Stevia Čokolada

Donedavno sam bio potpuno nepoznat zamjenama šećera. Međutim, imao sam sreću da nađem Milfordovu kutiju u Billovom supermarketu, gdje se skromno uspavala u kutu - jedini proizvod sa željenom stevijom među čitavim stalkom fruktoznih proizvoda koji me nisu zanimali.

Moje zanimanje za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata (LCHF) dalo mi je motivaciju da se upoznam s ovim proizvodom - na kraju krajeva, između ostalih zamjena, stevija se smatra najprirodnijom i najsigurnijom čak i uz dugotrajnu upotrebu.

Štoviše, listovi stevije imaju niz korisnih svojstava. Malo je vjerojatno da su tablete Milford zadržale sve prednosti prirodnog proizvoda, ali to je jasno trebali bi biti mnogostruko bolji od šećera.

Opasnosti supstituta:

Svi znamo koliko je štetni šećer, ali njegovi supstituti nisu se činili ništa boljima - neki od njih imaju čudan ukus, drugi su prepuni nuspojava. A prevariti tijelo nekako nije dobro: postoji puno dokaza da zaslađivači potiču tijelo da izbaci dio inzulina u iščekivanju ugljikohidrata. Ili se samo okušaju pupoljci, povećavajući žudnju za "pravim" slatkim - prema uobičajenom šećeru.

(Iz vlastitog iskustva reći ću da je ovo upravo moja reakcija na fruktozu iz voća. Za sat vremena opet osjetim glad, a oštro je zbog čokoladnih kolačića).

Međutim, dovoljno lirskih digresija - povratak na Milford.

Pakovanje:

Kutija je vrlo minijaturna, lagana, prikladno ju je ponijeti sa sobom na posao / na studij, a ne zauzima prostor kod kuće u kuhinji. Na vrhu se nalazi veliko dugme, kada se pritisne odozdo pojavi se jedna sitna tableta. Prvi put sam ga skoro izgubio, pa je bolje pritisnuti pravo iznad šolje

Koliko klikova - toliko tablet, vrlo povoljno. Dizajn se ne ometa.

U pakovanju od 100 komada, prema mom mišljenju moglo bi ih biti više. Ali pretpostavljamo da je to opcija za marširanje. Ali za kućnu upotrebu, radije bih pakovao na impresivan način, odmah 600 komada, da ne bih trčao u supermarket svake dvije sedmice.

Sadržaj:

Tablete se otapaju prilično smiješno - bacajući ih u vrući čaj primijetit ćete da zvižde i pjene. U hladnoj vodi se rastvaraju jako slabo, dugo vremena i ne u potpunosti. Vruća je tekućina, proces je zabavniji!

Okus:

Za Steviju se često kaže da je ogorčen. Međutim, ne mogu reći da sam primijetio bilo izraženu gorčinu, gadan ukus itd. Naprotiv - Sviđa mi se njen ukus, čak i sa čajem (iako ja obično pijem čaj bez šećera - po mom mišljenju šećer pokvari ukus čaja). Ovdje je obrnuto: lagana, nenametljiva slatkoća, ugodan okus. A ako pijete čaj sa začinima, kako ja volim, onda je to generalno šik!

Radnja i utisci:

Nisam primijetila nikakve nuspojave, upravo suprotno - šalica slatkog čaja donijet će vitalnost i dobro raspoloženje. Redovan šećer ne samo da ubrzava inzulin, već utječe i na kardiovaskularni sustav, ubrzava rad srca - ali to se ne događa sa stevijom, osjeća se isto. Takođe ne osjećam povećan osjećaj gladi ili žudnje za čokoladama, sve je glatko i mirno. Još nisam probala slastice sa Milfordom, ali savršeno mi je odgovaralo za zaslađivanje pića. (Bacam je u čaj, jer ne volim kafu.)

Cijena:

Ovaj paket sam uzeo za oko 170-180 str. Je li skupo? Upravo sam shvatio koliko me košta posljedica konzumiranja šećera - to nije samo trošak slatkiša kao takvog, već i naknadna kupovina kreme protiv celulita, vaskularni tretman (VVD) i napokon plaćanje stomatologa. Ako je moguće odabrati sigurnije užitke, onda se oni svakako moraju isplatiti u budućnosti.

Pros:

  • Dostupnost
  • Prijatnog ukusa
  • Zamjenjuje šećer
  • Povoljno pakovanje s dozatorom
  • Tablete se brzo rastvaraju u vrućoj vodi
  • Razumna cijena
  • Nisam našao nuspojave

Protiv:

  • Malena ambalaža
  • Velika potrošnja

Rezultat:

To je pravi nalaz u dijeti s malo ugljikohidrata, kao i za one koji žele smanjiti količinu šećera koju konzumiraju.

Međutim, vrijedi zapamtiti da je stevija osobina i neće se svi svideti. Možda sam tako sretan da ga isprobam, a drugi pljuju. Ipak, želio sam isprobati prave listove stevije, kao i zamjene za šećer na bazi drugih marki - da odaberem najprikladniju opciju.

Stevia: za šta je korisna?

Stevia je višegodišnja biljka koja pripada porodici Astrov. Njegova izvorna domovina je Južna i Srednja Amerika. Danas ga raste u mnogim zemljama. Glavni dobavljači suhog ekstrakta stevije su Kina, Tajland, Paragvaj, Brazil, Urugvaj, Tajvan i Malezija. Postoji više od 150 vrsta ove biljke, koja najbolje raste na polusušnim teritorijama.

Klima Krima bila je savršena za uzgoj stevije. Krimska stevija raste u ekološki čistim dijelovima poluostrva i po svojim svojstvima nije niža od južnoameričkih.

Godine 1931, hemičari R. Lavieu i M. Bridel sintetizovali su posebne supstance iz lišća stevije - glikozide, koji lišću biljke daju izražen slatkast ukus. Zaslađivač stevija ima izraženiju slatkoću od šećera. Pomoću ovog jedinstvenog proizvoda možete kuhati mnoge ukusne dobrote. Na primjer, možda je čokolada na steviji, zdravija nego na fruktozi.

Hemijski sastav stevije

Da biste shvatili o čemu je riječ, vrijedno je znati kemijski sastav listova stevije. Dva glikozida odjednom daju slatki okus biljnog lišća: steviozid i rebaudiozid. Postepeno se nakupljaju u lišću biljke tokom rasta i daju biljku slatki ukus. Ljekovita svojstva stevije pružaju više od 50 hranjivih sastojaka. Pre svega, to su glavni vitamini i minerali: vitamin A, vitamin E, vitamin C, vitamin PP, vitamini grupe B, fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen, silicijum, mangan, kobalt, cink, gvožđe.

Takođe je korisna za tijelo tvari kvercetin i rutin, sa umjerenim antihistaminskim učinkom, beta-karotenom, esencijalnim uljima, pektinom i flavonoidima. Listovi stevije sadrže od 5 do 10% steviozida. Ova koncentracija omogućava koncentraciju slatkoće 300-400 puta jaču od koncentracije glukoze.

Steviozid, sa svoje strane, sadrži posebne tvari koje se nazivaju saponini. Daju steviji protuupalno i dekongestivno djelovanje, pomažu u normalizaciji rada želuca i metabolizma. Pomoću nje možete poboljšati stanje kože, ekstrakt stevije dio je mnogih kozmetika. Treba ih koristiti tako da kosa i nokti rastu dobro, a koža izgleda zdravo i njegovano.

Korisna svojstva stevije

Slatkiši i pića sa stevijom imaju karakterističan ukus. Za razliku od šećera, on se ne čini tako izrazito, ali traje mnogo duže. Kao prirodni zaslađivač, stevija je puno korisnija od fruktoze, sorbitola i drugih zaslađivača. Preporučuje se kod dijabetesa jer ne povećava nivo glukoze u krvi. Štoviše, smanjuje želju za slatkišima.

Za razliku od šećera i drugih zaslađivača, ekstrakt stevije ima takva korisna svojstva:

  • Veliki broj vitamina, minerala, esencijalnih ulja i drugih korisnih materija blagotvorno utiču na organizam,
  • Ne gubi svoja korisna svojstva prilikom zagrevanja,
  • Može se rastvoriti u vodi,
  • Ne sadrži glukozu, zbog čega je pogodna za dijabetes,
  • Pomaže u snižavanju šećera i holesterola u krvi,
  • Blagotvorno deluje na disajni sistem,
  • Normalizuje jetru i gušteraču,
  • Jača zidove krvnih žila
  • Pomaže u normalizaciji krvnog pritiska,
  • Ima antimikrobni efekat,
  • Pomaže u borbi protiv gljivice Candida,
  • Pomaže u jačanju ukupnog imuniteta.

Ljekovita svojstva stevije pridonose obnavljanju stanica, normalizaciji štitne žlijezde i zaštiti želučane sluznice. Stevia je prirodni nadomjestak šećera. Štoviše, kao prirodni zaslađivač smanjuje potrebu za slatkišima.

Korisna svojstva stevije čuvaju se svježe ili kao ekstrakt. Nekoliko listova stevije dodanih u čaj prodat će mu slatkast okus i učiniti piće zdravim. Još jedna korisna osobina nadomjestaka šećera poput stevije je nizak sadržaj kalorija. 100 grama proizvoda sadrži samo 18 kilokalorija.

Šteta upotrebe stevije

Da biste razumjeli što je stevija, vrijedno je razmotriti ne samo korisna svojstva, već i značajke njezine upotrebe. Čak bi i zdravi ljudi trebali steviju u prehranu postepeno. Kao i bilo koji drugi proizvod, stevija ima svoje kontraindikacije i nuspojave:

  • U rijetkim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju,
  • Snižava krvni pritisak (hipotonike treba koristiti s oprezom)
  • Kod dijabetesa treba imati na umu da stevija efikasno smanjuje šećer u krvi,
  • Ne možete kombinirati steviju s punim mlijekom (to može izazvati proljev).

Oni koji steviju koriste kao zaslađivač svakako trebaju uzeti u obzir medicinske kontraindikacije. S oprezom, vrijedi koristiti takav zaslađivač ako postoji:

  • Probavni problemi ili hronične bolesti probavnog trakta,
  • Neki hormonalni poremećaji
  • Hronične bolesti krvi
  • Hronične bolesti respiratornog sistema,
  • Sklonost alergijama.

Trudna i tokom dojenja steviju i proizvode na bazi nje treba uvoditi s oprezom. Vrijedno je zapamtiti da stevija i zaslađivač iz nje imaju karakterističan gorak okus. Ali u umjerenosti, to se ne primjećuje.

Skuvajte ekstrakt stevije kod kuće

Za pripremu ekstrakta potrebni su vam suvi listovi biljke i votka dobre kvalitete. Listovi se prelivaju staklenim posudama i prelivaju votkom. Insistirajte dan, filtrirajte. Lišće se baca. Filtrirana infuzija izlije se u čistu staklenu posudu i stavi u vodenu kupelj da se ukloni alkoholni ukus. Ne možete prokuhati! Ohlađeni juha se čuva u frižideru ne više od tri meseca.

Ekstrakt stevije se može koristiti umjesto šećera za pripremu pića ili pod visokim pritiskom. Jedna kašika infuzije dodaje se čaši vode i uzima se tri puta dnevno.

Infuzija stevije za kuhanje

Infuzija prema ovom receptu upotrebljava se kao prirodna zamjena za šećer za čaj ili kafu, kao i za pripremu slastičarskih proizvoda.

100 g suvog lišća stavite u vrećicu gaze i prelijete litrom prokuhane vode, odstojite 1 dan ili kuhajte 45-50 minuta. Infuziju prelijte u drugu posudu, pa dodajte 0,5 l vode u listove i kuhajte oko 50 minuta. Ovo će biti sekundarni ekstrakt koji miješamo sa prvim. Filtrirajte smjesu ekstrakata i koristite umjesto šećera.

Korzhiki sa stevijom

  • Brašno - 2 šolje
  • Infuzija stevije - 1 žličica.
  • Ulje - 50 g
  • Mleko - 1/2 šolje
  • Jaje - 1 kom.
  • Soda
  • Sol

Miješajte mlijeko sa infuzijom stevije, dodajte preostale sastojke i gnječite tijesto. Tijesto razvaljajte, isjecite na krugove i pecite u rerni na temperaturi 180-200 stepeni.

Značajke upotrebe za dijabetes

Milford Suss, njemački nadomjestak šećera, dostupan je u obliku tableta i tečnog oblika. Ako se tableti mogu pronaći kod mnogih proizvođača, tada sve kompanije ne proizvode tekuće zaslađivače.

Ovaj je oblik pogodan po tome što se može dodati tijekom kuhanja, ali teško je odrediti potrebnu dozu. Tablete se stavljaju u plastične posude, lako je izračunati dozu: jednim klikom se pojavi 1 tableta.

Kvalitetna sladila Milford Suss su certificirana. Proizvod je razvijen uzimajući u obzir karakteristike tijela dijabetičara. Proizvodni procesi su u skladu s evropskim pravom, rezultirajući proizvod - standardima za hranu.

Vrijednosti glukoze se ne povećavaju, dok pacijenti mogu sebi priuštiti popiti šalicu slatkog čaja ili pojesti komad ukusne pite.

Ukus proizvoda je ugodan, što je moguće identičniji običnom šećeru. 1 tableta jednaka komadu rafiniranog šećera, 1 žličica. tečni supstitut - 4 žlice. l šećer. Svako pakovanje sadrži dnevnu dozu i preporuke za upotrebu.

Pored aktivnih sastojaka, zaslađivač Milford sadrži razne vitamine. Prema recenzijama ljekara, uz redovnu upotrebu zaslađivača Milford, povećava se imunitet, smanjuje se opterećenje gušterače, probavni sistem, jetra i bubrezi normaliziraju.

Klasični Milford Suss

Milford je zaslađivač druge generacije. Dobiva se miješanjem saharina i natrijum-ciklamata. Soli ciklamske kiseline imaju ukus slatko, ali u velikim količinama imaju toksično dejstvo.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Zajedno sa saharinom koristi se za izravnavanje metalnog ukusa zadnje komponente. Saharin se ne apsorbuje u tijelu, a predoziranje povećava koncentraciju glukoze.

60-tih godina otkriveno je da upotreba zaslađivača Milford, koja sadrži ciklamat, doprinosi razvoju kanceroznih tumora, stoga je ta supstanca zabranjena u nekim zemljama. Maksimalna dnevna doza ciklamata je 11 mg na 1 kg težine, saharina 5 mg na 1 kg težine.

Omjer aktivnih sastojaka u Milfordu je različit. Treba pažljivo proučiti sastav - najbolja opcija je omjer ciklamata i saharina 10: 1. Droga nije gorka, dovoljno je slatka. Kalorični sadržaj proizvoda je 20 kcal na 100 g u obliku tableta. Glikemijski indeks je 0, ne sadrži GMO.

Važno je pratiti jasnu dozu. Dnevna norma nije veća od 29 ml tečnog nadomjestaka.

Milford Suess Aspartame

Zaslađivač sadrži aspartam i pomoćne komponente. Zaslađivač Milford aspartam je 150 puta slađi od šećera. Tijelo se brzo apsorbira, metabolizira u jetri, izlučuje bubrezima.

Proizvod je visokokaloričan (400 kcal na 100 g). Uz dužu upotrebu mogu se pojaviti glavobolje, nesanica, alergijske reakcije.

Iako zvanični izvori kažu da je komponenta bezopasna, nezavisni stručnjaci sugeriraju suprotno. Ljekari prijavljuju negativan utjecaj na funkcioniranje jetre i bubrega. Većina pregleda pacijenata za Milford Suss Aspartame takođe nije pozitivna.

Milford sa Inulinom

Iako ova vrsta sladila Milford nije apsolutno korisna, poželjnija je od prethodne opcije.

Uključuje inulin i sukralozu, sintetički zaslađivač.

Suklaroza se dobiva kloriranjem šećera, okusa poput uobičajenog rafiniranog šećera. Glad je blokiran, pomaže u održavanju težine pod kontrolom.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Inulin je prirodna supstanca koja se nalazi u mnogim biljkama. pozitivno utiče na rad gastrointestinalnog trakta, jer je prirodni prebiotik.

Milf stevija

Najpoželjniji zaslađivač. Sastav uključuje prirodni zaslađivač stevije.

Ekstrakt lišća biljke Stevia može se bez ograničenja koristiti za dijabetes. Jedina kontraindikacija za njegovu upotrebu je pojedinačna netolerancija.

Biljka je dobra za zube i neke druge zdravstvene probleme. Ne utiče na debljanje, jer je kalorični sadržaj tablete 0,1 kcal.

Stevia Milford je 15 puta slađa od rafiniranog šećera.U nekim zemljama (SAD, Kanada) ovaj se lijek smatra dodatkom prehrane, a ne zaslađivačem.

Kontraindikacije

Uprkos ogromnim prednostima, postoje neke kontraindikacije za uzimanje Milford zaslađivača:

  • dojenje
  • alergijska sklonost
  • zatajenje bubrega
  • trudnoća: prilikom interakcije s ciklomatom, bakterije gastrointestinalnog trakta formiraju teratogene metabolite koji nepovoljno utječu na razvoj ploda, mogu biti štetni,
  • istovremeno unos alkohola,
  • djeca i starost.

Tako su Milford sladići jedan od najpopularnijih, već imaju svoje obožavatelje. Iz cijele linije možete odabrati najprikladniji proizvod. Dijabetičarima postaje lakše podnijeti strogu dijetu.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Stevija je zamjena za šećer. Koristite od njega ili štete? Kako se ne slomiti tokom dijeta? Odgovor na ovo pitanje našao sam u maloj tegli sa stevijom

Cijeli život, od djetinjstva, bio sam šećer na magarcu: kolačići od đumbira bili su sakriveni od mene na najvišoj polici ormara, jer je dijatezu bilo nemoguće upotrijebiti, ali ipak sam ih našao po mirisu. Tada sam imao san - da budem zatvoren u prodavnicu slatkiša do kasno u noć, nehotice izgubite se između polica, uh, onda bih sišao, vjerujte mi! Uveče sam ležao u krevetu u slatkim snovima o tome šta bih u prvom redu znao i u kojoj količini. Godine su prolazile, kao tinejdžer i malo mi se povećavao mozak na glukozi, počeo sam se pitati: hoće li se moja strast prema slatkišima promijeniti kad postanem odrasla i neovisna, kad budem plaćena i mogu kupiti sve što želim, jer je moja majka mogla dobro kontrolirati sebe, i istovremeno, nadahnjujući me da su se zubi, figura i želudac pokvarili od slatkog. Što god bilo - izliječiti cjeloživotnu ovisnost za mene se pokazalo da jednostavno nije stvarno, i zbog toga se mali slatki zub i dalje bori u meni jer odrasla tetka, koja ponekad pokušava kontrolirati nju, još uvijek nije mogla izgubiti se u trgovini slatkišima. .

Bez obzira koliko pokušavam zaboraviti na postojanje sladoleda, vafla i čokolade, podsjećaju me na sebe sa zavidnom upornošću, vrijedi otići u trgovinu po nešto korisno i ne tako ukusno. Prije otprilike pola godine, sjedeći na sljedećoj dijeti, doživio sam tako snažno pogoršanje da sam za dvije sedmice ograničio dijetu, kupio pod u jednoj čokoladnici, koju sam jeo jako dugo, podižući kilograme koje sam tvrdoglavo bacao, a zamrzivač se napunio sladoledom do neuspjeha.

Uvidjevši da je iznenadno ograničenje štetnije za mene, planirajući drugu dijetu heljde, odlučio sam da ne napravim istu grešku i preferirao sam pribjeći lijeku koji bi me mogao zamijeniti slatkišima i odvratiti pažnju od racija u trgovini u potrazi za onim što bih mogao jesti ukusno nakon što završim dijetu.

Ovog ljeta imao sam priliku isprobati 4 džematske džemove Isomalto, ukusne, ali istovremeno s nevjerojatno niskim kalorijskim sadržajem: jagoda, trešnja, naranča i marelica, s tim džemima započelo je moje poznanstvo sa stevijom, prirodnim zaslađivačem. Procijenivši specifičnost ukusa, pomislio sam da neobičan ukus bit će manje zla, međutim, staklenka stevije moći će uljepšati svaku dijetu. Tako sam Steviju stekao od Leovita i Milforda, odlučujući da će jedan od njih biti uspješniji. I tako se ispostavilo. Danas ću govoriti o njemačkom zaslađivaču, koji je ostavio pozitivniji utisak.

Neto težina: 6.2g

Broj tableta: 100

Producent: Njemačka, "Milford"

OPIS PAKOVANJA

Milfordovo pakovanje je malo i vrlo neprimjetno, barem kad sam prvi put birao sahame na polici, vrlo dugo vremena gledao sam kroz oči u sve raspoložive kutije sa Stevijom i Milford je pronađen zadnji. Sve je upakovano jednostavno: ispod plastike na kartonu na kojoj su naznačene sve osnovne informacije o ovom proizvodu.

Staklenka krhke, nefleksibilne tanke plastike, tablete u njoj zvuče kao jako glasno zveckanje. Datum proizvodnje i datum upotrebe nanose se na gornju površinu. Gornji izbočeni dio je dugme - banka je jednostavan mehanizam, iako nisam odmah razumio i zamalo ga slomio

Dio ovog mehanizma vidljiv je s dna. Uzalud sam isprva povukla jezik, nagnula ga u jednom smjeru, a zatim u drugom smjeru - banka jednostavno nije željela davati tablete. Tako da sam se borio s njim, sve dok nisam pretpostavio da se okrećem naopačke, tačnije naopačke, slova na ambalaži sugerirala da radim nešto pogrešno

Kada pritisnete veliko dugme u otvor između jezika i mehanizma, tablet ispada. Na fotografiji ispod nalazi se tablet, ali jednostavno je nemoguće razaznati ovaj mikrokotač.

Čini se da je staklenka vrlo sitna (pogotovo u usporedbi s Leovitom), s obzirom na broj pilula sa stevijom, međutim, čak je i novo pakiranje jedva četvrtina puna.

BJU, ENERGETSKA VRIJEDNOST

Kalorije 100 g Milforda - 192 kcal

Sadržaj kalorije u 1 tableti - 0,01 kcal

Masnoća: 0,02 g na 100 g

Ugljikohidrati: 47,5 g na 100 g

SASTAV

Proizvođači vole da proizvode nazivaju "kisela krema" i natapaju se biljnim mastima, škrobom i bjelinom sa plafona, tako se dogodilo i ovog puta. Sastav ovih tableta nije jednokomponentni, iako je potpuni popis ulaznih sastojaka mali:

Laktoza, stevia glikozid, regulator kiselosti natrijum bikarbonat, regulator kiselosti natrijum citrat, separator: magnezijeve soli biljnih masnih kiselina

Budući da govorimo o sastavu, ukratko ću se osvrnuti na to koliko je korisna ili štetna svaka komponenta koja se nalazi u ovim tabletama i naravno da ću započeti s kraljicom zabave.

kalorija: 18 kcal na 100 g

Stevija - prirodni sahzam, koji se preporučuje prije svega osobama oboljelim od dijabetesa

To je višegodišnja trava koja doseže visinu od metra. Stari Indijanci plemena Guarani dodavali su medeno lišće ove biljke pićima u stara vremena, a svijet je za postojanje stevije saznao tek početkom prošlog stoljeća.

Stevia je predivna biljka koja doseže metar i visinu, a sadrži ogromnu količinu hranjivih sastojaka.

Sastav biljke uključuje veliki broj korisnih elemenata u tragovima i prirodnih vitamina. Pored slatkih komponenti, stevija je bogata materijama koje su vrlo korisne za tijelo, uključujući:

  • Esencijalna ulja
  • Tanini
  • Vitamini grupa E, B, D, C, P,
  • Gvožđe, bakar, kalijum, fosfor, kalcijum, cink,
  • Aminokiseline
  • Selen, magnezijum, silicijum, kobalt, hrom,

Uz tako bogat sastav i ekstremnu slatkoću, 100 grama stevije sadrži samo 18 kalorija. To je manje nego u kupusu ili jagodama, najviše dijetalnoj hrani poznatoj po niskom kalorijskom sadržaju.

Energetska vrijednost laktoze 15,7 kJ

Soda bikarbona je još jedan naziv sode bikarbone. Nije štetna za tijelo, ima svojstvo snižavanja kiselosti. Dnevna stopa natrijum bikarbonata, popila 1 puta, ne smije prelaziti 25 mg

No onima koji koriste steviju kako bi smanjili sadržaj kalorija u konzumiranom jelu, ovaj proizvod neće nanijeti štetu, jer ne uzrokuje skok inzulina u krvi i ne izaziva nuspojave ako se ne zloupotrijebi.

Laktoza je zastupljena isključivo u mliječnim proizvodima i, naravno, u prirodnom šećeru u mlijeku. Često se laktoza naziva i mliječnim šećerom.

Međutim, komponenta bezopasna za ljude zabrana upotreba ovog zaslađivača za osobe sa netolerancijom na laktozu.

Ovaj šećer može povećati indeks insulina (AI) u krvi, ali taj je učinak mnogo manji nego ako biste popili čašu mlijeka:

Studije su pokazale da su mlijeko, sir, fermentirani mliječni proizvodi, tj. kefir, fermentirano pečeno mlijeko, jogurt, jogurt, kiselo vrhnje i tako dalje (izuzetak sira: AI = 45) uzrokuju veći inzulinski odgovor nego samo laktoza razrijeđena u vodi.

To je soda bikarbona - smanjuje kiselost želuca, ove tablete su sadržane u toliko beznačajnoj količini da je mogući zanemariti kontraindikacije.

Aditiv E331 teško je štetan. Natrijum-citrat se često koristi kao lek za lečenje cistitisa, stabilizaciju krvi. Pomaže u smanjenju žgaravice i posljedica mamurluka.

Kao nuspojave lijekova na bazi natrijevog citrata ukazuju: povišen krvni pritisak, smanjen apetit, mučnina, bol u trbuhu, povraćanje. Ali u hrani se natrijum citrat koristi u mnogo nižim dozama nego u drogama. Osim toga, još uvijek ne postoji činjenica da je dodatak E331 oštetio zdravlje barem jedne osobe. Na osnovu toga možemo zaključiti da je dodavanje E331 (natrijum citrata) u razumnoj mjeri bezopasno za ljudsko zdravlje.

Natrijum-citrati su po pravilu deo bilo kojeg gaziranog pića, kao i pića sa ukusom vapna ili limuna. E-aditiv E331 koristi se u proizvodnji pastila, sufle, marmelade, prerađenih sireva, hrane za bebe, jogurta i mlijeka u prahu. U mliječnoj proizvodnji koristi se za proizvodnju steriliziranog i pasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda, kao i za konzervirano mlijeko, čija izrada zahtijeva dugotrajno zagrijavanje mlijeka.

Aditiv E331 nalazi se na popisu aditiva u hrani odobrenih za upotrebu u prehrambenoj industriji u Rusiji i Ukrajini.

MAGNEZIJSKI SALTI IZ MAŠINSKIH KISELINA

Magnezijeve soli masnih kiselina, E470b - emulgatori i stabilizatori.

Prehrambena industrija obično koristi magnezijumove soli masnih kiselina da bi poboljšala svojstva tečnosti u prahu. To su uglavnom prehrambeni proizvodi poput brašna različitih sorti i vrsta, šećera u prahu, praška za pecivo, suhih juha i supa, i još mnogo toga.

Aktivno korišten stabilizator hrane E470b Magnezijeve soli masnih kiselina kao razdvajajuća tvar za olakšavanje klizanja tableta u procesu prešanja.

Šteta stabilizatora hrane E470b Magnezijeve soli masnih kiselina za zdravlje ljudi do danas nisu utvrđene, stoga upotreba ovog dodatka nije zabranjena u mnogim zemljama svijeta, uključujući Rusiju. Međutim, upotreba E470b je ograničena.

DNEVNA RASPRODAJA

0,26 tableta na 1 kg ljudske težine

Tako na osnovu 60 kg težine, otprilike, izađe 15,5 tableta dnevno, ovo je puno. Dvije tablete su mi dovoljne za jednu šolju u 300 ml. Ispada da bih bez bola za sebe mogao piti 7 krigli dnevno. što ja nikad ne radim.

Proizvođač nas uvjerava u to

1 tableta Stevije Milfrd odgovara slatkom 1 komadu šećera (otprilike 4,4 g).

100 tableta odgovara slatkišima 440 gr. šećer

Prema mojim vlastitim osjećajima, ako je nešto lagalo, onda ne toliko. Dvije tablete su mi dovoljne da ugrozim okus jutarnje kafe.

Tako i za mene trošak ova tegla od 100 tableta nije tako velika. S obzirom na moje navike, imam dovoljno pakovanja za 50 šalica, a u mom slučaju radi se o mjesečnoj normi kave kada sam na dijeti i dva mjeseca u uobičajenom vremenu.

OPIS TABELA

Tablete su toliko sićušne da u početku naoko mali paket izgleda kao pravi div u odnosu na njih. U principu, to ne teži mnogo, ako ga uzmete sa sobom, ostaje samo pitanje o zauzetoj količini u torbi.

Tablete su glatke s obje strane, nemaju proizvođačevu oznaku i razdjelnu traku.

Na ukus Ni sama nisam probala tablete, samo kad se dodaju vrućim napicima, ali budući da je riječ o ukusu, trebala bih primijetiti neobičan miris stevije. Ne mogu je okarakterisati na 100%, ali postoji mala gorčina u okusu, a sam okus Stevije dugo ostaje u ustima. Nije baš ugodno, ali upravo mu Milford ukus daje njega 5. U usporedbi s Levitom ruske stevije, gotovo da i nema mirisa stevije, manji je od 4 puta. Da, naravno, to se osjeća, ali u usporedbi s Leovitom , onda preporučujem kupovinu samo Milforda!

Kad tablete padnu u vodu, počinju zviždati i pjene se, očito da je taj proces uzrokovan prisustvom citrata i sode bikarbone. Do rastvaranja dolazi za kratko vrijeme, ako kašikom miješate u čaši, pa uglavnom traje 10-15 sekundi.

Na gornjoj fotografiji sam otopio tablete u vodi i moguće je razlikovati svjetlu pozadinu samo približavanjem, ali na šalici kafe dvije se male kreme prilično primjećuju - lebdeće i rastvarajući tablete Stevia.

Oprez

Da bi bio ne samo ukusan, već i udoban, preporučujem pridržavanje dnevne doze i ne pretjerivati ​​sa Stevijom. Ne mogu reći na šta je tačno tijelo jednom reagiralo, ali na samom početku dijeta ujutro sam se osjećao loše - nije bilo slabosti niti bilo kakvih drugih simptoma, samo vrlo jaka mučnina zbog koje sam ostao kod kuće. Možda je to bila golema šalica kave koja se pila noću na prazan stomak, a možda je i na mene uticalo da sam kavi dodao čak tri tablete stevije (iako dnevna doza nije bila prekoračena), ali ne prije toga, od tada mi se ništa od toga nije dogodilo. Stoga je moj savjet da je u tom slučaju bolje igrati sigurno i koristiti steviju ne na prazan stomak, već sa ili nakon hrane.

TOTAL

Ovaj zaslađivač se svakako preporučuje. Bolje je platiti malo više, jer kada je riječ o vašem zdravlju, tada je liječenje naknadno skuplje od trenutne uštede.

Ako govorimo o ukusu, ako ga uporedim samo s običnim šećerom, tada bi mi Milford-ove tablete stevije zaradile samo 4, ali čudno je kriviti Steviju za ukus stevije i zato dajem 5, s obzirom da imam nešto za usporediti s drugim Od slatkiša koje sam probao, podesan je samo za degustaciju kako bih ga stavio u kafu svojim neprijateljima.

Ali općenito, ovi zaslađivači su mi puno pomogli, tokom tri tjedna stroge prehrane na heljdi uspio sam izgubiti nešto više od 6 kilograma. Vjerujem da su mi i u tome dosta pomogli nadomjesci šećera koji su mi pomogli da ne budem orah.

Detalje o heljdovoj dijeti možete pročitati u obliku dnevnika fotografije u MOJOM PREGLEDU.

Vitak vam struk i dobrog zdravlja, ali nadam se da ću vas vidjeti i u ostalim mojim recenzijama.

Prednosti i štete deserta

Budući da govorimo o dobrotama, trebali bismo proučiti njegova korisna i štetna svojstva.

Najkorisnija je tamna čokolada koja sadrži 70% ili više kakao zrna. U njemu je, za razliku od drugih vrsta slatkih proizvoda, najmanje šećera, raznih aditiva u hrani, boja i drugih stvari.

Ima nizak glikemijski indeks, što je vrlo važno za dijabetičare.

Dakle, koja su pozitivna svojstva slatkiša?

  1. Slatkoća se sastoji od kakao zrna, a oni zauzvrat sadrže veliki broj aromatičnih tvari nazvanih polifenoli, koji imaju izražen pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem i poboljšavaju cirkulaciju krvi u svim dijelovima tijela.
  2. Mnogo je manje kaloričan od deserta sa raznim aditivima.
  3. Bioflavonoidi su dio svima omiljene poslastice - to su tvari koje smanjuju propusnost svih žila, njihovu krhkost, što je posebno važno za pacijente sa aterosklerozom.
  4. Proizvodi probave iz deserta doprinose stvaranju lipoproteina visoke gustoće, koji su antiaterogeni, odnosno sprječavaju razvoj ateroskleroze i potenciraju izlučivanje lošeg holesterola.
  5. Važno je pravilno koristiti gorku čokoladu, jer njena stabilna upotreba u malim dozama pomaže postepenom smanjivanju visokog krvnog pritiska, što je važno za ljude koji pate od hipertenzije.
  6. Gorke dobrote sadrže ione gvožđa. Ovo svojstvo treba uzeti u obzir kod ljudi koji imaju anemiju nedostatka željeza koja proizlazi iz kroničnog dugotrajnog krvarenja ili kod vegetarijanaca, u nedostatku glavnog izvora željeza u ishrani - mesa.
  7. Tamna čokolada pomaže u smanjenju otpornosti na inzulin (ili rezistenciju), što je opaženo kod druge vrste dijabetesa. Ovaj efekat postepeno vraća osjetljivost tkiva na hormon gušterače, što je vrlo važno.
  8. Za poboljšanje moždane aktivnosti najbolje je pojesti komad tamne čokolade jer je on neizostavni izvor glukoze za mozak i zasićuje ga kiseonikom.
  9. Desert sadrži puno proteina, pa je vrlo zadovoljavajući.
  10. Pomaže u povećanju radne sposobnosti, poboljšava raspoloženje i pomaže u suočavanju sa stresom.
  11. Sastav gorke čokolade uključuje supstancu katehin, koja ima antioksidacijska svojstva, štiteći naše tijelo od procesa oksidacije slobodnih radikala.

Pored svih gore navedenih korisnih svojstava tamne čokolade donosi i dosta štete:

  • pomaže u uklanjanju tekućine iz tijela zbog glukoze, odnosno dehidrataciji,
  • Česta i prekomjerna upotreba njega dovodi do pojave tako neugodnog problema kao što je opstipacija,
  • Zbog visokog sadržaja ugljikohidrata i proteina, tamna čokolada, kao i svaka druga, može dovesti do povećanja tjelesne težine,

Za mnoge ljude prijavljeno je da su alergični na kakao.

Desert bez šećera

Okus deserta bez šećera gotovo je identičan uobičajenom, s izuzetkom prisutnosti određenih ukusa karakterističnih za različite zamjene šećera.


Kao što je spomenuto u prethodnom odlomku, preporučuje se dijabetičarima da koriste takav desert, poput slatkiša sa zaslađivačem.

Ali ako je glavni cilj izgubiti težinu, tada, nažalost, malo je vjerojatno da će se postići dobri rezultati, jer se kalorični sadržaj čokolade sa zaslađivačima ne razlikuje mnogo od kalorijskog sadržaja tradicionalnih slatkiša.

I u ovom proizvodu, kao i u svim ostalim, ima koristi i štete. Prednosti su sledeće:

  1. Čokolada bez šećera dopuštena je osobama obolelim od dijabetesa.
  2. Ima nizak glikemijski indeks, što znači da se polako apsorbuje i polako povećava nivo glukoze u krvi.
  3. Malo manje kalorična od uobičajene čokolade.

Čokolada sa zaslađivačem je štetna po tome što:

  • stvara osebujnu obmanu našeg tijela, svi organi i tkiva očekuju porast šećera u krvi, primaju nove energetske molekule, ali to se ne događa,
  • budući da sastav takve čokolade uključuje razna zaslađivača i zaslađivače, ne smijemo zaboraviti da ne djeluju uvijek pozitivno na naše tijelo i njihova prekomjerna upotreba može ispasti loše za nas.


U proizvodnji zaslađivača koriste se zaslađivači poput izomalta, maltitola, fruktoze, stevije ili steviozida.

Razne vrste dijeta čokolade bez šećera mogu se pripremiti kod kuće. Napokon, to je divan analog bilo kojeg domaćeg deserta.

Najpopularniji recepti za deserte su:

  1. Za kuhanje će vam trebati obrano mlijeko, tamna čokolada (najmanje 70 posto) i bilo koji zaslađivač. Mlijeko treba sipati u bilo koju posudu pogodnu za kuhanje, na primjer, u lonac ili posudu. Zatim se ovo mlijeko prokuha. Kad se dovede do ključanja, šipku tamne čokolade treba slomiti na sitne komadiće i samljeti u blenderu na sitne čestice. Nakon toga, ribana čokolada dodaje se kipućem mlijeku zajedno s odabranim zaslađivačem, pomiješano u posudi i lagano umutiti šlagom.
  2. Možete skuhati vrlo ukusnu i zdravu prehranu od čokolade - nezamjenjiv poslastica za one koji žele smršavjeti. Da biste to učinili, morate imati kakao prah, jedno pileće jaje, samo žumance iz njega, obrano mlijeko u prahu i zaslađivač koji volite. U posudi za kuhanje tucite mikserom ili pilećim žumancem mikserom ili mikserom dok se ne dobije homogena smjesa. Zatim se u ovu mješavinu dodaju kakao prah i zaslađivač te ponovo usitniti. Dobivena masa mora se sipati u posebne kovrčave kalupe i staviti u zamrzivač na najmanje 4 sata, ispostavilo se nevjerovatno ukusnim bombonima.

Mnoge kompanije su uključene u proizvodnju čokolade bez šećera, od kojih su najpoznatiji Arlon, Rot Front, Pobeda, Nomu.

Potonja kompanija proizvodi vruću čokoladu, ali troškovi su joj znatni - oko 250 rubalja za 100-150 grama. Dok „Pobjeda“ košta oko 120 rubalja na 100 grama proizvodnje.

Koristi i štete fruktoze opisane su u videu u ovom članku.

Pogledajte video: Recept za nutelu bez secera (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar