Povećani šećer u krvi kod djeteta - šta učiniti da biste smanjili performanse?

Opšteprihvaćenom normom glukoze smatraju se vrijednosti unutar raspona 3,3-5,5 mmol / L.

Ali u djece se ta vrijednost lagano smanjuje i dostiže normu za odrasle kada je dijete 14-16 godina. Novorođene bebe imaju iste glikemije u krvi tokom prva dva sata kao njihove majke.

U novorođenčadi od drugog dana rođenja pa do jednog mjeseca optimalna vrijednost je 2,8-4,3 mmol / L. U jednogodišnje djece sadržaj šećera je 2,9-4,8 mmol / L. Od godine do 5 godina norma se približava odrasloj osobi - 3,3-5,0 mmol / l.

Kod djece 5-14 godina nivo glikemije od 3,3-5,3 mmol / l smatra se optimalnim. Tada se u tinejdžerskom periodu norma povisi na 3,3-5,5 mmol / L. Plazma šećer može porasti iz fizioloških ili patoloških razloga.

U grupu fizioloških faktora spadaju:

  • netočnost podataka iz analize zbog djetetovog nepoštivanja pravila pripreme. Na primjer, beba je jela prije uzimanja krvi,
  • prejedanje. Višak lako probavljivih ugljikohidrata u hrani dovodi do povećanja opterećenja na gušterači. Organske ćelije se brzo iscrpljuju i prestaju sa radom. Kao rezultat toga, inzulin se smanjuje, a šećer raste
  • niska motorička aktivnost. Dovodi do smanjenja funkcionisanja gušterače,
  • gojaznost. Ako dijete konzumira više kalorija nego sagorijevanja, to dovodi do pojave viška kilograma. Molekuli masti čine stanične receptore neosjetljivi na inzulin. Kao rezultat toga, šećer u plazmi raste,
  • nasljednost. Često roditelji s dijagnozom dijabetesa rađaju djecu sa sličnom bolešću. Bolest se razvija odmah nakon rođenja ili nakon više godina,
  • stres. Tokom iskustva u tijelu počinje se aktivno proizvoditi adrenalin, koji ima svojstvo blokiranja djelovanja inzulina.

Patologije takođe mogu povećati šećer:

Znakovi i simptomi

Kada je šećer viši od 6,2 mmol / l, kod djeteta se javlja neizlječiva žeđ, a svakodnevna diureza raste. Pojavljuje se i migrena koja nestaje nakon jela. Moguća je svrbež kože. Činjenica da gušterača ne proizvodi inzulin dokazuje snažan gubitak težine bebe s povećanim (normalnim) apetitom.

Roditelje treba upozoriti na sljedeće simptome:


  • ovisnost o slatkoj hrani,
  • mišićna slabost
  • loše zarastanje ogrebotinama
  • suve sluzokože,
  • oštećenje vida.

Jačina znakova ovisi o stupnju porasta šećera i trajanju hiperglikemije.

Patologije povezane sa dijabetesom su:

Hronična hiperglikemija dovodi do nepovratnih poremećaja u radu svih organa. Snažan skok šećera može izazvati komu. Zbog toga je roditeljima toliko važno da kontroliraju nivo glukoze.

Ako dijete ima povišen šećer u krvi, šta da radim?


Ako je analiza pokazala povećanu razinu glikemije, preporučuje se ponoviti test. Možda se nisu pridržavala pravila pripreme, dijete je pod stresom, loše je spavalo noću.

Ako je rezultat ponovno pokazao šećer iznad normalnog, tada se provodi test tolerancije na glukozu radi razjašnjenja dijagnoze.

Za to se djetetu daje piće od 150 ml slatke vode i nakon par sati uzima krv na laboratorijski test. Za to vrijeme tijelo mora dodijeliti dovoljnu količinu hormona inzulina za obradu šećera i normalizaciju njegove razine.

Ako je sadržaj glukoze od 5,6 do 7,5 mmol / L, tada treba posumnjati u latentni dijabetes. Ako je koncentracija šećera 7,5-11 mmol / l, možemo govoriti o prisutnosti drugog tipa dijabetesa kod bebe.


Obavlja se dodatni pregled. Pedijatar šalje bebu na ultrazvuk gušterače kako bi se proučilo njeno funkcionisanje, kako bi se isključili upalni procesi i prisustvo tumora.

Urin najam za analizu. Takođe se određuje nivo hormona hipofize, nadbubrežne žlezde i štitne žlezde.

Nadalje, razvijen je režim liječenja. Ovisi o dijagnozi. Ako je uzrok neoplazma u gušterači, radi se uklanjanje tumora. Ako je šećer povišen uslijed poremećaja u nadbubrežnoj žlijezdi i hipofizi, biraju se odgovarajući pripravci za obnavljanje rada organa.

Koje mjere treba preduzeti sa visokim šećerom, trebao bi odlučiti ljekar. Pokušaji samoispuštanja glukoze kod djeteta mogu dovesti do napredovanja bolesti.

Najčešći uzrok hiperglikemije je dijabetes. Ako razina glukoze malo premaši normu, tada možete smanjiti sadržaj šećera u plazmi podešavanjem prehrane, fizičke aktivnosti i normalizacije težine. U ovoj fazi pomažu i biljni pripravci. Ako se stanje ne promijeni, tada se bira terapija lijekovima.

Trebam li smanjiti učinak s drogama?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Ako pravilnom prehranom smanjite koncentraciju šećera, ne uspije dozirati opterećenja, djetetu je dijagnosticiran dijabetes tipa 1, tada ne možete bez lijekova.

Od lijekova za bebe prikladni su Glipizid, Siofor, Glucofage i Maninil. Koriste se za blage oblike dijabetesa ili kao dodatak terapiji inzulinom, a pomažu i u ublažavanju rijetkih napada hiperglikemije.

Češće pedijatri propisuju injekcije inzulina djeci. Injekcije imaju manje negativnog djelovanja na bubrege i jetru nego tablete. Moderne vrste ljudskog inzulina omogućavaju vam da se približite prirodnim procesima kao i fluktuacije nivoa glukoze.

Primjenite inzulin produženog djelovanja. Lijek se primjenjuje jednom ili nekoliko puta dnevno. Važno je stalno nadzirati glikemiju pomoću glukometra.

Liječnik treba odabrati dozu lijeka. Nepravilna terapija može dovesti do hipoglikemije, kome.

Kako sniziti narodne lijekove sa šećerom u krvi?

Liječenje blagih oblika hiperglikemije uspješno se provodi alternativnim metodama.

Iscjelitelji preporučuju korištenje sljedećih recepata za normalizaciju šećera:

  • uzmite jednaku količinu kukuruznih kopriva, mahuna graha, grinja i lišća borovnice. Žličicu sirovine prelijte kipućom vodom i inzistirajte. Uzimajte prije jela
  • uzmite rizome oraha, centauriju, matičnjake, dograse, pupoljke breze, cikoriju i mentu u omjeru 5: 5: 3: 3: 2: 4: 2. Pijte i dajte djetetu 150 ml dnevno,
  • pola šalice heljdinog brašna prelijte jogurtom i ostavite preko noći. Ujutro, djetetu ponudite doručak.

Lišće borovnice, jagoda i jorgana, glog, ptičja trešnja, rizomi cikorije posjeduju osobinu smanjenja šećera. Zbog toga je korisno uzgajati ove biljke i zalijevati dobivenim djetetovim preljevom.

Prije upotrebe, preporučuje se razgovarati o odabranoj narodnoj metodi s pedijatrom.

Snižavanje visoke glukoze pravilnom ishranom

Na nivo glikemije snažno utiče detetova ishrana. Da biste snizili visoki šećer, trebali biste:

  • ograničite količinu ugljenih hidrata
  • izuzeti proizvode koji sadrže konzervanse i boje,
  • zamenite hleb od celog pšenice,
  • umjesto slatkiša, dajte djetetu voće,
  • raznovrstan meni sa povrćem.

Prehrana bi trebala biti zdrava, uravnotežena, frakcijska.

Pothranjenost i prejedanje su zabranjeni. Pridržavanje takvih uvjeta omogućit će djetetu s dijabetesom da se normalno razvija i raste.

Korisni video

Nekoliko načina za brzo snižavanje šećera u krvi kod kuće:

Dakle, bebin visoki šećer govori o vođenju nepravilnog načina života, lošoj prehrani. Ponekad razlog leži u ozbiljnim bolestima nadbubrežne žlijezde, hipofize i gušterače. Primijetivši znakove hiperglikemije kod djeteta, roditelji bi se trebali prijaviti kod endokrinologa.

Pogledajte video: Gersonova terapija HR (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar