Je li Doppelherz Ginkgo Biloba efikasan? Upute za upotrebu i recenzije

Opis važan za 25.02.2015

  • Latinsko ime: Ginkgo folium
  • ATX kod: N06DX02
  • Aktivna supstanca: Ekstrakt ginko Bilobae foliorum
  • Proizvođač: ZAO "Evalar" (Rusija), "Kvayser Pharma GmbH and Co. KG "(Nemačka)

Sastav Ginkgo Biloba Evalar:

  • suvi ekstrakt lista ginko bilobe,
  • Glicin.

1 tableta Ginkgo Biloba Doppelherz sadrži:

  • ekstrakt suvog lista - 30 mg,
  • vitamin B1 - 1,4 mg,
  • vitamin B2 - 1,6 mg,
  • Vitamin B6 - 2,0 mg.

Sastav Ginkgo Biloba Forte:

  • Ginkgo Biloba Extract,
  • zeleni čaj
  • cvetni polen
  • sušeni luk
  • laktoza monohidrat,
  • stearinska kiselina
  • kalcijum stearat
  • polivinilpirolidon.

Sastav praha u 1 kapsuli Ginkgo mind:

  • standardizovani ekstrakt suve bilobe ginka - 0,04 g,
  • mikrokristalna celuloza (MCC) - 0.109 g,
  • kalcijum stearat - 0,001 g.

Obrazac za puštanje

Pripreme na bazi Ginkgo Bilobe, u pravilu su predstavljene u obliku tableta vodećih farmaceutskih kompanija sa različitim pomoćnim komponentama i biološkim aditivima:

  • Doppelherz tabletena primjer, osim glavnog aktivnog sastojka, uključeni su i vitamini skupine B.
  • Evalar isporučuje 40 kapsula ili tableta u plastičnim bocama tamne boje. U pakiranje se stavlja 1 bočica s oralnim oblikom lijeka.
  • Ginkgo Biloba Forte - kapsule težine 0,42 g u staničnim žuljevima za 10 komada. Kartonsko pakovanje sadrži 4 konturne ploče.
  • Ginkgo mind - tvrde želatinske kapsule smeđe boje (dozvoljene su različite nijanse od svijetlo smeđe do tamne), koje sadrže prah od žute do svijetlo smeđe boje sa bijelim i tamnim mrljama. 2 blistera od 15 komada umetnuta su u kartonsko pakovanje (ukupno 30 kapsula u kutiji).
  • Tinktura Priprema se nezavisno od suvih listova stabla Ginko Biloba ili Ginkgo bilobate.

Farmakološko djelovanje

Wikipedija definira stablo ginkoa kao gimnazijsku relikvijsku biljku, poput smreke i bora, koju često nazivaju živim fosilima. Pržene sjemenke i kuhani listovi kao čaj dugo se koriste kao hrana u područjima svog rasta i u kineskoj tradicionalnoj medicini. Krajem 20. stoljeća stablo Ginko Biloba počelo se aktivno upotrebljavati u tradicionalnoj farmaciji zbog biološki aktivnih tvari (bioflavonoidi, terpenski trilaktonialkaloidi, organske kiseline, proantocijanidi, flavonoidi) izolirani iz njegovih listova. Pored toga, biljka sadrži veliki broj mikro i makro elemenata.

Terapijska svojstva lijekova na bazi ginka su različita, međutim najčešće se koriste lijekovi zbogvazoaktivni farmakološki efekti. Sastavni sastojci su u stanju inhibirati aktivnost enzima fosfodiesteraze, uslijed čega se ciklički akumulira u stanicama glatkih mišića gvanozin monofosfat (cGMP), a koncentracija jona kalcijuma u citoplazmi smanjuje se. To se očituje u opuštanju mišićne stijenke krvnih žila i smanjenju njenog tonusa. Uz to, djelovanje ekstrakta iz lišća proteže se i do endotela, pojačavajući sintezu opuštajućeg faktora, što osigurava značajnu poboljšanje protoka krviuključujući bubrežne i moždane.

Biološke komponente farmaceutskog lijeka također utječu na krvni sustav, mijenjajući njegova reološka svojstva, sprečavajući razvoj tromboze, smanjujući adhezivna svojstva crvenih krvnih zrnaca i trombocita, smanjujući oslobađanje medijatora koji povećavaju tonus krvnih žila arterijskog korita. Mehanizam djelovanja protiv trombocita je inhibicija aktivnosti FAT (faktora aktivacije trombocita).

Ginkgo Biloba ima jak antioksidativni efekat, koja se realizuje zbog različitih biohemijskih interakcija. Prije svega, u ovom pogledu vrijedi napomenuti flavonoidni glikozidi. Sa aktivnošću P-vitamina mogu se vezati za ione bakar, gvožđe, mangan i drugi metali, tvoreći složene spojeve i smanjujući koncentraciju slobodnih radikala. Uz to, sprečavaju biološku razaranje askorbinske kiseline i adrenalina. Takođe uključeno u ekstrakt terpenoidi, bakar, selen, kalijum i fosforkoji primjenjuju druge mehanizme antioksidacijskog djelovanja.

Anti-ishemijska svojstvabilobalida, jedan od aktivnih sastojaka ekstrakta lista ginka, određuje upotrebu farmaceutskog pripravka u kardiologiji i liječenju vaskularna insuficijencija. Ta se sposobnost aktivne tvari osobito dobro realizira u hipoksičnim uvjetima, jer se zbog porasta mitohondrijske ekspresije i povećanja razine mRNA održava aktivnost citokrom C oksidaze, što se očituje u povećanju respiratorne aktivnosti mitohondrija.

Biljka se može koristiti u neurologiji, jer lijeka imaneuroprotektivna svojstva, smanjujući rizik od nastanka spontane i oksidativne apoptoze smanjujući aktivaciju NMDA receptora i njihov utjecaj na mehanizme ovisne o kalcijumu programirane ćelijske smrti. Osim usmjerenog djelovanja na živce, lijek pomaže normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, utječe na metabolička svojstva norepinefrina, dopamina i serotonina, zahvaljujući čemu se realizira antidepresivi nootropni efekti terapeutsko sredstvo.

Upotreba ekstrakta Ginkgo Biloba preporučljiva je i u nefrologiji, jer sastavne komponente imaju zaštitna svojstva u odnosu na tkiva bubrega. Nefroprotektivni efekat realizirano smanjenjem peroksidacije lipida koji štiti ćelijske strukture od oštećenja. Lijek smanjuje proteinurija i težini nekih drugih tubularnih poremećaja. Ne zaboravite da je biljka svojstvena i diuretička svojstvajer se protok krvi u bubregu značajno poboljšava, a brzina glomerularne filtracije raste.

Nuspojave

Obično se lijekovi na bazi Ginkgo Bilobe dobro podnose pacijenti jer je biljna priroda farmaceutskog proizvoda mnogo bliža prirodnoj, fiziološkoj prehrani nego umjetno sintetizirane komponente. U nekim se slučajevima mogu pojaviti sljedeće nuspojave:

Interakcija

Lijekovi na bazi Ginkgo Bilobe ne smiju se koristiti u kombiniranoj terapiji s lijekovima antikoagulant ili aktivnost protiv trombocita, i nesteroidni protuupalni lijekovi zbog povećanog rizika od krvarenja.

Posebna uputstva

Raste kod kuće

Različiti izvori opisuju uspješne pokušaje samostalnog uzgoja biljke Ginkgo, koja je glavna komponenta farmaceutskog pripravka. Međutim, prije nego što se upustite u ovaj težak zadatak, neophodno je upoznati se sa redoslijedom postupaka, kako biste kod kuće ostvarili čitav niz povoljnih terapijskih učinaka biljke i svih njenih dijelova. Također treba napomenuti da samoniklo stablo posjeduje neke vrlinena primjer, poseban uzorak lišća, zbog čega Ginkgo nalikuje drevnoj paprati.

Sadnja i briga o stablu nije opterećenje, jer biljka nije zahtjevna. Preduvjet za održavanje Ginkgoa je cool zimovanje u temperaturnim uslovima od 0 do 6 stepeni. Uzgoj u moskovskoj regiji ili u drugoj sličnoj klimi zahtijeva da biljku stavite u hladnjak na zasebnu policu. Takođe zimi bi trebalo ograničenje vodnog režimaMeđutim, također je nemoguće osušiti tlo. U suprotnom, ako ne održavate potrebnu temperaturu i vodenu ravnotežu, životni ciklusi Ginkoga će se miješati, što će neminovno dovesti do smrti biljke.

Prednosti i štete Ginkgo Biloba

Prije svega, naravno pozitivni aspekti upotreba farmaceutskog pripravka zbog koje je propisana. Posebno su važni sledeći:

  • poboljšanje sistemskog protoka krvi na glavnom i mikrocirkulatornom nivou,
  • antioksidativni efekat
  • promjena reoloških svojstava krvi u smjeru antiagregacijskih svojstava,
  • anti ishemijsko delovanje
  • nefro- i neuroprotektivni efekti.

Međutim, lijek obično dobro podnosi pacijenti koji ga koriste u konzervativnoj terapiji s povećanom individualnom osjetljivošću mogu se primijetiti određene nuspojave koje se tumače kao štetni učinci sastavnih sastojaka. Probavni poremećaji, alergija na lijekove, glavobolja - sve je to opisano u recenzijama na Ginkgo od strane pojedinih korisnika, što ukazuje na vrlo blagu rasprostranjenost nuspojava aktivnih sastojaka biljnog pripravka.

Naravno, upotreba lijeka može biti i korisna i štetna, ali pozitivni aspekti upotrebe farmaceutskog proizvoda mnogo su opsežniji od negativnih i imaju dokazanu naučnu valjanost, jer je Ginkgo Biloba stekao tako dobru reputaciju među kvalificiranim stručnjacima iz oblasti homeopatskih lijekova.

Analozi Ginkgo Biloba predstavljaju skupinu farmaceutskih preparata na bazi ove biljke, ali sa drugim trgovačkim imenima, doziranjem aktivne komponente i drugim manjim svojstvima. Smatra se najpopularnijim analogom Ginkgome - 40 mg kapsule, čiji je aktivni sastojak ekstrakt lista Ginkgo bilobate. Lijek, poput lijekova na bazi Ginkgo Biloba, ima širok spektar farmaceutskih svojstava, ali glavni fokus njegove uporabe je angioprotektivni učinak za održavanje normalnog funkcioniranja kardiovaskularne i moždane aktivnosti.

Odnosno, verovatnije je da Ginkgo bilobate pokazuje svoje terapijske sposobnosti u odnosu na reološki parametri krvi i vazomotorna reakcija velikih žila, što omogućava selektivniji tretman. Stoga je um Ginkgo-a obično dodijeljen za ispravljanje periferne i moždane cirkulacije, za razliku od Ginkgo Biloba, čiji spektar indikacija obuhvaća veliki broj različitih nozoloških jedinica.

Ginkgo Gotu Kola - Još jedan popularni analog lijekova na bazi Ginkgo Biloba. Njegova karakteristika je prisustvo druge aktivne komponente. Gotu Kola je ljekovita biljka koja pripada porodici peršina i dugo se koristi u medicini. Zahvaljujući ovoj kombinaciji prirodnih sastojaka, indikacije za upotrebu farmaceutskog pripravka u obliku tableta nadopunjuju se raznim traumatične lezije kožebudući da Gotu Kola sadrži biološke komponente neophodne za stvaranje kolagenih struktura.

Farmaceutska svojstva lijeka na bazi dva biljna ekstrakta omogućuju vam da se ne nosite samo s grubim ožiljcima i ožiljci nakon opekotina, posekotina ili drugih vrsta povreda, ali takođe doprinose ubrzanom zacjeljujuće trofične čirevekoji se inače epiteliziraju s vremenom. No, takve dodatne sposobnosti lijeka u određenoj mjeri povećavaju cijenu, što je daleko od toga što je cijela kategorija pacijenata bezuvjetno prihvatila.

Opći opis alata

Intelektualni umor, poteškoće u koncentriranju, stalna zaboravnost znakovi su loše prehrane mozga. Taj problem dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema u cjelini. Da bi se izbjegle takve patološke pojave, stručnjaci preporučuju uzimanje posebnih vitaminskih kompleksa za poboljšanje rada mozga. Jedan od efikasnih lijekova smatra se proizvodom poznate marke "Doppelherz" - "Ginkgo Biloba".

Pregledi pacijenata pokazuju da se rezultat uzimanja lijeka pojavljuje dovoljno brzo. Lijek je kompleks biljnih komponenti, minerala i vitamina neophodnih za održavanje pravilnog funkcioniranja mozga. Osim toga, lijek ima pozitivan učinak na krvne žile, jačajući njihove zidove.

Indikacije za upotrebu

Glavna svrha lijeka je održavanje normalne funkcije mozga i aktiviranje njegove aktivnosti. Prema uputama, dodatak prehrani može se propisati u sljedećim slučajevima:

  • s oštećenjem pamćenja i pažnjom,
  • u slučaju cerebrovaskularne nesreće,
  • sa osećajem anksioznosti, umora, poremećaja spavanja,
  • poboljšati performanse
  • kada postoji šum u ušima i vrtoglavica,
  • za prevenciju srčanog udara, šloga.

Kontraindikacije

Dodatak prehrani Doppelherz Ginkgo Biloba, uprkos biljnoj osnovi, ima neke kontraindikacije za upotrebu. U uputstvu se upozorava da proizvod nije pogodan za liječenje djece mlađe od 14 godina, žena tijekom laktacije i trudnoće. Zabranjena je upotreba tableta u slučaju netolerancije ili preosjetljivosti na bilo koju komponentu sastava.

Lijek se ne primjenjuje u razdoblju akutne cerebrovaskularne nesreće, infarkta miokarda. Ako pacijent ima epilepsiju dok uzima lijekove, napadaji mogu postati učestaliji. Zabranjeno je istodobno uzimanje bioaditivnih i antikoagulansa zbog pojačanog terapijskog učinka potonjeg. Ne propisivajte lijek za liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima kako biste spriječili razvoj krvarenja.

Sastav lijeka

Dostupna je 1 tableta (275 mg):

  • Ekstrakt suvog lista ginka bilobe - 30 mg
  • B vitamini: B1 - 1,4 mg (93% dnevne potrebe)
  • B2 - 1,6 mg (89% DV)
  • B12 - 2 mg (100% DV).

Dodatne komponente - mikrokristalna celuloza, spojevi silicijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, titanija i drugi sastojci.

Ljekovita svojstva

Učinkovitost bioaktivnog dodatka Doppelherz prvenstveno je zaslužna za svojstva prirodnog ekstrakta ginka bilobe. Biljka koja služi čovječanstvu više od 5000 godina, jedno je od najpopularnijih sredstava za obnavljanje kognitivnih funkcija, poboljšanje moždanih funkcija, opskrbu hranjivim tvarima i kisikom, te jačanje krvnih žila:

  • Ekstrakt ginko bilobe bogat je flavonoidima i terpenoidima - supstancama snažnog antioksidacijskog učinka. Zahvaljujući njima potiskuje se aktivnost slobodnih radikala, uslijed čega ćelije mozga primaju potreban kisik i glukozu. Ginkgo biloba vraća elastičnost krvnih žila, sprečava trombozu, normalizuje metaboličke procese i ima umirujući i antispazmodični efekat.
  • Vitamini grupe B uključeni u dodatak prehrani doprinose pravilnom funkcionisanju NS, učestvuju u metabolizmu masti, proteina, ugljikohidrata, vode i soli. Povećavaju otpornost tijela na vanjske utjecaje i bolesti, potiču kognitivne funkcije, određuju proces hematopoeze, potiču regeneraciju tkiva.

Kombinovano djelovanje komponenti Doppelherz Ginkgo Biloba pomaže u produženju ljudske aktivnosti, poboljšanju njegovih mentalnih i emocionalnih kvaliteta, usporavanju starenja.

Obrasci za izdavanje

Prosječna cijena dodataka prehrani iznosi 280 rubalja.

Dodatak prehrani dostupan je u obliku tableta. Tablete su bikonveksne, krem ​​ili žućkaste boje. Dodaci se pakuju u 15 komada u blisterima. U kartonskom pakovanju - 2 tanjura s tabletama, priloženu letku s uputama.

Mjere sigurnosti

Osobe sa dijabetesom treba zapamtiti da jedna tableta sadrži 0,14 kcal / 0,6 kJ. U prehrambenom dodatku Doppelherz Ginkgo Biloba nema niti jedne hljebne jedinice.

Kompleks je nepoželjno uzimati istodobno s drugim lijekovima koji sadrže iste elemente.

Bolesnici s epilepsijom trebaju biti oprezni prilikom uzimanja dodataka prehrani, jer tvari ginka biloba mogu izazvati napadaje.

Predoziranje

Ako se pridržavate doze navedene u uputama, tada je isključeno predoziranje. Intoksikacija se može razviti slučajnom primjenom velikog broja tableta ili uz produženu upotrebu kompleksa duže od 2 mjeseca.

Kod akutnog trovanja morate se obratiti liječniku, izazvati povraćanje i simptomatsko liječenje. Liječnik također treba utvrditi shemu za uklanjanje kronične intoksikacije.

Pravila i uslovi skladištenja

Bioaktivni aditiv može se konzumirati u roku od 3 godine od datuma proizvodnje. Da biste izbjegli oštećenja, treba ga čuvati dalje od izvora topline, svjetlosti, vlage. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od 25 ° C. Ne upotrebljavajte dodatke prehrani nakon isteka roka valjanosti. Ne davati djeci.

Lijekovi koji bi u potpunosti mogli zamijeniti Doppelgerz Ginkgo Biloba vitaminima B ne postoje. Odabir analoga treba obaviti uz pomoć ljekara.

Herbion Pakistan Private Ltd. (Pakistan)

Cijena:

Biljni lijek koji poboljšava cerebralnu cirkulaciju, metaboličke procese. Lijek ima blagotvoran učinak na NS, mentalnu aktivnost. Preporučuje se uzimati sa oštećenjem pamćenja, distrakcijom, zaboravom, sklonošću depresiji, povećanoj nervozi i anksioznosti. Intellan sadrži ekstrakte ljekovitih biljaka: ginkgo biloba, centella, korijander, embliki, herpestis monnieri.

Biljni dodatak dostupan je u obliku sirupa i tableta. Intellan se preporučuje uzimati 1 tabletu (ili 2 kašike) dva puta dnevno tokom 30 dana. Kurs traje 3 meseca.

Proizvod je pakiran u 30 tableta u plastičnim bocama, zatvorenim u kartonske kutije. Sirup je dostupan u bocama od 90 ml.

Prednosti:

  • Prirodnost komponenata
  • Efikasnost.

Nedostaci:

  • Moguća je alergijska reakcija
  • Može doći do poremećaja spavanja.

Neke činjenice

Doppelherz sredstvo Ginkgo Biloba + B1 + B2 + B6 bioaktivni je dodatak koji se preporučuje za prevenciju i liječenje stanja nedostatka vitamina. Dodatni izvor B vitamina, bioflavonoidi i organske kiseline poboljšavaju trofično tkivo, cirkulaciju krvi i pamćenje. Može se koristiti u liječenju bolesti koje izazivaju hipovitaminoza, poremećaj režima budnosti i spavanja, kao i oslabljena pažnja.

Terapijska efikasnost

Terapeutski učinak Doppelherz sredstva Ginkgo Biloba + B1 + B2 + B6 rezultat je farmakoloških svojstava aktivnih tvari:

  • Ekstrakt ginko bilobe ima antihipoksično dejstvo i podstiče razmenu gasova u tkivima,
  • tiamin normalizuje metabolizam ugljikohidrata i smanjuje bol tokom razvoja neuroloških bolesti,
  • laktoflavin potiče mentalnu aktivnost i uklanja slobodne radikale iz tijela,
  • piridoksin ubrzava metabolizam glukoze i normalizuje šećer u krvi.

Vitaminizirano sredstvo ima antioksidacijske, imunostimulirajuće i antivirusne učinke. Sustavna upotreba dodatka prehrani sprječava razvoj senilne skleroze.

Režim doziranja

Doziranje Doppelherz Ginkgo Biloba Asset + B1 + B2 + B6 određuje se stepenom nedostatka vitamina. Preporučena doza biološkog proizvoda za prevenciju kardiovaskularnih patologija je 1 tableta dnevno. Da bi se postigao terapeutski učinak, potrebno je uzimati dijetetski dodatak u trajanju od 1 ili 2 mjeseca.

Sastav lijeka uključuje tvari koje potencijalno mogu izazvati alergijske reakcije. Za sprečavanje neželjenih reakcija potrebno je strogo poštovati doziranje koje je odredio lekar. Višak vitamina u tijelu može izazvati simptome hipervitaminoze.

Uslovi prodaje i skladištenja

Multivitaminske tablete izdaju se u ljekarnama i specijalnim prodavaonicama bez recepta. Rok trajanja im je 36 mjeseci od datuma izdavanja. Čuvajte biološki proizvod na temperaturi do 25 stepeni Celzijusa na suhom i prozračnom mjestu.

Ljekarnička dozvola LO-77-02-010329 od 18. lipnja 2019. godine

Pogledajte video: GA100 - detaljne korisničke upute za SVE funkcije (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar