Ginkgo biloba: blagodati i štete stabla dinosaura u medicini, medicini i kozmetologiji

Ginkgo biloba je reliktno drvo. Jedini je predstavnik ginkoa koji bi mogao preživjeti čitavu evoluciju planete. Komponente sadržane u lišću drveća pomažu da se snizi holesterol, poboljša stanje krvnih sudova, normalizira metabolizam. Prema recenzijama, lijekovi na bazi biljaka poboljšavaju mentalne performanse, pamćenje i raspoloženje.

Teško je zamisliti koliko godina jedinstveno stablo zvano Ginkgo biloba živi na našoj planeti. Tragovi ove porodice pronađeni su u stijenama starim 200 miliona godina. Ali jedinstvenost ginko bilobe nije samo u dugovječnosti. Neverovatni div ima svojstva korisna za ljudsko telo. Ove je korisne učinke procjenjivala čak i službena medicina. Upute za upotrebu ginko bilobe u narodnoj i službenoj medicini pomoći će vam da shvatite kakvu je prirodu čarobno drvo podarilo čovjeku.

Opis stabla i njegovih svojstava

Jedinstveno drvo zadivljuje svojom impresivnom veličinom. Debljina njegovog debla može dostići i 4 m. A visina ginko bilobe ponekad iznosi 45 m. Ovaj div smatra se časnim dugovjekom planete, jer su neka drveća stara više od hiljadu godina.

Ponekad se ljekovita sirovina ginka bilobe naziva trava. I, uprkos činjenici da govorimo o drvetu, takva formulacija je takođe istinita. Treba razumjeti što je trava ginkgo biloba. Ovo je lišće jednog stabla.

Gigantska botanička karakteristika

Relikvija koja je preživjela do današnjih dana drevna je teretana, nevjerojatna biljka, koja pripada vrsti dvosmislenih. To znači da jedinstvena biljka može imati i ženske i muške cvjetove. Prvi proizvode polen, dok drugi služe kao sirovina za sjeme.

Ginkgo bilobate - to je ono što botaničari nazivaju jedinom preživelom biljnom vrstom koja ima sledeće karakteristične karakteristike.

  • U prtljažniku. Drveće koje raste u Europi rijetko prelazi visinu od 18 m, a primjerci koji žive u svojoj domovini (u Kini) mogu dostići 40 i više metara. Ginkgo biloba ima piramidalni oblik. Krošnja stabla ovisi o podu. Dakle, gospodina stabla su vitka. A "dame" imaju sfernu krunu i izgledaju malo čučnjevo.
  • Lišće Grane stabla ne sadrže uobičajeno lišće. Na njima rastu osebujni izrastači koji sadrže snopove listova s ​​duguljastim vjetrovima. Listovi imaju različitu lobanju.
  • Cvijeće Muške vrste karakterizira prisustvo žuto-zelenih grozdova s ​​mnogo stabljika. A ženski cvjetovi cvjetaju na dugim "nogama" i imaju grananje. Ženski cvijet uvijek sadrži klice semena.
  • Voće. Nakon cvatnje, koje se obično posmatra u maju, cvatovi se opraštaju. Vremenom se na drvetu pojave žuti plodovi, pomalo nalik na šljive. Unutar takvog ploda su dvije velike jezgre.

Mogućnosti lečenja

Kineski monasi povezuju ginko bilobu s moći, dugovječnošću i zdravljem. I to nije slučajnost. Na kraju krajeva, drvo ima izraženu ljekovitu moć. Vekovima se koristi za lečenje mnogih bolesti. Možda su upravo zbog toga koristi i štete ginko biloba zainteresirali naučnike. Nakon provođenja mnogih studija vodeći ljekari su utvrdili da drvo zaista ima ljekovitu moć.

Ljekovita svojstva ginka bilobe nastaju zahvaljujući njegovim antioksidacijskim učincima i pozitivnom djelovanju aktivnih komponenti biljke na vaskularni tonus i protok krvi. Biljka proširuje male kapilare i poboljšava cirkulaciju krvi u tkivima. To objašnjava činjenicu da se lijekovi na temelju njega koriste za liječenje bolesti kao što su:

  • hronična cerebralna ishemija sa poremećajima pamćenja,
  • poremećaji cirkulacije u ekstremitetima dijabetes i ateroskleroza,
  • arterijska hipertenzija
  • zujanje u ušima.

Zbog izrazitog dejstva na perifernu cirkulaciju krvi, ginkgo biloba se čak koristi za poboljšanje potencije. Osim toga, biljka stabilizira raspoloženje, pozitivno djeluje na funkciju gušterače i jača imunološki sistem. Ovo posljednje svojstvo omogućava nam da ga smatramo obećavajućim imunomodulatorom kod autoimunih bolesti.

Kada se ne koristi

Tokom kliničkih studija ginko bilobe, pacijenti su dobro podnijeli ovu biljku. Terapija je izuzetno rijetko izazivala pojavu nuspojava koje su nastale u obliku alergije na pozadini individualnog imuniteta. Ponekad su ljudi imali poremećaj stolice ili glavobolju.

Međutim, ginkgo biloba ima neke kontraindikacije:

  • patologija želuca (čir, gastritis),
  • akutni moždani udar
  • smanjeni pritisak
  • preoperativni period.

Pripravci na bazi biljaka

Na farmaceutskom tržištu možete pronaći razne lijekove koji sadrže ginkgo biloba. Takvi lijekovi namijenjeni su prvenstveno za liječenje vaskularnih patologija i poboljšanje rada mozga. Sledeći lekovi i analozi su najčešći.

Upute za upotrebu ginka bilobe u narodnoj medicini

U preventivne svrhe možete kupiti čaj ginkgo biloba. Napraviti ukusan i zdrav napitak je jednostavno. Paket čaja (ili jedna čajna kašika) prelije se vrućom vodom, čija je temperatura dosegla 70-80 ° C. Vrela voda se ne koristi za pripremu čaja. U piću možete uživati ​​četiri nedelje. Tada se preporučuje pauza u trajanju od 10-14 dana.

Ali ako je cilj konzumiranja ginkgo bilobe liječenje bolesti, tada tradicionalna medicina preporučuje pribjegavanje efikasnijim sredstvima. Naravno, nakon konsultacija s ljekarom.

Alkoholna tinktura za moždane aktivnosti

Opis Za poboljšanje moždane cirkulacije, čišćenje i jačanje krvnih žila preporučuje se upotreba alkoholne tinkture. Ovaj alat povećava pažnju, vraća memoriju. Propisan je osobama koje se bave mentalnim radom. Ali za djecu je zabranjena jer sadrži alkohol.

  • Lišće ginko bilobe - 50 g,
  • vodka - 700 ml.

  1. Za pripremu alkoholne tinkture ginka bilobe možete koristiti i svježe i suvo lišće. Biljni materijal se drobi.
  2. Biljna komponenta sipa se votkom. Možete uzeti alkohol. Ali u tom slučaju, prije upotrebe, alkohol se razrjeđuje na 40%.
  3. Posuda je dobro začepljena i ostavljena da se kuva dvije sedmice. Da bi lijek brže stekao ljekovitu moć, preporučuje se svakodnevno protresti bocu.
  4. Nakon 14 dana, tečnost se mora filtrirati.

Proces pripreme i tretmana

  1. Za poremećaje mozga preporučuje se upotreba čajne kašike tinkture.
  2. Prije uzimanja lijeka, razrjeđuje se u vodi. Ponovite unos tri puta dnevno prije jela.
  3. Nastavite liječenje alkoholnom tinkturom 30 dana. Tada oni definitivno odmore terapiju na jednu do dvije sedmice. Nakon takvog „odmora“ tretman se može ponoviti ponovo.
  4. Da bi povećali potenciju, muškarcima se propisuje 15 kapi lijeka dva puta dnevno. Tinktura se takođe razređuje u vodi. Trajanje lečenja je šest meseci.

Dekocija od patologija respiratornog sistema

Opis Ljekoviti brod koristi se u liječenju zaraznih bolesti respiratornog sistema. Ovaj alat se preporučuje za upotrebu kod tuberkuloze. Lijek pomaže kod anemije, aktivira proizvodnju inzulina, zbog čega se preporučuje u liječenju dijabetesa.

  • biljne sirovine - jedna kašika,
  • voda - 300 ml.

Proces pripreme i tretmana

  1. Biljne materije možete kupiti u ljekarni. Obično na ambalaži su napisana uputstva o tome kako sijati travu.
  2. Za liječenje dišnog sistema neophodno je mljeti sirovine.
  3. Trava se stavlja u kontejner, prelije se vodom i kuha na laganoj vatri pet minuta. Ohlađeni proizvod je filtriran.
  4. Za infekcije dišnog sistema preporučuje se uzimanje dekocija od 50 ml tri puta dnevno, 10-14 dana.
  5. Ako je lijek diktiran potrebom za liječenje tuberkuloze, tada se koriste 70-100 ml juhe tri puta dnevno. Trajanje takvog tretmana može se odgoditi dva mjeseca.

Med ginkgo protiv moždanog udara

Opis Izjave liječnika neurologije pokazuju da uporaba proizvoda na bazi ginka može spriječiti razvoj moždanog udara, zaštititi pacijenta od srčanog udara i oduprijeti se aterosklerozi. Redovno konzumiranje ginkgo meda normalizuje krvni pritisak za hipertenziju.

  • lišće - pola kilograma,
  • lipov med - 500 ml.

Proces pripreme i tretmana

  1. Sadi se staklenka sa biljem.
  2. Listovi se pune lipovim medom. U recepte koji sadrže ginkgo bilobu obično je dopušteno uključiti i svježe i osušene biljne materije. Ali ako se lijek priprema za sprečavanje moždanog udara, srčanog udara, onda je poželjno pronaći svježi list stabla dinosaura.
  3. Pažljivo izmiješajte komponente.
  4. Dva dana bi smjesa trebalo da se unosi u frižider.
  5. Oni koriste lijek za borbu protiv hipertenzije, čišćenje krvnih žila ili sprečavanje razvoja ateroskleroze, moždanog udara, jednu žličicu dva puta dnevno.

Ostavlja od starenja, anemije

Opis Kod nekih bolesti tradicionalni iscjelitelji preporučuju upotrebu listova ginka bilobe u obliku praha. Takav tretman može usporiti proces starenja. Suhi prah se koristi protiv anemije. Ova terapija je indicirana i kod bolova u ekstremitetima. Prah se propisuje u slučaju nervne iscrpljenosti, hipertenzije, depresije, radi povećanja imuniteta.

Proces pripreme i tretmana

  1. Suhi prah od listova ginka bilobe pije se jednom dnevno po žličicu 30 minuta prije doručka.
  2. Smjesa se temeljito prožvaka. Ispiraju „lijek“ čašom vode.
  3. Terapija se nastavlja tokom jednog meseca.
  4. Dozvoljeno je ponoviti tečaj liječenja nakon dvotjedne pauze.

Upotreba stabla dinosaura u kozmetologiji

Jedinstvene sirovine su našle primjenu u kozmetologiji. Specijalci, zbog njegove sposobnosti da podmlađuje telo, "vršnjaka dinosaura" nazivaju drvetom mladosti. Ginkgo biloba pruža sveobuhvatan efekat:

  • promoviše podmlađivanje
  • jača zidove krvnih žila,
  • smanjuje oticanje,
  • izglađuje bore
  • jača kosu
  • aktivira rast niti.

Ginkgo biloba aktivno se koristi u mezoterapiji. Koristi se za poboljšanje stanja zrele kože. Lijek je potražen u korekciji rozacee i u uklanjanju natečenosti.

Analizirajući recenzije o biljci ginko bilobe, treba naglasiti da su češća pozitivna mišljenja o stablu dinosaurusa koja se nalaze. Ali ponekad je terapija manje uspješna, a najčešće zbog pogreške u primjeni. Kako bi poboljšali korisne efekte ginka bilobe na organizam, neke dame kombiniraju mezoterapiju s unutarnjim unosom biljnih materijala. Takva kombinacija može dovesti do predoziranja. Kao rezultat toga, na koži će se pojaviti modrice ili krvarenja.

Pogledajte video: Ginkgo Biloba - Ljekovita svojstva i djelovanje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar