Argosulfan mast: upute za upotrebu

Lijek je dostupan u obliku 2% kreme, koji predstavlja homogenu masu bijele ili bijele boje sa nijansama od svijetlo sive do ružičaste.

Aktivna supstanca Argosulfana je srebrni sulfatiazol. 1 g kreme sadrži 20 mg aktivnog sastojka.

Pomoćne tvari lijeka:

  • Cetostearil alkohol - 84.125 mg,
  • Vazelin bijeli - 75,9 mg,
  • Tečni parafin - 20 mg,
  • Glicerol - 53,3 mg,
  • Natrijum lauril sulfat - 10 mg,
  • Kalijum dihidrogen fosfat - 1,178 mg,
  • Metilhidroksibenzoat - 0,66 mg,
  • Natrijum hidrogen fosfat - 13.052 mg,
  • Propilhidroksibenzoat - 0,33 mg,
  • Voda d / i - do 1 g.

Argosulfan krema se prodaje u aluminijskim tubama od 15 ili 40 g, upakovanim u kartonske kutije od 1 kom.

Indikacije za upotrebu Argosulfana

Lijek je propisan za opekotine svih stupnjeva bilo kojeg porijekla (uključujući solarno, termičko, zračenje, električni udar, hemijski), gnojne rane, manje ozljede u domaćinstvu (ogrebotine, posjekotine).

Upotreba Argosulfana efikasna je kod trofičnih ulkusa potkoljenice različite etiologije, uključujući obliterantni endarteritis, erizipele, hroničnu vensnu insuficijenciju i angiopatije kod dijabetes melitusa.

Osim toga, krema se koristi kod promrzlina, prezaduženih mišića, mikrobnih ekcema, impetiga, streptostafiloderme, jednostavnog kontakta i zaraženih dermatitisa.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu Argosulfana su:

  • Preuranjena i dojenačka do dva mjeseca (zbog rizika od razvoja "nuklearne" žutice),
  • Kongenitalna insuficijencija enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaza,
  • Preosjetljivost na sulfatiazol na srebro i ostale sulfonamide.

Doziranje i primjena Argosulfana

Argosulfan krema namijenjena je za vanjsku upotrebu. Može se nanositi na otvorenu kožu ili koristiti okluzivni (hermetički) preljev. Pogođeno područje kože prvo treba očistiti, a zatim kremu nanijeti u sterilnim uvjetima.

Vlažnim ranama (sa stvaranjem eksudata) prije upotrebe Argosulfana koža se tretira 3% vodenom otopinom borne kiseline ili 0,1% -tnom otopinom klorheksidina.

Krema se nanosi na zahvaćeno područje slojem debljine 2-3 mm dok se tkiva potpuno ne zacjele, a u slučaju cijepljenja kože sve dok površina rane nije spremna za operaciju. Za vrijeme tretmana Argosulfanom krema bi trebala potpuno prekriti oštećenu površinu kože.

Trajanje terapije i doza lijeka u svakom se slučaju određuju pojedinačno.

Uputa za Argosulfan kaže da se krema nanosi 1 do 3 puta dnevno, dok maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 25 g. Maksimalno trajanje kursa liječenja je 2 mjeseca.

Nuspojave Argosulfana

U izoliranim slučajevima moguće su alergijske reakcije na koži. Ponekad se na mjestu primjene kreme može javiti iritacija, koja se očituje peckanjem.

Uz dužu upotrebu Argosulfana moguće su promjene u krvi, koje su karakteristične za sve sistemske sulfonamide (agranulocitoza, leukopenija itd.), Kao i deskvasitivni dermatitis.

Posebna uputstva

Morate biti oprezni prilikom primjene kreme kod bolesnika sa šokom koji imaju velike opekotine, jer ne postoji način za prikupljanje potpunih alergoloških podataka.

Uz dugotrajno liječenje, potrebno je pratiti parametre krvne plazme, posebno razine sulfatiazola. To se prije svega odnosi na pacijente sa bolestima bubrega i jetre.

Uputa za Argosulfan kaže da on ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i može se koristiti kod pacijenata čije su aktivnosti povezane s povećanom koncentracijom pažnje.

Analozi Argosulfana

Ne postoje puni analozi Argosulfana na bazi srebrne soli sulfatiazola. Ostale kreme, obloge ili masti sulfanilamidnog sastava sa sličnim dejstvom su predstavljene takvim lekovima:

  • Arghedin (proizvođač Bosnalijek, Bosna i Hercegovina), Dermazin (Lek, Slovenija) i Sulfargin (Tallinn Pharmaceutical Plant, Estonija) su kreme čiji je aktivni sastojak srebrna sol sulfadiazin. Proizvode se u epruveti od 40, 50 g, kao i u tegli od 250 g. Koriste se za iste indikacije kao i Argosulfan. Osim toga, ovaj sulfanamid aktivan je protiv gljivica roda Candida i dermatofita zbog čega se može propisati za kandidijazu i druge mikoze kože,
  • Mafenid acetat mast 10% je dostupna u pakovanju od 50 g u teglici. Lijek ima i antifungalno djelovanje protiv kandide,
  • Streptocidna mast i liniment 5% i 10% dostupni su u posudi od 25 i 50 g. Indikacije za upotrebu slične su Argosulfanu.

Farmakološka svojstva

Argosulfan je jedan od vanjskih lijekova s ​​antibakterijskim učinkom. Omogućuje efikasnu zaštitu ranih površina od infekcije, potiče zarastanje trofičnih, opekotinskih i gnojnih rana, skraćuje vrijeme terapije i period pripreme rane za transplantaciju kože. U mnogim slučajevima se primjećuje poboljšanje eliminirajući potrebu za transplantacijom.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Krema za vanjsku upotrebu1 g
aktivna supstanca:
srebrni sulfatiazol20 g
pomoćni sastojci: cetostearil alkohol (metil alkohol - 60%, stearilni alkohol - 40%) - 84.125 mg, tečni parafin - 20 mg, beli vazelin - 75.9 mg, glicerol - 53.3 mg, natrijum lauril sulfat - 10 mg, metil parahidroksibenzoat - 0, 66 mg, propil parahidroksibenzoat - 0,33 mg, kalijum dihidrogen fosfat - 1,178 mg, natrijum hidrogen fosfat - 13,052 mg, voda za injekcije - do 1 g

Farmakodinamika

Argosulfan ® je lokalni antibakterijski lijek koji potiče zarastanje rana (uključujući opekline, trofične, gnojne), pruža efikasnu zaštitu rana od infekcije, skraćuje vrijeme liječenja i vrijeme pripreme rane za transplantaciju kože; u mnogim slučajevima dovodi do poboljšanja, eliminirajući potrebu za transplantacijom.

Sulfanilamid, srebrni sulfatiazol, koji je dio kreme, je antimikrobno bakteriostatsko sredstvo i ima širok spektar antibakterijskog bakteriostatskog djelovanja protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Mehanizam antimikrobnog učinka sulfatiazola - inhibicije rasta i reprodukcije mikroba - povezan je s konkurentnim antagonizmom s PABA i inhibicijom dihidropteroat sintetazom, što dovodi do poremećaja sinteze dihidrofolinske kiseline i, u konačnici, njegovog aktivnog metabolita, tetrahidrofolinske kiseline, potrebne za sintezu purina i pirimida.

Ioni srebra prisutni u preparatu pojačavaju antibakterijski učinak sulfanilamida - inhibiraju rast i podelu bakterija vezanjem na DNK mikrobnih ćelija. Uz to, ioni srebra oslabljuju senzibilizirajuća svojstva sulfonamida. Zbog minimalne resorpcije lijeka nema toksičan učinak.

Farmakokinetika

Srebrni sulfatiazol sadržan u pripravku ima malu rastvorljivost, uslijed čega se nakon topikalne primjene koncentracija aktivne tvari u rani dugo održava na istoj razini. Pojavljuje se samo mala količina srebrnog sulfatiazola u krvotoku, nakon čega prolazi acetilaciju u jetri. Urin je u obliku neaktivnih metabolita i djelomično nepromijenjen. Apsorpcija sulfatiazola srebra povećava se nakon nanošenja na široke rane.

Indikacije lijeka Argosulfan ®

opekotine raznih stupnjeva bilo koje prirode (uključujući termički, solarni, hemijski, električni udar, radijaciju),

trofični ulkusi potkoljenice različitog porijekla (uključujući hroničnu vensku insuficijenciju, obliterativni endarteritis, poremećaje cirkulacije u šećernoj bolesti, erizipele),

manje ozljede u domaćinstvu (posjekotine, ogrebotine),

inficirani dermatitis, impetigo, jednostavni kontaktni dermatitis, mikrobni ekcem,

Doziranje i primjena

Lokalno kako otvorenom metodom, tako i pod okluzivnom presvlakom.

Nakon čišćenja i hirurškog liječenja, lijek se nanosi na ranu slojem od 2-3 mm u skladu s uvjetima sterilnosti 2-3 puta dnevno. Rana za vrijeme liječenja treba biti prekrivena kremom. Ako se otvori dio rane, mora se nanijeti dodatna krema. Okluzivni preljev je moguć, ali nije potreban.

Krema se nanosi sve dok rana ne zaraste u potpunosti ili dok se koža ne presadi.

Ako se lijek koristi na zaraženim ranama, može se pojaviti eksudat.

Prije nanošenja kreme potrebno je isprati ranu 0,1% vodenom otopinom klorheksidina ili drugim antiseptikom.

Maksimalna dnevna doza je 25 g. Maksimalno trajanje liječenja je 60 dana.

Proizvođač

Farmaceutska tvornica Elfa A.O. 58-500 Jelenia Gora, ul. B. Polja 21, Poljska.

Nosilac potvrde o registraciji: LLC "VALANTE". 115162, Rusija, Moskva, ul. Šabolovka, 31, str. 5.

Zahteve potrošača treba poslati na LLC preduzeće „VALANTE“. 115162, Rusija, Moskva, ul. Šabolovka, 31, str. 5.

Tel./fax: (495) 510-28-79.

Farmakološko djelovanje

Mast Argosulfan ima antimikrobno dejstvo, doprinosi brzom zaceljivanju rana različite etiologije (gnojne lezije, trofične ulcerativne promjene, opekotine) Lijek ublažava simptome boli, sprječava infekciju rana, smanjuje vrijeme zarastanja. U nekim slučajevima, na pozadini primjene lijekova, javlja se potrebatransplantacija kožne režnjeve.

Argosulfan krema sadrži jedan od sulfonamida - sulfatiazol, koji ima izražen antimikrobni efekat, djelujući na mikroorganizme bakteriostatički. Spektar djelovanja aktivne komponente su gram-pozitivni mikrobi i gram-negativna flora. Glavni mehanizam antibakterijskog djelovanja usmjeren je na inhibiranje reprodukcije i rasta mikroorganizama inhibiranjem aktivnosti dihidroperoat sintetaze i konkurentskog antagonizma s PABA. Kao rezultat reakcije, mijenja se proces sinteze dihidrofolične kiseline i njenog glavnog metabolita, tetrahidrofolične kiseline, koja je vitalna za sintezu pirimidini i purine mikroorganizam.

Hvala joni srebra antimikrobni učinak sulfonamida pojačan je vezanjem na bakterijsku DNK i naknadnom inhibicijom rasta i dijeljenja mikrobne ćelije. Uz to, ioni srebra inhibiraju senzibilizirajuću aktivnost sulfonamida.

Optimalni pH i hidrofilna baza kreme doprinose hidrataciji rane, ubrzavaju zarastanje, anesteziju.

Upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Lijek nije namijenjen oralnoj primjeni, dozvoljena je samo vanjska primjena. Krema se može nanositi na otvorene rane, dopuštena je upotreba posebnog okluzivnog preliva. Lijek se primjenjuje na očišćenu kožu, poštujući pravila asepsije, antiseptici. U prisustvu eksudata preporučuje se prethodna obrada kože otopinom. borna kiselina 3%, ili rešenjehlorheksidin0,1%.

Upute za Argosulfan:lijek se nanosi u tankom sloju debljine 2-3 mm dok se površina rane potpuno ne zatvori ili dok se presaditelj kože ne transplantira. Svakodnevno se preporučuje za 2-3 postupka. Svakodnevno možete nanijeti ne više od 25 g masti. Trajanje lečenja je 2 meseca. Uz produženu, kontinuiranu terapiju potrebno je obavezno praćenje funkcionalnih parametara jetre i bubrežnog sistema.

U trudnoći (i dojenju)

U periodu gestacije trudnoće Argosulfan se može koristiti samo u hitnim potrebama, na primjer, kod oštećenja kože s površinom većom od 20%. Dojenje Preporučuje se prekid zbog djelomične apsorpcije lijeka.

Argosulfan Recenzije

U medicinskoj praksi krema se etablirala kao odlično sredstvo u liječenju opekotina velikih površina. Tematski forumi i medicinski portali na kojima obični pacijenti dijele svoje dojmove sadrže samo pozitivne kritike o Argosulfanu. Mlade majke također ostavljaju svoje recenzije o uljima i ukazuju na njegovu dobru toleranciju od strane male djece, na visoku efikasnost u liječenju ogrebotina, posjekotina i rana.

Uputa za upotrebu Argosulfan: metoda i doziranje

Argosulfan krema koristi se spolja, tretman je propisan otvorenom metodom ili primjenom okluzivnih preliva.

Krema se nanosi na zahvaćeno područje i raspodeljuje u ravnomernom sloju od 2-3 mm. Manipulacije se provode u sterilnim uvjetima 2-3 puta dnevno dok se rana potpuno ne zacijeli ili transplantacija kože. Tijekom terapije, krema bi trebala u potpunosti prekriti sva područja lezije, ako se otvori dio rane, potrebno je vratiti sloj obloge.

Ako se tijekom liječenja zaraženih rana Argosulfanom formira eksudat, prije ponovne primjene kreme, rana se mora očistiti i obraditi antiseptičkom otopinom (vodenom otopinom klorheksidina 0,1%).

Maksimalna dozvoljena dnevna doza kreme je 25 g. Maksimalno trajanje tretmana nije više od dva mjeseca.

Interakcija lijekova

Krema se ne preporučuje primjenjivati ​​istodobno s drugim vanjskim lijekovima.

Kombinacija folne kiseline i njenih strukturnih analoga smanjuje antimikrobno svojstvo lijeka.

Analozi Argosulfana su: Sulfathiazole silver, Sulfargin, Streptocide, Dermazin.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar