Rješenje za dijabetičare dr. Bernsteina

Richard Bernstein (rođen 17. juna 1934.) američki je ljekar koji je izumio metodu liječenja (kontrole) dijabetes melitusa zasnovanu na dijeti s malo ugljikohidrata. Patio je od dijabetesa tipa 1 više od 71 godinu i ipak uspio izbjeći ozbiljne komplikacije. Trenutno, u dobi od 84 godine, dr. Bernstein nastavlja raditi s pacijentima, baviti se tjelesnim odgojem i mjesečno snima video s odgovorima na pitanja.

Dr Bernstein

Ovaj specijalista uči pacijente sa dijabetesom tipa 1 i 2 kako održavati stabilan normalan šećer na nivou zdravih ljudi - 4,0-5,5 mmol / L, kao i glikovani hemoglobin HbA1C ispod 5,5%. Ovo je jedini način da se izbegne razvoj komplikacija u bubrezima, vidu, nogama i drugim telesnim sistemima. Dokazano je da se kronične komplikacije oslabljenog metabolizma glukoze postepeno razvijaju čak i sa vrijednostima šećera iznad 6,0 ​​mmol / L.

Ideje dr Bernsteina gotovo u potpunosti suprotstavljaju se stavovima službene medicine u SAD-u i drugim zemljama. Međutim, provođenje njegovih preporuka omogućava održavanje normalnog šećera u krvi. Pomoću glukometra možete u roku od 2-3 dana potvrditi da li Bernstein sustav kontrole dijabetesa zaista pomaže. Ne poboljšavaju se samo glukoza, već i krvni pritisak, holesterol i ostali kardiovaskularni faktori rizika.


Kakvo je liječenje dijabetesa dr Bernsteina?

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i 2 trebali bi slijediti strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata uz potpuno izuzimanje zabranjene hrane. Osim medicinske ishrane, koriste se i lijekovi za snižavanje šećera i injekcije inzulina. Doze inzulina i tableta, raspored ubrizgavanja treba odabrati pojedinačno. Da biste to učinili, morate nekoliko dana pratiti dinamiku glukoze u krvi tokom svakog dana. Ne preporučuju se standardni načini terapije insulinom koji ne uzimaju u obzir individualne karakteristike pacijenta. Za više informacija pogledajte korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2 i program liječenja dijabetesa tipa 1.

Stranice takođe mogu biti korisne:

Liječenje dijabetesa dr. Bernsteina: pregled pacijenta

Učinkovita kontrola dijabetesa tipa 1 i 2 prema metodama dr. Bernsteina zahtijeva svakodnevno pridržavanje režima, bez odmora za vikend, praznike i odmore. Međutim, lako se prilagoditi i naviknuti se na takav način života. Popis zabranjenih namirnica je opsežan, ali, uprkos tome, dijeta ostaje ukusna, zadovoljavajuća i raznolika.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 sretni su što ne moraju gladovati. Iako je prejedanje takođe nepoželjno. Potrebno je savladati metode izračunavanja doza inzulina i tehniku ​​bezbolnih injekcija. Mnogi dijabetičari uspijevaju održati normalan šećer u krvi bez svakodnevnih ubrizgavanja inzulina. Međutim, za vrijeme prehlade i drugih infekcija, ove će se injekcije ipak morati obaviti. Na njih morate biti pripremljeni unaprijed.

Koje su prednosti kontrole dijabetesa kod doktora Bernsteina?

Trebat će vam mnogo novca za hranu sa malo ugljikohidrata, inzulin, test trake za mjerač glukoze i druge troškove. Međutim, ne morate kupovati droge, plaćati usluge u privatnim i javnim klinikama. Sve informacije na endocrin-patient.com su besplatne. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu uštedjeti na skupim tabletama.

Poremećen metabolizam glukoze nije dar sudbine, ali nije ni tako strašna bolest. To ne čini osobu onesposobljenom, omogućava vam da vodite puni život. Svi pacijenti čekaju na pronalazak novih probojnih metoda konačnog izlječenja. Ipak, prije njihovog pojavljivanja nema drugog načina osim pristupa dr. Bernsteina da imaju normalan šećer u krvi i dobrobit. Možete sa sigurnošću gledati u budućnost bez straha od užasnih komplikacija.

Šta je bio podsticaj za otkriće?

Kao što je gore spomenuto, i sam dr. Bernstein patio je od ove bolesti. Štoviše, bilo mu je prilično teško. Insulin je uzimao kao injekciju i to u veoma velikim količinama. A kad je došlo do napada hipoglikemije, tada je to vrlo slabo podnosio, sve do zamućenja uma. U ovom slučaju prehrana doktora se sastojala uglavnom od ugljenih hidrata.

Još jedna karakteristika pacijentovog stanja bila je da se u vrijeme pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, naime, kada su se pojavili napadaji, ponašao prilično agresivno, što je jako uznemirilo roditelje, a onda sam se požeo s djecom.

Negdje u dobi od dvadeset i pet godina već je imao prilično snažno razvijen dijabetes melitus tipa 1 i vrlo složene simptome bolesti.

Prvi slučaj lečenja lekara dogodio se sasvim neočekivano. Kao što znate, radio je u kompaniji koja je proizvodila medicinsku opremu. Oprema je dizajnirana kako bi se utvrdio uzrok pogoršanja osobe koja boluje od dijabetesa. Jasno je da pacijent s dijabetesom može čak izgubiti svijest ako se njegovo zdravlje naglo pogorša. Pomoću te opreme liječnici su mogli utvrditi šta je uzrokovalo pogoršanje dobrobiti - alkohol ili previsoki šećer.

U početku su uređaj koristili isključivo ljekari kako bi utvrdili pravu razinu šećera kod određenog pacijenta. A kad ga je Bernstein ugledao, odmah je želio da dobije sličan uređaj za ličnu upotrebu.

Istina, u to vrijeme nije postojao kućni mjerač glukoze u krvi, ovaj se uređaj trebao koristiti samo u hitnim situacijama, prilikom pružanja prve pomoći.

Ali ipak, uređaj je bio proboj u medicini.

Prednosti liječenja dijabetesa od strane dr. Bernsteina

Dr Bernstein živi s dijabetesom tipa 1 više od 60 godina. Malo se može pohvaliti da je toliko dugo živio sa ovom teškom bolešću, pa čak je zadržao svoju radnu sposobnost. Štaviše, on praktično ne pati od hroničnih komplikacija dijabetesa, jer pažljivo kontrolira šećer u krvi. Bernstein se u svojoj knjizi hvali da je gotovo prvi na svijetu otkrio kako pravilno liječiti dijabetes kako se njegove komplikacije ne bi razvile. Ne znam je li zapravo bio pionir, ali činjenica da mu njegove metode zaista pomažu je činjenica.

U roku od 3 dana vaš će mjerač pokazati da šećer pada na normalu. Kod nas pacijenti sa dijabetesom nauče održavati šećer stabilno normalnim, kao i kod zdravih ljudi. Pročitajte više u članku “Ciljevi njege dijabetesa. Koji šećer u krvi trebate postići. " Prestaju fluktuacije šećera, zdravlje se poboljšava. Potreba za inzulinom opada, a zbog toga se rizik od hipoglikemije nekoliko puta smanjuje. Dugotrajne komplikacije dijabetesa povlače se. I dobit ćete sve ove divne rezultate bez uzimanja dodataka pikavice. Formalne terapije dijabetesa nisu se približile hvalisanju takvim rezultatima. Sve informacije pružamo besplatno, ne bavimo se prodajom info proizvoda.

Kako su živjeli dijabetesi prije 1980-ih

Mnogo toga što čine općeprihvaćeni pogled na skrb o dijabetesu i dijetu protiv dijabetesa su mitovi. Savjet koji ljekari najčešće daju dijabetičarima uskraćuje pacijentima šansu da šećer u krvi održavaju normalnim i samim tim smrtonosnim. Doktor Bernstein se u to uvjerio na svoj vlastiti način. Standardna praksa za liječenje dijabetesa umalo ga je ubila dok nije preuzeo odgovornost za svoj život.

Podsjetimo, dijabetes tipa 1 dijagnosticiran mu je 1946. u dobi od 12 godina. Tokom narednih 20 godina, on je bio „običan“ dijabetičar, pažljivo se pridržavao preporuka lekara i trudio se da vodi normalan život koliko god je to moguće. Međutim, tijekom godina, komplikacije dijabetesa postaju sve očitije. U dobi od nešto više od 30 godina, Richard Bernstein je shvatio da će i on, poput ostalih pacijenata s dijabetesom tipa 1, umrijeti rano.

Još je bio živ, ali kvaliteta njegovog života bila je vrlo loša. Da se ne bi „rastopio u šećer i vodu“, Bernsteinu je trebalo da svakodnevno dobija injekcije insulina. U tom smislu, do danas se ništa nije promijenilo. Ali u tim godinama, za ubrizgavanje inzulina, bilo je potrebno sterilizirati igle i staklene šprice u kipućoj vodi, pa čak i naoštriti igle špriceva abrazivnim kamenom. U tim teškim vremenima dijabetičari su isparavali mokraću u željeznoj posudi na vatri da vide sadrži li glukozu. Tada nije bilo glukometra, niti jednokratnih inzulinskih šprica sa tankim iglicama. O takvoj sreći niko se nije usudio sanjati.

Zbog kronično povišenog šećera u krvi, mladi Richard Bernstein loše je rastao i razvijao se sporo. Ostao je omamljen za život. U naše vrijeme ista stvar se događa i sa djecom sa dijabetesom tipa 1 ako se liječe prema općenito prihvaćenim metodama, tj. Imaju lošu kontrolu nad dijabetesom. Roditelji takve djece živjeli su i nastavljaju živjeti u strahu da bi moglo nešto poći po zlu, a ujutro će svoje dijete naći u krevetu u komi ili još gore.

U tim godinama, ljekari su se počeli pridržavati stava da je visoki kolesterol u krvi povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Razlog povećanja holesterola smatralo se konzumiranjem masti. Kod mnogih pacijenata s dijabetesom, čak i kod djece, holesterol u krvi je tada bio i ostaje vrlo povišen. Naučnici i ljekari sugerirali su da su vaskularne komplikacije dijabetesa - zatajenje bubrega, sljepoća, koronarna arterioskleroza - također povezane s mastima koje pacijenti jedu. Zbog toga je Richard Bernstein ubačen na dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata s niskim udjelom masti prije nego što ga je Američka udruga za dijabetes službeno preporučila.

Dijetalni ugljikohidrati uvelike povećavaju šećer u krvi, a dijabetesom je propisana 45% ili više kalorija iz ugljikohidrata. Stoga je Bernstein morao ubrizgati ogromne doze inzulina. Dao si je injekcije monstruoznom „konjskom“ štrcaljkom zapremine 10 ml. Injekcije su bile spori i bolni, a na kraju mu na koži na rukama i nogama nije ostalo masnoće. Uprkos ograničenju unosa masti, nivo holesterola i triglicerida u njegovoj krvi postao je vrlo visok, a to je bilo vidljivo i izvana. Richard Bernstein je u svojoj mladosti imao više ksantelazmi - malih plosnatih žutih plakova koji se formiraju na kapcima i znak su visokog kolesterola u krvi kod dijabetesa.

Teške komplikacije dijabetesa smatraju se normalnim

Tokom druge i treće decenije života dijabetes je počeo uništavati sve sisteme u Bernsteinovom tijelu. Imao je gotovo neprestanu žgaravicu i naduvenost (manifestacije dijabetičke gastroparezije), deformitet stopala je napredovao, a osjetljivost u nogama i ramenima pogoršala se. Njegov ljekar bio je čovjek koji će kasnije postati predsjednik Američkog udruženja za dijabetes. Svoga je pacijenta stalno uvjeravao da te komplikacije nisu povezane s dijabetesom i općenito je sve išlo kako treba. Bernstein je znao da se i drugi pacijenti s dijabetesom tipa 1 suočavaju sa istim problemima, ali uvjeren je da se to smatra „normalnim“.

Richard Bernstein oženjen, imao je malu djecu. Na fakultet je išao kao inženjer. Ali, kao mladić, osjećao se poput opuštenog starca. Ćelave noge ispod koljena znak su da je poremećena cirkulacija krvi u perifernim žilama. Ova komplikacija dijabetesa može potencijalno dovesti do amputacije nogu. Prilikom pregleda srca dijagnosticirana mu je kardiomiopatija - ćelije srčanog mišića postepeno su zamenjene ožiljnim tkivom. Ova je dijagnoza bila čest uzrok zatajenja srca i smrti među pacijentima s dijabetesom.

Lekar koji je dežurao i dalje je uvjeravao Bernsteina da je njegova situacija „normalna“, i tada se pojavilo sve više komplikacija dijabetesa. Bilo je problema sa vidom: noćna sljepoća, rana katarakta, krvarenja u očima, a sve istovremeno. Najmanji pokret ruku nanio je bol zbog problema sa zglobovima ramena. Bernstein je prošao test urina na protein i utvrdio da je koncentracija proteina u njegovoj urini vrlo visoka. Znao je da je to znak oštećenja bubrega dijabetičara u „naprednoj“ fazi. Sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka životni vijek dijabetičara s takvim rezultatima ispitivanja bio je više od 5 godina. Na koledžu, gdje je studirao kao inženjer, prijatelj je ispričao priču o tome kako mu je sestra umrla od zatajenja bubrega. Prije nego što je umrla, bila je potpuno otečena zbog zadržavanja tečnosti u tijelu. Počele su Bernsteinove noćne more u koje je i on nabubrio poput balona.

Već od 1967. godine u dobi od 33 godine imao je sve dijabetesne komplikacije koje smo naveli gore. Osjećao se hronično bolestan i prerano ostarjeli. Imao je troje male djece, najstarijoj je tek 6 godina i nema nade da će ih vidjeti kako rastu. Po savetu svog oca, Bernstein je počeo svakodnevno vežbati u teretani. Otac se nadao da će se, ako se njegov sin energično bavi vježbama, osjećati bolje. Zaista se njegovo mentalno stanje poboljšalo, ali koliko god se Bernstein trudio, on nije mogao jačati ili izgraditi mišiće. Nakon 2 godine intenzivnog treninga snage, i dalje je ostao slabaš, težak 52 kg.

Sve više je doživljavao hipoglikemiju - vrlo nizak šećer u krvi - i izlazak iz ovog stanja svaki je put bio sve teži. Hipoglikemija je uzrokovala glavobolju i umor. Razlog su mu bile ogromne doze inzulina koje je Bernstein morao sam sebi da ubrizga kako bi prekrio svoju prehranu, koja se sastojala uglavnom od ugljenih hidrata. Kad se pojavila hipoglikemija, imao je zamućenje svijesti i ponašao se agresivno prema drugim ljudima. U početku je to stvaralo probleme njegovim roditeljima, a kasnije i ženi i djeci. Napetost u porodici rasla je i situacija je prijetila da izmakne kontroli.

Kako je jedan inženjer Bernstein slučajno učinio za dijabetes

Život Richarda Bernsteina, pacijenta sa dijabetesom tipa 1 sa „iskustvom“ od 25 godina, iznenada se dramatično promenio u oktobru 1969. Radio je kao direktor istraživanja u kompaniji za laboratorijsku opremu u bolnici. U to vrijeme je nedavno promijenio posao i prešao u kompaniju koja proizvodi kućne potrepštine. Ipak, još uvijek je primao i čitao kataloge novih proizvoda iz prethodnog djela. U jednom od tih direktorija Bernstein je vidio oglas za novi uređaj. Ovaj je uređaj omogućio medicinskom osoblju da razlikuje pacijente koji su izgubili svijest zbog akutne komplikacije dijabetesa od mrtvih pijanih. Moglo bi se koristiti pravo u urgentnom centru čak i noću kada je bolnička laboratorija bila zatvorena. Novi uređaj pokazao je vrijednost šećera u krvi kod pacijenta. Ako bi se pokazalo da osoba ima visoki šećer, sada bi doktori mogli brzo poduzeti akciju i spasiti mu život.

Tada bi pacijenti s dijabetesom mogli samostalno mjeriti svoj šećer samo u urinu, ali ne i u krvi. Kao što znate, glukoza se pojavljuje u urinu samo kada je njegova koncentracija u krvi vrlo visoka. Takođe, u trenutku otkrivanja šećera u urinu, njegova razina u krvi već može pasti, jer bubrezi uklanjaju višak glukoze u urinu. Provjera urina na šećer ne daje nikakvu priliku za prepoznavanje prijetnje od hipoglikemije. Čitajući reklamu za novi uređaj, Richard Bernstein je shvatio da ovaj uređaj omogućava rano otkrivanje hipoglikemije i zaustavljanje prije nego što kod dijabetičara izazove agresivno ponašanje ili gubitak svijesti.

Bernstein je želio kupiti čudo uređaja.Prema današnjim standardima, to je bio primitivni galvanometar. Težio je oko 1,4 kg i koštao je 650 dolara. Proizvodna kompanija nije ga željela prodati pacijentima s dijabetesom, već samo medicinskim ustanovama. Kako se sjećamo, Richard Bernstein je u to vrijeme još radio kao inženjer, ali njegova supruga bila je liječnica. Naredili su uređaj na ime njegove žene, a Bernstein je počeo mjeriti šećer u krvi 5 puta dnevno. Ubrzo je ugledao kako šećer skače monstruoznom amplitudom, nalik na koturaljkama.

Sad je imao na raspolaganju podatke i bio je u mogućnosti primijeniti matematički pristup kojem su ga učili na fakultetu kako bi riješio problem kontrole dijabetesa. Podsjetimo da je norma šećera u krvi za zdravu osobu otprilike 4,6 mmol / L. Bernstein je vidio da mu se šećer u krvi barem dva puta dnevno kreće u rasponu od 2,2 mmol / L do 22 mmol / L, tj. 10 puta. Nije iznenađujuće da je imao hiroglikemiju, hronični umor, promjene raspoloženja i agresivno ponašanje.

Prije nego što je imao priliku mjeriti šećer u krvi 5 puta dnevno, Bernstein je sebi ubrizgavao samo jednu injekciju inzulina dnevno. Sada je prešao na dvije injekcije inzulina dnevno. Ali pravi preokret dogodio se kada je shvatio da ako jedete manje ugljenih hidrata, tada je i šećer u krvi mnogo stabilniji. Njegov je šećer počeo manje fluktuirati i približio se normi, mada danas je nemoguće nazvati normalnom kontrolom dijabetesa iz današnje perspektive.

Kakav bi trebao biti šećer u krvi za dijabetes?

3 godine nakon što je Bernstein počeo mjeriti šećer u krvi, uprkos nekim uspjesima, nastavio je s razvojem komplikacija dijabetesa. Njegova tjelesna težina ostala je 52 kg. Tada je odlučio proučiti literaturu kod specijalista kako bi otkrio je li moguće spriječiti komplikacije dijabetesa vježbanjem. U onim je danima rad s knjigama i časopisima u bibliotekama bio mnogo teži nego sada. Bernstein je uputio zahtjev u lokalnu medicinsku biblioteku. Ovaj zahtjev poslan je u Washington, gdje je obrađen i vraćen fotokopiji pronađenih članaka. Odgovor je stigao za dvije sedmice. Cijela usluga pronalaženja informacija u nacionalnoj bazi izvora, uključujući slanje odgovora putem pošte, koštala je 75 dolara.

Nažalost, nije postojao niti jedan članak koji je opisao kako zaista spriječiti komplikacije dijabetesa vježbanjem. Materijali za fizičku poduku koji su stigli kao odgovor na zahtjev, bili su samo iz časopisa o ezoteriji i duhovnom rastu. Također u koverti je bilo nekoliko članaka iz medicinskih časopisa u kojima su opisani eksperimenti na životinjama. Iz tih članaka Bernstein je saznao da su kod životinja sprečene dijabetesne komplikacije i čak ih preokrenuli. Ali to je postignuto ne fizičkom aktivnošću, već održavanjem stabilnog normalnog šećera u krvi.

U to je doba bila revolucionarna misao. Jer prije, nakon svega, niko uopće nije pomislio da je moguće i potrebno održavati normalan šećer u krvi kako bi se spriječile komplikacije dijabetesa. Svi napori i istraživanja o liječenju dijabetesa usredotočena su na druga područja: dijeta s malo masnoće, prevencija dijabetičke ketoacidoze, prevencija i ublažavanje teške hipoglikemije. Bernstein je liječniku pokazao kopije članaka. Izgledao je i rekao da životinje nisu ljudi, i što je najvažnije, još uvijek nema načina za održavanje stabilnog normalnog šećera u krvi kod dijabetesa.

Komplikacije dijabetesa povlače se nakon što se šećer normalizira

Bernstein napominje: imao je sreće što još nije imao medicinsko obrazovanje. Pošto nije studirao na medicinskom univerzitetu, što znači da nije bilo nikoga ko ga je uvjerio da je nemoguće održati stabilan normalan šećer u krvi kod dijabetesa. Počeo je kao inženjer da riješi problem kontrole šećera u krvi kod dijabetesa. Imao je ogroman poticaj da marljivo radi na ovom problemu, jer je želio živjeti duže, a po mogućnosti bez komplikacija dijabetesa.

Sljedeće godine je provodio mjerenje šećera 5-8 puta dnevno koristeći instrument o kojem smo gore pisali. Svakih nekoliko dana Bernstein je uvodio male promjene u svojoj prehrani ili režimu terapije inzulinom, a zatim je promatrao kako se to odražava na njegove rezultate na šećeru u krvi. Ako bi se šećer u krvi približio normalnoj, tada se promijenila shema liječenja dijabetesa. Ako su se pokazatelji šećera pogoršali, tada je promjena bila neuspješna i morala se odbaciti. Postepeno, Bernstein je otkrio da 1 grama jestivih ugljikohidrata povećava šećer u krvi za 0,28 mmol / L, a 1 jedinica svinjskog ili goveđeg inzulina, koja je tada korištena, snižava mu šećer za 0,83 mmol / L.

Tokom godine takvih eksperimenata, postigao je da mu je šećer u krvi ostao gotovo normalan 24 sata dnevno. Kao posljedica toga, nestao je hronični umor koji je dugi niz godina neprekidno kvario Bernsteinov život. Napredovanje hroničnih komplikacija dijabetesa je zaustavljeno. Razina kolesterola i triglicerida u krvi toliko je pala da se približila donjoj granici norme, i sve to bez uzimanja lijekova. Tablete protiv holesterola - statini - tada nisu postojale. Ksanthelasma ispod očiju je nestala.

Sada je Bernstein, uz pomoć intenzivnog treninga snage, napokon uspio izgraditi mišiće. Njegova potreba za inzulinom smanjila se za 3 puta, u odnosu na prošlu godinu. Kasnije, kad su životinje zamijenile inzulin ljudskim u liječenju dijabetesa, pao je još 2 puta, i sad je manji od ⅙ početnog. Ranije ubrizgavanje velikih doza inzulina ostavilo je bolne kvržice na njegovoj koži, koje se polako apsorbiraju. Kad se doza inzulina smanjila, tada je ta pojava prestala i postepeno su nestali svi stari brežuljci. S vremenom su žgaravica i nadimanje nakon jela nestali, i što je najvažnije, protein se prestao izlučivati ​​mokraćom, tj. Obnavljala se funkcija bubrega.

Bernsteinove krvne žile nogu bile su toliko zahvaćene aterosklerozom da su se u njima pojavile naslage kalcija. U dobi iznad 70 godina ponovno je pregledao i utvrdio da su ta ležišta nestala, mada liječnici vjeruju da je to nemoguće. Bernstein se u knjizi hvali da je u dobi od 74 godine imao manje kalcija na zidovima arterija nego većina tinejdžera. Nažalost, neke su posljedice nekontroliranog dijabetesa nepovratne. Stopala su mu još uvijek deformirana, a dlaka na nogama ne želi povratiti.

Djelotvorna metoda liječenja dijabetesa otkrivena je slučajno

Bernstein je osjećao da potpuno kontrolira svoj metabolizam. Sada je mogao regulirati šećer u krvi i održavati ga na nivou na kojem je želio. Bilo je to poput rješavanja složenog tehničkog problema. Godine 1973. osjećao se vrlo ohrabren postignutim uspjehom. Nakon provođenja pretrage literature, o kojoj smo gore pisali, Bernstein se pretplatio na sve časopise na liječenju dijabetesa na engleskom jeziku. Nigdje nisu spomenuli da treba održavati normalan šećer u krvi, kako bi se izbjegle komplikacije dijabetesa. Štoviše, svakih nekoliko mjeseci pojavio se još jedan članak u kojem su autori tvrdili kako je nemoguće normalizirati šećer u krvi kod dijabetesa.

Bernstein je kao inženjer riješio važan problem koji su medicinski profesionalci smatrali beznadnim. Ipak, nije bio previše ponosan na sebe jer je shvatio: imao je veliku sreću. Dobro je što su okolnosti bile takve, a sada ima priliku da živi normalan život, a ipak su mogli da ispadnu drugačije. Ne samo da mu se poboljšalo zdravstveno stanje, nego i rodbinski odnosi kada su napadi hipoglikemije prestali. Bernstein je smatrao da je dužan svoje otkriće podijeliti s drugim ljudima. Uistinu, milioni dijabetičara uzalud su patili, baš kao i ranije. Mislio je da će ljekari biti sretni kada ih nauči kako lako kontrolisati šećer u krvi i spriječiti komplikacije dijabetesa.

Doktori ne vole previše promjene kao i svi ljudi

Bernstein je napisao članak o kontroli šećera u krvi za dijabetes i poslao ga prijatelju za početak. Prijateljevo ime bilo je Charlie Suther, a on je prodavao proizvode za dijabetes u Miles Laboratores Ames. Ova kompanija bila je proizvođač glukometra koji je Bernstein koristio kod kuće. Charlie Suther odobrio je članak i zamolio jednog od medicinskih pisaca koji su radili u kompaniji da ga uredi.

Tokom sljedećih nekoliko godina Bernsteinovo se zdravlje nastavilo poboljšavati, a konačno je uvjeren da je njegova tehnika liječenja dijabetesa bila vrlo efikasna. Za to vrijeme, nekoliko je puta napisao članak uzimajući u obzir rezultate svojih novih eksperimenata. Članak je poslan u sve moguće medicinske časopise. Nažalost, urednici časopisa i liječnici to su negativno prihvatili. Pokazalo se da ljudi negiraju očigledne činjenice ako se suprotstavljaju onome što su učili na medicinskom univerzitetu.

Najcjenjeniji medicinski časopis na svijetu, New England Journal of Medicine, odbio je ispisati članak sa sljedećom rečenicom: "Još uvijek nema dovoljno studija koje bi potvrdile da je preporučljivo održavati šećer u krvi kod dijabetesa, kao kod zdravih ljudi." Časopis Američke medicinske asocijacije sugerisao je da „ima malo pacijenata sa dijabetesom koji žele koristiti elektronske uređaje kako bi kod kuće provjerili svoj šećer, inzulin, urin itd.“ Kućni mjerači glukoze u krvi prvi su put predstavljeni na tržište 1980. godine. Sada se svake godine glukometri, test trake i trake za njih prodaju za četiri milijarde dolara. Nadam se da imate i glukometar, a već ste provjerili da li je točan ili ne (kako to učiniti). Čini se da stručnjaci iz časopisa Američkog medicinskog udruženja nisu bili u pravu.

Kako se promovirala samokontrola šećera u krvi dijabetičarima

Bernstein se prijavio za Udruženje za dijabetes u nadi da će upoznati ljekare i naučnike koji su istraživali pitanja skrbi o dijabetesu. Sudjelovao je na raznim konferencijama i sastancima odbora gdje se susreo s istaknutim stručnjacima za dijabetes. Većina njih pokazala je potpunu ravnodušnost prema njegovim idejama. U knjizi piše da je u svim SAD-ima postojalo samo 3 ljekara koji su željeli svojim pacijentima dijabetičarima pružiti mogućnost održavanja normalnog šećera u krvi.

U međuvremenu, Charlie Suther putovao je zemljom i distribuirao kopije Bernsteinovog članka među svojim prijateljima ljekarima i naučnicima. Pokazalo se da je medicinska zajednica neprijateljska sa samom idejom samokontrole šećera u krvi kod dijabetesa. Kompanija u kojoj je radio Charlie Suther prva će na tržište izbaciti kućni mjerač glukoze u krvi i dobro zaraditi na prodaji uređaja, kao i test traka za to. Kućni mjerači glukoze u krvi mogli bi ući u prodaju nekoliko godina prije nego što se to zaista dogodilo. No, rukovodstvo kompanije odustalo je od projekta pod pritiskom medicinske zajednice.

Ljekari su oklijevali dopustiti pacijentima dijabetičarima da se liječe. Uostalom, pacijenti s dijabetesom nisu ništa razumjeli u medicini. I najvažnije: ako imaju način efikasnog samo-liječenja, od čega će onda živjeti ljekari? Tih dana, pacijenti sa dijabetesom posjetili su svakog ljekara svakog mjeseca kako bi mu mogli mjeriti šećer u krvi u bolničkom okruženju. Kada bi pacijenti imali priliku to učiniti kod kuće po cijeni od 25 centi, tada bi prihod ljekara naglo opao, kao što se na kraju i desilo. Iz gore navedenih razloga, medicinska zajednica ometala je pristup tržištu pristupačnih mjerača glukoze u krvi za kućanstvo. Iako je glavni problem i dalje ostao malobrojni koji razumiju potrebu održavanja normalnog šećera u krvi kako bi se spriječile komplikacije dijabetesa.

Sada sa dijetom sa niskom razinom ugljikohidrata događa se ista stvar kao u 1970-ima s kućnim glukometrima. Službena medicina tvrdoglavo negira potrebu i prikladnost ove prehrane za kontrolu dijabetesa tipa 1 i 2. Jer ako dijabetičari masovno počnu ograničavati ugljikohidrate u svojoj prehrani, prihod endokrinologa i povezanih stručnjaka naglo će pasti. Pacijenti sa dijabetesom čine većinu „klijenata“ oftalmologa, hirurga za amputaciju nogu i stručnjaka za zatajenje bubrega.

Na kraju je Bernstein uspio započeti prvo istraživanje novih terapija za dijabetes koje su financirali univerziteti u New Yorku 1977. Provedene su dvije studije koje su uspješno završene i pokazale su se da mogu spriječiti rane komplikacije dijabetesa. Kao rezultat toga, održana su prva dva svjetska simpozija o samokontroli šećera u krvi kod dijabetesa. Do tada je Bernstein često bio pozivan da govori na međunarodnim konferencijama, ali rijetko u samim Sjedinjenim Državama. Ljekari izvan Sjedinjenih Država pokazali su više interesa za novu metodu samokontrole šećera u krvi dijabetesa nego Amerikanci.

1978., kao rezultat kolaborativnih napora između Bernsteina i Charlie Suthera, nekoliko je drugih američkih istraživača testiralo novi režim liječenja osoba s dijabetesom. I tek 1980. godine na tržištu su se pojavili kućni glukometri koje su dijabetičari mogli koristiti samostalno. Bernstein je bio razočaran što je napredak u ovom pravcu bio tako spor. Dok su entuzijasti nadvladali otpor medicinske zajednice, umrli su mnogi pacijenti s dijabetesom čiji bi životi mogli biti spašeni.

Zašto se Bernstein prekvalificirao od inženjera do liječnika

1977. Bernstein se odlučio povući iz inženjerstva i prekvalificirati se kao ljekar. U to vrijeme mu je već bilo 43 godine. Nije mogao pobijediti ljekare, pa je odlučio da im se pridruži. Pretpostavljalo se da će, kada službeno postane liječnik, medicinski časopisi biti spremniji objavljivati ​​njegove članke. Tako će se informacije o načinu održavanja normalnog šećera u krvi kod dijabetesa širiti i brže i brže.

Bernstein je završio pripremne tečajeve, a zatim je bio prisiljen čekati još godinu dana i tek 1979., u dobi od 45 godina, ušao je na medicinski fakultet Albert Einstein. Prve godine na medicinskom univerzitetu napisao je svoju prvu knjigu o normalizaciji šećera u krvi kod dijabetesa. Opisao je liječenje dijabetesa tipa 1 ovisnog o insulinu. Nakon toga objavio je još 8 knjiga i mnogo članaka u znanstvenim i popularnim časopisima. Bernstein svakog mjeseca odgovara na pitanja svojih čitatelja na askdrbernstein.net (audio konferencije na engleskom jeziku).

1983. dr. Bernstein je konačno otvorio vlastitu medicinsku praksu, nedaleko od svoje kuće u New Yorku. U to je vrijeme već dugo godina živio očekivano trajanje života pacijenta s maloljetničkim dijabetesom tipa 1. Sada je naučio da efikasno pomaže pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2. Njegovi pacijenti otkrivaju da njihove najbolje godine nisu iza, ali još čekaju pred sobom. Doktor Bernstein nas uči kako kontrolirati svoj dijabetes kako bismo živjeli dug, zdrav i plodan život. Na Diabet-Med.Com pronaći ćete detaljne informacije o metodama dr. Bernsteina za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, kao i iz drugih izvora za koje je autor smatrao da su korisne.

Nakon što pročitate ovu stranicu, više se nećete iznenaditi zašto službena medicina tako tvrdoglavo negira dijetu s niskim ugljikohidratima za kontrolu dijabetesa tipa 1 i 2. Vidimo da je 70-ih godina bilo isto i sa glukometrima. Tehnološki napredak kreće, ali moralne osobine ljudi se ne poboljšavaju. S tim je potrebno da se pomirite i učinite samo što možemo. Slijedite dijabetes tipa 1 ili dijabetes tipa 2. Kad ste sigurni da naše preporuke pomažu, podijelite ove informacije s drugim ljudima koji imaju dijabetes.

Postavljajte pitanja i / ili opišite svoje iskustvo u komentarima naših članaka.Čineći to pomoći ćete ruskoj zajednici bolesnika sa dijabetesom koja čini milione ljudi.

Pogledajte video: Spas za dijabetes i Parkinson:Zrno u džepu donosi sreću, na tanjiru zdravlje i dug život! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar