Osnovna pravila za njegu stopala kod teškog šećerne bolesti, sprečavanje komplikacija, prva pomoć i kontraindikacije

Malo ljudi zna da je jedna od najnepoželjnijih i najopasnijih komplikacija dijabetička polineuropatija. Predstavlja prijetnju zdravlju donjih ekstremiteta.

Ova je patologija nepoželjna iz razloga što tijekom njenog tijeka dolazi do smanjenja osjetljivosti stopala i nogu.

Prije svega, vibracije, temperatura i osjetljivost na bol potpuno nestaju. Drugim riječima, pacijent isprva otkrije pojavu ukočenosti u udovima, potom prestaje osjećati temperaturna kolebanja, a potom primjećuje da više nije u stanju osjetiti bol. U ovom ćete članku saznati što je pravilna njega stopala za dijabetes.

Osnovna pravila za njegu stopala kod dijabetesa tipa 1 i 2

Odmah nakon otkrića ozbiljnih promjena stanja nogu, osoba odbija vjerovati da ima bilo kakvih zdravstvenih problema. Gubitak osjetljivosti čini se potpuno apsurdnim i nemogućim. Što duže traje dijabetes, veća je vjerojatnost pojave neželjenih komplikacija.

Koja su osnovna pravila za brigu o donjim udovima? Ispod su najvažnije:


  1. Ne zaboravite da stalno pregledavate noge. Posebno treba obratiti pažnju na stopala. Važno je pažljivo proučiti područje interdigitalnih prostora, jer mogu doći do kršenja integriteta kože. Nije isključena prisutnost pukotina, ogrebotina, nabora i drugih oštećenja. Ako vam to nije ugodno, možete koristiti podno ogledalo. Pa, ili samo zatražite pomoć svoje porodice. Vodeći podolozi Velike Britanije preporučuju da se orijentišu po mirisu. Ovo se posebno odnosi na osobe sa oštećenjem vida. Ako ne osjećate najugodniju aromu koja proizlazi iz vaših stopala, provjerite njihovu površinu. Ako se pronađu rane ili čirevi, odmah se obratite svom ličnom ljekaru,
  2. ni u kojem slučaju ne skidajte cipele s ulice, plaže, bazena, saune. Obavezno nosite zatvorene papuče. Tako ćete izbjeći pojavu neželjenih narušavanja integriteta kože. Kao što znate, kod prisustva dijabetesa postoje problemi sa zarastanjem rana i ogrebotina,
  3. ako osjećate da vam stopala stalno smrzavaju, obucite tople čarape. Preporučljivo je da budu izrađene od 100% pamuka. Vrlo je važno obratiti pažnju na čarape sa gumama. Ako su preuske i ostave utiske na koži, onda to može ometati normalnu cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima. Guma se može rezati škarama,

  4. stalno nanosite posebnu kremu na stopala koja sadrži ureu. To pomaže aktivnoj i maksimalno vlažiti kožu. Mast ne smije pasti u interdigitalna područja. Ako se to dogodi, onda treba da uklonite preostalu kremu iz ovog područja. Takvi spojevi prodaju se u svim ljekarnama i savršeni su za osobe s presušenom i ispucalom kožom,
  5. ako smatrate da su vam noge jako smrznute, tada ih ne trebate zagrijavati jastučićima za grijanje ili blizu otvorenog plamena. Zbog smanjene osjetljivosti možete dobiti ozbiljno sagorijevanje,
  6. operite donje udove svakog dana toplom vodom, čija je temperatura oko 36 stepeni Celzijusa. To treba učiniti samo sapunom. Nakon ovog postupka, stopala treba obrisati suhim i mekim ručnikom. Posebno temeljito osušiti kožu između prstiju,
  7. što je češće moguće na svježem zraku. Hodanje poboljšava cirkulaciju krvi u stopalima i potkolenicama. Čak i umjerena fizička aktivnost doprinosi stvaranju anastomoza zaobilazeći zahvaćene arterije. Ovo je važno ako ne bolujete od ateroskleroze krvnih sudova donjih ekstremiteta,
  8. u prisustvu hiperhidroze nakon direktnog pranja stopala potrebno je tretirati kožu stopala posebnim dezodoransom, prahom od talka ili dječjim prahom,

  9. ploče za nokte također zahtijevaju pažljivu njegu. Treba ih obrađivati ​​samo s datotekom. Nikada ne koristite makaze, klinče ili druge alate. Takvi oštri predmeti čest su uzrok traume na koži. Bolje je da se od ruba piju strogo vodoravno da ne bi došlo do stvaranja uraslog nokta. Bolje je odabrati staklene datoteke, ali ne metalne. Učinkovitije su i sigurnije.
  10. grubu kožu stopala, posebno u predjelu pete, ožiljke i gustu kornu redovito treba redovito uklanjati kamenom bundevom ili posebnim kozmetičkim kartonom. Potonji treba biti namijenjen suhoj obradi. Obavezno vizualno nadgledajte sve postupke. Često se dogodi da pacijenti operu točkicu od bundeve doslovno do krvi. Zbog toga se mogu pojaviti čirevi na nogama koje nije tako lako izlečiti,
  11. Nikada ne parajte noge prije nego što obavite sve kozmetičke postupke. Takođe se ne preporučuje upotreba specijalizovanih alata za uklanjanje žilica i žitnica. Indicirane su za upotrebu samo potpuno zdravim ljudima. Zbog smanjenja osetljivosti, jednostavno se nećete osećati kao da ste dobili teško hemijsko opekline,
  12. Ne režite koru i grubu kožu. Postoji mogućnost oštećenja kože stopala. Ako žilice potamne, to znači da ispod toga postoji krvarenje (hematom). U slučaju da postoji iscjedak tekućine ili gnoja, primjećuje se nepodnošljiva bol, odmah se obratite osobnom stručnjaku.

Osoba mora shvatiti da su svi problemi koji nastaju tokom dijabetesa stvarni. Oni se mogu spriječiti. Sve zavisi od vaše odgovornosti.

Kako se brinuti za nokte na noktima?


Važno je imati na umu da se ploče nokta na prstima donjih ekstremiteta ne preporučuju rezati vrlo kratko i rubove učiniti zaobljenim.

To može pokrenuti pojavu uraslih noktiju. Rubovi moraju biti vrlo pažljivo podneseni datotekom za nokte.

Ako je osjetljivost kože vrlo niska, preporučuje se pitati nekoga od vaših najmilijih da vam učini pedikir.

Kako liječiti gljivicu?

Ako se nokat zadeblja ili deformira, onda to može ukazivati ​​na prisutnost gljivične infekcije.

Trenutno je u prodaji puno posebnih lijekova koji su dostupni i u obliku tableta.

Moraju se uzimati oralno. Po želji možete dati prednost vanjskim lijekovima. Dolaze u obliku masti, kreme, rastvora i specijalnih terapijskih lakova.

Ne preporučuje se samo-liječenje. Da biste izliječili gljivicu, bolje je posjetiti ordinaciju koja će vam pomoći u rješavanju te bolesti i odabrati odgovarajući lijek. Terapiju može propisati kvalificirani mikolog.

U svakom slučaju, preporučuje se oštećeni nokat zabiti samo odozgo. Važno je ostaviti debljinu od najmanje 2 mm. Ako se to ne učini, tada će oštećena nokatna ploča pritisnuti na prst prilikom hodanja. A to, kao što znate, može dovesti do čira.


Kada nokat promijeni boju u tamniju stranu, to ukazuje na prisutnost subungualnog krvarenja.

Može se pojaviti zbog povrede. Ako bol ne smeta, nema crvenila ili oteklina, terapija će se sastojati u nošenju mekih i udobnih cipela. Nakon nekoliko dana, neće ostati ni trag krvarenja.

Ako se na koži pojave znakovi upalnog procesa, tada morate odmah konzultirati liječnika.

Što se tiče uraslih noktiju, možete se nositi s ovom tegobom tek na samom početku bolesti. Da biste to učinili, dajte da ugao nokatne ploče malo naraste. Ovo je neophodno kako ne bi ozlijedio kožu.

Postepeno, njegov rub se diže i prestaje rasti. Ako je stanje pokrenuto, a takođe su i simptomi upale vrlo izraženi, tada je potrebno da se obratite osobnom ljekaru.

Liječenje napuklih peta kod dijabetesa

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Trenutno postoji veliki broj lijekova koji se baziraju na prirodnim sastojcima. Zato ih mogu koristiti ne samo dijabetičari, već i žene koje nose bebu.

Najpopularniji lijekovi namijenjeni za liječenje pukotina uključuju Gevol i Fuleks.

Serija za njegu stopala Gevol

Ako ne želite kupiti sredstva u ljekarnama, tada možete koristiti metode alternativne medicine. Zahvaljujući prirodnim spojevima možete uštedjeti novac i brzo se riješiti neugodnih problema s donjim ekstremitetima.

Prevencija sindroma dijabetičkog stopala


Da biste to učinili, morate prilagoditi svoju ishranu, početi baviti sportom, puno hodati da biste poboljšali cirkulaciju krvi i redovno posjećivali specijalističku ordinaciju.

Važno je i trajno prestati pušiti i konzumirati alkohol.

Ako se pojave čak i minimalni nedostaci na koži, morate pažljivo obraditi ranu i odmah se obratiti medicinskoj ustanovi.

Srodni videozapisi

O pravilima za njegu stopala kod dijabetesa u videu:

Ne zaboravite da s neuropatijama karakterističnim za dijabetes osjetljivost kože postepeno opada. Zbog toga plivajući u moru možda nećete osjetiti da ste povrijeđeni na kamenu ili staklu. Takođe morate biti oprezni s vrućim kadama.

Možete lako dobiti jak termički opekotine. Noge treba podmazati s vrlo masnom kremom noću. Ako se donji udovi smrzavaju noću, tada trebate koristiti podlogu za grijanje ili samo obući čarape izrađene od prirodnih tkanina. Bolje da će to biti pamuk. Takođe ne zaboravite da posjetite ordinaciju ličnog ljekara.

Uzroci VDS

SDS izaziva različite simptome dijabetes melitusa, uglavnom tipa 2, koji nastaju ozljedom stopala. Nakon oštećenja stopala mogu nastati ozbiljni poremećaji iscjeljenja. Najveću ulogu igra oštećenje živaca (dijabetička neuropatija) i krvnih žila (dijabetička angiopatija). Otprilike 34% DPS-a uzrokovano je neuropatskim oštećenjima, oko 20% je uzrokovano angiopatskim, a u 40% slučajeva oba se faktora mogu otkriti kod pacijenata. Oko 50% dijabetičara s VDS-om također pati od koronarne bolesti srca i dijabetesne bolesti bubrega (nefropatija).

Usled ​​dužeg povećanja glukoze u krvi (hronične hiperglikemije), mnogi metabolički procesi u organizmu su poremećeni. Na primjer, hiperaktivnost enzima protein kinaza C smanjuje koagulaciju krvi i važne mehanizme obnove unutar ćelije. Višak glukoze veže se za proteine ​​(npr. HbA1c) u krvi i tako ometa njihovo funkcioniranje. Agresivni nus-produkti hemijskih reakcija u tijelu dovode do oštećenja stijenki krvnih žila i razvoja arteriosklerotskih promjena. Nervne ćelije su oštećene usled visoke koncentracije glukoze u krvi.

Oštećenja arterija nogu takođe su često uzrok dijabetesa. Visoki lipidi u krvi (hipertrigliceridemija, hiperlipoproteinemija) i povišen holesterol (hiperholesterolemija) dovode do stvaranja plakova na zidovima žila. Ti plakovi dovode do sužavanja (stenoze) i uzrokuju začepljenje (tromboze) krvnih žila. Kao rezultat ateroskleroze mogu se javiti teške komplikacije - plućna tromboembolija.

U razvoj mikroangiopatije uključeno je mnogo biohemijskih procesa. Tanka stijenka malih krvnih žila (bazilarna membrana) zadebljava se kod dijabetesa zbog taloženja proteinskih tvari. Debljina membrane jako ovisi o trajanju dijabetesa i kvaliteti metabolizma i prilagodbi krvnog pritiska.

Pacijenti sa SDS često pate od prekomjerne suvoće. To dovodi do pojave čira na stopalima, koji se mogu zaraziti patogenim mikroorganizmima. Otprilike 70% dijabetičara sa SDS-om ima neuropatske simptome. U ishemijskom stopalu čitavi dijelovi tkiva umiru kao posljedica poremećaja cirkulacije. Ove promjene se nalaze kod 20-30% svih dijabetičara sa SDS-om. Razlika između neuropatskog i angiopatskog oštećenja stopala je vrlo važna, jer su metode liječenja poremećaja značajno različite.

Šta je strogo zabranjeno raditi sa dijabetesom?

Glavne kontraindicirane mjere:

  • Nosite samo vunene ili pamučne čarape. Ne koristite sintetički tekstil,
  • Preporučuje se nošenje dijabetičkih čarapa,
  • Ne nosite čarape jer mogu prouzrokovati telesne povrede.
  • Svakodnevno mijenjajte čarape
  • Ne stavljajte bocu s toplom vodom na ud.

Sprečavanje komplikacija

Preporučuje se da noge svakodnevno pregledavate, najbolje uveče ispred kupke. Ako pacijent ima poteškoća u kretanju, poslužite se ručnim ogledalom ili zamolite članove porodice za pomoć. Pedikura za dijabetičare može učiniti samo kvalificirani majstor.

Vaš lekar može takođe identifikovati modrice, povrede ili teške mozgove. Oni mogu biti znak neprikladne cipele. Preporučuje se da ne zaboravite provjeriti cipele na strane stvari, na primjer, sitno kamenje.

Svakodnevno perite noge blagim, hidratantnim losionom koji sadrži ureu koja zadržava vodu ili dječji sapun. Obični sapun previše dehidrira kožu. Za čišćenje stopala potreban je mekani ručnik.

Masaže, i ručno i sa točkovima, mogu spriječiti probleme s dijabetičnom nogom (na primjer, loša cirkulacija krvi i slabost mišića). Posebne pomoćne čarape takođe su važan dio liječenja dijabetičkih poremećaja cirkulacije u nogama.

Dijabetičari ne bi trebali liječiti bradavice bez recepta i konzultirati se s liječnikom. Zato što su proizvodi koji se koriste prejaki su i mogu oštetiti kožu od dijabetesa. Morate paziti da nosite prave cipele i čarape da se spreče problemi sa dijabetičkim stopalom. Ovo daje ogroman doprinos u prevenciji čira, gljivičnih infekcija i problema sa kostima. Ulošci, čarape koje dišu i pravilne čarape koje podržavaju cirkulaciju krvi vrlo su važni alati za sprečavanje ozbiljnih ozljeda stopala.

Savjet! Ne koristite narodne masti ili lijekove. Važno je pravilno slediti gornji algoritam kako biste sprečili ozljede stopala. Svakodnevno brinite o udovima. Ne svakodnevna primjena ovih preporuka povećava rizik od komplikacija, posebno kod starijih pacijenata.

VDS je vrlo česta komplikacija dijabetičkog poremećaja koji je u većini slučajeva uzrokovan nepravilnom higijenom i netočnim manipulacijama stopala od strane pacijenta. Pridržavajući se pravila higijene, bolest se ne može samo smanjiti, već i u potpunosti spriječiti. Ako se pojave bilo kakvi simptomi SDS-a, pacijent mora potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć kako bi se izbjegao razvoj ozbiljnih i po život opasnih posljedica. Sa SDS-om je ponekad potrebna potpuna amputacija udova.

Zašto voditi računa o nogama s dijabetesom?

Dijabetes melitus predstavlja ozbiljnu patologiju, čiji razvoj utječe na cijelo tijelo u cjelini.Međutim, kao što je spomenuto gore, prije svega, ta bolest pogađa velika nervna vlakna i krvne žile, koji se nalaze u donjim ekstremitetima. Kao rezultat toga, počinje da se razvija dijabetička polineuropatija koju karakterizira smanjenje osjetljivosti kože.

U početku pacijent može osjetiti periodično trnce u nogama i ukočenost. Tada on prestaje osjećati dodir i bol, a tada nestaje njegova sposobnost razlikovanja temperature. To zauzvrat dovodi do toga da pacijent uopće ne primjećuje da je udario nogom ili je posjekao. A bilo koje ozljede kod dijabetesa su opasne, jer mogu dovesti do razvoja gangrene, čije se liječenje provodi samo kirurškim putem, djelomičnom ili potpunom amputacijom udova.

Gangrena je ozbiljna komplikacija dijabetesa. A nastaje zbog činjenice da kod dijabetesa dolazi do poremećaja metabolizma i usporavaju se procesi regeneracije protiv kojih rane koje nastaju na tijelu zarastaju vrlo dugo. A ako infekcija dospije u otvorenu ranu (stopala su najosjetljivija na infekcije, jer ih možete "dobiti" samo hodajući bosi po podu) počinje gnojiti i na njenom mjestu se pojavljuju trofični čiri koji utječu ne samo na meka tkiva donjih ekstremiteta, ali i mišićna vlakna.

Postepeno, ulkusi se počinju širiti po svim udovima i izazivaju razvoj apscesa i sepse. Kod dijabetesa tipa 2 takve su komplikacije rijetke. Međutim, ne zaboravite da T2DM lako može preći na T1DM. A da biste izbjegli pojavu takvih komplikacija, potrebno je voditi računa o nogama odmah nakon postavljanja dijagnoze.

Važno je znati koji su tačno simptomi dijabetičke neuropatije kako bi se u slučaju njenog nastanka odmah potražila pomoć ljekara. A ova bolest se manifestuje ovako:

  • donji udovi periodično smrknu i stalno se smrzavaju,
  • u mirovanju u nogama postoji osjećaj peckanja, boli i nelagode,
  • veličina stopala se smanjuje, a stopalo se deformiše,
  • rane ne zarastaju.

Brzina razvoja ove patologije ovisi o dobi pacijenta i tijeku bolesti. Međutim, vjeruje se da je jedan od glavnih pokretačkih faktora ove bolesti previsok nivo šećera u krvi. Zbog toga je za dijabetičare vrlo važno stalno nadzirati šećer i strogo slijediti sve preporuke liječnika.

Veoma je teško riješiti se gljivica na stopalu, posebno dijabetičarima, jer im je širok spektar lijekova kontraindiciran. A da bi se izbjegao njegov razvoj potrebno je pridržavati se i pravila njege stopala.

Pružanje prve pomoći

Svaki dijabetičar kod kuće trebao bi imati pribor za prvu pomoć, u kojem bi trebali biti lijekovi potrebni za liječenje kože u slučaju oštećenja. Naime:

  • sterilne maramice
  • rastvora za dezinfekciju rana, na primjer, 3% hidrogen peroksida, klorheksidina, mirastina, itd.,
  • zavoji, gipsi.

Ta se sredstva ne moraju čuvati samo kod kuće, već ih uzimati i sa sobom na putovanjima. Ako su pronađene rane ili male pukotine tokom pregleda stopala, koža se mora tretirati. Prvi korak je upotreba dezinfekcijske otopine. Trebalo bi navlažiti sterilnu krpu i obrisati je kožom. Dalje, morate nanijeti sterilni preljev, samo što ne možete vezati zavoj, jer može stisnuti donje udove, pridonoseći kršenju cirkulacije krvi. U tom slučaju treba koristiti maltere kako bi se popravio.

Detaljnije o pružanju prve pomoći za primanje biljaka za stopala razgovara liječnik sa pacijentima. Čak i ako dijabetičar zna kako i čime obraditi udove kako bi izbjegao komplikacije, nakon što se ozlijedi, svakako biste trebali potražiti stručnjaka.

Imajte na umu da ako primijetite oštećenja na stopalu, obavezno smanjite opterećenje na nogama. Manje hodajte i više se opustite. Ne nosite uske i neudobne cipele, jer ćete to samo pogoršati situaciju.

Kako se abrazija može pretvoriti u čir?

Pa, recimo da imate novi par cipela koji su vam trljali stopalo tako da vam je koža oduzeta. Ovo mjesto postalo je crveno i upaljeno. Čim se pojave upala i širenje infekcije, istodobni edemi počinju komprimirati krvne žile i arterije koje su zbog dijabetesa već oštećene i sužene. Zbog toga se smanjuje protok krvi u upaljenom području, odnosno svježi kisik i krvne stanice koje se bore protiv infekcije s velikim poteškoćama probijaju se tamo gdje su potrebne.

To stvara sve uslove za razvoj ozbiljne infekcije. Jednom kada se zarazi neka infekcija, kako je lečiti postaje vrlo teško. Antibiotici nose i krv, a ne uspijevaju upasti ni u zahvaćeno područje.

Uzroci ateroskleroze i amputacije

Uzrok ove komplikacije je metabolički poremećaj uglavnom ugljikohidratne i masne prirode. Ova kršenja s vremenom dovode do zbijanja zidova i začepljenja. Ova regresija nastaje uslijed komplikacije prolaska masnih i krvnih ugrušaka kroz patološki izmijenjene žile i taložiti se na njihovim zidovima.

Ateroskleroza sudova donjih ekstremiteta ne mora se nužno javiti kod ljudi koji imaju dijabetes. Često ih oboljevaju stariji i stariji ljudi, bez obzira na spol. Jedina je razlika što kod ljudi koji nemaju dijabetes, krvne žile su zahvaćene u malim predjelima, uglavnom u zoni femura i patele. Liječi se lijekovima ili bajpasom u složenijim i naprednijim slučajevima. Što se tiče ateroskleroze kod dijabetesa, sve je puno složenije, jer su pogođeni uglavnom žile ispod koljena i one se začepljuju duž cijele dužine, što je opasnije za život. Kao rezultat, zbog opstrukcije i gladovanja tkiva nastaje njihova nekroza i gangrena nogu.

Metode prevencije i liječenja

Najbolji način da se spriječe problemi sa nogama je potpuno nadoknaditi vaš dijabetes. Vrlo je važno spriječiti razvoj ateroskleroze perifernih arterija. I na vrijeme odrediti opasno suženje velikih krvnih žila. To se može učiniti s rendgenom koji se zove angiogram. Da biste usmjerili protok krvi da zaobiđe blokirano mjesto, stvorite zaobilazne metode uz pomoć hirurških metoda. Tijekom ove operacije isječe se fragment zdrave vene s drugog dijela tijela, obično bedara, te se zaguši na jedan kraj prije, a na drugi nakon prepreke. Nova vena omogućava prenos krvi u one ćelije u kojima je ranije nedostajala. Ovo je jedan od načina sprečavanja gangrene. Ali, sve se to može izbjeći pravilnim liječenjem dijabetesa i njegom stopala.

Razlozi zašto je za dijabetes potrebna posebna njega

Njega dijabetesa najviše trebaju noge, jer za samo 4-5 godina gubi se osjetljivost na donjim ekstremitetima. To je posljedica činjenice da visoka glukoza utječe na živčane završetke. Kao rezultat toga, stopalo se deformiše, razvijaju se neke patologije. Uporedo s tim, utječu i oni živčani završetci koji su odgovorni za izlučujuće funkcije kože. To dovodi do činjenice da se koža osuši, pukne, zarazi se. Tada nastaju rane i otvorene čireve koje dugo ne zarastaju.

Situaciju pogoršava činjenica da je poremećena cirkulacija krvi u kapilarima i krvnim žilama. Zbog toga nedovoljne količine hranjivih sastojaka ulaze u donje ekstremitete. Bez normalne cirkulacije krvi, zarastanje rana je nemoguće. Stoga je posljedica gangrena.

Dijabetička neuropatija

Dijabetička neuropatija je uzrok slabe njege. Uz ovu bolest zahvaćeni su periferni nervni završeci i kapilare što dovodi do gubitka taktilne i osjetljivosti na bol. Zbog toga dijabetičar može dobiti razne vrste ozljeda - opekotine, posjekotine i još mnogo toga. Štoviše, sam pacijent uopće ne sumnja na oštećenje kože jer to ne osjeća. U skladu s tim, ne osigurava pravilno liječenje otvorenih rana, koje s vremenom počinju gnojiti i prerasti u gangrenu. Stopalo se počinje deformirati.

Glavni simptomi su sljedeći:

  • ukočenost udova i osećaj hladnoće,
  • noću - peckanje, bol u nogama i nelagodnost,
  • smanjenje veličine stopala i daljnja deformacija,
  • ne zaceljivanje rana.

Brzina razvoja takve patologije ovisi o mnogim čimbenicima: dobi, tijeku bolesti itd. No, glavni ubrzavač razvoja bolesti smatra se visokim nivoom šećera, što dovodi do komplikacija u najkraćem mogućem roku. Zbog toga je dijabetičarima toliko važno da kontroliraju glukozu u krvi. Što je manje njegovog sadržaja, sporiji je razvoj patoloških procesa!

Dijabetičko stopalo i gljiva

Uz smanjeni prag boli, dijabetičar ne primjećuje stvaranje rana, ne osjeća pukotine i ožiljke. Dosta često se mogu naći i ogrebotine na stopalu. Kao rezultat toga, razvija se sindrom dijabetičkog stopala - lezija sa trofičnim čirima.

Takođe, kod dijabetesa, pacijent je visoko podložan infekciji, pa se mikoza (gljivica) smatra uobičajenom. Nije ga se lako riješiti, jer najčešće dijabetičari ne primjećuju znakove gljivice, što dovodi do njegove široke rasprostranjenosti.

Smjernice za njegu stopala protiv dijabetesa

Osnovni principi brige o donjim ekstremitetima kod dijabetes melitusa:

  1. Potrebno je svakodnevno pregledavati noge. Posebnu pažnju treba posvetiti području stopala, između prstiju.
  2. Noge morate prati 1-2 puta dnevno, uvijek sapunom. Nakon pranja temeljito obrišite kožu.
  3. Ako su se stvorile korne, žulj i sl., Odmah uklonite grubu kožu mahunama. Možete koristiti specijalizirane ljepila.
  4. Uvijek podmažite kožu ovlaživačima.
  5. Rezite nokte bez zaokruživanja.
  6. Ako vam stopala smrzavaju, zagrijte ih toplim čarapama.
  7. U slučaju ogrebotina, opekotina i drugih ozljeda, odmah se obratiti ljekaru.
  8. Svakodnevno pregledajte cipele i pre svakog izlaska na ulicu. Ne bi trebao imati šljunak, zavoje na tabanima i druge predmete.
  9. Čarape i čarape se moraju mijenjati dva puta dnevno.
  10. Čarape i cipele treba da budu izrađeni od prirodnih materijala: pamuka, lana, kože.
  11. Ako postoje rane, kožu je potrebno tretirati hidrogen peroksidom, otopinom Furacilina. Može se koristiti hlorheksidin ili Miramistin.
  12. Ako nanosite zavoje, moraju biti sterilni i prozračni.
  13. Suhu kožu možete riješiti proizvodima s kremom za bebe ili uljem od heljde.
  14. Ručnik za donje ekstremitete treba održavati čistim. Ne može se koristiti za druge dijelove tijela.
  15. Kupite posebne cipele koje nemaju mnogo šavova. Obično se takve cipele šive po narudžbi.
  16. Koristite ortopedske uloške sa osloncem za podupiranje, gel pločicama, korektorima, jastučićima itd.
  17. Ako postoje pukotine, hiperkeratoza i ostale nepravilnosti na petama, obucite papuče isključivo leđima. Tako će opterećenje na području pete biti minimalno.
  18. Lak za nokte nanosi se samo prozirno, tako da je moguće kontrolirati stanje nokatne ploče.
  19. Preporučljivo je nositi lagane čarape da biste lako uočili mjesto moguće ozljede.

Kada kupujete cipele, ponesite sa sobom kartonske uloške, koje ćete sami napraviti obrisom noge. Ako izgubite osjetljivost, ne možete sa sigurnošću utvrditi da li vas obuća drobi ili ne. Ali istovremeno, imajte na umu da se prilikom hodanja svojstvo povećava u veličini (produžuje i širi). Stoga bi uložak trebao biti barem 1 cm duži i širi.

O pravilima za njegu stopala kod dijabetesa možete saznati iz riječi endokrinologa-podijatra Grigorijajeva Alekseja Aleksandroviča iz videa:

Šta se nikada ne može učiniti:

  1. Strogo je zabranjeno koristiti proizvode na bazi alkohola, joda, sjajno zelene boje, mangana. Sve to dovodi do pretjeranog isušivanja kože što je već primijećeno kod dijabetesa.
  2. Ne možete rezati nokte zaobljenim uglovima, jer to dovodi do urastanja ploče u kožu.
  3. Ne stavljajte grijaću podlogu na noge. Zbog nedostatka osjetljivosti riskirate da se opečete.
  4. Ne izlažite noge hipotermiji.
  5. Ne nosite zatamnjene čarape, to će dovesti do pojave kornišona.
  6. Hlače, hlače i čarape ne bi trebale imati uske elastične trake. Zapamtite, krvotok je već poremećen.
  7. Ne preporučuje se hodati bosonogi čak i kod kuće, jer se zbog smanjenja osjetljivosti lako ozlijedi.
  8. Nikada ne parajte noge u pretjerano vrućoj vodi. Postupak ne treba biti dug. To će dovesti do snažnog omekšavanja kože zbog čega je ranjiva.
  9. Ne koristite neudobne ili male cipele. Ne nosite visoke pete, jer se pritisak na stopala povećava.
  10. Zabranjeno je koristiti oštre predmete - sečivo, makaze za rezanje grube kože.
  11. Nikada se ne stavljajte na boso stopalo.
  12. Naizmenično tokom dana noseći 2 papuče.
  13. Ne uklanjajte samonikle nokte.
  14. Ne možete dugo biti u čizmama i čizmama.
  15. Strogo se ne preporučuje nošenje magnetnih uložaka.
  16. Masne kreme su kontraindicirane, jer doprinose nakupljanju bakterija.
  17. Stopala u kadi mogu izdržati najviše 7-8 minuta. Stoga se u moru, rijeci, bazenu ne zadržavajte predugo.
  18. Ne možete koristiti alat "vazelin".

Dokazala ga je suvremena medicina: ako su dijabetičari strogo slijedili sva pravila i zahtjeve za njegu donjih ekstremiteta, mogu se izbjeći komplikacije.

Čak i sa manjim, ali stalnim oticanjem nogu, odmah trebate konzultirati ljekara.

Prevencija: Kako sprečiti sindrome

Za sprečavanje simptoma bolesti stopala kod dijabetesa važno je pridržavati se prevencije:

  1. Pratite higijenu i negu stopala.
  2. Riješite se loših navika. Alkoholna pića i pušenje pogoršavaju situaciju s dijabetesom, usporavaju cirkulaciju krvi.
  3. Za njegu donjih udova koristite isključivo posebne kreme i masti koje može preporučiti pohađajući endokrinolog.
  4. Za pranje nogu koristite profilaktička sredstva - tople kupke s dekocijama bilja. To može biti kamilica, neven, kopriva i još mnogo toga.
  5. Nikada ni sami ne koristite tradicionalne recepte. Uvek se posavetujte sa lekarom. Uostalom, dijabetes u svakog pacijenta prolazi pojedinačno. Ogromnu ulogu igraju karakteristike određenog organizma.
  6. Uradite masažu stopala i stopala. Obratite posebnu pažnju na prste.
  7. Kao jednostavna vježba, možete savijati i odvijati stopalo 4-5 minuta tri puta dnevno.
  8. Šetajte više.
  9. Uživajte u laganom sportu ili plesu.
  10. Provedite više vremena na svježem zraku, tako da je tijelo zasićeno kiseonikom.
  11. Jedite dobro tako da korisne materije prodiru u kapilare nogu.

Iz videa ćete naučiti kako pravilno obraditi ploče nokta kod dijabetesa - medicinski profesionalni pedikura:

Terapeutska gimnastika

Terapijska gimnastika za noge sa dijabetesom ubrzaće cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, poboljšati limfni protok, smanjiti pritisak na stopala i spriječiti deformaciju. Prije početka nastave morate ukloniti cipele i položiti prostirku. Glavne vježbe koje se izvode 10 puta svaka:

  1. Sjednite na ivicu stolice, ali ne naslanjajte se na naslon. Pritisnite nožne prste, ispravite leđa. Polako podignite čarape, ali tako da peta ostane na podu. Spustite čarape i podignite pete sada.
  2. IP je isti. Odmorite pete na podu i podignite čarape.Polako raširite čarape u različitim smjerovima i stavite ih u tom položaju na pod. Zatim se ponovo povežite.
  3. Podignite lijevu nogu paralelno sa sjedištem stolice, dok nožni prst povlačite prema naprijed. Spustite ga na pod i povucite prema sebi. Vratite se na početni položaj. Učinite isto s desnim udovima.
  4. Ispružite jednu nogu ispred sebe tako da čarapa ostane na podu. Podignite ga i istovremeno povucite čarapu prema sebi. Spustite petu na pod, vratite se na IP. Sada uradite iste manipulacije s drugom nogom, a zatim istovremeno i s obje.
  5. Povucite dvije noge naprijed i zakačite u tom položaju nekoliko sekundi. Savijte i ispravite gležanj.
  6. S jednom nogom ispravljenom ispred sebe, napravite kružne pokrete u različitim smjerovima, ali samo nogom. Obavezno opišite u zraku skup brojeva od 0 do 10. Ako želite, možete učiniti i više.
  7. Podignite pete, čarape stavite na pod. Odmaknite pete i spustite ih u prvobitni položaj. Kliznite zajedno na pod.
  8. Za ovu vježbu noge bi trebale biti samo bose. Uzmi novinu, od nje stvori kuglu. Sada prstima pokušajte odvojiti listove i potom ih iščupati na manje komade. Uzmite još jedan list novina i ravnomjerno ga raširite. Skupite izrezane komade nožnim prstima i stavite ih na list novina. Sada morate uviti novu loptu iz ove mase sa donjim ekstremitetima. Pokrenite dovoljno 1 put.

Vježba Ratshaw

Ova vježba se koristi za ubrzavanje cirkulacije krvi u kapilarima i venama. Možete ga izvesti na tvrdoj ili relativno mekoj površini (pod, krevet, kauč). Lezite na leđa i podignite noge pod pravim uglom. Navucite čarape i noge. Da biste olakšali zadatak, ruke možete omotati oko koljena. Radite kružne pokrete u nogama. U ovom slučaju jedan okret se mora obaviti u tačno 2 sekunde. Vježba traje 2-3 minute.

Sada sjedite na ivici visoke stolice ili kreveta tako da vam donji udovi vise. Opustite se 2 minuta, a zatim ponovite prethodnu vježbu nekoliko puta.

Na kraju takvog punjenja, potrebno je da 5 minuta hodate po sobi. Dozvoljeno je raditi vježbu nekoliko puta dnevno.

Ako osjetite bol tokom bilo koje vježbe, preporučuje se prekinuti gimnastiku ili smanjiti intenzitet izvođenja. Obavezno se obratite svom ljekaru i posavjetujte se. Liječnik će vam pomoći odabrati pojedinačni program treninga koji ne šteti.

Pravilnom njegom stopala za dijabetes melitus, poštivanjem preporuka liječnika i vježbama terapijskih vježbi možete spriječiti pojavu neugodnih patologija ili ih ublažiti ako već postoje. Glavna stvar je dosljednost u ispunjavanju zahtjeva i pravilnost nastave.

Pogledajte video: SZ91-Depilacija secernom pastom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar