Koje biljke mogu biti korisne za dijabetes?

Dugotrajna je manifestacija visokog šećera u krvi uzrokovanog vanjskim i nasljednim faktorima koji djeluju uglavnom zajedno. Bolest se javlja kod otprilike 3,5% stanovništva, a njene komplikacije su jedan od najčešćih uzroka smrtnosti.

Kad vrijednost šećera u krvi pređe 1,8 g / litra krvi, bubrezi počinju prolaziti glukozu u mokraću (glukozurija), što je suštinski znak bolesti. Ostali simptomi uključuju:

  • žeđ
  • prekomjerni unos tečnosti (polidipsija),
  • povećan apetit (do prepadljivosti)
  • gubitak kilograma
  • umor, kao rezultat metaboličkih poremećaja.

Ovo su fizičke manifestacije. Biološki znakovi bolesti uključuju i poremećaj metabolizma šećera, ali i - što se često zaboravlja - metabolički poremećaj proteina i masti. Glavni uzrok hiperglikemije (visokog šećera u krvi) je nedovoljno djelovanje inzulina kao glavnog hormona koji je odgovoran za upotrebu šećera u tijelu.

Postoje dvije mogućnosti za razvoj bolesti: ili inzulin uopće ne nastaje ili je prisutan samo u maloj količini, tako da ne može zadovoljiti potrebe tijela. Ovaj se slučaj naziva dijabetes melitus ovisan o inzulinu ili dijabetes tipa 1, bolest dječje generacije. Jer bolest se javlja najčešće u djetinjstvu, pretpostavlja se nasljedna veza. Osoba treba da prima injekcije insulina. U pravilu nije gojazan.

Postoji, međutim, druga opcija. Iako se proizvodi inzulin, njegova količina ili struktura nisu dovoljni za potrebe tijela. Ova bolest se naziva dijabetes tipa 2, bolest odraslih. Javlja se u starijoj dobi, više od 90% bolesti povezano je s pretilošću. Pravodobnim prilagođavanjem prehrane i životnog stila mogu se ukloniti manifestacije i nema potrebe za inzulinom.

Prirodni lijekovi za dijabetes

Dijabetes (uglavnom 2 nego 1 vrsta) među populacijom širi se poput epidemije. Bolest se javlja kao posljedica pothranjenosti, stresa, genetskih utjecaja i često je povezana s prekomjernom tjelesnom težinom kada se masnoća taloži na struku - u ovom slučaju je lik „jabuka“. I, što je najgore, bolest je sklona pojavi kada osoba nema dovoljno fizičke aktivnosti. Ne postoji lijek za dijabetes koji može izliječiti bolest, ali postoji biljni tretman. Biljni popis koji se može koristiti za dijabetes melitus tipa 2 (ponekad čak i 1) prilično je širok, od ovih biljaka prave se prirodni lijekovi za snižavanje šećera u krvi i tonus gušterače, koji pomažu u ublažavanju simptoma šećerne bolesti 2 i 1.

Međutim, odluku o tome koje bilje za dijabetes 1 i 2 treba konzumirati treba donijeti liječnik, samo liječenje je neprihvatljivo!

Priroda je čuvar zdravlja

Srećom, priroda je osigurala bilje za dijabetes (i prve i druge vrste), čija upotreba može značajno smanjiti visoki šećer u krvi. Najefikasnije uključuju:

  • lišće borovnice
  • burdock
  • slatki slatkiš
  • calamus
  • imele
  • maslačak
  • kupina
  • brusnice
  • borovnica
  • koprive
  • cimet i još mnogo toga.

Unatoč činjenici da su ovi lijekovi potpuno prirodni, ne biste trebali sami sebi propisati liječenje; posavjetujte se s dijabetologom koja je biljka najprikladnija za dijabetes melitus - puno ovisi o tome koriste li se biljke kao terapija za dijabetes tipa 2 ili 1. Isto se odnosi na zaustavljanje upotrebe prirodnih lijekova: samo na temelju dugoročnih studija liječnik može savjetovati da smanjite količinu trave koja se koristi za dijabetes. Dakle, bilje za dijabetes - šta su to i koje su njihove koristi?

Listovi borovnice sadrže mirtilin, koji povećava upotrebu šećera. Terapeutski efekti su klinički istraženi. Najveća količina ove aktivne tvari nalazi se u borovnicama neposredno prije zrenja voća. A ovo je najprikladnije vrijeme kada treba brati listove borovnice. Među sjajnim prirodnim lijekovima za dijabetes svakako vrijedi spomenuti čaj od borovnica. Za kuhanje će vam trebati 0,5 litara hladne vode i 1 kašika osušenih listova borovnice. Dovedite kuhati i kratko pirjati na laganoj vatri. Ocijedite i zagrijte jednu čašu dva puta dnevno.

Kopriva od bodljikavog

Kopriva dobro djeluje na gušteraču, koja takođe snižava šećer u krvi. Treba ga sakupljati u proleće, pre cvetanja, a u jesen i posle cvetanja. Kopriva se može koristiti kao zamjena za sastojak špinata i salate. Korijen je vrlo djelotvoran, takav prirodni ljekoviti proizvod se može dobiti i u ljekarnama u kojima se prodaje njegov ekstrakt.

Da biste napravili čaj od koprive, treba vam 0,5 litara ključale vode i 2 kašike osušene koprive - koprivu prelijte kipućom vodom i ostavite da se slegne. Ovaj lijek treba piti toplo 1 šolju 2 puta dnevno.

Korijen calamusa liječi sve bolesti gušterače i tako pomaže kod dijabetesa. Olakšanje nakon konzumiranja juha dolazi izuzetno brzo. Prirodni i vrlo efikasan čaj od kalama može se pripremiti 0,5 litara hladne vode i 2 kašike suhog kalama. Lijek treba ostaviti da se infuzuje preko noći, ujutro samo malo ugrijati, ocijediti i uzimati prije svakog glavnog obroka, te jedan gutljaj nakon toga.

Borovnica je jedna od najefikasnijih ljekovitih biljaka od koje se prave različiti prirodni lijekovi i kućni lijekovi. Kod dijabetesa je koristan čaj od lišća i izdanaka. Da biste napravili čaj, potrebno vam je 0,5 litara vode i 3 kašike nasjeckanog lišća, staviti do vrenja i kuhati 10 minuta. Ocijedite i pijte toplo 1 šolju 2 puta dnevno. Osušeni plodovi borovnice su takođe efikasni kao lek - za pripremu napitka 1 kašika suhog voća treba kuhati na laganoj vatri 15 minuta u 0,5 litara vode.

Lijek protiv dijabetesa pravi se iz korijena ove biljke. 0,5 litara ključale vode prelijte 3-4 kašike suhog nasjeckanog korijena i kratko prokuhajte. Pije se čaj od burdocka po 1 šoljica 2-3 puta dnevno.

Maslačak je biljka, kao da je stvorena za bolesnike s dijabetesom. U rano proljeće, prije cvatnje, sakupljaju se mladi listovi koji se mogu dodati u salatu i konzumirati svakodnevno 4 tjedna. Kad maslačak izbledi, završava se tretiranje lišća, ali počinje konzumiranje stabljika. Pokupite 10-15 stabljika i poput lišća dodajte salatama. Zdravi ljudi mogu napraviti med od cvjetova maslačka.

Mistletoe bijeli

Magle veoma dobro utiču na gušteraču. Maestica je korisna od početka oktobra do početka decembra, te u rano proljeće u martu-aprilu, pa bi je u ovom trenutku trebalo sakupljati. Listovi i grančice se skupljaju, bijele bobice - ne. Čaj od imele, koji je Kelt Druids već koristio kao lijek, priprema se od 2 kašike biljke i 0,5 litara hladne vode. Ostavite da insistira noć. Ne kuhajte. Lijek pijte tokom dana.

Pogledajte video: PODBEL BILJKA, LEK ZA PLUCA, BRONHITIS, ASTMU - RECEPTI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar