Kako dijagnosticirati dijabetes - dijagnostičke metode

Danas 7% svjetske populacije pati od ove vrste dijabetesa. Lideri po broju dijabetičara ostaju Indija, Kina i Sjedinjene Države. Ipak, Rusija nije otišla daleko, zauzevši četvrto mjesto (9,6 miliona) nakon ovih zemalja.

Budući da je podmukla bolest, dijabetes u početnim fazama može proći gotovo asimptomatski. S napredovanjem patologije počinju se pojavljivati ​​prvi znakovi. Međutim, obraćanje ljekaru možda nije pravovremeno, jer je dijabetes već zahvatio mnoge organe i doveo do komplikacija.

Da biste izbjegli takav rezultat, morate pažljivo nadzirati signale svog tijela. Koji su znakovi i kako se dijagnosticira dijabetes - pitanje koje brine mnoge ljude.

Šta je dijabetes?

Budući da se bolest širi dovoljno brzo, a mnogi pacijenti umiru od komplikacija, naziva se "kuga" 21. veka. Dijabetes melitus (DM) ili "slatka bolest", kako kažu, autoimuna je patologija. Trenutno postoje sorte bolesti kao što su tip 1 i tip 2, kao i gestacijski dijabetes. Svi imaju jedno zajedničko - visoku glukozu ili hiperglikemiju.

Dijabetes tipa 1 je patologija kod koje se zaustavlja proizvodnja inzulina. Kao rezultat poremećaja imunološkog sistema, počinje nepovoljno utjecati na beta stanice otočnog aparata, koje su odgovorne za proizvodnju hormona za snižavanje šećera. Kao rezultat toga, glukoza ne ulazi u periferne ćelije i postepeno se počinje akumulirati u krvi. Najčešće se bolest razvija u ranoj dobi, pa je nazivamo maloljetničkom. Od vitalne važnosti za lečenje bolesti je terapija insulinom.

Šećerna bolest tipa 2 je stanje kod kojeg proizvodnja inzulina ne prestaje, ali se osjetljivost ciljnih ćelija na hormon mijenja. Glavni razlozi razvoja T2DM-a smatraju se pretilošću i genetikom. Ako se ništa ne može učiniti oko genetske predispozicije, tada se treba boriti s viškom kilograma. Ova bolest utječe na odraslu generaciju starije od 40-45 godina. U početnim fazama razvoja patologije možete učiniti bez hipoglikemijskih lijekova, promatrajući dijetu i izvodeći fizičke vježbe. Ali s vremenom se gušterača iscrpljuje, a proizvodnja inzulina se smanjuje, što zahtijeva uporabu lijekova.

Gestacijski dijabetes javlja se kod žena u trudnoći. Razlog povećanja glukoze tijekom gestacije je posteljica. Proizvodi hormone koji suzbijaju inzulin. Kao rezultat toga, ne dolazi do odgovarajućeg smanjenja glukoze u krvi. Ova patologija gotovo uvijek prolazi nakon porođaja. Međutim, s nepravilnim liječenjem, može se pretvoriti u dijabetes tipa 2.

Trajna hiperglikemija kod šećerne bolesti dovodi do povećanog razlaganja lipida u ćelijama, promjene u sastavu elektrolita u krvi, dehidratacije, smanjenja acidobazne ravnoteže u krvi, intoksikacije ketonskim tijelima, oslobađanja glukoze mokraćom i oštećenja bjelančevina u zidovima krvnih žila.

S produljenim kršenjem metabolizma ugljikohidrata patogeni procesi javljaju se u mnogim organima osobe, na primjer, u bubrezima, jetri, srcu, očnoj jabučici i drugo.

Kada treba vidjeti ljekara?

Klinička slika dijabetesa je prilično opsežna. Kada osobu uznemire neki simptomi koji mogu biti prethodnici „slatke bolesti“, njegova identifikacija treba da bude momentalna.

Dakle, kako prepoznati dijabetes tipa 1 ili 2? Glavni znakovi bolesti su učestalo mokrenje i neutaživa žeđ. Takvi procesi se javljaju zbog stresa na bubrezima. Zahvaljujući ovom organu tijelo se oslobađa svih toksina i štetnih tvari.

Da bi uklonili višak šećera, bubrezima je potrebno puno tekućine, pa ga počinju uzimati iz tkiva. A budući da osoba koja još ne zna za svoju bolest ima visoku razinu glikemije, glukoza se mora stalno uklanjati. Takav začarani krug izaziva pojavu ova dva simptoma.

Ali postoje i drugi manje izraženi znakovi dijabetesa koje također treba riješiti:

  1. Razdražljivost, vrtoglavica i umor. Ovi simptomi su povezani sa funkcijom mozga. Kao rezultat raspada glukoze, oslobađaju se toksini - ketonska tela. Kada im se koncentracija poveća, počinju nepovoljno utjecati na rad mozga. Pored toga, usled nedostatka glukoze koja se naziva "izvorom energije", dolazi do izgladnjivanja ćelija, pa se čovjek brzo umori.
  2. Pogoršanje vidnog aparata. Budući da se kod dijabetesa događa zadebljanje vaskularnih zidova, poremećena je normalna cirkulacija krvi. Retina ima svoju vaskulaturu, a s patogenim promjenama postaje upaljena. Kao rezultat, slika pred očima postaje mutna, pojavljuju se različiti nedostaci. S progresijom procesa moguć je razvoj dijabetičke retinopatije.
  3. Peckanje i utrnulost donjih ekstremiteta. Baš kao i kod oštećenja vida, ono je povezano s cirkulacijom krvi. Budući da su noge udaljeno mjesto, oni najviše pate. Uz neblagovremeno liječenje liječnika moguće su razne komplikacije: nekroza tkiva, gangrena, dijabetičko stopalo, pa čak i smrt.
  4. Ostali simptomi su suha usta, povišen krvni pritisak, brzo mršavljenje, stalna glad, seksualni problemi, menstrualne nepravilnosti, kožni osipi i svrbež, produženo zarastanje rana i čireva.

Nakon pregleda kod doktora, pacijent koji je otkrio barem jedan od navedenih simptoma upućuje se na dijagnozu dijabetesa.

Test šećera u krvi

Da bi se brzo dijagnosticirala dijabetes, specijalist usmjerava pacijenta na kapilarni test krvi.

Da biste to učinili, koristite uređaj za mjerenje glukoze - glukometri ili test trake.

Treba napomenuti da čak i zdravi ljudi kojima WHO preporučuje da prođu studiju o koncentraciji glukoze u krvi barem jednom svakih šest mjeseci.

To se posebno odnosi na ljude koji su u riziku da razviju bolest, što uključuje:

  • prisustvo rođaka s istom bolešću
  • pretežak
  • stariji od 40 godina
  • povijest vaskularnih patologija,
  • žene koje su rodile dijete teže od 4,1 kg i tako dalje.

24 sata prije uzorkovanja krvi pacijent bi se trebao pripremiti za studiju. Ne treba se preopteretiti pretjeranim radom, kao i prejesti. Budući da se analiza najčešće vrši na prazan stomak, ne biste trebali uzimati hranu niti piće (čaj, kafa). Uz to, pacijentkinja treba zapamtiti da takvi faktori utječu na razinu glukoze: stresna stanja, trudnoća, hronične i zarazne bolesti, umor (na primjer, nakon noćnih smjena). Stoga, kad se pojavi jedan od gore navedenih faktora, pacijent će morati odložiti pregled na neko vrijeme.

Nakon isporuke biološkog materijala na prazan želudac obavljaju se laboratorijska ispitivanja. Rezultati mogu pokazati normalan sadržaj šećera ako je u rasponu od 3,5 do 5,5 mmol / L, stanje prije dijabetesa je 5,6 do 6,1 mmol / L, a dijabetes je veći od 6,1 mmol / l Treba napomenuti da se ponekad studija izvodi nakon jela. Tada vrijednost glukoze u zdrave osobe ne smije biti veća od 11,2 mmol / L.

Dijagnoza šećerne bolesti tipa 2 uključuje test opterećenja ili, kako ga još nazivaju, test tolerancije na glukozu. Izvodi se u dvije faze. Prvo pacijent uzima vensku krv, a zatim mu daju čašu slatke vode (300 ml tečne 100 g šećera). Potom se u dva sata uzima krv iz prsta svakih pola sata. Rezultati ispitivanja značajno se razlikuju ovisno o stanju organizma.

Norma za prazan stomak je od 3,5 do 5,5 mmol / L, nakon pijenja tečnosti sa šećerom manjom od 7,8 mmol / L.

Prediabetes na prazan stomak od 5,6 do 6,1 mmol / L, nakon pijenja tečnosti sa šećerom manjim od 7,8 do 11,0 mmol / L.

Dijabetes melitus na prazan stomak od 6,1 mmol / L, nakon pijenja tečnosti sa šećerom većim od 11,0 mmol / L.

Druge dijagnostičke metode

Dijagnoza kapilarne i venske krvi pomaže u brzoj identifikaciji dijabetesa, međutim, to nije jedini način. Najtačniji test je test na glikozilirani hemoglobin. Istovremeno, njegov značajan nedostatak je trajanje studije - do tri mjeseca.

Za razliku od klasičnog uzorkovanja krvi, kod kojeg se bolest potvrđuje tek nakon nekoliko puta testa, test za glikozilirani hemoglobin s točnošću pomaže u dijagnosticiranju dijabetesa.

Uz to, dijagnoza bolesti uključuje dnevni unos urina. Normalno, šećer u mokraći ne sadrži ili ne prelazi stopu od 0,02%. Urin je također provjeren zbog sadržaja acetona. Prisutnost takve tvari ukazuje na produljeni tijek dijabetesa i prisutnost komplikacija.

Nakon utvrđivanja hiperglikemije, liječnik treba otkriti vrstu patologije. Dijagnoza dijabetes melitusa tipa 1 i 2 provodi se zahvaljujući proučavanju C-peptida. Normalne vrijednosti ne ovise o spolu ili dobi i kreću se od 0,9 do 7,1 ng / ml. Uz to, studija o C-peptidima pomaže dijabetičarima tipa 1 da izračunaju ispravnu dozu ubrizgavanja inzulina.

Provođenjem takvih dijagnostičkih mjera pruža se tačna potvrda šećerne bolesti i njegove težine.

Dijagnoza dečijeg dijabetesa

U osnovi, dijabetes se kod djece dijagnosticira u dobi od 5 do 12 godina. Žalbe djeteta u potpunosti su u skladu sa simptomima odraslih.

U rijetkim slučajevima dijabetes se razvija kod novorođenčadi. Dijagnoza dijabetesa tipa 1 kod ove bebe u početku uključuje njihovo praćenje. Pelenski osip se javlja kod novorođenčadi, dolazi do propadanja stolice, urin postaje ljepljiv, na koži se pojavljuju upale.

Dakle, uzroci dijabetesa kod djece mogu biti ne samo neuravnotežena prehrana i rani unos alkoholnih pića, već i psihološki i fiziološki faktori.

Ti su faktori:

  1. Povećana emocionalnost.
  2. Stresno opterećenje.
  3. Hormonske promjene.

U principu dijagnoza dijabetesa kod djece praktički se ne razlikuje od dijagnoze kod odraslih. Često specijalista sa sumnjom na „slatku bolest“ djetetu propisuje uputnicu za krvni test. Razina šećera razlikuje se od odraslih. Dakle, u djece mlađe od 2 godine norma je od 2,8 do 4,4 mmol / L, u dobi od 2 do 6 godina - od 3,3 do 5,0 mmol / L, u adolescenciji pokazatelji odgovaraju odraslima - od 3 3 do 5,5 mmol / L

S porastom pokazatelja, dijabetes se dijagnosticira kod djece. Ako se rezultati ispitivanja kreću od 5,6 do 6,0 mmol / L, tada liječnik dodatno propisuje test tolerancije na glukozu. Nakon dva sata uzimanja slatke vode, pokazatelj do 7 mmol / L smatra se normom. Kada se vrijednosti kreću od 7,0 do 11,0 mmol / L, to je predijabetes; preko 11,0 mmol / L, dijabetes kod djece.

Nakon prolaska niza studija, specijalista može potvrditi ili odbiti navodnu dijagnozu. Da bi se utvrdila bolest, koja vrsta u djece, kao i uvijek, provodi se analiza C-peptida.

Dijagnoza i liječenje dijabetesa i kod djece i kod odraslih uključuje uzimanje lijekova ili inzulinske terapije, održavanje uravnotežene prehrane, stalno praćenje glikemije i sporta.

Da bi se postavila rana dijagnoza dijabetesa, roditelji, posebno mama, moraju pažljivo pregledati dijete.

Ako se primijete glavni znakovi dijabetesa, tada je potrebno što prije konzultirati liječnika i zapamtiti da ne možete na bilo koji način bez analize. Znajući kako dijagnosticirati dijabetes, možete zaštititi sebe i svoje najmilije od mnogih komplikacija.

U videu u ovom članku nastavlja se tema načina dijagnoze dijabetesa.

Kako dijagnosticirati dijabetes - dijagnostičke metode

Dijabetes melitus se razvija kršenje metabolizma ugljikohidrata i vode u tijelu. Ovo stanje uzrokuje disfunkciju gušterače i poremećenu proizvodnju inzulina, koji je uključen u preradu šećera. Uz neblagovremenu dijagnozu, bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa sve do smrti.

Znakovi dijabetesa pojavljuju se ovisno o vrsti bolesti. S problemima tipa 1, pogođeni gušterača djelomično ili potpuno zaustavlja proizvodnju hormona. Zbog toga tijelo ne metabolizira glukozu iz hrane. Bez lečenja, razvoj bolesti ne može se kontrolisati.

Pacijenti koji pate od dijabetesa tipa 1 obično su mlađi od 30 godina. Oni primjećuju sljedeće znakove patologije:

  • nagli gubitak težine
  • povećan apetit
  • miris acetona u urinu,
  • nagle promjene raspoloženja,
  • pretjerani umor,
  • naglo pogoršanje dobrobiti.

Bez upotrebe inzulina, dijabetes tipa 1 može biti kompliciran ketoocitozom. Zbog bolesti u tijelu se pojavljuju otrovni spojevi, koji nastaju uslijed razgradnje lipidnih stanica.

Dijabetes tipa 2 češće se dijagnosticira kod ljudi nakon 35 godina. Bolest je sklonija pretilim pacijentima. Prema statističkim podacima, 85% ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus pati od patologije tipa 2. Bolest karakteriše prekomjerna proizvodnja inzulina u tijelu. Ali u ovom slučaju, inzulin postaje neupotrebljiv, jer tkiva gube osjetljivost na ovaj hormon.

Dijabetes tipa 2 je rijetko kompliciran ketoocitozom. Pod utjecajem negativnih faktora: stresa, uzimanja lijekova, razina šećera u krvi može porasti na oko 50 mmol / L. Stanje postaje uzrok dehidracije, gubitka svijesti.

Izdvojite opće simptome bolesti koji se javljaju kod patologije tipa 1 i 2:

  • osjećaj stalnog suvog usta
  • žeđ
  • oštra promena telesne težine,
  • slaba regeneracija rana čak i uz manje oštećenja kože,
  • pospanost i slabost
  • invalidnost
  • smanjen seksualni nagon,
  • ukočenost ruku i nogu,
  • trnce u udovima
  • furunculosis,
  • snižavanje tjelesne temperature
  • svrbež kože.

Dijagnoza bolesti uključuje kliničke i laboratorijske studije. U prvom slučaju liječnik prikuplja anamnezu patologije - pregleda pacijenta, utvrđuje njegovu visinu i težinu, nasljednu predispoziciju za problem. Studija se nastavlja ako pacijent ima 2 ili više znakova bolesti.

Pri postavljanju dijagnoze uzimaju se u obzir faktori rizika:

  • stariji od 40 godina
  • pretežak
  • nedostatak fizičke aktivnosti,
  • kršenje metabolizma ugljikohidrata kod žena tijekom trudnoće i nakon porođaja,
  • policistični jajnici kod lijepog spola,
  • stalni porast krvnog pritiska.

Osobe starije od 40 godina trebalo bi redovno provjeravati nivo šećera u organizmu (1 put u 3 godine). Osobe izložene riziku za dijabetes obavezno su pregledati jednom godišnje.

Dijabetes tipa 2 može se dijagnosticirati nekim testom ili skriningom. Takva studija omogućava vam da identificirate patologiju u ranim fazama razvoja, kada bolest nije praćena karakterističnim simptomima.

Pouzdan način dijagnosticiranja patologije je identifikacija pokazatelja glikoziliranog hemoglobina. Stupanj odstupanja pokazatelja od norme ovisi o koncentraciji šećera u krvi.

Dijagnoza dijabetesa uključuje osnovne i dodatne tehnike. Prva grupa studija uključuje:

  1. Krvni test za utvrđivanje nivoa šećera.
  2. Test tolerancije na glukozu Prije pregleda pacijent pije koktel i daruje krv iz prsta prije i nakon njega. Tehnika omogućava razlikovanje bolesti od predijabetesa.
  3. Urin test za šećer.
  4. Otkrivanje ketona u pacijentovoj krvi ili urinu kako bi se utvrdile komplikacije bolesti ili njen akutni razvoj.

Pored toga, određuju se sledeći pokazatelji:

  1. Autoantitijela na inzulin.
  2. Proinsulin - za proučavanje mogućnosti funkcionisanja gušterače.
  3. Pokazatelji hormonske pozadine.
  4. C-peptid - za otkrivanje brzine apsorpcije inzulina u ćelijama.
  5. HLA - tipkanje - za prepoznavanje mogućih nasljednih patologija.

Dodatne metode istraživanja koriste se za utvrđivanje najefikasnije taktike liječenja ili u slučajevima kada je dijagnoza dijabetesa teška. Odluku o propisivanju dodatnih testova donosi ljekar.

Prije testa za toleranciju na glukozu ljekar razgovara s pacijentom. Norma pokazatelja za svaku osobu je individualna, pa se test indikatori proučavaju u dinamici.

  1. Doktor nauči od pacijenta o lijekovima koji se uzimaju. Neki lijekovi mogu utjecati na rezultate studije, pa se privremeno ukidaju. Ako nije moguće prekinuti lijek ili odabrati prikladnu zamjenu, rezultati ispitivanja dešifriraju se uzimajući u obzir ovaj faktor.
  2. 3 dana prije postupka pacijent mora ograničiti količinu konzumiranih ugljikohidrata. Norma ugljikohidrata je 150 g dnevno.
  3. Uveče prije testa količina konzumiranih ugljikohidrata smanjuje se na 80 g.
  4. Prije same studije, ne jedu 8-10 sati, pušenje i piće su zabranjeni. Dozvoljeno je piti samo negaziranu vodu.
  5. 24 sata prije testa fizička aktivnost je ograničena.

Nakon ispitivanja, pacijent s dijabetesom može primijetiti blagu vrtoglavicu i iritaciju na koži na mjestu primjene štapića.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa omogućava vam prepoznavanje vrste bolesti. Specijalist skreće pažnju na znakove patologije, jer je za različite vrste dijabetesa karakteristična njihova simptomatska slika. Za prvu vrstu patologije karakterističan je brzi početak, 2 - spor razvoj.

U tablici su prikazani kriteriji za diferencijalnu dijagnozu različitih vrsta dijabetesa

Dijabetes melitus nije ni zlo kamenje ni rečenica. Pogledajte oko sebe, milioni ljudi žive s ovom bolešću - uživajte u životu, odgajajte djecu i unuke, ispunite svaki dan pozitivom.

Sigurni smo da ćete nakon čitanja ovog članka pronaći puno korisnih informacija za sebe. Rezervirajmo odmah: ne tvrdi da je to dubok znanstveni traktat, ali za mnoge će se pokazati vrlo korisnim.

Postoje tri stuba, tri stuba, tri osnovna pravila, promatrajući i oslanjajući se na njih, vi ćete postati pobjednici u borbi protiv ovog podmuklog neprijatelja.

Važno je zapamtiti osnovne principe:

  • prevencija i otklanjanje uzroka bolesti,
  • rana dijagnoza bolesti,
  • strog režim i svakodnevno praćenje zdravstvenog stanja.

Uzroci šećerne bolesti tipa 1 u odlučujućem stupnju su otkazi (poremećaji) u gušterači.

Ona je odgovorna za „proizvodnju“ inzulina, prestaje ga proizvoditi ili smanjivati ​​produktivnost. A inzulin je, kao što znate, glavni "regulator" količine šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 karakteriziraju polarne okolnosti i uzroci. Naime: inzulin se proizvodi dovoljno, ali ga stanice ljudskog tijela više ne percipiraju.

O uzrocima zatajenja u tijelu mišljenja muževa iz znanosti se razlikuju. Ali one su jedno u jednom: „šećerna“ bolest je nezarazna bolest. Ne prenosi se s osobe na osobu.

Početni uzroci mogu uključivati:

  1. Bliski odnos s bolesnima je nasljednost. Ovdje su mišljenja naučnika jednoglasna: relaps bolesti je izuzetno visok u onim porodicama u kojima već postoji gorko iskustvo u borbi protiv tog zla. Brat, sestra, majka, otac - što je bliži odnos, to je veći rizik od bolesti.
  2. Prekomjerna, nezdrava punoća je gojaznost. Ovde je sve jasno. Osoba je najčešće svjesna štetnosti svog stanja i poduzet će mjere za mršavljenje.
  3. Teške bolesti su izuzetno opasne: onkologija ili pankreatitis. Ubijaju beta ćelije gušterače. Takođe zaštitite pankreas od fizičkih povreda.
  4. Infekcije virusne prirode povoljno su odskočna daska za razvoj dijabetesa. To mogu biti: virusni hepatitis, rubeola, pileća boginja. Nažalost, grip može postati i okidač za nastanak ove bolesti. Potrebno je odmah rezervisati: nije uspostavljen logički lanac ili uzročno-posljedična veza „gripa-dijabetes“. Međutim, ako tijek gripe pogorša gojaznost i nasljedna nasljednost, onda je moguće govoriti o pojavi bolesti s velikim stupnjem vjerojatnosti - to je gripa koja može poslužiti kao poticaj za razvoj dijabetesa.
  5. I konačno, ovo je starost. Statistički podaci kažu da svakih deset godina života udvostručuje vjerovatnost bolesti. Ali eliminirajući gore navedene razloge, možete ući u spor s tim zlim figurama.

Naravno, samo kvalificirani doktor može dijagnosticirati dijabetes. No, postoji niz znakova koji bi trebali upozoriti, navesti ih da alarmiraju i poslužiti kao razlog za kontaktiranje medicinske ustanove.

Upravo je to slučaj koji je spomenut na početku članka - rana dijagnoza. Ona je ta koja može, ako ne spriječiti, tada osigurati nježniji tijek bolesti.

Kako dijagnosticirati i predvidjeti bolest pomoću jednostavnih promatranja njihovog zdravlja?

Pogledajte video: SVAKE TRI SEKUNDE SE DIJAGNOSTICIRA SLUČAJ DIJABETESA 14 11 2015 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar