Na poslu je bilo prilično nespretno, jer je postojao osjećaj „inkontinencije“ ili tako nečega. Ne savjetujem nikome da uzima ovaj lijek bez recepta ljekara kako bi se izbjegle razne neprijatnosti. Nije utjecao na apetit, ali samopouzdanje je potpuno nestalo. Bojao sam se izaći na ljude jer nisam znao šta da očekujem nakon uzimanja tih „čudotvornih kapsula“.

Odlučivši se smanjiti višak kilograma, naišao sam na lijek Xenical, nakon što sam pročitao preglede i konzultirao se s liječnikom, shvatio sam da je sastav ovog lijeka potpuno siguran za tijelo. Od prvih tjedana upotrebe Xenical je primjetio sve veći učinak u gubitku kilograma, lakšoj toleranciji na dijetu, blagostanju, bez gubitka energije. Za mjesec dana gubitka kilograma izgubila je 4 kilograma, što mislim da je dobar rezultat, bez štete zdravlju. Vrijednost za novac je sasvim odgovarajuća.

Xenical je pomogao da se riješite viška kilograma (-12 kg) u 14 tjedana i da se riješite dijabetesa, jer otpornost na inzulin kod mene je "direktni način" doveo do dijabetesa. Veoma mi je drago što sam odlučio primiti „Xenical“. Pomogao mi je da obratim pažnju na ono što jedem i naučio me da analiziram i sastavljam svoju košaricu.

Pridružiću se pohvalnim pregledima „Xenical“! Postporođajni "višak" zašiven je za 4 meseca u količini od 15 kg. i nisu se vratili već 3 godine! Da, u početku su bile komične situacije sa zaprljanom odjećom i sjedenjem u autu, ali ne krivim Xenical, već samo sebe! Sada, podučavan gorkim iskustvom, držim kontrolu nad upotrebom masne hrane, pijem kapsule poput „banket-tablete“. Nije jeftino! Ali pouzdan, siguran i kvalitetan!

Nakon poroda, sanjala je da izgubi najmanje 5 kg. Pokušao sam puno svega, ali „Xenical“ je učinio čudo! Pio sam 4 mjeseca (manje nema smisla, jer se težina nakupljala dugo vremena), što je rezultiralo -10 kg. Dio masnoće koja je ušla s hranom isplivao je i trošio se iz mojih rezervi. Već tri godine držim ovu „novu“ težinu i, što je najvažnije, ne jedem puno masnoće. "Xenical" odgojen! Sada ga koristim kao „banket“ tabletu, jer svi imaju trenutke slabosti, dobro ili praznika kada želite ukusno „grešiti“. Vrlo je prikladno da ljekarne nude drugačiju količinu: br. 21 - kao banket, br. 42 - u rezervi, br. 84 - za dugoročne ciljeve (1 mjesec). Kvaliteta cijena je fer, jer Ne vjerujem u analoge. Bolje testiran i istražen alat!

Uvijek je bio mršav, ali neprimjetno se oporavljao. Hitno je trebalo nešto učiniti. Nećakinja je savjetovala Xenical. Cijena, naravno, nije jeftina, ali to me nije zaustavilo, jer su recenzije uglavnom pozitivne. Osjećao sam se normalno dok sam ga uzimao, ali moja crijeva su se jednostavno pobunila. Ovo je vrlo velika neprijatnost. Želim ići u toalet, a to je jednostavno nemoguće izdržati. Možete ga uzeti samo kada sjedite kod kuće. Masnoća koja se konzumira ovog dana izlučuje se. U prvih deset dana prijema, smršao sam 1,5 kg. Istina je smanjila količinu ugljikohidrata i popila puno vode i zelenog čaja. Zadovoljan sam, s izuzetkom prilično neugodne nuspojave u obliku labavih stolica i rezanja u crevima.

Postao sam mršaviji nakon rođenja sina, tražio sam nešto takvo, zbog čega stvarno bez napora gubite kilograme. Na internetu sam naišao na lijek Xenical, s obzirom da je bilo puno pozitivnih kritika, naravno da sam pohitao u ljekarnu. Ovaj lijek vrijedi 120 mg 84 kom. u regiji od 3000 rubalja, uzimajte 1 kapsulu nakon svakog obroka, primijetite nakon masnog obroka (hrane), ako ga uzmete nakon nečega laganog, poput voća, povrća, to neće uspjeti. I tako sam uzeo nakon prženog mesa, nakon duže upotrebljene majoneze, pojeo sam, popio pilulu, sat vremena kasnije sreo sam se s toaletom! Uklanja "Xenical" iz tijela masnoću koju ste nedavno pojeli, u doslovnom smislu, masnoće, koju čak i oprostiti WC-om teško je oprati! Uzeo sam 2-3 tablete dnevno oko 1,5 mjeseci, da, smršavio sam 7 kg! Čim sam ga prestao koristiti, težina je puzala nagore, a sav izgubljeni kilogram se vratio!

Vrlo uredan, sa suvom kožom. Sada postoje veliki problemi sa perutom. Općenito, ne bih ga preporučio koristiti. Odbacila sam 2, a zatim dobila 5 kg. Izvući zaključke. Sada pijem puno vitamina i ulja da vratim ravnotežu masnoj koži na glavi.

Dobar lijek. Prvih nekoliko dana bilo je crevnog poremećaja (proliva). Ali onda se sve vratilo u normalu. Smršala sam vrlo brzo. Istina, u isto vrijeme sam smanjio količinu hrane i bavio se sportom. Da, i malo skupo, naravno. Ali tada više ne dobijam na težini, kao što sam se dogodio kad sam prestao piti druge droge.

Otpušten s posla, život je krenuo nizbrdo. Zbog stresa sam počeo puno jesti i brzo dobijam na težini. Zbog toga su u njegovom osobnom životu počeli problemi. Isprobao sam sve razne dijete, ali nisu donijele mnogo efekta. I kad uopće nije bilo nade, jedan endokrinolog mi je savjetovao "Xenical". Odlučio sam pokušati i to odjednom, mada u to uopće nije bilo nade. Otišao sam istog dana i kupio lijek sa odabranom. To me, međutim, koštalo jeftino - oko 2000 str. Ali, srećom, ispunio je moja očekivanja. Rezultat nije trebao dugo doći! Oduševljena sam, opet sam imala želju za životom, težina mi se smanjuje pred očima. Istina, postoji jedno „ali“ kada lijek počne „djelovati“, to je nemoguće izdržati, hitno trebate pobjeći u toalet, ali ja sam i dalje oduševljena ovim lijekom, a od njegovog rezultata, smršala sam 10 kg mjesečno!

Više puta se pribjegavalo pomoći ovog lijeka. I uvijek zadovoljan rezultatom. Stvarno nije dugo čekao. Jedina neugodnost je što ne možete izdržati u trenutku kad akcija započne. Hitno treba potrčati do toaleta. Ali, ponavljam opet, isplatilo se. U mom slučaju nema nuspojava. A prijatelji su primali i bili su oduševljeni kao i ja.

Kao i svi željeli smršavjeti. Kupio sam Xenical. Što želim reći: lijek je skup, nisam primijetio nikakvo mršavljenje, iako sam ga pio mjesec dana. Pa ipak, ovaj lijek ima strašnu nuspojavu - ovu vrlo masnu masu koju želudac nije apsorbirao tokom hrane, jednostavno to slijedi. Na posteljini se nalaze žute mrlje i miris je upravo grozan. Nakon uzimanja ovih tableta došao sam do zaključka da je najbolji način za mršavljenje sport.

Lijek je veoma skup. Poput mnogih, željela sam smršavjeti, ležeći na kauču, pila tabletu s kola i jela čips, mogla bih reći, ali sama sam se skupila i prilagodila hranu, uzimajući "Xenical" prema uputama. Nije bilo očiglednih efekata ni diuretičkih, ni laksativnih. Osjećao sam se kao i obično. Ne razumijem tada zbog čega djeluju takvi lijekovi za mršavljenje. Mjesec dana je bilo uspona, ali mislim da je to samo zbog prehrane. Ako postoji nešto gadno i oslanjate se samo na magični učinak tableta, tada se čudo neće dogoditi.

Nakon drugog porođaja počeli su problemi sa štitnom žlijezdom, dok je ona liječila hormonima i dobila 30 kg. težina. Za mene je to bio moralni šok. U početku sam pokušavao ići na dijetu, osim nervnog sloma, od njih nije bilo koristi. Tada sam odlučio kupiti xenical kapsule. Da, moram reći da je malo skupo, ali vrijede. Počela je uzimati ksenika i odmah prilagodila svoju prehranu, počela je jesti vrlo često, svaka 2-3 sata, ali u malim obrocima je pila ne manje od 2 litre vode. Mjesec dana sam uzimao Xenical što je dalo podsticaj za mršavljenje, 6 mjeseci sam smršala 26 kg. i što je najvažnije, težina se ne vraća!

Dugo sam namjeravao kupiti Xenical kapsule sa duhom. Novac je šteta. Cijena nije najniža, pa čak kažu i ne prosječna. Pokušao sam smršati dijetom i vježbanjem. Nije išlo kako sam htjela. Lutao sam internetom, našao dosta pohvala za ovaj lijek. Mnogi su napisali da je učinak kolosalni i brz - glavna stvar. Pio sam samo dvije sedmice. Ono što želim reći, ovaj put je bilo dovoljno da izbacim suvišak, radeći jogu. Ne mogu reći šta je pomoglo. Nisam nastavio, mislio sam - i tako dobro. Ali sada pomno kontroliram sebe, pratim lik. Ne želim ponovo uzimati nikakve lijekove.

Za mršavljenje kupila sam kapsule "Xenical". Kupio sam 4 paketa odjednom, pošto je jedno pakovanje dovoljno za tjedan dana. Za mene su kapsule krupne, progutao sam ih s poteškoćama i oprao s puno vode. Nije bilo neugodnih senzacija ukusa. Uzimala sam 1 kapsulu s obrokom 3 puta dnevno. Na moje opšte stanje uzimanje kapsula uopće nije utjecalo na mene. U toalet sam išao kao i obično, ne često, ali priroda stolice se promijenila. Koliko razumijem, to su bile neprobavljive masti. Općenito, tokom mjesec dana uzimanja droge smršala sam 5 kg. Rezultat smatram zadovoljavajućim. Budući da je cijena skupa i za postizanje efekta morate stalno uzimati. Bolje promijenite svoje prehrambene navike. Neću više kupiti drogu.

Farmakologija

Xenical je moćan, specifičan i reverzibilan inhibitor gastrointestinalnih lipaza s dugotrajnim učinkom. Njegov terapeutski učinak provodi se u lumenu želuca i tankog crijeva i sastoji se u stvaranju kovalentne veze s aktivnom serinskom regijom želučane i gušteračne lipaze. U tom slučaju inaktivirani enzim gubi svoju sposobnost razgradnje masti iz hrane u obliku triglicerida na apsorbirajuće slobodne masne kiseline i monogliceride. Budući da se neisvareni trigliceridi ne apsorbiraju, rezultirajući pad unosa kalorija dovodi do smanjenja tjelesne težine. Tako se terapijski efekat leka vrši bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju.

Sudeći prema rezultatima sadržaja masti u izmetu, učinak orlistata počinje 24-48 sati nakon uzimanja. Nakon prekida lijeka, sadržaj masti u izmetu nakon 48-72 sata obično se vraća na nivo koji se odvijao prije početka terapije.

Gojazni pacijenti

U kliničkim ispitivanjima, pacijenti koji uzimaju orlistat pokazali su veći gubitak težine u odnosu na bolesnike koji su bili na dijetskoj terapiji. Gubitak kilograma počeo je već u prve 2 tjedna nakon početka liječenja i trajao je od 6 do 12 mjeseci, čak i kod pacijenata s negativnim odgovorom na dijetsku terapiju. U toku dvije godine primijećeno je statistički značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika povezanih s pretilošću. Pored toga, u usporedbi s placebom, došlo je do značajnog smanjenja količine masti u tijelu. Orlistat je efikasan u sprečavanju ponavljanog debljanja. Ponovljeno debljanje, ne više od 25% izgubljene težine, uočeno je kod otprilike polovine bolesnika, a kod polovine tih bolesnika ponovljeno debljanje nije primijećeno, niti je zabilježeno daljnje smanjenje težine.

Pacijenti s pretilošću i dijabetesom tipa 2
U kliničkim ispitivanjima koja su trajala od 6 mjeseci do 1 godine, pacijenti s prekomjernom težinom ili pretilošću i dijabetes melitusom tipa 2 koji su uzimali orlistat pokazali su veći gubitak tjelesne težine u usporedbi s pacijentima liječenim dijetalnom terapijom. Gubitak tjelesne težine dogodio se uglavnom zbog smanjenja količine masti u tijelu. Treba napomenuti da su prije ispitivanja, i pored uzimanja hipoglikemijskih sredstava, pacijenti često imali nedovoljnu kontrolu glikemije. Međutim, zabilježeno je statistički i klinički značajno poboljšanje kontrole glikemije uz terapiju orlistatom.Uz to, za vrijeme terapije orlistatom primijećeno je smanjenje doza hipoglikemijskih agenasa, koncentracije inzulina kao i smanjenje inzulinske rezistencije.

Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 kod pretilih pacijenata

U četverogodišnjoj kliničkoj studiji orlistat je značajno smanjio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 (za oko 37% u usporedbi s placebom). Stupanj smanjenja rizika bio je još značajniji kod pacijenata s početnom oslabljenom tolerancijom na glukozu (otprilike 45%). U skupini koja je primala orlistat zabilježen je značajniji gubitak težine u odnosu na skupinu koja je primala placebo. Održavanje tjelesne težine na novoj razini primijećeno je tokom čitavog perioda ispitivanja. Štoviše, u usporedbi s placebom, pacijenti koji su primali terapiju orlistatom pokazali su značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika.

U jednogodišnjoj kliničkoj studiji kod pretilih adolescenata, prilikom uzimanja orlistata, uočeno je smanjenje indeksa tjelesne mase u odnosu na placebo grupu, gdje je čak došlo do povećanja indeksa tjelesne mase. Pored toga, kod pacijenata iz grupe orlistata uočeno je smanjenje masne mase, kao i u struku i bokovima u usporedbi s placebo skupinom. Također, pacijenti koji su primali terapiju orlistatom pokazali su značajno smanjenje dijastoličkog krvnog pritiska u odnosu na placebo grupu.

Predklinički podaci o sigurnosti

Prema pretkliničkim podacima, nije bilo dodatnih rizika za pacijente u pogledu sigurnosnog profila, toksičnosti, genotoksičnosti, kancerogenosti i reproduktivne toksičnosti. U studijama na životinjama, takođe nije bilo teratogenog efekta. Zbog nedostatka teratogenog učinka na životinjama, njegovo otkrivanje kod ljudi malo je vjerovatno.

Farmakokinetika

Kod dobrovoljaca sa normalnom tjelesnom težinom i gojaznošću, sistemski učinak lijeka je minimalan. Nakon pojedinačne oralne primjene lijeka u dozi od 360 mg, nepromijenjeni orlistat u plazmi nije se mogao utvrditi, što znači da su njegove koncentracije ispod razine od 5 ng / ml.

Općenito, nakon primjene terapijskih doza, nepromijenjeni orlistat u plazmi otkriven je samo u rijetkim slučajevima, dok su njegove koncentracije bile izuzetno male (preporučuje se promatrati pacijenta tijekom 24 sata. Prema istraživanjima na ljudima i životinjama bilo kakvih sistemskih učinaka koji bi mogli da bi se povezalo sa svojstvima orlistata na inhibitor lipaze, trebalo bi biti brzo reverzibilno.

Interakcija

Nije bilo interakcije s amitriptilinom, atorvastatinom, biguanidima, digoksinom, fibratima, fluoksetinom, losartanom, fenitoinom, oralnim kontraceptivima, fenterminom, pravastatinom, varfarinom, nifedipinom GITS (gastrointestinalni terapijski sistem) ili bezbada, nibbol ili studije interakcije između lijekova). Međutim, potrebno je pratiti učinak MNO-a uz istodobnu terapiju varfarinom ili drugim oralnim antikoagulansima.

Uz istodobnu upotrebu s Xenicalom zabilježeno je smanjenje apsorpcije vitamina D, E i betakarotena. Ako se preporučuju multivitamini, treba ih uzimati najmanje 2 sata nakon uzimanja Xenical-a ili prije spavanja.

Istodobnom primjenom lijeka Xenical i ciklosporina zabilježeno je smanjenje koncentracije ciklosporina u plazmi, stoga se preporučuje češće određivanje koncentracija ciklosporina u plazmi tijekom uzimanja ciklosporina i lijeka Xenical.

Uz oralnu primjenu amiodarona tijekom terapije Xenicalom, zabilježeno je smanjenje sistemske izloženosti amiodarona i desetilamiiodarona (za 25-30%), međutim, zbog složene farmakokinetike amiodarona, klinički značaj ovog fenomena nije jasan. Dodavanje Xenical-a dugoročnoj terapiji amiodaronom može dovesti do smanjenja terapijskog učinka amiodarona (ispitivanja nisu provedena).

Treba izbjegavati istodobnu primjenu Xenical-a i akarboze zbog nedostatka farmakokinetičkih studija.

Istodobnom primjenom orlistata i antiepileptičkih lijekova primijećeni su slučajevi razvoja napadaja. Nije utvrđena uzročno-posljedična veza između razvoja napada i terapije orlistatom. Međutim, pacijente treba pratiti zbog mogućih promjena u učestalosti i / ili ozbiljnosti konvulzivnog sindroma.

Nuspojave

Podaci kliničkih ispitivanja

Sljedeće kategorije koriste se za opisivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, 2% i učestalost ≥1% u usporedbi s placebom (što bi moglo biti rezultat poboljšane kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata), i često nadimanje.

U četverogodišnjoj kliničkoj studiji ukupni profil sigurnosti nije se razlikovao od onog dobivenog u 1- i dvogodišnjim studijama. Istovremeno, ukupna učestalost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta godišnje se smanjivala tokom četverogodišnjeg perioda uzimanja lijeka.

Opisani su rijetki slučajevi alergijskih reakcija čiji su glavni klinički simptomi svrbež, osip, urtikarija, angioedem, bronhospazam i anafilaksija.

Opisani su vrlo rijetki slučajevi buloznog osipa, povećanja aktivnosti transaminaza i alkalne fosfataze, kao i neki, moguće ozbiljni slučajevi hepatitisa (nisu utvrđeni uzročni odnos s Xenical ® ili patofiziološki razvojni mehanizmi).

Istodobnom primjenom ksenikalnog antikoagulacijskog lijeka zabilježeni su slučajevi smanjenja protrombina, porast vrijednosti međunarodnog normaliziranog omjera (MNO) i neuravnotežene antikoagulacijske terapije, što je dovelo do promjene hemostatskih parametara.

Zabilježeni su slučajevi rektalnog krvarenja, divertikulitisa, pankreatitisa, kolelitijaze i oksalatne nefropatije (učestalost pojave nije poznata).

Istodobnom primjenom orlistata i antiepileptičkih lijekova bilo je slučajeva napadaja (vidjeti dio „Interakcija s drugim lijekovima“).

  • dugotrajno liječenje pacijenata s pretilošću ili bolesnika s prekomjernom težinom, uključujući koji imaju faktore rizika koji su povezani sa pretilošću, u kombinaciji s umjereno hipokaloričnom dijetom,
  • u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima (metformin, derivati ​​sulfoniluree i / ili inzulinom) ili umjereno hipokaloričnom dijetom kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 s prekomjernom težinom ili pretilošću.

Trudnoća i dojenje

Kategorija B.

U studijama reproduktivne toksičnosti na životinjama nije uočeno teratogeno i embriotoksično dejstvo leka. U nedostatku teratogenog učinka na životinjama, ne treba očekivati ​​sličan učinak kod ljudi. No, zbog nedostatka kliničkih podataka, Xenical ne smije se propisati trudnicama.

Izlučivanje orlistata s majčinim mlijekom nije proučeno, stoga ga ne treba uzimati tijekom dojenja.

Posebna uputstva

Xenical je učinkovit u smislu dugoročne kontrole tjelesne težine (smanjenje tjelesne težine i njegovo održavanje na novoj razini, sprečavanje ponovljenog debljanja). Liječenje lijekom Xenical dovodi do poboljšanja profila rizičnih faktora i bolesti povezanih s pretilošću, uključujući hiperholesterolemiju, dijabetes tipa 2, narušenu toleranciju na glukozu, hiperinsulinemiju, arterijsku hipertenziju i smanjenje visceralne masnoće.

Kada se koristi u kombinaciji s hipoglikemijskim lijekovima, poput metformina, sulfonilureje i / ili derivata inzulina, kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 s prekomjernom težinom (indeks tjelesne mase (BMI) ≥28 kg / m 2) ili pretilošću (BMI ≥30 kg / m 2), Xenical u kombinaciji s umjereno hipokaloričnom dijetom pruža dodatno poboljšanje kompenzacije metabolizma ugljikohidrata.

U kliničkim ispitivanjima kod većine pacijenata, koncentracije vitamina A, D, E, K i betakarotena tijekom četiri godine terapije s orlistatom ostale su u granicama normale. Da bi se osigurao adekvatan unos svih hranjivih sastojaka, mogu se propisati multivitamini.

Pacijent bi trebao primiti uravnoteženu, umjereno hipokaloričnu prehranu koja ne sadrži više od 30% kalorija u obliku masti. Preporučuje se dijeta bogata voćem i povrćem. Dnevni unos masti, ugljikohidrata i proteina mora biti podijeljen u tri glavne metode.

Vjerojatnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta može se povećati ako se Xenical uzima protiv dijeta bogatih mastima (na primjer, 2000 kcal / dan, od čega više od 30% u obliku masti, što iznosi otprilike 67 g masti). Dnevni unos masti treba podijeliti u tri glavne doze. Ako se Xenical uzima s hranom vrlo bogatom masnoćom, povećava se vjerojatnost gastrointestinalnih reakcija.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, smanjenje tjelesne težine tijekom liječenja lijekom Xenical prati poboljšanje kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, što može omogućiti ili zahtijevati smanjenje doze hipoglikemijskih lijekova (na primjer, derivata sulfoniluree).

Sastav i dejstvo leka

Xenical proizvode farmaceutske kompanije F. Hoffmann-La Roche (Basel, Švicarska) i Roche S.p.A. (Milano, Italija). Lijek je dostupan u obliku čvrstih neprozirnih tableta, kapsula plavkastozelene boje s bijelim peletima (granulama) iznutra. Kapsule su na kutiji s oznakom "XENICAL" i "ROCHE" na kapici, a 21 komad je upakovan u blistere. U kutiji za pakovanje 1,2 ili 4 blistera.

Osnovni i pomoćni sastojci

Jedna kapsula sadrži 120 mg aktivne supstance orlistat, koja je inhibitor gastrointestinalnih lipaza, kao i pomoćne tvari:

  • mikrokristalna celuloza - izvor dijetalnih vlakana, punila,
  • natrijev škrobni glikolat - dezintegrator (prašak za pecivo) superklase,
  • povidon - adsorbent, vezivo, daje stabilnost u obliku granula,
  • natrijum-lauril sulfat - sintetičko površinski aktivno sredstvo koje potiče brzo otapanje granula u stomaku,
  • talk - prašak za pecivo, punilo,
  • fini titanov dioksid - boja.

Školjka kapsule sadrži želatinu i bojanje hrane - titanijum dioksid i indigo karmin.

Mehanizam delovanja

Prilikom probavljanja hrane trigliceridi (masti) u želucu i tankom crijevu razgrađuju se na masne kiseline koje tijelo apsorbira i koristi kao energent. Ako tijelo primi više masti nego što troši u procesu života, njihov višak se taloži „kišnog dana“ pod kožu ili na unutrašnje organe.

Orlistat je specifični blokator želučane i pankreasne lipaze. Formirajući snažne kovalentne veze s ovim enzimima, njima se oduzima mogućnost razgradnje masti. Trigliceridi se ne apsorbuju u sistemsku cirkulaciju, ali prolaze kroz gastrointestinalni trakt i izlučuju se iz izmeta. Ne dobivajući pravu količinu „goriva“, tijelo je prisiljeno nadoknaditi svoj deficit zbog ćelija adipocita deponovanih „u skladištu“. Učinak gubitka kilograma temelji se na principu trošenja takvih rezervi masnog tkiva, odnosno sličan je principima dijeta bez masnoće.

Prema kliničkim studijama, kada se liječi Xenicalom, do trećina masnoće primljene iz hrane izluči se nepromijenjeno iz tijela. Kao rezultat dvomjesečnog upisa težina se smanjuje za 20-30%. Doza lijeka traje 48–72 sata, vrijeme za potpuno povlačenje ostataka orlistata s izmetom i urinom je do 5 dana. Budući da orlistat praktično ne ulazi u krvotok, ne utječe na funkcioniranje unutarnjih organa i ne izaziva sindrom ovisnosti. To znači da kod duže upotrebe Xenicalla njegova doza nije potrebna za povećanje.

Uputa za upotrebu

Glavna indikacija za upotrebu lijekova koji sadrže orlistat je gojaznost (takva dijagnoza postavlja se osobama sa indeksom tjelesne mase većim od 30). Xenical se takođe koristi u kompleksnom liječenju bolesti, čiji je jedan od pratećih simptoma prekomjerna težina:

  • hiperlipidemija (kršenje metabolizma lipida i lipoproteina),
  • arterijska hipertenzija
  • dijabetes melitus
  • ateroskleroza,
  • metabolički sindrom (taloženje na unutrašnjim organima tzv visceralne masti).

Doziranje i doziranje

Preporučena pojedinačna doza orlistata je 120 mg, odnosno jedna kapsula. Lijek treba uzimati s vodom svaki put kad jedete, ili nakon toga, ali najkasnije sat vremena kasnije. Ako su vaši obroci bez masti, preskočite Xenical. Preporučuje se upotreba od 1 do 3 kapsule dnevno, povećavanje doze iznad preporučenog terapeutskog efekta ne dovodi do povećanja.

Dodatne preporuke

Zbog činjenice da orlistat ometa apsorpciju ne samo masti, nego i vitamina topljivih u mastima, preporučuje se da se uzimaju najranije sat vremena nakon obroka. Obično ljekari s ciljem uklanjanja nedostataka mikronutrijenata, uz Xenical, propisuju multivitaminski kompleks koji sadrži:

  • kalciferol (vitamin D),
  • retinol (vitamin A),
  • provitamin beta-karoten,
  • tokoferol (vitamin E),
  • vitamini grupe K (filokinon, menakinon).

Kako bi se postigao bolji rezultat, preporučuje se davanje ksenike kombinirati s prelaskom na niže kalorijsku dijetu koja podrazumijeva ograničenje u dnevnoj prehrani masti. Dakle, kada prosječna dnevna prehrana sadrži oko 2000 kilokalorija, količina masti u sastavu jela ne smije prelaziti 65-70 g. Ta „aritmetika“ ima pozitivan učinak na ishod liječenja i smanjuje rizik od razvoja neželjenih nuspojava.

Sinonimi i analozi

Postoje lijekovi koji mogu zamijeniti lijek ako ga nema u ljekarnama ili ako je cijena previsoka; to su analozi i sinonimi (generički). Analozi su lijekovi koji imaju isti učinak kao originalni lijek, ali djeluju na drugačijem principu. Imaju različit sastav i odlikuju se efikasnošću, nuspojavama i popisom kontraindikacija.

Generičari su lijekovi s istom aktivnom tvari kao i original. Mogu imati vlastita imena, razlikovati se u pomoćnim tvarima, a dostupni su i u drugim oblicima doziranja: tablete, kapsule, dražeje, praškovi, granule, napici itd. Budući da proizvođač ne snosi troškove razvoja i kliničkih ispitivanja, takvi lijekovi kao obično koštaju mnogo manje od jedinstvenih.

Ksenički sinonimi izrađeni na osnovi orlistata uključuju:

  • Alai (Njemačka),
  • Xenistat (Indija),
  • Orlikel (Indija),
  • Orlip (Gruzija),
  • Symmetra (Indija),
  • Orsoten i Orsoten-slim (slovenačka i ruska proizvodnja),
  • Xenalten (Rusija).

Raspon cijena za ove lijekove je prilično širok, ali su, u svakom slučaju, troškovi analoga niži od cijena originala. Dakle, slovenski Orsoten (84 kapsule) košta 2300 rubalja, isto toliko Orsoten ili Xenalten ruske proizvodnje - od 900 do 2000 rubalja.

Među Xenical analozima najpopularniji su Reduxin (proizvođač Avista LLC, Rusija) i Goldline (proizvođač RANBAXY LABORATORIES, Indija). Aktivna supstanca u njima je sibutromin hidroklorid, koji ima učinak na centar zasićenja koji se nalazi u hipotalamusu. Gubitak kilograma nastaje uslijed smanjenja unosa hrane, jer osjećaj punoće dolazi brže i duže traje.

Pregledi i rezultati gubitka kilograma

Xenical je vrlo težak lijek. Osobno nakon njega osjećam mučninu, a u želucu mi je osjećaj kao nakon što pojedem hranu loše kvalitete.Ne govorim ni o glavnoj nuspojavi: čini se da gubite kilograme ne toliko od djelovanja lijeka koliko od straha da jedete masnu hranu. Jer tada satima nećete napustiti WC. Opšti utisak je loš.

Kao gubitak kilograma „s iskustvom“ (uvijek sam imao problema s težinom) mogu reći da je Xenical zaista učinkovit. Liječnik mi ga je propisao upozoravajući da u roku od dvije sedmice prije početka unosa masti treba ograničiti u ishrani, tada će neizbježne nuspojave - labave i masne stolice biti manje. Za dva mjeseca smršala sam 16 kilograma, što sam vrlo zadovoljna jer nisam vidjela takav rezultat ni na jednoj dijeti.

Pregledi ljekara i specijalista

Morao sam pacijentima da propisuju lijekove za smanjenje težine više od jednom, uključujući Xenical. Propisujem ga samo ako je BMI iznad 25, a režim ishrane ne daje rezultate. Prije nego što zakažete sastanak, obavezno utvrdite uzrok pretilosti. Ako je uzrokovana bolešću, istodobno je liječimo, ako nema smisla propisivati ​​Xenical-u da koristi ugljikohidrate - ne masti, nego ugljikohidrate - neće dati rezultat.

Xenical je dostupan u ljekarnama na recept. Ovo sugeriše da lijek nije namijenjen za nekontrolisanu samostalnu upotrebu. Ima niz ozbiljnih kontraindikacija, mogu se pojaviti nuspojave. Stoga ovaj lijek morate uzimati samo prema uputama i pod nadzorom liječnika. Kao specijalista, mislim da je Xenical jedan od najefikasnijih i najsigurnijih lijekova koji blokira lipazu. Lišava je kumulativnog učinka i ne utječe na unutarnje organe.

Pacijenti kojima je potreban tretman pretilosti inhibitorima lipaze često su zainteresirani koji je bolji. Po mom mišljenju, najkorisnijom od svih predloženih opcija može se smatrati originalni švicarski lijek. Lakše je tolerirati i manje vjerovatno izazvati nuspojave. Istina, troškovi kompanije Xenical iz tvrtke Hoffmann-La Roche su prilično visoki.

Kao zamjenu za to pacijentima obično preporučujem jeftine ruske analoge (točnije ih se naziva sinonimima ili generičkim proizvodima, jer je aktivna supstanca u njima ista kao u originalnom lijeku). Riječ je o Orsotenu, kojeg proizvodi KRKA-RUS LLC ili Xenalten proizvođača FP Obolenskoye CJSC. Koštaju 2 - 2,5 puta jeftinije od originala, a među generikama su najefikasnije.

Ostavite recenziju o Xenical i prijavite svoje rezultate putem obrasca za povratne informacije. Podijelite ga sa svojim prijateljima klikom na tipke na društvenim mrežama. Hvala!

Pogledajte video: PIC inhalatori za decu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar