Sastav i oblik inzulina "Apidra Solostar", njegove cijene i recenzije dijabetičara, analoga

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, Apidra potiče unos glukoze u ćelijama jetre i mišića, pretvaranje glukoze u masti. Zbog toga se snižava šećer u krvi. Takođe, u organizmu je pojačana sinteza proteina, debljanje. Molekula lijeka malo se razlikuje od ljudskog inzulina. Zahvaljujući tome injekcija počinje brže djelovati. Učestalost alergijskih reakcija se ne povećava.
Indikacije za upotrebuŠećerna bolest tipa 1 i 2 koja zahtijeva kompenzaciju inzulinom. Apidra se propisuje odraslima i djeci, trudnicama, gotovo svim kategorijama dijabetičara. Za više informacija pogledajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Saznajte i ovdje na kojim nivoima inzulina šećera u krvi počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate Apidru, kao i bilo koju drugu vrstu inzulina, trebate slijediti dijetu.

KontraindikacijeAlergijske reakcije na insulin glulisin ili pomoćne komponente u sastavu injekcije. Lijek se ne smije davati tokom epizoda hipoglikemije (niskog šećera u krvi).
Posebna uputstvaPogledajte članak o faktorima koji utječu na osjetljivost na inzulin. Shvatite kako utiču zarazne bolesti, fizička aktivnost, vremenske prilike, stres. Pročitajte i kako kombinirati injekcije insulina s alkoholom. Prelaz na moćan i brzo djelujući lijek Apidra poželjno se provodi pod medicinskim nadzorom. Jer može se dogoditi ozbiljna hipoglikemija. Počevši ubrizgavati ultrazvučni inzulin prije jela, nastavite izbjegavati štetnu zabranjenu hranu.
DoziranjeNije preporučljivo koristiti standardne režime terapije inzulinom koji ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike dijabetičara. Doziranje Apidre i drugih vrsta inzulina treba odabrati strogo pojedinačno. Pročitajte detaljnije članke „Izračun brzih doza inzulina prije jela“ i „Primjena inzulina: gdje i kako procijediti“. Lijek se daje najkasnije 15 minuta prije obroka.
NuspojaveNajčešća i najopasnija nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Shvatite koji su simptomi ove komplikacije, kako pacijentu pružiti hitnu pomoć. Ostali mogući problemi: crvenilo, oteklina i svrbež na mjestu ubrizgavanja. Lipodistrofija - zbog kršenja preporuke da se izmjenjuju mjesta ubrizgavanja. Teške alergijske reakcije na ultrazvučni inzulin su rijetke.

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći napade hipoglikemije. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjeApidra je pogodna za nadoknadu visokog šećera u krvi kod žena tokom trudnoće. Nije opasniji od ostalih vrsta ultrazlogrnog inzulina, pod uvjetom da je doza pravilno izračunata. Pokušajte koristiti dijetu bez uvođenja brzog inzulina. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.
Interakcija s drugim lijekovimaLijekovi koji pojačavaju djelovanje inzulina i povećavaju rizik od hipoglikemije: dijabetes tablete, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilin, propoksifen, salicilati i sulfonamidi. Lijekovi koji utječu na porast šećera u krvi: danazol, diazoksid, diuretici, izoniazid, derivati ​​fenotiazina, somatropin, simpatomimetici, hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, inhibitori proteaze i antipsihotici. Razgovarajte sa lekarom!



PredoziranjeMože doći do teške hipoglikemije koja uzrokuje gubitak svijesti, trajno oštećenje mozga ili smrt. Uz značajnu predoziranje ultra kratkog inzulina, pacijentu je potrebna hitna hospitalizacija. Dok su ljekari na putu, počnite pomagati kod kuće. Pročitajte više ovdje.
Obrazac za puštanjeApidra otopina za ubrizgavanje prodaje se u spremnicima od 3 ml bistrog, bezbojnog stakla, od kojih se svaki ugrađuje u olovku za jednokratnu injekciju u obliku šalice SoloStar. Te olovke za špriceve su upakovane u kartonske kutije od 5 kom.
Pravila i uslovi skladištenjaSve vrste inzulina koje se koriste za liječenje dijabetesa su vrlo krhke i lako se kvare. Stoga proučite pravila skladištenja i pažljivo ih se pridržavajte. Rok trajanja Apidre SoloStar je 2 godine.
SastavAktivna supstanca je insulin glulisin. Pomoćne tvari - metakrezol, trometamol, natrijum hlorid, polisorbat 20, natrijum hidroksid, koncentrovana hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Pogledajte dolje za više informacija.

Apidra je lijek koje akcije?

Mnogi ljudi vjeruju da je Apidra inzulin kratkog djelovanja. U stvari, riječ je o ultrazvučnom lijeku. Ne treba ga brkati sa actrapid inzulinom, što je zaista kratko. Nakon primjene, ultra kratka Apidra počinje djelovati brže od kratkih priprema. Takođe, njegovo djelovanje uskoro prestaje.

Naime, kratke vrste inzulina počinju djelovati 20-30 minuta nakon injekcije, a ultrasporni Apidra, Humalog i NovoRapid - nakon 10-15 minuta. Smanjuju vrijeme koje dijabetičar treba čekati prije jela. Podaci su indikativni. Svaki pacijent ima svoje pojedinačno vrijeme pokretanja i jačinu djelovanja ubrizgavanja inzulina. Osim upotrebljene droge, one ovise o mjestu ubrizgavanja, količini masti u tijelu i drugim faktorima.

Napominjemo da su pacijenti s dijabetesom koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, injekcije kratkog inzulina prije obroka bolji od ultrašokornih lijekova. Činjenica je da hranu s malo ugljikohidrata koja je korisna za dijabetičare organizam polako apsorbuje. Apidra može početi snižavati šećer mnogo ranije nego što je protein koji pojede razgrađuje, a dio njega pretvara u glukozu. Zbog razlike između brzine djelovanja inzulina i asimilacije hrane, šećer u krvi može se pretjerano smanjiti, a zatim porasti ricochet. Razmislite o prelasku s inzulina Apidra na kratki lijek, poput Actrapid NM.

Koliko traja injekcija ovog lijeka?

Svaka injekcija inzulina Apidra vrijedi otprilike 4 sata. Preostala petlja traje do 5-6 sati, ali nije važno. Vrhunac djelovanja je nakon 1-3 sata. Izmjerite šećer ponovo ne ranije od 4 sata nakon ubrizgavanja inzulina. Inače, primljena doza hormona nema dovoljno vremena za djelovanje. Pokušajte da ne dozvolite da dvije doze brzog inzulina istovremeno cirkuliraju u krvi. Za to bi injekcije Apidre trebalo raditi u intervalima od najmanje 4 sata.

Apidra ili NovoRapid: što je bolje?

Obje ove vrste ultra kratkog inzulina imaju puno obožavatelja. Oni su slični jedni drugima, međutim, kod svakog dijabetičara tijelo na njih reagira na svoj način. S kim započeti? Odlučite sami. U pravilu pacijenti ubrizgavaju inzulin koji im se daje besplatno.Ako vam lijek dobro odgovara, ostanite na njemu. Promijenite jednu vrstu inzulina u drugu samo ako je apsolutno neophodno.

Ponavljamo da je za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata bolje koristiti kratki inzulin, umjesto Apidra, Humalog ili NovoRapid. Razmislite o prelasku na lijek kratkog djelovanja, kao što je Actrapid NM. Možda će vam to šećer u krvi približiti normalnoj, eliminirati njihove skokove.

6 komentara o Apidri

Imam 56 godina, visina 170 cm, težina 100 kg. Ja bolujem od dijabetesa tipa 2 skoro 15 godina. Izbojujem dve vrste insulina - Insuman Bazal i Apidra. Uzimam i lijekove za hipertenziju. Doze inzulina: Insuman Bazal - ujutro i navečer u 10 PIECES-a, Apidra ujutro na 8 PIECES-a, u ručak i navečer na 10 PIECES-a. Iz nekog razloga, navečer prije odlaska u krevet, šećer se diže na 8-9, iako je idućeg jutra normalno, u rasponu od 4-6. Kako prilagoditi dozu inzulina? Povećajte Apidru prije večere ili Insuman Bazal ujutro? Prije sam uzimao samo tablete Amaryl, ali šećer je počeo da raste do 15, morao sam početi praviti inzulin. Hvala na odgovoru.

Kako prilagoditi dozu inzulina?

Morate pažljivo proučiti članke o izračunavanju doza pripravaka dugog i brzog inzulina koji su objavljeni na ovim stranicama. Upućivanja na njih data su gore u članku.

Insuman Bazal odnosi se na srednje lijekove koje je najbolje zamijeniti Levemirom, Lantusom ili Tresibom.

56 godina, visina 170 cm, težina 100 kg. Ja bolujem od dijabetesa tipa 2 skoro 15 godina. Uzimam i lijekove za hipertenziju.

Mislim da podcjenjujete rizik od umiranja ili invalidnosti zbog komplikacija u narednim godinama. Ovaj rizik je vrlo visok. Tretirajte se marljivo.

Zdravo Imam 67 godina, visina 163 cm, težina 61 kg. Dijabetes tipa 2, u teškom obliku, dugo vremena. Nadoknađujem ga pomoću injekcija inzulina u stabilnim dozama - Lantus 22 jedinice, Apidra 3 puta dnevno po 6 jedinica. U prošloj sedmici šećer je porastao na 18-20, a ranije je iznosio i do 10. Ni doza inzulina, ni prehrana nisu se mijenjale. Nakon injekcije Apidre, razina glukoze može se ili smanjiti ili povećati. Nestala je veza između razine hrane, inzulina i šećera. Šta bi mogao biti razlog? Ja smatram jedinice za hleb. Nisam spremna prebaciti se na dijetu doktorke Bernstein, jer su se komplikacije bubrega već razvile. Nadam se da ću dobiti vaš odgovor i neki savjet.

U posljednjoj sedmici šećer je porastao na 18-20

Mogu se razviti poremećaji svijesti - dijabetička ketoacidoza ili hipoglikemijska koma

To je skoro 2 puta više nego kod zdravih ljudi, takođe ne fontana

Nakon injekcije Apidre, razina glukoze može se ili smanjiti ili povećati. Šta bi mogao biti razlog?

Zašto injekcije insulina ne smanjuju šećer, pogledajte i ovdje - http://endocrin-patient.com/dozy-insulin-otvety/

Nisam spremna prebaciti se na dijetu doktorke Bernstein, jer su se komplikacije bubrega već razvile.

Postoji prag za brzinu glomerularne filtracije bubrega 40-45 ml / min. Ako je vaš pokazatelj niži, stvarno je kasno da se prebacite na dijetu, voz je otišao. A ako još uvijek ostane viši, onda možete i morate krenuti. I brzo, ako želite živjeti. Detalje potražite na http://endocrin-patient.com/diabet-nefropatiya/.

Zdravo Imam dijabetes tipa 1 od februara 2018, Kolya Lantus 2 puta dnevno i apidra za hranu. Posljednjih nekoliko dana šećer se zadržava više od 10. I oni jako padaju, samo u ogromnim dozama inzulina. Nekad sam se osjećala kad su bili visoki, ali sada toga više nema. Danas je bila noćna mora. Skoči nivo glukoze sa 2 na 16. Šta učiniti?

Obrazac za puštanje

Otopina je bezbojna prozirna tečnost. Apidra je rekombinantni analog ljudskog inzulina, ali djeluje brže i ne tako dugo u smislu ukupnog učinka. Lijek je u imeniku radara predstavljen kao kratki inzulin.

Rješenje je dostupno u spremnicima za posebne olovke za špriceve. U jednom ulošku 3 ml lijeka ne može se zamijeniti. Čuvajte inzulin u hladnjaku bez smrzavanja. Prije prve injekcije, izvadite olovku za nekoliko sati kako bi lijek postao na sobnoj temperaturi.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Značajan učinak lijeka je da reguliše metaboličke procese povezane s glukozom.Inzulin smanjuje koncentraciju šećera, stimulirajući apsorpciju glukoze u perifernim tkivima - mišićima i masti.

Inzulin takođe inhibira proizvodnju glukoze u jetri, usporava proteolizu, lipolizu i povećava proizvodnju proteina.

Klinička ispitivanja bolesnika sa šećernom bolešću pokazala su da potkožne injekcije djeluju brže, ali je učinak u ukupnom vremenu manji u odnosu na njihov topljivi ljudski inzulin.

Injekcija se vrši 2 minute prije obroka - to osigurava ispravnu kontrolu glikemije. Kada se daje nakon obroka nakon 15 minuta, pomaže u kontroli šećera u krvi. Lijek se drži u krvi 98 minuta. Trajanje 4 - 6 sati.

Glulizin se izlučuje brže od rastvorljivog ljudskog insulina. Poluvrijeme eliminacije iznosi 42 minute.

Indikacije i kontraindikacije

Prema uputstvu za lijek, propisan je samo za dijabetes, čiji tijek zahtijeva unošenje lijeka sa inzulinom. Važna kontraindikacija su djeca mlađa od 6 godina.

Lijek je propisan tek nakon detaljne laboratorijske dijagnoze pacijenta. Potrebu za primjenom inzulina, njegovu dozu određuje liječnik u skladu s rezultatima ispitivanja i simptomima patologije. Nekontrolirana upotreba može uzrokovati nepovratne komplikacije.

Apsolutna kontraindikacija lijeka je hipoglikemija i alergija na komponente njegovog sastava.

Tokom laktacije i trudnoće može se koristiti Apidra. Kliničke studije dokazale su sigurnost lijeka, posebno ako se strogo pridržavaju svih pravila koja je utvrdio endokrinolog.

Nuspojave

Najčešće nuspojave uključuju hipoglikemiju. Obično je povezan s predoziranjem lijekovima. Napad prevelikog smanjenja šećera prati drhtanje, prekomjerna uzbuđenost i slabost. Teška tahikardija ukazuje na težinu stanja.

Na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti reakcije - oteklina, osip, crvenilo. Svi prolaze samostalno nakon 2 tjedna upotrebe. Teške sistemske alergije su vrlo rijetke i postaju signal potrebe za hitnom zamenom lijeka.

Opis lijeka ukazuje da kršenje tehnike ubrizgavanja i pojedinačne karakteristike potkožnog tkiva često uzrokuju lipodistrofiju.

Doziranje i predoziranje

Lijek se mora davati najviše 15 minuta prije obroka ili odmah nakon njega. "Apidra" se koristi u različitim shemama terapije inzulinom - sa inzulinom srednjeg djelovanja ili lijekovima za dugotrajno liječenje. Apidra se također propisuje u kombinaciji sa oralnim lijekovima koji snižavaju razinu šećera u krvi. Doze bira endokrinolog.

Apidra se daje supkutano ili kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pumpnim sistemom.

Injekcije se rade u abdomen, ramena, kukove. Kontinuirana infuzija provodi se samo u želucu. Treba stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja i infuzije, oni se mijenjaju sa svakim narednim uvođenjem. Na brzinu apsorpcije, njen nastanak i trajanje utiču:

  • mesto ubrizgavanja
  • tjelesna aktivnost
  • karakteristike tijela
  • vrijeme primjene itd.

Ako se ubrizga u želudac, apsorpcija je brža.

Kako biste spriječili da proizvod uđe u krvne žile, morate slijediti mjere predostrožnosti koje liječnik nužno opisuje, podučavajući dijabetičare tehnici ubrizgavanja. Nakon injekcije zabranjeno je masirati ovo mjesto.

Apidra je dopušteno miješati samo sa inzulinskim izofanom. Kada koristite pumpu, zabranjeno je mešanje.

Prekomjernim unosom inzulina u organizam povećava se rizik od napada hipoglikemije. Blagi oblici brzo se zaustavljaju uzimanjem glukoze ili proizvoda od šećera, komada šećera. U vezi s tim, dijabetičari bi uvijek trebali imati šećer ili nešto slatko sa jednostavnim ugljikohidratima, slatkim sokom itd.

Teški oblik, koji se manifestuje konvulzijama, neurološkim poremećajima, koma se može zaustaviti davanjem glukagona intramuskularno ili potkožno, takođe koncentrirane otopine dekstroze. Injekcije treba raditi samo specijalist. Kad se svijest obnovi, trebate pojesti nešto sa jednostavnim ugljikohidratima da biste spriječili ponovni napad, koji se može nastaviti odmah nakon što se osjećate bolje. Takođe, pacijent neko vreme ostaje u bolnici, tako da lekar može stalno da prati i posmatra svog pacijenta.

Interakcija

O ispitivanjima farmakološke interakcije za insulin „Apidra“ nije sprovedeno. Na temelju empirijskog poznavanja analoga, razvoj klinički značajnih farmakokinetičkih interakcijskih rezultata minimalno je moguć. Neke tvari u sastavu lijekova mogu utjecati na procese metabolizma glukoze i zato je ponekad potrebno prilagođavanje doze inzulina.

Sledeća sredstva pojačavaju hipoglikemijski efekat Apidre:

  • hipoglikemijski lekovi za oralnu primenu,
  • fibrates
  • disopiramidi
  • fluoksetin
  • pentoksifilin
  • aspirin
  • antimikrobni lijekovi sulfonamida.

Smanjenje hipoglikemijskog efekta može:

  • danazol
  • hormon rasta,
  • inhibitori proteaze
  • estrogeni
  • hormoni štitnjače,
  • simpatomimetičari.

Alkohol, litijeve soli, beta blokatori, klonidin takođe mogu oslabiti efikasnost lijeka, izazivajući napad hipoglikemije i naknadnu hiperglikemiju.

Supstituenti i analozi lijeka prikazani su u tablici.

Naziv inzulinaTrošak, proizvođačZnačajke / Aktivna supstanca
HumalogOd 1600 do 2200 rub., FrancuskaGlavna komponenta - inzulin lispro, reguliše procese metabolizma glukoze i pojačava sintezu proteina, proizvodi se u suspenziji i otopini.
"Humulin NPH"Od 150 do 1300 rub., ŠvicarskaAktivna komponenta je inzulin izofan, koji pomaže u efikasnoj kontroli razine glikemije, dostupan je u spremnicima sa špricama i dopušten je tokom trudnoće.

Može izazvati generalizirani svrab.

ActrapidOd 350 do 1200 rubalja., DanskaInzulin kratkog djelovanja propisan je kad drugi lijekovi nisu pomogli da se postignu očekivani rezultati. Aktivira unutarćelijske procese i oslobađa se u rastvoru.

Veliki rizik od lipodistrofije, potrebno je prilagoditi dozu za vrijeme fizičkih napora.

Lijek "Apidra Solostar" ubrizgavam nekoliko minuta prije jela. Akcija je veoma brza, meni je prikladno. Takođe pogodno za upotrebu u olovkama za štrcaljke. Tokom upotrebe nuspojave se nisu manifestirale ni jednom.

Ne tako davno prebačen sam na lijek Apidra. Djeluje dobro i brzo, glukoza je normalna. Koristim inzulin prije jela, na mjestu ubrizgavanja nisam primijetio nikakvu nelagodu. Ovaj inzulin koristim već 6 mjeseci, zadovoljna sam lijekom.

Aleksandra, 65 godina

Jedno pakovanje s posebnim špricama Apidra košta približno 2100 rubalja. Rok trajanja lijeka u zatvorenom obliku je 2 godine u hladnjaku. Da bi se smanjila vjerojatnost lipodistrofije, lijek se prije upotrebe zagrijava na sobnu temperaturu. Otvoreni lijek možete čuvati 4 tjedna na mjestu gdje sunce ne zalazi pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni.

Zaključak

Endokrinolozi su mišljenja da dijabetes nije samo patologija, već i način života. To uključuje obaveznu upotrebu lijekova, poštivanje pravila ishrane. Pažljivo pridržavanje svih preporuka i pravilan odabir doziranja ključ su visoke kvalitete života, čak i s takvom dijagnozom. Apidra pomaže mnogim dijabetičarima da se osjećaju bolje i da zaborave na špricer šećera.

Terapeutski učinak lijeka

Najznačajnije djelovanje Apidre je kvalitativna regulacija metabolizma glukoze u krvi, inzulin je u stanju smanjiti koncentraciju šećera, stimulirajući njegovu apsorpciju u perifernim tkivima:

Inzulin inhibira proizvodnju glukoze u pacijentovoj jetri, lipolizu adipocita, proteolizu i povećava proizvodnju proteina.

U istraživanjima provedenim na zdravim ljudima i pacijentima sa šećernom bolešću, otkriveno je da potkožna primjena glulisina daje brži efekt, ali s kraćim trajanjem, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Sa supkutanom primjenom lijeka, hipoglikemijski učinak pojavit će se u roku od 10-20 minuta, a intravenskim injekcijama taj je učinak jednak jačini s djelovanjem ljudskog inzulina. Jedinicu Apidra karakteriše hipoglikemijska aktivnost, koja se izjednačava sa jedinicom topljivog ljudskog inzulina.

Apidra inzulin daje se 2 minute prije planiranog obroka, što omogućava normalnu postprandijalnu kontrolu glikemije, slično kao humani inzulin, koji se primjenjuje 30 minuta prije jela. Treba napomenuti da je takva kontrola najbolja.

Ako se glulisin daje 15 minuta nakon obroka, može imati kontrolu koncentracije šećera u krvi, što je jednako ljudskom insulinu koji se daje 2 minute prije obroka.

Inzulin će ostati u krvotoku 98 minuta.

Slučajevi predoziranja i štetni učinci

Najčešće pacijent s dijabetesom može razviti takav neželjeni efekat kao hipoglikemija.

U nekim slučajevima lijek uzrokuje prolazeće kožne osipe i otekline na mjestu ubrizgavanja.

Ponekad je riječ o lipodistrofiji kod šećerne bolesti ako pacijent nije slijedio preporuku o izmjeni mjesta ubrizgavanja inzulina.

Ostale moguće alergijske reakcije uključuju:

  1. gušenje, urtikarija, alergijski dermatitis (često),
  2. stezanje u grudima (rijetko).

Manifestacijom generaliziranih alergijskih reakcija postoji opasnost za život pacijenta. Iz tog razloga, važno je biti pažljiv na svom zdravlju i slušati njegove najmanje poremećaje.

Kada se dogodi predoziranje, kod pacijenta se razvije hipoglikemija različite težine. U ovom slučaju je prikazano lečenje:

  • blaga hipoglikemija - korištenje hrane koja sadrži šećer (kod dijabetičara uvijek treba biti s njima)
  • teška hipoglikemija s gubitkom svijesti - zaustavljanje se provodi davanjem 1 ml glukagona supkutano ili intramuskularno, glukoza se može davati intravenski (ako pacijent ne reaguje na glukagon).

Čim se pacijent vrati svijesti, treba pojesti malu količinu ugljikohidrata.

Kao rezultat hipoglikemije ili hiperglikemije, postoji rizik od oslabljene pacijentove sposobnosti koncentracije, promjene brzine psihomotornih reakcija. To predstavlja određenu prijetnju za vrijeme vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Posebnu pažnju treba posvetiti dijabetičarima koji imaju smanjenu ili potpuno odsutnu sposobnost prepoznavanja znakova nadolazeće hipoglikemije. Važno je i za česte epizode naglog šećera.

Takvi pacijenti bi trebali odlučiti o mogućnosti upravljanja vozilima i mehanizmima pojedinačno.

Ostale preporuke

Uz paralelnu upotrebu inzulina Apidra SoloStar s nekim lijekovima, može se primijetiti povećanje ili smanjenje predispozicije za razvoj hipoglikemije, uobičajeno je uključiti takva sredstva:

  1. oralni hipoglikemijski,
  2. ACE inhibitori
  3. fibrates
  4. Disopiramidi,
  5. MAO inhibitori
  6. Fluoksetin,
  7. Pentoksifilin
  8. salicilati,
  9. Propoksifen,
  10. antimikrobna sredstva sulfonamida.

Hipoglikemijski efekat može se odmah smanjiti nekoliko puta ako se insulin glulisin daje zajedno sa lekovima: diureticima, derivatima fenotiazina, hormonima štitnjače, inhibitorima proteaza, antipsihotropima, glukokortikosteroidima, Izoniazidom, fenotiazinom, Somatropinom, simpatomimetikom.

Lijek Pentamidin gotovo uvijek ima hipoglikemiju i hiperglikemiju. Etanol, litijeve soli, beta blokatori, lijek Klonidin može pojačati i malo oslabiti hipoglikemijski učinak.

Ako je potrebno da dijabetičar prebaci na drugu marku inzulina ili novu vrstu lijeka, važno je strogo nadgledanje od strane liječnika. Ako se koristi neadekvatna doza inzulina ili pacijent proizvoljno donese odluku o prekidu liječenja, to će uzrokovati razvoj:

Oba ova stanja predstavljaju potencijalnu opasnost za život pacijenta.

Ako se promijeni uobičajena motorička aktivnost, količina i kvaliteta konzumirane hrane, možda će biti potrebno prilagođavanje doze apidra inzulina. Fizička aktivnost koja se javlja odmah nakon obroka može povećati vjerojatnost nastanka hipoglikemije.

Pacijent s dijabetesom mijenja potrebu za inzulinom ako ima emocionalno preopterećenje ili prateće bolesti. Ovaj obrazac potvrđuju i recenzije, kako ljekara, tako i pacijenata.

Apidra inzulin potreban je za skladištenje na tamnom mjestu, koje mora biti zaštićeno od djece 2 godine. Optimalna temperatura za čuvanje lijeka je od 2 do 8 stepeni, zabranjeno je zamrzavanje inzulina!

Nakon početka upotrebe, kertridži se čuvaju na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni, pogodni su za upotrebu mesec dana.

Podaci o inzulinu Apidra nalaze se u videu u ovom članku.

Apidra, upute za upotrebu

Insulin Apidra SoloStar namijenjen je za ispitivanje, koje se primjenjuje neposredno prije (0-15 minuta) ili neposredno nakon obroka.

Ovaj lijek treba koristiti u terapijskim režimima, uključujući dijeljenje produženi inzulin (moguće analogno) ili srednje dugačak efikasnosti, a takođe paralelno sa oralni hipoglikemijski lekovi radnja.

Apidra režim doziranja određuje se individualno.

Uvođenje Apidre SoloStar vrši se sc injekcijom ilikontinuirana infuzijaizvodi se upotrebom potkožne masti pumpni sistem.

Davanje injekcije sc vrši u rame, trbušni zid (prednji deo) ili bedro. Infuzija se izvodi u potkožnoj masti u predelu trbušne stijenke (prednje). Mjesta potkožne primjene (bedro, trbušni zid, rame) treba izmjenjivati ​​sa svakom narednom injekcijom. Za brzinu apsorpcija i na trajanje izloženosti lijeku mogu utjecati učinjeni čimbenici, drugi promjenjivi uvjeti i mjesto primjene. Ubrizgavanje u trbušni zid je brže apsorpcijau odnosu na uvod u bedro ili rame.

Prilikom provođenja injekcije moraju se pridržavati svih mogućih mjera opreza kako bi se isključilo unošenje lijeka izravno u krvne žile . Nakon što je injekcija zabranjena masažau područjima uvoda. Svi pacijenti koji koriste Apidra SoloStar moraju proći konsultacije o pravilnoj tehnici primjene. insulin.

Miješanje Apidre SoloStar dozvoljeno je samo s humani izofanski inzulin. U postupku miješanja ovih lijekova, Apidra se mora prvo otkucati u špric. Davanje SC treba izvesti odmah nakon postupka mešanja. In / u ubrizgavanju miješanih lijekova se ne može provesti.

Ako je potrebno, otopina lijeka može se izvaditi iz uloška koja se nalazi u olovci štrcaljke i upotrijebiti u pumpni uređajdizajniran za kontinuirano sc infuzija. U slučaju uvođenja Apidre SoloStar sa infuzijski sistem pumpe, nije dopušteno njegovo miješanje s bilo kojim drugim lijekovima.

Pri korištenju infuzijski set i rezervoar koji se koristi s Apidrom, trebali bi ih mijenjati najmanje 48 sati kasnije u skladu sa svim pravilima. Ove preporuke mogu se razlikovati od onih navedenih u općim uputama do pumpni uređajimeđutim, njihovo izvršenje vrlo je važno za pravilno vođenje infuzijai sprečavanje nastanka teških negativnih posledica.

Pacijenti koji su pod stalnom infuzijom apidra s / d trebali bi imati alternativne sisteme ubrizgavanja za primjenu lijeka, kao i biti obučeni o pravilnim metodama njegove primjene (u slučaju oštećenjapumpni uređaj).

Tokom kontinuirana infuzija Apidra, kvar infuzije set pumpekršenje njegovog rada, kao i pogreške u manipulacijama s njima, mogu vrlo brzo postati uzrokom hiperglikemija, dijabetička ketoacidoza i ketoza. U slučaju otkrivanja tih manifestacija, hitno je utvrditi uzrok njihovog razvoja i eliminirati ga.

Korištenje olovke za injekcije SoloStar s Apidrom

Prije prve upotrebe, olovka za injekciju SoloStar mora se držati 1-2 sata na sobnoj temperaturi.

Neposredno prije upotrebe olovke za štrcaljku treba pažljivo pregledati uložak postavljen u nju, čiji sadržaj treba biti bezbojna, transparentani ne uključuju vidljivo čvrsta strana materija (podsetite konzistenciju vode).

Korištene olovke za ubrizgavanje SoloStar ne možete ponovo koristiti i morate ih zbrinuti.

Da bi se spriječilo moguće infekcijaSamo jedna osoba može koristiti jednu olovku bez špriceva, a da je ne prenese na drugu osobu.

Svakom novom upotrebom olovke za štrcaljku pažljivo priključite novu iglu na nju (isključivo kompatibilnu sa SoloStar) i držite sigurnosno ispitivanje.

Pri rukovanju s iglom treba biti krajnje oprezan da biste je izbegli povredei mogućnosti zarazno transfer.

Treba izbjegavati upotrebu olovki za štrcaljke ako su oštećene, kao i u slučajevima nesigurnosti u njihovom radu.

Uvijek je potrebno imati na skladištu rezervnu olovku za brizgalice, u slučaju gubitka ili oštećenja prve.

Olovka štrcaljke mora biti zaštićena od prljavštine i prašine, dopušteno je obrisati njezine vanjske dijelove vlažna krpa. Ne preporučuje se uranjanje olovke u štrcaljku unutra tečnost, opratiili mastjer to može dovesti do oštećenja.

Olovka za špricu koja se može koristiti SoloStar sigurna u radu, različita precizno doziranje rastvora i zahteva pažljivo rukovanje. Prilikom obavljanja svih manipulacija olovkom štrcaljke potrebno je izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do njenog oštećenja. U slučaju sumnje u njenu ispravnost, koristite drugu olovku za štrcaljku.

Neposredno prije injekcije provjerite to preporučeni inzulinprovjerom naljepnice na naljepnici olovke štrcaljke. Nakon što uklonite poklopac sa olovke štrcaljke, to morate vizuelni pregled njen sadržaj, nakon čega instalirajte iglu. Dozvoljeno samo bezbojna, transparentanpo svojoj konzistenciji liči na vodu i ne uključuje nijednu strane čvrste supstance rešenje insulin. Za svaku sljedeću injekciju treba koristiti novu iglu koja treba biti sterilna i odgovarati olovci.

Prije ubrizgavanja, obavezno napravite sigurnosno ispitivanje, provjerite ispravnost rada olovke za štrcaljku i igle instalirane na njoj, a također je uklonite iz otopine mjehurići zraka (ako ih ima).

Za to se uklanjaju doza otopine jednaka 2 PIECES-a kada se uklone vanjski i unutarnji poklopac igle. Usmjerite iglu olovke za šprice prema gore, nježno tapkajte uložak prstom pokušavajući sve pomaknuti mjehurići zraka na instaliranu iglu. Pritisnite tipku namijenjenu primjeni lijekova. Ako se pojavi na vrhu igle, možemo pretpostaviti da olovka štrcaljke djeluje onako kako se i očekivalo. Ako se to ne dogodi, ponavljajte gornje manipulacije dok se ne postigne željeni rezultat.

Posle testiranjeradi sigurnosti, prozor za doziranje olovke za šprice trebao bi pokazati vrijednost „0“, nakon čega se može podesiti potrebna doza. Primijenjena doza lijeka treba se mjeriti sa tačnošću od 1 UNIT, u rasponu doza od 1 UNIT (minimalno) do 80 UNITS (maksimalno). Ako je potrebno, provode se doze veće od 80 jedinica, dvije ili više injekcija.

Pri ubrizgavanju igla montirana na olovku štrcaljke mora biti pažljivo ubačenaispod kože. Gumb olovke za štrcaljku namijenjen za unošenje otopine mora se potpuno pritisnuti i ostati u tom položaju 10 sekundi dok igla ne bude izvađena, što osigurava potpunu primjenu propisane doze lijeka.

Nakon ubrizgavanja, iglu treba izvaditi i odbaciti. Na ovaj način pruža se upozorenje o depozitu. infekcijei / ili zagađenjeolovke za špriceve, kao i curenje droge i vazduh koji ulazi u kasetu. Nakon uklanjanja korištene igle, olovku za injekciju SoloStar treba zatvoriti poklopcem.

Pri uklanjanju i uklanjanju igle potrebno je voditi se posebnim pravilima i metodama (na primjer, tehnikom instaliranja kapice igle jednom rukom), kako bi se smanjio rizik od nesrećekao i sprečavanje infekcija.

Predoziranje

U slučaju prekomjerne primjene insulinmogu se pojaviti hipoglikemija.

Sa svetlošću hipoglikemija, njegove negativne manifestacije mogu se zaustaviti jedenjem koji sadrže šećerproizvodaili glukoza. Pacijenti sa dijabetesuvijek preporučujem nošenje kolačiće, slatkiškomada šećerili slatki sok.

Teški simptomi hipoglikemija(uključujućineurološki poremećaji, grčevi, gubitak svijesti,) moraju zaustaviti druge (posebno obučene) osobe izvođenjem a / m ili s / c ubrizgavanja ili unošenjem otopine. Ako je aplikacija glukagonnisu dali rezultat 10-15 minuta, pređite na iv administraciju dekstroza.

Pacijent koji je došao svestpreporučujte jesti bogato ugljeni hidratida se ne ponovi hipoglikemija.

Za utvrđivanje uzroka teških hipoglikemijai sprječavanja njegovog razvoja u budućnosti potrebno je promatrati pacijenta u bolnica.

Posebna uputstva

Propisivanje pacijenta insulindrugo proizvodno postrojenje ili alternativni inzulin treba izvoditi pod strogim nadzorom medicinskog osoblja, u vezi s mogućom potrebom promjene režima doziranja, zbog odstupanja u koncentracije insulinanjen tip (insulin izofan, rastvorljivitd.), obrazac (ljudski, životinja) i / ili način proizvodnje. Promjene će također biti potrebne paralelno hipoglikemijskiterapija oralnim oblicima. Prekid liječenja ili nedovoljna doza insulinposebno kod pacijenata sa maloljetnički dijabetesmože izazvati nastanak dijabetičara ketoacidozai hiperglikemijašto predstavlja opasnost za život pacijenta.

Vremena razvoja hipoglikemijazbog brzine formiranja efekat insulina korišteni lijekovi, i zbog toga se može promijeniti prilikom prilagođavanja terapijskog režima. Na okolnosti koje mijenjaju prekursore formiranja hipoglikemijaili čineći ih manje izraženima, uključuju: intenziviranjeduga raspoloživost dijabetes melituspostojanje dijabetička neuropatijada se promeni insulinuzimanje određenih lijekova (npr.beta blokatori).

Podešavanje insulindoze mogu biti potrebne pri povećanju pacijenta tjelesna aktivnost ili promene dnevne prehrane. Vježbanje odmah nakon jela povećava vaš rizik hipoglikemija. Pri korištenju velike brzine insulin razvoj hipoglikemijaide brže.

Nekompenzirano hiper- ili hipoglikemijamanifestacije mogu prouzrokovati razvoj, gubitak svijesti ili čak smrt.

humani inzulin i insulin glulisin u odnosu na fetalni/fetalnirazvoj, naravno trudnoće, patrimonial aktivnost i postnatalnorazvoj.

Dodijelite Apidru trudnažene trebaju biti oprezne s obveznim neprekidnim nadzorom plazme nivo glukoze i kontrola.

Trudnažene s gestacijski dijabetes treba biti svjestan mogućeg smanjenja potražnje za insulinširom I tromesečje trudnoćepovećanje u II i III tromjesečjakao i nagli pad nakon.

Izbor insulin glulisin s mlijekom dojilje nije utvrđena. S njegovom primjenom u toku vremena, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja.

Priprema: APIDRA ®
Aktivna supstanca: insulin glulisin
ATX kôd: A10AB06
KFG: humani inzulin kratkog djelovanja
Reg. broj: LS-002064
Datum registracije: 10/06/06
Reg. Vlasnika prema: AVENTIS PHARMA Deutschland GmbH

OBLIK DOZIRANJA, SASTAV I PAKOVANJE

Rješenje za ispitivanje sc providan, bezbojan ili gotovo bezbojan.

Pomoćni sastojci: m-krezol, trometamol, natrijum-hlorid, polisorbat 20, natrijum-hidroksid, koncentrirana klorovodična kiselina, voda d / i.

3 ml - bezbojne staklene patrone (1) - OptiClick sistem kaseta (5) - pakovanja od kartona.
3 ml - bezbojne staklene patrone (5) - konturne ćelijske ambalaže (1) - paketi od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog inzulina, koji je po snazi ​​jednak topljivom ljudskom inzulinu, ali počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja.

Najvažnije djelovanje inzulina i analoga inzulina, uključujući inzulin glulisin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući apsorpciju glukoze perifernim tkivima, posebno skeletnim mišićima i masnim tkivom, kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri. Insulin suzbija lipolizu adipocita, proteolizu i povećava sintezu proteina. Studije provedene na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa šećernom bolešću pokazale su da kod sc primjene inzulin glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Sa supkutanom primjenom, hipoglikemijski učinak razvija se nakon 10-20 minuta. S iv primjenom, hipoglikemijski učinci inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin su jednaki jačini. Jedna jedinica inzulina glulisin ima istu hipoglikemijsku aktivnost kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina.

U ispitivanju faze I kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, procenjeni su hipoglikemijski profili inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin, koji se daju s.c. u dozi od 0,15 IU / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni obrok od 15 minuta.

Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulinski glulisin, primijenjen 2 minute prije obroka, daje istu kontrolu glukoze nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 30 minuta prije obroka. Kad se daje 2 minute prije obroka, inzulinski glulisin pružio je bolju kontrolu glukoze nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin primijenjen 2 minute prije obroka.Glulizin inzulin, primijenjen 15 minuta nakon početka obroka, dao je istu kontrolu glukoze nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin primijenjen 2 minute prije obroka.

Ispitivanje u fazi I provedeno s inzulinom glulisin, lispro inzulinom i topljivim ljudskim inzulinom u skupini pretilih bolesnika pokazalo je da kod tih bolesnika, glulisin inzulina štedi vrijeme za razvoj učinka. U ovoj studiji, vrijeme postizanja 20% ukupnog AUC bilo je 114 min za inzulinski glulisin, 121 min za inzulin lispro i 150 min za topljivi ljudski inzulin, a AUC 0–2 h, koji također odražava ranu hipoglikemijsku aktivnost, bio je 427 mg hkg -1 za inzulin glulisin, 354 mg / kg -1 za lispro inzulin i 197 mg / kg -1 za topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 1

U 26-nedeljnom kliničkom ispitivanju faze III, u kojem je glulisin inzulina upoređen sa inzulinom lispro, koji je primenjivan neposredno prije jela (0-15 minuta), pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 koji koriste inzulin glargin, inzulin glulisin kao bazni inzulin bio je uporediv sa inzulinom lispro u odnosu na kontrolu glukoze koja je procijenjena promjenom koncentracije gliciranog hemoglobina (HbA 1C) u vrijeme krajnje točke ispitivanja u usporedbi s ishodom. Bilo je uporedivih koncentracija glukoze u krvi utvrđenih samokontrolom. Uz primjenu inzulina glulisin, za razliku od liječenja inzulinom lispro, nije potrebno povećanje doze baznog inzulina.

Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 12 tjedana kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazalo je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon obroka usporediva s onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0 -15 min) ili topljivog ljudskog inzulina (30-45 min prije jela).

Među pacijentima koji su obavljali protokol ispitivanja, u skupini bolesnika koji su primali inzulinski glulisin prije obroka primijećeno je značajno veće smanjenje HbA 1C u usporedbi s skupinom bolesnika koji su primali topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 2

26-nedeljno kliničko ispitivanje faze III, praćeno 26-nedeljnim praćenjem u obliku bezbednosne studije, upoređivalo je insulin glulisin (0-15 minuta pre obroka) sa rastvorljivim ljudskim insulinom (30-45 minuta pre obroka), koji su primenjeni s / na pacijente sa šećernom bolešću tipa 2, pored toga što koriste izofan-inzulin kao bazalni. Prosječni indeks tjelesne mase pacijenta iznosio je 34,55 kg / m 2. Pokazalo se da je inzulinski glulisin bio uporediv sa topljivim ljudskim insulinom u odnosu na promjene koncentracije HbA 1C nakon 6 mjeseci liječenja u usporedbi s ishodom (-0,46% za inzulinski glulisin i -0,30% za topljivi ljudski inzulin, p = 0,0029) i nakon 12 mjeseci liječenja u usporedbi s ishodom (-0,23% za glulizin inzulina i -0,13% za topljivi ljudski inzulin, razlika nije značajna). U ovoj studiji, većina pacijenata (79%) pomiješala je svoj inzulin kratkog djelovanja sa izofan-inzulinom neposredno prije injekcije. 58 pacijenata je u vrijeme randomizacije koristilo oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute za nastavak njihove primjene u istoj dozi.

Rasa i spol

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulina glulisin nisu prikazane u analizi podskupina koje su identificirane prema rasi i spolu.

U inzulinskoj glulinici, zamjena aminokiseline asparagin ljudskog inzulina na položaju B3 lizinom i lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom pospješuje njegovu bržu apsorpciju sa mjesta ubrizgavanja.

Apsorpcija i bioraspoloživost

Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulisina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom približno 2 puta brža, dosegnuvši približno 2 puta maksimalnu koncentraciju.

U studiji provedenoj na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon sc primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 IU / kg, C max je dostignut nakon 55 min i bio je 82 ± 1,3 mikroME / ml u odnosu na C max topljivog ljudskog inzulina, što je i postignuto nakon 82 min, bio je 46 ± 1,3 mikroMU / ml. Prosječno vrijeme boravka inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji bilo je kraće (98 min) nego za topljivi ljudski inzulin (161 min). U studiji bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 nakon sc primjene inzulina glulisin u dozi od 0,2 IU / kg, C max je bio 91 mikroME / ml (78 do 104 mikroME / ml).

S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem trbušnom zidu, bedru ili ramenu (područje deltoidnog mišića), apsorpcija je bila brža kada je unesena u prednji trbušni zid u odnosu na primjenu lijeka u bedro. Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je posredna. Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin (70%) na različitim mjestima ubrizgavanja bila je slična i imala je malu varijabilnost između različitih bolesnika (koeficijent varijacije - 11%).

Distribucija i povlačenje

Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin nakon iv primjene su slični, V d je 13 L i 22 L, T 1/2 je 13, odnosno 18 min.

Nakon sc primjene inzulina, glulisin se izlučuje brže od topljivog ljudskog inzulina: u ovom slučaju, T 1/2 je 42 min u usporedbi s T 1/2 topljivog ljudskog inzulina 86 min. U analizama ispitivanja preseka inzulina glulisin i kod zdravih pojedinaca i kod osoba sa dijabetesom tipa 1 i 2, T 1/2 kretao se u rasponu od 37 do 75 minuta.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez šećerne bolesti sa širokim rasponom funkcionalnog stanja bubrega (CC više od 80 ml / min, 30-50 ml / min, manje od 30 ml / min), početak djelovanja inzulina glulisin općenito je sačuvan. Međutim, potreba za inzulinom kod zatajenja bubrega može se smanjiti.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, farmakokinetički parametri nisu proučavani.

Postoji vrlo ograničen broj dokaza o farmakokinetike inzulina glulisin u starijih bolesnika sa šećernom bolešću.

Farmakokinetička i farmakodinamička svojstva inzulina glulisin proučavana su u djece (7-11 godina) i adolescenata (12-16 godina) sa šećernom bolešću tipa 1. U obje dobne skupine inzulinski glulisin se brzo apsorbira, dok su vrijeme postignuća i vrijednost C max slični onima kod odrasli. Kao i kod odraslih, ako se daje neposredno prije testa hrane, insulin glulisin omogućava bolju kontrolu glukoze u krvi nakon obroka u odnosu na rastvorljivi ljudski inzulin. Porast koncentracije glukoze u krvi nakon obroka (AUC 0-6 h) iznosio je 641 mg? H? Dl -1 za inzulinski glulisin i 801 mg? H? Dl -1 za topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom (kod odraslih).

Apidru treba davati kratko (0-15 minuta) prije ili ubrzo nakon obroka.

Apidra treba koristiti u režimima liječenja koji uključuju ili inzulin srednjeg djelovanja ili inzulin dugog djelovanja ili analog inzulina. Lijek se može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Režim doziranja lijeka Apidra odabire se pojedinačno.

Lijek Apidra se primjenjuje ili injekcijom sc ili kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću pomoću pump-action sistema.

Potkožne injekcije treba napraviti u abdomen, rame ili bedra, a lijek se daje kontinuiranom infuzijom u potkožnu masnoću u trbuhu. Mjesta ubrizgavanja i infuzije u gornjim područjima (trbuh, bedro ili rame) treba izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka.Na brzinu apsorpcije i, shodno tome, početak i trajanje djelovanja može utjecati mjesto primjene, fizička aktivnost i drugi uvjeti koji se mijenjaju. Davanje SC-a trbušnom zidu pruža nešto bržu apsorpciju od primjene na drugim spomenutim dijelovima tijela.

Treba poštovati mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo da lijek direktno uđe u krvne žile. Nakon primjene lijeka, nemoguće je masirati područje primjene. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Miješanje inzulina

Apidra se ne sme mešati sa bilo kojim drugim lekom osim ljudskog izofan-insulina.

Pumpni uređaj za kontinuiranu infuziju

Kada koristite Apidru sa sistemom delovanja pumpe za infuziju insulina, ne može se mešati sa drugim lekovima.

Pravila upotrebe lijeka

Jer Apidra je otopina, resuspendiranje pre upotrebe nije potrebno.

Miješanje inzulina

Kad se pomiješa sa ljudskim izofan-inzulinom, Apidra se najprije ubrizgava u štrcaljku. Injekciju treba izvesti odmah nakon mešanja, kao nema podataka o upotrebi smjesa pripremljenih prije injekcije.

Uložak treba koristiti s olovkom za injekciju inzulina, kao što je OptiPen Pro1, i u skladu s preporukama u uputama proizvođača uređaja.

Proizvođačeve upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen Pro1 u vezi s umetanjem uloška, ​​stavljanjem igle i davanjem injekcije insulina trebaju se točno pridržavati. Prije upotrebe, uložak treba pregledati i koristiti ga samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čestice. Pre nego što postavite uložak u olovku za štrcaljku za ponovno punjenje, uložak treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije provođenja injekcije, uklonite mjehuriće zraka iz uloška (pogledajte upute za upotrebu olovke za špriceve). Prazne kertridže nije moguće napuniti. Ako je olovka za brizgalicu OptiPen Pro1 oštećena, ne može se koristiti.

Ako je olovka štrcaljke oštećena, otopina se može izvući iz uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml i primijeniti je pacijentu.

Optical System Cartridge System

OptiClick sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glulisin, a koji je fiksiran u providnoj plastičnoj posudi sa priloženim mehanizmom za klip.

Sistem OptiClick uložaka treba koristiti zajedno sa olovkom za brizgalicu OptiClick u skladu s preporukama proizvođača proizvođača.

Proizvođačeve upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiClick (u vezi s umetanjem sistema uloška, ​​postavljanjem igle i ubrizgavanjem inzulina) moraju se točno pridržavati.

Ako je OptiClick olovka za štrcaljke oštećena ili ne radi ispravno (kao rezultat mehaničke oštećenja), treba je zamijeniti radnom.

Pre instaliranja sistema uložaka, olovka za brizgalicu OptiClick mora biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Pre instalacije pregledajte sistem uložaka. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice. Prije provođenja injekcije, uklonite mjehuriće zraka iz sistema uloška (pogledajte upute za upotrebu olovke za špriceve). Prazne kertridže nije moguće napuniti.

Ako olovka štrcaljke ne radi ispravno, otopina se može izvući iz sistema uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml i primijeniti je pacijentu.

Kako bi se spriječila infekcija, olovku za šprice za višekratnu upotrebu treba koristiti samo za jednog pacijenta.

Hipoglikemija - najčešći neželjeni efekat terapije inzulinom, koji se može javiti ako se koriste previsoke doze inzulina u većim potrebama.

Nuspojave opažene u kliničkim ispitivanjima povezanim sa primjenom lijeka navedene su u nastavku prema organima i prema redoslijedu smanjenja učestalosti. U opisivanju učestalosti pojavljivanja koriste se sljedeći kriteriji: vrlo često -> 10%, često -> 1% i 0,1% i 0,01% i KONTRAINDIKACIJE

Preosjetljivost na glulisin na inzulin ili na bilo koju od komponenti lijeka.

Sa oprez treba koristiti tokom trudnoće.

NAČIN I LAKACIJA

Prilikom propisivanja lijeka tokom trudnoće treba biti oprezan. Potrebno je pažljivo nadziranje nivoa glukoze u krvi. Klinički podaci o primjeni inzulina glulisin tokom trudnoće nisu dostupni.

Pacijenti sa šećernom bolešću (uključujući gestacijski) moraju održavati optimalnu metaboličku kontrolu tokom trudnoće. U prvom tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, a u drugom i trećem tromjesečju u pravilu se može povećati. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

In eksperimentalne studije Nisu utvrđene razlike u reprodukciji između učinaka inzulina glulisin i humanog inzulina na trudnoću, razvoj embrija i ploda, porođaj i postnatalni razvoj.

Nije poznato da li se inzulin glulisin izlučuje u majčino mlijeko, ali se humani inzulin ne izlučuje u majčinom mlijeku i ne apsorbira se gutanjem.

Tijekom dojenja (dojenje) može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i prehrane.

Prijenos pacijenta na novi tip inzulina ili inzulina drugog proizvođača treba provoditi pod strogim medicinskim nadzorom, kao može biti potrebna korekcija cjelokupne terapije koja je u toku. Primjena neadekvatnih doza inzulina ili prekid liječenja, posebno u bolesnika s dijabetesom tipa 1, može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja mogu biti opasna po život.

Vrijeme mogućeg razvoja hipoglikemije ovisi o brzini početka učinka korištenog inzulina i, u tom pogledu, može se promijeniti promjenom režima liječenja. Uvjeti koji mogu promijeniti ili manje izgovoriti prekursore hipoglikemije uključuju kontinuirano postojanje šećerne bolesti, intenziviranje inzulinske terapije, prisutnost dijabetičke neuropatije, uporabu određenih lijekova (poput beta blokatora) ili prenošenje pacijenta iz inzulina životinjskog porijekla na humani inzulin.

Ispravljanje doza inzulina može se zahtijevati i prilikom promjene režima tjelesne aktivnosti ili obroka. Vježba koja se izvodi odmah nakon jela može povećati rizik od hipoglikemije. U usporedbi sa topljivim ljudskim inzulinom, hipoglikemija se može razviti i ranije nakon ubrizgavanja brzo djelujućih analoga inzulina.

Nekompenzirane hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti.

Potreba za inzulinom može se promijeniti sa pratećim bolestima ili emocionalnim preopterećenjem.

Simptomi nema posebnih podataka o predoziranju glulisinom inzulina, može se razviti hipoglikemija različite težine.

Liječenje: epizode blage hipoglikemije mogu se zaustaviti hranom koja sadrži glukozu ili šećer.Zbog toga se preporučuje da pacijenti sa šećernom bolešću uvijek nose komadiće šećera, bombone, kolačiće ili slatki voćni sok. Epizode teške hipoglikemije tijekom koje pacijent izgubi svijest mogu se zaustaviti i / m ili s / c davanjem 0,5-1 mg glukagona ili iv dekstrozom (glukozom) Ako pacijent ne reaguje na glukagon 10-15 minuta, potrebno je uvesti i intravensku dekstrozu. Nakon povratka svijesti, preporučuje se bolesniku davati ugljene hidrate prema unutra kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije. Nakon primjene glukagona, pacijenta treba promatrati u bolnici kako bi se utvrdio uzrok ove teške hipoglikemije i spriječio razvoj drugih sličnih epizoda.

Ispitivanja farmakokinetičke interakcije lijeka nisu provedena. Na temelju postojećih empirijskih saznanja o drugim sličnim lijekovima pojava klinički značajne farmakokinetičke interakcije nije vjerojatna. Neke tvari mogu utjecati na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glulisin te posebno pažljivo praćenje terapije i pacijentovog stanja.

Kada se koriste zajedno, oralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilinski, propoksifen, salicilati i sulfonamidni antimikrobni lekovi mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za hipoglikemiju.

Uz kombiniranu upotrebu GCS-a, danazola, diazoksida, diuretika, izoniazida, derivata fenotiazina, somatropina, simpatomimetika (npr. Epinefrin / adrenalin /, salbutamol, terbutalin), hormona štitnjače, estrogena, progestine (npr. Oralni kontraceptivi i inhibitori), lijekovi (npr. olanzapin i klozapin) mogu smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli ili etanol mogu ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom.

Kada se koriste lijekovi sa simpatolitičkom aktivnošću (beta blokatori, klonidin, gvanetidin i rezerpin), simptomi refleksne adrenergičke aktivacije s hipoglikemijom mogu biti manje izraženi ili odsutni.

Zbog nedostatka studija kompatibilnosti, glulisin inzulina ne treba miješati sa bilo kojim drugim lijekom, s izuzetkom ljudskog izofan-insulina.

Kada se primenjuje sa infuzijskom pumpom, Apidra se ne sme mešati sa drugim lekovima.

UVJETI FARMACIJE HOLIDAY

Lijek se izdaje na recept.

USLOVI I USLOVI SKLADIŠTENJA

OptiKlik kasete i sisteme kertridža čuvajte van dohvata dece, zaštićeni od svetlosti na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavajte.

Nakon početka upotrebe spremnika i OptiClick kertridž sistem treba čuvati van dohvata djece, zaštićen od svjetlosti na temperaturi ne većoj od 25 ° C.

Za zaštitu od izloženosti svjetlosti, pohranite OptiKlik uložak i sistem uložaka u vlastitu kartonsku ambalažu.

Rok trajanja je 2 godine. Rok trajanja lijeka u kaseti, OptiClick sistem kasete nakon prve upotrebe je 4 tjedna. Preporučuje se označavanje datuma prvog povlačenja lijeka na etiketi.

Jedna vrsta inzulina koja se komercijalno nudi u ljekarnama je inzulin apidra. Ovo je visokokvalitetni lijek koji se, prema receptu liječnika, može koristiti kod dijabetičara tipa I u slučajevima kada se njihov vlastiti inzulin ne proizvodi dovoljno i on se mora ubrizgati. Lijek se izdaje na recept i zahtijeva pažljivo izračunavanje doze. Karakteriše ga visoka efikasnost ako se pravilno koristi.

Indikacije, kontraindikacije

Lijek se koristi kod dijabetesa tipa 1 kao zamjena za prirodni inzulin koji se ne proizvodi kod ove bolesti (ili se proizvodi u nedovoljnim količinama). Može se propisati i za bolest drugog tipa u slučaju kad je uspostavljena otpornost (imunitet) na oralne glikemijske lijekove.

Ima inzulin apidra i kontraindikacije. Kao i bilo koji takav lijek, on se ne može uzimati sa tendencijom ili direktnim prisustvom hipoglikemije. Netolerancija na glavnu aktivnu tvar lijeka ili njegove komponente dovodi i do toga da se mora otkazati.

Primjena

Osnovna pravila primjene lijekova su sljedeća:

  1. Uneseno prije (ne više od 15 minuta) ili odmah nakon obroka,
  2. Treba ga koristiti u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama ili istom vrstom oralne terapije,
  3. Doziranje se postavlja strogo pojedinačno, kod sastanka sa lekarom,
  4. Administriraju se supkutano,
  5. Preferirana mjesta ubrizgavanja: bedro, abdomen, deltoidni mišić, zadnjica,
  6. Trebate izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja,
  7. Kada se unese kroz trbušni zid, lijek se apsorbira i počinje djelovati mnogo brže,
  8. Ne masirajte mesto ubrizgavanja nakon primene leka,
  9. Treba voditi računa da ne oštetite krvne žile,
  10. U slučaju narušavanja normalnog funkcioniranja bubrega, potrebno je smanjiti i ponovno izračunati dozu lijeka,
  11. U slučaju oštećenja funkcije jetre, lijek treba primjenjivati ​​s oprezom - takva istraživanja nisu provedena, no postoji razlog za vjerovanje da se u ovom slučaju doza treba smanjiti, jer se potreba za inzulinom smanjuje zbog smanjenja glukogeneze.

Prije početka upotrebe, morate posjetiti svog liječnika kako bi izračunali optimalnu dozu lijeka

Lijek Epidera ima analoge među inzulinama. To su fondovi koji imaju isti glavni aktivni sastojak, ali nose različit trgovački naziv. Imaju sličan efekat na organizam. To su takvi alati kao što su:

Prilikom prelaska s jednog lijeka na drugi, čak i analogni, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom.

O Apidri Insulinu

Metode liječenja dijabetesa su visoko efikasne, a istovremeno ih ljudsko tijelo lako podnosi daleko od svih. Najperspektivnije i najoptimalnije u tom pogledu su kratko djelujući uvrede. Pomažu mnogim dijabetičarima i omogućavaju obnovu tijela kao i probavnog trakta što je brže moguće. Šta je moguće reći o Apidra insulinu?

O sastavu i obliku ispuštanja

Dakle, Apidra je inzulin kratkog djelovanja. Sa stanovišta stanja agregacije - to je rješenje. Namijenjen je isključivo supkutanoj primjeni i potpuno je transparentan i bezbojan (u nekim je slučajevima još uvijek prisutna određena lagana nijansa).

Njegovom glavnom komponentom, koja je prisutna u minimalnom omjeru u, treba smatrati inzulin nazvan gliculin koji se odlikuje brzim djelovanjem i dugotrajnim učinkom. Pomoćni sastojci su:

  • krezol
  • trometamol,
  • natrijum-hlorid
  • polisorbat i mnogi drugi, također dostupni na.

Svi oni zajedno, bez sumnje, tvore jedinstveni lijek koji se može dobiti s bilo kojom vrstom dijabetesa: i prvom i drugom. Apidra inzulin proizvodi se u obliku posebnih patrona izrađenih od bezbojnog stakla.

O farmakološkim efektima

Kako Apidra utječe na glukozu?

Glulin inzulin je rekombinantni analog ljudskog hormona.Kao što znate, on može biti uporediv u snazi ​​sa topljivim ljudskim inzulinom, ali karakteristično je da počinje mnogo "brže" raditi i ima kraće vrijeme izlaganja. ovo je najkorisnije.

Najvažniji i temeljniji učinak ne samo na inzulin, već i na njegove analoge, treba smatrati stalnom regulacijom u smislu prenosa glukoze. Predstavljeni hormon smanjuje koncentraciju šećera u krvi što potiče upotrebu glukoze uz pomoć perifernih tkiva, kao i kod. Ovo se posebno odnosi na skeletne mišiće i masno tkivo. Apidra inzulin takođe inhibira stvaranje glukoze u jetri. Uz to, suzbija sve procese povezane sa lipolizom u adipocitima, proteolizom i ubrzava interakciju proteina.

Prema rezultatima brojnih istraživanja, dokazano je da glulisin, kao glavna komponenta i uveden dvije minute prije jela, može pružiti istu kontrolu omjera glukoze nakon jela kao i humani inzulin pogodan za otapanje. Međutim, treba ga davati 30 minuta prije obroka.

O doziranju

Najvažniji trenutak u procesu upotrebe bilo kojeg lijeka, uključujući otopine inzulina, trebalo bi razmotriti pojašnjenje doza. Apidru se preporučuje unositi kratko (najmanje nula i najviše 15 minuta) prije ili odmah nakon jela.

Lijek se može koristiti u kombinaciji sa specifičnim agensima hipoglikemijskog tipa.

Kako odabrati dozu Apidre?

Apidra algoritam doziranja inzulina treba odabrati svaki put pojedinačno. U slučaju da se dijagnosticira zatajenje bubrega, moguće je smanjenje potrebe za ovim hormonom.

Kod dijabetičara s oštećenim funkcioniranjem takvog organa kao što je jetra, potreba za proizvodnjom inzulina više je nego vjerojatna da će se smanjiti. To se događa zbog smanjene sposobnosti neogeneze glukoze i usporavanja metabolizma u smislu inzulina. Sve to čini jasnu definiciju i, ne manje važno, pridržavanje navedenog doziranja, izuzetno važno u liječenju dijabetesa.

O ubrizgavanju

Lijek se mora dati supkutanom injekcijom, kao i kontinuiranom infuzijom. Preporučuje se to raditi isključivo u potkožnom i masnom tkivu pomoću posebnog sistema pumpanja.

Subkutane injekcije se moraju izvršiti u:

Uvođenje Apidra inzulina pomoću kontinuirane infuzije u potkožno ili masno tkivo treba se provoditi u abdomenu. Područja ne samo injekcija, već i infuzija na prethodno predstavljenim područjima, stručnjaci preporučuju izmjenjivanje jedni s drugima za bilo kakvu novu primjenu komponente. Takvi faktori kao što su područje implantacije, fizička aktivnost i ostali „plutajući“ uslovi mogu imati uticaja na stepen ubrzanja apsorpcije i, kao posledica toga, na pokretanje i opseg uticaja.

Kako dati injekcije?

Subkutana implantacija u zid trbušne regije postaje jamstvo puno brže apsorpcije od implantacije u druga područja ljudskog tijela. Obavezno slijedite pravila predostrožnosti kako biste isključili ulazak lijeka u krvne žile krvne grupe.

Nakon uvođenja Apidra inzulina zabranjeno je masirati mjesto ubrizgavanja. Dijabetičare takođe treba uputiti o pravilnoj tehnici ubrizgavanja. Ovo će biti ključ za 100% efikasan tretman.

O uvjetima i uvjetima skladištenja

Za maksimalan učinak u procesu upotrebe bilo koje ljekovite komponente treba imati na umu uvjete i rok trajanja.Zbog toga se patrone i sistemi ove vrste moraju čuvati na malo dostupnom djeci mjestu, što bi se također trebalo odlikovati značajnom zaštitom od svjetlosti.

U tom slučaju se mora poštovati i temperaturni režim koji bi trebao biti od dva do osam stepeni.

Komponenta ne smije biti zamrznuta.

Nakon što su započele s upotrebom patrona i patrona, potrebno ih je rezervirati na mjestu nedostupnom djeci koje ima pouzdanu zaštitu ne samo od prodiranja svjetlosti, već i od sunčeve svjetlosti. Istovremeno, indikatori temperature ne bi smjeli biti viši od 25 stupnjeva topline, jer u protivnom to može reći o kvaliteti Apidra inzulina.

Za pouzdaniju zaštitu od utjecaja svjetlosti potrebno je spremiti ne samo patrone, već stručnjaci preporučuju takve sustave u vlastitim paketima, koji su izrađeni od posebnog kartona. Rok trajanja opisane komponente je dvije godine.

Sve o datumu isteka

Rok trajanja lijeka koji se nalazi u ulošku ili ovom sistemu nakon početne upotrebe je četiri tjedna. Preporučljivo je zapamtiti da je broj na kojem je uzimao početni inzulin bio označen na ambalaži. To će biti dodatna garancija za uspješno liječenje bilo koje vrste dijabetesa.

O nuspojavama

Nuspojave koje su karakteristične za apidra inzulin treba posebno spomenuti. Prije svega, govorimo o takvoj stvari kao što je hipoglikemija. Nastaje zbog upotrebe pretjerano značajnih doza inzulina, odnosno onih za koje se ispostavi da su mnogo više od stvarne potrebe za tim.

Na delu takvog organizma kao što je metabolizam, veoma se formira i hipoglikemija. Sve znakove njenog nastanka karakterizira iznenadnost: postoji izražen hladan znoj, drhtanje i još mnogo toga. Opasnost u ovom konkretnom slučaju je da će se hipoglikemija povećati, a to može dovesti do smrti osobe.

Moguće su i lokalne reakcije, koje su:

  • hiperemija,
  • natečenost,
  • značajan svrbež (na mjestu ubrizgavanja).

Vjerovatno, pored ovoga, razvoj spontanih alergijskih reakcija, u nekim slučajevima govorimo o urtikariji ili alergijskom dermatitisu. Međutim, ponekad to ne liči na probleme s kožom, već jednostavno na asfiksiranje ili druge fizičke simptome. U svakom slučaju, sve prikazane nuspojave bez sumnje se mogu izbjeći slijeđenjem preporuka i sjećanjem na ispravnu i kompetentnu upotrebu takvog inzulina kao što je Apidra.

O kontraindikacijama

Kontraindikacije koje postoje za bilo koji lijek treba posvetiti posebnoj pažnji. Ovo će biti ključno za činjenicu da će inzulin djelovati na 100%, što je doista učinkovito sredstvo obnove i zaštite tijela. Dakle, kontraindikacije koje zabranjuju upotrebu lijeka "Apidra" treba da uključuju stabilnu hipoglikemiju i povećani stupanj osjetljivosti na gluzulin inzulin, kao i bilo koju drugu komponentu lijeka.

Mogu li trudnice koristiti Apidru?

S posebnom pažnjom upotreba ovog sredstva je neophodna onim ženama koje su u bilo kojoj fazi trudnoće ili doje. Budući da je prezentirana vrsta inzulina prilično jak lijek, može nanijeti neku štetu ne samo ženi, već i plodu. Međutim, to je vjerovatno daleko od svih slučajeva povezanih s dijabetesom. S tim u vezi preporučuje se da se najprije savjetujete sa specijalistom koji će vam ukazati na dopuštenost upotrebe Apidra inzulina, a također će vam propisati željenu dozu.

O posebnim naznakama

U procesu upotrebe bilo kojeg lijeka, potrebno je uzeti u obzir značajan broj vrlo različitih nijansi.Na primjer, činjenica da bi prelazak dijabetičara na temeljno novu vrstu inzulina ili supstanci iz druge brige trebalo provesti pod strožim specijaliziranim nadzorom. To je zbog činjenice da može postojati hitna potreba za prilagođavanjem terapije u cjelini.

Upotreba neadekvatnih doza komponente ili zaustavljanje liječenja, posebno kod osoba sa šećernom bolešću tipa 1, može dovesti do stvaranja ne samo hiperglikemije, već i specifične ketoacidoze. Ovo su uvjeti u kojima postoji vrlo stvarna opasnost za ljudski život.

Prilagođavanje doza inzulina može biti potrebno u slučaju promjene algoritma aktivnosti u motornom planu ili tijekom konzumiranja hrane.

Članak je vrlo koristan. Mislim da će mnogo ljudi koji pate od ove bolesti pomoći. Hvala vam što ste detaljno objasnili kako čuvati ovaj lijek. I sam ljekar ga je propisao. U članku je napisano puno dobro, nadam se i pomoći će mi!

Apidra je ljudski inzulin kratkog djelovanja.

Što je Apidra sastav inzulina i oblik oslobađanja?

Lijek se oslobađa u obliku bistre, bezbojne otopine, koja je namijenjena primjeni pod kožom. Aktivna komponenta ovog sredstva je insulin glulisin.

Pomoćne tvari: voda za injekcije, m-krezol, natrijum hidroksid, trometamol, polisorbat 20, natrijum hlorid, koncentrovana hlorovodonična kiselina.

Lijek se isporučuje u staklenim patronama, stavljaju se u pretisne omote. OptiClick sistemi uložaka moraju se čuvati u komori hladnjaka, izvan dohvata dece, kontraindicirano je zamrzavanje lijeka.

Rok trajanja Apidre je dvije godine. Prodaja lijeka nakon početne upotrebe ne smije biti veća od četiri sedmice. Preporučuje se stavljanje oznaka na etiketu. Odlazite po receptu.

Koji je farmakološki učinak Apidra inzulina?

Insulinski glulisin smatra se analogom ljudskog inzulina, a po potencijali je ovaj lijek jednak topljivom ljudskom inzulinu, ali je početak djelovanja brži. Ovaj lijek reguliše metabolizam glukoze u tijelu, smanjuje njegovu koncentraciju, stimulirajući njegovu apsorpciju masnim tkivom i skeletnim mišićima.

Inzulin smanjuje lipolizu i pojačava sintezu proteina. Sa supkutanom primjenom, razvoj hipoglikemijskog efekta javlja se za desetak minuta.

Koje su apidra indikacije insulina za upotrebu?

Lijek je indiciran za upotrebu kod dijabetesa, a može se propisati od šeste godine.

Koje su Apidra inzulinske kontraindikacije za upotrebu?

Među kontraindikacijama Apidra, u uputama za upotrebu su navedena stanja kao što su stanje hipoglikemije, preosjetljivost na aktivnu komponentu, a lijek se primjenjuje s oprezom tijekom trudnoće.

Kakve su upotrebe i doziranje apidra inzulina?

Režim doziranja treba odabrati liječnik endokrinolog ovisno o težini pacijentove bolesti. Sa zatajenjem bubrega, kao i s bubrežnom bolešću, potreba za primjenom inzulina znatno se smanjuje.

Uvođenje lijeka provodi se potkožno u bedrima, trbuhu ili ramenu ili možete provoditi kontinuiranu infuziju u potkožnu masnoću u donjem dijelu trbuha. Preporučuje se izmjenična mjesta ubrizgavanja.

Na brzinu apsorpcije lijeka utječu fizička aktivnost, kao i drugi uvjeti. Slučajni unos lijeka u krvne žile treba isključiti, a područje ubrizgavanja ne smije se izravno masirati. Neophodno je naučiti pacijenta pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Ulošci se koriste u skladu s pravilima opisanim u uputama za lijek Apidra.Prazne kasete ne smete puniti; ako je olovka oštećena, ne koristi se.

Uz predoziranje Apidre, razvija se hipoglikemijsko stanje. U tom je slučaju potrebno ispraviti stanje pacijenta, na primjer, možete koristiti proizvode koji uključuju šećer. Prema tome, osoba koja boluje od dijabetesa uvijek bi trebala imati komad šećera ili nekoliko slatkiša, ili koncentriranog dovoljno slatkog voćnog soka.

Kod teške hipoglikemije osoba gubi svijest, tada se glukagon ili dekstroza moraju davati intramuskularno. Ako u roku od 10 minuta nema pozitivne dinamike, tada se ovi lijekovi primjenjuju intravenski. Nakon normalizacije stanja, potrebno je ostaviti pacijenta u bolnici na neko vrijeme.

Koje su Apidra nuspojave insulina?

Hipoglikemija se smatra glavnim nuspojavam terapije insulinom, ovo stanje se razvija uvođenjem prevelikih doza Apidre. Ovo se stanje u pravilu javlja iznenada, osoba osjeća hladan znoj, koža postaje blijeda, umor, drhtanje, slabost, glad, zbunjenost, pospanost, poremećaji vida, mučnina, palpitacije.

Hipoglikemija može uzrokovati gubitak svijesti i dovesti do napadaja, a u nekim situacijama i do smrti. Među lokalnim reakcijama može se primijetiti crvenilo i oteklina izravno na mjestu ubrizgavanja, u rijetkim se slučajevima pojavljuje lipodistrofija.

Alergijske reakcije izražit će se u obliku urtikarije, dermatitisa, može biti svrbeža i osipa, kao i gušenja. U težim slučajevima alergija poprima generalizirani karakter i razvija se anafilaktički šok, što zahtijeva hitno liječenje, jer je ovo stanje opasno po život.

Upotreba neadekvatnih doza inzulina može dovesti do ketoacidoze i razvoja hiperglikemije. Vježbanje odmah nakon jela povećava rizik od hipoglikemije.

Šta su Apidra analozi inzulina?

Humalong i NovoRapid mogu se pripisati analognim lijekovima, prije njihove upotrebe potrebno je konzultirati liječnika.

Apidru treba koristiti samo nakon imenovanja specijaliste endokrinologa.

Pogledajte video: Monosaharidi formule (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar