Dijetalna jela od tikvica s pankreatitisom: koja mogu jesti?

Tikvice je povrće porodice bundeve, koje se smatra dijetalnim proizvodom. Sastav povrća uključuje veliki broj mineralnih spojeva, vitamine mnogih grupa, dijetalna vlakna kao i mono i disaharide.

Tikvice imaju i veliku zalihu vitamina C koji doprinosi aktivnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Opšte je prihvaćeno da tikvice ima pozitivan učinak na ljudski organizam kod bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa. Ali, je li potrebno koristiti tikvice kod pankreatitisa, i u kojim količinama?

Upotreba povrća u akutnom periodu bolesti

Prisutnost akutnog pankreatitisa sprečava konzumiranje mnogih namirnica. U isto vrijeme, tikvice nisu izuzetak, uprkos činjenici da ne sadrže gruba vlakna, što ometaju probavu. Nemaju čak ni esencijalna ulja koja iritiraju gušteraču.

Pacijent sa tikvicama može jesti samo nakon prestanka napada bola i uz odobrenje ljekara, odnosno nakon 2 ili 3 tjedna.

Količinu proizvoda u ishrani trebalo bi postepeno povećavati, počevši od 1 kašike, dovodeći do 100 grama dnevno.

Upotreba tikvica kod hroničnog oblika pankreatitisa

Kod hroničnog pankreatitisa mogu se konzumirati tikvice, ali ne više od 250 g dnevno. Primijećeno je da je u sirovom obliku tikvica bolje ne jesti, čak iako se neka dijetalna jela podrazumijevaju u njihovom dodavanju.

Najbolje je koristiti tikvice u pečenom ili kuvanom obliku. Nužno je smanjiti sol i ostale začine jer imaju nadražujuće djelovanje na gušteraču. Ako jelima od tikvica dodate uobičajenu količinu soli, tada se najvjerovatnije pojavljuje bol.

Osim toga, prije konzumiranja tikvica u hrani, trebate ih nasjeckati nožem ili upotrebljavati rernom, nakon što uklonite koru.

Kavijar tikvice

Tikvice, kao što je već spomenuto, dijetalni su proizvod koji je dozvoljen za pankreatitis. Međutim, postavlja se pitanje: je li moguće da pacijenti jedu kavijar tikvice? Definitivno ne!

Uz pankreatitis, kavijar tikvice zabranjen je. Pri kuvanju kavijara, tome se dodaju crna i crvena paprika, češnjak i drugi proizvodi koji negativno djeluju na gušteraču.

Kavijar tikvice, koji se pravi na industrijski način i prodaje se u trgovinama, sadrži puno komponenti nepoželjnih za pacijente sa pankreatitisom. U svakom slučaju, pacijenti s problemima gušterače uvijek moraju pažljivo birati proizvode za pankreatitis.

Tijekom godina, čovječanstvo je osmislilo ogroman broj različitih jela od tikvica. Ali, nažalost, ne mogu ih sve osobe koje koriste pankreatitis. Često je teško napraviti pravi izbor. Ispod je nekoliko recepata za dijetalnu hranu koji su dopušteni od strane liječnika za pankreatitis.

Parne kotlete

Da biste spremili odreske, trebate:

  • srednje tikvice, koje su naribane,
  • sve kombinirati sa žlicom brašna,
  • jaja i sol
  • smjesa se miješa do stanja homogene mase.

Nakon toga, vodu treba prokuhati, stavite fil od punila i stavite kotlete iz smjese. Parne kotleti kuhaju se ne više od 15 minuta sa poklopcem.

Juha od tikvica

Ovo jelo nije samo lagano i dijetalno, već se i jednostavno priprema. Krompir trebate isjeći na kockice i kuhati. Za to vrijeme pržite luk u tavi nekoliko minuta, nakon čega dodajte mrkvu i tikvice, mljeven, sve, onako kako treba, ako su to supe za pankreatitis.

Povrće ne treba pržiti dok nije hrskavo. Trebali bi započeti sok i početi isijavati aromu. Nakon što se krompir skuha, dodajte mu prženo povrće i kuhajte čorbu 15 minuta. Ako želite, juhu možete usitniti mikserom, a u tom slučaju povrće nije potrebno.

Značajke razvoja i liječenja pankreatitisa

U drevnom Talmudu gušterača se naziva "božjim prstom". Ovaj vitalni organ teži samo 200 grama.

Pankreatitis (od latinskog - pankreatitis) objedinjuje grupu bolesti povezanih sa upalom gušterače. Patogeni proces započinje činjenicom da enzimi dizajnirani za varenje hrane i izlučuju žlijezdu ne ulaze u dvanaestopalačno crijevo, već ostaju u samom gušterači i počinju ga probaviti.

Uprkos stalnom razvoju moderne medicine, ovu bolest je i dalje teško dijagnosticirati. Na primjer, znakovi hroničnog oblika pankreatitisa često se mešaju sa drugim bolestima, pa učestalost dijagnostičkih grešaka dostiže 43%.

Razlog ove pojave je veliki broj faktora koji utječu na pojavu hroničnog pankreatitisa, kao i njegova manifestacija kao sekundarne patologije.

Među glavnim simptomima upale pankreasa su sljedeći:

  • hemoragični osip na koži,
  • jaka bol u desnom hipohondrijumu, ponekad okružujuća,
  • palpitacije, malaksalost, smanjena radna snaga,
  • učestala dijareja, stolica poprima kašast izgled sa dodatkom sluzi i ne probavljenih čestica hrane,
  • bolovi mučnine i povraćanja koji ne donose olakšanje pacijentu.

Liječenje pankreatitisa temelji se na uzimanju lijekova i posebne prehrane. Ona ima posebnu ulogu, jer sa ovom bolešću napada i gastrointestinalni trakt. Osnovna pravila posebne ishrane za hronični ili reaktivni pankreatitis:

  1. Maksimalno ograničenje u ishrani masne hrane.
  2. Zabrana prehlade ili vruće hrane. Dozvoljeno je jesti hranu toplu.
  3. Treba se pridržavati frakcijske prehrane: najmanje 6 malih obroka dnevno.
  4. Izuzetak sokogonnyh jela. To uključuje dimljeno meso, kobasice, začine, voćne sokove, jake juhe (meso, riba, povrće).
  5. Pod zabranom je jak čaj, kafa, gazirana i rakija, razni slatkiši - kolači, čokolada, slatkiši, sladoled.
  6. Preporučuje se uzimanje više namirnica bogatih dijetalnim vlaknima - kupus, mahunarke, mrkva, krompir, tikvice, bundeva, repa. Povrće se kuha samo u kuvanom ili pečenom obliku.
  7. U prehranu trebaju biti uključene tekuće žitarice, dijetalni sir i mršavo meso.

Dodatno se preporučuje uzimanje vitaminsko-mineralnih kompleksa.

Zašto je korisno jesti tikvice kod pankreatitisa?

Tikvice su prvi put u Evropi bile u XVI vijeku, kao jedno od "čuda" Novog svijeta. Samo dva stoljeća kasnije, Italijani su počeli jesti nezrelo povrće za hranu. Danas su tikvice popularan proizvod koji se koristi u raznim dijetama.

Pacijenti mogu sigurno pripremiti dijetalne obroke od tikvica s pankreatitisom. Ovo povrće se lako apsorbira u probavnom traktu, jer mu nedostaju gruba dijetalna vlakna. Proizvod se može uključiti u dijetu 5 za pankreatitis.

Tikvice sadrže željezo, kalijum, karoten, vitamin C, B1, B2, B6, PP i organske kiseline. Kako povrće ne sadrži esencijalna ulja, gušterača ne iritira. Sadrži nizak kalorični sadržaj: 100 grama sadrži samo 28 kalorija. Takođe u povrću ima samo 0,6 grama proteina, 5,7 grama ugljenih hidrata i 0,3 grama masti.

Priprema jela iz ovog povrća nije teško, jer zadržava svoja korisna svojstva i ukus čak i kod dužeg zamrzavanja. Može se prokuhati u kipućoj vodi i kuhati na pari, pirjati ili peći u rerni.

Vrijedi napomenuti da je jedenje takvih jela kod akutnog pankreatitisa dopušteno nakon dva tjedna uspješnog liječenja i prestanka simptoma boli. U trećoj sedmici možete jesti 100 g povrća dnevno. Pacijenti s dijagnozom kroničnog pankreatitisa u remisiji mogu jesti 150-200 grama povrća (pirjane ili pečene tikvice).

Jedina mana mladih tikvica je visoki postotak nitrata koji se u njemu nalaze. Međutim, za domaćice koje znaju malu tajnu, to uopće nije problem. Da biste smanjili sadržaj nitrata, možete:

  1. Povrće skuhajte. Tikvice se moraju poslati u kipuću vodu, prokuhati, na kraju sol te odmah ocijediti.
  2. Namočite povrće. Tikvice treba isjeći na male komade, pripremiti 1% fiziološku otopinu i potopiti povrće u njemu 30-60 minuta prije nego što počnete kuhati jelo.

Na policama supermarketa možete pronaći proizvode poput kavijara tikvice ili povrća u umaku od rajčice. Mnogi pacijenti se zanimaju mogu li kavijari tikvice s pankreatitisom i druga jela, na primjer kolač od tikvica.

S upalom gušterače, prethodno nabrojanom hranom zabranjeno je jesti zbog sadržaja u hrani hrane, začina, konzervansa i pojačivača ukusa.

Recepti za tikvice

Ovaj vrijedni proizvod treba biti uključen u tjedni uzorak izbornika. Postoji puno različitih recepata kako kuhati jela od tikvica za pankreatitis s uputama po korak.

Tikvice od tikvica. Prosječne tikvice treba oguliti i narezati na sitnu rernu. Ako je povrće pustilo previše soka, potrebno ga je lagano stisnuti. Zatim u smjesu dodajte 1 jaje, 1-2 kašike pšeničnog brašna i prstohvat soli. Svi sastojci se izmiješaju i iz njih se oblikuju kotlete. Potom ih treba položiti na rešetku za parenje i poslati u spor štednjak na 15 minuta.

Recept za puding od tikvica. Dvije srednje tikvice protrljati na krupno rešetku, posoliti i poslati satom za kolač da ocijedi višak soka. Dalje će vam trebati tri bjelanjka koja treba pobiberiti i malo posoliti.

Neiskorišteni žumance i 100 grama brašna dodaju se tikvicama. Svi sastojci se temeljno izmiješaju.

Posljednji korak je dodavanje proteina tikvicama na takav način da uštedite zrak. Miješanu tikvicu namazati na lim za pečenje, namastiti maslacem i poslati u rernu, zagrijanu na 160 ° C. Jelo se peče 40-50 minuta dok se ne pokaže zlatna korica.

Tikvice pirjane u mlijeku. Jednu srednju tikvicu treba oguliti i narezati na šipke. U zasebnoj posudi zagriju se 0,5 šalica mlijeka, a zatim se dodaje sjeckano povrće i pirja se oko 15 minuta. Na kraju se doda sjeckani kopar i malo soli.

Na Internetu možete pronaći mnogo zanimljivih i korisnih opcija za kuhanje jela od tikvica, na primjer, pita od tikvica ili kaseta. Na kulinarskim mjestima nalaze se detaljni recepti i foto jela, koji će olakšati postupak kuhanja.

Koristi i štete tikvica opisane su u videu u ovom članku.

Pogledajte video: DOKTORI U ŠOKU!!! EVO ŠTO SVE LIJEČI KAMILICA. . (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar