Savremeni antidijabetički lek Metformin Teva

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Neki dijabetičari mogu pomisliti da nikada nisu uzimali metformin. Ali to je malo vjerovatno, jer polovica ovih bolesnika liječi se lijekovima na bazi metformin hidroklorida od prvih dana nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2, ako promjena načina života ne dovede željene rezultate. Tablete se propisuju s nelastničkim međunarodnim nazivom metformin u nekim drugim situacijama (metabolički sindrom, prevencija kardiovaskularnih stanja i onkologija), ali u svakom slučaju ih je moguće kupiti samo na recept.

Ako imate metformin na obrascu, odaberite Metformin Teva. Ovaj vrijedni analogni francuski originalni Glucophage ispunjava sve kriterije visokokvalitetnih modernih antidijabetičkih lijekova.

Metformin Teva i njegov originalni kolega

Izraelska farmaceutska kompanija TEVA Pharmaceutical Industries, Ltd. u gradu Petah Tikva (kao i njegova predstavništva u Poljskoj, Italiji i drugim zemljama) proizvode generičke tvari na bazi iste osnovne tvari (metformin hidroklorid), s istim dozama (500, 850 i 1000 mg), s istim stopama apsorpcije i izlučivanja aktivna komponenta, poput francuske droge. Uslovi proizvodnje i oprema identični su proizvodnom ciklusu u preduzećima koja proizvode originalni metformin.

Način uporabe oralne pripreme originala i analoga je isti.

Metformin Teva ima najmanje: povidon, magnezijum stearat i talk.

Generički metformin Teva mnogo je povoljniji: paket originalnog Glucofage košta 330 rubalja, slična dozirna kutija generičke - 169 rubalja. U njemu možete pronaći nekoliko blistera s bijelim okruglim ili ovalnim tabletama (ovisno o dozi) tabletama s razdjelnom linijom i gravurama kodova. Njihova je površina glatka, bez oštećenja i nečistoća. Metformin-MV-Teva je također dostupan u dozi od 500 mg s produženim mogućnostima. Rok trajanja tableta je 2,5-3 godine, za lijek nisu potrebni posebni uslovi za skladištenje.

Farmakodinamika

Glavni aktivni sastojak lijeka je metformin hidroklorid, što je grupa derivata biguanida koji normaliziraju glikemijske indekse šećera na post i postprandijalni šećer. Mehanizam djelovanja lijeka je svestran.

  1. Lijek inhibira proizvodnju glikogena u jetri blokirajući procese glukoneogeneze i glikogenolize,
  2. Lijek smanjuje otpornost tkiva na inzulin, poboljšava unos i obradu glukoze u mišićima,
  3. Alat smanjuje brzinu apsorpcije glukoze u crijevnim zidovima.

Biguanid aktivira proizvodnju endogenog glikogena.

Također smanjuje sposobnost sistema za transport glukoze kroz staničnu membranu.

Eksperimentalno je utvrđeno da terapeutske doze leka poboljšavaju lipidni sastav krvi: smanjuju procenat ukupnog holesterola, triglicerola i lipida niske gustine.

Farmakokinetika

  1. Apsorpcija Maksimalna razina T max lijeka s apsolutnom bioraspoloživošću do 60% bilježi se 2,5 sata nakon ulaska u gastrointestinalni trakt. Kod standardnih režima liječenja, konstantno nakupljanje lijeka u krvi primjećuje se nakon dan ili dva i iznosi 1 µg / ml. Uzimanje lijekova s ​​hranom usporava apsorpciju metabolita.
  2. Distribucija. Osnovni sastojak ne dolazi u kontakt sa proteinima, njegovi tragovi mogu se naći samo u crvenim krvnim ćelijama. V D (prosječna zapremina distribucije) ne prelazi 276 litara. Metaboliti metformina u tijelu nisu otkriveni, nepromijenjeni, uklanjaju ga bubrezi.
  3. Uzgoj. Pokazatelji jetrenog klirensa metformina (od 400 ml / min.) Pokazuju da se njegovo povlačenje osigurava glomerularnom filtracijom. Poluživot u posljednjoj fazi izlučivanja iznosi 6,5 sati. S bubrežnim disfunkcijama smanjuje se klirens, što izaziva nakupljanje metformina u krvi. Do 30% lijeka uklanja crijeva u svom izvornom obliku.

Metformin Teva je lek prve linije, prepisuje se odraslima i deci starijoj od 10 godina za liječenje dijabetesa tipa 2 u svim fazama razvoja bolesti.

Lijek je propisan ako modifikacija životnog stila (dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, fizička aktivnost, kontrola emocionalnog stresa) ne kontrolira u potpunosti glikemiju.

Lijek je pogodan i za monoterapiju i za složeno liječenje, jer se metformin savršeno kombinira s inzulinom i s alternativnim oralnim antidijabetičkim lijekovima s drugačijim mehanizmom djelovanja od biguanida.

Kontraindikacije

Pored individualne osjetljivosti na sastojke formule, lijek nije propisan:

  • Uz dijabetičku ketoacidozu, komu, prekomu,
  • Pacijenti s bubrežnim disfunkcijama (CC ispod 60 ml / min.),
  • Pacijenti u šoku, sa dehidracijom, ozbiljnim bolestima zarazne prirode,
  • Ako bolesti (akutne ili hronične) izazivaju izgladnjivanje tkiva kisikom,
  • Tokom studija pomoću kontrastnih markera na bazi joda,
  • S disfunkcijama jetre, uključujući alkoholnu intoksikaciju (akutnu ili hroničnu).

Zbog nedostatka dovoljnih dokaza o sigurnosti, Metformin Teva je kontraindiciran trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 10 godina.

Vožnja vozilima i složeni mehanizmi za dijabetičare tokom liječenja Metforminom Teva nije kontraindicirana ako uzimaju lijek kao monoterapiju. Kod složenog liječenja moraju se uzeti u obzir mogućnosti drugih lijekova.

Preporuke za upotrebu

Lijek Metformin Teva preporučuje ga uzimati u cjelini s dovoljno vode. Maksimalni učinak može se postići upotrebom tableta neposredno prije obroka ili tokom obroka. Liječnik odabire režim i doziranje uzimajući u obzir fazu bolesti, prateće patologije, starost dijabetičara, individualnu reakciju na lijek.

Kod monoterapije ili složenog tretmana početna doza ne prelazi 1 tabl / 2-3r. / Dan. Ispravljanje sheme moguće je nakon 2 tjedna, kada već možete procijeniti učinkovitost doze. Postepeno povećanje opterećenja pomoći će tijelu da preživi razdoblje adaptacije s minimalnim nepoželjnim posljedicama. Granična stopa lijeka za ovu kategoriju dijabetičara je 3 g / dan. sa trostrukom upotrebom.

Pri zamjeni hipoglikemijskih analoga lijekom, oni se ravnaju prema prethodnom režimu liječenja. Za proizvode s odgođenim izdanjem možda ćete morati pauzirati prijelaz na novi raspored.

Sa kombinacijom tableta sa injekcijama insulina, metformin se počinje uzimati sa minimalnom dozom (500 mg / 2-3 r / dan.).

Doziranje inzulina bira se u skladu s prehranom i glukometrom.

Zreli dijabetičari

U „iskusnih“ dijabetičara sposobnosti bubrega slabe, pa pri odabiru režima liječenja mora se uzeti u obzir njihovo stanje i redovno nadgledati pokazatelje.

Djeca sa dijabetesom starijim od 10 godina propisuju se 500 mg na dan. Tableta se uzima jednom, u večernjim satima, tokom pune večere. Titriranje doze moguće je nakon 2 tjedna. Maksimalna norma za ovu kategoriju je 2000 mg / dan, raspoređena u 3 doze.

Nuspojave i predoziranje

Metformin Teva jedan je od najsigurnijih lijekova protiv dijabetesa. Ova otkrića potvrđuju brojna istraživanja i višegodišnja klinička praksa. Tijekom razdoblja adaptacije, 30% dijabetičara žali se na dispeptičke poremećaje: mučnina, povraćanje, metalik okus s vremena na vrijeme, apetit je smanjen, svaki obrok završava poremećajem u stolici.

Postepeno titriranje doze smanjuje nelagodu i vremenom simptomi nestaju. Odlika Metformina Teva je minimum dodatnih komponenti u sastavu. Često upravo oni izazivaju neželjene posljedice.

Čak i deseterostruko povećanje terapijske doze u eksperimentalne svrhe nije izazvalo hipoglikemiju. Umjesto toga, primijećeni su simptomi laktacidoze. Vratite funkcije pogođenog tijela infuzijskom terapijom i hemodijalizom.

Farmakološka svojstva

Metformin hidroklorid je antidijabetički lijek grupe derivata biguanida, koji smanjuju koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi i na prazan stomak i nakon jela.

Metformin hidroklorid ima tri antidijabetička mehanizma.

1. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu.

2. Povećava osjetljivost na mišićni inzulin, pojačavajući unos i korištenje glukoze u perifernim tkivima.

3. Smanjuje apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin hidroklorid potiče unutarstaničnu sintezu glikogena, povećava transportni kapacitet svih vrsta transportnih sistema koji transportuju glukozu kroz staničnu membranu, pozitivno utiče na metabolizam lipida. Dokazano je da metformin u terapijskim dozama smanjuje koncentraciju ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Objavljeno je da je s Metforminom, tjelesna težina pacijenta ostala stabilna ili umjereno smanjena.

Usisavanje. Nakon uzimanja metformina vrijeme je za postizanje maksimalne koncentracije (T maks ) je oko 2,5 sata. Bioraspoloživost tableta od 500 mg iznosi otprilike 50-60%. Nakon oralne primjene, udio koji se ne apsorbira i izlučuje u izmetu je 20-30%.

Nakon oralne primjene, apsorpcija metformina je zasićena i nepotpuna.

Pretpostavlja se da je farmakokinetika apsorpcije metformina nelinearna. Kada se koristi u preporučenim dozama metformina i režimima doziranja, stabilne koncentracije u plazmi postižu se u roku od 24-48 sati i manje su od 1 µg / ml. Zabilježeno je da su maksimalni nivoi metformina u plazmi (C) max ) nije premašio 5 µg / ml čak i s maksimalnom dozom.

Uz istovremeni obrok, apsorpcija metformina opada i lagano usporava.

Nakon gutanja doze od 850 mg, uočeno je smanjenje maksimalne koncentracije u plazmi za 40%, smanjenje AUC za 25% i povećanje vremena za postizanje maksimalne koncentracije u plazmi za 35 minuta. Klinički značaj ovih promjena nije poznat.

Distribucija. Metformin se blago veže na proteine ​​plazme. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca. Maksimalna koncentracija u krvi niža je od maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi, a postiže se nakon istog vremena. Crvena krvna zrnca najvjerovatnije predstavljaju drugu komoru raspodjele. Prosječni volumen distribucije (V d ) iznosi 63-276 litara.

Metabolizam Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu. Nisu pronađeni metaboliti kod ljudi.

Zaključak Bubrežni klirens metformina - više od 400 ml / min. To ukazuje da se metformin izlučuje zahvaljujući glomerularnoj filtraciji i tubularnoj sekreciji. Nakon primjene, poluživot je približno 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, u vezi s tim, poluživot se povećava. To dovodi do povećanja koncentracije metformina u krvnoj plazmi.

Šećerna bolest tipa II s neučinkovitošću dijetalne terapije i režima vježbanja, posebno kod pacijenata s prekomjernom težinom

  • kao monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili u kombinaciji s inzulinom za liječenje odraslih,
  • kao monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom za liječenje djece starije od 10 godina i adolescenata.

Smanjenje komplikacija dijabetesa kod odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa II i prekomjernom težinom koji su koristili metformin kao lijek prve linije s neučinkovitošću dijetoterapije.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Alkohol . Akutna alkoholna intoksikacija povezana je s povećanim rizikom od laktacidoze, naročito u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i sa zatajenjem jetre. Prilikom liječenja metforminomom treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže alkohol.

Radioaktivne supstance koje sadrže jod. Intravenska upotreba radioaktivnih supstanci koje sadrže jod može dovesti do zatajenja bubrega i, kao rezultat, kumulacije metformina i povećanog rizika od laktacidoze.

Za bolesnike s GFR-om (brzina glomerularne filtracije)> 60 ml / min / 1,73 m 2, upotrebu metformina treba prekinuti prije ili tokom ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovnog ocjenjivanja rada bubrega i potvrđivanja odsutnosti daljnjeg propadanje bubrega.

Bolesnici s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (GFR 45-60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovljenog procjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o nepostojanju daljnjeg oštećenja bubrega.

Kombinacije treba koristiti oprezno.

Lijekovi koji imaju hiperglikemijski učinak (GCS sistemskog i lokalnog djelovanja, simpatomimetici) . Potrebno je češće kontrolirati nivo glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Tokom i nakon prekida takve zajedničke terapije, potrebno je prilagoditi dozu metformina.

Diuretici, posebno diuretici u petlji, može povećati rizik od laktacidoze zbog mogućeg smanjenja funkcije bubrega.

Značajke aplikacije

Laktacidoza. Laktacidoza se rijetko javlja, ali je opasna metaboličkim komplikacijama (visoka stopa smrtnosti u nedostatku hitnog liječenja), koje se mogu pojaviti kao rezultat nakupljanja metformina. Zabilježeni su slučajevi laktacidoze kod bolesnika sa šećernom bolešću s bubrežnim zatajenjem ili oštrim pogoršanjem bubrežne funkcije. Oprez mora biti potreban u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije (jaka dijareja ili povraćanje) ili na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije NSAID-om. U slučaju ovih pogoršanja potrebno je privremeno zaustaviti upotrebu metformina.

Moraju se uzeti u obzir i drugi faktori koji mogu doprinijeti nastanku laktične acidoze: slabo kontrolirani dijabetes melitus, ketoza, dugotrajno gladovanje, zloupotreba alkohola, zatajenje jetre ili bilo koje stanje povezano sa hipoksijom (dekompenzirana srčana insuficijencija, akutni infarkt miokarda) (vidjeti

Laktacidoza se može manifestirati kao grčevi u mišićima, slaba probava, bolovi u trbuhu i jaka astenija. Pacijenti bi trebali odmah obavijestiti liječnika o pojavi takvih reakcija, posebno ako su pacijenti prethodno tolerirali upotrebu metformina. U takvim je slučajevima potrebno privremeno zaustaviti upotrebu metformina dok se situacija ne razjasni. Terapiju metforminom treba nastaviti nakon procjene omjera koristi i rizika u pojedinačnim slučajevima i procjene bubrežne funkcije.

Dijagnostika Laktacidozu karakteriše kisela kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija, mogući je dalji razvoj kome.Dijagnostički pokazatelji uključuju laboratorijsko smanjenje pH krvi, povećanje koncentracije laktata u krvnom serumu iznad 5 mmol / l, porast anionskog jaza i omjera laktata / piruvata. U slučaju razvoja laktacidoze potrebno je odmah hospitalizirati pacijenta (vidjeti dio „Predoziranje“). Liječnik treba upozoriti pacijente na rizik od razvoja i simptome laktacidoze.

Zatajenje bubrega. Budući da se metformin izlučuje bubrezima, potrebno je provjeriti klirens kreatinina (može se procijeniti razinom kreatinina u plazmi u krvi pomoću Cockcroft-Gault formule) ili GFR prije i redovito tijekom liječenja metforminom:

  • pacijenti sa normalnom funkcijom bubrega - najmanje 1 put godišnje,
  • za pacijente s klirensom kreatinina na donjoj granici normalnih i starijih bolesnika - najmanje 2-4 puta godišnje.

U slučaju klirensa kreatinina 2), metformin je kontraindiciran (vidjeti „Kontraindikacije“).

Smanjena bubrežna funkcija kod starijih bolesnika javlja se često i prolazi bez simptoma. Oprez treba biti potreban u slučajevima kada bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, u slučaju dehidracije ili na početku liječenja antihipertenzivnim lijekovima, diureticima i na početku terapije NSAID-ovima. U takvim se slučajevima preporučuje i praćenje bubrežne funkcije prije početka liječenja metforminom.

Srčana funkcija. Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. U bolesnika sa stabilnom hroničnom srčanom insuficijencijom, metformin se može koristiti uz redovno praćenje srčane i bubrežne funkcije. Metformin je kontraindiciran kod pacijenata sa akutnom i nestabilnom srčanom insuficijencijom.

Radioaktivna sredstva koja sadrže jod. Intravenska primjena radioaktivnih sredstava za radiološka ispitivanja može dovesti do zatajenja bubrega i, kao rezultat, dovesti do nakupljanja metformina i povećanog rizika od laktacidoze. Za bolesnike s GFR> 60 ml / min / 1,73 m 2, upotrebu metformina treba prekinuti prije ili za vrijeme ispitivanja i ne smije se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovne procjene bubrežne funkcije i potvrde odsutnosti daljnjeg oštećenja bubrega (vidjeti .

Pacijenti s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (GFR 45-60 ml / min / 1,73 m 2) trebali bi prestati koristiti Metformin 48 sati prije primjene radioaktivnih supstanci koje sadrže jod i ne smiju se nastaviti prije 48 sati nakon ispitivanja, tek nakon ponovnog ocjenjivanja bubrežne funkcije i potvrdu o odsustvu daljeg oštećenja bubrega (pogledajte „Interakcija sa drugim lekovima i druge vrste interakcija“).

Hirurške intervencije. Potrebno je prestati primjenu metformina 48 sati prije planirane kirurške intervencije koja se izvodi pod općom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom i ne nastavlja se prije 48 sati nakon operacije ili obnove oralne prehrane i samo ako je uspostavljena normalna bubrežna funkcija.

Deca. Prije početka liječenja metforminom, dijagnoza šećerne bolesti tipa II mora biti potvrđena. Prema rezultatima studija nije otkriven utjecaj metformina na rast i pubertet u djece. Međutim, ne postoje podaci o učincima rasta metformina na rast i puberteta pri duljoj upotrebi metformina, pa se preporučuje pažljivo praćenje tih parametara u djece koja su liječena metforminom, posebno tijekom puberteta.

Djeca starija od 10 do 12 godina. Prema rezultatima studija na 15 djece uzrasta od 10 do 12 godina, djelotvornost i sigurnost metformina u ovoj skupini bolesnika nisu se razlikovali od one u starije djece i adolescenata. Lijek treba propisati s oprezom djeci od 10 do 12 godina.

Ostale mjere opreza. Pacijenti trebaju slijediti dijetu, ujednačen unos ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebaju nastaviti slijediti niskokaloričnu dijetu. Potrebno je redovno pratiti pokazatelje metabolizma ugljikohidrata pacijenata.

Monoterapija metforminom ne uzrokuje hipoglikemiju, ali treba biti oprezan dok primjenjujete metformin s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima (na primjer, sulfoniluree ili derivati ​​meglitinidama).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja.

Trudnoća Nekontrolirani dijabetes tokom trudnoće (gestacijske ili trajne) povećava rizik od razvoja urođenih malformacija i perinatalne smrtnosti. Postoje ograničeni podaci o upotrebi metformina za trudnice, ne ukazuju na povećan rizik od urođenih anomalija.

Dojenje. Metformin se izlučuje u majčino mlijeko, ali nisu primijećena nuspojava kod novorođenčadi / novorođenčadi koja je dojena. Međutim, kako nema dovoljno podataka o sigurnosti lijeka, dojenje se ne preporučuje tijekom terapije metforminom. Odluku o prestanku dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava za bebu.

Plodnost . Metformin nije utjecao na plodnost životinja kada se koristi u dozama od 600 mg / kg / dan, što je skoro 3 puta više od maksimalne preporučene dnevne doze za ljude na površini tijela.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Monoterapija metforminom ne utiče na brzinu reakcije kod vožnje ili rada sa drugim mehanizmima jer lijek ne izaziva hipoglikemiju.

Doziranje i primjena

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima.

Obično je početna doza 500 mg (primijeniti u odgovarajućoj dozi) ili 850 mg metformin hidroklorida 2-3 puta dnevno za vrijeme ili nakon jela.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno (primjenjujte u odgovarajućoj dozi), podijeljeno u 3 doze.

U slučaju prelaska s drugog antidijabetičkog lijeka, potrebno je prestati uzimati ovaj lijek i propisati metformin, kao što je gore opisano.

Kombinovana terapija inzulinom .

Da bi se postigla bolja kontrola nivoa glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija.

Monoterapija ili kombinirana terapija inzulinom.

Metformin hidroklorid primjenjuje se kod djece u dobi od 10 godina i adolescenata. Tipično je da početna doza bude 500 mg (primjenjuju se u odgovarajućoj dozi) ili 850 mg metformin hidroklorida 1 puta dnevno tokom ili nakon jela. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi prema rezultatima mjerenja nivoa glukoze u krvnom serumu.

Polagano povećanje doze smanjuje nuspojave iz probavnog trakta.

Maksimalna preporučena doza je 2000 mg dnevno, podijeljeno u 2-3 doze.

U starijih bolesnika smanjenje bubrežne funkcije moguće je, stoga se doza metformina mora odabrati na temelju procjene bubrežne funkcije, koja se mora redovito provoditi (vidjeti odjeljak „Karakteristike upotrebe“).

Pacijenti sa zatajenjem bubrega. Metformin se može koristiti kod pacijenata sa umerenim zatajivanjem bubrega, stadiju Sha (klirens kreatinina 45-59 ml / min ili GFR 45-59 ml / min / 1,73 m 2) samo u nedostatku drugih stanja koja mogu povećati rizik od laktacidoze, sa naknadno prilagođavanje doze: početna doza je 500 mg ili 850 mg metformin hidroklorida 1 puta dnevno. Maksimalna doza je 1000 mg dnevno i treba je podijeliti u 2 doze. Treba obaviti pažljivo praćenje bubrežne funkcije (svakih 3-6 mjeseci).

Ako klirens kreatinina ili GFR padne na 2, metformin treba odmah prekinuti.

Metformin se koristi za liječenje djece starije od 10 godina.

Neželjene reakcije

Česte nuspojave, posebno na početku liječenja, su mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nedostatak apetita.

Iz gastrointestinalnog trakta: poremećaji u probavnom sistemu, poput mučnine, povraćanja, nedostatka apetita, proliva, bolova u trbuhu. Najčešće se ove nuspojave javljaju na početku liječenja i u pravilu prolaze same.

Sa strane metabolizma: laktacidoza.

Uz dužu upotrebu lijeka, apsorpcija vitamina B može se smanjiti 12 , što je praćeno smanjenjem njegovog nivoa u krvnom serumu. Preporučuje se razmotriti takav mogući uzrok hipovitaminoze B. 12 ako pacijent ima megaloblastičnu anemiju.

Iz nervnog sistema: kršenje ukusa.

Iz probavnog sistema: pad funkcije jetre ili hepatitisi koji nestaju nakon prestanka uzimanja metformina.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: kožne reakcije, uključujući eritem, svrbež, urtikariju.

Procjena korisnika lijeka

Ne postoje negativne kritike o Metformin Teva. Dijabetičari bilježe njegovu dostupnost, djelotvornost i sigurnost, a ne inferiorni od skupih kolegica.

Multinacionalna korporacija Teva Pharmaceutical Industries Ltd lider je u svjetskoj farmaceutskoj industriji: samo prošle godine, njen neto profit iznosio je više od 22 milijarde dolara. Kompanija je odgovorna za svih 80 tržišta na kojima su prisutni njeni proizvodi. Već više od 20 godina surađuje s ruskim potrošačima, nudeći im oko 300 vrsta svojih proizvoda.

Od 2014. godine u Jaroslavlju djeluje pogon koji proizvodi 2 milijarde tableta godišnje za Rusiju i susjedne zemlje. Tvrtka Teva LLC otvorena je kao dio implementacije svoje međunarodne investicione strategije.

Ostavite Svoj Komentar