Norma šećera u krvi kod muškaraca nakon 70 godina

Glukoza se koristi u stanicama tijela za sintezu ATP - adenosin trifosfata, bez kojeg se ne provode biokemijske reakcije niti fiziološki proces. Glukoza ulazi u organizam kao dio složenih i jednostavnih ugljikohidrata, a također ih proizvodi jetra.

Potreba za ugljikohidratima kod muškaraca je vrlo velika i iznosi 400 - 500 g dnevno. U žena je dnevna potreba za ugljikohidratima manja, u prosjeku odgovara 350 - 370 g.

Svi ugljikohidrati se prilikom unosa razgrađuju do glukoze, a liječnik zaključuje stanje metabolizma ugljikohidrata koncentracijom ovog spoja u krvotoku (glikemiji). Razina glukoze u muškaraca između obroka i natašte u krvi varira, ali uvijek treba biti u granicama normale.

Da bi se standardizirala mjerenja, odabrana je razina glukoze u krvi nakon fiziološke gladovanja tokom noćnog sna tokom 8-12 sati.

Stopa glukoze natašte tijekom života, s izuzetkom najranijeg djetinjstva, praktično je nepromijenjena i kreće se od 3,3 do 5,6 mmol / l za žene i muškarce.

Drugi značajan pokazatelj glukoze u krvi je mjerenje postprandijalne glikemije - razine šećera nakon jela. Norme postprandijalne glikemije sa starenjem kod muškaraca i žena povećavaju se znatno više od norme na prazan stomak.

Promjene šećera u krvi nakon jela nisu popraćene nikakvim karakterističnim simptomima. A znaci oštećenja mogu biti debljanje uz normalnu prehranu, promjene raspoloženja, razdražljivost.

Stope glikemije prema starosti

Povećanje norme količine glukoze u krvi počinje već u 60. godini života i odgovara:

  • 0.055 mmol / L - ispitivanje posta,
  • 0,5 mmol / l - za glikemiju nakon jela.

Neznatan porast indeksa šećera u krvi na glavi očituje se kod muškaraca tek u vrlo naprednoj dobi od 80 - 100 godina, kao što je vidljivo iz donjih tabela.

Glukoza u krvi kod muškaraca, dobna tabelaza normativne pokazatelje prsta

Godine životaGlikemija
12 — 215,6 mmol / l
21 - 60 godina5,6
61 — 705,7
71 — 805.7
81 — 905,8
91 — 1005,81
Više od 1005,9

Stopa glukoze na glavi kod prsta kod muškaraca radne dobi od 25 do 50 godina malo se razlikuje od normalnih vrijednosti prema tablici šećera u krvi u starijih osoba nakon 60 godina. S nasumičnim pregledima krvna slika na vrijeme često se pokaže kao normalna čak i kod dijagnosticirane dijabetesa 2.

Promjene u normi šećera kod muškaraca utječu ne na toliko krvnu sliku kao na gornju granicu glikemije nakon jela.

Vrijednosti glukoze na testu iz vene su nešto veće, ali i povećavaju se s godinama za 0,05 mmol / l svakih 10 godina.

Tabelas godinama, šećer u krvi na brzinu kod muškaraca normalan je kod muškaraca

Godine životaGlikemija
12 — 206,1 mmol / l
21 - 60 godina6,11
61 — 706,2
71 — 806,3
81 — 906,31
91 — 1006,4
Više od 1006,41

Gornja granica dopuštene norme šećera u krvi iz vene s godinama kod muškaraca ostaje nakon noćnog sna u rasponu od 6,1 - 6,4 mmol / l.

Glikemija na testu ne odražava uvijek stupanj poremećenog metabolizma ugljikohidrata u tijelu.

Mnogo informativnije istraživanje u starosti provedeno je 2 sata nakon jela. Postprandijalna glikemija se povećava s godinama za 0,5 mmol / l / 10 godina.

Kod muškaraca nakon 50 - 60 godina, kao što slijedi iz tablice u nastavku, porast razine šećera u krvi nakon jela je normalniji nego kod mladih ljudi.

Tabela, norme postprandijalne glikemije (venska krv)

Godine životaGlikemija
12 — 207,8 mmol / l
21 — 607,8
61 — 708,3
71 — 808,8
81 — 909,3
91 — 1009,8
Više od 10010,3

Ispitivanje glukozne tolerancije obavlja se u laboratoriji za utvrđivanje šećera nakon obroka, ispitivanje krvi nakon konzumiranja otopine glukoze. Kod kuće možete glukometrom samostalno izmjeriti nivo glikemije.

Ako vrijednost postprandijalne glikemije kod 70-godišnjeg muškarca premašuje, na primjer, 11 mmol / l, s normom od 8,3 mmol / l, tada slijedi:

  • ponoviti analizu u različite dane,
  • ako je norma ponovo prekoračena, posavjetovati se s endokrinologom,
  • isključuju iz prehrane brzo probavljive ugljikohidrate i životinjske masti.

Visoki šećer u krvi

Da bi održali konstantnu razinu glukoze u normi, postoje mnogi regulatorni sistemi u tijelu. To vam omogućava da ispunite energetske potrebe svih ćelija u tijelu, i na prvom mjestu - količinu glukoze koja ulazi u mozak i živce.

Ako se krši mehanizam regulacije glikemije, ona se razvija:

  • hipoglikemija - šećer u krvi je ispod normalnog,
  • hiperglikemija - višak šećera u krvi.

Glukoza prodire u ćelije različitih tkiva zbog hormona inzulina. Izuzetak je tkivo neovisno o insulinu u koje se dovodi glukoza bez pomoći hormona inzulina.

Inzulin nije potreban za prodiranje glukoze u ćelije:

  • mozak i neuroni perifernog nervnog sistema,
  • crvenih krvnih zrnaca
  • žlijezde kod žena i muškaraca,
  • gušterača - alfa i beta ćelije otočića Langerhansa.

Ali u osnovi, u nedostatku inzulina, tjelesne stanice nisu otporne na glukozu. Uz nedostatak inzulina nastaje smanjenje osjetljivosti ćelija na ovaj hormon, dijabetes melitus (DM).

Mladiće karakterizira dijabetes tipa 1 ili ovisan o inzulinu kada je nivo krvi nizak ili je inzulin odsutan. Dijabetes debituje, obično prije 20. godine, ali može se razviti i do 50. godine, bez dužeg vremena pokazivanja neobičnih simptoma.

Oni liječe bolest injekcijama insulina. A kako se vlastiti inzulin ne proizvodi kod ove vrste dijabetes melitusa ili je njegova proizvodnja smanjena, morate svakodnevno raditi injekcije.

Povećana proizvodnja muških spolnih hormona povećava vjerojatnost povećane glikemije i razvoja dijabetesa u uvjetima nedostatka inzulina.

Neinzulinski ovisan dijabetes melitus

Rizik od povećanja šećera u krvi i razvoja dijabetesa tipa 2 kod muškaraca takođe se povećava s dovoljnom količinom inzulina u krvi, ali smanjenom osjetljivošću mišićnog tkiva na njega.

Ova vrsta dijabetesa naziva se inzulinsko neovisna, liječi se lijekovima za snižavanje šećera. Dijabetes melitus neovisan o insulinu počinje se razvijati nakon 30 godina, a prije ove dobi i muškarci i žene rijetko su dijagnosticirani ovu bolest.

Najčešće, odstupanje razine šećera od norme i dijabetesa tipa 2 nalazi se kod muškaraca u krvi nakon 40 - 50 godina.

  • gojaznost - „pivski trbuh“,
  • visok krvni pritisak
  • nedostatak vježbanja.

Hipodinamija je uz gojaznost uzrok razvoja dijabetesa tipa 2. Prosečna količina mišićne mase kod muškaraca je veća nego kod žena i iznosi 40–45%, odnosno 36%.

To je mišićno tkivo koje uzima značajan dio glukoze iz krvotoka. Kod dijabetesa tipa 2 smanjuje se osjetljivost mišićnih receptora na inzulin, a višak dolazne glukoze taloži se, poput glikogena, u jetri i mišićima.

Njegove rezerve u tijelu dostižu 400 g i koriste se za povećanje glukoze u krvotoku tokom perioda posta.

No, ako unos glukoze iz hrane premašuje mogućnosti jetre i mišića, tada se ne formira glikogen, a višak tog ugljikohidrata se taloži u obliku masnoće potkožno i oko unutarnjih organa, povećavajući poremećaj metabolizma.

U 50% slučajeva dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu razvija se asimptomatski i dijagnosticira se već u fazi opasnih komplikacija.

Simptomi nastanka dijabetes melitusa koji nije ovisan o insulinu i viška šećera u krvi su:

  • povećanje dnevne količine urina,
  • stalna žeđ
  • gojaznost u trbuhu - pokrivanje struka kod muškaraca veće od 102 cm,
  • hipertenzija - krvni pritisak> 130 mm Hg. St. / 85,
  • ateroskleroza
  • ishemija srca.

Kako izmjeriti?

Stručnjaci preporučuju da se pridržavate određenih savjeta koji će pomoći da pravilno izmjerite glukozu u krvi. Jedna od njih odnosi se na to kada je najbolje provesti takvu analizu. Na primjer, postoji mišljenje da bi se to trebalo raditi isključivo ujutro, a u tom periodu bi indikator trebao biti u rasponu od 5,6 do 6 mmol / l.

Ako se rezultat razlikuje od ove norme, tada liječnik može utvrditi dijagnozu dijabetesa.

Ali, kad se uzorak uzme iz vene, pokazatelj ne smije prelaziti 6,1 mmol / l.

No, osim činjenice da morate znati tačno u koje je vrijeme najbolje izvršiti ovo mjerenje, još je važno zapamtiti kako se pravilno pripremiti za ovu analizu, a također i ono što apsolutno ne možete učiniti prije prolaska analize. Pretpostavimo da je poznato da je prije darivanja krvi zabranjeno jesti slatku hranu ili onu koja sadrži visoku razinu glukoze.

Važno je i razmotriti je li pacijent pretrpio neki stres uoči testa ili ne pati od neke bolesti.

Na osnovu svega što je gore rečeno, postaje jasno da je važna ne samo godina u kojoj se pacijent rodio, već i da li pati od neke bolesti, da li pati od stresnih situacija i slično.

Ako postoje neki od gore navedenih faktora, tada o tome odmah trebate obavijestiti liječnika i učiniti sve što je moguće kako biste isključili mogućnost dobivanja pogrešnog rezultata, na osnovu kojeg će se propisati liječenje.

Šta je norma za običnog čovjeka?

Svi znaju da je glavni hormon koji direktno utječe na razinu glukoze u krvi inzulin. Ako se proizvodi u nedovoljnim količinama, tada će razina šećera u krvi biti previsoka. Moguće je i da tijelo neće apsorbirati ovaj hormon na odgovarajućem nivou. Svi ti faktori dovode do činjenice da se glukoza počinje previsoko povećavati, odnosno, čovjek se osjeća loše, a ponekad čak počinje i prijetiti njegovom životu.

Da biste izbjegli takve posljedice, trebali biste redovno provjeravati stanje vašeg gušterače, naime koliko učinkovito funkcioniraju njegove beta stanice.

No osim problema s gušteračom, postoje i drugi poremećaji u tijelu koji također mogu uzrokovati tako loše zdravlje. Zbog toga je važno prolaziti redovne preglede u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi.

Važno je također zapamtiti da su tvari poput:

  • nadbubrežne žlezde, oni regulišu nivo adrenalina i norepinefrina,
  • postoje i stalci za pankreas koji ne sintetišu inzulin, već glukagon,
  • štitna žlijezda, naime hormon koji luči,
  • kortizola ili kortikosterona,
  • tu je i takozvani „komandni“ hormon, koji takođe direktno utiče na nivo glukoze u krvi.

Iskusni stručnjaci uvijek kažu da nivo šećera može varirati u bilo koje doba dana. Pretpostavimo da se noću značajno smanjuje, to je zbog činjenice da u ovom trenutku osoba obično spava, a njegovo tijelo ne funkcionira toliko kao tokom dana.

Također je uvijek važno imati na umu da u prosjeku, ovisno o dobi osobe, njegove vrijednosti glukoze mogu značajno varirati.

Kako starost utiče na šećer?

Poznato je da će se vrijednost šećera u krvi kod muškaraca nakon 70. godine prsta uvijek razlikovati od rezultata studije koja je provedena s pacijentima starim četrdeset, pedeset ili šezdeset godina. Ova činjenica povezana je s činjenicom da što starija osoba postaje, lošiji su njeni unutarnji organi.

Do značajnih odstupanja može doći i kada žena zatrudni nakon trideset godina.

Već je gore rečeno da postoji posebna tablica u kojoj su naznačene prosječne vrijednosti nivoa glukoze svake starosne grupe bolesnika. Na primjer, ako govorimo o vrlo malim pacijentima, točnije o novorođenčadi kojoj još nije navršio 4 tjedna i tri dana, tada imaju normu od 2,8 do 4,4 mmol / l.

Ali kad je riječ o djeci mlađoj od četrnaest godina, tada bi u idealnom slučaju njihova glukoza trebala biti u rasponu od 3,3 do 5,6 mmol / L. Nadalje, treba reći o skupini bolesnika koji su navršili četrnaest godina, ali koji još nisu navršili šezdeset, imaju da je ovaj pokazatelj u rasponu od 4,1 do 5,9 mmol / L. Potom se ispituje kategorija bolesnika u dobi od šezdeset do devedeset godina. U tom se nivou njihov šećer kreće u rasponu od 4,6 do 6,4 mmol / L. Pa, nakon devedesete, sa 4,2 na 6,7 ​​mmol / l.

Na temelju svih gore navedenih podataka postaje jasno da što je osoba starija, to je viša razina šećera u njegovoj krvi, što znači da bi se kontrola šećera u krvi trebala provoditi češće.

Stoga, prije nego što govorite o činjenici da određeni pacijent ima očite kršenja glukoze u krvi, trebali biste saznati njegovu dob, spol i ostale faktore koji izravno utječu na ovaj pokazatelj.

Kako se daje ova analiza?

Važno je napomenuti da se ova studija može izvesti i kod kuće i u specijaliziranoj medicinskoj ustanovi. Ali u oba slučaja trebate zapamtiti da se osam sati prije vremena analize ne može jesti.

Ako trebate provesti studiju u medicinskoj ustanovi, tada se u ovom slučaju provodi u dvije faze. Prvi je sličan onome koji se obavlja kod kuće, ali drugi dva sata nakon što pacijent uzme 75 grama glukoze, koji je otopljen u vodi.

A sada, ako se nakon ta dva sata rezultat nalazi u rasponu od 7,8 do 11,1 mmol / l, onda sigurno možemo reći da pacijent ima toleranciju na glukozu. Ali, ako je rezultat iznad 11,1 mmol, tada sigurno možemo govoriti o prisutnosti dijabetesa. Pa, ako je rezultat manji od 4, tada morate hitno konzultirati liječnika za dodatna istraživanja.

Uvijek je važno zapamtiti da što prije pacijent posjeti liječnika, brže će biti moguće utvrditi povredu i poduzeti hitne mjere kako bi se otklonilo.

Također je moguće da pokazatelj, bez obzira na dob pacijenta, može biti u rasponu od 5,5 do 6 mmol / L, ovaj rezultat ukazuje na to da ta osoba može imati predijabetes.

Posebno oprezni trebaju biti stariji ljudi. Čak i ako ranije nisu imali problema sa šećerom, potrebno je redovito vršiti istraživanje i osigurati da se dijabetes ne razvije.

Naravno, osim redovnog pregleda važno je pridržavati se ispravnog režima dana. Morate jesti u skladu s utvrđenim pravilima, posebno ako postoje preduvjeti za razvoj dijabetesa tipa 1 ili 2. Vrlo često se ova bolest manifestira u dobi od sedamdeset godina, posebno ako osoba ne slijedi pravila ishrane ili je pretrpjela jak stres. Uzgred, nervni je pritisak smatra se jednim od glavnih faktora razvoja "šećerne" bolesti. To je uvek važno zapamtiti.

Video u ovom članku govorit će o normalnoj razini šećera u krvi.

Pogledajte video: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar