Stevija - koristi i štete prirodnog nadomjestka šećera

Ljekovita svojstva ove biljke prvi su otkrili Indijanci, i to mnogo prije 16. stoljeća, u kojem su rođena prva istraživanja stevije. Koristi i štete slatke trave prije nekoliko godina nastavili su izazivati ​​kontroverze u naučnoj zajednici: neki biolozi nazivali su je kancerogenom, drugi tvrde suprotno.

Usput, čak su i njene legende činile njenu slatkoću. Prema jednom od njih, stevija je ime krhke djevojke koja se žrtvovala za dobrobit svog naroda. Drevni bogovi nisu ostali u dugovima i u znak poštovanja davali su ljudima slatku i zdravu travu istog naziva.

Otkrijmo koliko je Stevia korisna i za koja svojstva liječnici je posebno cijene, uključujući i nutricioniste širom svijeta. Krenimo od nastanka i okrenimo se istraživačima koji dugo vremena nisu mogli postići konsenzus o steviji - je li šteta ili je i dalje dobra?

Što kažu naučnici - razbijanje mitova o neobičnoj travi

Latice stevije sadrže preko stotinu različitih fitokemijskih elemenata koji biljci ne samo da daju slatkast okus, već imaju i blagotvoran utjecaj na tijelo. Na primjer, steviozidi u sastavu imaju jedinstveno svojstvo - značajno smanjuju šećer u krvi.

Međutim, mišljenja istraživača su se razišla. Neki su tvrdili da biljka ima kancerogeni učinak zbog mutagena, što dovodi do mutacija. Drugi su, nasuprot tome, steviju smatrali sigurnom. U međuvremenu, ona je čvrsto ušla u gastronomsku „svakodnevicu“ i posebno je obožavala sljedbenike zdrave prehrane, jer slatka trava može potpuno zamijeniti štetni šećer.

Povećana popularnost označila je početak novih istraživanja. Dakle, Svjetska zdravstvena organizacija je 2006. godine provela opsežni eksperiment, koji je bezuslovno dokazao: stevija je u umjerenom iznosu apsolutno bezopasna za organizam.

Od čega se sastoji slatka trava i koliko kalorija

Latice stevije odlikuju se bogatim vitaminskim sastavom, preko desetak mikro i makro elemenata, raznim kiselinama i mineralima. Obratite pažnju na ključ:

  • vitamini grupa A, B, C, D, E i PP,
  • gvožđe, cinka, hroma i mangana,
  • kalcijum, kalijum, fosfor i selen,
  • kofeinska i huminska kiselina
  • esencijalna ulja i preko 17 aminokiselina,
  • flavonoidi, glikozidi i stevioli.

Potonji, usput, daju Steviji vrlo slatkast okus, koji je u odnosu na kvalitet slatkoće 30 puta veći od običnog šećera: doslovno 1/4 čajne žličice zdrobljenih latica zamjenjuje punu žlicu šećera. Međutim, medna trava (drugo i potpuno opravdano ime za steviju) preporučuje se čak dijabetičarima, jer ne povećava šećer u krvi.

Sadržaj kalorija direktno ovisi o obliku oslobađanja stevije. Korist se u svim slučajevima temelji na doziranju - ovo je važno zapamtiti (detaljnije ćemo opisati u nastavku). Dakle, lišće trave sadrži samo 18 kcal na 100 g. Unatoč činjenici da je samo 1 list ove biljke u stanju dati slatkoću velikoj bundevi! Ako se koristi u tabletama, sadržaj kalorija će porasti na 272 kcal / 100g, u sirupu - 128 kcal / 100g.

Stevia je zauzela posebno mjesto u dijetalnoj prehrani, zamjenjujući labavi i rafinirani šećer, kao i njegove umjetne zamjene na kemijskoj osnovi. Glikemijski indeks trave je 0 jedinica, tako da on ne stvara prepreku tijelu u preradi glukoze i daljnjoj raspodjeli ćelija i tkiva. Inzulin ostaje normalan, zbog čega nema glikemijskog opterećenja.

Jednostavno rečeno, naš sustav ne treba preraditi višak glukoze u hitnom načinu, jer on jednostavno ne postoji. Suprotno tome, ako steviju zamijenite redovitim šećerom, inzulin se neće proizvesti u dovoljnim količinama za pravovremenu obradu glukoze, što će se kao rezultat pretvoriti u neugledne masnoće sa strana, trbuha i drugih najugroženijih dijelova tijela.

Jedinstvenost ove biljke leži u njenom bogatom sastavu, kojim se ne može pohvaliti nijedna druga biljka na svijetu. Kombinacija desetaka korisnih elemenata omogućava vam da Steviju koristite kao zaslađivač. Pogrešno je upoređivati ​​prednosti i štete ove slatkoće, jer kod umjerene upotrebe jednostavno nema negativnog efekta.

Usput, nulta glikemijski indeks djeluje kao odličan pomoćnik u borbi protiv viška kilograma - nastavljamo jesti slatkiše, ali ostajemo vitki. Sada doznajmo kako stevija poboljšava funkcioniranje čitavog našeg sistema, a u nekim slučajevima ima i terapeutski učinak.

Kako Stevia pomaže u gubitku kilograma

U nastojanju da se oslobodimo viška kilograma, neke od nas neprestano gaji želja da pojedemo nešto slatko, jer nam podiže raspoloženje i jača mozak. Međutim, slatkiši su zabranjeni na dijeti (čak i ona koja se najviše štedi), a čaj s medom užasno je dosadan.

U ovoj situaciji stevija pomaže - zasladite čaj, zobene pahuljice za doručak ili napravite vrlo sladak, ali dijetalni desert. Uz mogućnost da visoko kalorični šećer zamijeni niskokaloričnim stevijom i svaki put uživa u okusu hrane (što posebno prija slatkom zubu), biljka donosi i praktičnu pomoć tijelu.

Dakle, nadomjestak šećera za steviju je korist i šteta ove biljke u borbi protiv viška kilograma:

  • ubrzava metaboličke procese, pomažući u efikasnom gubljenju neželjenih kilograma,
  • zbog niskog kaloričnog sadržaja odličan je profilaktički lijek protiv pretilosti,
  • guši glad i smanjuje apetit, razoružava glavne neprijatelje gubitka kilograma.

Ako govorimo o kvaliteti efekta, bolje je uzimati zaslađivač stevia u obliku sirupa ili osušenih listova. Prednosti i štete, zasnovane na obliku oslobađanja, ovdje su očite: u prašak i tablete na bazi ove biljke često se dodaju arome i druge pomalo korisne komponente.

Međutim, u svim je slučajevima važno pridržavati se doze kako se pozitivni učinak ne bi pretvorio u negativan učinak. Kako ne biste pogriješili s porcijom, za vas smo pripremili detaljnu tablicu. Pomoći će vam da jasno shvatite koliko šećer može zamijeniti steviju bez gubitka ukusa:

ŠećerListovi stevije (sušeni)Stevioside (zamjena za tablete)Ekstrakt stevije (sirup)
1 kašika¼ čajna kašikaLittle pinch2 do 5 kapi
1 kašika¾ kašikaLittle pinch5 do 8 kapi
1 šolja (200 g)½ kašike½ kašike½ kašike

Stevija će vam pomoći da izgubite do 10 kg težine bez mnogo napora, ako je šećer potpuno zamijenjen s njom - u pićima, žitaricama ili desertima. Na primjer, samo nekoliko kapi ekstrakta slatke biljke smanjuje kalorijski sadržaj jela u prosjeku 30%.

Na bazi stevije proizvodi se i poseban fito čaj za mršavljenje, koji se pije pola sata prije jela. Kao rezultat toga, želudac se ne puni samo tekućinom, već se smanjuje i njegov kapacitet, ali dolazi i osjećaj punoće.

Možete i sami napraviti takav čaj: kašiku listova stevije stavite u kipuću vodu i ostavite da se kuha 20 minuta. Podsjetimo da, kao i svaka druga biljka, stevija ima kontraindikacije, ovisno o zdravstvenom stanju.

U kojim slučajevima stevija može biti štetna za organizam?

Kako smo saznali, ova neobična biljka daje sveobuhvatne prednosti ako je stalno prisutna u prehrani kao zamjena za šećer. Ali važno je uzeti u obzir pojedinačnu netoleranciju komponenata u njegovom sastavu i karakteristike zdravlja.

Ne postoje ozbiljna ograničenja upotrebe slatke trave - i odrasli i djeca mogu je koristiti kao zaslađivač. Međutim, u 5 slučajeva, stevija ima kontraindikacije i nuspojave:

  1. Alergija U blagom obliku ili sa teškim posledicama (anafilaktički šok). Ako primijetite negativnu reakciju na krizanteme, neven ili kamilicu, povećavaju se vaše šanse za dobijanje anafilaktičkog šoka.
  2. Prvi znaci alergije uključuju kratkoću daha, vrtoglavicu, otežano gutanje i opću slabost. Ako se pojave nakon uzimanja stevije, bit će potrebna hitna posjeta liječniku da se spriječe komplikacije.
  3. Poremećaj u radu probavnog trakta. Steviozidi - glavni zaslađivači u biljci, mogu dovesti do nadimanja, proliva ili mučnine. Plus je što se negativne reakcije odvijaju u blagom obliku i ne uzrokuju velike poteškoće. Ako se proces povukao, važno je potražiti pomoć ljekara.
  4. Metabolički poremećaj. Zlouporaba stevije može "ugušiti" metaboličke procese zbog loše apsorpcije ugljikohidrata. To znači da će se pretvorba hrane u energiju za tijelo smanjiti, a rezultat takvog poremećaja će se odraziti u obliku viška masnoće. Zbog toga je tako važno ne precijeniti dnevnu dozu.
  5. Dijabetes melitus. Preporuke ljekara da koriste steviju kod ove bolesti su isključivo individualne prirode. Blagotvorno svojstvo snižavanja šećera u krvi takođe ima negativan učinak. U nekim slučajevima, slatka biljka smanjuje sposobnost tela da sama kontroliše nivo šećera. Zbog toga, kod najmanjih promjena u zdravlju dijabetičara koji koristi steviju, morat ćete se posavjetovati s liječnikom. Provest će potrebne studije i saznati koliko je zaslađivač Stevia siguran za određenu osobu.
  6. Nizak krvni pritisak Blagotvorno dejstvo stevije je snižavanje pritiska ako prelazi normu. Ali ako osoba u početku pati od niskog tlaka i istovremeno koristi steviju, povećava se rizik od snižavanja tlaka do kritične točke.

U ovom se slučaju zaslađivač povrća može koristiti samo nakon preporuke liječnika koji može procijeniti rizike i donijeti ispravnu odluku.

Unatoč nedostatku sveobuhvatnih studija o štetnosti stevije tijekom trudnoće i dojenja, napominjemo: ako očekujete dijete ili dojite, bolje je ograničiti upotrebu slatke trave.

Zaključno o glavnoj stvari - dnevnoj stopi stevije

Odmah ćemo reći da maksimalna doza ne smije prelaziti 40 g biljaka dnevno. Ovo su opći pokazatelji na koje se zdrava osoba može fokusirati. Naprotiv, ako ste u riziku, kada steviju treba uzimati krajnje ograničeno, potrebno je posjetiti liječnika. Dnevna doza izračunava se individualno, na osnovu ne samo zdravstvenih pokazatelja, već i od starosne dobi osobe.

Kada uzimate ekstrakt ili nadomjestak šećera u tabletama, ne budite lijeni da biste pročitali upute. U pravilu, proizvođač kvalitetnog proizvoda mora navesti procijenjenu dozu trave u mlnima, daje preporučenu količinu dnevno.

I pored nespornih koristi, ponekad stevija nanosi štetu tijelu, koje ima zdravstvenih problema. Zato mudro koristite zaslađivač kako se profesionalci ne bi pretvorili u minus.

Pogledajte video: Dani meda u Subotici (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar