Gluconorm: upute za upotrebu: cijena i recenzije dijabetičara o tabletama za dijabetes

Gluconorm tablete su lijek koji je kombinacija 2 hipoglikemijske komponente koje pripadaju različitim kategorijama farmakoloških skupina: metformin i glibenklamid.

Metformin je ljekovita supstanca koja spada u kategoriju biguanida i pomaže u smanjenju koncentracije glukoze u tijelu i to zbog činjenice da povećava osjetljivost perifernih tkiva na učinke hormona.

Glibenklamid je derivat sulfoniluree druge generacije. Omogućuje stimulaciju proizvodnje hormona snižavanjem praga za iritaciju šećera beta-stanicama. Kao rezultat toga, povećava se osjetljivost na inzulin i njegov stupanj interakcije s ciljanim ćelijama.

Gluconorm se preporučuje za liječenje šećerne bolesti tipa 2, dok se on propisuje tek nakon 18. godine života.

Trebate uzeti u obzir indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka, kako biste utvrdili nuspojave od njegovog uzimanja? A također razmislite o tome kako pravilno uzimati lijek i koje preglede ostavljaju pacijenti?

Indikacije i kontraindikacije

Kao što je već spomenuto, lijek Gluconorm preporučuje se za liječenje dijabetesa kod pacijenata starijih od 18 godina. Istovremeno se propisuje u slučajevima kada nije bilo moguće postići željeni efekt zdravstvene ishrane i tjelesne aktivnosti.

Gluconorm se takođe propisuje kada liječenje metforminom i glibenklamidom nije dalo željeni terapeutski efekat. A također u slučaju kada je potrebna zamjena liječenja dvama lijekovima kod pacijenata s kontroliranim sadržajem šećera u tijelu.

Uprkos efikasnosti lijeka, ima ogroman popis kontraindikacija. Liječnici ne propisuju lijek Gluconorm u sljedećim situacijama:

  • Dijabetes tipa 1.
  • Dijabetička ketoacidoza, koma.
  • Stanje pretkomatoze.
  • Poremećaj bubrega.
  • Teške bolesti jetre.
  • Tokom rađanja i dojenja.
  • Niskokalorična dijeta.

Ne možete propisati lijek za hroničnu ovisnost o alkoholu, trovanje alkoholom, povrede, opekotine. Tokom akutnih stanja koja mogu biti rezultat oslabljenog rada bubrega.

Ne možete uzimati lijek dva dana prije ispitivanja koja zahtijevaju unošenje kontrastnog sredstva. Dozvoljeno je uzimati lijek samo nakon dva dana, nakon takve studije.

Osobama starijim od 60 godina, kao i anamnezi na febrilni sindrom, hipofiza hipofiza, preporučuje se lijek gluconorm s krajnjim oprezom i to samo pod nadzorom liječnika.

Druga kontraindikacija je preosjetljivost na jednu od dvije aktivne tvari, odnosno na pomoćne komponente lijeka, koje su dio lijeka.

Upute za upotrebu lijeka

U Gluconormu uputstva navode da tablete treba uzimati oralno tokom obroka. Doziranje lijeka uvijek se određuje pojedinačno za svakog pacijenta, dok ovisi o koncentraciji glukoze u tijelu.

Tipično je da je početna klasična doza jedna tableta. Nakon svakih nekoliko tjedana vrši se prilagođavanje doze, a to zavisi od sadržaja šećera u organizmu.

Prilikom zamjene prethodne terapije može se propisati jedna ili dvije tablete. Doziranje varira ovisno o tome koja je doza bila prije. Maksimalna doza dnevno ne smije prelaziti pet tableta.

Treba napomenuti da je maksimalna doza propisana samo pod nadzorom liječnika. Obično se to događa u stacionarnim uvjetima, a ne kontrolira se samo nivo šećera u pacijentovom tijelu, već i njegovo opće dobro.

Pregledi pacijenata pokazuju da lijek zaista djeluje efikasno, pomažući normalizaciju glukoze u tijelu na potrebnoj razini. Uz učinkovitost lijeka Gluconorm, potrebno je istaknuti vjerojatne nuspojave mnogih tjelesnih sistema:

  1. Alergijska reakcija javlja se prilično rijetko, u pravilu, temelji se na individualnoj netoleranciji lijeka. Ova se reakcija tijela manifestuje svrabom kože, urtikarijom, crvenilom kože, povišenom temperaturom tijela.
  2. Sa strane metabolizma ugljikohidrata ne isključuje se razvoj hipoglikemijskog stanja.
  3. U brojnim situacijama opaža se leukopenija na dijelu krvnog sistema.
  4. Središnji živčani sustav može reagirati na lijekove sljedećim reakcijama: glavobolja, vrtoglavica, stalna slabost, apatija i letargija, hronični umor, oslabljena osjetljivost.
  5. Poremećaj gastrointestinalnog i probavnog trakta, bol u trbuhu, nedostatak apetita, okus metala u usnoj šupljini.

Treba reći da se prilikom promatranja teških nuspojava preporučuje odmah kontaktirati liječnika. Moguće je da je doza pogrešno odabrana, ili su povezani problemi sa preosjetljivošću na komponente lijeka.

Za Gluconorm cijena u ljekarnama Ruske Federacije (Rusija) je malo drugačija, a u prosjeku varira od 221 do 390 rubalja po pakovanju lijeka.

Analozi po sastavu

Možete kupiti slične lijekove koji su po sastavu bliski Gluconormu - to su Glucovans i Bagomet Plus.

Glucovans je kombinirani hipoglikemijski lijek koji sadrži iste aktivne sastojke kao i Gluconorm. Glavne indikacije za upotrebu kod dijabetes melitusa drugog tipa su neučinkovitost ishrane, fizičke aktivnosti i također s ciljem zamjene terapije kod pacijenata čija je razina šećera u organizmu kontrolirana.

Glukovane se moraju uzimati oralno. U tom se slučaju doziranje lijeka određuje pojedinačno, a njegova varijabilnost ovisi o koncentraciji šećera u tijelu određenog pacijenta.

U pravilu se terapija uvijek preporučuje uz jednu tabletu, koja se uzima jednom dnevno. Da bi se isključio mogući razvoj hipoglikemijskog stanja, potrebno je izračunati dozu tako da dnevna doza ne pređe dozu prethodne terapije ovim aktivnim supstancama.

Glucovans se ne preporučuje u sljedećim situacijama:

  • Preosjetljivost na lijek.
  • Poremećaj rada bubrega.
  • Prisutnost zatajenja bubrega.
  • Dijabetes tipa 1.
  • Dijabetički oblik ketoacidoze.
  • Akutne i hronične patologije koje prate hipoksiju mekih tkiva.
  • Dečje doba.
  • Hronični oblik alkoholizma.

Za vrijeme terapije s Glucovansima primijećene su različite negativne reakcije koje mogu utjecati na sve unutrašnje organe i sustave.

Bagomet Plus se preporučuje u složenom tretmanu šećerne bolesti tipa 2 na pozadini neučinkovitosti liječenja dijetom koja poboljšava zdravlje. Doziranje ovisi o početnoj koncentraciji šećera u tijelu.

Kapsule se uzimaju cele, isperu s velikom količinom tečnosti. Ne žvakati ili mleti na bilo koji drugi način. Maksimalna doza dnevno je 3000 mg.

Obično, početna doza varira od 500 do 1000 mg dnevno. Ovisno o težini glikemije, doza se može povećati nakon nekoliko tjedana. Da biste umanjili vjerojatnost negativnih efekata, preporučuje se doziranje podijeliti u nekoliko doza dnevno.

Kada uzimate Bagomet Plus, mogu se javiti sledeće nuspojave:

  1. Gubitak apetita, bolovi mučnine.
  2. Ukus metala u usnoj šupljini.
  3. Bol u trbuhu.
  4. Pojačano stvaranje gasova.
  5. Kršenje probavnog trakta.
  6. Alergijske reakcije lokalne prirode.

Cijena Bagomet Plus varira od 350 do 500 rubalja, a cijena Glucovansa od 360 do 350 rubalja.

Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarni, prodati bez recepta liječnika.

Analozi s metforminom

Postoje i lijekovi koji uključuju metformin - Glybomet i Glucofage.

Prije detaljnijeg posvećenja sličnih lijekova, potrebno je napomenuti da se preporučuje da sredstva ne zamjenjujete sami. Uz to, kako bi gornji preparati u potpunosti bili u skladu s Gluconormom, dodatno se preporučuje kupovina Glibenklamida.

Glibomet je složen lijek koji pomaže smanjenju šećera u ljudskom tijelu. Tablete, apsorbirane u gastrointestinalnom traktu, pomažu aktiviranje rada gušterače, povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin i pojačavaju njegovu proizvodnju.

Glavne indikacije za upotrebu su sljedeće:

  • Oblik dijabetesa koji nije ovisan o insulinu.
  • Otpornost tijela na lijekove koji su derivati ​​sulfonilureje.
  • Smanjenje podložnosti pacijenta lijekovima na sulfonilureju, koji su nastali kao rezultat njihove dugotrajne upotrebe.

Trajanje terapije i režim doziranja određuju se ovisno o koncentraciji šećera u tijelu, a uzima se u obzir i bolesnikov metabolizam ugljikohidrata. Obično se propisuje nekoliko tableta dnevno, dok se pacijent stalno nadgleda kako bi pronašao idealnu dozu.

Glibomet može izazvati sledeće nuspojave:

  1. Smanjena brojnost belih krvnih zrnaca.
  2. Gubitak apetita, bolovi mučnine i povraćanja, metalik okus u ustima. Rijetko - porast aktivnosti komponenti jetre, razvoj hepatitisa.
  3. Hronični umor, slabost mišića. Retko, poremećaj osetljivosti.
  4. Alergija sa manifestacijama na koži (svrab, crvenilo kože).

Treba napomenuti da se tokom terapije lijekovima preporučuje odbiti voziti automobil, kao i piti alkohol.

Glukofag je oralni hipoglikemijski lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa melitusa tipa 2, pod uvjetom da pacijent nije koristio wellness dijetu i recepte za dijetu dijabetičarima. Glavni aktivni sastojak tableta je metformin.

Upute za upotrebu pročitajte sljedeće informacije:

  • Tablete se uzimaju tokom obroka, ili odmah nakon njega.
  • Ne možete mljeti ili žvakati lijek, tabletu trebate progutati cijelu s normalnom tekućinom.
  • Doza i trajanje terapije biraju se pojedinačno, ovisno o karakteristikama određenog pacijenta.
  • U pravilu se preporučuje 500-800 mg jednom dnevno; doziranje se može podijeliti u nekoliko doza.
  • Nakon 14 dana, doza se povećava. U ovom slučaju se morate oslanjati na sadržaj šećera u pacijentovom tijelu.
  • Maksimalna doza u roku od 24 sata je 1000 mg.

Izuzetno oprezno, lijek se propisuje pacijentima koji imaju oslabljenu bubrežnu funkciju. U pravilu liječenje započinje minimalnom dozom, a kad je povećana doza, nužno se uzima u obzir nivo šećera i procjenjuje se funkcionalnost bubrega.

Gluconorm i njegovi analozi preporučuju se za liječenje dijabetesa tipa 2. Lijekovi su efikasni, ali imaju mnogo nuspojava i kontraindikacija, stoga ih preporučuje isključivo liječnik. Video u ovom članku objasnio je kako se dijabetes tipa 2 i dalje liječi.

Pogledajte video: Gluconorm SR 500mg,Cure Diabetes Mellitus in Hindi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar