Prvi znakovi i glavni simptomi dijabetesa kod žena nakon 40. godine

Dijabetes melitus je ozbiljan globalni problem. Oko 400 miliona ljudi na planeti pati od užasne bolesti. Većina slučajeva su žene. Ako se ništa ne promijeni, tada će do 2030. godine smrtnost od dijabetesa zauzeti sedmo mjesto u strašnoj ocjeni.

Žene i dijabetes

Neizlečiva se bolest može razviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađa žene u periodima „restrukturiranja“ tijela popraćenih hormonskim skokovima - prijelazna dob, trudnoća, menopauza.

Uprkos sličnosti kliničke slike, patologija kod žena različitih dobnih grupa odvija se različito. Razlozi leže u značajkama metabolizma, hormonalnoj razini, oksidativnim procesima.

Žene nakon 40 godina su posebna rizična skupina. U ovom trenutku poremećaji u proizvodnji bioloških supstanci postaju sve češći. Javljaju se nepravilnosti menstruacije. Pojavljuju se neugodni pratitelji - suhoća u vagini, infektivni procesi, trzavice, urogenitalne patologije koje se vješto prerušavaju u ginekološke probleme.

Zanemarivanje simptoma prepun je razvoja životnog stanja.

Dvije vrste dijabetesa

Prepoznaju se 2 vrste dijabetesa: inzulinski ovisna i neinzulinska.

  1. Prvi maloljetnički tip je tipičan za 5-10% bolesnika s dijabetesom čiji gušterača zbog napada beta ćelija ne proizvodi inzulin u pravoj količini. Ozbiljna bolest često pogađa djecu i mlade. Kod žena nakon 30. godine prvi je tip rijedak i obično ga pokreću stalne stresne situacije, teške infekcije i posljedice onkologije. Kao rezultat toga, neuspjeh endokrinog sustava.
  2. U 90% slučajeva javlja se dijabetes melitus drugog tipa. Inzulin u tijelu se proizvodi u dovoljnim količinama, ali tijelo ga ne apsorbira.

Ova vrsta dijabetesa razvija se polako, što otežava dijagnozu. Prvi pozivi su neprestani osjećaj žeđi, smanjena vidna funkcija, učestalo mokrenje i svrbež kože.

Čak i uz normalnu prehranu, žena brzo dobija na težini. Epiderma se postepeno smanjuje, regenerativni procesi su poremećeni. Najmanja ogrebotina na dehidriranoj koži može se pretvoriti u čir. Periferni nervni sistem pati. Zajedno sa sjedilačkim načinom života, to značajno smanjuje mišićni tonus.

Visoka koncentracija glukoze u krvi utiče na koštano tkivo. Postaje krhko. Kao rezultat toga, osteoporoza. Pojava patologije tipa 2 često signalizira gubitak kose i beskrajne prehlade.

Duhan, alkohol, droge i druge loše navike pogoršavaju ozbiljan kvar u slabijem spolu i direktno utiču na tok bolesti.

Osnovne razlike kod dijabetesa kod žena mlađih od 30, nakon 30 i 40 godina

Do 30 godina dijabetes se u pravilu odvija prema tipu 1 koji se često prenosi nasljeđivanjem. Juvenilni tip je neizlječiv, ali uz redovitu upotrebu inzulina rizici za život su minimalni.

U starosnoj grupi žena od 30-40 godina dijabetes melitus tradicionalno se razvija postepeno i neprimetno.

Za pravodobno otkrivanje patologije, ljekari razlikuju niz karakteristika o kojima svaka žena nakon 30 godina mora znati:

  • Polidipsija. Klasično započinje sa suhim ustima, pretvarajući se s vremenom u nemirnu žeđ, a obilno piće ne zadovoljava potrebu.
  • Polifagija.Kada tijelo prestane apsorbirati glukozu, neprestano se javlja glad. Pacijenti intuitivno pokušavaju nadoknaditi neravnotežu energije dodatnim obrocima hrane. Ali osjećaj punoće ne dolazi.
  • Polyuria- učestalo mokrenje. S povećanjem količine tekućine povećava se opterećenje na bubrezima, želeći ukloniti višak vode u urinu.

Pojava simptoma triju "P" prisutna je kod svih bolesnika sa "slatkom" bolešću. Stupanj kršenja metabolizma ugljikohidrata izravno utječe na intenzitet i težinu simptoma.

Prekomjerna razina glukoze u krvi, ubrzana razgradnja masnog tkiva i dehidracija negativno djeluju na mozak.

Kao rezultat toga, pojava ranih nespecifičnih dijabetesnih signala je umor, razdražljivost, promjene raspoloženja.

Dijagnosticiranjem problema u ranim fazama zajamčeno je da se proces stabilizuje. Zbog toga je važno pratiti alarmantne simptome i poduzimati periodične testove.

Odvojeni odlomak

U tijelu žene nakon 40. godine dolazi do hormonalnih transformacija:

  • usporavanje sinteze i metabolizma glukoze,
  • promena reproduktivnog statusa i hormonalne razine,
  • smanjenje proizvodnje hormona štitnjače,
  • kršenje štitne žlijezde.

Pacijenti često brkaju prve pokazatelje dijabetesa s pojavom menopauze. Većina žena uopće ne razmišlja o dijabetesu, objašnjavajući pospanost, umor, vrtoglavicu, predstojeće starenje ili opterećenje na poslu.

Ćelije gube osjetljivost na inzulin, prekomjerna težina ili gojaznost ubrzavaju fatalni proces. Imunitet slabi, najmanja hipotermija dovodi do akutnih respiratornih virusnih infekcija, gripa i ne može bez komplikacija.

Stanje kože primjetno se pogoršava, ogrebotine se upaljuju. Na koži su mogući osipi, nokti su pogođeni gljivicama.

Otkrivena „slatka“ patologija praćena je povećanjem holesterola, progresivnom aterosklerozom i stvaranjem lipoma.

Pokazatelji nakon 40 godina koji zahtijevaju pažnju:

  • svrbež u vanjskim genitalnim organima,
  • žeđ
  • česte prehlade
  • povećan apetit
  • debljanje
  • ćelavost muškog uzorka,
  • pospanost nakon jela,
  • stvaranje žutih izrastanja na koži,
  • zamagljen vid
  • dugo zarastanje malih rana,
  • zarazne kožne bolesti
  • smanjena osetljivost
  • ukočenost u udovima.

Laboratorijska istraživanja

Za provjeru dijabetesa kod žena nakon 30 godina koristi se standardna shema pomoću tradicionalnih istraživanja:

  • krvni test za koncentraciju glukoze,
  • test tolerancije na glukozu
  • analiza za otkrivanje glikoziliranog hemoglobina,
  • analiza mokraće.

Climax je teško vrijeme za tijelo povezano s oštećenom proizvodnjom hormona, nepravilnim radom štitne žlijezde. Za slabiji spol nakon 40 godina vitalno je potrebno provjeravati krv svakih šest mjeseci, ne dozvoljavajući rast šećera.

Odgođeni simptomi

Kod nekih bolesnika dijabetes je dulje vrijeme u stanju mirovanja. Ljekari se mogu susresti s patologijom koja je stekla "značajno" iskustvo.

Odloženi dodatni znakovi šećerne bolesti uključuju:

  • ukočenost prstiju u ekstremitetima, smanjenje taktilne osetljivosti.
  • smanjen vid sa oštećenjem mrežnice.
  • oštećena funkcija bubrega.
  • dermatitis, ekcem.

Smjerovi liječenja i prevencije

Zdravlje se mora zaštititi tokom života. Fizička aktivnost, pravilna prehrana, izbjegavanje stresnih situacija smanjuju rizik od mnogih bolesti, uključujući dijabetes.

Kontinuirane injekcije insulina zahtevaju samo neke oblike bolesti.

Aktivni životni stil i dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata čine čuda koja pomažu u preradi glukoze i uklanjanju produkata raspada.

Kao dio prevencije važno je ograničiti konzumaciju slatkiša, odustati od masne i pržene hrane, gaziranih pića, jakog crnog čaja i kafe.

Svakog jutra, preporučuje se početi s čašom čiste vode i ne zaboraviti u toku dana, ispijajući barem 1,5 litara. Čaj, kompot, supa i druge tečnosti nisu uključeni u ovu količinu.

Korisno je piti biljne dekocije, nadoknade i zeleni čaj, pripremljen na bazi biljnih zaslađivača.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar