Dijabetesni vitamini

Kada se suočite sa šećernom bolešću, često nakon terapijskog kursa osjeća se slabost i nelagoda. To je posljedica kako kršenja metabolizma ugljikohidrata u tijelu, tako i zbog upotrebe lijekova, niskokalorične dijetalne hrane, metabolizma koji je pretrpio zbog nedostatka elemenata. Stoga se s bolešću postavljaju vitamini za dijabetičare.

Zahtevi za vitaminom za dijabetičare

Kod dijabetesa tipa 2 pacijent akumulira višak masne mase, zbog čega dolazi do poremećaja prirodnog funkcioniranja stanica gušterače.

Djelovanje vitamina za dijabetičare tipa 2 usmjereno je ka normalizaciji metaboličkih procesa i smanjenju težine.

Zbog prirodnih supstanci obnavlja se niz procesa u pacijentovom tijelu.

  1. Opšte zdravstveno stanje će se poboljšati.
  2. Povećat će se imunitet.
  3. Fenomen razmjene će se ubrzati.
  4. Popunjene zalihe esencijalnih elemenata u tragovima.

Vitaminski kompleksi za dijabetičare mogu pomoći apsorpciji glukoze u tkivima. Ne savetuje se samovoljno uzimanje vitaminskih kompleksa. Optimalan izbor vitamina za dijabetičare tipa 1 i 2 provodi ljekar, vodeći računa o karakteristikama tijela.

Lista vitamina za dijabetičare

Nedostatak vitamina za pacijente sa šećernom bolešću izaziva bolesti gušterače. Jedan od jasnih znakova dijabetičke patologije je povećana funkcionalnost bubrega, kad se organizmu ispere većina vitamina, aminokiselina i minerala.

Kada popunjavaju nedostatak dragocjenih elemenata, dijabetičari postaju mnogo bolji, a ponekad pacijenti potpuno odbiju inzulin, poštujući dijetu i kontrolirajući fizičku aktivnost. Ali čak i na prvi pogled, bezopasni vitamini za dijabetes ne mogu se piti bez kontrole.

Endokrinolog će vam odabrati najbolje vitamine za dijabetičare nakon pregleda pacijenta.

Nikotinska kiselina PP (B3) sudjeluje u metaboličkom procesu s proteinima, ugljikohidratima, lipidima. Kiselina može ubrzati preradu šećera i masti. Sličan vitamin za dijabetičare tipa 2 pojednostavljuje praćenje pokazatelja glukometra i najefikasniji je lijek za neutraliziranje učinaka lošeg kolesterola. Prilikom uzimanja sredstava dolazi:

  • širenje malih plovila,
  • stimulacija protoka krvi,
  • rad kardiovaskularnog sistema je sve bolji,
  • organa za varenje.

Heljda, jetra, bubrezi, pasulj, raženi hljeb, meso bogati su kiselinama.

Retinol A - slabo topiv u vodi, a dobar u masnim supstancama. Alat obavlja mnoge važne biohemijske funkcije u tijelu. Potrebno je uzimati retinol kao preventivnu mjeru za bolesti vidnog aparata, aterosklerozu i hipertenzivnu patologiju. Uzimanje hrane bogate retinolom pomaže:

  • obnoviti metaboličke procese,
  • ojačati imunitet na prehlade
  • povećavaju propusnost ćelijskih membrana.

Bolje je uzimati retinol s drugim vitaminima C i E. Tijekom dijabetičnih kriza dolazi do povećanja broja visoko toksičnih oblika kisika koji nastaju zbog vitalne aktivnosti različitih tkiva. U kompleksu A, E, askorbinska kiselina doprinosi antioksidativnoj obrani tijela, boreći se s patologijom.

Vitamini grupe B za dijabetes su topivi u vodi, moraju ih piti svaki dan.

  1. B1 tiamin - sudjeluje u unutarćelijskom metabolizmu šećera, djeluje na snižavanje glukoze u krvi i pomaže poboljšanju cirkulacije krvi. Tiamin je koristan kao profilaksa za komplikacije patologije - neuropatiju, retinopatiju, nefropatiju.
  2. B2 riboflavin - pomaže u obnovi metaboličkih pojava, uključen je u stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Sprečava oštećenja mrežnice od negativnih utjecaja sunca. Kada uzimate riboflavin, poboljšava se funkcija probave.
  3. B5 pantotenska kiselina - važna za uspostavljanje aktivnosti nervnog sistema, nadbubrežne žlijezde, metaboličke procese. Kada se kiselina zagreje, dolazi do njenog uništavanja. Nalazi se u zobene kaše, mlijeko, kavijar, srce, jetra, grašak, žumanca, karfiol.
  4. B6 piridoksin - utiče na metabolizam lipida i proteina, poboljšava hematopoezu, nervni sistem, smanjuje šanse za razvoj moždanog udara. Piridoksin će olakšati apsorpciju glukoze, ojačati imunitet i spriječiti pojavu oteklina.
  5. B7 biotin - pomoći će u snižavanju šećera u krvi, ima učinak sličan insulinu, sudjeluje u sintezi masnih kiselina, energetskom metabolizmu.
  6. B12 cijanokobalamin - sudjeluje u metabolizmu proteina, lipida, ugljikohidrata. Blagotvorno deluje na funkcionisanje krvožilnog sistema, povećava apetit.

Folna kiselina B9 - potrebna je za prirodnu razmjenu nukleinskih kiselina, proteina. Folna kiselina pomaže u regeneraciji tkiva, hematopoezi, potiče ishranu pogođenih tkiva.

Tokoferol Vitamin E je antioksidans koji sprečava nastanak mnogih komplikacija dijabetesa. Tokoferol se može akumulirati u tkivima, organima, njegova najveća zasićenost u jetri, hipofizi i masnom tkivu. Zbog tokoferola:

  • obnavljaju se oksidativni procesi,
  • krvni pritisak se normalizuje
  • poboljšava se rad srca i krvnih sudova
  • Element štiti od starenja, oštećenja ćelija.

Kalciferol - D osigurava normalnu apsorpciju kalcijuma, potiče proizvodnju hormona, sudjeluje u metaboličkim procesima. Glavna funkcija je promocija prirodnog rasta i formiranja kostiju, za sprečavanje osteoporoze, rahitisa.

Askorbinska kiselina - C - element je topiv u vodi, potreban da bi kosti i vezivno tkivo u potpunosti funkcionirali. Kiselina ima blagotvoran učinak na dijabetes, pomaže u smanjenju rizika od komplikacija.

Pripreme s magnezijumom su neophodne za metabolizam, metabolizam ugljikohidrata. Magnezijum pomaže u poboljšanju apsorpcije inzulina. Posebno je relevantan unos vitamina za šećernu bolest tipa 2, nastavlja obnavljanje metaboličkih procesa, povećava prenošenje tkiva na glukozu.

Prehrambeni pripravci najvažniji su vitamini za dijabetes tipa 2. Ako se uoči nedostatak elementa, onda to vodi povećanju ovisnosti o šećeru.

Nazivi vitamina koji su potrebni za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 A, C, E, grupe B, D, H.

Minerali za dijabetes melitus 1 i 2 oblika - selen, cink, hrom, mangan, kalcijum.

Vitamini za oči protiv dijabetesa su neophodni, jer je problem sa vidom čest uzrok invalidnosti pacijenata sa patologijom šećera. Slijepilo se opaža 25 puta češće nego kod zdravih ljudi. Sveobuhvatna terapija očnih bolesti sa šećernom patologijom je važna i daje se unos takvih elemenata - B1, 2, 6, 12, 15.

Pozitivan učinak na vid primjećuje se nakon uzimanja antioksidanata. U ranoj fazi oštećenja vida tokoferol ima pozitivan učinak.

Multivitaminski kompleks

Definitivno uzimanje vitamina za pacijente pojedinačno dnevno nije najbolji način za bolesti tipa 1 i 2. Zato se kod dijabetesa preporučuju vitaminski kompleksi koji su dizajnirani upravo za takve patologije.
Multivitaminski i mineralni kompleksi za dijabetes.

  1. Abeceda - lijek je dizajniran uzimajući u obzir metaboličke poremećaje u patologiji. Kompleks sadrži supstance koje sprečavaju komplikacije dijabetesa.
  2. Komplivit - ovi vitamini za dijabetes mogu poboljšati protok krvi, normalizirati metabolizam.
  3. Doppelherz Asset - u stanju da normalizuje metabolizam, koristi lek kao profilaksu komplikacija u pogledu vida, bubrega. Djelovanje se opaža i kod zajedničkog tretmana, i kod mono.
  4. Pripreme Vervag Pharma. U slučaju dijabetesa obje vrste, elementi imaju opći učinak jačanja, propisuje se kao profilaksa hipovitaminoze na pozadini bolesti.

Koji su vitamini indicirani dijabetičarima ovisit će o stupnju dijabetesa i blagostanju. Pri odabiru lijeka uzimaju se u obzir svojstva i biološka uloga elementa. Bez obzira na izbor tvari, potrebno je pridržavati se režima terapije kako bi se spriječilo predoziranje.

Koristi i štete vitamina kod dijabetesa

Ako uzimate lijekove, nadoknađujući nedostatak minerala i aminokiselina koje tijelo nije dobilo zbog patologije, tada dolazi do poboljšanja dobrobiti. A ako pijete vitaminske komplekse za dijabetes tipa 2, oni će vam pomoći da se riješite glukoze, pod uslovom da slijedite dijetalnu tablicu.

Izbor elemenata na pozadini 1-2 oblika.

  1. Uz prisustvo neuropatije, preporučuje se alfa-lipična kiselina, koja ne dopušta daljnjem razvoju patologije, ponekad i preokrećući je.
  2. Elementi grupe B korisni su bez obzira na vrstu, sprečavaju komplikacije usljed bolesti.
  3. Korisno je piti vitamine za oči koji ne dopuštaju razvoj glaukoma, retinopatije.
  4. Za jačanje imunološkog sistema piju L-karnitin, koenzim Q10, koga predstavljaju prirodne materije koje imaju tonirajuće djelovanje.

Imajte na umu da suplemente ne smijete konzumirati neovlašteno, koji će vam liječnik reći koje multivitamine treba piti na osnovu pacijentovog blagostanja.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar