Glavni uzroci dijabetesa

Dijabetes melitus je metabolički poremećaj praćen smanjenjem podložnosti tkiva inzulinu ili smanjenjem njegove proizvodnje u tijelu. Bolest je dijagnosticirana kod više od 150 miliona ljudi u svijetu. Štoviše, broj pacijenata raste svake godine. Koji su uzroci dijabetesa?

Mehanizam razvoja bolesti

Za normalno funkcionisanje, tijelu je potrebna glukoza. Ulazeći u krv pretvara se u energiju. Budući da tvar ima složen hemijski sastav, potreban je provodnik da glukoza prodre do ćelijskih membrana. Ulogu takvog provodnika obavlja prirodni hormon inzulin. Proizvode ga beta ćelije gušterače (otočići Langerhans).

U zdrave osobe inzulin se proizvodi kontinuirano. Kod dijabetičara je ovaj proces oslabljen. Kod dijabetesa tipa 1 (inzulinski ovisan oblik), razlog nedostatka hormona leži u potpunom ili djelomičnom imunitetu unutrašnjih tkiva. Bolest se manifestuje ako djeluje samo petina ćelija koje proizvode inzulin (IPC).

Uzroci i mehanizam razvoja šećerne bolesti tipa 2 (oblik koji nije ovisan o insulinu) razlikuju se od prethodne verzije. Proizvodnja inzulina odvija se u pravoj količini. Međutim, ćelijske membrane ne komuniciraju sa hormonom. Time se spriječava ulazak molekula glukoze u tkivo.

Uništavanje otočića Langerhans

Ponekad je autoimuno uništavanje beta ćelija kamen temeljac nastanka dijabetesa. Zbog napada receptora od strane T ćelija smanjuje se sinteza inzulina. Sa velikim porazom beta ćelija, pacijent je primoran da stalno ubrizgava doze inzulina. Inače, vjerovatno je da će razviti ozbiljne komplikacije, pa sve do smrtnog ishoda.

Endokrine bolesti

Tu spadaju:

  • hipertireoza: karakterizirana prekomjernom proizvodnjom inzulina od strane gušterače,
  • Cushingov sindrom: karakteriše sinteza kortizola u višku,
  • akromegalija: otkriva se s previše aktivnom sintezom hormona rasta,
  • glukagon: tumor u gušterači izaziva povećanje proizvodnje hormona glukagona.

Sintetski lijekovi

Upotreba određenih lijekova može takođe izazvati neispravnost beta ćelija. Tu spadaju sredstva za smirenje, diuretici, psihotropni lekovi, nikotinska kiselina i još mnogo toga. Često se dijabetes javlja uslijed dugotrajne upotrebe hormonskih lijekova koji se koriste kod astme, psorijaze, artritisa i kolitisa.

Nasljednost

Kao i u prvom slučaju, razlozi leže u genetskoj predispoziciji. Ovom dijagnozom kod oba roditelja rizik od razvoja dijabetesa u djece je 60%. Ako je bolestan samo jedan roditelj, vjerovatnoća incidencije dostiže 30%. To je zbog povećane osjetljivosti na endogeni enkefalin, koji potiče lučenje inzulina.

Prekomjerna težina

Često je dijabetes kod žena i muškaraca posljedica prekomjerne težine i gojaznosti. Aktivna proizvodnja slobodnih masnih kiselina događa se u tijelu. Negativno utiču na sintezu hormona od strane gušterače. Uz to, masne kiseline uništavaju otočiće Langerhans. Pacijent stalno doživljava snažan osjećaj žeđi i gladi.

Sjedilački način života

Odbijanje tjelesne aktivnosti dovodi do poremećaja metaboličkih procesa. To uzrokuje razvoj predijabetesa i dijabetesa.

Psihološki faktori mogu izazvati dijabetes tipa 2. Tokom stresa tijelo proizvodi mnoge hormone, uključujući i inzulin. Kao rezultat toga, gušterača se ne nosi sa svojom funkcijom.

Dijabetes kod djece

Čimbenici koji povećavaju rizik od dijabetesa tipa 1 u djece:

  • česte virusne infekcije
  • genetska predispozicija
  • smanjen imunitet
  • tjelesna težina novorođenčeta je veća od 4,5 kg,
  • metaboličke bolesti.

Takođe, uzrok patologije mogu biti ozbiljne hirurške intervencije.

Gestacijski dijabetes

Razlog razvoja dijabetesa u trudnica je pad osjetljivosti tjelesnih stanica na sintetizirani inzulin. Do toga dolazi zbog hormonskog napretka tokom rađanja djeteta. Posteljica proizvodi kortizol, placentni laktogen i estrogen. Ove tvari blokiraju djelovanje inzulina.

Anomalija je otkrivena u 20. sedmici. U ovom trenutku, sadržaj glukoze u organizmu žene je iznad norme karakteristične za zdravu osobu. Najčešće se nakon rođenja bebe stanje majke stabilizira.

Gestacijski dijabetes ne razvija se kod svih trudnica. Mogući razlozi uključuju sljedeće faktore:

  • Starost buduće majke. Rizik se povećava svake godine, počevši od 25. godine.
  • Težina prethodnog djeteta je veća od 4 kg.
  • Trudnica s viškom kilograma.
  • Polihidramnios.
  • Mrtvorođenje i hronični pobačaj (obično 3 puta).
  • Nasljedna predispozicija (povijest bliskih srodnika ima dijabetes tipa 1 ili 2).

Komplicirajući faktori

Glavna opasnost od dijabetesa tipa 1 i 2 su njegove komplikacije. U tom su pogledu važna pravovremena dijagnoza bolesti i odgovarajuće preventivne mjere.

Unošenje velike doze hormona. To može uzrokovati hipoglikemiju i hipoglikemijsku komu. Pacijentovo se stanje naglo pogoršava zbog pada glukoze u krvi. Ništa manje opasno nedostaje i doza inzulina. Dovodi do istih posljedica. Pacijent se žali na stalni osjećaj slabosti, žeđi i gladi. Hiperglikemijska koma je često smrtna.

Nekontrolirani unos proizvoda koji sadrže šećer. Tijelo se ne nosi s preradom dolazne glukoze. Dijabetičari trebaju slijediti strogu dijetu, napustiti slastičarne.

Intenzivna fizička aktivnost. Ako ne uzmete u obzir ishranu i dozu lijekova koji smanjuju šećer, postoji rizik od pada glukoze u krvi.

Ketoacidoza, ketoacidotska koma, sindrom dijabetičkog stopala, ruke. S kršenjem opskrbe krvi živčanim završetcima, razvija se neuropatija. Komplikaciju prati niz motoričkih i senzornih poremećaja.

Različiti faktori mogu pokrenuti bolest. Glavni uzroci dijabetesa su: prekomjerna težina, genetska predispozicija, smanjeni metabolički procesi u tijelu i drugi uzroci. Samo rana dijagnoza i liječenje daju šanse za pun život.

Pogledajte video: ZDRAVO SA PROFESOROM NESTOROVIĆEM Šećer nije glavni uzrok dijabetesa Epizoda 41 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar