Kokosov sladoled

Pravi problem modernog društva postala je netolerancija na laktozu. Ova intolerancija na hranu uzrokovana je nedostatkom enzimske laktaze u ljudskom tijelu, zbog čega neprebavljena supstanca može izazvati negativne promjene u tijelu. Naravno, svi oni koji se nisu susreli sa sličnim problemom mogu biti zadovoljni proizvodima pripremljenim na bazi kravljeg mlijeka. Oni koji pate od intolerancije na laktozu moraju potražiti alternative za kuhanje svojih kulinarskih jela. Kokosovo mlijeko je s tim u vezi jedna od najpovoljnijih opcija. Nije manje koristan, ima sve potrebne elemente u tragovima i minerale, a istovremeno ne utječe na stanje probavnog sustava na negativan način.

A što možemo reći o desertima koji se mogu pripremiti iz ovog čarobnog tropskog proizvoda. A sladoled na ovoj listi jedna je od najukusnijih, mirisnijih i slastičarskih poslastica. Veganski sladoled na bazi kokosa cijeli je svijet novih kulinarskih ideja, vrlo lagan, osjetljiv i mirisan. Uz pomoć kokosovog mlijeka možete napraviti prekrasnu poslasticu koja će biti što bliže ukusnom tradicionalnom sladoledu koji je mnogima poznat iz djetinjstva.

O upotrebi kokosovog mlijeka detaljnije će se raspravljati u ovom videu.

Jednostavan recept za sladoled od kokosovog oraha

Ovaj recept za pravljenje sladoleda od kokosovog mlijeka ne uključuje puno vremena i truda. Čak i neiskusna domaćica po tom pitanju može lako napraviti tako ukusnu poslasticu koja sigurno neće ostaviti ravnodušnom ni djecu ni odrasle. Da biste pripremili jednostavan, a istovremeno vrlo lagan i ukusan kokosov sladoled, trebat će vam takvi proizvodi:

  • 500 ml kokosovog mlijeka
  • 1 šolja velikih kokosovih pahuljica,
  • 1 litra kokosove kreme
  • 0,5 šoljica šećera.

U zdjelu blendera sipajte vrhnje i tuku dok se ne zgusne. Zatim u dobijenu gustu masu ulijte kokosove pahuljice, kokosovo mlijeko i šećer. Dobivena masa mora se zatim temeljito tući u blenderu dok se ne dobije ujednačena konzistencija. Čim masa postane homogena, treba je premjestiti u plitku posudu, ravnomjerno rasporediti i poslati u zamrzivač. Nakon dva sata trebate izvaditi sladoled iz njihovog hladnjaka, prebaciti ga u posudu miksera ili miksera i ponovo dobro promiješati. U slučaju da smjesa nije dovoljno gusta, možete koristiti mikserom umjesto miksera ili miksera. Dobiveni sladoled mora se vratiti na pladanj i vratiti ga u zamrzivač. Prije posluživanja, kokosov sladoled možete ukrasiti omiljenim voćem i bobicama, grančicama mente.

Sladoled od manga i kokosovog mlijeka

Sladoled napravljen od kokosovog mlijeka i manga je vrlo ukusan i originalan po ukusu. Ovaj divni recept ne zahtijeva ogromna ulaganja vremena i truda. Poslastica je neobičnog ukusa, ugodne je boje i može biti odličan završetak svečanoj gozbi. Ni oni gosti koji su ranije bili ravnodušni prema sladoledu i bilo kojoj vrsti deserta spravljenog od tropskih proizvoda neće odbiti takav sladak desert. Da biste napravili sladoled od manga i kokosovog mlijeka, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 1 kom mango
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 40 g kondenzovanog mleka.

Prvo morate oguliti zreli mango. Potom se voće mora isjeći na male kockice i staviti u posudu za blender. U mangu dodajte 1 žličicu limunovog soka. U masu sipajte kokosovo i kondenzirano mlijeko. Sve tuku dok ne postane glatko. Tada morate pripremiti kalupe za sladoled. Potrebno je rasporediti dobijenu masu ujednačenim slojem. Gotov desert morate poslati u zamrzivač da se stvrdne. Nakon 3 sata, sladoled treba izvaditi iz zamrzivača, izmiješati i poslati u hladnjak. Prije posluživanja, sladoled možete ukrasiti grančicama mente i kriškama svježeg manga.

Kokosov mliječni sladoled s bobicama

Nježan i originalan sladoled od kokosovog mlijeka s bobicama definitivno će obradovati i velike i male ljubitelje slastica. Priprema tako ukusne poslastice prilično je jednostavna. Vrijedi se pripremiti samo na činjenicu da morate pričekati neko vrijeme dok se stvrdne. U svim ostalim aspektima, domaćica neiskusna u pripremi slatkiša neće imati poteškoća s pripremom ovog deserta. Prvo morate pripremiti sljedeće sastojke:

  • 2 čaše bobica (može se zamrznuti),
  • 6 kašika vode
  • kora od limuna,
  • 1/3 šolje kokosa,
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1 kašika limunovog soka
  • ½ čajne kašike kukuruznog škroba
  • malo bobica za ukrašavanje,
  • ½ šolje tečnog meda.

Stavite bobice u tavu, dodajte im vodu, limunovu koricu, pahuljice kokosa. Pržite masu u tavi 10 minuta. U masu dodajte med i kokosovo mlijeko, malo smanjite vatru i ostavite još 10 minuta. Izvadite dobijenu masu sa vatre i ohladite na sobnu temperaturu. Pomiješajte ga s kukuruznim škrobom, dodajte limunov sok. Izvadite mikser i tucite dobiveni sadržaj dok ne postane gladak. Masu ne tuku preintenzivno, trebalo bi ispasti gusta konzistencija. Zatim izlijte sladoled u kalup i pošaljite ga u zamrzivač. Nakon sat vremena sladoled treba ukloniti i izmešati. Zatim je vratite u zamrzivač i ostavite je dok se potpuno ne očvrsne. Prije posluživanja ukrasite sladoled bobicama. U tanjuru se sladoled mora strugati čamcem, počevši od gornjih slojeva.

Još jedan recept za sladoled od kokosovog mlijeka bit će obrađen u ovom videu. Ne zaboravite ostaviti svoje komentare i izraziti želje za materijal.

Kuhanje u koracima:

Da bismo napravili domaći sladoled od kokosa, potrebni su nam sljedeći sastojci: teška krema za šlag, kokosovo mlijeko, granulirani šećer i žumanjak.

Najprije pripremite komponentu od vrhnja za budući sladoled od kokosa. Sipati 200 mililitara kokosovog mlijeka u malu loncu ili gulaš, dodati 150 grama šećera i 3 žumanjka.

Sve temeljito izmiksati šlagom ili tukli mikserom, tako da se šećer počne topiti.

Stavite tavu s dobivenom masom u vodenu kupelj. To znači, u drugoj posudi zagrijte čašu vode. Cijelu ovu zgradu stavimo na vatru i neprestano miješajući kuhamo žumanjke, šećer i kokosovo mlijeko na laganoj vatri dok se masa ne zgusne - dovoljno je 10 minuta. Samo nemojte probaviti, inače ćete dobiti omlet, a nama treba potpuno glatki krem. Čim osjetite da se masa počela zgušnjavati, odmah uklonite s vodene kupelji. Konzistencija vrućeg kvasca slična je kondenzovanom mlijeku. Ostavite da se potpuno ohladi. Da biste ubrzali proces hlađenja, tepsiju možete staviti u posudu sa ledenom vodom.

U međuvremenu trebate šlag na hladnu masnu masnoću (400 mililitara) dok ne postane sjajan. Naravno, možete i da upotrebite ručni šlag, ali ovo je dulje vrijeme, ali mikser to može podnijeti za par minuta.

Nije potrebno šlag istući do gustih vrhova - neka masa bude nježna i meka. Ne prekidajte, jer će u protivnom rezultat biti maslac i pinjenica. Ako iz nekog razloga ne postoji način da dobijete masnu kremu za šlag, pripremite ih sami od mlijeka i maslaca prema ovom receptu.

Ohlađenom kokosovom omaku dodajte šlag u šlag.

Šlagom ili na najnižim obrtajima mikserom spajamo sve dok ne postane glatko. Ne zadugo, samo da sve bude glatko. Radije samo da sve pomešam silikonskom lopaticom.

Budući desert prebacujemo u jela pogodna za zamrzavanje, koja zatvorimo poklopcem i stavimo u zamrzivač.

Preporučljivo je svakih 30 minuta izvaditi i temeljito izmiješati kokosov sladoled da u njemu ne bi bilo ledenih kristala. I tako barem 4-6 puta. Nakon četiri do pet sati zamrzavanja, nije potrebno miješati masu. Što češće i aktivnije miješate sadržaj posuđa, manje je vjerovatno da će u gotovom domaćem sladoledu biti kristali leda. Iz navedene količine sastojaka dobije se oko 800 grama domaćeg sladoleda od kokosovog oraha.

Polinochka, hvala vam na ovom ukusnom i mirisnom nalogu. Kuhajte za zdravlje, prijatelji i uživajte u obroku!

Kuhanje:

1. Umutite kokosovo mlijeko zajedno s vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne postane glatko. Sladite se medom.

2. U šerpu stavite maline, dodajte malo vode i meda. Prokuhajte, izgnječite maline vilicom. Ostavite da se ohladi.

3. Sipajte kokosovo mleko u 5 šoljica ili manjih šoljica, zamrznite na 10 minuta. Izvadite i napunite ih pireom od maline. Zamrznite ponovo 30-60 minuta, ubacite kašiku. Zatim stavite u zamrzivač najmanje još 4 sata. Da biste uklonili sladoled, stavite posude na nekoliko sekundi pod vruću vodu. Uživajte! objavio je econet.ru

Ako imate bilo kakvih pitanja - postavite im ihovdje

Sviđa li vam se članak? Onda nas podržite pritisnite:

Sastojci za kokosov sladoled:

  • Kokosovo mlijeko (2 konzerve) - 800 ml
  • Smeđi šećer (TM "Mistral" mali) - hrpa 2/3.
  • Jaje žumance - 6 kom.
  • Sol - 1/2 žlice.
  • Esencija vanilije - 1 kašika kašike.

Vrijeme kuhanja: 45 minuta

Servis po kontejneru: 4

Recept za sladoled od kokosovog oraha:

U maloj tavi pomiješajte 400 ml. kokosovo mlijeko i šećer. Dođite do vrenja, a zatim smanjite vatru na srednju temperaturu i, miješajući, kuhajte karamelu 20-30 minuta.

U gotov karamel ulijte preostalo kokosovo mleko. Zagrejati bez ključanja.

U žumance neprestano miješajući, lagano ulijte vruću smjesu od kokosa.

Kokosovo mlijeko s žumancem vratite natrag u tavu. Dodajte esenciju vanilije. Dođite do ključanja i, miješajući, kuhajte 1-2 minute.

Ohladite, možete sipati u kalupe, posudu i staviti u zamrzivač na noć ili 4-6 sati.

Sutradan je sladoled spreman) Prijatni apetit!




Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Komentari i recenzije

12. oktobra 2014. mia123 #

22. oktobra 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

26. marta 2014. veronika1910 #

27. marta 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

27. marta 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

8. februara 2014. tomi_tn #

27. marta 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

8. februara 2014. IrikF #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

8. februara 2014. Lubasvob #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. terry-68 #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. pupsik27 #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. FainaS #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. avani #

8. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. skyfuntik #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. OLGA_BOSS #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. Lalich #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. Lily1112 #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. duet #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. semsvet #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. semsvet #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. semsvet #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. semsvet #

7. februara 2014. krojačica #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

7. februara 2014. lili-8888 #

7. februara 2014. Pyshka-Khudyshka # (autor recepta)

Breskvasti kokosov sladoled

Sladoled, ko ga ne voli!

Priznajem da sam, kad sam odbio šećer i industrijsko životinjsko mlijeko, a to se dogodilo prije mnogo godina, sladoled bio gotovo jedina delicija iz mog prošlog života koja mi je nedostajala.
Pa, sada u mom životu postoji i sladoled. Nije ga teško pripremiti, ali sada, dobri recepti se „pokupe“ ne odmah. U ovom postu želim podijeliti jedan provjereni recept za dobar, bezopasan sladoled, bez šećera, bez životinjskih masti, bez kolesterola, vrlo ukusan, koji se ukusu praktično ne razlikuje od uobičajenog.

Sladoled na bazi kokosovog vrhnja s breskvama i bananama, najbliži ukusu klasičnog sladoleda, gusta i masna. Vrlo ukusno!

Ako koristimo zrele slatke banane, zaslađivač se može izostaviti. Svidjela nam se kombinacija ovog debelog i kremastog sladoleda s džemom od višnje sa chia sjemenkama (recept je ovdje ovdje).

KBZhU: Sadržaj kalorija 100 g sladoleda 151 kcal,
BZhU: 1,5 gr, 11,6 gr, 10,5 gr.
KBZhU: Cal-175 gr (porcija) 263 kcal,
BZhU: 2,7 gr, 20,3 gr, 18,4 gr.


Kokosov sladoled s breskvama (4 porcije):

Sastojci
- 175 g banane (kaša od 2 banane, bolje je uzeti vrlo zrele, ali ne pocrnele)
- 225 g kaše manga ili breskve, možete koristiti i marelice, nektarine, čak i kruške, žute šljive
- 270 grama kokosove kreme u željeznoj limenci od 36% masnoće ili uklonite gornju kremu iz konzerve kokosovog mlijeka 18% masti (limenku držite u hladnjaku preko noći), obično se najmanje 200-270 grama vrhnja dobiva iz limenke kokosovog mlijeka težine 400 grama, iz limenke 8% masnog mlijeka - sasvim malo, ne više od 80-100 gr
- sok od 30 gr od crvenih bobica (od trešanja, ribizle, jagode, maline - opcionalno, ne možete dodati)
- 5 g, 1 kašika kašike. ekstrakt vanilije bez glutena
- zaslađivač, stevija ili eritritol, po ukusu (nije mi trebalo)
Ukupno 700 gr

Jedna porcija sladoleda 175 g, šećera, odnosno fruktoze, glukoze, saharoze u jednoj porciji - samo 7,2 g ili malo više, dnevna norma fruktoze - ne više od 24 g, saharoze 25 g.
Ako porciji sladoleda poslužimo 40 grama džema od višnje, tada ćemo dodati kalorični sadržaj sladoleda 263 kcal, 43 kalijuma teže od marmelade, tj. Ukupna porcija će postati 306 kcal.

1. Ogulite bananu i isecite je na krugove, prerezanu bananu prebacite na odgovarajuću posudu u jednom sloju i zamrznite.

Mangove ili breskve ogulite (ogulite ih od breskve lako nožem), takođe narežite na kockice ili kriške i smrznite, raznoseći u jednom sloju. Prilikom zamrzavanja važno je plodove posuti u posudi u tankom sloju kako biste ih kasnije lako „slomili“.

Ako kore nije tako lako očistiti, plodove treba blanširati i držati 30 sekundi - 1 min u kipućoj vodi.

2. Stavite kokosovu kremu i kriške smrznutog voća u vertikalnu posudu blendera. Pirjajte dok ne postane glatko.

Ako vaš blender nije dovoljno moćan, bolje je usitniti u malim porcijama na pulsirajući način, a potom sve izmiješati u posudi, zasladiti ako je potrebno.
Voće možete ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15-30 minuta prije probijanja.

3. Polovinu dobijene mase stavite u kalup za smrzavanje, bilo koji spremnik koji je volumen prikladan, na vrh stavite žlicu mlaza soka crvene bobice, stvarajući šare, a potom će stvoriti pruge u debljini sladoleda.

Još malo promiješajte da dobijete lijepe fleke. U kalup izlijte preostalo voće i vrhnje.Stavite posudu u zamrzivač da se smrzne.

Nakon 3-4 sata, sladoled će biti spreman.

Ovaj sladoled je prilično sladak, pa ga je bolje poslužiti s malo kiselog voćnog ili bobičastog umaka ili džema.
Na primjer, pekmez od višnje sa chia sjemenkama.

P. S.U sezoni breskve možete pripremiti nekoliko posuda takvog sladoleda za buduću upotrebu i pohraniti ga u zamrzivač. Ili, drugo rješenje je napraviti takav sladoled zimi, ali ne od breskvi, već od zrelih i mekanih mangova.


Banane će se smrznuti:


I breskve ću zamrznuti:



Višnja džem, koristit će se kao ukras za sladoled:


Ostale vrste sladoleda bez šećera, holesterola i životinjskih masti možete pronaći ovdje:

Prženi sladoled - japanski desert (način da se prženi sladoled napravi od bilo koje domaće)

Pogledajte video: Praktična žena - 1. Otvaranje kokosa, 2. Kokosovo mleko, 3. Pinakolada na tri načina (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar