Tricor 145 mg

145 mg filmom obloženih tableta

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - mikronizovani fenofibrat 145 mg,

pomoćni sastojci: hipromeloza, natrijum-dokkusat, saharoza, natrijum-lauril sulfat, laktoza monohidrat, mikrokristalna silonizovana celuloza, krospovidon, magnezijum stearat.

sastav školjke: Opadry OY-B-28920 (polivinil alkohol, titanov dioksid E171, talk, sojin lecitin u zrnu, ksantanska guma).

Tablete ovalnog oblika presvučene bijelim filmskim premazom, s ugraviranom s "145" s jedne strane i logotipom kompanije s druge strane.

Farmakološka svojstva lijeka Tricor 145 mg

fenofibrat je derivat fibroinske kiseline. Njegov učinak na lipidni profil, što je zabilježeno kod ljudi, posreduje aktiviranjem receptora aktiviranog proliferacijskim faktorom alfa tipa peroksisom (PPARA).
Aktivacijom PPARα, fenofibrat povećava intenzitet lipolize i eliminaciju TG-bogatih čestica iz krvne plazme aktivacijom lipoprotein lipaze i smanjenjem stvaranja apoproteina CIII. Aktivacija PPARa uzrokuje i povećanje sinteze apoproteina AI i II.
Gore navedeni efekti fenofibrata na LP dovode do smanjenja frakcija VLDL i LDL, koji sadrže apoprotein B, te povećanja udjela HDL-a, koji sadrže apoproteine ​​AI i II.
Pored toga, modificiranjem sinteze i katabolizma VLDL frakcije, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje količinu LDL, čija se razina povećava s fenotipom aterogena lipoproteina, što se često primjećuje kod pacijenata koji su u riziku od bolesti koronarne arterije.
Tokom kliničkih ispitivanja fenofibrata, nivo ukupnog holesterola se smanjio za 20–25%, TG za 40–55%, a nivo HDL holesterola povećao se za 10–30%. U bolesnika sa hiperholesterolemijom, kod kojih je nivo LDL kolesterola smanjena za 20–35%, ukupni učinak u odnosu na holesterol bio je povezan sa smanjenjem udjela ukupnog kolesterola i HDL holesterola, LDL kolesterola u HDL kolesterola ili apoproteina B u apoprotein AI, koji su markeri aterogenog rizika.
Zbog svog učinka na LDL kolesterol i trigliceride, liječenje fenofibratima ima pozitivan učinak i u bolesnika sa i bez hiperholesterolemije u kombinaciji s hipertrigliceridemijom, uključujući i sekundarnu hiperlipoproteinemiju, jednaku onoj koja je otkrivena kod dijabetesa melitusa tipa II.
Do danas nema rezultata dugotrajno kontroliranih studija koje bi dokazale efikasnost fenofibrata u odnosu na primarnu i sekundarnu prevenciju komplikacija ateroskleroze.
Ekstravaskularne naslage holesterola (xanthoma tendinosum et tuberosum) mogu se značajno smanjiti ili čak potpuno nestati tijekom terapije fenofibratom.
U bolesnika s povišenom razinom fibrinogena koji su liječeni fenofibratom primijećeno je značajno smanjenje ovog parametra. Ostali biljezi upale, poput CRP-a, također se smanjuju liječenjem fenofibratom.
Urikosuricni efekat fenofibrata, koji dovodi do smanjenja nivoa mokraćne kiseline za 25%, može se smatrati dodatnim pozitivnim efektom kod pacijenata sa dislipidemijom u kombinaciji s hiperuricemijom.
Otkriveno je da fenofibrat može smanjiti agregaciju trombocita induciranu adenozin difosfatom, arahidonskom kiselinom i epinefrinom.
145 mg tablete Tricor sadrže fenofibrat u obliku nanočestica.
Usisavanje
Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se 2-4 sata nakon oralne primjene. Koncentracija u krvnoj plazmi stabilna je uz stalno liječenje.
Za razliku od drugih preparata fenofibrata, na maksimalnu koncentraciju u krvnoj plazmi i apsorpciju lijeka uopće, koji sadrži nanočestice fenofibrata, ne utječe unos hrane. Stoga se mogu koristiti tablete Traicor 145 mg bez obzira na unos hrane.
Studija o apsorpciji lijeka, koja je uključivala primjenu tableta od 145 mg zdravim muškarcima i ženama na prazan stomak i za vrijeme obroka s visokim udjelom masti, pokazala je da unos hrane ne utječe na apsorpciju (AUC i maksimalnu koncentraciju u plazmi) fenofibrinske kiseline.
Distribucija
Fenofibrinska kiselina ima visok stepen vezanja na albumin u plazmi (više od 99%).
Metabolizam i izlučivanje
Nakon oralne primjene, fenofibrat se brzo hidrolizira esterazama u aktivni metabolit fenofibrinske kiseline. Fenofibrat nepromijenjen u krvnoj plazmi nije otkriven. Fenofibrat nije supstrat za CYP 3A4 i ne sudjeluje u jetrenom mikrosomskom metabolizmu.
Fenofibrat se izlučuje uglavnom urinom. Gotovo u potpunosti se uklanja za 6 dana. Izlučuje se uglavnom u obliku fenofibrične kiseline i njenog konjugata s glukuronidom. U starijih bolesnika ukupni plazma klirensa fenofibrinske kiseline se ne mijenja.
Kinetičke studije nakon uzimanja pojedinačne doze i uz produženo liječenje pokazale su da se tijelo fenofibrata ne kumulira.
Fenofibrinska kiselina se ne izlučuje hemodijalizom.
Poluživot fenofibrinske kiseline iz krvne plazme je 20 sati.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

145 mg filmom obložene tablete Tricor sadrže 145 mg mikroniziranog fenofibrata u obliku nanočestica.

Usisavanje. Nakon oralne primjene Tricor-a, 145 mg Cmax (maksimalna koncentracija) fenofibroične kiseline postiže se nakon 2-4 sata. Uz duže korištenje, koncentracija fenofibrojske kiseline u plazmi ostaje stabilna, bez obzira na individualne karakteristike pacijenta. Za razliku od prethodne formulacije fenofibrata, Cmax u plazmi i ukupni učinak mikroniziranog fenofibrata u obliku nanočestica (Tricor 145 mg) ne ovisi o istodobnom unosu hrane (dakle, lijek se može uzimati u bilo koje vrijeme, bez obzira na unos hrane).

Fenofibrojska kiselina je čvrsto i više od 99% vezana za albumin u plazmi.

Metabolizam i izlučivanje

Nakon oralne primjene, fenofibrat se brzo hidrolizira esterazama u fenofibrobnu kiselinu, koja je njegov glavni aktivni metabolit. Fenofibrat nije otkriven u plazmi. Fenofibrat nije supstrat za CYP3A4, nije uključen u mikrosomalni metabolizam u jetri.

Fenofibrat se izlučuje uglavnom urinom u obliku fenofibrojske kiseline i glukuronidnog konjugata. U roku od 6 dana. fenofibrat se izlučuje gotovo u potpunosti. U starijih bolesnika ukupni klirens fenofibrojske kiseline se ne mijenja. Poluživot fenofibrojske kiseline (T1 / 2) je oko 20 sati. Kada hemodijaliza nije prikazana. Kinetička istraživanja pokazala su da se fenofibrat ne nakuplja nakon jedne doze i uz produženu upotrebu.

Farmakodinamika

Tricor je sredstvo za snižavanje lipida iz skupine derivata fibrojske kiseline. Fenofibrat ima sposobnost promjene lipidnog sadržaja u tijelu zahvaljujući aktivaciji PPAR-α receptora (alfa receptora aktiviranih proliferatorom peroksisoma).

Fenofibrat pojačava lipolizu u plazmi i izlučivanje aterogenih lipoproteina sa visokim sadržajem triglicerida aktiviranjem PPAR-α receptora, lipoprotein lipaze i smanjenjem sinteze apoproteina C-III (apo C-III). Gore opisani efekti dovode do smanjenja sadržaja LDL i VLDL frakcija, koje uključuju apoprotein B (apo B), te povećanja sadržaja HDL frakcija, koje uključuju apoprotein A-I (apo A-I) i apoprotein A-II (apo A-II) . Uz to, zbog korekcije kršenja sinteze i katabolizma VLDL, fenofibrat povećava klirens LDL i smanjuje sadržaj malih i gustih čestica LDL-a (porast tih LDL-a primjećuje se kod bolesnika s aterogenim lipidnim fenotipom i povezan je s visokim rizikom od obolijevanja od CHD).

Tijekom kliničkih studija primijećeno je da upotreba fenofibrata smanjuje razinu ukupnog kolesterola za 20-25%, a triglicerida za 40-55% s povećanjem razine HDL-C za 10-30%. U bolesnika s hiperholesterolemijom, kod kojih je nivo Chs-LDL smanjena za 20-35%, primjena fenofibrata dovela je do smanjenja omjera: ukupni Chs / Chs-HDL, Chs-LDL / Chs-HDL i apo B / apo A-I, koji su markeri aterogena rizik.

Postoje dokazi da fibrati mogu smanjiti učestalost događaja povezanih s koronarnom srčanom bolešću, ali nema dokaza o smanjenju ukupne smrtnosti u primarnoj ili sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Tijekom liječenja fenofibratom, ekstravaskularne naslage XC-a (tetivni i gomoljasti ksantomi) mogu se značajno smanjiti, pa čak i potpuno nestati. U bolesnika s povišenom razinom fibrinogena liječenih fenofibratom primijećeno je značajno smanjenje ovog pokazatelja, kao i u bolesnika s povišenom razinom lipoproteina. U liječenju fenofibrata uočeno je smanjenje koncentracije C-reaktivnog proteina i drugih markera upale.

Za bolesnike sa dislipidemijom i hiperuricemijom, dodatna prednost je ta što fenofibrat ima uricosuric efekat, što dovodi do smanjenja koncentracije mokraćne kiseline za oko 25%.

U kliničkoj studiji pokazano je da fenofibrat smanjuje agregaciju trombocita uzrokovanu adenozin difosfatom, arahidonskom kiselinom i epinefrinom.

Indikacije za upotrebu

Osim dijeta i drugih tretmana bez lijekova

(fizička aktivnost, gubitak težine) u sljedećim uvjetima:

teška hipertrigliceridemija sa ili bez niskog holesterola

- mješovita hiperlipidemija u prisustvu kontraindikacija ili netolerancije na statine

- mješovita hiperlipidemija kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom, osim statina sa nedovoljnom efikasnošću u korekciji triglicerida i holesterola visoke gustoće

Doziranje i primjena

Lijek Tricor 145 mg uzima se u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane, tabletu treba progutati cijelu, bez žvakanja, čašom vode.

U kombinaciji sa dijetom Tricor 145 mg propisan je u dugim tečajevima, čija se efikasnost treba povremeno pratiti.

Terapijska efikasnost procenjuje se korišćenjem vrednosti lipidnog spektra (ukupnog holesterola, holesterola niske gustine, triglicerida).

Ako u roku od 3 mjeseca ne dođe do poboljšanja lipidnog profila, treba razmotriti imenovanje dodatne ili alternativne terapije.

Odraslim je propisana 1 tableta Tricor 145 mg 1 put dnevno. Pacijenti koji uzimaju 1 kapsulu fenofibrata 200 mg mogu preći na uzimanje 1 tablete Tricor-a 145 mg dnevno bez dodatnog prilagođavanja doze.

Pacijenti koji uzimaju jednu tabletu fenofibrata 160 mg dnevno, mogu preći na uzimanje 1 tablete Tricor 145 mg bez dodatnog prilagođavanja doze.

Stariji pacijenti bez zatajenja bubrega preporučuje se standardna doza za odrasle.

Upotreba lijeka u bolesnici sa jetrenom bolešću nije studirao.

Nuspojave

Sledeći štetni efekti primijećeni su tokom placebo kontroliranih kliničkih ispitivanja (n = 2344):

- bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje (blago)

- povišene jetrene transaminaze

- tromboza dubokih vena, plućna tromboembolija

- reakcije preosjetljivosti kože: osip, svrbež, urtikarija

- mijalgija, miozitis, grčevi mišića, mišićna slabost

- povećana razina kreatinina u krvi

- pad nivoa hemoglobina, pad sadržaja leukocita

- alopecija, reakcije fotoosjetljivosti

- povećana razina uree u krvnoj plazmi

- osjećaj umora, vrtoglavica

Nuspojave identificirane tokom upotrebe na tržištu (nepoznata frekvencija):

- žutica, komplikacije kolelitijaze (npr. holecistitis, holangitis, bilijarne kolike)

teške kožne reakcije (npr. multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza)

Upotreba lijeka Tricor 145 mg

U kombinaciji s dijetnom terapijom, lijek je namijenjen dugoročnom liječenju, čija se učinkovitost mora periodično pratiti određivanjem razine lipida u serumu u krvi (ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, TG).
Ako se nakon upotrebe lijeka tokom nekoliko mjeseci (na primjer 3 mjeseca), razina lipida u serumu u krvi nije dovoljno smanjila, potrebno je razmotriti imenovanje dodatnog liječenja ili druge vrste terapije.
Doze
Odrasli
Preporučena doza je 145 mg (1 tableta) jednom dnevno. Pacijenti koji uzimaju fenofibrat u dozi od 200 mg mogu se zamijeniti s 1 tabletom Tricor 145 mg bez dodatnog odabira doze.
Stariji pacijenti
Za starije pacijente preporučuje se uobičajena doza za odrasle.
Pacijenti sa zatajenjem bubrega
Pacijenti sa zatajivanjem bubrega moraju smanjiti dozu. Takvim se pacijentima savjetuje da uzimaju lijekove koji sadrže niže doze fenofibrata (100 mg ili 67 mg).
Deca
Tricor 145 mg je kontraindiciran za liječenje djece.
Bolest jetre
Upotreba lijeka kod pacijenata sa oboljenjima jetre nije proučavana.
Način primjene
Tablete se moraju progutati cele s čašom vode.
145 mg tablete Traicor mogu se uzimati u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.

Kontraindikacije Tricor 145 mg

Jetrna insuficijencija (uključujući bilijarnu cirozu), zatajenje bubrega, dječje doba, preosjetljivost na fenofibrat ili druge komponente lijeka, fotoosjetljivost ili fototoksične reakcije tijekom liječenja fibratima ili ketoprofenom u prošlosti, bolest žučnog mjehura (žučna bolest).
Tricor 145 mg ne smije se uzimati u bolesnika s alergijom na maslac kikirikija ili sojin lecitin ili slične proizvode (mogući rizik od reakcija preosjetljivosti).

Nuspojave lijeka Tricor 145 mg

Nuspojave su označene učestalošću na ovaj način: vrlo često (1/10), često (1/100, ≤1 / 10), rijetko (1/1000, ≤1 / 100), rijetko (1/10 000, ≤1 / 1000), vrlo rijetko (1/100 000, ≤1 / 10 000), uključujući izolovane slučajeve.
Iz gastrointestinalnog trakta
Često: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv i nadutost, umjerenosti.
Rijetko: pankreatitis.
Na dijelu jetre i žučnih puteva
Često: umjereno povećanje serumskih transaminaza (vidjeti POSEBNA UPUTSTVA).
Rijetko: stvaranje kamenja u žučnoj kesici.
Vrlo rijetki: slučajevi hepatitisa. Ako simptomi (npr. Žutica, svrbež) ukazuju na pojavu hepatitisa, potrebno je provesti laboratorijske testove kako bi se potvrdila dijagnoza i po potrebi prekinuo lijek (vidjeti POSEBNA UPUTSTVA).
Na delu kože i potkožnog tkiva
Neuobičajeni: osip, svrbež, osip ili reakcije fotoosjetljivosti.
Rijetko: alopecija.
Vrlo rijetko: fotoosjetljivost kože s eritemom, pojava vezikula ili kvržica na područjima kože koja su u nekim slučajevima bila izložena suncu ili umjetnom ultraljubičastom zračenju (čak i nakon višemjesečne uporabe bez komplikacija).
Iz mišićno-koštanog sistema
Rijetko: difuzna mijalgija, miozitis, grčevi mišića i mišićna slabost.
Vrlo rijetko: rabdomioliza.
Iz kardiovaskularnog sistema
Rijetko: venska tromboembolija (plućna embolija, tromboza dubokih vena).
Na dijelu krvnog i limfnog sistema
Rijetko: smanjenje hemoglobina i bijelih krvnih zrnaca.
Iz nervnog sistema
Rijetko: seksualna slabost, glavobolja.
Na dijelu respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinuma
Vrlo rijetko: intersticijska pneumonija.
Rezultati ankete
Rijetko: povećani serumski kreatinin i urea.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Tricor 145 mg

Primjena Tricor 145 mg posebno je indicirana u prisutnosti očiglednih popratnih faktora rizika kao što su hipertenzija (hipertenzija) i pušenje.
U slučaju sekundarne hiperholesterolemije, prije početka liječenja TRICOR-om 145 mg, potrebno je adekvatno liječiti stanja koja su ga uzrokovala ili eliminirati druge moguće uzroke, poput dekompenziranog šećerne bolesti tipa II, hipotireoze, nefrotskog sindroma, disproteinemije (na primjer, mijelomom ), hiperbilirubinemija, farmakoterapija (oralni kontraceptivi, kortikosteroidi, antihipertenzivi, inhibitori proteaze za liječenje HIV infekcije), alkoholizam.
Učinak liječenja treba kontrolirati utvrđivanjem razine lipida u serumu u krvi (ukupnog kolesterola, LDL, TG). Ako se već nekoliko mjeseci ne postigne adekvatan učinak (na primjer 3 mjeseca), potrebno je razmotriti imenovanje dodatnog liječenja ili druge vrste terapije.
U bolesnika s hiperlipidemijom koji uzimaju estrogenske pripravke ili kontraceptive koji sadrže estrogene, potrebno je provjeriti je li hiperlipidemija primarnog ili sekundarnog porijekla, jer upotreba oralnih estrogena može povećati razinu lipida.
Funkcija jetre
Kao i kod upotrebe drugih lijekova za snižavanje lipida, kod nekih bolesnika zabilježeno je povećanje aktivnosti transaminaze. U većini slučajeva bila je prolazna, blaga i asimptomatska. Preporučuje se provjeravati aktivnost transaminaza svaka 3 mjeseca tokom prvih 12 mjeseci liječenja. Potreba za nadgledanjem stanja pacijenata kod kojih je otkriven porast nivoa transaminaza. S povećanjem razine AlAT i AsAT više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom norme, lijek mora biti obustavljen.
Pankreatitis
U bolesnika koji su uzimali fenofibrat, primijećeni su slučajevi pankreatitisa. Njegova pojava može biti posljedica neuspjeha liječenja u bolesnika s teškom hipertrigliceridemijom, izravnim učinkom lijeka ili uslijed drugog uzroka, na primjer, kamena u žučnim kanalima ili začepljenja zajedničkog žučnog kanala.
Mišića
Zabilježeni su toksični efekti na mišiće, uključujući vrlo rijetke slučajeve rabdomiolize, kod fibrata i drugih lijekova za snižavanje lipida. Njegova učestalost raste s hipoalbuminemijom ili zatajivanjem bubrega. Moraju se uzeti u obzir mogući toksični efekti na mišiće kod pacijenata s difuznom mijalgijom, grčevima i mišićnom slabošću, kao i s izraženim povećanjem CPK (5 puta u odnosu na normu). U tim slučajevima liječenje TRICOR-om 145 mg mora se prekinuti.
Ako postoje faktori koji određuju sklonost miopatiji i / ili rabdomiolizi, uključujući starije od 70 godina, nasljedne bolesti mišića kod pacijenta ili članova porodice, bolest bubrega, hipotireozu ili zloupotrebu alkohola, pacijenti mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja rabdomiolize. U ovakvih bolesnika potrebno je pažljivo procijeniti prednosti i rizike liječenja lijekom Tricor 145 mg.
Rizik od toksičnih efekata na mišiće može se povećati ako se lijek propisuje istodobno s drugim fibratom ili inhibitorom HMG-CoA reduktaze, posebno u slučaju pridruženih bolesti mišića. Zbog toga je preporučljivo propisati kombinaciju fenofibrata i statina samo bolesnicima s teškom kombiniranom dislipidemijom i visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti u nedostatku povijesti mišićnih bolesti, te provoditi liječenje pod budnim nadzorom mogućeg toksičnog učinka na mišiće.
Bubrežna funkcija
Liječenje treba prekinuti ako se razina kreatinina poveća za više od 50% u odnosu na gornju granicu normale. Preporučuje se razmotriti potrebu praćenja nivoa kreatinina tokom prvih mjeseci nakon početka liječenja.
Tricor 145 mg sadrži laktozu, tako da pacijenti sa nasljednim bolestima kao što su intolerancija galaktoze, nedostatak Lapp laktaze ili malapsorpcija glukoze i galaktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek.
Tricor 145 mg sadrži saharozu, pa bolesnici sa nasljednim bolestima kao što su intolerancija na fruktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze ili manjak saharoze-izomaltaze ne bi smjeli uzimati ovaj lijek.
Upotreba tokom trudnoće i dojenja
Nisu dostupni adekvatni podaci o upotrebi fenofibrata u trudnoći. Studije na životinjama nisu utvrdile teratogene efekte. Embriotoksični efekti identificirani su s dozama toksičnim za majku. Potencijalni rizik za ljude nije poznat, stoga se Tricor 145 mg može koristiti tijekom trudnoće samo nakon pažljive procjene omjera koristi i rizika.
Nema podataka o oslobađanju fenofibrata i / ili njegovih metabolita u majčino mlijeko, stoga majke koje doje ne smiju uzimati Tricor 145 mg.
Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili rada s drugim mehanizmima. Nisu zapaženi efekti.

Interakcije lijekova Tricor 145 mg

Peroralni antikoagulansi
Fenofibrat pojačava učinak oralnih antikoagulansa i može povećati rizik od krvarenja. Preporučuje se doza antikoagulansa smanjiti za 1/3 na početku liječenja, a zatim njegovo postupno povećanje, ako je potrebno, pod nadzorom INR-a (međunarodni normalizirani omjer).
Ciklosporin
Primijećeno je nekoliko teških slučajeva oštećenja bubrežne funkcije uz istodobnu primjenu fenofibrata i ciklosporina, pa bi se kod takvih bolesnika bubrežna funkcija trebala pažljivo nadzirati. Liječenje TRICOR-om 145 mg treba prekinuti u slučaju ozbiljnih odstupanja laboratorijskih parametara.
Inhibitori HMG-CoA reduktaze i drugi fibrati
Rizik od ozbiljnih toksičnih oštećenja mišića povećava se dok se koristi sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze ili drugim fibratima. Ovu kombinaciju treba koristiti oprezno i ​​pažljivo nadzirati pojavu znakova toksičnog djelovanja na mišiće (vidjeti POSEBNA UPUTSTVA).
Encimi citokroma P450
Istraživanje in vitro upotrebom humanih jetrenih mikrosoma, fenofibrata i fenofibrinske kiseline nisu inhibitori citokromske (CYP) P450 izoforme CYP 3A4, CYP 2D6, CYP 2E1 ili CYP 1A2. Oni su slabi inhibitori CYP 2C19 i CYP 2A6 i imaju slab ili umjeren inhibitorni učinak na CYP 2C9 u terapijskim koncentracijama, što se mora uzeti u obzir pri primjeni s lijekovima koji se metaboliziraju uz sudjelovanje ovih izoformi citokroma P450.

Pogledajte video: what is Fenofibrate? Side effects, warnings, doses, benefits and uses of fenofibrate Tricor. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar