Tablete za snižavanje šećera Metfogamma: farmakološko djelovanje i upute za upotrebu

Dijabetes pruža ljudima puno problema. Nažalost, potpuno je neizlječiv.

Zbog toga se mnogi pacijenti obraćaju ljekarima kako bi im uz pomoć posebnih lijekova pomogli poboljšati zdravlje.

Najefikasniji lijekovi za suzbijanje manifestacija dijabetesa su oni koji imaju sposobnost minimiziranja glukoze u ljudskoj krvi.

Takav je alat Metfogamma, upute koje detaljno opisuju indikacije za upotrebu, sastav, kontraindikacije i nuspojave. Možete se upoznati sa ovim podacima u ovom članku.

Obrazac za puštanje

Dostupan je u tabletama obloženim zaštitnim premazom. Jedan blister sadrži točno deset tableta. Ali jedno pakovanje može sadržavati tri ili čak dvanaest tableta tableta. Doziranje je sljedeće: 500 mg, 850 mg i 1000 mg.

Metfogamma tablete 1000 mg

Aktivni sastojak je metformin hidroklorid. Pored njega, tablete sadrže hipromelozu, povidon i magnezijum stearat. Sastav membrane uključuje hipromelozu, makrogol, kao i titanov dioksid.

Farmakološko djelovanje

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Ovaj lijek je posebno hipoglikemijsko sredstvo, koje je predviđeno za oralnu primenu.

Bolesnicima s različitim vrstama dijabetesa Metfogamma pomaže sniziti šećer inhibirajući glukoneogenezu u žlijezdi vanjskog sekreta, smanjujući apsorpciju glukoze iz probavnog trakta i povećavajući njezinu preradu u tkivima organa povećavajući njihovu osjetljivost na hormon gušterače.

Upute za uporabu lijeka nazvanog Metfogamma 850 navode da on ne poboljšava lučenje inzulina ćelijama gušterače i ne izaziva nepredviđene i nepoželjne reakcije. Ovaj lek je takođe u stanju da utiče na metabolizam.

Posebne informacije


Tokom liječenja ovim lijekom potrebno je pratiti rad i funkciju bubrega.

Vrlo je važno najmanje dva puta godišnje provesti određivanje laktata u plazmi.

Ako postoji brzi razvoj laktacidoze, tada je potrebno odmah završiti liječenje. Ne preporučuje se upotreba za infekcije, povrede i rizik od dehidracije.

Uz mješoviti tretman korištenjem sulfonilureje mora se osigurati pažljivo praćenje promjena razine šećera.

Ako upute za uporabu lijeka Metfogamma 1000 po niskoj cijeni ne sadrže podatke o vašoj bolesti, ne biste trebali riskirati i početi uzimati. Prije nego što započnete s terapijom ovim alatom, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom kako biste isključili pojavu ozbiljnih nuspojava tijekom upotrebe.

Način primjene


Tablete morate uzimati samo unutar obroka ili nakon njega.

Pacijenti s dijabetičarima koji ne primaju vitalni inzulin trebaju prva tri dana uzimati otprilike dvije tablete dva puta dnevno.

Također možete pokušati započeti s uzimanjem jedne tablete (500 mg) tri puta dnevno, s dodatnim povećanjem doze dva puta. Otprilike četvrti dan do kraja drugog tjedna primjene potrebno je tri puta dnevno uzimati dvije tablete s dozom od 500 mg.

Nakon dva tjedna od ovog trenutka doza se može ponovno smanjiti, uzimajući u obzir postotak glukoze u krvi i urinu. Doza održavanja je otprilike 2 g dnevno. Ako pacijent prima inzulin u dozi manjoj od 40 jedinica, doza ovog lijeka dnevno ostaje ista.

Prilikom uzimanja inzulina važno je postepeno smanjivanje njegove doze. Ako je doza inzulina veća od 40 jedinica. dnevno, primjena tableta nazvanih Metfogamma i postepeno smanjivanje doze hormona gušterače, zahtijevaju izniman oprez i zbog toga se moraju provoditi samo u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi.

Kontraindikacije

Upute za upotrebu lijeka Metfogamma, čija se cijena može naći u bilo kojoj ljekarni, sadrže sljedeće kontraindikacije:

  • infarkt miokarda
  • naglašene povrede normalnog rada organa izlučujućeg sistema,
  • insuficijencija organa kardiovaskularnog i respiratornog sistema,
  • ketoacidoza, prekoma i koma,
  • poremećaji dovoda krvi u žilama mozga,
  • dehidracija
  • laktacidoza,
  • hronični alkoholizam,
  • trovanje alkoholom,
  • visoka osjetljivost na pojedine komponente lijeka, posebno na aktivnu supstancu,
  • trudnoća
  • dojenje.

Ne preporučuje se za upotrebu osobama koje su u kategoriji osoba starijih od šezdeset godina koji izvode teške fizičke radove, za koje su potrebne velike količine energije. Takođe je alat u mogućnosti da utiče na upravljanje transportom i složenim mehanizmima, jer smanjuje koncentraciju pažnje. Zbog toga je, tokom perioda liječenja, bolje ne ugroziti svoj život i život drugih ljudi. Da biste to učinili, ograničite upotrebu automobila tokom liječenja ovim lijekom.

Nuspojave

Uputa za upotrebu Metfogamma 1000 upozorava da su mogući sljedeći uvjeti:

  • mučnina i povraćanje
  • takozvani "umjetni" okus u usnoj šupljini,
  • gubitak apetita
  • dispepsija
  • nadimanje i bol u njemu,
  • laktacidoza,
  • pospanost
  • hipovitaminoza B12,
  • snižavanje krvnog pritiska
  • hipotermija,
  • osip na koži koji nastaje tokom alergijske reakcije.

Prije nego što započnete liječenje Metfogammom, koji se može kupiti po pristupačnoj cijeni, morate pažljivo proučiti upute za upotrebu koje su priložene.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja


Uputa za upotrebu Metfogamma kaže da je strogo zabranjena upotreba tokom gestacije i dojenja.

Period planiranja trudnoće također zaslužuje posebnu pažnju.

U ovom trenutku, ako je pacijent uzimao lijek, treba ga odmah prekinuti i propisati terapiju hormonom gušterače.

Vrlo je važno da pacijentkinja obavijesti ljekara u slučaju trudnoće. Majku i bebu treba nadgledati. Trenutno nije poznato da li se aktivna supstanca leka izlučuje zajedno sa majčinim mlekom ili ne. Stoga, ako se majka pažljivo brine o zdravlju svoje bebe, primjenu tableta treba prekinuti tijekom dojenja.

Predoziranje


Slučajevi predoziranja ovim lijekom su trenutno poznati. Jedan od simptoma je laktacidoza.

Liječenje ovog fenomena sastoji se u potpunom prestanku uzimanja tableta, hemodijalizi i simptomatskoj terapiji.

Uzrok prekomjernog nakupljanja mliječne kiseline u tijelu može biti nakupljanje lijeka zbog poremećene normalne funkcije bubrega. Rani i uznemirujući simptomi laktične acidoze jesu povraćanje, proliv, pad tjelesne temperature, nepodnošljiva bol u trbuhu i mišićima, ubrzano disanje, zamagljivanje uma i, kao rezultat, koma.

Važno je napomenuti da predoziranje Metfogamma 1000 može dovesti do neočekivane smrti. Stoga liječnik treba biti izuzetno oprezan prilikom sastavljanja plana uzimanja lijeka i određivanja doze u konkretnom slučaju.

Kombinacija s drugim lijekovima


Trenutno postoje kombinacije koje nije preporučljivo koristiti.

Kombinacija Metfogamma s Danazolom, lijekovima koji sadrže etanol, klorpromazinom i drugim sličnim sredstvima nije poželjna.

Kada se koristi sa antipsihoticima i nakon njihovog otkazivanja, dozu Metfogamme treba korigirati. Ali glukokortikosteroidi s parenteralnom i lokalnom primjenom značajno smanjuju toleranciju na glukozu u plazmi, u nekim slučajevima izazivajući ketoacidozu.

Ako hitno treba koristiti diuretike petlje i aktivnu tvar metformin, postoji opasnost od laktacidoze zbog moguće pojave funkcionalnog zatajenja bubrega, a može se javiti i tijekom radiološkog pregleda pomoću posebnih sredstava koja sadrže jod, koja sadrže jod.

Liječenje lijekom treba otkazati dva dana prije i ne obnavljati ga prije isteka razdoblja nakon rendgenske snimke uz upotrebu posebnih radiopropusnih sastava koji sadrže jod.

Ako istovremeno upotrebljavate lijek Metfogamma s hormonom gušterače i salicilatima, tada postoji mogućnost povećanog hipoglikemijskog učinka na organizam.

Srodni videozapisi

Lijek Metformin analogan je Metfogammi. Kako uzimati ovaj lijek, pogledajte u videu:

Uputa za upotrebu Metfogamma 500, koja se po povoljnoj cijeni može kupiti u bilo kojoj ljekarni, sadrži detaljne informacije o tome kako je pravilno uzimati. Prije nego što započnete liječenje ovim lijekom, potrebno je da se posavjetujete sa ljekarom. Također je vrlo važno pažljivo se upoznati s farmakološkim učinkom, kontraindikacijama, nepoželjnim posljedicama i drugim važnim informacijama koje upute sadrže prije nego što počnete uzimati. To će zaštititi tijelo od negativnih učinaka lijeka ako nije pogodno za određenu osobu. Osim toga, u slučaju predoziranja postoji rizik od smrti. Zato je važno pažljivo izračunati dozu kako ne biste nanijeli štetu, već, naprotiv, smanjiti koncentraciju glukoze u ljudskoj plazmi.

Pogledajte video: NYSTV - Hierarchy of the Fallen Angelic Empire w Ali Siadatan - Multi Language (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar