Dijeta za dijabetes tipa 1: meni - šta je moguće, a šta nije moguće

Ponekad pacijenti koji se prvi put susreću sa bolešću poput šećerne bolesti tipa 1 vjeruju da je dovoljno ne jesti šećer da se njegova razina u krvi pod utjecajem inzulina smanji i ostane normalna.

Ali prehrana s dijabetesom tipa 1 uopće nije to. Glukoza u krvi raste s razgradnjom ugljikohidrata. Dakle, količina ugljikohidrata koju čovjek pojede tokom dana treba odgovarati normi uzetog inzulina. Tijelu je potreban ovaj hormon da bi razgradio šećer.

U zdravih ljudi proizvodi beta ćelije gušterače. Ako osoba razvije dijabetes tipa 1, onda imunološki sustav pogrešno počinje napadati beta ćelije. Zbog toga inzulin prestaje proizvoditi i treba započeti liječenje.

Bolest se može kontrolirati lijekovima, vježbanjem i određenom hranom. Kada birate šta ćete jesti za dijabetes 1, morate ograničiti svoju prehranu na ugljikohidrate.

Ugljikohidrati koji se razgrađuju duže vrijeme trebali bi biti prisutni u prehrani, ali njihov se broj strogo normalizira. Ovo je glavni zadatak: prilagoditi prehranu dijabetesu tipa 1 tako da se uzeti inzulin može nositi sa šećerom u krvi dobivenim iz proizvoda. Istovremeno, povrće i proteinska hrana trebaju postati osnova menija. Za pacijenta s dijabetesom tipa 1 pravi se raznolika prehrana s velikim sadržajem vitamina i minerala.

Šta je jedinica za hleb?

Za pacijente sa dijabetesom izmišljena je uslovna mjera od 1 XE (jedinica za hljeb) koja je jednaka 12 g ugljikohidrata. Tačno toliko njih se nalazi u jednoj polovici kriške hljeba. Za standard uzmite komad raženog hljeba težine 30 g.

Izrađene su tablice u kojima su glavni proizvodi i neka jela već pretvoreni u XE, tako da je lakše napraviti jelovnik za dijabetes tipa 1.

Šta je jedinica za hleb

Pozivajući se na tablicu, možete odabrati proizvode za dijabetes i pridržavati se norme ugljikohidrata koja odgovara dozi inzulina. Na primjer, 1XE je jednaka količini ugljikohidrata u 2 žlice. kašika heljdine kaše.

Na dan, osoba može priuštiti da pojede oko 17-28 XE. Dakle, ova količina ugljikohidrata mora biti podijeljena u 5 dijelova. Za jedan obrok možete jesti najviše 7 XE!

Šta mogu jesti sa dijabetesom tipa 1

U stvari, šta jesti sa dijabetesom 1 nije teško shvatiti. Kod dijabetesa tipa 1, prehrana treba biti nisko-ugljikohidrata. Proizvodi s dijabetesom s malo ugljikohidrata (manje od 5 g na 100 g proizvoda) ne smatraju se XE. Ovo je skoro sve povrće.

Male doze ugljikohidrata koji se mogu jesti odjednom nadopunjuju povrćem koje se može jesti gotovo bez ograničenja.

Popis proizvoda koje ne možete ograničiti prilikom sastavljanja dijeta za pacijente s dijabetesom tipa 1:

    tikvice, krastavci, tikvica, tikvice, kravlje, špinat, zelena salata, zeleni luk, rotkvice, gljive, paprika i paradajz, cvjetača i bijeli kupus.

Da bismo zadovoljili glad kod odrasle ili deteta pomaže proteinska hrana, koju treba konzumirati u malim količinama tokom doručka, ručka i večere. Dijeta za dijabetičare tipa 1 mora sadržavati proteinske proizvode. Ovo je posebno važno za kreiranje menija za dijabetes tipa 1 kod djece.

Na Internetu možete pronaći detaljnije XE tablice na kojima su liste sa popisom gotovih jela. Također možete pronaći savjete o tome što možete jesti sa dijabetesom kako biste lakše stvorili jelovnik za dijabetičare.

Preporučljivo je kreirati detaljan jelovnik za pacijenta s dijabetesom tipa 1 za svaki dan s receptima, kako bi se smanjilo ukupno vrijeme za kuhanje.

Znajući koliko ugljikohidrata ima u 100 g, podijelite ovaj broj s 12 da biste dobili broj jedinica za hljeb u ovom proizvodu.

Kako izračunati količinu ugljenih hidrata

1XE povećava plazma šećer za 2,5 mmol / L, a 1 U inzulina snižava ga u prosjeku za 2,2 mmol / L.

U različito doba dana, inzulin djeluje različito. Ujutro bi doza inzulina trebala biti veća.

Količina inzulina radi prerade glukoze dobivene iz 1 XE

Doba danaBroj jedinica inzulina
ujutro2, 0
dan1, 5
veče1, 0

Ne prekoračite propisanu dozu inzulina bez konsultacije sa ljekarom.

Kako napraviti dijetu ovisno o vrsti inzulina

Ako pacijentu 2 puta dnevno ubrizgava inzulin srednjeg trajanja, tada ujutro prima 2/3 doze, a navečer samo trećinu.

Dijetalna terapija u ovom načinu izgleda ovako:

    doručak: 2-3 XE - odmah nakon primjene inzulina, drugi doručak: 3-4XE - 4 sata nakon injekcije, ručak: 4-5 XE - 6-7 sati nakon injekcije, poslijepodnevna užina: 2 XE, večera: 3-4 XE.

Ako se inzulin srednjeg trajanja koristi 2 puta dnevno, a kratko djeluje 3 puta na dan, tada se propisuje hrana šest puta dnevno:

    doručak: 3 - 5 HE, ručak: 2 HE, ručak: 6 - 7 HE, popodnevni čaj oko: 2 HE, večera treba da sadrži: 3 - 4 HE, druga večera: 1 -2 HE.

Kako se izboriti sa glađu

Stanice dobijaju potrebnu ishranu ako se insulin suoči sa razgradnjom ugljenih hidrata. Kada se lijek ne nosi s količinom hrane koja sadrži ugljikohidrate, razina šećera raste iznad norme i otrova organizam.

Osoba počinje osjećati žeđ i jaku glad. Ispada začarani krug: pacijent prejeda i opet osjeća glad.

Glad za dijabetesom

Stoga, ako nakon večere želite da pojedete nešto drugo, onda morate pričekati i izmjeriti nivo glukoze u plazmi. Ne bi trebao biti veći od 7,8 mmol / l nakon 2 sata nakon jela.

Prema rezultatima analize možete odrediti šta je to: nedostatak ugljenih hidrata ili povećanje šećera u krvi i prilagoditi prehranu.

Hiperglikemija

Ovo se stanje događa ako se inzulin ne nosi s viškom ugljikohidrata. Razbijanje proteina i masti započinje stvaranjem ketonskih tela. Jetra nema vremena da ih prerađuje, a oni ulaze u bubrege i mokraću. Analiza urina pokazuje visoku razinu acetona.

    jaka, nenadoknadiva žeđ, suva koža i bol u očima, učestalo mokrenje, dugo zarastanje rana, slabost, visok krvni pritisak, aritmija, zamagljen vid.

Stanje je uzrokovano skokom šećera u krvi na visoke razine. Osoba osjeća vrtoglavicu, mučninu, pospanost, slabost. Stanje pacijenta zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Hipoglikemija

Manjak glukoze takođe izaziva pojavu acetona u tijelu. Stanje nastaje zbog prekomjerne doze inzulina, gladovanja, proliva i povraćanja, dehidracije, pregrijavanja, nakon snažnih fizičkih napora.

    blijeda koža, zimica, slabost, vrtoglavica.

To stanje zahtijeva hitnu hospitalizaciju, jer izgladnjivanje moždanih stanica može dovesti do kome.

Ako je razina šećera ispod 4 mmol / l, tada pacijent treba odmah uzeti tabletu glukoze, krišku rafiniranog šećera ili jesti bombone od bombona.

Dijeta i osnovna prehrana

Potrebno je pažljivo promatrati dijetu. Treba imati 5 obroka dnevno. Zadnji put dnevno jesti dijabetes, poželjno je najkasnije do 20 sati.

Ne preskačite obroke.

Dijeta za dijabetes tipa 1 treba sadržavati puno vitamina i minerala. Naravno, hrana treba biti dijetalna da gušterača ne bi preopteretila štetnim tvarima.

  1. Potrebno je izračunati količinu ugljikohidrata pri svakom obroku, koristeći konvencionalne norme XE (jedinice za hljeb) i preporuke ljekara koji navode šta možete jesti sa dijabetesom.
  2. Nadgledajte nivo glukoze u krvi i prilagodite prehranu u skladu s tim. Razina šećera ujutro treba biti na nivou 5-6 mmol / L.
  3. Moramo naučiti razumjeti svoja osjećanja kako bismo uzimali šećer ili glukoznu tabletu sa znakovima glikemije. Razina šećera ne smije pasti na 4 mmol / L.

Koji bi proizvodi trebali biti na meniju

    Niskokalorični sir i sir, Poriluk kao izvor energije: heljda, biser, ječam, pšenica, zob, ječam, Mliječni proizvodi: kefir, jogurt, sirutka, ražanjka, prosijano mlijeko, riba, meso, jaja, jaja, povrće i maslac, integralni kruh i voće u malim količinama sokovi od povrća i povrća. Kompoti bez šećera i rajčice od šipka.

Ova hrana pruža gladujućim ćelijama neophodnu ishranu i podržava gušteraču. Oni bi trebalo biti na meniju za dijabetes tipa 1 nedelju dana. Recepti za kuhanje trebaju biti jednostavni.

Meni za dijabetes

Izborni meni za dijabetes u trajanju od 1 dana

  • Kaša 170 g. 3-4 XE
  • Hljeb 30 g. 1 XE
  • Čaj bez šećera ili sa zaslađivačem 250 g. 0 XE

  • Možete zalogaj jabuka, keksa sa biskvitom 1-2 XE

  • Povrće salata 100 g. 0 XE
  • Borsch ili supa (bez mlijeka) 250 g. 1-2 XE
  • Parna kotleta ili riba 100 g. 1 XE
  • Kuhani kupus ili salata 200 g. 0 XE
  • Hljeb 60 g. 2 XE

  • Skuta sir 100g. 0 XE
  • Čorba od šipka 250g. 0 XE
  • Voćna mliječ sa zaslađivačem 1-2 XE

  • Povrće salata 100g. 0 XE
  • Kuvano meso 100g. 0 XE
  • Hleb 60g. 2 XE

  • Kefir ili jogurt bez šećera 200g. 1 XE

Tabela sa menijem za ishranu dijabetesa tipa 1

Prehrana za dijabetes tipa 1 je glavni aspekt uspješnog tijeka bolesti. Liječenje dijabetesa tipa 1 uvijek se temelji na primjeni inzulina, međutim, kontrola dijabetičkog jelovnika ne dopušta progresivni razvoj bolesti i naknadne komplikacije. Dijeta dijabetesa tipa 1 temelji se na hrani sa niskim glikemijskim indeksom. Istovremeno, ako razmislite, popis dopuštenih proizvoda je prilično obiman i ne bi trebao uvelike utjecati na smanjenje kvalitete života dijabetičara.

O potrebnim mjerama

Kakvu hranu ne biste pojeli, povijest dijabetesa obvezuje pacijente da mjere razinu glukoze u krvi. Specijalizirano tržište dijabetičara prepuno je svih vrsta novih proizvoda i odavno provjerenih uređaja za mjerenje šećera. Iz tako neizmjernog mnoštva, možete odabrati bilo koji koji odgovara vašim potrebama i ukusu. Nemoguće je zanemariti kupovinu, jer je merač koji će dati tačnu predstavu o tome koji određeni proizvodi utiču na promjenu nivoa glukoze u određenoj osobi.

O šećerima i zaslađivačima

Sladila su već duže vrijeme ušla u prehranu i jaka su, jer ih neki i dalje koriste kod dijabetesa tipa 1 kako šećer ne bi porastao. Jelovnik pomoću zaslađivača sasvim je prihvatljiv, međutim, prepun je posljedica. Korištenjem dozvoljenih zaslađivača osoba može vrlo brzo dobiti na težini, što kod dijabetesa samo usložnjava tijek bolesti.

Šećer i zaslađivači

Posljednjih godina spor između endokrinologa i nutricionista nije sasvim riješen, pa pitanje potrošnje šećera direktno ostaje otvoreno. Prema potvrđenim istraživanjima, pouzdano je poznato da konzumiranje malene doze šećera pozitivno utječe na daljnji tijek bolesti ako pacijent nastavi slijediti dijetu za dijabetes tipa 1.

Postoje oni zaslađivači koji se smatraju nemasnim hranjivim tvarima, ali čak se mogu konzumirati i u ograničenoj mjeri, ovisno o tjelesnoj težini. Tablica u nastavku navodi dozvoljene analoge šećera.

Dozvoljena doza (mg / kg)

Osnove prehrane tip 1 dijeta

Životni stil koji dijabetes tipa 1 diktira u osnovi se ne razlikuje od života obične osobe. Uravnotežena prehrana i uravnotežena prehrana vjerojatno su jedno od rijetkih strogih ograničenja. Kada se razmišlja o prehrani za dijabetes tipa 1, ne može se izostaviti činjenica da u prvom redu mora biti pravovremena, grickalice su krajnje neprimjerene u prisutnosti takve bolesti.

Prethodno su nutricionisti preporučili jednak omjer masti i bjelančevina i ugljikohidrata, takva dijeta je prihvatljiva i za dijabetičare tipa 1, ali izuzetno je teško slijediti. Stoga je s vremenom prehrana postala raznolika, što je važno za održavanje kvalitete života za dijabetes tipa 1, jer je bogat izbornik koji vam omogućava da se ne fokusirate na svoju bolest.

Ne jesti hranu

Najviše od dijabetičara zanima koja se hrana ne može jesti čak ni u malim količinama, jer tu stvarno postoje.

    Sladoled od vrhnja i mlijeka, Slatko konzerviranje (džem), Čokolada, Slatkiši, Krem, Mlijeko, Masna kisela pavlaka, Slatki kiselo-mliječni proizvodi, Juhe na jakim i masnim juhama, Sok, Slatka soda, Nekoliko voća, Konditorski proizvodi, Pečenje od brašna.

Što god se dogodilo, proizvodi s gornje liste ne mogu se jesti s dijabetesom tipa 1. Naravno, niko nije siguran od više sile u kojima nije vrijedno umiranja od gladi, jer se liječenje ne sastoji samo od zabrana. Trebate jesti, naravno, kod dijabetesa prevladava pravilna prehrana, ali u ekstremnim slučajevima, ako imate inzulin pri ruci, možete jesti nešto zabranjeno.

Može se konzumirati

Međutim, dijabetes tipa 1 daleko je od rečenice, pa odgovarajuća prehrana i liječenje donose plodove, a prehrana može biti raznolika. Što se može jesti s dijabetesom tipa 1, na popisu proizvoda u nastavku bit će predstavljeni dozvoljeni proizvodi.

    Med, sokovi bez šećera, Voćna pića i druga pića bez šećera, Mliječni proizvodi, Sve vrste žitarica, Neko voće, Povrće, Morska riba i konzervirana hrana iz njega, Riječna riba, Plodovi mora, Vegetarijanski bujoni i juhe na njihovoj osnovi.

Koja hrana sa liste koja vam se sviđa nije toliko bitna, jer se sve to može jesti sa dijabetesom tipa 1, bez straha od kritičnog povećanja šećera u krvi. Potrebno je ponovno obratiti pažnju na to da prehrana za dijabetes mora biti pravilna i pravovremena, jer u suprotnom razina glukoze u krvi može naglo skočiti, čak i ako vaša prehrana sadrži samo hranu koja je odobrena za konzumaciju.

Ponedeljak

  • Kaša (zobena kaša) - 170g.
  • Sir (nemasni) - 40g.
  • Crni hljeb
  • Čaj nije sladak

  • Povrće salata - 100g.
  • Borsch na drugoj juhi - 250g.
  • Parne kotlete - 100g.
  • Kuhani kupus - 200g.
  • Crni hljeb

  • Skuta bez masnoće - 100g.
  • Čorba od šipka - 200g.
  • Voćna mliječ - 100g.

  • Povrće salata - 100g.
  • Kuvano meso - 100g.

  • Pileći omlet
  • Kuvana teletina - 50 g.
  • Crni hljeb
  • Jedan paradajz
  • Čaj nije sladak

  • Povrće salata - 150g.
  • Peradska dojka - 100g.
  • Kaša od bundeve - 150g.

  • Kefir sa niskim procentom masti - 200g.
  • Grejpfrut - 1kom

  • Kuhani kupus - 200g.
  • Kuhana riba - 100g.

  • Rolade kupusa sa mesom - 200g.
  • Crni hljeb
  • Čaj nije sladak

  • Povrće salata - 100g.
  • Tjestenina - 100g.
  • Kuhana riba - 100g.

  • Čaj nije sladak (voće) - 250g.
  • Narandžasta

  • Kašika kaše - 250g.

  • Kaša (laneno seme) - 200g.
  • Sir (nemasni) - 70g.
  • Crni hljeb
  • Pileće jaje
  • Čaj nije sladak

  • Kisela supa - 150g.
  • Bučene tikvice - 100 g.
  • Crni hljeb
  • Meso za pečenje od mesa - 100 g.

  • Čaj nije sladak
  • Dijabetički kolačići (keksi) - 15g.

  • Ptica ili riba - 150g.
  • Strni pasulj - 200g.
  • Čaj nije sladak

  • Kefir sa niskim sadržajem masti - 200g.
  • Skuta bez masnoće - 150g.

  • Povrće salata - 150g.
  • Pečeni krompir - 100g.
  • Kompot bez šećera - 200g.

  • Pečena bundeva - 150g.
  • Voćni napitak bez šećera 200g.

  • Parne kotlete - 100g.
  • Povrće salata - 200g.

  • Lagano slani losos - 30g.
  • Pileće jaje
  • Čaj nije sladak

  • Kupus punjen kupusom - 150g.
  • Juha od cvekle 250g.
  • Crni hljeb

  • Dijabetičke suhe štruce - 2kom
  • Kefir sa niskim procentom masti - 150g.

  • Peradska dojka - 100g.
  • Grašak - 100g.
  • Patlidžani od patlidžana - 150 g.

Nedelja

  • Kaša (heljda) - 200g.
  • Šunka (nesoljena) - 50g.
  • Čaj nije sladak

  • Kupusna juha od kupusa - 250g.
  • Pileći kotleti - 50g.
  • Bučene tikvice -100g.
  • Crni hljeb

  • Šljive - 100g.
  • Skuta bez masnoće - 100g.

  • Kefir sa niskim procentom masti - 150g.
  • Dijabetički kolačići (keksi)

Problemi sa dijetom i težinom

Problem viška kilograma izuzetno je rijedak za pacijente sa dijabetesom tipa 1, međutim, još uvijek postoje izolirani slučajevi. Hrana koja se preporučuje kod dijabetesa tipa 1 i predstavljena u tablici pogodna je za bolesnike s prekomjernom težinom, jer dnevna norma takvog menija varira u prihvatljivim granicama.

U slučaju da se naprotiv, težina smanji, tada će i ovaj primjer biti primjeren, ali s određenim rezervama. Uobičajena prehrana za debljanje sastoji se uglavnom od konzumiranja lakih ugljikohidrata, liječenje dijabetesa tipa 1 u potpunosti eliminira upotrebu takvih proizvoda u hrani. Dijeta u tablici prikladna je za sve bolesnike s dijabetesom tipa 1, međutim s malom težinom preporučeni jelovnik morat ćete prilagoditi jedenjem više hrane.

Dijeta prekomjerne težine

Važan obrok u prilagođavanju težine je večera. Kao i u uobičajenom životu, najzdravija večera promoviše debljanje. Međutim, mora se imati na umu da jelo noću nije sasvim prihvatljivo u prisutnosti dijabetesa. Također je nemoguće isključiti večeru podešavanjem težine tako da razina glukoze ne padne na kritična očitanja.

Ako se odlučite čvrsto riješiti težine, možete se obratiti nutricionisti, to je on koji će pravilno prilagoditi vašu prehranu i reći vam šta treba jesti za večeru, doručak i ručak, jer s dijabetesom tipa 1 morate slijediti ne samo dijetu, već i liječenje, preporučio lekar.

Kako slijediti dijetu bez da se naštetite?

Liječenje dijabetesa je vrlo složen proces, bez obzira na vrstu i ozbiljnost tečaja. Da bi kvaliteta života ostala na odgovarajućoj razini, prehrana mora biti uravnotežena i racionalna, za dijabetičare tipa 1 to je izuzetno važno, jer im je poremećena tolerancija na glukozu. Dijeta i liječenje inzulinom dvije su komponente povoljnog tijeka dijabetesa, pa je ignorisanje jedne ili druge opasne.

Prehrana je danas raznolika, dakle, za dijabetičare tipa 1, sva ograničenja se lako nadoknađuju, čak možete zamijeniti šećer zaslađivačima, što će ionako omogućiti uživanje u ukusu.

Tok dijabetesa uglavnom ovisi o samoj osobi, tako da komplikacije u vidu depresije ne utječu dobro na pacijenta, čak i ako se liječenje prati do najsitnijih detalja. Važno je i da okolina razumije da, uz prisustvo dijabetesa, može se uživati ​​i u životu, kao i prije njegove pojave.

Prehranu u osoba sa dijabetesom tipa 1 treba prilagoditi, tako da je najbolje rješenje ne kuhati odvojeno, već koristiti hranu koja je dozvoljena za cijelu obitelj kako dijabetes ne bi postao član obitelji izopćenim.

Bolest se može kontrolirati ako se pravilno pridržava dijeta za dijabetes tipa 1 i inzulin se uzima na vrijeme. Ako će šećer zbog toga biti normalan, onda se ne možete bojati komplikacija ove bolesti i živjeti punim životom.

Ostavite recenziju o prehrani za dijabetes tipa 1 i informišite nas o svojim rezultatima putem obrasca za povratne informacije. Podijelite ga sa svojim prijateljima klikom na tipke na društvenim mrežama. Hvala!

Pogledajte video: Nema više Dijabetes 2 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar