Xenical za mršavljenje - upute za upotrebu lijeka

Lijek na specifičan način, snažno i reverzibilno djeluje lipaze GIT (enzimipomažu frakcioniranju, rastvaranju i probavi masti). Karakterizira ga dugo djelovanje.

Djelovanje lijeka vrši se u lumenu želuca i tankog crijeva. Terapeutski efekti nastaju zbog sposobnosti orlistata da formira kovalentnu vezu s aktivnim serinskim mjestom gušterače i želučanim lipazama.

Nakon inaktivacije, enzim nije u stanju razgraditi masti iz hrane u obliku triglicerida na monogliceride i ne-esterificirane (slobodne) masne kiseline.

Neprskani trigliceridi u tijelu se ne apsorbiraju, uslijed čega se unos kalorija smanjuje, a tjelesna težina smanjuje.

Tako lijek djeluje bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju.

Prema rezultatima analiza kojima se određuje koncentracija masti u izmetu, možete vidjeti da se učinci orlistata počinju pojavljivati ​​1-2 dana nakon uzimanja kapsula.

Nakon otkazivanja lijeka Xenical, koncentracija masti u izmetu se vraća na razinu koja je bila održana prije početka terapije, i to nakon 2-3 dana.

Farmakokinetika

Sistemski učinak tvari je minimalan kako kod osoba s normalnom tjelesnom težinom, tako i kod osoba koje su pretile. Nakon pojedinačne doze od tri kapsule od 120 mg, tvar se ne utvrdi nepromijenjena u plazmi, što ukazuje da njegova koncentracija u plazmi ne prelazi 5 ng / ml.

Nakon uzimanja terapijskih doza Xenicalla, otkrijte nepromijenjenu tvar u krvna plazma veoma rijetko su uspjeli, dok je njihov sadržaj bio zanemariv.

Zbog slabe apsorpcije orlistat nemoguće je odrediti njegov volumen distribucije. In vitro, više od 99% tvari nalazi se u stanjima vezanim za protein plazme (uglavnom zbog albumini lipoproteini) U minimalnim koncentracijama može prodrijeti u crvenih krvnih zrnaca.

Pokusi na životinjama to su pokazali orlistat biotransformisan uglavnom u crevnom zidu. Ispitivanja u grupi bolesnika s pretilošću pokazala su da oko 42% izložene frakcije tvari koja je podvrgnuta sistemskoj apsorpciji čini 2 metabolit - M1 i M3.

Molebolički molekuli imaju otvoreni b-orijentirani laktonski prsten i vrlo slabo inhibiraju lipazu (1 i 2,5 hiljade slabije od orlistata, respektivno). Niska koncentracija u plazmi i niska inhibicijska aktivnost M1 i M3 omogućuju razmatranje proizvoda metabolizamorlistat kao farmakološki neaktivan.

I kod pojedinaca s normalnom težinom i kod pretilih osoba lijek se izlučuje uglavnom eliminacijom ne-apsorbirajućeg lijeka s crijevnim sadržajem (otprilike 97% preuzete doze). Od toga, 83% - u obliku orlistat nepromijenjen.

Ne više od 2% svih strukturno povezanih orlistat supstance.

Lijek se u potpunosti eliminira iz tijela (izmetom i mokraćom) u roku od 3-5 dana. Omjer putova izlučivanja kod gojaznih i normalnih tjelesnih težina je isti.

I orlistati njegovi se metabolički proizvodi mogu izlučiti žuč.

Indikacije za upotrebu

Lijek je namijenjen produljenoj primjeni kod prekomjerne težine, kod bolesnika s pretilošću, kao i kod pojedinaca s faktorima rizika povezanima s pretilošću.

Xenical je propisan u kombinaciji s hipokalorikom dijetabolestan neinzulinski ovisan dijabetesgojazni ili prekomjerna težina - umjereno ograničena niskokalorična dijeta ili hipoglikemijski agensi.

Nuspojave

Utvrđeno je da su najčešći (incidencija ³1 / 10) nuspojave lijeka reakcije iz gastrointestinalnog trakta. Njihov uzrok je farmakološki učinak. orlistat, sprečavajući apsorpciju masti koje uđu u tijelo hranom.

Ove nuspojave su se manifestirale u obliku:

  • imperativni (hitni) nagoni za porazom,
  • evolucija gasova (nadutost) evakuacijom određene količine crevnog sadržaja,
  • labave stolice
  • masni iscjedak iz anusa,
  • nadutost,
  • steatorrhea
  • pojačani pokreti creva
  • nelagodnost i / ili bol u trbuhu.

Učestalost ovih simptoma povećava se sa povećanjem sadržaja masti u ishrani. Pacijente treba informirati o mogućnosti razvoja takvih reakcija i osposobiti ih kako da uzimaju lijek kako bi ih smanjili ili eliminirali.

U liječenju Xenical-om vrlo je važno pridržavati se propisane prehrane što je najbolje moguće i s posebnom pažnjom kontrolirati sadržaj masti u prehrani.

Upotreba dijeta sa malo masti smanjuje rizik od probavnih smetnji i tako pomaže u kontroli i regulisanju konzumiranja masne hrane.

U većini slučajeva, gore navedene nuspojave su bile blage i prolazne. Javljale su se uglavnom u prva tri mjeseca liječenja, a kod gotovo svih pacijenata nije bilo više od jedne epizode takvih reakcija.

Nešto rjeđe (s frekvencijom ³1 / 100, - gripainfekcije gornjih disajnih puteva glavobolje,

  • česte - infekcije donjih disajnih puteva, anksioznost, dismenoreja, infekcije mokraćnih puteva, slabost.
  • Kod pacijenata sa neinzulinski ovisan dijabetes učestalost i priroda nuspojava bili su usporedivi s onima kod prekomjerne težine i pretilih, ali bez njih sadijabetes. Jedine nove nuspojave koje su imali hipoglikemijska stanja i nadimanje.

    Hipoglikemijska stanja pojavila se kod više od 2% bolesnika dijabetes. Njihova učestalost u usporedbi s placebom iznosi ³1% (razlog je, najvjerovatnije, poboljšanje kompenzacije metabolizma ugljikohidrata).

    Četverogodišnja klinička ispitivanja pokazala su da se sigurnosni profil Xenical-a ne razlikuje od onog dobivenog u jednogodišnjim i dvogodišnjim studijama. Ukupna učestalost razvoja neželjenih efekata iz gastrointestinalnog trakta tokom četverogodišnjeg razdoblja upotrebe droga, smanjivala se svake godine.

    Postmarketing opažanja

    Do danas su opisani slučajevi reakcija preosjetljivosti, čija su glavna klinička manifestacija urtikarija, bronhospazam, svrbežosipi na koži, angioedem, anafilaksija.

    U rijetkim slučajevima zabilježeno je povećanje aktivnosti alkalne fosfataze i transaminaza i bulozni osip. Opisani su i odvojeni (vjerovatno ozbiljni) slučajevi bolesti. hepatitis na pozadini liječenja lijekovima (nisu utvrđeni ni patofiziološki mehanizmi razvoja, ni uzročno-posljedična veza s primjenom lijeka Xenical).

    Upotreba lijeka u kombinaciji sa antikoagulansi dovelo do smanjenja protrombin i promeniti hemostatski parametri.

    Ostale nuspojave zabilježene tokom zapažanja nakon stavljanja lijeka u promet:

    • oksalatna nefropatija,
    • divertikulitis,
    • kolelitijaza,
    • pankreatitis,
    • rektalno krvarenje.

    Prilikom uzimanja lijeka sa antiepileptički lekovi bilo je slučajeva napada.

    Xenical tablete, upute za upotrebu

    Dugotrajno liječenje bolesnika s prekomjernom težinom / pretilih (uključujući bolesnike s predisponirajućim faktorima pretilosti) provodi se koristeći 120 mg za svaki od glavnih obroka. Kapsula se uzima tokom ili u roku od sat vremena (ali najkasnije!) Nakon obroka.

    Pacijenti sa neinzulinski ovisan dijabetes lijek je propisan u standardnoj dozi - 1 kapsula pri svakom obroku. Ako u konzumiranoj hrani nema masti ili pacijent preskoči jelo, Xenical se ne može uzimati.

    Kako uzeti lijek za mršavljenje?

    Uz terapiju, pacijent bi se trebao pridržavati uravnotežene, niskokalorične prehrane, u kojoj kalorija u obliku masti ne prelazi 30%. Dnevne doze bjelančevina, masti i ugljikohidrata trebaju biti podijeljene u tri glavne metode. Povrće i voće trebalo bi prevladati u prehrani.

    Uputa za upotrebu Xenical-a upućuje na to da povećanje preporučene doze (360 mg / dan) ne povećava njegov terapeutski učinak.

    Predoziranje

    Pouzdano je poznato da niti pojedinačna doza od 0,8 g Xenical-a, niti višestruke doze od 0,4 g 3 r. / Dan tokom 15 dana ne uzrokuju značajne nuspojave.

    Uz to, postoji iskustvo u liječenju gojaznosti dozom od 720 mg / dan. na šest meseci. Terapiju nije pratio značajan porast učestalosti nuspojava.

    U slučaju predoziranja Xenical-a, nepoželjni simptomi su potpuno odsutni ili se ne razlikuju od onih koji su zabilježeni pri uzimanju terapijske doze.

    U slučaju ozbiljnog predoziranja, pacijenta treba nadzirati 24 sata.

    Studije na životinjama i ljudima pokazale su da je sve povezano s farmakološkim svojstvima orlistat sistemski efekti trebaju biti brzo reverzibilni.

    Interakcija

    Studije interakcije lijekova su to pokazale orlistatne komunicira sa Atorvastatitisalkohol Digoksin, Amitriptilin, biguanides, Fluoksetin, Fenitoin, fibrati, Losartan, oralni kontraceptivi, Warfarin, Pravastatin, Phentermine, Nifedipin (produljena akcija ili GITS), Sibutramin.

    Međutim, uz istodobnu terapiju antikoagulansi u oralnom obliku doziranja (posebno) Warfarin) morate kontrolirati INR indikatore.

    Dok uzimate sa orlistat apsorpcija se smanjuje (prema Wikipediji za 30%) vitamini topivi u masti (β-karoten, α-tokoferol, vitamin K).

    Pacijenti kojima su propisani multivitamini trebali bi se uzimati najmanje 2 sata nakon uzimanja kapsula ili prije spavanja.

    Orlistat pomaže u smanjenju koncentracija u plazmi CiklosporinStoga se prilikom uzimanja lijekova u kombinaciji preporučuje češće utvrditi koncentracija ovih u plazmi.

    Orlistat otprilike trećina smanjuje izloženost sistemaAmiodaron i Desetilamiodaron dok uzimate kapsule sa Amiodaron u obliku oralne doze. Međutim, od god Amiodaron Ima prilično kompliciranu farmakonetiku, klinički značaj ovog fenomena nije mogao utvrditi.

    Recepcija orlistat na pozadini dugoročne terapijeAmyodaron najvjerovatnije, će dovesti do smanjenja učinkovitosti potonjeg (nisu provedena ispitivanja).

    Jer proučava se farmakokinetička interakcija orlistat u s Acarbose ako se ne provede, preporučuje se izbjegavanje upotrebe ovih lijekova u kombinaciji.

    Uz istodobnu upotrebu lijeka sa antikonvulzivibilo je slučajeva napada.

    Uzročno veza između terapije i ovog fenomena nije utvrđena. Ipak, potrebno je pažljivo pratiti stanje pacijenata u pogledu mogućih promjena u težini i / ili učestalosti konvulzivnog sindroma.

    Posebna uputstva

    Djelotvornost i sigurnost lijeka kod pacijenata s funkcionalnim poremećajima bubrega i / ili jetre, kao i kod starijih osoba, nisu ispitivani.

    Alat je učinkovit ako vam treba dugotrajna kontrola tjelesne težine: Xenical pomaže u smanjenju težine i održavanju na novoj razini, a također sprječava ponovljeno debljanje.

    Liječenje dovodi do poboljšanja profila faktora koji predisponiraju i patologija povezanih s pretilošću, uključujući neinzulinski ovisan dijabetes, hiperholesterolemija, Hipertenzija, hiperinzulinemija, oslabljena tolerancija na glukozu i pomaže u smanjenju količine visceralne masti.

    Koristeći sredstvo za mršavljenje u kombinaciji sa derivatima sulfoniluree, metformin i / ili insulin kod pacijenata sa neinzulinski ovisan dijabetes s BMI-om ako su pretili ili pretili, i u kombinaciji s umjereno ograničenom niskokaloričnom dijetom možete dodatno poboljšati kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata i smanjiti potrebu za lijekovi za snižavanje šećera.

    Četverogodišnje istraživanje je pokazalo da je većina pacijenata imala koncentracije beta karotentakođe vitamini A, D, E, K ostao je u granicama normale. Da biste osigurali adekvatan unos svih potrebnih hranjivih sastojaka? tretman se može nadopuniti multivitaminima.

    Potvrđeno je da nema dodatnih rizika vezanih za toksičnost, reproduktivnu toksičnost, kancerogenost, genotoksičnost i sigurnosni profil lijeka. Studije na životinjama takođe nisu otkrile teratogene efekte.

    Budući da teratogeno djelovanje lijeka kod pokusnih životinja nije identificirano, može se pretpostaviti da je malo vjerovatno za ljude.

    Sastav i dejstvo leka

    Xenical proizvode farmaceutske kompanije F. Hoffmann-La Roche (Basel, Švicarska) i Roche S.p.A. (Milano, Italija). Lijek je dostupan u obliku čvrstih neprozirnih tableta, kapsula plavkastozelene boje s bijelim peletima (granulama) iznutra. Kapsule su na kutiji s oznakom "XENICAL" i "ROCHE" na kapici, a 21 komad je upakovan u blistere. U kutiji za pakovanje 1,2 ili 4 blistera.

    Osnovni i pomoćni sastojci

    Jedna kapsula sadrži 120 mg aktivne supstance orlistat, koja je inhibitor gastrointestinalnih lipaza, kao i pomoćne tvari:

    • mikrokristalna celuloza - izvor dijetalnih vlakana, punila,
    • natrijev škrobni glikolat - dezintegrator (prašak za pecivo) superklase,
    • povidon - adsorbent, vezivo, daje stabilnost u obliku granula,
    • natrijum-lauril sulfat - sintetičko površinski aktivno sredstvo koje potiče brzo otapanje granula u stomaku,
    • talk - prašak za pecivo, punilo,
    • fini titanov dioksid - boja.

    Školjka kapsule sadrži želatinu i bojanje hrane - titanijum dioksid i indigo karmin.

    Mehanizam delovanja

    Kada probavljaju hranu, trigliceridi (masti) u stomaku i tankom crijevu razgrađuju se na masne kiseline koje tijelo apsorbuje i koristi kao energent. Ako tijelo primi više masti nego što troši u procesu života, njihov višak se taloži „kišnog dana“ pod kožu ili na unutrašnje organe.

    Orlistat je specifični blokator želučane i pankreasne lipaze. Formirajući snažne kovalentne veze s ovim enzimima, njima se oduzima mogućnost razgradnje masti. Trigliceridi se ne apsorbuju u sistemsku cirkulaciju, ali prolaze kroz gastrointestinalni trakt i izlučuju se iz izmeta. Ne dobivajući pravu količinu „goriva“, tijelo je prisiljeno nadoknaditi svoj deficit zbog ćelija adipocita deponovanih „u skladištu“. Učinak gubitka kilograma temelji se na principu trošenja takvih rezervi masnog tkiva, odnosno sličan je principima dijeta bez masnoće.

    Prema kliničkim studijama, kada se liječi Xenicalom, do trećina masnoće primljene iz hrane izluči se nepromijenjeno iz tijela. Kao rezultat dvomjesečnog upisa težina se smanjuje za 20-30%. Doza lijeka traje 48–72 sata, vrijeme za potpuno povlačenje ostataka orlistata s izmetom i urinom je do 5 dana. Budući da orlistat praktično ne ulazi u krvotok, ne utječe na funkcioniranje unutarnjih organa i ne izaziva sindrom ovisnosti. To znači da kod duže upotrebe Xenicalla njegova doza nije potrebna za povećanje.

    Analozi Xenical-a

    Strukturni analozi lijeka su: Xenalten, Orlistat Canon,Allie, Orsoten, Orlimax, Orsotin Slim.

    Cijena Xenical analoga je od 404 rubalja. Najeftiniji nadomjestak lijeka je Orsoten Slim (pakovanje kapsula od 60 mg. Broj 42 u prosjeku košta 450 rubalja).

    Sigurnost i efikasnost lijeka Xenical u bolesnika mlađih od dvanaest godina nije istražena.

    Upute za upotrebu

    Glavna indikacija za upotrebu lijekova koji sadrže orlistat je gojaznost (takva dijagnoza postavlja se osobama sa indeksom tjelesne mase većim od 30). Xenical se takođe koristi u kompleksnom liječenju bolesti, čiji je jedan od pratećih simptoma prekomjerna težina:

    • hiperlipidemija (kršenje metabolizma lipida i lipoproteina),
    • arterijska hipertenzija
    • dijabetes melitus
    • ateroskleroza,
    • metabolički sindrom (taloženje na unutrašnjim organima tzv visceralne masti).

    Doziranje i doziranje

    Preporučena pojedinačna doza orlistata je 120 mg, odnosno jedna kapsula. Lijek treba uzimati s vodom svaki put kad jedete, ili nakon toga, ali najkasnije sat vremena kasnije. Ako su vaši obroci bez masti, preskočite Xenical. Preporučuje se upotreba od 1 do 3 kapsule dnevno, povećavanje doze iznad preporučenog terapeutskog efekta ne dovodi do povećanja.

    Dodatne preporuke

    Zbog činjenice da orlistat ometa apsorpciju ne samo masnih, nego i vitamina topljivih u mastima, preporučuje se da se uzimaju najranije sat vremena nakon obroka. Obično ljekari s ciljem uklanjanja nedostataka mikronutrijenata zajedno s Xenicalom propisuju multivitaminski kompleks koji sadrži:

    • kalciferol (vitamin D),
    • retinol (vitamin A),
    • provitamin beta-karoten,
    • tokoferol (vitamin E),
    • vitamini grupe K (filokinon, menakinon).

    Kako bi se postigao bolji rezultat, preporučuje se davanje ksenike kombinirati s prelaskom na niže kaloričnu prehranu, što podrazumijeva ograničenje u dnevnoj prehrani masti. Dakle, kada prosječna dnevna prehrana sadrži oko 2000 kilokalorija, količina masti u sastavu jela ne smije prelaziti 65-70 g. Ta „aritmetika“ ima pozitivan učinak na ishod liječenja i smanjuje rizik od razvoja neželjenih nuspojava.

    Kontraindikacije

    Uputa za Xenical upućuje na to da bi to sredstvo za mršavljenje trebalo uzimati pod nadzorom liječnika - za dijabetes, bubrežnu bolest, bulimiju (bolest kod koje osoba ima stalan nekontroliran osjećaj gladi). Direktne kontraindikacije su:

    • starost do 18 godina
    • trudnoća
    • period dojenja,
    • žučna kesica (holecistitis, kolestaza, bilijarna diskinezija),
    • sindrom malabsorpcije (poremećena crevna apsorpcija hranljivih sastojaka),
    • indeks tjelesne mase manji od 25.

    Pakovanje od 84 kapsule švicarskog originalnog Xenical-a u ruskim ljekarnama košta 3200 - 3500 rubalja.

    Sinonimi i analozi

    Postoje lijekovi koji mogu zamijeniti lijek ako ga nema u ljekarnama ili ako je cijena previsoka; to su analozi i sinonimi (generički). Analozi su lijekovi koji imaju isti učinak kao originalni lijek, ali djeluju na drugačijem principu. Imaju različit sastav i odlikuju se efikasnošću, nuspojavama i popisom kontraindikacija.

    Generičari su lijekovi s istom aktivnom tvari kao i original. Mogu imati vlastita imena, razlikovati se u pomoćnim tvarima, a dostupni su i u drugim oblicima doziranja: tablete, kapsule, dražeje, praškovi, granule, napici itd. Budući da proizvođač ne snosi troškove razvoja i kliničkih ispitivanja, takvi lijekovi kao obično koštaju mnogo manje od jedinstvenih.

    Ksenički sinonimi izrađeni na osnovi orlistata uključuju:

    • Alai (Njemačka),
    • Xenistat (Indija),
    • Orlikel (Indija),
    • Orlip (Gruzija),
    • Symmetra (Indija),
    • Orsoten i Orsoten-slim (slovenačka i ruska proizvodnja),
    • Xenalten (Rusija).

    Raspon cijena za ove lijekove je prilično širok, ali su, u svakom slučaju, troškovi analoga niži od cijena originala. Dakle, slovenski Orsoten (84 kapsule) košta 2300 rubalja, isto toliko Orsoten ili Xenalten ruske proizvodnje - od 900 do 2000 rubalja.

    Među Xenical analozima najpopularniji su Reduxin (proizvođač Avista LLC, Rusija) i Goldline (proizvođač RANBAXY LABORATORIES, Indija). Aktivna supstanca u njima je sibutromin hidroklorid, koji ima učinak na centar zasićenja koji se nalazi u hipotalamusu. Gubitak kilograma nastaje uslijed smanjenja unosa hrane, jer osjećaj punoće dolazi brže i duže traje.

    Xenical tablete za dijetu: efikasnost kod pretilih bolesnika

    U kliničkim ispitivanjima kod domaćina orlistatpacijenti su pokazali značajan gubitak težine u odnosu na pacijente kojima je bila propisana dijetalna terapija.

    Tjelesna masa počela je opadati već tijekom prve dvije sedmice liječenja i nastavila se smanjivati ​​u sljedećih 6-12 mjeseci (uključujući bolesnike s negativnim odgovorom na liječenje dijetom).

    U toku 24 mjeseca primijećeno je statistički značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika povezanih s pretilošću. U odnosu na placebo, količina masti u tijelu je takođe značajno smanjena.

    Xenical učinkovito sprečava debljanje: debljanje, ne veće od ¼ izgubljenog, primijećeno je kod oko 50% pacijenata, dok kod polovine bolesnika nije bilo ponovljenog debljanja, a u nekim slučajevima težina je i dalje opadala.

    Pregledi i rezultati gubitka kilograma

    Natalia Melnik, 42 ​​godine

    Xenical je vrlo težak lijek. Osobno nakon toga osjećam mučninu, a u stomaku se osjećam kao kad jedem nekvalitetnu hranu. Ne govorim ni o glavnoj nuspojavi: čini se da gubite kilograme ne toliko od djelovanja lijeka koliko od straha da jedete masnu hranu. Jer tada satima nećete napustiti WC. Opšti utisak je loš.

    Olga Kudryashova, 28 godina

    Kao gubitak kilograma „s iskustvom“ (uvijek sam imao problema s težinom) mogu reći da je Xenical zaista učinkovit. Liječnik mi ga je propisao upozoravajući da u roku od dvije sedmice prije početka unosa masti treba ograničiti u ishrani, tada će neizbježne nuspojave - labave i masne stolice biti manje. Za dva mjeseca smršala sam 16 kilograma, što sam vrlo zadovoljna jer nisam vidjela takav rezultat ni na jednoj dijeti.

    Upotreba lijeka za mršavljenje kod pacijenata s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu

    Studije koje traju od šest mjeseci do godinu dana na pacijentima s BMI većom od 28 kg / m2 pokazale su da su kod pacijenata koji su primali terapiju orlistat, znatno je veći gubitak težine u odnosu na bolesnike kojima je bila propisana samo terapijska dijeta.

    Gubitak kilograma uglavnom dolazi zbog smanjenja postotka masnoća u tijelu.

    Mora se naglasiti da je prije početka studija i pored prijema hipoglikemijska sredstva, pacijenti često nisu imali kontrolu hipoglikemija.

    Međutim, uočeno je klinički i statistički značajno poboljšanje kontrole tijekom liječenja lijekom. hipoglikemijasmanjenje otpornost na inzulinkao i smanjenje koncentracijeinsulin i potrebe pacijenta hipoglikemijska sredstva.

    Pored toga, četverogodišnja klinička ispitivanja pokazala su da uporaba Xenical-a može značajno (otprilike 37% u usporedbi s placebom) umanjiti rizik od razvoja neinzulinski ovisan dijabetes. Štoviše, kod pacijenata s oslabljenom tolerancijom na glukozu, stupanj smanjenja rizika bio je još značajniji (45%).

    Održavanje težine i poboljšanje profila predisponirajućih faktora na novoj razini primećeno je tokom čitavog perioda ispitivanja.

    Xenicalova djelotvornost u pubertetskoj gojaznosti

    U grupi adolescenata s pretilošću, ispitivanja su se provodila tokom cijele godine. U svih bolesnika pod promatranjem BMI je smanjen izraženije nego u bolesnika koji su uzimali placebo.

    U bolesnika koji uzimaju lijek postotak tjelesne masti i dijastoličkog tlaka se značajno smanjio, kao i veličina tjelesnih opsega (kukova, struka) u usporedbi s pacijentima u kontrolnoj skupini koji su primali placebo.

    Recenzije o Xenical za mršavljenje

    Recenzije o Xenical-u su različite - od vrlo dobrih do vrlo negativnih. Za mnoge su bile najneugodnije neželjene reakcije, a posebno prolivcurenje crijevnih sadržaja u vrijeme iscrpljivanja plinova i potrebe korištenja noćnih jastučića.

    Istovremeno, oni koji su nastavili gubiti kilograme lijekom, uprkos nuspojavama, napominju kako su uspjeli značajno smanjiti težinu.

    Treba napomenuti da je u većini slučajeva za smanjenje ozbiljnosti nuspojava bilo dovoljno pregledati vašu prehranu i, ako je moguće, iz nje isključiti masnu hranu.

    Tokom trudnoće

    Droga kategorije B

    Tokom ispitivanja reproduktivne toksičnosti za životinje, nisu otkriveni embriotoksični i teratogeni efekti. Međutim, činjenica da lijek nije uzrokovao poremećaje u embrionalnom razvoju kod životinja ne znači da to kod ljudi nije moguće.

    Zbog nedostatka kliničkih podataka, lijek nije propisan trudnicama.

    Izbor orlistat s majčinim mlijekom nije proučena, pa stoga dojećim ženama ne preporučuje se uzimati Xenical.

    Koliko košta ljekarna Xenical?

    Cijena Xenical-a u Ukrajini za pakiranje br. 21 je 207-355 UAH. Cijena u Harkovu, Kijevu ili Odesi približno je ista.

    Xenical možete kupiti u Moskvi i Sankt Peterburgu od 1100 rubalja (tablete od 120 mg br. 21). Cijena Xenical №42 iznosi 1800-2100 rubalja. Trošak pakiranja br. 84 iznosi 3000-3900 rubalja (84 lijeka prodaje se u ljekarni Kremlj najjeftinije).

    U Omsku, Saratovu, Novosibirsku i Barnaulu, cijena varira od 600 do 3600 rubalja.

    U Bjelorusiji se dijetalne tablete 120 mg br. 21 mogu kupiti za 167,7-388,6 hiljada rubalja. Trošak ambalaže broj 84 u Minsku iznosi od 394,8 do 426,1 hiljada rubalja.

    U Kazahstanu prosječna cijena lijeka iznosi 12,8 hiljada tenge.

    U internetskoj ljekarni cijena lijeka je nešto niža nego u običnim ljekarnama.

    Xenical - dijetalne tablete

    Kombinirajući uzimanje tableta s pravilnom prehranom i aktivnim načinom života, počet ćete primjećivati ​​izražen efekt. Kada se ovaj lijek apsorbira u probavnom traktu (gastrointestinalnom traktu), ne ulazi u krvotok, ne uzrokuje ovisnosti i kasnije probleme (na primjer, sindrom neuspjeha - učinak koji izaziva brzo vraćanje kilograma nakon otkazivanja kursa gubitka težine). Tablete proizvodi pouzdan, svjetski poznati proizvođač - kompanija F.Hoffmann-LaRoche Ltd.

    Ovo je relativno siguran proizvod, uglavnom zbog nedostatka rizika od predoziranja. Klinički eksperimenti pokazali su da prilikom preuzimanja dozvoljene doze lijeka nema akutnih simptoma (pored nuspojava navedenih u popisu). Pacijenti pod promatranjem uzimali su 800 mg lijeka 3 puta dnevno, ali nisu primijećena ekstremna odstupanja od norme njihovog zdravstvenog stanja.

    Xenical tablete, koje su inhibitor gastrointestinalnih lipaza, izrađuju se u obliku tvrdih želatinskih neprozirnih kapsula s dozom od 120-240 ml. Na kutiji je natpis sa nazivom lijeka. Aktivni sastojak: orlistat - palete svijetle boje. Pomoćne tvari: talk, 0,24 mg. Sastav školjke uključuje želatinu, indigo karmin, titan dioksid. Opis sastava palete:

    • mikrokristalna celuloza,
    • natrijum karboksimetil škrob,
    • povidone
    • natrijum-lauril sulfat.

    Lijek Xenical za mršavljenje pomaže tijelu da sagorije vlastite masti. Aktivna supstanca blokira lipazu, zbog čega lipidi koji dolaze izvana zaustavljaju apsorpciju. To znači da se kao rezultat uzimanja lijeka aktivira vlastita rezerva masti u tijelu. Osjetivši manjak masti, mozak prenosi signal, instalaciju upotrebe vlastitih resursa.

    Višak masnih ćelija počinje da se razgrađuje. Proces je aktivniji ako ograničite ugljikohidrate, pa ako želite brže smršaviti, preporučuje se kombiniranje Xenical-a za mršavljenje i dijetu s malo ugljikohidrata. Upamtite da je glavna indikacija za uzimanje lijeka gojaznost. Stoga uzimanje lijekova nije samo način za izgubiti nekoliko kilograma, već je ciljani tretman za problem viška kilograma.

    Xenical - upute za upotrebu

    Da bi lijek bio efikasan i siguran, važno je pažljivo pročitati upute za upotrebu. Shvaćajući kako uzimati Xenical, možete se podvrgnuti kursu liječenja bez prijetnje zdravlju i uz minimalne nelagode. Glavne preporuke za uzimanje lijeka:

    1. Kod hroničnih bolesti, na primjer, štitnjača ili prisutnost dijabetes melitusa, potrebno je konsultovati endokrinologa.
    2. Konačni učinak može se primjetiti nakon uzimanja preporučenog lijeka u kombinaciji s pravilnom prehranom i poštivanjem preporuka liječnika.
    3. Lijek ne samo da pomaže u smanjenju tjelesne težine, uz njegovu pomoć je moguće spriječiti povratak prvobitnoj tjelesnoj težini.
    4. Ako postoje bolesti koje se pojavljuju kao posljedica gojaznosti (ateroskleroza, zatajenje srca, kratkoća daha i sl.), Njihovi simptomi su svedeni na minimum.
    5. Standardna doza za odrasle je 1 kapsula po 1 obroku hrane, ali ne više od 3 puta dnevno. Lijek se uzima sat vremena nakon doručka, ručka ili večere. Ako ga kasnije prihvatite, neće biti efekta. Ako ste propustili obrok ili niste uključili masti u jelo, ne možete piti lijek.
    6. Ista doza je pogodna za starije osobe.
    7. Doza za dijete mlađe od 16 godina nije poznata, jer nije bilo kliničkih ispitivanja na ovu temu.
    8. Tokom liječenja preporučuje se upotreba jela sa smanjenim udjelom kalorija. Koristite nadomjestak šećera umjesto šećera.
    9. Ako uzimate bilo koje druge lijekove, trebali biste se posavjetovati s liječnikom o njihovoj kompatibilnosti s Xenicalom.
    10. Dok uzimate drogu, alkohol treba isključiti.

    Kada je droga zabranjena

    Lijek ima i niz kontraindikacija, glavne od njih uključuju:

    • alergična na komponente koje čine kapsule,
    • kolestatski sindrom
    • sindrom malabsorpcije.

    Za vrijeme gestacije i dojenja zabranjeno je uzimati Xenical jer nijedna klinička studija nije pokazala kako lijek utječe na žene u položaju. Također nije poznato kako utječe na embrion i dojilje.

    Nuspojave

    Uzimanje lijekova može izazvati i neželjene efekte, najčešće djeluju na gastrointestinalni trakt. Glavne nuspojave koje su najčešće su:

    • česti nagon za pražnjenjem creva
    • prekomjerna emisija gasova
    • labave stolice
    • nadutost
    • masni iscjedak iz anusa,
    • steatorrhea
    • česti pokreti creva
    • bol u trbuhu, odnosno bol u trbuhu.

    Postoje i rijetke nuspojave kao što su bol u rektumu, natečenost, meka stolica, inkontinencija fekalija, lezije koje pogađaju desni i zube.

    Pojam analog u medicinskim krugovima znači lijekovi koji imaju sličan učinak ili sastav. Najčešći ksenički analozi su Listata, Orsoten, Xenalten, Orlistat.

    Xenical ili Orlistat: što odabrati?

    Vrlo često se pretile osobe suočavaju s izborom lijeka koji će piti - Xenical ili Orlistat. Kada birate između lijekova, preporučuje se posavjetovati se s liječnikom. U njemu se uzimaju u obzir individualne karakteristike tijela, hronične bolesti, lijekovi koji se redovno uzimaju i slično. Stoga liječnik može utvrditi koji je od lijekova pogodniji za pacijenta. Orlistat treba uzimati 3 puta dnevno, po 1 kapsulu od 120 mg uz obroke. Nuspojave tijela u oba lijeka su identične.Ali prema recenzijama gubitka težine, Orlistat ima manje nuspojava. A ako se pojave, onda uz upotrebu duže od 15 dana.

    Orsoten ili Xenical: uporedni opis

    Sastav lijeka Xenical i Orsoten uključuje istu aktivnu tvar Orlistat. Stoga su postupci droga gotovo identični. Dugo vremena Xenical nije imao analoge i bio je prilično skup lijek, ali 2007. je imao analoge. Orsoten je analog lijeka Xenical. Glavne razlike su boja kapsula i razlika u cijeni. Orsoten je pristupačniji. Lista neželjenih reakcija i kontraindikacija za lijekove je ista. Oni su zamenljivi.

    Mogu li kupiti bez recepta

    Xenical u evropskim državama može se kupiti u ljekarni samo po receptu. U Ruskoj Federaciji se ovaj lek može nabaviti bez recepta lekara, ali još uvek se preporučuje da pre upotrebe leka konsultujete lekara i tek tada počnete lečenje njim.

    Cijena lijeka ovisi o lokaciji ljekarne. Prosječna cijena je oko 2000 rubalja.

    NaslovCena
    Orsotenod 665,00 rub. do 2990,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
    LjekarnaImeCenaProizvođač
    količina po pakovanju - 21
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 21 774.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n21 999.00 rub.LLC KRKA-RUS
    količina po pakovanju - 42
    Ljekarni dijalogOrsoten Slim kapsule 60 mg br. 42 665.00 rub.RUSIJA
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 42 1407.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n42 1690.00 rub.LLC "KRKA-RUS"
    količina paketa - 84
    Ljekarni dijalogOrsoten Slim kapsule 60 mg br. 84 1187.00 rub.RUSIJA
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 84 2474.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n84 2990.00 rub.LLC "KRKA-RUS"
    Orsotenod 665,00 rub. do 2990,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
    LjekarnaImeCenaProizvođač
    količina po pakovanju - 21
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 21 774.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n21 999.00 rub.LLC KRKA-RUS
    količina po pakovanju - 42
    Ljekarni dijalogOrsoten Slim kapsule 60 mg br. 42 665.00 rub.RUSIJA
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 42 1407.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n42 1690.00 rub.LLC "KRKA-RUS"
    količina paketa - 84
    Ljekarni dijalogOrsoten Slim kapsule 60 mg br. 84 1187.00 rub.RUSIJA
    Ljekarni dijalogOrsoten kapsule 120 mg br. 84 2474.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RUorsoten kapsule 120 mg n84 2990.00 rub.LLC "KRKA-RUS"
    Listataod 718,00 rub. do 2950,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
    LjekarnaImeCenaProizvođač
    količina po pakovanju - 20
    Evropharm RUListovi 120 mg 20 tableta 780.00 rub.RU "Izvarino Pharma" RU
    količina po pakovanju - 30
    Ljekarni dijalogLeafa mini (tab.pl./ab.60mg br. 30) 718.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RULeafata mini 60 mg 30 tab. 860,00 rubIzvarino Pharma LLC
    Ljekarni dijalogListata tablete 120mg No. 30 961.00 rub.RUSIJA
    količina u pakovanju - 60
    Ljekarni dijalogLista tableta u zarobljeništvu. 120mg br. 60 1747.00 rub.RUSIJA
    količina po pakovanju - 90
    Evropharm RUleafata mini 60 mg 90 tab. 1520.00 rub.RU "Izvarino Pharma" RU
    Ljekarni dijalogListata tablete 120 mg br. 90 2404.00 rub.RUSIJA
    Evropharm RULeaf 120 mg 90 tableta 2950.00 rub.RU "Izvarino Pharma" RU
    Xenicalod 832,00 rub. do 2842,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
    LjekarnaImeCenaProizvođač
    Evropharm RUXenical 120 mg 42 kapsule 1990.00 rub.F. Hoffmann-La Roche Ltd. / Roche S.p.A. / Rainbow
    količina po pakovanju - 21
    Ljekarni dijalogXenical kapsule 120 mg br. 21 832.00 rubŠvajcarska
    količina po pakovanju - 42
    Ljekarni dijalogXenical kapsula 120 mg br. 42 1556.00 rub.Švajcarska
    količina paketa - 84
    Ljekarni dijalogXenical kapsule 120 mg br. 84 2842.00 rub.Švajcarska

    Lijek je veoma popularan, jer preporučuju ljekari. Ljudi koji su isprobali njegov učinak na sebi zadovoljni su rezultatima.

    Pregledi ljekara i specijalista

    Irina Georgievna Kondratyuk, endokrinolog

    Pacijenti kojima je potreban tretman pretilosti inhibitorima lipaze često su zainteresirani koji je bolji. Po mom mišljenju, najkorisnijom od svih predloženih opcija može se smatrati originalni švicarski lijek. Lakše je tolerirati i manje vjerovatno izazvati nuspojave. Istina, troškovi kompanije Xenical iz tvrtke Hoffmann-La Roche su prilično visoki.

    Kao zamjenu za to pacijentima obično preporučujem jeftine ruske analoge (točnije ih se naziva sinonimima ili generičkim proizvodima, jer je aktivna supstanca u njima ista kao u originalnom lijeku). Riječ je o Orsotenu, kojeg proizvodi KRKA-RUS LLC ili Xenalten proizvođača FP Obolenskoye CJSC. Koštaju 2 - 2,5 puta jeftinije od originala, a među generikama su najefikasnije.

    Nadežda Petrovna Kisil, nutricionistkinja

    Morao sam pacijentima da propisuju lijekove za smanjenje težine više od jednom, uključujući Xenical. Propisujem ga samo ako je BMI iznad 25, a režim ishrane ne daje rezultate. Prije nego što zakažete sastanak, obavezno utvrdite uzrok pretilosti. Ako je uzrokovana bolešću, istodobno je liječimo, ako nema smisla propisivati ​​Xenical-u da koristi ugljikohidrate - ne masti, nego ugljikohidrate - neće dati rezultat.

    Aleksej Olegovič Vološinski, nutricionista

    Xenical je dostupan u ljekarnama na recept. Ovo sugeriše da lijek nije namijenjen za nekontrolisanu samostalnu upotrebu. Ima niz ozbiljnih kontraindikacija, mogu se pojaviti nuspojave. Stoga ovaj lijek morate uzimati samo prema uputama i pod nadzorom liječnika. Kao specijalista, mislim da je Xenical jedan od najefikasnijih i najsigurnijih lijekova koji blokira lipazu. Lišava je kumulativnog učinka i ne utječe na unutarnje organe.

    Princip djelovanja i djelotvornost Xenical dijetalnih tableta

    Gotovo svi lijekovi za mršavljenje po principu djelovanja su:

    • smanjenje apetita, prigušivanje gladi,
    • palpitacije srca i „raspršivanje krvi“, da bi se stvorio „kardio efekat“,
    • uzrokujući slabljenje stolice i povećanje izmeta,
    • blokira apsorpciju masti.

    Xenical dijetalne tablete su posljednja vrsta lijekova. O njihovoj efikasnosti elokventno govori činjenica da je već nekoliko desetljeća ovaj dokazani alat neprekidno uvršten u TOP-5 najpopularnijih proizvoda za mršavljenje na tržištu.

    Xenical se proizvodi u obliku želatinskih kapsula obojenih u plavkastozelenu boju. Unutra su bijele granule. Sastav svake xenical kapsule je 120 mg aktivne tvari orlistat, plus mikro-kristali celuloze, izvora dijetalnih vlakana, kao pomoćne tvari.

    Kada se hrana probavi, trigliceridi ili masti razgrađuju se na masne kiseline u stomaku i crevima. Te kiseline apsorbuje tijelo i koriste ih kao izvor energije. Ako s hranom ima više masti nego što je tijelo potroši tokom života, višak se taloži u potkožnoj masti.

    Orlistat oduzima enzimima sposobnost razgradnje masti na masne kiseline. Kao rezultat toga, masti se ne apsorbuju, već prolaze kroz creva u „tranzitu“ i prirodno se eliminišu iz organizma. Tijelo počinje stvarati nastali manjak masti zbog masnih tkiva - „rezervi za kišni dan“.

    Dakle, princip ksenijskog djelovanja zasnovan je na konzumiranju masnih slojeva, što je slično principima prehrane s malo masnoće i s malo ugljikohidrata. Naravno, blokada nije apsolutna: nepromijenjena s izmetom, izlazi samo trećina masti koja dolazi iz hrane. Međutim, to je dovoljno za smanjenje tjelesne težine za 20-30% tokom nekoliko mjeseci tečaja, nakon što sam skoro u potpunosti konzumirao masnoću.

    Uz to, xenical doprinosi značajnom smanjenju kolesterola i šećera u krvi. Važna stvar: budući da se orlistat praktično ne zadržava u tijelu, to ne izaziva efekat ovisnosti. Kod duže upotrebe povećanje doze nije potrebno.

    Postoje li kontraindikacije i nuspojave?

    Xenical tablete imaju nekoliko kontraindikacija. Među njima:

    • patologija. povezan sa malapsorpcijom (gastrointestinalna apsorpcija)
    • manifestacije hiperoksalurije - visoki sadržaj oksalata u urinu,
    • trudnoća i period dojenja (zbog rizika od avitominoze kod beba).

    Usput, avitominoza se može javiti i kod samog pacijenta: niz vitamina je topivih u masti i apsorbuje se samo na ovaj način. Zbog toga se preporučuje upotreba multivitaminskog kompleksa između obroka i ksenika. Zato doktori propisuju multivitamine uz ksenik.

    S obzirom na nuspojave, steatorreja, stolica masne, masne konzistencije, je česta reakcija na ksenik. Ova nuspojava je često praćena češćim nego uobičajenim pomacima crijeva, sa lažnim željama, kao i sitnim i nekontroliranim masnim izlučevinama. U tom slučaju morate neko vrijeme koristiti brtve. Međutim, ako ne jedete masnu i prženu hranu, tada opisane štetne reakcije nestaju.

    Rijetke popratne pojave su spastični bolovi u trbuhu, pojačano stvaranje plinova + nadimanje, sistematska dijareja, kao i alergijska reakcija u obliku svrbeža i urtikarije. Ako neželjene reakcije ne nestanu 2-3 tjedna nakon početka tečaja liječenja, onda govorimo o individualnoj netoleranciji i bolje je otkazati lijek.

    Kako uzimati Xenical tablete

    Lijek za mršavljenje uzima se Xenical tri puta dnevno, tokom svakog glavnog obroka ili odmah nakon njega (najkasnije sat vremena nakon jela). Pojedinačna doza je 120 mg, tj. jedna kapsula. Štoviše, ako se jela u potpunosti sastoje od hrane s malo masti, kapsula se može preskočiti. Uputa za lijek skreće pozornost na to da povećanje doze u odnosu na preporučenu ne dovodi do porasta terapijskih učinaka. "Višak" orlistata jednostavno se izlučuje iz tijela, "ne radeći" kako treba.

    Drugi važan faktor pravilnog unosa ksenikla je obavezno ograničenje masti u svakodnevnoj ishrani. Praksa pokazuje da pacijenti u svakom slučaju prilagođavaju svoju prehranu tokom liječenja, želeći izbjeći neugodne nuspojave. Odnosno, oni koji svjesno nisu odbijali masnu hranu, kseničarske „discipline“, prisiljavajući ih da odaberu manje hranjivu i zdraviju hranu.

    Analozi lijeka

    Prošlo je nekoliko desetljeća od otkrića i početka farmakološke upotrebe Orsotena. Za to vrijeme pojavili su se mnogi analozi (generički proizvodi) ksenika koji se proizvode u različitim zemljama. Aktivna supstanca ovih lijekova je takođe orlistat. Na tržištu možete pronaći slijedeći analog ksenika:

    • Alay (proizvedeno u Njemačkoj),
    • Xenistat, Symmetra i Orlikel (proizvodi se u Indiji),
    • Orlip (proizveden u Džordžiji),
    • Orsoten i Orsoten Slim (proizvodi se u Sloveniji),
    • Xenalten i Reduxin (proizvodi se u Rusiji).

    Raspon cijena za ove lijekove je prilično širok. Xenical, kao originalni lijek švicarske proizvodnje, skuplji je od svih njegovih analoga. Pakovanje od 84 kapsule koštat će jednu rusku ljekarnu u iznosu od tri do tri i pol hiljade rubalja. Ali ako postoji želja da se postigne maksimalan i zagarantovani rezultat, tada je bolje kupiti originalni ksenik. Dijetalne tablete nekih drugih proizvođača možda neće dostići original u pogledu kvalitete i efikasnosti.

    Pregledi medicinskih specijalista

    Irina Koverchenko, dijetetičar, 9 godina iskustva: Dobar, testirani lijek. U ogromnoj većini pacijenata primjećuje se brz i stabilan gubitak težine zbog eliminacije masti. Njeni nedostaci uključuju, možda, samo prilično visoku cijenu i (u nekim slučajevima) netoleranciju i alergijske reakcije.

    Tatyana Litvinova, endokrinolog, 17 godina iskustva: Preporučujem Xenical za mršavljenje svim pretilim pacijentima sa indeksom 28-30. Apsolutno je neškodljiv, uklanja višak masnoće iz tijela na prirodan način. Može se propisati u dužem periodu: od 6 do 12 mjeseci neprekidnog kursa. U nedostatku neželjenih reakcija, naravno.

    Gayane Sargsyan, Vraya endokrinolog, 21 godina iskustva: Općenito, dobar alat za mršavljenje, podložan korekciji prehrane. Treba odbiti masnu i prženu hranu. Inače su mogući neugodni nuspojave u vidu poteškoća u kontroliranju utroba. Promjene su uočljive 2-3 tjedna nakon početka kursa. Vjerujem da je xenical indiciran za osobe sa značajnom viškom kilograma. Za pacijente koji trebaju izgubiti oko pet kilograma, sistemski učinak lijeka bit će minimalan.

    Svjedočanstva o Xenical dijetalnim tabletama

    Arina N .: Sjajne tablete, stvarno djeluju! Manje od 10 kg za dva mjeseca, potpuno drugačiji struk, i čitava figura ... Nuspojave - tek na početku, te onda povučete u novu dijetu ... Ali cijena njih je, možda, precijenjena.

    Berry Again: Na početku kursa, također sam znao sve te probleme sa nuspojavama, mislio sam da ću ga baciti u SLIKU! No, tada se sve stvarno popravilo, a mast je počela sagorjeti. Pio sam sedam mjeseci, morao bih ispustiti desetak, i bilo bi upravo prekrasno.

    Marina Viktorovna: Xenical sam koristio više puta, rezultat je uvijek odličan. I što je važno: nema povratka, višak kilograma se dugo ne vraća, kao što se to uvijek događa nakon stroge prehrane. Uklanja nedavno konzumiranu masnoću. U doslovnom smislu - debela, da se čak, oprosti, toalet teško pere! Ali vjerujem da sve nuspojave i neugodnosti nisu glavne stvari - to se isplati.

    Xenical cijene u ljekarnama u Moskvi

    kapsule120 mg21 kom.≈ 969,9 rub.
    120 mg42 kom.≈ 1979 rub.
    120 mg84 kom.≈ 3402 rub.


    Liječnici recenziju o xenical

    Ocjena 2.1 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    U nekim slučajevima, ne ispunjava očekivanja, posebno iz položaja gubitka težine. Siguran. Obavezno ga uzimajte u skladu s hipokaloričnom dijetom. Sveobuhvatni unos s Metforminom značajno povećava učinkovitost Xenical-a usmjerenog na gubitak kilograma.

    Pacijenti primjećuju ne najprijatniji trenutak, nekontrolirani pokret crijeva.

    Ocjena 0.4 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Cijena je očito precijenjena.

    Sada ovaj lijek uopšte ne koristim! Ne mogu ostaviti pozitivno mišljenje o ovom lijeku. Nekoliko puta su ga zvali pacijenti s alimentarnim oblikom gojaznosti i policističnim jajnicima. Nije bilo očiglednih efekata gubitka kilograma, ali postoje mnoge pritužbe na miris i spontano stolište. Vitamini topivi u mastima kontrolirani su u laboratoriji - primijećeno je smanjenje njihovog sadržaja, što je i prirodno.

    Ocjena 2.5 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Prisutnost efekta sa stalnim načinom života.

    Nuspojave koje značajno smanjuju kvalitetu života.

    Gubitak kilograma ovim lijekom moguć je ili do određene točke ili kao upotreba samo ograničavajućeg faktora za praćenje prehrane sa malo masti. Odsustvo formiranja pravilnog ponašanja u prehrani paralelno s primjenom lijeka dovest će do ponovljenog povećanja tjelesne težine u većini slučajeva.

    Ocjena 3.8 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Lijek za korekciju viška kilograma. U kombinaciji s psihokorekcijom daje visoke rezultate, koji ostaju dugo i vremenom. Dobra vrijednost za novac.

    Potrebna je pažnja prilikom uzimanja - izuzev kombinacije u unosu sa vitaminima topivim u mastima, najmanje dva sata. Mogući su sporedni efekti.

    Ocjena 2.9 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Dobar je lijek za kontrolu težine kod pacijenata s prekomjernom težinom. Većina ima brzi pad tjelesne težine uslijed uklanjanja masnoća.

    Moguća je visoka cijena, alergijske reakcije. Postoje neugodne nuspojave u obliku poteškoće u kontroliranju utroba (proljev je moguć), dakle nije pogodan za sve bolesnike.

    Ocjena 3.8 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Aplikacija je jednostavna. 2 kapsule ujutro ili 1 po obroku. Efikasnost je visoka. Omogućuje vam da zadržite tjelesnu težinu na istoj razini.

    Trošak lijeka je precijenjen. Obaveštenost stanovništva je minimalna.

    Ako ne jedete masnu hranu, tada se ne pojavljuju učestalost stolice i druge nuspojave.

    Ocjena 2.9 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Općenito, dobar lijek, rezultati i djelovanje slični su orsotenu.

    Prilično visoka cijena lijeka, u vezi s kojom nije dostupan svima, često postoje nuspojave u obliku labavih stolica, u obliku masnih mrlja na posteljini (za žene zahtijeva dodatnu upotrebu jastučića, za muškarce ta nuspojava onemogućuje daljnje uzimanje lijeka).

    Ocjena 4.2 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Dobar lijek za smanjenje tjelesne težine. Siguran profil. Lijek uklanja prirodni višak masnoće iz tijela na prirodan način. Može se preporučiti duže vrijeme.

    U nekih bolesnika može prouzročiti nenamjeran pokret crijeva u obliku masne stolice s neugodnim mirisom.

    Ne koristiti bez medicinskog savjeta.

    Ocjena 5.0 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Svim pacijentima preporučujem Xenical. Lijek prilično brzo uklanja višak masnoće nakon što prirodno jede, do trenutka kada se masnoća ima vremena razrijediti i taložiti na problematičnim područjima tijela. Promjene su primijećene nakon samo nekoliko tjedana. U bolesnika s normalnom tjelesnom težinom, sistemski učinak lijeka je minimalan.

    Ocjena 5.0 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Lijek sprečava apsorpciju masti iz crijeva, izlučuju se izmetom. Ako jedete masnoću, bolje je imati pelena sa sobom. Ali nakon takvog gubitka težine, pacijent ima crijevne probleme. Najbolji rezultat će biti nakon sporta i dijeta. Orlistaty narušavaju prijem u crijevima i pojavljuje se sklonost zatvoru.

    Ocjena 2.1 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Lijek smanjuje apsorpciju masti u crevima. Po mom mišljenju, dozvoljeno je povremeno koristiti ovaj lijek, u danima "svečanih gozbi", ako znate da ćete masti prebaciti na praznični stol. Ali ostatak vremena trebate da slijedite dijetu. Moguće je i potrebno smršavjeti bez pilula, i to uz pomoć odgovarajuće odabrane prehrane i fizičke aktivnosti. Orlistat vam može biti spasitelj tokom praznika, ali to ne znači da si možete priuštiti odmor svaki dan. Niko ne otkazuje pravilnu ishranu.

    Mogu se javiti nuspojave poput masne stolice, proljeva, nadimanja i drugih dispeptičkih poremećaja. Uz to, uz smanjenu apsorpciju masti, poremećaj je i apsorpcija vitamina topivih u masti (A, D, E).

    Mora se zapamtiti da lijek ne utječe na apsorpciju ugljikohidrata. Ako ste, na primjer, pojeli komad torte s orlistatom, onda se ne masnoća upije iz ovog komada torte, ali lijek ne utječe na apsorpciju šećera i brašna, a pritom dobijete dodatne kalorije.

    Ocjena 0.4 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Nisam našao pozitivnu dinamiku.

    Prilično skupa droga.

    Lijek uklanja samo 30% masti iz konzumirane hrane. Tako djeluje samo dok uzimate drogu. Prema dovoljnom broju pacijenata, na pozadini ovog lijeka akt defekacije može biti nenamjeran u obliku tekućeg ulja. Ne daje nikakve terapijske efekte.

    Ocjena 2.9 / 5
    Efikasnost
    Cena / kvalitet
    Nuspojave

    Dovoljno siguran lijek za mršavljenje.

    Neprijatnost povezana s djelovanjem lijeka, učestala stolica s neugodnim mirisom i teksturom, smanjuju apsorpciju vitamina topljivih u masti, vrlo visoku cijenu lijeka.

    Ne koristim ga u kliničkoj praksi, smanjenje kalorija je mnogo efikasnije i puno jeftinije.

    Xenical pregledi pacijenata

    Tijekom zime sam dobila višak kilograma i odlučila se pripremiti za ljeto i smršaviti. Počeo sam uzimati Xenical kapsule 3 puta dnevno, kombinujući ih sa sportom. Kao rezultat toga, tokom jednog mjeseca izgubio je 9 kg. Mislim da je lijek dobar i zadovoljan rezultatom. Možda je jedini minus to što nakon što ga uzmete, morate trčati do toaleta većim delom, ali ovaj faktor je opravdan. Usput, nisam držao posebnu dijetu dok ga je uzimao, ograničio sam se na određenu hranu.

    Prijatelj je uzeo „Xenical“, bio je zadovoljan rezultatom, pa čak i da se masnoće ne probavlja, nego izlazi. Iako je rekla da malo jede i da ne jede masnoću. Ali vidio sam joj doručak - neki bi imali dovoljno hrane cijeli dan. Zbog toga, svi koji žele smršavjeti, osim uzimanja pilula, potrebno je slijediti i dijetu. A onda svi žele smršavjeti, ne radeći istovremeno ništa, samo pijući čudotvornu pilulu.

    Uvek sam bila debela. Pokušao sam sjediti na dijeti - bezuspješno. Ne volim se baviti sportom, previše sam lijena. Počeo sam tražiti čarobnu pilulu za harmoniju. Jednom nam je došao medicinski predstavnik da radi kod nas. Dugo i slasno je razgovarao o čudotvornom lijeku francuske farmaceutske kompanije. Naravno, odmah sam ga kupio. Cijena zagrize, ali zašto to ne biste uradili zbog vitke figure. Sutradan sam otišao na posao u bijelom odijelu. U jednom „predivnom“ trenutku osetio sam da mi je, izvini, nešto teklo odostraga. Apsolutno nehotično. Ovo „nešto“ pokazalo se kao gusta uljasta tekućina jarko narančaste boje! Zbogom kostim. Nemoguće je oprati. A kolege su me dugo smejale. Haha, nikad je više neću kupiti.

    To jednostavno nisam pio zadnjih 20 godina (imam 42 godine) probao sam sve kapsule koje su tu. Sve je ovo razvod. Kod nekih kapsula došlo je do neprimjetnog efekta, ali kad ih pijete, čim su gotove, težina ubrzava čak i ako ništa ne jedete. Posljednji put sam se odlučio da provjerim kako sve ove kapsule ne rade samo štete zdravlju. Kupio sam zadnji put "Xenical" pio 3 tjedna od rezultata 000000. Pored stalnih nekontroliranih fetidnih sekreta, nisam dobio ništa. I zašto sve ove tablete idu na naše tržište ako nisu pomogle nijednoj osobi.

    Nakon poroda nisam primijetila kako sam stekla mnogo viška kilograma, pa sam počela izgledati deset godina starije, bivši prijatelji iz razreda nisu me prepoznavali, a mladi mojih godina zvali su me tetkom. Nisam bavio sportom, nisam mogao odmah promijeniti dijetu, privukli su me jesti, odlučio sam kupiti lijek Xenical po savjetu svojih prijatelja da izgubim nekoliko kilograma. Na moje veliko iznenađenje, harmonija je brzo došla, toliko sam se nadahnula, pojavila se poticajna mogućnost da još jednom odbijem pojesti komad torte. Počeo sam ulagati nastalu energiju u korisnom smjeru, puno se krećem, dugo šetim, jer je meni lako i besplatno.

    Kada sam se suočio s problemom prekomjerne težine, odlučio sam koristiti lijek Xenical po savjetu prijatelja. Pa, želim reći da, nažalost, nisam iskusio učinak deklarisan u napomeni, ali nisam mogao da izbjegnem probleme sa crevima. Bio je osjećaj stalne potrebe da posjećujem toalet, štoviše, stolica je bila masna, pa sam morao koristiti više zaptivača nego prije uzimanja lijeka. Težina na početku prijema uglavnom je dugo stajala. Tada su, ipak, počele male vodovodne linije koje su se s toliko trikova pokazale vrlo beznačajne. Općenito, vjerujem da lijek nije baš uspješan za značajno mršavljenje.

    Želim reći kako sam upao u neugodnu zamku od ove droge. Kupio sam to po savjetu prijatelja, nisam se unapred konsultovao sa lekarom, što je bila moja greška. Počeo sam uzimati u skladu s uputama, a onda je počela zabava, hranu koju nisam ni probavljao. Trčao sam u toalet dnevno desetak puta, ako ne i više. Na poslu je bilo prilično nespretno, jer je postojao osjećaj „inkontinencije“ ili tako nečega. Ne savjetujem nikome da uzima ovaj lijek bez recepta ljekara kako bi se izbjegle razne neprijatnosti. Nije utjecao na apetit, ali samopouzdanje je potpuno nestalo. Bojao sam se izaći na ljude jer nisam znao šta da očekujem nakon uzimanja tih „čudotvornih kapsula“.

    Odlučivši se smanjiti višak kilograma, naišao sam na lijek Xenical, nakon što sam pročitao preglede i konzultirao se s liječnikom, shvatio sam da je sastav ovog lijeka potpuno siguran za tijelo. Već od prvih tjedana upotrebe Xenical je primjetio sve veći učinak u gubitku kilograma, lakšoj toleranciji na dijetu, blagostanju, bez gubitka energije. Za mjesec dana gubitka kilograma izgubila je 4 kilograma, što mislim da je dobar rezultat, bez štete zdravlju. Vrijednost za novac je sasvim odgovarajuća.

    Xenical je pomogao da se riješite viška kilograma (-12 kg) u 14 tjedana i da se riješite dijabetesa, jer otpornost na inzulin kod mene je "direktni način" doveo do dijabetesa. Veoma mi je drago što sam odlučio primiti „Xenical“. Pomogao mi je da obratim pažnju na ono što jedem i naučio me da analiziram i sastavljam svoju košaricu.

    Pridružiću se pohvalnim pregledima „Xenical“! Postporođajni "višak" zašiven je za 4 meseca u količini od 15 kg. i nisu se vratili već 3 godine! Da, u početku su bile komične situacije sa zaprljanom odjećom i sjedenjem u autu, ali ne krivim Xenical, već samo sebe! Sada, podučavan gorkim iskustvom, držim kontrolu nad upotrebom masne hrane, pijem kapsule poput „banket-tablete“. Nije jeftino! Ali pouzdan, siguran i kvalitetan!

    Nakon poroda, sanjala je da izgubi najmanje 5 kg. Pokušao sam puno svega, ali „Xenical“ je učinio čudo! Pio sam 4 mjeseca (manje nema smisla, jer se težina nakupljala dugo vremena), što je rezultiralo -10 kg. Dio masnoće koja je ušla s hranom isplivao je i trošio se iz mojih rezervi. Već tri godine držim ovu „novu“ težinu i, što je najvažnije, ne jedem puno masnoće. "Xenical" odgojen! Sada ga koristim kao „banket“ tabletu, jer svi imaju trenutke slabosti, dobro ili praznika kada želite ukusno „grešiti“. Vrlo je prikladno da ljekarne nude drugačiju količinu: br. 21 - kao banket, br. 42 - u rezervi, br. 84 - za dugoročne ciljeve (1 mjesec). Kvaliteta cijena je fer, jer Ne vjerujem u analoge. Bolje testiran i istražen alat!

    Uvijek je bio mršav, ali neprimjetno se oporavljao. Hitno je trebalo nešto učiniti. Nećakinja je savjetovala Xenical. Cijena, naravno, nije jeftina, ali to me nije zaustavilo, jer su recenzije uglavnom pozitivne. Osjećao sam se normalno dok sam ga uzimao, ali moja crijeva su se jednostavno pobunila. Ovo je vrlo velika neprijatnost. Želim ići u toalet, a to je jednostavno nemoguće izdržati. Možete ga uzeti samo kada sjedite kod kuće. Masnoća koja se konzumira ovog dana izlučuje se. U prvih deset dana prijema, smršao sam 1,5 kg. Istina je smanjila količinu ugljikohidrata i popila puno vode i zelenog čaja. Zadovoljan sam, s izuzetkom prilično neugodne nuspojave u obliku labavih stolica i rezanja u crevima.

    Postao sam mršaviji nakon rođenja sina, tražio sam nešto takvo, zbog čega stvarno bez napora gubite kilograme. Na internetu sam naišao na lijek Xenical, s obzirom da je bilo puno pozitivnih kritika, naravno da sam pohitao u ljekarnu. Ovaj lijek vrijedi 120 mg 84 kom. u regiji od 3000 rubalja, uzimajte 1 kapsulu nakon svakog obroka, primijetite nakon masnog obroka (hrane), ako ga uzmete nakon nečega laganog, poput voća, povrća, to neće uspjeti. I tako sam uzeo nakon prženog mesa, nakon duže upotrebljene majoneze, pojeo sam, popio pilulu, sat vremena kasnije sreo sam se s toaletom! Uklanja "Xenical" iz tijela masnoću koju ste nedavno pojeli, u doslovnom smislu, masnoće, koju čak i oprostiti WC-om teško je oprati! Uzeo sam 2-3 tablete dnevno oko 1,5 mjeseci, da, smršavio sam 7 kg! Čim sam ga prestao koristiti, težina je puzala nagore, a sav izgubljeni kilogram se vratio!

    Vrlo uredan, sa suvom kožom. Sada postoje veliki problemi sa perutom. Općenito, ne bih ga preporučio koristiti. Odbacila sam 2, a onda dobila 5 kg. Izvući zaključke. Sada pijem puno vitamina i ulja da vratim ravnotežu masnoj koži na glavi.

    Dobar lijek. Prvih nekoliko dana bilo je crevnog poremećaja (proliva). Ali onda se sve vratilo u normalu. Smršala sam vrlo brzo. Istina, u isto vrijeme sam smanjio količinu hrane i bavio se sportom. Da, i malo skupo, naravno. Ali tada više ne dobijam na težini, kao što sam se dogodio kad sam prestao piti druge droge.

    Otpušten s posla, život je krenuo nizbrdo. Zbog stresa sam počeo puno jesti i brzo dobijam na težini. Zbog toga su u njegovom osobnom životu počeli problemi. Isprobao sam sve razne dijete, ali nisu donijele mnogo efekta. I kad uopće nije bilo nade, jedan endokrinolog mi je savjetovao "Xenical". Odlučio sam pokušati i to odjednom, mada u to uopće nije bilo nade. Otišao sam istog dana i kupio lijek sa odabranom. To me, međutim, koštalo jeftino - oko 2000 str. Ali, srećom, ispunio je moja očekivanja. Rezultat nije trebao dugo doći! Oduševljena sam, opet sam imala želju za životom, težina mi se smanjuje pred očima. Istina, postoji jedno „ali“ kada lijek počne „djelovati“, nemoguće je izdržati, hitno trebate pobjeći u toalet, ali ja sam i dalje oduševljen ovim lijekom, a od njegovog rezultata, smršavio sam 10 kg mjesečno!

    Više puta se pribjegavalo pomoći ovog lijeka. I uvijek zadovoljan rezultatom. Stvarno nije dugo čekao. Jedina neugodnost je što ne možete izdržati u trenutku kad akcija započne. Hitno treba potrčati do toaleta. Ali, ponavljam opet, isplatilo se. U mom slučaju nema nuspojava. A prijatelji su primali i bili su oduševljeni kao i ja.

    Kao i svi željeli smršavjeti. Kupio sam Xenical. Što želim reći: lijek je skup, nisam primijetio nikakvo mršavljenje, iako sam ga pio mjesec dana. Pa ipak, ovaj lijek ima strašnu nuspojavu - ovu vrlo masnu masu koju želudac nije apsorbirao tokom hrane, jednostavno to slijedi. Na posteljini se nalaze žute mrlje i miris je upravo grozan. Nakon uzimanja ovih tableta došao sam do zaključka da je najbolji način za mršavljenje sport.

    Lijek je veoma skup. Poput mnogih, željela sam smršavjeti, ležeći na kauču, pila tabletu s kola i jela čips, mogla bih reći, ali sama sam se skupila i prilagodila hranu, uzimajući "Xenical" prema uputama. Nije bilo očiglednih efekata ni diuretičkih, ni laksativnih. Osjećao sam se kao i obično. Ne razumijem tada zbog čega djeluju takvi lijekovi za mršavljenje. Mjesec dana je bilo uspona, ali mislim da je to samo zbog prehrane. Ako postoji nešto gadno i oslanjate se samo na magični učinak tableta, tada se čudo neće dogoditi.

    Nakon drugog porođaja počeli su problemi sa štitnom žlijezdom, dok je ona liječila hormonima i dobila 30 kg. težina. Za mene je to bio moralni šok. U početku sam pokušavao ići na dijetu, osim nervnog sloma, od njih nije bilo koristi. Tada sam odlučio kupiti xenical kapsule. Da, moram reći da je malo skupo, ali vrijede. Počela je uzimati ksenika i odmah prilagodila svoju prehranu, počela je jesti vrlo često, svaka 2-3 sata, ali u malim obrocima je pila ne manje od 2 litre vode. Mjesec dana sam uzimao Xenical što je dalo podsticaj za mršavljenje, 6 mjeseci sam smršala 26 kg. i što je najvažnije, težina se ne vraća!

    Dugo sam namjeravao kupiti Xenical kapsule sa duhom. Novac je šteta. Cijena nije najniža, pa čak kažu i ne prosječna. Pokušao sam smršati dijetom i vježbanjem. Nije išlo kako sam htjela. Lutao sam internetom, našao dosta pohvala za ovaj lijek.Mnogi su napisali da je učinak kolosalni i brz - glavna stvar. Pio sam samo dvije sedmice. Ono što želim reći, ovaj put je bilo dovoljno da izbacim suvišak, radeći jogu. Ne mogu reći šta je pomoglo. Nisam nastavio, mislio sam - i tako dobro. Ali sada pomno kontroliram sebe, pratim lik. Ne želim ponovo uzimati nikakve lijekove.

    Za mršavljenje kupila sam kapsule "Xenical". Kupio sam 4 paketa odjednom, pošto je jedno pakovanje dovoljno za tjedan dana. Za mene su kapsule krupne, progutao sam ih s poteškoćama i oprao s puno vode. Nije bilo neugodnih senzacija ukusa. Uzimala sam 1 kapsulu s obrokom 3 puta dnevno. Na moje opšte stanje uzimanje kapsula uopće nije utjecalo na mene. U toalet sam išao kao i obično, ne često, ali priroda stolice se promijenila. Koliko razumijem, to su bile neprobavljive masti. Općenito, tokom mjesec dana uzimanja droge smršala sam 5 kg. Rezultat smatram zadovoljavajućim. Budući da je cijena skupa i za postizanje efekta morate stalno uzimati. Bolje promijenite svoje prehrambene navike. Neću više kupiti drogu.

    Farmakologija

    Xenical je moćan, specifičan i reverzibilan inhibitor gastrointestinalnih lipaza s dugotrajnim učinkom. Njegov terapeutski učinak provodi se u lumenu želuca i tankog crijeva i sastoji se u stvaranju kovalentne veze s aktivnom serinskom regijom želučane i gušteračne lipaze. U tom slučaju inaktivirani enzim gubi svoju sposobnost razgradnje masti iz hrane u obliku triglicerida na apsorbirajuće slobodne masne kiseline i monogliceride. Budući da se neisvareni trigliceridi ne apsorbiraju, rezultirajući pad unosa kalorija dovodi do smanjenja tjelesne težine. Tako se terapijski efekat leka vrši bez apsorpcije u sistemsku cirkulaciju.

    Sudeći prema rezultatima sadržaja masti u izmetu, učinak orlistata počinje 24-48 sati nakon uzimanja. Nakon prekida lijeka, sadržaj masti u izmetu nakon 48-72 sata obično se vraća na nivo koji se odvijao prije početka terapije.

    Gojazni pacijenti

    U kliničkim ispitivanjima, pacijenti koji uzimaju orlistat pokazali su veći gubitak težine u odnosu na bolesnike koji su bili na dijetskoj terapiji. Gubitak kilograma počeo je već u prve 2 tjedna nakon početka liječenja i trajao je od 6 do 12 mjeseci, čak i kod pacijenata s negativnim odgovorom na dijetsku terapiju. U toku dvije godine primijećeno je statistički značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika povezanih s pretilošću. Pored toga, u usporedbi s placebom, došlo je do značajnog smanjenja količine masti u tijelu. Orlistat je efikasan u sprečavanju ponavljanog debljanja. Ponovljeno debljanje, ne više od 25% izgubljene težine, uočeno je kod otprilike polovine bolesnika, a kod polovine tih bolesnika nije zabilježeno ponavljano povećanje tjelesne težine ili je čak zabilježeno daljnje smanjenje.

    Pacijenti s pretilošću i dijabetesom tipa 2
    U kliničkim ispitivanjima koja su trajala od 6 mjeseci do 1 godine, pacijenti s prekomjernom težinom ili pretilošću i dijabetes melitusom tipa 2 koji su uzimali orlistat pokazali su veći gubitak tjelesne težine u usporedbi s pacijentima liječenim dijetalnom terapijom. Gubitak tjelesne težine dogodio se uglavnom zbog smanjenja količine masti u tijelu. Treba napomenuti da su prije ispitivanja, i pored uzimanja hipoglikemijskih sredstava, pacijenti često imali nedovoljnu kontrolu glikemije. Međutim, zabilježeno je statistički i klinički značajno poboljšanje kontrole glikemije uz terapiju orlistatom. Uz to, za vrijeme terapije orlistatom primijećeno je smanjenje doza hipoglikemijskih agenasa, koncentracije inzulina kao i smanjenje inzulinske rezistencije.

    Smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 kod pretilih pacijenata

    U četverogodišnjoj kliničkoj studiji orlistat je značajno smanjio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 (za oko 37% u usporedbi s placebom). Stupanj smanjenja rizika bio je još značajniji kod pacijenata s početnom oslabljenom tolerancijom na glukozu (otprilike 45%). U skupini koja je primala orlistat zabilježen je značajniji gubitak težine u odnosu na skupinu koja je primala placebo. Održavanje tjelesne težine na novoj razini primijećeno je tokom čitavog perioda ispitivanja. Štoviše, u usporedbi s placebom, pacijenti koji su primali terapiju orlistatom pokazali su značajno poboljšanje profila metaboličkih faktora rizika.

    U jednogodišnjoj kliničkoj studiji kod pretilih adolescenata, prilikom uzimanja orlistata, uočeno je smanjenje indeksa tjelesne mase u usporedbi s placebo skupinom, gdje je čak došlo do povećanja indeksa tjelesne mase. Pored toga, kod pacijenata iz grupe orlistata uočeno je smanjenje masne mase, kao i u struku i bokovima u usporedbi s placebom skupinom. Također, pacijenti koji su primali terapiju orlistatom pokazali su značajno smanjenje dijastoličkog krvnog pritiska u odnosu na placebo grupu.

    Predklinički podaci o sigurnosti

    Prema pretkliničkim podacima, nije bilo dodatnih rizika za pacijente u pogledu sigurnosnog profila, toksičnosti, genotoksičnosti, kancerogenosti i reproduktivne toksičnosti. U studijama na životinjama, takođe nije bilo teratogenog efekta. Zbog nedostatka teratogenog učinka na životinjama, njegovo otkrivanje kod ljudi malo je vjerovatno.

    Trudnoća i dojenje

    Kategorija B.

    U studijama reproduktivne toksičnosti na životinjama nije uočeno teratogeno i embriotoksično dejstvo leka. U nedostatku teratogenog učinka na životinjama, ne treba očekivati ​​sličan učinak kod ljudi. No, zbog nedostatka kliničkih podataka, Xenical ne smije se propisati trudnicama.

    Izlučivanje orlistata s majčinim mlijekom nije proučeno, stoga ga ne treba uzimati tijekom dojenja.

    Pogledajte video: MRSAVLJENJE POMOCU XENICAL-a (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar