Mogu li jesti kruške s dijabetesom tipa 2?

U dijetalnoj prehrani kruška uvijek stoji odvojeno od drugog voća. Njegov ukus se ne može zbuniti zbog gustine kore, bez obzira na stupanj zrelosti ploda. Osobine okusa kruške nastaju zbog visokog sadržaja vlakana, koji se ne probavlja i čini voće neprihvatljivim kod mnogih bolesti probavnog trakta. Međutim, kruške kod dijabetesa tipa 2 upravo su cijenjene zbog dijetalnih vlakana koja sprečavaju hiperglikemiju, te zbog ostalih elemenata koji ublažavaju stanje dijabetičara.

Koristi i štete kruške kod dijabetesa tipa 2

Glikemijski indeks (GI) kruške iznosi samo 34 jedinice, tako da može biti uključena u jelovnik dijabetičara. Ovo voće ima puno šećera - oko 10 g na svakih 100 g proizvoda, ali polovina je fruktoza, koja se u organizmu ne apsorbira brzo i stoga ne izaziva hiperglikemiju. Postoji mnogo sorti kruške koje se odlikuju slatkoćom i tvrdoćom pulpe, gustoćom kore i drugim znakovima. Dijabetičari među njima trebaju uzeti u obzir faktor zrelosti: što je manje zrelo voće, to je više probavnih vlakana u njemu probavljivo. Stoga, kod gastrointestinalnih bolesti, kod upale gušterače, treba da birate najviše zrele kruške i ne jedete ih sirove, nego ih podvrgavajte termičkoj obradi.

Je li moguće jesti kruške s dijabetesom i trebaju li ih uopće uzimajući u obzir probleme koji mogu nastati prilikom apsorpcije, potrebno je razgovarati s liječnikom. Što se tiče korisnih svojstava krušaka, primjećujemo njihovu jedinstvenu sposobnost podgrijavanja žeđi - stanje koje često oslabljuje dijabetičare na pozadini učestalog mokrenja. Unatoč činjenici da ovo voće i sam ima blagi diuretski učinak, njegova kaša sadrži bioaktivne tvari koje sprečavaju izlučivanje mokraće najvažnijih minerala odgovornih za vodno-solni balans organizma iz tijela.

Kruške će biti korisne dijabetičarima zbog visokog sadržaja silicijuma u njihovoj pulpi, koji sprečava lomljive kosti i održava elastičnost krvnih žila, sprečavajući mnoge dijabetičke komplikacije. Kruške sadrže puno kobalta - elementa uključenog u proizvodnju inzulina od strane gušterače, vitamina C, E, grupe B.

Posebna svojstva krušaka, važna za dijabetičare

Jedno od posebnih svojstava kruške je prisustvo takozvanih kamenih stanica u njenoj pulpi. Možemo ih osjetiti u karakterističnoj mrvici kada ugrižemo plod. Kamnite stanice kruške imaju snažno zadebljane slojevite membrane. Sam plod im je potreban za snagu, a dijabetičari tipa 2 kao izvor neprebavljivih vlakana, koje savršeno apsorbiraju glukozu u crijevima i ne dozvoljavaju povećanje šećera u krvi.

Još jedno rijetko svojstvo voća koje kruška posjeduje je prisustvo u njegovom sastavu duge liste organskih kiselina i esencijalnih aminokiselina. Na primjer, u kruškama, izoleucin tipa 2 važan je kod dijabetes melitusa - stabilizirajući nivo šećera u krvi. Leucin - snižava glukozu u krvi, arginin - povećava toleranciju na glukozu u tkivu, valin - sprečava dijabetičke neurološke komplikacije.

Kiseline sadržane u kruški i njihove koristi kod dijabetesa tipa 2

HinnayaUbrzava metabolizam, smanjuje nivo štetnih masti u krvi i sprečava aterosklerozu
HlorogeniPomaže u smanjenju tjelesne težine, ima antioksidacijska svojstva
LimunPoboljšava metabolizam energije, uklanja višak tečnosti iz organizma
AppleStimulira metabolizam, sudjeluje u sintezi kolagena, neophodnog za jačanje krvnih sudova
AsparticStimulira apsorpciju glukoze i njenu pretvaranje u energiju, sudjeluje u sintezi aminokiselina
GlutaminKljučna je komponenta procesa glikolize i glukoneogeneze u tijelu.

Kruške sadrže isparljive tvari koje potiču sekretornu aktivnost organa gastrointestinalnog trakta. Kao i flavonoidi (rutin, kvercetin) - supstance odgovorne za snagu i elastičnost vaskularnih zidova.

Pravila jela kruške na jelovniku sa dijabetesom

Glavno pravilo kod uključivanja krušaka na jelovnik dijabetičara je uzeti u obzir sadržaj velike količine neprobavljenih vlakana u ovom voću. Ne biste trebali kombinirati voće u jednom obroku s drugom hranom koja zahtijeva dugu asimilaciju.

Među dozvoljenim kombinacijama su salate, koje uključuju drugo voće i povrće sa sličnim dijetalnim vlaknima zajedno s kruškom. Korisna dijabetičarima je salata od krušaka, jabuka i repe. Sastojci se uzimaju podjednako, oko 100 g. Repa se može kuhati ili koristiti u sirovom obliku. Sve sastojke salate zdrobite na krupnoj rerni, pomiješajte i začinite sokom od limuna ili žlicom bilo kojeg biljnog ulja. Umjesto jabuke možete uzeti sirovu rotkvicu.

Da biste utažili žeđ, pripremite dekolte od kruške: 1-2 ploda, narežite na kriške, prelijte litrom vode, kuhajte 15 minuta nakon ključanja, a potom isključite i pustite da vari najmanje 4 sata. Juha se može napraviti od mješavine voća - u jednakim količinama s jabukama i šljivama.

Kruške je dopušteno jesti istovremeno s drugim slatkim voćem - na primjer, smokvama ili datuljama, jer će se glukoza koja se nalazi u njima sporije apsorbirati u prisustvu biljnih vlakana iz krušaka. Dopuštene kombinacije na meniju su kruške sa sirom, skut, bademi.

Skuva sa sirom. 500 g skučenog sira izgnječite vilicom, dodajte sitno sjeckanu srednju krušku, 2 kašike zobene kaše i ostavite da tijesto odstoji 30 minuta. Umutite mikserom 2 bjelanjka i pažljivo ih uvaljajte u tijesto. Dobivenu masu rasporedite u silikonski kalup i stavite u pećnicu na srednju vatru. Nakon 45 minuta, kasa je spremna.

S prilogom od žitarica i žitaricama, mesom i ribom, jajima i mahunarkama, kruške se ne mogu kombinirati u jednom obroku. Ovi proizvodi zahtijevaju napor za probavu, a takve kombinacije prepune su probavnih smetnji.

Više savjeta o tome što napraviti od kruške od dijabetesa pogledajte u videu ispod.

Kruški glikemijski indeks

Za dijabetičare je potrebno odabrati niskokaloričnu hranu, a posebno je važno da ima nizak glikemijski indeks, odnosno do 50 jedinica uključivo. Takva hrana neće naštetiti vašem zdravlju i neće povećati šećer u krvi. Hrana u kojoj GI varira u rasponu od 50 - 69 jedinica može biti prisutna na meniju samo dva puta tjedno, a potom u maloj količini. Proizvodi s indeksom većim od 70 jedinica značajno povećavaju koncentraciju glukoze u tijelu.

Treba imati na umu da s promjenom konzistencije povrća i voća njihov glikemijski indeks lagano raste. Ali za proizvode s niskim GI dopušteno ih je dovesti u stanje kaše, jer ovaj pokazatelj i dalje neće prelaziti dopuštenu normu.

Također je potrebno znati da su s visokim šećerom u krvi pod najstrožom zabranom bilo voćni sokovi, čak i ako se rade od voća s niskim GI. To se objašnjava vrlo jednostavno - ovom metodom prerade proizvoda se gubi vlakno, koncentracija glukoze povećava i prilično brzo ulazi u krvotok. Samo čaša soka u stanju je povisiti nivo glukoze u krvi za pet mmol / l.

Kruška, bez obzira na sortu, ima sljedeće pokazatelje:

  • glikemijski indeks je 30 jedinica,
  • kalorija na 100 grama proizvoda iznosiće i do 70 kcal.

Na temelju tih pokazatelja formira se pozitivan odgovor na pitanje - je li moguće jesti krušku s dijabetesom tipa 2.

Kruška se može jesti i do 200 grama dnevno, s obzirom na činjenicu da drugo voće i bobice tog dana dijabetičar nije konzumirao. Pire pire od kruške dozvoljeno je u istoj količini.

Dijabetičari često biraju pire od kruške dječje hrane TM "čudo dijete", koji je napravljen bez šećera.

Hranjiva vrijednost kruške

Kruška je jedan od najčešćih plodova. Drveće kruške raste u svim klimama. Trenutno je poznato nekoliko desetaka njihovih sorti. Najpopularnije su vojvotkinje, Williams, Bergamot, Bessemyanka.

Okusne kvalitete svake sorte različite su, ali hranjiva vrijednost kod svih je gotovo ista. Glavne komponente voća su:

  • Voda do 80–85%,
  • Ugljikohidrati do 15% (od kojih monosaharidi do 10%),
  • Proteini do 0,5%,
  • Masti do 0,1%.

Od hranjivih sastojaka najveći dio čine ugljikohidrati. U isto vrijeme, 2/3 su monosaharidi (glukoza, fruktoza), a 1/3 su polisaharidi (vlakna i pektin).

Takođe sadrže korisne supstance:

  • B vitamini,
  • Vitamin C
  • Vitamin A i retinol
  • Elementi u tragovima (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum),
  • Zasićene i nezasićene masne kiseline.

Kruške čine potrebe tijela za vodom, vitaminima i mineralima. U slučaju poremećaja metabolizma ugljikohidrata, upotreba svježeg voća osigurava optimalan unos glukoze za potrebe tijela.

Svježe voće sadrži značajnu količinu ugljikohidrata u kombinaciji s dijetalnim vlaknima. Proizvodi su optimalni za prehranu za dijabetes tipa 1 i 2.

Dijabetes melitus

Dijabetes tipa 1 i 2 prati visoki šećer u krvi. U liječenju bolesti mogu se pojaviti skokovi razine glukoze koji se moraju ispraviti.

U liječenju dijabetesa važnu ulogu daju lagane grickalice između doza lijekova. Da biste brzo povisili glukozu u krvi, takvo voće možete koristiti. Mogu li jesti kruške za dijabetes?

Za bolesnike sa dijabetesom, kruška u jelovniku može biti uključena u sljedeće vrste:

  • Svjež
  • Braised
  • Baked
  • Sok od kruške
  • Kompot od kruške,
  • Sušeno voće.

Kruške za dijabetes tipa 2 uključuju se u glavni prehrambeni meni u svježem ili prerađenom obliku. Treba razumjeti da sa dijabetesom bilo koje vrste, s hranom koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata ne treba zloupotrijebiti. Zbog toga se voće može jesti u određenim količinama.

Svakodnevna upotreba krušaka za dijabetes tipa 2 dozvoljena je, ali u određenim granicama.

Najpoželjnije je jesti svježe voće, jer je obogaćeno dijetalnim vlaknima, koje poboljšavaju probavu.

Postoji nekoliko funkcija koje dijetalna vlakna obavljaju:

  • Povećana crevna pokretljivost
  • Smanjuje apsorpciju lako probavljivih ugljikohidrata stvaranjem konglomerata i izlučivanje nepromijenjeno,
  • Zadržavanje vode u lumenu creva,
  • Adsorpcija štetnih materija na njenoj površini.

Dozvoljeno je jesti 1-2 svježeg voća dnevno za desert nakon ručka ili večere. Kruške mogu zamijeniti slatku hranu.

Ne preporučuje se upotreba sokova i kompota kod dijabetesa, jer sadržaj lako probavljivih ugljikohidrata povećava njegovu koncentraciju, ali dijetalna vlakna se smanjuju na nulu. Sličan proizvod može uzrokovati nagli porast glukoze u krvi.

Pri termičkoj obradi voća (pečenje, pečenje, sušenje), mnogi vitamini i elementi u tragovima biće uništeni. Takva hrana ne može nadoknaditi dnevnu potrebu za hranjivim tvarima.

Trenutno se svježe voće kruške može kupiti u bilo koje doba godine. Stoga je besmisleno korisni proizvod podvrgavati toplinskoj obradi za zimsku berbu.

Izuzeci su prioritetni ukusi proizvoda za zamjenu slatke hrane.

Pečene kruške

Pečeno voće idealno je za desert. Prilikom pečenja sačuvaju se mnoga korisna svojstva voća.

  • Kruške 2 komada
  • Suho bijelo vino
  • Maslac,
  • Cimet po ukusu.

Operite i narežite voće na dva dela. Pećnicu ugrijte na 1800 C. Pekač namažite uljem i stavite oguljene kruške. Vrh ulite suhim belim vinom. Pecite jelo oko 15 minuta.

Poslužite toplo ili hladno. Radi pikantnosti, prije posluživanja pospite gotovo jelo cimetom.

Kruška gulaš

Pirjana kruška je dobra za doručak. Možete ga koristiti kao samostalno jelo ili raznolika bilo koja žitarica s njim.

Oguliti i oguliti plodove. Da biste smanjili vrijeme kuhanja, prethodno ga isjecite na male kockice. Krušku prelijte vodom i stavite na laganu vatru. Nakon ključanja, pirjati na laganoj vatri, ne više od 10-15 minuta.

Nakon kuhanja, voće usitnite u kaše. Ne biste trebali dodavati šećer ili nadomjestak šećera, jer gotovo jelo već ima slatki okus.

Prednosti krušaka kod dijabetesa

Danas postoji više od 30 vrsta stabala kruške čije se plodovi razlikuju po boji, obliku, ukusu, veličini.

Prosječna energetska vrijednost ploda je 43 kcal na 100 g, a njegov glikemijski indeks ne prelazi 50. To znači da kruška - dijetetski, dijabetički, kao i ljekoviti proizvod. Ima sledeća svojstva:

  • čisti tijelo od toksina, uklanja teške metale,
  • eliminira upalne procese,
  • smanjuje stres, pomaže u prevladavanju depresivnih stanja,
  • visok sadržaj vlakana pomaže u normalizaciji metaboličkih procesa,
  • služi za sprečavanje ateroskleroze i stvaranja plakova holesterola.
  • usporava proces asimilacije brzih ugljikohidrata koji provociraju skokove šećera u krvi.

I najvažnije: šećer u kruški nije zastupljen saharozom, nego fruktozom: apsorbira se mnogo lakše i za to ne zahtijeva sudjelovanje hormonskog inzulina.

  • snižava šećer u krvi
  • ima diuretski efekat, uklanja višak tečnosti,
  • anestezira i eliminira štetne bakterije,
  • vraća snagu iscrpljenom tijelu, podržavajući imunološki sistem.

U slučaju šećerne bolesti tipa 2, uporaba krušaka ili pire-kruške ne prelazi 200 grama dnevno, pod uslovom da drugo voće ovog dana nije uključeno u jelovnik.

Za hranu se preporučuje biranje slatkih plodova desertnih sorti.

Vitaminski i mineralni koktel u sastavu

Ovo sočno voće jedno je od prvaka među prijateljima po sadržaju vitamina, minerala i elemenata u tragovima. U sastavu kruške možete pronaći vitamine A, C, E, K, H, P, PP, vitamine B grupe, tanine, pektin, kalijum, fosfor, natrijum, bakar, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink. A što se tiče sadržaja folne kiseline, može se raspravljati čak i sa crnom ribizlom.

Svaki od ovih elemenata obavlja svoju funkciju:

  • Gvožđe Doprinosi proizvodnji u potpunosti funkcionalnih krvnih zrnaca, što je potrebno za brzi umor ili trajni osjećaj umora, pojačani fizički napor, palpitacije srca, osjetljivost na hladnoću, gubitak apetita i druge znakove koji ukazuju na nedostatak željeza.
  • B vitamini usmjerena na obnavljanje živčanog sustava, poboljšanje sna i općeg blagostanja.
  • Kalcijum blagotvorno deluje na stanje kostiju, zuba, kose, noktiju i kože.
  • Kalijum pruža cjelovit rad srca i mišića, kontrolira regeneraciju ćelija, ublažava bol u zategnutim mišićima.
  • Folna kiselina (vitamin B) Poznato je ne samo po pozitivnom učinku na tijelo, već i po sposobnosti podizanja raspoloženja i poboljšanja emocionalne pozadine.

Voćna i povrća salata

  • Crvena repa - 150 g
  • Jabuke - 50 g
  • Kruške - 150 g
  • Sok od limuna
  • Sol
  • Kisela pavlaka sa malo masti

Sve isjecite na kockice, pomiješajte, posolite i ocijedite sa limunovim sokom. Dodaće začinjenu kiselost i zaštititi kruške i jabuke od potamnjenja. Završni dodir je sezonska salata sa kiselim vrhnjem. Po želji dodajte zelje.

  • Skuhani sir (preporučuje se upotreba sa malo masti) - 500 g
  • Rižino brašno - 3 kašike kašike
  • Jaja - 2 kom.
  • Kruške - 500 g (odaberite desertno voće)

Skuti sir skuhajte, plodove ogulite i naribajte na sitnoj rerni. Sve promiješajte dok ne postane glatko, dodajte jaja, brašno, prstohvat soli, vanilu za aromu. Dobivenu masu stavite na namašćeni oblik kisele pavlake, pa stavite u rernu na 45 minuta. Tepsiju možete ukrasiti kriškama voća i grančicama mente.

Dekoracija kruške

Ogulite i ogulite voće, izrežite i odmerite pola čaše. Kriške prelijte sa litrom vode, kuhajte nakon ključanja 15 minuta.

Nakon napitka napitak ostaviti 4 sata, da se infuzija. Nakon toga procijedite juhu, krušku odbacujući.

Pijte piće 3-4 puta dnevno.

Juha ima analgetski i protuupalni učinak., a takođe pomaže u savladavanju žeđi koju dijabetičari često doživljavaju.

Moguće kontraindikacije

Zbog sve korisne upotrebe, kruške mogu biti štetne. U takvim slučajevima ih vrijedi napustiti:

  • Sa bolestima gastrointestinalnog trakta. Ovo je prilično teška hrana koja može uzrokovati težinu i nelagodu u stomaku.
  • Stariji ljudi. Zbog poteškoće asimilacije ovog voća, dovest će do probave i nelagode.
  • U kombinaciji sa vodom. Međusobno djelovanje tekućine i voća dovodi do fermentacije što izaziva proljev.

Idealna opcija je jesti krušku kao užinu nekoliko sati nakon jela. Na taj način dobivate maksimalnu korist od voća bez neugodnih posljedica.

Uvođenjem sočne kruške u prehranu dobit ćete ne samo ukusan dodatak klasičnom jelovniku, već i bogat izvor hranjivih sastojaka koji će pomoći u smanjenju štete od bolesti, a ujedno će poboljšati dobrobit i raspoloženje.

Prednosti krušaka. Kruške za trudnice, dojilje, dijabetes

Kruška (Pyrus communis) rasprostranjena je po površini uzgoja u gotovo istim predjelima kao i stablo jabuke, ali ipak je biljka koja više voli toplinu. O krušci poznato već dugo, u starim je rimskim zapisima već spomenuto oko četiri desetine sorti krušaka. U drevnoj Rusiji, kruške su gajile od 11. veka u manastirima.

Danas se kruška uzgaja u svim regijama sa umjerenom klimom, postoji 6 000 vrsta ovog voća, naširoko se uzgaja u Europi, Kanadi, Argentini, Južnoj Africi, Australiji, Novom Zelandu, na zapadu Kine i SAD-u, kao i na istoku Indije. u provincijama Kašmir, Ooty i drugim planinskim predelima.

Kruške po strukturi i sastavu su usko povezane plodovi s jabukama. Međutim, kruške djeluju slađe, iako je dokazano da nemaju više šećera nego jabuke, ali mnogo manje kiseline, otuda i prividna slatkoća krušaka.

Kalorični sadržaj kruške je nizak - od 40 do 50 kcal, ovisno o veličini i raznolikosti kruške, pa je sasvim prihvatljivo koristiti jednu krušku dnevno za osobe s pretilošću i dijabetesom.

Po zrelosti kruške su ljeto, jesen i zima. Po ukusu kruške dijelimo na desertne (nježnije, aromatičnije i sočnije) i vinske (blago kisele i jednostavnijeg ukusa). Sorte zimske kruške (kasna, zimska Bere) čuvaju se do aprila. Za odlaganje stavite kruške sakupljene sa stabla, bez greške, stavite u rešetkaste kutije, omotajući svako voće papirom.

Nezrele kruške bogate su sorbitom, koji je zamjena za šećer kod dijabetesa, tako da su koristi od nezrelih krušaka očite kod dijabetesa i krušku ćemo klasificirati kao zdravo voće kod dijabetesa. Glavni šećeri kruške su saharoza, fruktoza i glukoza, mnogo manje ksiloza i ramnoza. Nezrelo voće sadrži škrob, koji se tokom zrenja pretvara u šećer.

Folna kiselina u kruškama pomoći će normalizaciji procesa hematopoeze kod žena u položaju. To je posebno važno u prvom tromjesečju trudnoće, kad korisna komponenta sprječava patologiju u formiranju i razvoju živčanog sustava nerođene bebe.

Kruške će oslabljenom tijelu trudnice pružiti zdravu energiju, zaštititi ih od debljanja. Prisutnost vlakana pomoći će u suzbijanju opstipacije koja se često opaža kod žena u antenatalnom periodu.

Kruška za liječenje opstipacije i proljeva

Jerusalimski artičoka sa šećernom bolešću pomaže da se riješite dijabetesa, jer pomaže u normalizaciji šećera u krvi. Inulin, upadajući u ljudski stomak, postepeno se pretvara u fruktozu i tek tada se apsorbuje u krv, osobi se dodaje energija.

Kod dijabetesa tipa 2 potrebno je stalno ubrizgavati inzulin, ako pacijent koristi korijen biljke svaki dan, njegovo stanje će se poboljšati i potreba za inzulinom će nestati.

Svakodnevna konzumacija korijenskog povrća, posebno kod dijabetesa tipa 2, postepeno oživljava osjetljivost stanica na inzulin i povećava sposobnost da ga sintetiše gušterača.

Korijenski usjevi se ne mogu jesti samo nakon što se koža ispere i očisti, iz njih se pripremaju lijekovi.

Da bi biljka imala koristi od korijena, moraju se temeljito oprati i isprati prokuhanom vodom. U suprotnom može biti štetno po zdravlje i uzrokovati druge bolesti.

Kruški recepti za dijabetes

Jednim od najčešće korištenih recepata treba smatrati posudu od sira. Da biste je pripremili, bit će potrebno pridržavati se slijedećih postupaka:

  1. temeljno protrljati 600 g. skuti sir sa malo masti
  2. u dobijenu masu dodajte dva pileća jaja, dve kašike. l pirinčano brašno i izmešati,
  3. ne više od 600 gr. kruške oguliti i srednji dio, nakon čega se polovica mase utrljati na grubu rernu i rastopiti u skute mase,
  4. ostatak voća seče na male kockice, koje se dodaju siru, sa niskim glikemijskim indeksom,
  5. buduća tepsija treba uliti 30 minuta, nakon čega se položi u kalup od silikona.

Sama tepsija se razmazuje s nekoliko kašika. l kisela pavlaka, koja sadrži 15% masti. Pecite jelo 45 minuta na prosječnoj temperaturi. Takvu kašu ne treba koristiti prečesto - jednom sedmično će biti više nego dovoljno.

Tako je jedenje samog voća i bilo kojeg jela od kruške savršeno prihvatljivo kod dijabetičara. Međutim, kako bi ovo bilo maksimalno korisno, vrlo je važno da se unaprijed konzultirate sa svojim liječnikom. Osim toga, čak i ljudi sa normalnim zdravstvenim uslovima ne bi se trebali odvlačiti kruškama, jer to može negativno uticati na probavni sistem.

Ljekovita svojstva krušaka koriste se u raznim područjima ljudskog života. Voće voća zadržava korisna svojstva u bilo kojem obliku, pa čak i nakon termičke obrade, pa se široko koristi u medicini, prehrani, kuhanju i kozmetologiji.

Kruška kao kozmetički proizvod dio je maski, losiona, pilinga, kreme. Proizvođači kozmetike protiv starenja uključuju ovu komponentu u svoje proizvode.

Ekstrakti kruške pomažu vraćanju elastičnosti kože, vraćanju elastičnosti i zdrave boje, čine je nevjerovatno glatkom i baršunastom, zatežu pore. Maske na bazi kruške pomažu da se riješite upale i mitesera, a zdrobljeni plodovi djeluju kao piling, izbjeljuju kožu, toniraju i osvježavaju.

Sok od kruške može se utrljati u folikule dlake na glavi kako bi se uklonio problem peruti.

Niska kalorična količina i veliki broj biljnih vlakana u sastavu čine krušku popularnim i korisnim proizvodom u ishrani. Voće dobro nasipa organizam, pomaže u uklanjanju toksina, toksina i holesterola. Slatko voće preporučujemo koristiti tokom ishrane, jer je bogato vitaminima i mineralima, pomažu u ispunjavanju nedostatka ovih komponenti u tijelu.

Desertni recepti

Prije svega, treba imati na umu da je pacijentima s dijabetesom dozvoljeno konzumiranje soka od kruške. Preporučuje se da ga prethodno razrijedite vodom u jednakim omjerima. Koriste predstavljeni napitak od kruške 20-30 minuta nakon jela hranu, a to moraju učiniti u količini ne većoj od 100 ml.

Hrana napravljena od krušaka upečatljiva je u svojoj raznolikosti i nenadmašnom ukusu. Čitateljima nudimo nekoliko dobrih recepata s dodatkom aromatičnog voća.

Kruške u vlastitom soku

Za zimu možete napraviti žetvu kruške u vlastitom soku. Za pripremu poslastica u konzervi pripremite sljedeći set sastojaka:

  • kruške
  • 1 litra vode
  • limunska kiselina (4 g),
  • granulirani šećer (2 žlice. l.).

Uzmite zrele i prilično tvrde plodove kruške, dobro ih isperite, ogulite i narežite na velike kriške. Pripremljene kriške voća stavite u sterilizirane staklenke do ramena.

U svaku staklenku sipajte limunsku kiselinu i šećer (doza ovih sastojaka po litri staklenke prikazana je gore). Zatim staklenke stavite u kipuću vodu i sterilizirajte ih.

Vrijeme sterilizacije ovisi o zapremini limenke:

  • 0,5 l - 15 minuta
  • 1 l - 20-25 minuta,
  • 2 l - 35-40 minuta.

Na kraju sterilizacije, valjajte limenke krušaka u vlastitom soku metalnim poklopcima. Okrenite ih naopako, dobro ih zamotajte i ostavite onakve kakve jesu dok se potpuno ne ohlade.

Pravljenje soka od kruške

Pripremite vitamin i zdrav sok prema sljedećem receptu.

  1. Pripremite potrebne sastojke: kruške (2-3 kg) i šećer (1 kg) (šećer možete zamijeniti medom u količini od 300 g).
  2. Operite i osušite plodove.
  3. Isečene na male kockice.
  4. Prebacite ih kroz sokovnik ili sirovine prokuhajte u sokovniku.
  5. Procijedite vitaminski napitak kroz gazu, presavijenu u nekoliko slojeva.
  6. Ako je sok nezaslađen, dodajte malo šećera ili meda po ukusu.
  7. Ulijte pripremljeni sok u staklenke i grejte u vodenoj kupelji 15-20 minuta.
  8. Staklenke razvaljajte i stavite na hladno i suvo mjesto da se čuvaju.

Ako sjeckano voće nije moguće proći kroz sokovnik, koristite mlin za meso.

Torta od kruške

Da biste napravili pita od kruške, pripremite sljedeći set namirnica:

  • kukuruzno i ​​pšenično brašno (po 1 kašika),
  • 1 šolja kreme sa udjelom masti od 35%,
  • pšenično brašno za pravljenje tijesta (175 g),
  • 2 kruške
  • 2 jaja
  • hladna voda
  • 100 g margarina
  • 100 g šećera.

Margarin na kockice, pomešajte sa žumancem, brašnom (175 g), vodom i šećerom (50 g). Gotovo tijesto razvaljajte u tankom sloju i pecite u rerni 20 minuta, na temperaturi od 180 stepeni.

Voće ogulite od kože, semenki i jezgre, a zatim ih narežite na kriške. Na pečenu tortu stavite voće, pospite kukuruznim brašnom, a sve zajedno prelijte dobro tučenom mešavinom šećera, jaja, vrhnja i pšeničnog brašna.

Pecite krušku kolač 25 minuta, podešavajući temperaturu u rerni na 200 stepeni.

Kruška desert s skute

Za pripremu ovog jela pripremite sljedeće sastojke:

  • 3-4 kruške
  • 3 kašike kisele pavlake,
  • 100 g skute,
  • 0,5 šoljica soka od kruške
  • 3 kašike šećera.

Narežite voće na 4 kriške i stavite ih na tanjir. Temeljno izmiješajte kiselo vrhnje sa sirom i šećerom da dobijete homogenu masu. Na svaku krišku kruške stavite smjesu skute. Jelo je spremno.

Salata od kruške i sira

Za pripremu salate sa krušom i sirom potreban vam je sljedeći set proizvoda:

  • 100 g slanine
  • 50 g sira
  • 1 kruška
  • 1 salata luk
  • 1 kašika kreme
  • 1 hrpa listova salate
  • 1 kašika biljnog ulja.

Izmutite listove salate i stavite ih na široki tanjir. Na vrhu stavite slaninu, luk i kriške kruške pržene sa dvije strane. Umak pripremite miješanjem vrhnja s sitno sjeckanim sirom i grijanjem ove mase na vatri dok se komadići sira potpuno ne otope. Izlijte salatu ovom smjesom, dodajući joj papar i sol po ukusu.

Za pripremu dekocije sipajte čašu sušenog voća u pola litre vode i kuhajte 10-15 minuta, nakon čega se ostavi da se ukuhava 4 sata. Gotov juha treba filtrirati. Dijabetičari uzimaju dekoraciju kruške u pola čaše 4 puta dnevno.

Kruške se jedu ne samo odvojeno, već i kao dio raznih jela, na primjer, često se dodaju u salate.

Skuhajte 100 g repe, isecite na kockice. Ostali sastojci pripremaju se na sličan način: 50 g jabuka i 100 g krušaka. Svi sastojci se izmiješaju, posolite i preliju limunovim sokom, doda se malo nemasne kisele pavlake.

Diuretička i hipoglikemijska svojstva ploda dobro se očituju u svježe cijeđenom soku. Možete ga koristiti do 3 puta dnevno, nakon što ga razrijedite u pola s vodom. Piće takođe utažuje žeđ.

Za muške dijabetičare za prevenciju prostatitisa i drugih bolesti genitourinarnog sistema korisno je piti kompot sa svježom ili suhom kruškom - divljač.

Piće od sušene kruške

  • U 2 l kipuće vode sipati 1 šolju sušenja.
  • Kuhajte 5 minuta.
  • Inzistirajte na 2 sata.
  • Pijte pola čaše 3 puta dnevno.

Kruška je idealan sastojak lagane salate. Kombinuje se s drugim voćem, povrćem i sirevima.

  • Kuhana pileća prsa, tvrdi sir narežite jednu lagano prženu krušku na kriške. Rukama (ili zelenom salatom) slomite rukama.
  • Pomiješajte i začinite maslinovim uljem.

  • Uzmite jednu malu sirovu repu, rotkvicu i krušku.
  • Ogulite i naribajte sastojke.
  • Dodajte malo soli, limunovog soka, začinsko bilje i maslinovo ulje.

  • Uzmite 100 g rukole, jednu krušku, 150 g plavog sira (ili malo zasoljenog feta sira).
  • Izrežite sir i voće na kockice, rukom narežite rukulu, pomiješajte sastojke.
  • Začinite maslinovim uljem. Može se ukrasiti orasima.

Dijabetičari mogu kuhati niskokalorične dijetalne slatkiše s voćem koji se savršeno uklapaju u prehranu.

To mogu biti jela sa zaslađivačima, zobenom kašom i tučenim jajetom.

Zobena kaša s kruškom

  • Uzmite 250 g oguljenih i narezanih krušaka i jabuka.
  • Parite 300 g zobene kaše u vrućem mleku.
  • Sve miksati. Dodajte malo soli, cimeta, zaslađivača, tučeno jaje.
  • Stavite u lim za pečenje i stavite u rernu na pola sata.
  • Gotova tepsija po izboru može biti ukrašena prstohvatom mljevenih orašastih plodova.

  • Uzmite 250 g oguljene kruške, 2 kašike. l zobeno brašno.
  • Samljeti krušku u blenderu, sipati 300 g vode.
  • Dodajte zobene kaše i pirjajte 15 minuta.
  • Sipajte malo ohlađeni mousse u čaše.

Skuva sa sirom

  • Uzmite 500 g nemasnog sira, 500 g kruške, jaje, 100 g nemasne kisele pavlake i zobene kaše (2 kašike).
  • Samljeti sir, dodati brašno, dodati jaje i oguljene, sitno nasjeckane kruške kruške.
  • Stavite masu u posudu za pečenje. Ostavite da odstoji pola sata.
  • Potom stavite u rernu, zagrejanu na 180 ° C, 40 minuta.

Ovde pronađite više recepata domaće kaše od sira.

  • Za test uzmite grubo brašno (50 g), pola čaše vode, 2 kašike. l biljno ulje, 1/2 kašike kašike soli.
  • Za punjenje uzmite dvije oguljene kruške, 50 g bilo kojeg orašastih plodova, na vrh noža muškatnog oraščića sok od pola limuna.
  • Brašno pomešajte sa solju, prelijte vodom biljnim uljem. Zamesiti.
  • Krušku narežite na kockice, dodajte orahe, muškatni oraščić, limunov sok.
  • Na prašnoj površini tijesto razvaljajte vrlo tanko i ravnomjerno rasporedite nadjev.
  • Zarolajte, namažite uljem. Pecite na 200 ° C do zlatno smeđe boje.

Termički obrađeno voće ima viši glikemijski indeks od svježeg voća. To treba uzeti u obzir pri brojanju jedinica za hljeb.

Vjeruje se da bi se osobe s dijabetesom tipa 2 trebale lišiti svega. Ali to nije tako. Kruške su korisne, jer samo sa njima tijelo prima potrebne vitamine i vlakna. Naučnici su dokazali da slatko voće u svakodnevnoj prehrani jača psihu i daje osjećaj sreće. Glavna stvar je pridržavati se mjere.

U dijetalnoj prehrani kruška uvijek stoji odvojeno od drugog voća.Njegov ukus se ne može zbuniti zbog gustine kore, bez obzira na stupanj zrelosti ploda.

Osobine okusa kruške nastaju zbog visokog sadržaja vlakana, koji se ne probavlja i čini voće neprihvatljivim kod mnogih bolesti probavnog trakta. Međutim, kruške kod dijabetesa tipa 2 upravo su cijenjene zbog dijetalnih vlakana koja sprečavaju hiperglikemiju, te zbog ostalih elemenata koji ublažavaju stanje dijabetičara.

Dekoracije od kruške

Piće od svježih ili osušenih krušaka savršeno utažuje vašu žeđ u vrućem ljetu, a kada je vruće zamijeni dosadni čaj zimi. Većina korisnih elemenata čuva se u sušilici, tako da ih možete upotrijebiti kao međuobrok ili dodati kompotu.

  • Čašu sušenja prelijte litrom vruće vode, dovedite do vrenja, inzistirajte na pola dana. Pijte nakon obroka. Kompot ima lagano antiseptičko dejstvo.
  • Izrežite svježe voće na komade, izvadite jezgru. Sipajte u vodu, dodajte grančicu metvice, stavite da prokuha, ohladite.

Dekocija sušene kruške u prahu korisna je za pacijente sa dijabetesom.

U 0,5 litara. kuhajte čašu voća 10-15 minuta, nakon dekokcije - insistirajte 4 sata, procijedite. Pijte 4 puta dnevno po pola čaše. Ovaj napitak ima antiseptički i analgetski, a ugašava žeđ i groznicom.

Skuhajte 100 g repe, isjecite na kockice, isto napravite sa 50 g jabuka i 100 g krušaka. Kombinirajte sastojke. Posolite, prelijte limunovim sokom, začinite laganim majonezom ili nemasnom kiselom pavlakom, poškropite biljem. Salata se preporučuje pacijentima koji imaju dijabetes.

Uzmite 100 g sirove repe, rotkvice i kruške, rešetkajte. Pomiješajte sastojke, dodajte sol, pospite limunovim sokom, začinite uljem, po mogućnosti maslinovim, dodajte zelje.

Jeruzalemska artičoka čije su koristi neosporne treba biti prisutna u prehrani, i zdrave osobe i dijabetičara. Ako često jedete salate, onda će se Jerusalim artičoka lako uklopiti u vaš jelovnik. Ovi recepti za salatu smanjiće koncentraciju glukoze u krvi, lošeg holesterola.

Trebate obložiti jela s nezaslađenim jogurtom, kremnim sirom s niskim udjelom masti ili maslinovim uljem. Povremeno je dozvoljena upotreba kisele pavlake sa niskom masnoćom. Majoneza i umaci u prodavnicama zabranjeni su zbog visokog sadržaja kalorija i bijelog šećera.

Salata "jabučno zadovoljstvo" priprema se od sljedećih sastojaka: jedna jabuka, jedan jeruzalemski artičoka, jedan krastavac, 100 mililitara nezaslađenog jogurta. Ogulite krastavac i jabuku. Sve proizvode začinite i začinite jogurtom. Takvu salatu jedemo na bilo kojem obroku.

  • daikon - 100 grama,
  • jedan jeruzalemski artičoka,
  • nekoliko grana kopra i peršuna,
  • jedna mala mrkva
  • žličica maslinovog ulja.

    Oljuštite daikon i mrkvu, naribajte, naribajte jeruzalemski artičok malim kockicama, sitno nasjeckajte zelje. Pomiješajte sastojke i začinite uljem.

    Ovi recepti imaju malo kalorija, pa će poslužiti kao izvrsna raznolikost na meniju s dijabetičarima.

    Kruška - druga najvažnija kultura voća nakon stabla jabuke.

    Gojite krušku od davnina. Prema nekim izvještajima, ona je došla do starih Grka iz Perzije i Armenije, a od njih do Rimljana, koji su krušku već donijeli na evropski sjever.

    Postoje dve velike grupe sorti kruške. Na jugu rastu sočne meke kruške s topljenim mesom u ustima. U središnjoj Rusiji su češće sorte s malim, prilično tvrdim plodovima kojima je potrebna obrada.

    Kruška ima višestruka korisna i ljekovita svojstva. Njegovo pravo bogatstvo je šećer: fruktoza, glukoza, saharoza (do 20%). Istovremeno, u kruškama ima manje organskih kiselina nego u jabukama.

    Sadrže puno vitamina - A, B1, B2, E, P, PP, C. Sadrže i mineralne soli željeza (do 2 mg%), mangan, kobalt, bakar, kalij, jod (do 20 mg%).

    Takođe su korisni listovi kruške u kojima se nalaze vitamin C (do 110 mg%), flavonoidi, arbutin glikozid (1, 4-5%).

    Kruške se preporučuje uključiti u dijetalnu hranu.

    Indikacije za dijabetes

    Treba napomenuti da kruške kod dijabetesa tipa 2 i tipa 1 imaju sljedeće učinke:

    1. diuretski efekat
    2. normalizacija nivoa šećera,
    3. lijek protiv bolova
    4. antibakterijski.

    Osim toga, dekocija sušenog voća pomoći će zaustaviti groznicu i ima odličan antiseptički učinak.

    Budite oprezni

    Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

    Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični čir, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

    Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Istraživački centar za endokrinologiju Ruske akademije medicinskih nauka uspio je

    Prehrana za dijabetes i kruške

    Veliki broj vitamina, dušičnih spojeva, minerala i aromatičnih supstanci te zbog korisnih svojstava krušaka za dijabetes tipa 2.

    100 grama svježeg voća sadrži samo 42 kilokalorije, a glikemijski indeks kruške 50. Veliki dio šećera koji se u njemu nalazi dolazi iz saharoze i fruktoze.

    Vlakna pripadaju neprobavljivim ugljikohidratima i zahvaljujući njemu se normalizira probava hrane i metabolički procesi. Osim toga, vlakna reguliraju stvaranje žuči i normalizira crijevnu pokretljivost.

    Sve to potiče ubrzano izbacivanje holesterola i toksičnih supstanci iz ljudskog tijela. Još jedan plus vlakana je taj što oni sprečavaju apsorpciju bržih ugljenih hidrata. Kao rezultat toga, razina glukoze raste postepeno, nema oštrih skokova, što je važno za dijabetičare bilo koje vrste.

    Za osobe sa šećernom bolešću tipa 2 sljedeća svojstva kruške su od velikog značaja:

    1. Izraženo diuretičko dejstvo.
    2. Anestetski i antibakterijski učinak.
    3. Sposobnost snižavanja glukoze.

    Dekocije i sokovi

    Kod dijabetes melitusa druge vrste u pravilu se koriste decokcije suhe kruške ili svježe cijeđeni sok. Da biste spriječili oštre fluktuacije razine šećera pola sata prije jela, uzima se sok od kruške razrijeđen vodom u omjeru 1: 1.

    Za muškarce je ovo voće općenito posebno važno jer dijabetičari često imaju problema s genitalnim područjem. Ako svakodnevno pijete kompot iz divlje kruške, tada možete spriječiti razvoj prostatitisa ili ga izliječiti.

    Važno je zapamtiti da svježu krušku ne mogu uvijek jesti ljudi koji imaju ozbiljne bolesti probavnog trakta, jer je ona dovoljno teška za želudac, a ukoliko postoje problemi sa gušteračom, važno je znati je li moguće jesti kruške s pankreatitisom.

    Ovo voće ne možete jesti odmah nakon jela (najbolje je sačekati 30 minuta) ili na prazan stomak. Ako se kruška opere vodom, to može dovesti do dijareje, kod dijabetesa.

    Stariji ljudi ne bi trebali jesti svježe nezrelo voće kako bi izbjegli želučane tegobe. Nezrele kruške mogu se jesti pečene, a sirovo voće treba biti mekano, sočno i zrelo.

    Uz šećernu bolest druge vrste, kruške možete konzumirati ne samo svježe, već ih možete stavljati u razna jela i salate. Ovo voće dobro ide uz jabuke ili repe. Da biste pripremili ukusnu i zdravu salatu za doručak, potrebno je da sve sastojke narežete na kockice i dodate kiselo vrhnje s malo masnoće.

    Salata se može pripremiti za bilo koji ukras: dodajte rotkvu narezanu krušku, a maslinovo ulje koristite kao preljev.

    Svježe iscijeđeni sok, kao i decokcija suhog voća, jako utažuje žeđ, a koristi se i kao lijek u narodnoj medicini za liječenje bilo koje vrste dijabetesa

    Kada se osuši, kruška se može dugo čuvati, a da pri tome ne izgubi korisna svojstva. Za pripremu dekocije potrebno je sipati jednu čašu sušenog voća u 1,2 litre vode i dovesti do ključanja. Nakon toga, juha se treba ubrizgati 4 sata, a potom možete piti.

    Pogledajte video: Zabranjeno voće za dijabetičare (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar