Zašto postoji stalna glad kod dijabetesa?

Osobu bi trebalo čuvati i stalna žeđ, suha usta, slabost, prekomerno i učestalo mokrenje i okus metala u ustima.

Dijabetes melitus je vrlo uobičajena bolest, koja samo u Rusiji pogađa oko 20% stanovništva. Bolest može biti uzrokovana činjenicom da gušterača ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili ljudsko tijelo ne reagira na inzulin. Bez njega, tijelo se bori za pretvaranje šećera u krvi u korisnu energiju.

Mnogi su u riziku i uopće ne znaju za to, a ako primijetite ovu bolest u ranim fazama još uvijek je možete popraviti. Nedavno su ljekari nazvali prvim znakom dijabetesa.

Osoba može biti u opasnosti ako stalno osjeća glad, čak i nakon velike količine hrane. Prema riječima dr. Matthewa Kaphorna iz Velike Britanije, glad nakon večere je znak upozorenja zbog visokog šećera u krvi. Također vjeruje da osjećaj sitosti mora biti prisutan u roku od 4-5 sati. Općenito, konstantan osjećaj gladi trebao bi biti alarmantan.

Uz to, alarmantna „zvona“ trebaju biti stalna žeđ, suha usta, slabost, gubitak snage, pretjerano i učestalo mokrenje te okus metala u ustima.

Uz najmanju sumnju na dijabetes, stručnjaci preporučuju savjetovanje s liječnikom kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Katerina Daškova - dopisnica RIA VistaNews

Zašto se javlja dijabetes?

Mehanizam ishrane ćelija sastoji se u isporuci glukoze koja im je "hrana" za buduće aktivnosti. Insulin koji proizvodi gušterača odgovoran je za isporuku ovog spoja. Kod šećerne bolesti postoji nedostatak inzulina ili njegova pogrešna percepcija od strane stanica, što se opaža signalom mozgu da tkivima nedostaju hranjive tvari. Kako bi se stabilizirala situacija, tijelo počinje provocirati osjećaj gladi.

Kod šećerne bolesti tipa 1 nastaje nedostatak inzulina i situacija se može ispraviti nadoknađivanjem tog nedostatka s drugim izvorima hormona. To može biti inzulinska terapija, korekcija prehrane, način života. Stalna glad kod dijabetesa tipa 2 objašnjava se nesposobnošću stanica da apsorbiraju postojeći inzulin, što također dovodi do povećane koncentracije glukoze. U takvim se slučajevima odabire posebna terapija lijekovima sa izborom optimalnih lijekova.

Kako smanjiti glad?

Uobičajene metode ne nadoknađuju nedostatak hrane jer je važno eliminirati provocirajući faktor. U slučaju patologija povezanih s glikemijom, temeljno djelovanje trebala bi biti normalizacija razine šećera. To se može učiniti uz pomoć terapije lijekovima ili uvođenjem inzulina, sve ovisi o vrsti podržavajućeg liječenja.

Ako se za korekciju razine glukoze već koristi bilo koja terapija, ali vrijednosti šećera su previsoke, tada se zajedno s endokrinologom odabiru efikasnije metode. Pored upotrebe odabranih metoda održavanja nivoa šećera u krvi, konstantan osjećaj gladi kod dijabetesa smanjuje se sljedećim radnjama:

  • Treba jesti u malim porcijama, ali često, u prosjeku, pet puta, od čega su tri glavne, a ostatak su grickalice.
  • Odabir namirnica koje se koriste u odnosu na glikemijski indeks, naime indikator utjecaja ugljikohidrata na promjene razine glukoze. Postoje posebne tablice s proizvodima koje olakšavaju odabir pravog menija.
  • Normalizacija težine. Prekomjerna tjelesna masnoća komplicira ionako problematičnu apsorpciju glukoze pa morate održavati svoju težinu normalnom. Za to je odabrana optimalna prehrana u kojoj moraju biti prisutni biljni proizvodi. Sadrže puno vlakana, vitamina i mikroelemenata koji pozitivno djeluju na endokrini sistem, gastrointestinalni trakt i, općenito, metaboličke procese.
  • Fizička aktivnost. Možete odabrati posebnu gimnastiku, pravilo da se prelazi određena udaljenost. Dobra opcija je bazen, fitnes, časovi plesa i druge aktivnosti koje doprinose stimulaciji protoka krvi, a to znači poboljšati ishranu ćelija.
  • Dovoljna količina tekućine. S dijabetesom se osjećaj žeđi često pojačava i ne treba ga suzbijati, mada tada često dolazi do mokrenja. Zajedno s tekućinom, dio glukoze se uklanja iz tijela, što također pomaže da se smanji u krvi. Bolje je odabrati čistu vodu, čaj i druga pića, ali samo prirodna, bez umjetnih dodataka i šećera.

Ako osjećaj gladi nakon jela s dijabetesom ne nestane, čak ni sa normalizacijom razine šećera, onda su možda uzroci ove pojave u emocionalnom stanju. Postoji rizik od razvoja patoloških procesa u probavnom sustavu, štitnjače, na primjer, s hipertireozom, kao i drugih razloga koji trebaju biti otkriveni. Liječnik koji promatra ili terapeut koji se može informirati o pratećim simptomima može vam pomoći u tome, on će već biti upućen specijalisti.

Postoji mišljenje o prednostima posta kod dijabetesa ako se to dogodi u konsultaciji s liječnikom, pod nadzorom medicinskog osoblja u slučaju nepredviđenih reakcija na tijelu. Potrošnja mnogih proizvoda je ograničena, ali režim pijenja ostaje stabilan, najmanje 2-3 litre dnevno. Terapeutski post traje najmanje sedmicu. Namjena metode je smanjiti opterećenje, uključujući jetru, gušteraču, što bi trebalo dovesti do promjena metaboličkih procesa, a prema iskustvima nekih klinika, do smanjenja šećera u krvi.

Borba protiv gladi s dijabetesom samostalno je krajnje nepoželjna, jer su komplikacije moguće ne samo od osnovne bolesti, nego i od mogućih patologija u razvoju. Najbolja opcija je kontaktirati stručnjaka s naknadnim prilagođavanjem terapije, uključujući i lijekove koji utječu na koncentraciju inzulina u tijelu.

Kao rezultat toga, započinjete svoj dan sa približno ovom količinom šećera:

  • 11 grama šećera u 100 grama zobene kaše (plus 2 grama vlakana, što donekle usporava njegovu apsorpciju)
  • 17 grama šećera iz jedne žlice meda
  • 4,5 grama šećera iz oko 50 grama jagoda
  • 20 grama šećera iz soka (činjenica da je svježe stisnut ne zamjenjuje sadržaj šećera, približno jednak njegovom sadržaju u gaziranim pićima kao što je Coca-Cola)

Ukupno: otprilike 50 grama šećera na prazan stomak, što za većinu nas = značajan skok šećera u krvi. (fruktoza i glukoza koji ovdje čine šećer se probavljaju na različite načine, ali u konačnici povećavaju otpornost na inzulin).

Nadalje, situacija se često razvija prema ovom scenariju: gušterača počinje proizvoditi inzulin, ali, kako se to često događa pri naglim porastima šećera, on proizvodi i više nego što je potrebno. Inzulin "uklanja" višak šećera iz krvi pristupačnim sredstvima, ali zbog pogrešaka u proračunu, to je malo više nego što je potrebno, pa vam je nakon nekoliko sati, uprkos broju pojedenih kalorija, nivo šećera u krvi ispod optimalne, glad se vratilamožda je dodat osjećaj slabosti i iritacije, glavobolja ili samo nedostatak jasnoće razmišljanja.

Ako se radi samo o jednokratnom slučaju, takva situacija ne prijeti destabilizaciji - imali su zalogaj nečega i zaboravili na nelagodu. Ali sada zamislite da se ova situacija redovno ponavlja - uostalom sok i kroasan za doručak su sasvim uobičajeni (Sjećam se prije otprilike 15 godina, moj omiljeni doručak bila je kutija Ferrero Rocher ...). S vremenom skokovi razine šećera u krvi i pokušaji inzulina da ih potisne u stanice počinju ih iritirati (stanice), a kao odgovor postaju manje osjetljivi na ove pokušaje, odnosno razvijaju inzulinsku rezistenciju. Na kraju potrebno je više insulina da radite sa istom količinom šećera - drugim riječima, vaš nivo insulina raste.

A sada naš šećer "skače", a inzulin se teško može nositi s održavanjem određenog nivoa šećera u krvi. Često se više ne može probiti u stanice, i kao rezultat toga mogu ostati bez izvora energije, čak i kada razina šećera u krvi padne sa skale, što se na nivou našeg blagostanja prenosi stanje slabosti i drugih gore opisanih simptoma, uključujući, nakon vrlo kratkog vremena nakon jela.

Svaki upravlja tim simptomima na svoj način, ali među najčešćim metodama: ispijanje njihove kafe (u velikim količinama, između ostalog, kafa može pogoršati inzulinsku rezistenciju ćelija), daljnje zalogaje (uključujući slatke, koji samo zatvara začarani krug), napetost i osećaj stresa zbog pokušaja obuzdavanja negativnih emocija.

Štaviše, takve metode samo pogoršavaju stanje:

  • zamahujući „šećernim klatnom“, smanjujući osetljivost ćelija na inzulin i povećavajući njegovu sekreciju
  • širenje hormonske neravnoteže, uključivanje ostalih metaboličkih hormona u proces: kortizola, leptina
  • provocirajući razvoj upalnih procesa
  • stimulirajući nesrazmjeran rast patogene mikroflore koja jede šećer

Možda zvuči zastrašujuće, ali nije me uplašiti, već činjenica da ako vaša djeca ili rodbina imaju slične simptome, imajte na umu da to uopće nije stvar osobnih karakteristika, već opipljive biokemijske prirode procesi koji se u većini slučajeva mogu mijenjati promjenom snage.

Šta se mijenja za doručak umjesto kroasana jedeš skuti sir, jaja, kaša od punog zrna sa orasima ili tako nešto? Vaš nivo šećera ostaje stabilan, dobivate hranjivi naboj za vitalnost i produktivnu mentalnu aktivnost (za razliku od lošeg kroasana za hranjive sastojke) i vremenom niži nivo inzulina, što je samo neophodan uslov za „mekan“ osećaj gladi.

Sa niskim nivoom inzulina započinje proizvodnja njegovog partnera hormona glukagon (da se ne meša sa glikogen - oblik šećera za čuvanje u mišićima i jetri). Glukagon, na radost svih koji gube kilograme, mobilizira masne kiseline iz naših često viška rezervi i gore spomenuti glikogen iz jetre za proizvodnju energije. Razmislite samo: ne život, već san: sjedite u avionu duže nego inače bez hrane i umjesto toga oštra glad i nervoza osjećate svjetlost i istovremeno sagorijevate masnoću nagomilanu neljudskim radom!

Da, i još jedna zanimljiva činjenica domaćice: imajte na umu šta su, prema rezultatima brojnih znanstvenih studija, pronađene u dugim jetrama: ljudima i drugim životinjama? Nizak nivo inzulina! Nadalje, jasno je u kojem pravcu vrijedi usmjeriti napore.

Znači li to da ugljikohidrate treba izbjegavati poput kuge, a za doručak su samo jaja? Ne, to je radije poziv da svjesnije pristupimo nečijem blagostanju, da razumijemo šta ga utječe i da konstruktivno odgovorimo na znakove koje nam daje. Pa, na činjenicu da je hrana moć.

Pogledajte video: Red Tea Detox (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar