Galvus Met - kompletna uputstva za upotrebu, pregledi dijabetičara i ljekara

Lijek Galvus met namijenjen je liječenju i ublažavanju simptoma dijabetes melitusa oblika neovisnog o insulinu. Savremena medicina razvila je ogroman broj različitih lijekova različitih grupa i klasa.

Koje lijekove koristiti i šta je bolje za pacijente s ovom dijagnozom da inhibiraju patologiju i neutraliziraju negativne posljedice, odlučuje dežurni liječnik koji vodi bolest pacijenta.

Moderna medicina koristi različite grupe lijekova za normalizaciju razine glukoze i održavanje metaboličkih procesa u tijelu.

Bilo koji lek treba da propiše lekar.

U tom slučaju samo-liječenje ili promjena lijeka strogo je zabranjena njegova doza jer može prouzrokovati negativne posljedice.

Kada se borite s razvijanjem patologije, treba imati na umu da uzimanje lijekova treba pratiti stalno praćenje nivoa glukoze u krvi.

Do danas je liječenje šećerne bolesti tipa 2 upotreba jedne od sljedećih grupa medicinskih sredstava:

  1. Lijekovi koji su derivati ​​sulfoniluree. Farmakološki učinak je na poticanje izlučivanja endogenog inzulina. Amonil i Diabeton su neki od lekova koji se rade na bazi sulfonilureje.
  2. Medicinski proizvodi iz grupe biguanida. Njihov učinak usmjeren je na smanjenje potrebe za lučenjem inzulina. Glavni predstavnici lijekova ove žitarice su svi pripravci s glavnim aktivnim sastojkom metformin hidrokloridom (Glucofage).
  3. Lijekovi koji su derivati ​​tiazolidinola pomažu u snižavanju šećera u krvi i blagotvorno djeluju na normalizaciju lipidnog profila. Takvi lijekovi u svom farmakološkom djelovanju slični su biguanidima.
  4. Meglitinidi doprinose povećanom oslobađanju inzulina uz povećanje glukoze u krvi. Glavna prednost takvih lijekova je što vam omogućavaju da normalizirate visoki šećer nepravilnom prehranom dijabetičara.
  5. Inhibitori alfa glukozidaze. Glavni učinak takvih lijekova usmjeren je na inhibiciju apsorpcije složenih šećera, kao rezultat toga glukoza prodire u krv u mnogo manjim količinama.
  6. Incretini.
  7. Kombinirani medicinski proizvodi, koji uključuju nekoliko glavnih komponenti iz gore navedenih skupina.

Lijek odabran za liječenje treba uzimati u dozama koje odredi liječnik.

Uz to treba uzeti u obzir i pacijentovo stanje, razinu fizičke aktivnosti, tjelesnu težinu.

Šta je hipoglikemijski lijek?

Lijek Galvus met hipoglikemijski je lijek za oralnu primjenu. Glavne aktivne komponente lijeka su dvije tvari - vildagliptin i metformin hidroklorid

Vildagliptin je predstavnik klase stimulatora otočnog aparata gušterače. Komponenta pomaže povećati osjetljivost beta ćelija na unos šećera onoliko koliko su oštećeni. Treba napomenuti da kada takvu supstancu uzima zdrava osoba, nema promjene razine šećera u krvi.

Metformin hidrohlorid predstavnik je grupe treće generacije biguanida, koja doprinosi inhibiciji glukoneogeneze. Upotreba lijekova koji se temelje na njemu potiče glikolizu što dovodi do boljeg poboljšanja glukoze u stanicama i tkivima tijela. Pored toga, dolazi do smanjenja apsorpcije glukoze od strane crevnih ćelija. Glavna prednost metformina je ta što ne izaziva nagli pad nivoa glukoze (ispod standardnih nivoa) i ne dovodi do razvoja hipoglikemije.

Osim toga, sastav Galvus met uključuje razne pomoćne tvari. Takve se tablete često propisuju pacijentima sa šećernom bolešću, jer pozitivno utječu na metabolizam lipida u tijelu, a pomažu i u smanjenju količine lošeg kolesterola (povećavaju razinu dobrog), triglicerida i lipoproteina niske gustine.

Lijek ima sljedeće indikacije za upotrebu:

  • kao monoterapijski tretman za dijabetes melitus tipa 2, a preduvjet je održavanje štedljive prehrane i umjerenih fizičkih napora,
  • zamijeniti druge aktivne sastojke Galvus Met
  • ako je liječenje neefikasno nakon uzimanja lijekova s ​​jednom aktivnom supstancom - metforminom ili vildagliptinom,
  • u složenom tretmanu insulinskom terapijom ili derivatima sulfonilureje.

Uputa za upotrebu Galvusa ispunila je da se lijek apsorbira iz lumena tankog crijeva u krv. Tako se efekat tableta opaža u roku od pola sata nakon njihove primene.

Aktivna supstanca ravnomjerno je raspoređena po tijelu, nakon čega se izlučuje zajedno s urinom i izmetom.

Hipoglikemijski lijek Galvus Met - upute za upotrebu

Galvus Met je kombinirani hipoglikemijski lijek koji smanjuje količinu glukoze u krvi.

Koristi se u liječenju dijabetesa tipa 2 za stabiliziranje stanja i obično ga tijelo dobro prihvati.

Opće informacije o lijeku

Zbog djelovanja vildagliptina (aktivne tvari) smanjuje se štetni učinak enzima peptidaza, a sinteza peptida-1 i HIP-a sličnog glukagonu samo se povećava.

Kada količina tih tvari u tijelu postane veća od normalne, Vildagliptin poboljšava aktivnost beta ćelija u odnosu na glukozu, što dovodi do povećane sinteze hormona koji snižava šećer.

Treba napomenuti da porast aktivnosti beta-ćelija u potpunosti ovisi o brzini njihovog uništavanja. Iz tog razloga, kod ljudi sa normalnim nivoom glukoze, vildagliptin nema uticaja na sintezu inzulina.

Aktivna supstanca lijeka povećava brzinu peptida-1 sličnog glukagonu i povećava osjetljivost alfa-stanica na glukozu. Kao rezultat toga, sinteza glukagona se povećava. Smanjenje njegove količine tijekom procesa jedenja dovodi do povećanja osjetljivosti perifernih stanica u odnosu na hormon koji snižava šećer.

Sastav, obrazac za puštanje

Lijek je u obliku tableta, koje su obložene. Jedna sadrži dva aktivna elementa: Vildagliptin (50 mg) i Metformin, koji se nalaze u tri doze - 500 mg, 850 mg i 1000 mg.

Pored njih, sastav lijeka sadrži takve tvari kao što su:

  • magnezijum stearinska kiselina,
  • hidroksipropil celuloza,
  • hidroksipropil metil celuloza,
  • talk u prahu
  • titanijum-dioksid
  • željezov oksid žuti ili crveni.

Tablete su upakovane u blistere od deset komada. Pakovanje sadrži tri blistera.

Farmakologija i farmakokinetika

Učinak lijeka za snižavanje šećera ostvaruje se zahvaljujući djelovanju dvije ključne komponente:

  • Vildagliptin - povećava aktivnost stanica pankreasa protiv šećera u krvi, što dovodi do povećane sinteze inzulina,
  • Metformin - smanjuje količinu glukoze u tijelu smanjenjem brzine apsorpcije ugljikohidrata, smanjuje sintezu glukoze u stanicama jetre i poboljšava iskorištenje perifernih tkiva.

Lijek se koristi da uzrokuje stalno smanjenje šećera u krvi u tijelu. Štoviše, u rijetkim slučajevima primjećuje se stvaranje hipoglikemije.

Utvrđeno je da jedenje ne utječe na brzinu i razinu apsorpcije lijeka, ali koncentracija aktivnih komponenti blago opada iako to sve ovisi o dozi lijeka.

Apsorpcija lijeka je vrlo brza. Kada uzimate lijek prije jela, može se utvrditi njegova prisutnost u krvi u roku od sat i pol. U tijelu će se lijek pretvoriti u metabolite koji se izlučuju mokraćom i izmetom.

Indikacije i kontraindikacije

Glavna indikacija za upotrebu je dijabetes tipa 2.

Postoji nekoliko situacija kada trebate koristiti ovaj alat:

  • u obliku monoterapije,
  • tokom lečenja Vildagliptinom i Metforminom koji se koriste kao punopravni lekovi,
  • upotreba lijeka u kombinaciji sa sredstvima koja snižavaju šećer u krvi, a sadrže sulfanil sečninu,
  • upotreba lijeka u kombinaciji sa inzulinom,
  • upotreba ovog lijeka kao ključnog lijeka u liječenju dijabetesa tipa 2, kada dijetalna prehrana više nije korisna.

Učinak uzimanja lijeka ocjenjivat će se stabilnim smanjenjem količine šećera u krvi.

Kada koristiti lijek ne smije:

  • netolerancija na pacijente ili visoka osjetljivost na komponente medicinskog proizvoda,
  • dijabetes tipa 1
  • prije operacije i prolaska rendgenske, radiotopske dijagnostičke metode,
  • s metaboličkim poremećajima, kada se ketoni otkriju u krvi,
  • oslabljena funkcija jetre i zastoj se počeo razvijati,
  • hronični ili akutni oblik zatajenja srca ili disajnih puteva,
  • teško trovanje alkoholom,
  • loša niskokalorična prehrana
  • trudnoća i dojenje

Prije nego što počnete uzimati tablete, morate biti sigurni da nema kontraindikacija.

Opis oblika doziranja

U ljekarničkoj mreži lijek se nudi u obliku obloženih tableta, a svaka od njih sadrži dva aktivna sastojka: 50 mg vildagliptina i 500, 850 ili 1000 mg metformina. Kao punila se koriste magnezijum stearat, hidroproza, hipromeloza, talk, titanijum dioksid, makrogol 4000 i gvožđe oksid.

Svaki blister sadrži 10 tableta. Ploče su upakovane u kutije od 3 komada, za svako pakovanje Galvus Met ima upute.

  • 50/500 mg - ovalne tablete s oštrim rubom u ljusci žuto-ružičaste nijanse. LLO je skraćenica na jednoj strani, a NVR na poleđini.
  • 50/850 mg - sličnog je oblika tableta, samo što je ljuska žuto-siva i oznaka je prikladna: SEH s jedne strane i NVR s druge.
  • 50/1000 mg - tablete koje se od prethodnog tipa razlikuju po zasićenijoj nijansi žute boje s dodatkom sive i skraćenice: NVR - na prednjoj strani i FLO - na stražnjoj strani.

Hipoglikemijski potencijal lijeka ostvaruju dvije vrste osnovnih komponenti od kojih svaka ima svoj mehanizam djelovanja. Njihove složene mogućnosti omogućavaju pouzdanu kontrolu glikemije tokom dana.

  1. Vildagliptin - inhibitor dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4) - povećava osjetljivost ćelija na inzulin, povećava njihovu proizvodnju. Taj se rezultat postiže stimulacijom gliptina vrste proizvodnje proteina vitalnih za gušteraču - peptida sličnog glukagonu tipa 1 (GLP-1) i insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP).
  2. Metformin, spoj grupe biguanidnog oblika hidroklorida, normalizira glikemijske indekse smanjujući brzinu apsorpcije ugljikohidrata u tankom crijevu, smanjujući proizvodnju glikogena u jetri i pojačavajući njegovu upotrebu u perifernim tkivima. Spoj može izazvati hipoglikemiju.

Oralnom upotrebom lijeka vildagliptin i metformin ulaze u krvotok kroz crijevnu stijenku, te dostižu terapijsku normu za 25-30 minuta i ravnomjerno se raspoređuju po organima i tkivima. Metabolizam metabolita Galvus Met nastaje u jetri. Proizvodi raspada izlučuju bubrege mokraćom. Vremenski interval prikazivanja polovine upotrijebljene norme je oko tri sata.

Uz složenu terapiju dva lijeka sa dnevnom stopom metformina od 1500-3000 mg i vildagliptina 50 mg, raspoređenih u dvije aplikacije, zabilježen je značajan pad šećera u krvi u razdoblju od jedne godine. U isto vrijeme, indeksi glikoziliranog hemoglobina smanjeni su za 0,7% u odnosu na kontrolnu skupinu, koja je primala samo metformin.

Kod dijabetičara koji su bili na složenom liječenju Galvus Metom-a, nije zabilježena značajna korekcija tjelesne težine. Tijekom 24 tjedna primjene droga, otkriven je značajan pad krvnog tlaka u hipertenzivnih bolesnika s dijabetesom tipa 2. Slučajevi hipoglikemije bilježe minimalni broj.

Kad je Galvus Meta propisan za vrijeme liječenja inzulinom (u dozi od 41 jedinice) kod dijabetičara koji su sudjelovali u studiji, nivo glikoziliranog hemoglobina je pao za 0,72%. Hipoglikemija u eksperimentalnoj podskupini i u placebo grupi nije bila različita u učestalosti slučajeva.

Paralelnom primjenom glimepirida (od 4 mg / dan) s Galvus Metom, zabilježeno je i značajno smanjenje glikoziliranog hemoglobina - za 0,76%.

Vildagliptin

Ako uzimate tablete prije jela, aktivni sastojak se brzo apsorbira, dostižući svoj maksimum nakon 105 minuta nakon uzimanja. Kada lijek upotrebljavate s hranom, brzina apsorpcije lagano se smanjuje.

Apsolutna bioraspoloživost lijeka je prilično visoka - 85%. Raspodjela metabolita između plazme i crvenih krvnih zrnaca je jednolika, on se slabo veže za protein krvi - samo 9,3%.

Glavna metoda eliminacije lijekova je biotransformacija, 69% doze u tijelu pretvara se u farmakološki neaktivan metabolit LAY151. Izlučivanje vildagliptina javlja se putem bubrega (85%) i creva (23%).

Predstavnici različitih etničkih grupa, muškaraca ili žena, različitih tjelesnih težina pokazuju približno istu farmakokinetiku lijeka.

S insuficijencijom jetre u blagom ili umjerenom obliku, bioraspoloživost vildagliptina pada na 20%, u teškom obliku povećava se za 22%.

Uz bubrežnu patologiju, blage, umjerene i teške oblike AUC-a, vildagliptin raste 1,4 do 2 puta.

Učinci vildagliptina na farmakokinetiku kod djece nisu proučavani.

U dozi od 500 mg, bioraspoloživost metformina je 50-60% ako se uzima prije jela. Sa povećanjem doziranja, indikator se proporcionalno povećava. Ako uzimate lijek paralelno s hranom, bioraspoloživost se smanjuje.

Uz jednu dozu, metabolit se praktično ne veže na proteine ​​plazme (za poređenje, preparati sulfoniluree vežu se na 90%). Uz duže korištenje, lijek postepeno prodire u crvena krvna zrnca.

Pojedine intravenske injekcije lijeka zdravim dobrovoljcima pokazale su normalno izlučivanje bubrega u istom sastavu. Nisu pronađeni metaboliti u jetri. Kod dijabetičara do 90% uzimanih lijekova izluči se bubrezima u roku od 24 sata.

Spolne razlike ne utječu na farmakokinetiku lijeka. Dijabetičari različitih etničkih grupa zabilježili su istu učinkovitost metformina.

Značajke apsorpcije, distribucije i eliminacije lijeka kod pacijenata s patologijama jetre nisu proučavane. Uz bubrežnu patologiju, poluživot se povećava. Zbog smanjenog kapaciteta bubrega, zreli pacijenti imaju slične rezultate. Nema podataka o učinku lijeka na rezultate liječenja u djece.

Ko je indiciran za lijek

Kombinacija je dizajnirana za liječenje dijabetičara sa dijabetesom tipa 2.Na osnovu Galvus Meta postoje različiti terapijski režimi.

  1. Monoterapija - za normalizaciju šećera koriste jedan lijek - Galvus Met.
  2. Odvojena upotreba aktivnih komponenti Metformina i Vildagliptina kao neovisnih lijekova.
  3. Kombinovana terapija paralelno s derivatima sulfanilureje.
  4. Trostruka šema sa dodatkom inzulina u Galvus Meta.
  5. Kao lijek prve linije koji se koristi na samom početku liječenja lijekovima, kada dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata i dozirano opterećenje mišića ne dovode do željenog rezultata.

Galvus metome tretman za trudnice i dojilje

Eksperimenti na trudnicama, kojima su primijenjene doze vildagliptina 200 puta veće od normalnih, pokazali su da lijek ne narušava razvoj embriona i nema teratogeni učinak. Upotreba Galvus Meta u dozi od 1/10 pokazala je sličan rezultat.

Učinak lijeka na ljudski plod nije dovoljno proučen, pa se trudnicama ne propisuje. Metformin prelazi u majčino mlijeko; nema podataka o prodiranju vildagliptina.

Generalno, Galvus Met se ne koristi za dojenje.

Kome je hipoglikemijsko sredstvo kontraindicirano

Patologije kod kojih metabolit nije propisan:

  • Pojedinačni imunitet, preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka,
  • Dijabetes tipa 1 - s ovom vrstom bolesti ovisnom o insulinu, potreban je inzulin,
  • Nekoliko dana pre operacije, rentgenskim i radioizotropnim pregledom, invazivnom dijagnozom,
  • Alkoholizam kao bolest ili pojedinačna alkohola,
  • Hipokalorična ishrana, kada do 1000 kcal dnevno uđe u organizam,
  • Bilo koji period trudnoće i dojenja,
  • Deca - bezbednost i efekat lekova nisu utvrđeni.

Kako primijeniti lijek

Tabletu treba progutati u cijelosti, bez žvakanja ili otapanja, te oprati s dovoljnom količinom vode na ugodnoj temperaturi. Ako tabletu uzimate s hranom, smanjuje se rizik od nuspojava.

Doze Galvus Meta ovise o stupnju kompenzacije šećera, rezultatima prethodnog liječenja analozima i trajanju bolesti. U svakom slučaju, režim lečenja je doktor.

Ako se lijek propisuje prvi put, kao dodatak nedovoljno učinkovite prehrane i fizičke aktivnosti, njegova norma bit će 50/500 mg (prvi pokazatelj je vildagliptin, drugi je metformin). Ubuduće se, s nedovoljnim terapeutskim efektom, što se utvrđuje laboratorijskim metodama, može prilagoditi doziranje.

Kada je pacijent već upoznat s lijekovima (uzimao ih je odvojeno ili u drugim kombinacijama), preporučuju jednu od opcija - 50/850 mg ili 50/1000 mg.

U zrelim godinama ili sa razvijanjem patologija bubrega obično se preporučuje minimalna doza.

Da biste procijenili rezultat liječenja Galvus Metomom, potrebno je redovito provjeravati razinu šećera (kako kod kuće, glukometrom, tako i u laboratoriji).

Nuspojave

Neželjeni efekti se ne bilježe tako često, ali potrebno je proučiti popis prije primjene dijabetičara.

  1. Gastrointestinalni trakt - dispeptični poremećaji, žgaravica, pankreatitis, metalni ukus u ustima, slaba apsorpcija vitamina B12.
  2. CNS - gubitak koordinacije, glavobolje, drhtanje ruku.
  3. Jetra i žučni kanali - hepatitis i disfunkcija jetre.
  4. Mišićno-koštani sistem - bolovi u zglobovima i mišićima.
  5. Koža - žuljevi, oteklina, suha koža.
  6. Metabolizam - laktacidoza (povećanje koncentracije mokraćne kiseline, kisela reakcija okoliša).
  7. Alergije - kožni osipi, svrbež, urtikarija, kod teških reakcija - Quinckeov angioedem (oticanje lica i genitalija) i anafilaktički šok (oštar pad krvnog pritiska, nadopunjen zastojem više organa).



Ponekad se hipoglikemija razvija s naletima hladnog znoja, drhtavih ruku. Na prve simptome trebate popiti pola čaše slatkog čaja ili soka, jesti slatkiše.

Posebna uputstva

Prilikom propisivanja lijekova dijabetičar mora sam proučiti upute. Posebna uputstva pomoći će da se izbjegnu nuspojave.

  • Galvus Met nije analog inzulina, on je prije svega važan za dijabetičare s dijabetesom ovisnim o inzulinu.
  • U liječenju lijekom obvezno je redovito nadziranje šećera u krvi (laboratorijski i pojedinačno, pomoću glukometra). Aktivne komponente metabolita uzajamno djeluju s mnogim lijekovima, a liječnika prilikom sastavljanja režima liječenja treba obavijestiti o svim lijekovima.
  • Učinak Galvus Meta na psihomotorne reakcije i stepen koncentracije pažnje nije proučavan. Kada radite sa mašinama i mehanizmima za vrijeme liječenja lijekom, osoba mora biti izuzetno oprezna.

Predoziranje

Ako se preporučena doza višestruko premaši, nastaju mialgija, hipoglikemija, dispeptični poremećaji, oticanje ekstremiteta, laktacidoza (od viška metformina). Znakovi predoziranja nestaju nakon prekida liječenja.

S takvim simptomima lijek se poništava, ispire gastrointestinalnim traktom i provodi se simptomatsko liječenje. Pomoću hemodijalize može se potpuno izlučiti samo metformin, vildagliptin se djelomično izlučuje.

Galvus Met - analozi

Ako uporedimo sastav i rezultate liječenja, onda prema aktivnim komponentama i terapijskoj efikasnosti analozi mogu biti:

    Nova Met, preporuke za skladištenje i troškove lijekova

Prema uputama, Galvus Met je prikladan za upotrebu u roku od 18 mjeseci od datuma puštanja, uz pravilno skladištenje. Lijek s istekom roka trajanja mora se odložiti. Mračno i suho mjesto, nedostupno dječjoj pažnji, pogodno je za čuvanje, s temperaturnim uvjetima do 30 ° C.

Pušta se lijek na recept. Doziranje lijeka Galvus Met određuje cijenu:

  1. 50/500 mg - prosječno 1457 rubalja,
  2. 50/850 mg - prosječno 1469 rubalja,
  3. 50/1000 mg - prosječno 1465 rubalja.

Ni jednom svakodnevnom uporabom nisu svi dijabetičari zadovoljni tim troškovima, većinom žalbe penzionera s minimalnim primanjima. Međutim, proizvodi švicarske kompanije Novartis Pharma uvijek se odlikuju besprijekornom kvalitetom, a ne spadaju u proračunski segment hipoglikemijskih sredstava.

Galvus Met - recenzije dijabetičara i ljekara

Na tematskim forumima endokrinolozi pozitivno reagiraju na rezultate liječenja Galvus Metomom. Ne preporučuje se njegovo propisivanje za onkološke probleme, jer DPP-4, enzim koji suzbija razvoj neoplazmi, inhibira Galvus Metom. Kod raka gušterače obično se propisuje insulin. Recenzije pacijenata o Galvus Meteu su miješane, a glavni predmet spora je kvaliteta cijena.

Informacije o lijeku Galvus Met kombiniranog hipoglikemijskog učinka na inzulin i glikogen u tijelu temelje se na službenim uputama, ali daju se samo u informativne svrhe i ne mogu biti smjernice za dijagnozu ili samo-lijek.

Upute za upotrebu

Tablete lijekova moraju se uzimati oralno u cjelini, a ne žvakati.

Kako bi se maksimalno isključio mogući razvoj nuspojava, bolje je uzimati lijek tokom obroka.

Liječnik postavlja potrebnu dozu za svakog pacijenta, počevši od svoje odluke o tome koliko je razina glukoze povećana, koji pacijent je prethodno bio podvrgnut liječenju i je li bio učinkovit.

Standardna doza je 1 tableta dva puta dnevno, ujutro i navečer. Ako je doza jednom dnevno, lijek trebate uzimati ujutro.

Nuspojave i predoziranje

Upotreba tableta može izazvati razvoj nuspojava lijeka, a to će utjecati na stanje sljedećih organa i sistema:

  1. Digestivni sistem - počinje povraćati, javlja se bol u trbuhu, želudačni sok se izbacuje u donje dijelove jednjaka, moguće je upala gušterače, može se pojaviti metalni ukus u ustima, vitamin B počinje se lučiti.
  2. Nervni sistem - bol, vrtoglavica, drhtanje ruku.
  3. Jetra i žučni kamen - hepatitis.
  4. Mišićno-koštani sistem - bolovi u zglobovima, ponekad i u mišićima.
  5. Metabolički procesi - povećava nivo mokraćne kiseline i kiselosti krvi.
  6. Alergija - osip na površini kože i svrbež, urtikarija. Moguće je razviti i teže znake alergijske reakcije za tijelo, što se izražava angioedemom Quinckeom ili anafilaktičkim šokom.
  7. U retkim slučajevima se manifestuju simptomi hipoglikemije, naime, drhtanje gornjih ekstremiteta, “hladni znoj”. U tom slučaju se preporučuje unos ugljenih hidrata (slatki čaj, konditorski proizvodi).

Ako su se nuspojave lijeka počele razvijati, tada je potrebno prekinuti njegovu upotrebu i potražiti savjet liječnika.

Interakcije lijekova i analozi

Ako Galvus Met upotrebljavate s nekim drugim lijekovima, moguć je razvoj patoloških stanja ili povećanje / smanjenje učinkovitosti korištenog lijeka.

Istodobnom primjenom s furosemidom povećaće se koncentracija drugog lijeka u krvi, ali količina prvog će se smanjivati.

Uzimanje Nifedipina tokom liječenja dovodi do ubrzane apsorpcije, izlučivanja putem bubrega, kao i povećanja koncentracije Metformina u krvi.

Ako se koristi s glibenklamidom, tada će koncentracija potonjeg početi opadati.

Ne preporučuje se uzimati zajedno sa Donazolom, jer ima hiperglikemijski efekat. Ako je kombinacija lijekova iz medicinskih razloga jednostavno potrebna, tada ćete morati prilagoditi dozu metformina i stalno pratiti količinu šećera u krvi.

Diuretički, kontraceptivni, glukokosteroidni lijekovi, blokatori kalcijevih kanala, fenotiazin - ako se koriste zajedno s Galvus Metom mogu uzrokovati hipoglikemiju. Korištenjem najmanje 100 mg klorpromazina zajedno s Galvus Metom dnevno, možete povećati glikemiju, kao i smanjiti proizvodnju inzulina.

Kada se tijekom liječenja primjenjuju radiopakirajuća sredstva s jodom, počinje se formirati laktična acidoza, što je olakšano zatajenjem bubrega. Ako istovremeno uzimate lijekove koji sadrže etilni alkohol, povećava se i rizik od laktične acidoze.

Galvus Met ima sljedeće analoge domaće proizvodnje: Avandamet, Glimecomb i Combogliz Prolong.

Avanta sadrži 2 aktivne tvari - Rosiglitazon i Metformin. Lijek se koristi za liječenje bolesti neovisnog o insulinu. Rosiglitazon povećava osjetljivost stanica na inzulin, a Metformin smanjuje sintezu glukoze u jetri.

Glimecomb je sastavljen od metformina i gliklazida koji vam omogućava brzo stabiliziranje nivoa šećera. Kontraindicirana je upotreba dijabetesa, kome, laktacije itd. Ovisnog o insulinu.

Comboglyz Prolong sadrži Metformin i Saksagliptin. Koristi se za borbu protiv dijabetesa tipa 2, kada više nije moguće smanjiti razinu šećera dijetom i fizičkom aktivnošću. Ne preporučuje se upotreba kod intolerancije na supstance sadržane u njemu, dijabetesa ovisnog o insulinu, djece, tijekom trudnoće, u periodu dojenja.

Mišljenja stručnjaka i pacijenata

Iz recenzija liječnika i pacijenata o Galvus Metu možemo zaključiti da je lijek efikasan u snižavanju glukoze u krvi. Nuspojave su prilično rijetke i zaustavljaju se smanjenjem doze lijeka.

Lijek pripada grupi lijekova IDPP-4, u Rusiji je registriran kao lijek za dijabetes melitus tipa 2. Učinkovit je i prilično siguran, dobro podnosi dijabetičare, ne uzrokuje debljanje. Galvus Met se smije koristiti sa smanjenjem bubrežne funkcije, što neće biti suvišno u liječenju starijih osoba.

Dobro uspostavljena droga. Pokazuje odlične rezultate u kontroli nivoa šećera.

Šećerna bolest tipa 2 otkrivena je prije deset godina. Pokušao sam uzimati mnoge lijekove, ali nisu mi mnogo poboljšali stanje. Tada je doktor savjetovao Galvusa.

Uzimala sam ga dva puta dnevno i ubrzo je razina glukoze postala normalna, ali pojavile su se i nuspojave lijeka, naime, glavobolja i osip. Doktorica je preporučila prelazak na dozu od 50 mg, to je pomoglo.

Trenutno je stanje odlično, gotovo sam zaboravio na bolest.

Maria, 35, Noginsk

Više od petnaest godina s dijabetesom. Dugo vrijeme tretman nije donio značajne rezultate dok liječnik nije preporučio kupovinu Galvus Met-a. Odličan alat, jedna doza dnevno dovoljna je za normalizaciju razine šećera. I iako je cena previsoka, neću odbiti lijek, vrlo je efikasan.

Nikolay, 61, Vorkuta

-Materijal dr Malysheva o proizvodima koji mogu biti od pomoći lijekovima za dijabetes:

Lijek se može kupiti u bilo kojoj ljekarni. Cijena se kreće od 1180-1400 rubalja., Ovisno o regiji.

Preporučeni ostali povezani članci

Postoje li vrste hipoglikemijskih uzročnika?

Do danas, farmaceutsko tržište uključuje takve lijekove, Galvus i Galvus met. Glavna razlika Galvusmeta je ta što se sastoji od dvije aktivne komponente odjednom - metformina i vildagliptina.

Proizvođač tableta je njemačka farmakološka kompanija Novartis Pharma Production GmbH. Osim toga, u ljekarnama možete pronaći slične proizvode švicarske izrade.

Lijek je dostupan isključivo u obliku tableta.

Opis lijeka u službenim uputama znači da je INN Galvus vildagliptin, a INN Galvus met je vildagliptin metformin.

Prije nego što uzmete Galvus Met, vrijedno je obratiti pažnju na postojeće doze takvog lijeka:

  • Galvus je upoznao 50 500 tableta tableta
  • Galvus je sreo 50 tableta u formulacijama tableta,
  • Galvus Met 50 tablet tableta.

Dakle, prva znamenka označava broj miligrama aktivne komponente vildagliptina, druga označava nivo metformin hidroklorida.

Ovisno o sastavu tableta i njihovoj dozi, postavlja se cijena ovog lijeka. Prosječna cijena Galvus meth 50 mg / 500 mg otprilike je tisuću i pol tisuća rubalja za trideset tableta. Osim toga, možete kupiti lijek i 60 komada po pakovanju.

Kontraindikacije u upotrebi hipoglikemijskih sredstava

Kao i svaki medicinski pripravak, i Galvus je imao niz kontraindikacija i zabrana njegove upotrebe.

Pitanje upotrebe lijeka treba odrediti samo lekar.

Zabranjeno je koristiti hipoglikemijsko sredstvo u slučajevima kada se manifestuju posebna patološka ili fiziološka stanja u tijelu.

Kontraindikacije uključuju sledeće:

  • pojedinačne karakteristike pacijenta u obliku netolerancije na jednu ili više komponenti lijeka,
  • s razvojem dijabetesa oblika ovisnog o insulinu,
  • prije i nakon hirurških intervencija, dijagnostički testovi pomoću nekih savremenih tehnika,
  • ako dođe do kršenja metaboličkih procesa u tijelu u obliku acetonemije,
  • tokom dehidracije organizma jer postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije,
  • akutno ili hronično zatajenje bubrega,
  • zarazne bolesti u teškim stupnjevima razvoja, stanje groznice,
  • zatajenje jetre
  • razne bolesti jetre, uključujući hepatitis ili cirozu,
  • zatajenje srca u akutnom ili hroničnom obliku, s pojavom infarkta miokarda,
  • ako postoje respiratorni problemi koji mogu dovesti do takvog zatajenja,
  • alkoholizam ili stanje alkohola intoksikacije tijela,
  • pridržavanje neuravnotežene prehrane ili gladovanja (broj prihvaćenih dnevnih kilokalorija manji je od hiljade),
  • djeca mlađa od osamnaest godina.

U periodu gestacije zabranjeno je koristiti takav hipoglikemijski lijek, jer nema dovoljno informacija o njegovom uticaju na razvoj bebe. Pored toga, ne biste trebali uzimati lijek za vrijeme dojenja.

Do danas nisu provedena medicinska istraživanja koja bi utvrdila rezultat - izlučuje li se aktivne tvari lijeka zajedno s majčinim mlijekom.

Neželjeni efekti i mogući štetni efekti

Nepravilna primjena hipoglikemijskog lijeka može izazvati razvoj različitih negativnih posljedica.

Pri izračunavanju doze lijeka treba uzeti u obzir mogućnost nuspojava.

Takve nuspojave počinju se pojavljivati ​​i na raznim unutrašnjim organima i tjelesnim sistemima.

Prije svega, na učinak lijeka može negativno reagirati:

  1. Gastrointestinalni trakt.
  2. Nervni sistem.
  3. Jetra.

Negativne reakcije tijela kao odgovor na uzimanje lijeka mogu se pojaviti u obliku:

  • Mučnina
  • bol u trbuhu,
  • pojava gastroezofagealnog refluksa, ovo se stanje manifestuje kada dolazi do ispuštanja želudačne kiseline u donje dijelove jednjaka,
  • napuhanost i pojačana nadutost,
  • dijabetička dijareja
  • upala pankreasa u obliku akutnog pankreatitisa,
  • kršenje normalne apsorpcije B vitamina,
  • pojava metalnog ukusa u usnoj šupljini,
  • jake glavobolje ili vrtoglavice,
  • manifestacija drhtanja u gornjim udovima,
  • upalni procesi u jetri koji ometaju njeno normalno djelovanje,
  • bol u zglobovima i mišićima,
  • oticanje kože, pojava plikova na njima,
  • povećanje količine mokraćne kiseline, što može dovesti do razvoja mliječne acidoze,
  • alergijske reakcije različite težine.

Ako pacijent uzima lijek u većim dozama, može se pojaviti mučnina, povraćanje, jaki bolovi u mišićima, bolovi u tijelu ili pad razine šećera ispod prihvatljivih razina.

Ako je potrebno, liječnik može preporučiti zamjenu ovog lijeka analognim lijekovima (jeftinijim ili skupljim).

Uzimajući takav lijek, treba uzeti u obzir sljedeće faktore:

  1. Tablete je zabranjeno koristiti dok uzimate alkoholna pića.
  2. Barem jednom svakih nekoliko tjedana treba provesti dijagnostičku studiju kako bi se utvrdilo normalno djelovanje jetre i bubrega.
  3. Primjećuju se različiti učinci lijeka s lijekovima drugih grupa i klasa. Stoga lekar koji treba pohađati treba biti svjestan uzimanja bilo kakvih lijekova kako bi se izbjegla manifestacija negativnih reakcija koje proizlaze iz njihove složene primjene.
  4. Ne preporučuje se obavljanje različitih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Uz to, produljena upotreba lijeka može dovesti do metaboličkih poremećaja u živčanom sistemu. Kao rezultat toga, može se razviti anemija ili neuropatija.

Koja su ispitivanja potrošača i medicinskih radnika?

O lijeku Galvus met recenzije su svestrane. Potrošači u pravilu s negativnih strana lijeka izdvajaju previsoke troškove lijeka. Općenito, zaista, pakiranje tableta s minimalnom dozom metformina varira u području od tisuću i pol tisuća rubalja.

Treba napomenuti da većina pacijenata nema pritužbi na kvalitetu i visoku efikasnost proizvoda. Prema njihovom mišljenju lijek počinje brzo djelovati i donosi dobar rezultat. Uz to, među pozitivne strane takvih pilula nalazi se i činjenica da dijabetičari mogu priuštiti da konzumiraju neke grupe proizvoda sa liste zabranjenih.

Prema ljekarima, visoka cijena lijeka se opravdava. Štoviše, sam Metformin (u obliku tableta) nije jeftin, a potreban je značajan iznos za proizvodnju i sintezu vildaglipina.

Medicinski stručnjaci, na osnovu visoke efikasnosti lijeka, primjećuju da je omjer cijene i kvalitete u granicama normale. Uzimanje lijeka praćeno je stabilizacijom glukoze u krvi, normalizacijom viška kilograma i općim poboljšanjem pacijentovog dobrog stanja.

Hipoglikemijski lijekovi opisani su u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Galvus Met: upute za upotrebu. Kako uzeti nego zamijeniti

Tablete za dijabetes Galvus i Galvus Met: Naučite sve što vam treba. Sledi priručnik sa uputstvima napisan na jednostavnom jeziku. Naučite indikacije, kontraindikacije i doziranje.

Galvus Met je efikasan lijek za dijabetes tipa 2, koji je vrlo popularan, uprkos visokoj cijeni. Dobro snižava šećer u krvi i rijetko izaziva ozbiljne nuspojave.

Aktivni sastojci kombinovanog lijeka su vildagliptin i metformin. Galvus tablete sadrže čisti vildagliptin, bez metformina.

Pročitajte odgovore na pitanja:

  1. Yanumet ili Galvus Met: koji lijek je bolji.
  2. Kako uzimati ove tablete da ne bi došlo do proliva.
  3. Kompatibilnost Galvusa i Galvusa Met s alkoholom.
  4. Kako zamijeniti vildagliptin ako ne pomaže ili je preskup.

Galvus i Galvus Met: detaljan članak

Galvus je relativno novi lijek. Prodati se počeo prije manje od 10 godina. Nema jeftine domaće zamjene, jer patent nije istekao.

Postoje analozi konkurentskih proizvođača - Janukovija i Yanumet, Onglisa, Vipidiya i drugi. Ali svi su ti lijekovi također zaštićeni patentima i skupi su.

Ispod je detaljno opisano kojim povoljnim tabletama možete zamijeniti vildagliptin ako si ne možete priuštiti ovaj lijek.

Galvus ili Galvus Met: što je bolje? Po čemu se razlikuju?

Galvus je čisti vildagliptin, a Galvus Met je kombinirani lijek koji sadrži vildagliptin i metformin. Najvjerovatnije, metformin snižava šećer u krvi kod dijabetičara mnogo više od vildagliptina.

Stoga morate uzimati Galvus Met, osim ako pacijent nema ozbiljne kontraindikacije za imenovanje metformina. U ranim danima lečenja može se javiti proliv, mučnina, natečenost i drugi probavni poremećaji. Ali vrijedi čekati i čekati dok oni prođu.

Postignuti rezultat liječenja nadoknađuje vam neugodnosti.

Yanumet ili Galvus Met: koji lijek je bolji?

Yanumet i Galvus Met slični su lekovi dva različita proizvođača koji se međusobno natječu. Imaju gotovo istu cijenu. Pakovanje lijeka Yanumet je skuplje, ali sadrži više tableta. Nijedan od ovih lijekova nema jeftine analoge, jer su oba lijeka i dalje nova, zaštićena patentima.

Oba lijeka su prikupila dobre kritike od pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji govore ruski jezik. Nažalost, još nema informacija koje bi tačno odgovorile koji od tih lijekova snižava šećer u krvi bolje. Oboje su dobri i relativno sigurni.

Imajte na umu da je u sastavu lijeka Yanumet metformin važnija komponenta od sitagliptina.

Galvus ili metformin: što je bolje?

Proizvođač tvrdi da je vildagliptin glavni aktivni sastojak Galvus Met tableta. A metformin je samo pomoćna komponenta.

Ipak, dr. Bernstein kaže da metformin snižava šećer u krvi mnogo više od vildagliptina. Galvus Met ima najbolje ocjene pacijenata među svim novim lijekovima za dijabetes tipa 2.

Postoji pretpostavka da glavnu ulogu u ovom uspjehu igra stari dobri metformin, a ne novi patentirani vildagliptin.

Skupi Galvus Met malo bolje pomaže od visokog šećera u krvi od jeftinih čistih metforminskih tableta.

No, malo poboljšava rezultate liječenja dijabetesa i košta nekoliko puta više nego Siofor ili Glucofage. Ako finansijske mogućnosti to dopuštaju, uzmite vildagliptin + metformin.

U slučaju nedostatka novca, možete preći na čisti metformin. Njegov najbolji lijek je izvorni uvezeni lijek, Glucofage.

Popularni su i Siofor tableti. Možda djeluju nešto slabije od Glucofage-a, ali i dobro. Oba ova lijeka su nekoliko puta jeftinija od Galvus Met-a. Možete naći čak i jeftinije tablete metformina proizvedene u Rusiji i zemljama ZND, ali bolje je ne koristiti ih.

Ostavite Svoj Komentar