Mogu li piti kefir s dijabetesom tipa 2: recept s cimetom

Svaka proizvodnja fermentiranog mlijeka važan je dio cjelovite prehrane moderne osobe. Fermentirano mlijeko pomaže u održavanju unutrašnje ravnoteže u tijelu i značajno poboljšava metabolizam, probavu i blagotvorno djeluje na imunološki sistem. Najpopularniji fermentirani mliječni proizvod naziva se kefir.

Šta znamo o kefiru?

Kefir treba shvatiti kao prirodni proizvod, koji je dobiven kao rezultat mliječne ili alkoholne fermentacije punog ili obranog mlijeka. Takozvane kefirne gljive koriste se bez odlaganja.

U našoj zemlji takav će se mliječni proizvod smatrati kefirom, koji sadrži 2,8 g proteina na svakih 100 g, a u njemu će biti više od 10 7 živih mikroorganizama, 10 4 kvasca.

Sadržaj masti u klasičnom kefiru može varirati od 0,5 do 7,2 posto. Sadržaj kefirne masti od 2,5 posto smatra se standardnim.

Ovaj mliječni proizvod je bogat:

  1. protein
  2. mliječna mast
  3. minerali
  4. laktoza
  5. vitamini
  6. enzimi.

Jedinstvenost kefira u izuzetnom odabiru probiotika.

Kakva je upotreba kefira?

Ovaj proizvod ima mnoštvo korisnih kvaliteta, na primjer:

  • ublažava gljivične procese,
  • ispravlja crevnu mikrofloru,
  • inhibira rast patogena,
  • pozitivno utiče na stanje kože, vida, procesa rasta,
  • jača kosti kao i imuni sistem,
  • snižava glukozu u krvi
  • ispravlja nisku kiselost želuca,
  • doprinosi prevenciji ateroskleroze, smanjuje koncentraciju lošeg holesterola,
  • smanjuje verovatnoću da se razviju kancerozne lezije u telu,
  • ima efekat na višak kilograma zbog regulacije metabolizma,
  • može se primeniti u kozmetologiji u celini.

Šta je važno zapamtiti prilikom upotrebe kefira?

Trenutno se mnogo raspravlja o opasnosti kefira zbog prisustva etilnog alkohola u njemu. Ako pažljivo razmotrimo ovo pitanje, ispada da njegova količina u ovom mliječnom napitku neće premašiti 0,07 posto, što je zanemarivo.

Čak i na djetetovom tijelu, takva količina ove supstance nije sposobna da ima štetne efekte.

Obratite pažnju! Što se duže skladišti kefir, to je veći sadržaj etil-alkohola.

Kefir je kontraindiciran kod gastritisa s velikom kiselošću, čira na želucu, dvanaestopalačnog creva, kao i kod pogoršanja upale gušterače.

Dijabetes i kefir

Uz dijabetes melitus bilo koje vrste, kefir je obavezno i ​​primarno piće. Pomaže pretvoriti glukozu u krvi i mliječni šećer u najjednostavnije moguće tvari, a istovremeno smanjuje koncentraciju glukoze i istovar gušterače.

Osim toga, kefir s dijabetesom drugog tipa pomoći će riješiti probleme s kožom.

Korištenje kefira započinje tek nakon prethodne konsultacije s liječnikom.

Ako je dozvoljen kefir, onda se pije ujutro na doručak i navečer prije spavanja. Takav režim proizvoda izbjeći će neke bolesti i poboljšati blagostanje kod dijabetesa tipa 2.

Kad je kefir uključen u prehranu, važno je uzeti u obzir prilikom izračuna XE (jedinice hljeba), koji su važni za dijabetes melitus tipa 2. Trebali biste znati da je 1 šalica proizvoda (250 g) jednaka 1 XE.

Heljda s kefirom

Uveče morate uzeti kefir s niskim udjelom masti i pomiješati ga sa sjeckanom heljdom najvišeg razreda. Potrebno je na svake 3 kašike heljde uliti 100 ml kefira. Dobijena smeša je ostavljena da bubri do jutra.

Za vrijeme doručka gotova se heljda jede uz čašu pročišćene ili mineralne vode bez plina. Kurs takve terapije iznosiće 10 dana, a treba je ponoviti svakih 6 mjeseci.

Ova metoda omogućava ne samo smanjenje koncentracije šećera, već i sprečavanje razvoja dijabetesa drugog tipa. Općenito, heljda za dijabetes predstavlja jedno od najkorisnijih jela u bilo kojem obliku.

Kefir jabuka

Kefir se može konzumirati sa slatkom i kiselom jabukom i cimetom. Da biste to učinili, voće sitno nasjeckajte i prelijte čašom kefira. Cimet se dodaje po vašem ukusu, na primjer, može biti pola žličice začina.

Ovaj ukusni desert imat će hipoglikemijski učinak na tijelo i možda će postati omiljeno jelo pacijenta. Važno je navesti da je takva kombinacija proizvoda kontraindicirana tokom trudnoće i dojenja, kao i onima koji pate od poremećaja krvarenja i hipertenzije.

Pogledajte video: Что будет если не есть мясо правильно? Или что будет если есть мясо не правильно? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar