Insulin Levemir: svojstva i pravila upotrebe

Levemir inzulin je inzulin dugog djelovanja koji traje 17 sati, pa se obično daje 2 r / d. Kada se koristi u dozama većim od 0,4 jedinice po kg tjelesne težine, Levemir može trajati duže (do 24 sata).
Prema tome, ako odaberete zamjenu za Levemir, onda vam je potreban produženi inzulin ili prosječno trajanje djelovanja.

Tujeo je inzulin koji djeluje 24 sata, uz Levemire optimalnije je prebacivanje na njega. Glavno što treba zapamtiti: zbog dužeg djelovanja (i zbog individualnih karakteristika osjetljivosti na različite inzuline), prilikom prelaska na novi inzulin (posebno Tujeo), potrebno je smanjiti dnevnu dozu inzulina (obično se doza smanjuje za 30%, a potom doza odabrano nivoom šećera u krvi).

Biosulin N je inzulin srednjeg djelovanja, može se prebaciti na Levemir bez prilagođavanja doze, ali Biosulin može dati lošiju kontrolu šećera (što će zahtijevati povećanje doze inzulina) od Levemira i Tujea, pa bih se opredijelio za Tujeo.

Idealna opcija je, naravno, kod kuće napraviti opskrbu vlastitim tipom inzulina (posebno jer imate jako dobar inzulin, Levemir je jedna od najboljih inzulina na tržištu) kako se ne bi prebacili na nove insuline, jer je to praćeno prilagođavanjem doze, a nije uvijek prikladno i ugodno za tijelo.

Indikacije i kontraindikacije

Insulin Levemir Flekspen koristi se za zaustavljanje simptoma dijabetesa, održavanje normalnog šećera u krvi i poboljšanje rada organizma. Indiciran je za bolest tipa 1. Za pacijente s ovom dijagnozom primjena inzulinske nadomjesne terapije je jedini način za održavanje zdravlja i života.

Upotreba inzulina također je indicirana osobama sa šećernom bolešću tipa 2 - u prisustvu komplikacija ili u slučaju oštrog pogoršanja dobrobiti. Lijek se koristi kao zamjenska terapija u trudnoći ili operaciji.

Levemir omogućava postepeni unos inzulina u organizam, što normalizira razinu šećera, regulira metaboličke procese, ubrzava transport glukoze do stanica i potiče proizvodnju glikogena.

Inzulin dugog djelovanja ima niz kontraindikacija. Levemir je zabranjen dijabetičarima sa preosjetljivošću na detemir ili druge komponente koje čine lijek. Nije propisan djeci mlađoj od 6 godina, jer nisu provedena potrebna ispitivanja, a nema podataka o njegovom utjecaju na bebe.

Počnite uzimati Levemir samo mora propisati liječnik i pod njegovim nadzorom. To će vam omogućiti da pratite reakciju tijela i pravovremeno identificirate patološke promjene.

Lijek propisuje lekar koji se nalazi na lečenju ako je naznačeno. Specijalist odabire dozu lijeka, uzimajući u obzir stepen hiperglikemije, težinu, fizičku aktivnost, prirodu prehrane i druge karakteristike života pacijenta. Za svakog pacijenta, izračunavanje doze vrši se pojedinačno.

Levemir Flekspen je inzulin koji dugo djeluje, pa se koristi jednom do dva puta dnevno. Doziranje lijeka je 0,2-0,4 jedinice po kilogramu tjelesne težine. Kod šećerne bolesti tipa 2, doza je 0,1–0,2 U / kg, jer se oralni lekovi takođe koriste za snižavanje šećera u krvi.

U nekim su slučajevima potrebne prilagodbe doze inzulina i pažljiviji nadzor razine šećera u krvi. To se uglavnom odnosi na starije pacijente, kao i na ljude koji pate od zatajenja jetre ili bubrega. Prilagođavanje doze potrebno je u prisustvu hroničnih bolesti, promjene uobičajene prehrane, povećane fizičke aktivnosti ili uzimanja određenih skupina lijekova.

Upute za upotrebu

Pravila za upotrebu inzulina dugog djelovanja utvrđuje lekar koji upozorava na moguće posljedice kršenja doze ili nepravilne primjene lijeka.

Levemir inzulin ubrizgava se supkutano u prednji trbušni zid, bedra ili ramena. Preporučuje se mijenjati područje primjene pri svakoj injekciji.

Za ubrizgavanje inzulina odaberite potreban broj jedinica (doza), prstima stisnite nabor kože i umetnite iglu u nju. Kliknite na gumb "Start" i pričekajte nekoliko sekundi. Izvadite iglu i zatvorite poklopac poklopcem.

Lijek se obično koristi jednom dnevno. Ako postoje potrebe za dva postupka, tada se druga doza daje tijekom večere ili prije odlaska u krevet. Vremenski interval između injekcija treba biti najmanje 12 sati.

Maksimalni učinak lijeka postiže se 3-4 sata nakon njegove primjene i traje do 14 sati. Levemir Flekspen ne dovodi do oštrog povećanja inzulina, pa je rizik od hipoglikemije niži nego kod drugih lijekova.

Nuspojave

Nuspojave lijeka Levemir nastaju zbog farmakoloških svojstava inzulina i neusklađenosti s preporučenim dozama. Najčešća pojava je hipoglikemija, oštar i značajan pad šećera u krvi. Patološko stanje nastaje kao rezultat prekoračenja preporučene doze lijeka, kada je doza inzulina veća od potrebe tijela za hormonom.

Sledeći simptomi su karakteristični za hipoglikemiju:

  • slabost, umor i povećana anksioznost,
  • blijeda koža i pojava hladnog znoja,
  • tremor udova,
  • povećana nervoza
  • snažan osjećaj gladi
  • glavobolja, smanjen vid, oslabljena koncentracija i orijentacija u prostoru,
  • palpitacije srca.

U nedostatku pravovremene pomoći, može se razviti hipoglikemijska koma, koja ponekad dovodi do smrti ili nepovratnih promjena u tijelu (oslabljena funkcija mozga ili centralnog nervnog sistema).

Često se alergijska reakcija javlja na mjestu ubrizgavanja inzulina. To se očituje crvenilom i oticanjem kože, svrabom, razvojem upale i pojavom modrica. U pravilu takva reakcija nestane sama od sebe za nekoliko dana, ali prije nestanka pacijentu uzrokuju bol i nelagodu. Ako se na jednom području primijeni nekoliko injekcija, moguć je razvoj lipodistrofije.

U nekim slučajevima primjena inzulina Levemir uzrokuje promjene u imunološkom sistemu. To može uzrokovati osip, osip i druge alergijske reakcije. Ponekad se opaža angioedem, prekomjerno znojenje, dispeptični poremećaji, snižavanje krvnog pritiska, povećani rad srca.

Predoziranje

Zapremina lijeka, koja može izazvati predoziranje inzulinom Levemir, nije pouzdano utvrđena. Za svakog pacijenta pokazatelji mogu biti različiti, ali posljedice su iste - razvoj hipoglikemije.

Dijabetičar je sposoban sam zaustaviti blagi stupanj smanjenja šećera. Pacijentu se preporučuje jesti bilo koji proizvod koji sadrži brze ugljikohidrate. Da bi pravovremeno poduzeli odgovarajuće mjere, dijabetičar uvijek mora imati pri ruci kolačiće, slatkiše ili voćni slatki sok.

Teški oblik hipoglikemije zahtijeva kvalificiranu medicinsku pomoć. Pacijentu se ubrizgava ili ubrizgava otopina glukoze. Posle povratka u svest, potrebno je jesti hranu koja sadrži visoku ugljikohidraturu da se spreči ponovni napad.

Posebna opasnost predstavlja hipoglikemijsku komu, koja se razvija u nedostatku kvalificirane i pravovremene pomoći. Ovo stanje prijeti zdravlju i životu pacijenta.

Levemir tokom trudnoće

Žene s dijagnozom dijabetesa trebaju pažljivo praćenje od strane liječnika u fazi planiranja, začeća i gestacije. U prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom opada, a kasnije se povećava. Za vrijeme dojenja terapija lijekovima se provodi prije začeća.

Levemir se koristi tokom trudnoće i dojenja. Ljekar pojedinačno odredi dozu i prilagođava ga po potrebi. Trudnicama je potrebno redovito nadzirati nivo glukoze, važno je i da se pridržavaju uputa za injekciju.

Interakcija lijekova

Pacijentima koji prelaze iz drugih lijekova srednjeg ili dugoročnog djelovanja potrebno je prilagođavanje doze Levemira i promjena vremena primjene. Tokom prijelaza potrebno je pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi i pratiti ga nekoliko dana nakon početka uzimanja novog lijeka.

Važno je uzeti u obzir da kombinacija Levemira sa antidijabetičkim lijekovima poput klofibrata, tetraciklina, piridoksina, ketokonazola, ciklofosfamida pojačava hipoglikemijska svojstva. Povećanje efikasnosti lijekova i anaboličkih steroida, antihipertenzivnih lijekova i lijekova koji sadrže alkohol. Ako je potrebno, takva je kombinacija potrebna za prilagođavanje doze lijeka.

Kontraceptivni i diuretski lekovi, antidepresivi, kortikosteroidi, diuretici, morfij, heparin, nikotin, hormoni rasta i blokatori kalcijuma mogu smanjiti hipotenzivni efekat leka.

Opće informacije

Najčešće, kupce zanima Levemir Flekspen i analozi ovog lijeka. Proizvođač farmaceutskog proizvoda nudi kupcima koji djeluju kao alternativni lijek, Levemir Penfill. "Levemir Flekspen" je nezavisna olovka koja sadrži uložak i iglu. U prodaji je Levemira Penfill koji predstavlja zamenljivi uložak koji se može umetnuti u olovku za višekratnu upotrebu. Sastav oba sredstva je isti, doza je slična, razlike u načinima upotrebe nema.

"Levemir Flekspen" je specijalizovana olovka sa ugrađenim dozatorom. Tehničke karakteristike su takve da u jednom postupku osoba primi od jedne do 60 jedinica lijeka. Moguće promjene doze u koracima od jednog. Ovaj lijek je neophodan za održavanje standardne zasićenosti krvlju inzulinom. Pomaže kontroli situacije bez vezanja uz obroke.

Šta je unutra?

Da biste razumjeli što su Levemir analozi, morate znati od čega se sastoji lijek, jer su prvi i najčešće odabrani analozi proizvodi čiji su aktivni sastojci identični.

Levemir sadrži detemir inzulin. Ovo je ljudski proizvod, rekombinantno hormonsko jedinjenje, stvoreno korištenjem genetskog koda specifičnog soja bakterija. Jedan mililitar lijeka sadrži stotinu jedinica, što odgovara 14,2 mg. Jedna jedinica lijeka slična je jednoj jedinici inzulina koja se stvara u ljudskom tijelu.

Postoji li još nešto?

Ako pogledate upute za upotrebu analoga Levemira ili samog ovog lijeka, možete saznati da proizvođači obično koriste ne samo inzulin, već i razne dodatne sastojke. Neophodne su za poboljšanje kinetičkih svojstava lijeka, dinamičkih karakteristika. Uključivanjem dodatnih sastojaka poboljšava se bioraspoloživost, perfuzija tkiva postaje bolja, a sposobnost glavne tvari da se veže za proteine ​​u plazmi smanjuje se.

Dodatni sastojci potrebni su kao pomoćni materijali. Svaka komponenta u sastavu lijeka je odgovorna za neki kvalitet. Određeni sastojci potrebni su za produljenje trajanja trajanja, drugi daju alatu važna fizička i kemijska svojstva. Prije upotrebe trebate biti sigurni da pacijent nije alergičan na bilo koji proizvod koji proizvođač koristi kao glavni ili pomoćni proizvod.

O alternativama i imenima

Kao analog Levemiru vrijedi razmotriti lijek Lantus SoloStar. Ovaj lijek se takođe pakuje u patrone. U prosjeku, jedno pakovanje ovog analoga predmetnog lijeka vrijedi hiljadu rubalja više. Uložak Lantus SoloStar ubačen je u špriceve u obliku olovke. Proizvođač ovog analoga Levemire je njemačka kompanija Sanofi.

Relativno rijetko u prodaji možete vidjeti lijek "Lantus". To je tekućina za ubrizgavanje koja sadrži insulin glargin. Lijek se pakuje u patrone - u jednom pakovanju je pet komada. Zapremina - 3 ml. Jedan mililitar sadrži 100 jedinica inzulina. U prosjeku, cijena ambalaže premašuje cijenu smatrane „Levemire“ za hiljadu rubalja.

Prije toga, ljekarne su nudile lijek "Ultratard XM." Danas je ili nije na prodaju ili je izuzetno teško pronaći. Lijek je bio u obliku praška za pripremu injektirane tečnosti. Ovaj analog Levemira proizvela je ista danska kompanija Novo Nordisk. Jedan mililitar sadržavao je 400 IU, a zapremina bočice je bila 10 ml.

Šta drugo uzeti u obzir?

Ako trebate odabrati analog inzulina Levemir, trebate se obratiti liječniku. U ljekarnama postoji nekoliko lijekova za osobe koje pate od dijabetičkih bolesti, ali nisu svi primjenjivi u određenom slučaju. U prosjeku se cijena predmetnog lijeka u modernim ljekarnama kreće oko 2,5 hiljada rubalja, ali postoje mjesta na kojima možete kupiti jeftinije lijekove, postoje apoteke s višim cijenama. Prilikom odabira analoga ne treba računati na mogućnost zamjene lijeka s vrlo jeftinim sredstvom. Iako ljekarne imaju nekoliko analoga, njihova cijena uglavnom odgovara predmetnom lijeku ili ga znatno premašuje.

Pored prethodno navedenih, sljedeći lijekovi se mogu smatrati analogima inzulina Levemir:

  • Aylar.
  • Tresiba Flextach.
  • Nevorapid Flekspen.
  • Novomix Flekspen.
  • "Monodar ultralon."

U nekim slučajevima liječnik može savjetovati da obratite pažnju na lijek "Tozheo SoloStar". Neprihvatljiva je samo zamjena lijekova alternativom. To može izazvati neželjene reakcije, čija je snaga i karakteristike nepredvidive.

Levemir. Farmakokinetika

Sve značajke djelotvornosti i učinkovitosti alata nalaze se u priloženoj dokumentaciji. Treba to uzeti u obzir tako da postaje jasno na koji se način razlikuje od pozadine Levemirovih analoga. Sastav ovog alata, kao što je gore navedeno, prilično je kompliciran, a glavni sastojak je insulin detemir. Analozi lijeka sadrže inzulin, ali u drugim oblicima. Detemir inzulin je analog ljudskog hormona. Ima uzak spektar djelovanja. Lijek je efikasan dugo vremena. Odloženi rezultat primjene objašnjava se asocijativnim molekularnim neovisnim djelovanjem.

Produljeno djelovanje nastaje zbog izražene samo-asocijacije molekula detemir inzulina na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin vezom sa bočnim lancem. Zahvaljujući tome, lijek Levemir, koji ima nekoliko analoga, smatra se jednim od najboljih na pozadini alternativnih, jer se usporava glavni spoj u krvi usporava. Ciljna tkiva na kraju dobivaju potrebne količine inzulina, ali to se ne događa odmah, što Levemir čini korisnijim i efikasnijim lijekom od mnogih drugih inzulinskih pripravaka. Kombinirani efekt distribucije, obrada, apsorpcija su dobri pokazatelji.

Puno ili malo

Da biste postigli maksimalan učinak, morate koristiti lijek u pravilnoj dozi.Analozi lijeka "Levemire" u ovom pitanju zahtijevaju ne manje preciznosti od predmetnih lijekova. Optimalne količine, učestalost davanja određuje lekar.

U prosjeku, dnevno, droga se koristi u količini od 0,3 PIECES-a za svaki kilogram mase s mogućim odstupanjem jedne desetine veće i manje strane. Maksimalne performanse postižu se već tri sata nakon prijema sredstava, ali u rijetkim slučajevima vrijeme čekanja je do 14 sati. Lijek se daje pacijentu jednom ili dva puta dnevno.

Kada je potreban Levemir?

Kao i analozi lijeka, "Levemir" je propisan za dijabetičku bolest. Lijek je indiciran za vrstu bolesti ovisnu o insulinu. Koristi se za liječenje osoba starijih od dvije godine. Lijek nema drugih indikacija.

Zabranjeno je propisivanje lijeka ako osoba pojedinačno ne podnosi bilo koju komponentu. Ovo se odnosi na glavne - inzulin i pomoćne sastojke. Osobama mlađim od dvije godine nije propisan Levemir, jer nema službenih podataka o efikasnosti i pouzdanosti upotrebe ove grupe pacijenata.

Isplati li se to koristiti?

Postoji relativno malo recenzija o analogama Levemire, a ljudi rijetko iznose mišljenje o samom ovom alatu. U mnogim je odgovorima posebna pažnja usmjerena na visoku cijenu lijeka. Iako liječnik može savjetovati lijek relativno velikog broja ljudi, nema svaki pacijent obiteljski proračun koji im omogućuje kupovinu takvog lijeka. Gornji analozi su takođe prilično skupi. Mnogi od njih su čak i skuplji od „Levemire“ -a, stoga je njihova dostupnost za opću populaciju manja.

Proučavajući preglede, analoge, upute za uporabu Levemira prije upotrebe, možete odlučiti želite li kupiti lijek ili ne. Većina pacijenata koji su uzimali lijek bila je zadovoljna njegovim učinkom. Dijabetička bolest je među neizlječivom, pa liječnik razvija terapiju na temelju dugog tijeka. Prema tome, ne treba očekivati ​​da će Levemir izliječiti osobu. Osobe koje su pravilno razumjele glavnu funkciju lijeka (održavanje normalnog stanja pacijentovog tijela) obično su zadovoljne primjenom lijeka.

Pravilna upotreba

I svi Levemir analozi (zamjene) opisani gore, i ovaj lijek sam zahtijeva da pacijent bude što pažljiviji u postupku davanja. Lijek se koristi 1-2 puta dnevno. Kako bi se smanjio rizik od noćne hipoglikemije, drugi dio se daje tokom posljednjeg obroka ili malo prije odlaska u krevet.

Dozu određuje ljekar. Prvo se propisuje određena količina lijeka, prati se reakcija tijela, zatim se prilagođavaju količine. Odabir prave doze iz prvog pokušaja gotovo je nemoguć. Ako je dijabetes kompliciran drugim bolestima, prilagođava se program lijekova. Strogo je zabranjeno samostalno mijenjati dozu, preskočiti dozu. Postoji opasnost od kome, retinopatije, neuropatije.

O nijansama primjene

Ponekad liječnik propisuje samo Levemir, ponekad nekoliko lijekova za kombinirano liječenje. U višekomponentnoj terapiji Levemir se obično koristi jednom dnevno. Obezbeđeno je vreme davanja leka za odabir pacijenta. Lijek morate davati svakodnevno strogo u isto vrijeme. Lijek se ubrizgava pod kožu. Ostale aplikacije mogu izazvati ozbiljne komplikacije. U venama, u mišićnom tkivu, lijek je strogo zabranjen. Lijek se koristi samo u inzulinskoj pumpi. Proizvođač pakira proizvod u posebne olovke sa iglama, dizajnirane tako da je pogodno davati lijek. Duljina igle se bira uzimajući u obzir karakteristike uporabe.

Svaka nova injekcija vrši se u novoj zoni, jer u protivnom postoji opasnost od masne degeneracije. Unos alata u jedno područje, svaki put kad se odabere nova točka. Najprikladnije je uvesti „Levemir“ u rame, stražnjicu, ispred trbušnog zida, u bedro. Možete izvršiti injekciju u blizini deltoidnog mišića.

Pažnja do detalja

Prije ubrizgavanja potrebno je provjeriti je li uložak netaknut, je li klip normalan. Vidljivi blok ne smije se protezati izvan širokog bijelog područja koda. Ako se primijete odstupanja od standardnog obrasca, potrebno je kontaktirati ljekarnu radi zamjene neupotrebljive kopije.

Čitavo razdoblje liječenja trebalo bi redovno provjeravati razinu šećera u krvi.

Neposredno prije uvođenja provjerava se rad drške. Pregledajte klip i uložak, proverite naziv proizvoda. Svaka injekcija vrši se novom iglom, u protivnom postoji rizik od infekcije. Ne možete koristiti lijek ako je istekao rok trajanja, bilo koji element je oštećen, otopina je mutna, koncentracija glukoze u krvi je ispod normalne. Nikad ne punite uložak. Preporučuje se da uvijek imate pri ruci rezervnu dozu u slučaju da se pokazalo da je upotrijebljena olovka loše kvalitete u vrijeme primjene - to će otkloniti propust.

Korak po korak uputstva

Potrebno je pažljivo koristiti lijek kako ne bi zaglibili i savili iglu. Upotreba počinje otpuštanjem igle iz ambalaže. Prikačena je za špric. Ako postoji sigurnosna kapa, ona se skida. Iznutra uklonite zaštitnu kapu i provjerite protok inzulina. Selektor set 2 jedinice. Šprica je usmjerena sa iglom prema gore i uložak za toner, tako da se zrak skuplja u jedan mjehurić, pritisnite ručicu dok se selektor ne pomakne na nulu i ne padne kap proizvoda na vrh igle. Postupak možete ponoviti ne više od šest puta. Ako nikada nije bilo moguće pripremiti lijek za primjenu, proizvod se odlaže.

Nakon kalibracije postavite potrebnu dozu pomoću selektora i ubrizgavajte lijek ispod kože. Ulazeći u iglu, pritisnite tipku za početak do kraja i držite dok se indikator doze ne pomakne na nulti položaj. Ako ne pritisnete selektor na vrijeme ili ga ne okrenete, to će uvesti prekid. Mora se paziti. Nakon završetka uvoda, pažljivo izvadite iglu držeći tipku za početak. Pomoću kapice odvijte i izvucite upotrijebljenu iglu. Zabranjeno je čuvati ručku s iglom za rane, jer proizvod može propadati i curi iz ambalaže. Špricu morate očistiti vrlo pažljivo. Pad predmeta, pogodak o njemu čini proizvod neupotrebljivim.

Posebna uputstva

Levemir Flekspen je inzulin dugog djelovanja koji ne uzrokuje povećanje tjelesne težine i manje vjerovatno izaziva razvoj hipoglikemije. Lijek omogućava kontrolu koncentracije šećera u krvi i održavanje na optimalnoj razini.

Nedovoljne količine ubrizgavanog inzulina povećavaju rizik od hiperglikemije ili ketoacidoze. Simptomi patološkog stanja razvijaju se za nekoliko dana i manifestuju se povećanom žeđom, čestim mokrenjem (naročito noću), pospanost, mučninom, vrtoglavicom, suhim ustima i smanjenim apetitom. Kod ketoacidoze dolazi do neugodnog mirisa acetona iz usta. U nedostatku odgovarajuće pomoći, rizik od smrti je visok.

Liječnik koji propisuje Levemir trebao bi obavijestiti pacijenta o mogućim posljedicama i znakovima hipo- i hiperglikemije.

Važno je zapamtiti: tokom zaraznih bolesti, potreba za inzulinom znatno se povećava, što zahtijeva prilagođavanje doze lijeka.

Strogo je zabranjeno davati lijek intravenski zbog visokog rizika od hipoglikemije. Intramuskularnom primjenom inzulin se apsorbira i počinje djelovati mnogo brže, stoga svakako razmislite o tome prije injekcije.

Pravila skladištenja

Za očuvanje farmakoloških svojstava lijeka važno je osigurati odgovarajuće uvjete čuvanja. Držite inzulin u hladnjaku na temperaturi od +2 ... +8 ⁰S. Ne stavljajte proizvod u blizinu vrućih predmeta, izvora topline (baterije, štednjaci, grijači) i ne smrzavajte.

Nakon svake upotrebe zatvorite olovku za štrcaljku i čuvajte je dalje od svetlosti na temperaturi koja ne prelazi +30 ⁰S. Ne ostavljajte insulin i špriceve van dohvata dece.

Insulin Levemir Flekspen osmišljen je da podrži život i dobrobit dijabetičara. Liječnik u svakom pojedinom slučaju odabire dozu, a također objašnjava posljedice neovisne promjene doze ili nepravilne uporabe lijeka.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lantus inzulin glargin45 rub250 UAH
Lantus SoloStar insulin glargin45 rub250 UAH
Tujeo SoloStar insulin glargin30 rub--

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje zamjene Levemir Penfill, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Inzulin 178 rub133 UAH
Actrapid 35 rub115 UAH
Actrapid nm 35 rub115 UAH
Actrapid nm penfill 469 rub115 UAH
Biosulin P 175 rub--
Insuman Rapid Human Insulin1082 rub100 UAH
Humodar p100r humani inzulin----
Humulin obični humani inzulin28 rub1133 UAH
Farmasulin --79 UAH
Gensulin P humani inzulin--104 UAH
Insugen-R (redovni) humani inzulin----
Rinsulin P humani inzulin433 rub--
Farmasulin N humani inzulin--88 UAH
Insulin Asset humani inzulin--593 UAH
Monodar inzulin (svinjski)--80 UAH
Humalog insulina lispro57 rub221 UAH
Lispro rekombinantni inzulin Lispro----
NovoRapid Flexpen olovka za inzulin Aspart28 rub249 UAH
NovoRapid Penfill inzulin aspart1601 rub1643 UAH
Epidera Insulin Glulisin--146 UAH
Apidra SoloStar Glulisin1500 rub2250 UAH
Biosulin N 200 rub--
Insuman bazni ljudski inzulin1170 rub100 UAH
Protafan 26 rub116 UAH
Humodar b100r humani inzulin----
Humulin nph humani inzulin166 rub205 UAH
Gensulin N humani inzulin--123 UAH
Insugen-N (NPH) humani inzulin----
Protafan NM humani inzulin356 rub116 UAH
Protafan NM Penfill humani inzulin857 rub590 UAH
Rinsulin NPH humani inzulin372 rub--
Farmasulin N NP humani inzulin--88 UAH
Insulin Stabil humani rekombinantni inzulin--692 UAH
Insulin-B Berlin-Chemie Insulin----
Monodar B inzulin (svinjetina)--80 UAH
Humodar k25 100r humani inzulin----
Gensulin M30 humani inzulin--123 UAH
Insugen-30/70 (Bifazik) humani inzulin----
Insuman Comb humani inzulin--119 UAH
Mikstard humani inzulin--116 UAH
Mixtard Penfill Insulin Human----
Farmasulin N 30/70 humani inzulin--101 UAH
Humulin M3 humani inzulin212 rub--
Humalog Mix insulina lispro57 rub221 UAH
Novomax Flekspen insulin aspart----
Ryzodeg Flextach inzulin aspart, insulin degludec6 699 rub2 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Uputstvo Levemir Penfill

UPUTSTVO
o upotrebi lijeka
Levemir Penfill

Obrazac za puštanje
Subkutana otopina

Sastav
1 ml sadrži:
aktivna tvar: insulin detemir - 100 komada (jedan uložak (3 ml) - 300 kom.),
pomoćni sastojci: glicerol, fenol, metakrezol, cink acetat, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid, voda za injekcije. Jedna jedinica inzulina detemir sadrži 0,142 mg intemulata bez soli. Jedna jedinica inzulina detemir (ED) odgovara jednoj jedinici humanog inzulina (ME).

Pakovanje
5 uložaka (3 ml) po pakovanju.

Farmakološko djelovanje
Levemir Penfill je hipoglikemijsko sredstvo, analog ljudskog inzulina dugog djelovanja. Lijek Levemir Penfill proizvodi se metodom rekombinantne DNK biotehnologije korištenjem soja Saccharomyces cerevisiae. To je topivi bazni analog ljudskog inzulina produljenog djelovanja, s ravnim profilom djelovanja. Profil djelovanja lijeka Levemir Penfill značajno je promjenjiviji u usporedbi s izofan-inzulinom i inzulinom glargin. Produljeno djelovanje lijeka Levemir Penfill nastaje zbog izraženog samo-povezivanja molekula intemina detemira na mjestu ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin pomoću spoja s bočnim lancem masnih kiselina. U usporedbi s izofan-inzulinom, detemir inzulin se sporije prenosi u periferna ciljna tkiva. Ovi kombinirani mehanizmi odgođene distribucije pružaju reproduktivniji profil apsorpcije i djelovanja Levemira Penfilla u odnosu na izofan-inzulin. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza, itd.). Smanjenje glukoze u krvi nastaje zbog povećanja njegovog unutarćelijskog transporta, povećanog unosa tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze, smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri itd. Za doze od 0,2 - 0,4 U / kg 50%, maksimalan učinak lijeka se javlja u rasponu od 3 -4 sata do 14 sati nakon primjene. Trajanje djelovanja je do 24 sata, ovisno o dozi, što pruža mogućnost pojedinačne i dvostruke dnevne primjene. Nakon potkožne primjene, farmakodinamički odgovor bio je proporcionalan primijenjenoj dozi (maksimalni učinak, trajanje djelovanja, opći učinak). Dugotrajna ispitivanja pokazala su nisku stopu dnevnih fluktuacija koncentracija glukoze u plazmi kod pacijenata liječenih Levemir Penfillom, za razliku od izofan-inzulina.

Indikacije
Dijabetes melitus.

Kontraindikacije
Povećana individualna osjetljivost na inzulin detemir ili neku od komponenti lijeka. Ne preporučuje se upotreba lijeka Levemir Penfill djeci mlađoj od 6 godina, jer klinička ispitivanja na djeci mlađoj od 6 godina nisu provedena.

Doziranje i primjena
Levemir Penfill namijenjen je supkutanoj primjeni. Doza i učestalost primjene lijeka Levemir Penfill u svakom se slučaju određuju pojedinačno. Liječenje lijekom Levemir Penfill u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima preporučuje se započeti jednom dnevno u dozi od 10 PIECES ili 0,1-0,2 PIECES / kg. Dozu Levemira Penfilla treba odabrati pojedinačno na osnovu vrijednosti glukoze u plazmi. Ako se Levemir Penfill koristi kao dio osnovnog režima bolusa, trebao bi biti propisan 1 ili 2 puta dnevno, ovisno o pacijentovim potrebama. Pacijenti kojima je potrebna upotreba lijeka dva puta dnevno kako bi se optimalno kontrolirala razina glikemije, mogu se primijeniti večernje doze bilo za vrijeme večere, bilo prije spavanja ili 12 sati nakon jutarnje doze. Levemir Penfill ubrizgava se potkožno u bedro, prednji trbušni zid ili rame.Mjesta ubrizgavanja treba mijenjati čak i kada se uvedu u isti prostor.
Podešavanje doze
Kao i kod ostalih insulina, i kod starijih bolesnika i u bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi potrebno je pomnije nadzirati, a dozu detemira individualno prilagoditi. Prilagođavanje doze može biti potrebno i kod poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili kod pridružene bolesti.
Prenos sa drugih inzulinskih preparata
Prelazak sa srednje delotvornih inzulina i produženog inzulina na Levemir Penfill možda zahteva prilagođavanje doze i vremena. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, preporučuje se pažljivo praćenje koncentracija glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana novog lijeka. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratko djelujućih inzulinskih pripravaka ili doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Trudnoća i dojenje
Klinička iskustva s Levemir Penfillom tijekom trudnoće i dojenja su ograničena. Ispitivanje reproduktivne funkcije kod životinja nije otkrilo razlike između inzulina detemir i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti. Općenito, potrebno je pažljivo praćenje trudnica s dijabetesom tokom cijelog razdoblja trudnoće, kao i kod planiranja trudnoće. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće obično se smanjuje, potom u drugom i trećem tromjesečju povećava. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće. Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Nuspojave
Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste lijek Levemir Penfill uglavnom ovise o dozi i razvijaju se zbog farmakološkog učinka inzulina. Hipoglikemija je obično najčešća nuspojava. Hipoglikemija nastaje ako se daje previsoka doza lijeka u odnosu na potrebe tijela za inzulinom. Iz kliničkih studija poznato je da se teška hipoglikemija koja zahtijeva intervenciju treće strane razvija kod otprilike 6% pacijenata koji primaju Levemir Penfill. Reakcije na mjestu ubrizgavanja mogu se primijetiti češće kod liječenja Levemir Penfillom nego s unošenjem ljudskog inzulina. Te reakcije uključuju crvenilo, upalu, modrice, otekline i svrbež na mjestu ubrizgavanja. Većina reakcija na mjestima ubrizgavanja su manje i privremene prirode, tj. nestaju sa kontinuiranim liječenjem nekoliko dana do nekoliko tjedana. Udio pacijenata koji primaju liječenje i za koje se očekuje da će razviti nuspojave procjenjuje se na 12%. Učestalost nuspojava za koje se obično procjenjuje da su povezana sa Levemir Penfill tokom kliničkih ispitivanja, prikazana je u nastavku.
Metabolički i prehrambeni poremećaji: česti - Hipoglikemija. Simptomi hipoglikemije obično se razvijaju iznenada. Tu spadaju „hladan znoj“, blijeda koža, pojačani umor, nervoza ili tremor, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentacija, smanjena koncentracija, pospanost, jaka glad, zamagljen vid, glavobolja, mučnina, palpitacije. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremeno ili nepovratno narušavanje moždane funkcije, čak i smrt.
Opći poremećaji i reakcije na mjestu ubrizgavanja: česti - crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja. Te su reakcije obično privremene i nestaju s nastavkom liječenja.
Rijetka - lipodistrofija. Može se razviti na mjestu ubrizgavanja kao rezultat nepoštivanja pravila promjene mjesta ubrizgavanja unutar istog područja.
Edemi se mogu pojaviti u početnoj fazi terapije inzulinom. Ovi simptomi su obično privremeni.
Poremećaji imunog sistema: rijetki - Alergijske reakcije, urtikarija, osip na koži. Takvi simptomi se mogu razviti zbog generalizirane preosjetljivosti. Ostali znakovi generalizirane preosjetljivosti mogu uključivati ​​svrbež, znojenje, probavne smetnje, angioedem, otežano disanje, palpitacije i nizak krvni tlak. Generalizirane reakcije preosjetljivosti (anafilaktičke reakcije) potencijalno su opasne po život.
Oštećenje vida: retko - oslabljena refrakcija, dijabetička retinopatija.
Poremećaji nervnog sistema: vrlo rijetki - periferna neuropatija.

Posebna uputstva
Levemir Penfill je rastvorljivi bazalni analog inzulina s ravnim i predvidljivim profilom aktivnosti s produženim učinkom.
Za razliku od drugih inzulina, intenzivna terapija levemirom penfillom ne dovodi do povećanja tjelesne težine. Niži rizik od noćne hipoglikemije u odnosu na druge insuline omogućava intenzivniju odabir doze kako bi se postigla ciljna glukoza u krvi. Levemir Penfill omogućava bolju kontrolu glikemije (na osnovu merenja glukoze u plazmi na testu) u poređenju s izofan-insulinom. Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Ovi simptomi uključuju žeđ, ubrzano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Kod šećerne bolesti tipa 1, bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija dovodi do razvoja dijabetičke ketoacidoze i može dovesti do smrti. Hipoglikemija se može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom, uz preskakanje obroka ili neplaniranu intenzivnu fizičku aktivnost. Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa. Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prelazak pacijenta na novi tip ili preparat inzulina drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, proizvođača, vrstu, vrste (životinjski, ljudski, analozi ljudskog inzulina) i / ili način njegove proizvodnje (genetski modificirani ili inzulin životinjskog porijekla), možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Pacijentima na liječenju lijekom Levemir Penfill možda će trebati promijeniti dozu u odnosu na doze prethodno korištenih inzulinskih pripravaka. Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti nakon uvođenja prve doze ili unutar prvih nekoliko sedmica ili mjeseci. Kao i kod drugih tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, svrabom, osipom, oteklinom i upalom. Promjena mjesta ubrizgavanja u istoj anatomskoj regiji može umanjiti simptome ili spriječiti razvoj reakcije. Reakcije obično nestaju u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U rijetkim slučajevima, reakcije na mjestima ubrizgavanja zahtijevaju prekid liječenja. Levemir Penfill ne treba davati intravenski, jer to može dovesti do teške hipoglikemije. Intramuskularna apsorpcija se događa brže i u većoj mjeri u usporedbi s subkutanom primjenom. Ako se Levemir Penfill pomeša sa drugim inzulinskim preparatima, profil jedne ili obe komponente će se promeniti. Miješanje Levemir Penfill-a sa brzim djelovanjem analoga inzulina, poput inzulina aspart, dovodi do profila djelovanja sa smanjenim i odloženim maksimalnim učinkom u odnosu na njihovu zasebnu primjenu. Levemir Penfill nije namenjen upotrebi na inzulinskim pumpama.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima
Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije i hiperglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije i hiperglikemije prilikom vožnje automobila i rada sa mehanizmima. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje ili obavljanja takvih poslova.

Interakcija lijekova
Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, monoamino oksidaze, ACE inhibitora, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge koji sadrže etanol. Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, štitnim hormonima koji sadrže jod, somatropinom, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, danazolom, klonidinom, blokatorima „sporih“ kalcijevih kanala, diaphin diaphin, diafin, diafin, diafin slabeći i pojačavajući djelovanje lijeka. Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom. Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i odgoditi oporavak nakon hipoglikemije. Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina. Neki lijekovi, na primjer, koji sadrže tiolne ili sulfitne skupine, kada se dodaju lijeku Levemir Penfill, mogu uzrokovati uništavanje inzulina detemir. Levemir Penfill ne treba dodati otopinama za infuziju.

Predoziranje
Specifična doza potrebna za predoziranje inzulina nije utvrđena, ali hipoglikemija se može postepeno razviti ako je za određeni pacijent uvedena previsoka doza.
Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju gutanjem namirnicama bogatim glukozom, šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje neprestano nošenje šećera, slatkiša, kolačića ili slatkog voćnog soka.
U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, potrebno je davati 0,5 do 1 mg glukagona intramuskularno ili subkutano (može ga primijeniti obučena osoba) ili intravenski otopinu dekstroze (glukoze) (može ući samo liječnik). Također je potrebno davati dekstrozu intravenski ako pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da uzima hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Uslovi skladištenja
Čuvati na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C (u hladnjaku), ali ne u blizini zamrzivača. Ne smrzavajte se.
Čuvajte u kartonskoj kutiji kako biste je zaštitili od svetlosti, van dosega dece.
Za otvorene kertridže: ne preporučuje se čuvanje u hladnjaku. Čuvajte 6 tjedana na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Datum isteka
30 meseci

Pogledajte video: How to administer insulin via pen Levemir detemir? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar