Sindrom (pojava, efekat) jutarnje zore kod dijabetes melitusa tip 1 i 2

Gotovo 50% dijabetičara koji imaju iskustvo i tipa 1 i tipa 2 možda znaju šta je fenomen jutarnje zore i znaju kako se nositi s ovim sindromom, ali roditelji gotovo svih tinejdžera s dijabetesom ovisnim o inzulinu upravo su ga dobro upoznali.

Sindrom jutarnje zore posebno je čest kod adolescentne dijabetičke djece


Za „početnike dijabetičare“ tipa II, ovaj prekrasni izraz može se pokazati neugodnim „iznenađenjem“, što dodatno otežava život, prisiljavajući ujutro kontrolu nivoa šećera. Za njih je važno da otkriju uzrok jutarnje hiperglikemije, jer će metoda korekcije nivoa glukoze izravno ovisiti o njoj.

Kako otkriti fenomen jutarnje zore kod dijabetesa

Najsigurniji način da se utvrdi postoji li sindrom jutarnje zore je mjerenje šećera preko noći. Neki ljekari savjetuju da počinju mjeriti razinu glukoze u 2:00, a kontrolna mjerenja vrše nakon sat vremena.

No, da biste dobili najcjelovitiju sliku, savjetuje se koristiti, primjerice, satelitski mjerač, svakog sata od 00 sati do jutra - 6-7 sati.

Tada se upoređuju rezultati. Ako se zadnji pokazatelj značajno razlikuje od prvog, ako se šećer nije smanjio, ali povećao, čak i ako ne naglo, javlja se sindrom jutarnje zore.

Kako sprečiti efekat

Ako se ovaj sindrom često primjećuje kod dijabetesa, morate znati kako se pravilno ponašati kako biste izbjegli neželjene posljedice i nelagodu.

Promjena ubrizgavanja inzulina za nekoliko sati. Odnosno, ako se posljednja injekcija prije spavanja obično obavljala u 21.00, sad bi se trebala obaviti u 22.00-23.00 sata. Ova tehnika u većini slučajeva pomaže u sprečavanju pojave. Ali postoje i izuzeci.

Korekcija rasporeda djeluje samo ako se koristi inzulin ljudskog porijekla srednjeg trajanja - to je Humulin NPH, Protafan i drugi. Nakon primjene ovih lijekova kod dijabetesa, maksimalna koncentracija inzulina javlja se za otprilike 6-7 sati.

Ako kasnije ubrizgate inzulin, vrhunski učinak lijeka će imati upravo u vrijeme kada se promijeni nivo šećera. Na taj način će se spriječiti pojava.

Morate znati: promjena rasporeda ubrizgavanja neće utjecati na fenomen ako se primjenjuju Levemir ili Lantus - ovi lijekovi nemaju vrhunsko djelovanje, samo održavaju postojeću razinu inzulina. Stoga ne mogu promijeniti razinu šećera u krvi ako ona prelazi normu.

Primjena inzulina kratkotrajnog djelovanja rano ujutro. Da biste ispravno izračunali potrebnu dozu i sprečili pojavu, nivo šećera se prvo meri tokom noći.

Ovisno o tome koliko je povećana, određuje se doza inzulina.

Ova metoda nije baš prikladna, jer s pogrešno definiranom dozom može doći do napada hipoglikemije. A da bi se tačna doza točno utvrdila, potrebno je mjeriti nivoe glukoze nekoliko noći zaredom. U obzir se uzima i količina aktivnog inzulina koju ćemo dobiti nakon jutarnjeg obroka.

Inzulinska pumpa. Ova metoda vam omogućava da učinkovito spriječite pojavu postavljanjem različitih rasporeda primjene inzulina, ovisno o doba dana. Glavna prednost je što je dovoljno jednom dovršiti postavke. Tada će sama pumpa ubrizgati određenu količinu inzulina u zadano vrijeme - bez učešća pacijenta.

Fenomen jutarnje zore kod dijabetičara

Dijabetes melitus je bolest koja zahtijeva praćenje zdravlja. Pacijenti ovisni o injekcijama inzulina znaju da je potrebno redovito mjeriti nivo glukoze u krvi nakon jela kako bi se spriječilo da se podigne.

Ali čak i nakon noćne pauze u unosu hrane, neki ljudi dožive skok šećera, uprkos hormonu koji je uveden na vrijeme.

Ovaj fenomen se naziva sindrom jutarnje zore zbog povećanja nivoa glukoze u prethodne sate.

Sindrom jutarnje zore dolazi do povećanja glukoze u plazmi između četiri i šest ujutro, a u nekim slučajevima traje i do kasnijeg vremena.

U obje vrste dijabetes melitusa kod pacijenata manifestira se zbog osobitosti procesa koji se odvijaju u endokrinom sustavu.

Mnogi su adolescenti skloni ovom učinku tokom hormonskih promjena, tokom brzog rasta. Problem je što se skok glukoze u plazmi događa noću, kada osoba brzo spava i ne kontrolira situaciju.

Pacijent sklon ovoj pojavi, ne sumnjajući u njega, sklon je pogoršanju patoloških promjena u živčanom sustavu, organima vida i bubrezima karakterističnim za dijabetes melitus. Ovaj fenomen nije jednokratan, napadaji će se pojaviti redovno, pogoršavajući stanje pacijenta.

Da biste utvrdili da li je pacijent pogođen sindromom, potrebno je da u dva sata ujutro izvršite kontrolno mjerenje, a potom još jedno u sat vremena.

Hormon inzulin potiče iskorištavanje šećera iz tijela, pa ga stvara njegova suprotnost glukagon.

Također, neki organi izlučuju tvari koje potiču porast glukoze u plazmi. Ovo je hipofiza koja sintetiše hormon somatotropin, nadbubrežne žlijezde koji proizvode kortizol.

Ujutro se aktivira izlučivanje organa. To ne utječe na zdrave ljude, jer tijelo proizvodi inzulin kao odgovor, ali kod dijabetičara ovaj mehanizam ne djeluje. Takvi jutarnji navale šećera uzrokuju dodatne neugodnosti za pacijente, jer im je potrebna hitna terapijska intervencija.

Glavni uzroci sindroma uključuju:

  • pogrešno prilagođena doza inzulina: povećana ili mala,
  • kasni obrok
  • česti stresi.

Ili se povećava i dovodi do hiperglikemije ako nisu poduzete pravovremene mjere za stabilizaciju stanja ili se naglo smanji nakon dodatne primjene inzulina.

Takva promjena bogata je pojavom hipoglikemije koja nije manje opasna za dijabetičare nego porast šećera. Sindrom se javlja stalno, s njim se povećava rizik od komplikacija.

Dijabetes melitus je najčešća endokrinopatija među svjetskim stanovništvom. Fenomen jutarnje zore je porast glukoze u krvi ujutro, obično od 4 do 6, ali ponekad traje do 9 ujutro. Fenomen je dobio ime po podudarnosti vremena kada se glukoza povećavala od zore.

Dijabetes je jedna od najgroznijih bolesti čovjeka. Njegova se opasnost povećava činjenica da danas za to ne postoji univerzalni lijek. Jedino što poboljšava život pacijenta je povećanje izlučivanja inzulina svim raspoloživim sredstvima.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da se često u početnoj fazi bolest ne očituje. Međutim, svojim razvojem osoba se suočava s brojnim sindromima dijabetesa (ovo je neka kombinacija znakova koji karakteriziraju određeno patološko stanje tijela). Razmotrimo najčešće sindrome dijabetesa.

Fenomen jutarnje zore je stanje visokog šećera u krvi opaženo tijekom izlaska sunca. Fenomen jutarnje zore uočava se u intervalima između četiri i šest sati ujutro. U nekim je slučajevima moguće povećati razinu šećera do 9 sati ujutro. Obično se nalazi kod šećerne bolesti tipa inzulina ovisnog tipa.

Fenomen jutarnje zore javlja se kod pacijenata iz sljedećih razloga:

  • stres doživio dan ranije
  • previše ishrane noću,
  • nedovoljna količina inzulina koja se daje noću.

Ponekad ispravan izračun količine inzulina pomaže u sprečavanju razvoja pojave jutarnje zore. Međutim, treba imati na umu da se u ovom trenutku povećava količina glukokortikoida u tijelu. Pomažu povećanju razine glukoze.

Opasnost od pojave jutarnje zore sastoji se upravo u održavanju hiperglikemije. U tijelu ostaje do sljedeće injekcije inzulina. A s unošenjem previše inzulina, pacijent može osjetiti hipoglikemiju.

Liječenje jutarnje zore sastoji se u slijeđenju nekih preporuka.

  1. Kod šećerne bolesti dijabetesa (1.) tipa ovisnog o inzulinu - uveče povećajte dozu inzulina.
  2. Da biste kasnije prekinuli primjenu produženog inzulina. Ponekad će ovo omogućiti sprečavanje pojave fenomena jutarnje zore.
  3. Ujutro je primjena inzulina kratkog djelovanja prihvatljiva za sprečavanje hiperglikemije.

Fenomen jutarnje zore zahtijeva pažljiv pristup liječenju. Dijabetes, bez obzira na vrstu, zahtijeva stalno praćenje, lijekove i korekciju metode liječenja. Fenomen jutarnje zore također bi uvijek trebao biti pod kontrolom.

Nefrotski sindrom se manifestuje dijabetičkom nefropatijom - promjenom bubrežnih žila, što dovodi do razvoja hroničnog zatajenja bubrega. Javlja se bez obzira na vrstu dijabetesa.

Nefrotski sindrom uključuje proteinuriju (odnosno pojavu proteina u urinu), poremećenu metabolizam proteina i masti i edeme. Kompleks nefrotskih simptoma otežava tijek bubrežne bolesti u otprilike petine bolesnika.

Njegov primarni oblik se nalazi u akutnom glomerulonefritisu, pijelonefritisu, amiloidozi i drugim patologijama. Sekundarni oblik se nalazi u brojnim patologijama.

Statistika dijabetesa postaje svake godine tužnija! Rusko udruženje za dijabetes tvrdi da jedna od deset osoba u našoj zemlji ima dijabetes. Ali surova istina je da zastrašujuća nije samo bolest, već njene komplikacije i stil života u koji vodi.

Ljekari endokrinolozi su upoznati s fenomenom jutarnje zore kod dijabetesa. Iza lijepog izraza stoji samo nagli skok glukoze u krvi, koji se događa u vrijeme kada je osoba još uvijek u krevetu u ranim jutarnjim satima.

Nesumnjivo da tako složena bolest poput dijabetesa zahtijeva potpunu kontrolu nad stanjem u tijelu, jer glikemija može postati ozbiljna prijetnja ljudskom zdravlju. Razumjet ćemo uzroke sindroma, kao i načine borbe protiv njega. Podaci će biti korisni pacijentima s dijabetesom prvog i drugog tipa.

Morate shvatiti da učinak jutarnje zore kod dijabetesa tipa 2 nije jednokratna pojava, već trajno stanje. I iako nije svaki pacijent sindrom i u postotnom je smislu ovaj pokazatelj niži nego za prvu vrstu bolesti, morate znati uzroke ove pojave i ni u kojem slučaju ga ne zanemariti.

Jetra zdrave osobe sintetiše do 6 g glukoze za sat vremena. No, s dijagnozom dijabetesa tipa 2, ovaj pokazatelj raste. Inzulinska rezistencija u tjelesnim tkivima dovodi do visokog nivoa šećera noću u mirovanju.

Proizvodnja hormona antagonista inzulina, koja se također događa bliže jutru, dovodi do činjenice da test krvi na testu pokazuje povećanu koncentraciju šećera. U većini se situacija popravlja nakon jela.

Opasnost ovog fenomena je da na njegovoj pozadini različite komplikacije dijabetesa intenzivno napreduju. Među njima su takva opasna oboljenja kao katarakta, nefropatija (oslabljena bubrežna funkcija), polineuropatija (oštećenje perifernog NS).

Treba napomenuti da se hiperglikemija javlja ne samo na pozadini jednog kršenja prehrane, već je provocirana procesima koji se redovno događaju u tijelu.

Odnosno, da bi se to rešilo neophodno je prilagoditi terapiju.

Ljudima sa dijabetesom poznat je fenomen jutarnje hiperglikemije, koji je dobio poetsko ime - jutarnja zora. Ovaj se sindrom često opaža kada se razvije dijabetes tipa 2 i 1.

Iza lijepog imena stoji jutarnja zora, ne postoji tako ugodna osobina tijela da skače u glukozi u krvi tijekom izlaska sunca. Sindrom jutarnje zore kod dijabetesa tipa 2 i tipa 1 uočen je kod nekih pacijenata, a karakteristike unutarnjih endokrinih procesa u tijelu dovode do njegovog pojavljivanja.

Ne ovisi o vrsti dijabetičke bolesti, ali često se primjećuje kod adolescenata sa dijabetes melitusom, zbog intenzivne proizvodnje hormona rasta, koji se naziva jednim od faktora pojave sindroma. Prema privremenim standardima, taj efekat se opaža od 4 do 8 ujutro, u rijetkim slučajevima do 9.

Kako se manifestuje?

Fenomen jutarnje zore manifestuje se naglim skokom nivoa glukoze u jutarnjim satima. Nagli porast količine glukoze događa se kada osoba spava i ne može preduzeti mjere kako bi je smanjila. Dovodi do razvoja patologija organa vida, bubrega ili perifernog nervnog sistema, kojima su skloni ljudi sa šećernom bolešću.

To je opasnost od sindroma. Medicina je potvrdila da ovaj fenomen ne može biti jednokratan, pri uspostavljanju sklonosti jutarnjoj hiperglikemiji slučajevi će se ponavljati, što izaziva nepoželjne patologije.

Sličan fenomenu jutarnje zore naziva se Somoji sindrom kod dijabetes melitusa. Iako ove dvije države imaju zajedničku dinamiku razvoja, one se iz razloga koji ih uzrokuju bitno razlikuju. Somoji sindrom nastaje na pozadini učestalog prekomjerne potrebne doze inzulina.

Simptomi visokog šećera u krvi ujutro

Bez obzira na uzroke jutarnje hiperglikemije, može se prepoznati po sljedećim manifestacijama:

  • loš san, često praćen noćnim morama,
  • pojačano znojenje
  • osjećaj da ste slomljeni odmah nakon buđenja,
  • pospan do ručka,
  • povećana razdražljivost
  • napadi nemotivirane agresije,
  • oštra promjena raspoloženja,
  • mržnja prema vanjskom svijetu.

Važno! Navedeni simptomi kod fenomena jutarnje zore mogu se pojaviti različitog stupnja intenziteta i u različitim kombinacijama, ali mogu biti potpuno odsutni. Najvažniji, istiniti i česti simptom ovog sindroma su jutarnje glavobolje.

Uzroci povećanja glukoze u krvi ujutro

Zimska hiperglikemija ili porast šećera u krvi ujutro je pojava koja je uobičajena za zdrave ljude. Zašto se šećer u krvi podiže za vrijeme spavanja?

Razlog za to može biti iz sljedećih razloga:

  • gusta i „slatka“ večera i nedovoljan bazalni nivo hormona inzulina u krvi, koji jetra intenzivno uništava u ranim jutarnjim časovima,
  • prirodno pojačano lučenje kontramonalnih hormona.

U oba slučaja, zdrav pankreas reagira brzo i na isti način - jednostavno proizvodi dodatnu količinu hormona inzulina odgovornog za iskorištavanje šećera. Stoga, sindrom jutarnje zore za ogromnu većinu zdravih ljudi prolazi bez ikakvih simptoma i manifestacija, a oni rijetki koji ujutro imaju blage tegobe, ujutro im oduzimaju hranu, a osjećaju se budnost i puni energije.

Za pacijente koji pate od dijabetesa, povećan šećer ujutro može biti zbog različitih razloga. Od njih potiču i imena patoloških stanja.

Hronični sindrom viška inzulina - fenomen oporavka, Samoji sindrom

Kod dijabetesa tipa I stanje jutarnje hiperglikemije može biti nastavak noćne zabave.

Samoji sindrom posljedica je dugog predoziranja nepravilno izračunatih doza ubrizgavanja inzulina, koje neminovno pokreću sljedeći patološki lanac:

  • hipoglikemija,
  • prejedanje
  • povećanu sekreciju hormona kontransulina,
  • navale glukoze u krvnoj plazmi.

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2 koji ne ubrizgavaju inzulin, Samoji sindrom nije karakterističan. Međutim, u nekim slučajevima se kod pacijenata koji zlonamjerno i kontinuirano krše prehrambeno ponašanje u večernjim satima i ne prilagođavaju šećer u krvi prije spavanja hipoglikemijskim lijekovima, može primjetiti vrlo slična slika.

Pažnja! Visok nivo glukoze u jutarnjim satima može biti uzrokovan ne samo predoziranjem, već i nedovoljnim večernjim dozama srednjo delujućeg hormona inzulina.

Razlozi visokog šećera

Uzroci sindroma jutarnje zore su takvi faktori:

  • prejedanje prije noćnog odmora,
  • nedovoljna doza inzulina prije spavanja
  • prošli stres ili psihološke emocije,
  • infektivni i upalni proces,
  • prehlada.

Razumjet ćemo uzroke sindroma, kao i načine borbe protiv njega. Podaci će biti korisni pacijentima s dijabetesom prvog i drugog tipa.

U ljudskom tijelu je sve međusobno povezano i svaka akcija ima svoju opoziciju. Na primjer, hormonalnom inzulinu suprotstavlja se njegov antagonist glukagona. A ako se prvi šećer u krvi iskoristi, onda ga proizvodi njegova suprotnost.

Pored glukogona, tijelo proizvodi i druge tvari, čije prisustvo izaziva povećanje koncentracije glukoze. Ovo je hormon rasta somatotropin koji stvara hipofiza, kortizol, koji sintetiše nadbubrežne žlijezde, kao i hormon štitnjače koji stimulira (proizvodi ga i prednja hipofiza).

Vrhunac njihove sekrecije upravo pada u rano jutro, tačnije u intervalu od četiri do osam. Aktivnost svih sistema pre buđenja svojstvena je prirodi. Tijelo, zahvaljujući tome, dobije tremu prije novog dana, budi se za posao.

Period aktivnosti nadbubrežne žlezde i hipofize individualan je, u mnogo čemu ovisi o starosti.

U zdravom organizmu je istovremeno uključen mehanizam kompenzacije, to jest proizvodnja inzulina, ali to se ne događa u slučaju dijagnoze dijabetesa.

Sindrom jutarnje zore karakterističan je za adolescente i djecu jer ga izaziva uglavnom hormon rasta (somatotropin), koji sintetizira hipofiza. Kako djeca rastu u ciklusima, ni jutarnje navale glukoze neće biti stalne. S godinama, nivo hormona rasta opada, prosječna osoba naraste do 25 godina.

Za dijabetičare ovisne o insulinu, jutarnji porast šećera uzrokuje mnoge neprijatnosti. S obzirom da se stanje periodično ponavlja, potrebno je poduzeti mjere za njegovo poboljšanje. Među uzrocima pojave endokrinolozi razlikuju nekoliko glavnih:

  • premala doza inzulina
  • srdačna večera
  • upalne bolesti
  • stanje stresa
  • greška u izračunavanju doze inzulina na pozadini Somoji sindroma.

Liječenje se provodi u dva smjera, ali svakako uključuje prilagođavanje doze inzulina, što iz nekog razloga, prije jutarnjeg obroka, nije bilo dovoljno.

U nekim slučajevima je prijenos injekcije na kasniji period sasvim dovoljan. Ovaj jednostavan trik djeluje kada se koriste takozvani "inzulini srednjeg trajanja", poput "Protofan" ili "Basal".

Imaju izražen vrhunac, koji se može pomjerati tako da će djelovanje lijeka nastupiti tijekom proizvodnje hormona antagonista inzulina. Tako se uspješno međusobno otkazuju.

Analozi bez vrha nemaju takva svojstva, a prenos vremena njihovog uvođenja ne pomaže nadoknađivanju jabukovače jutarnje zore. U tom slučaju, bit će potrebna dodatna primjena lijeka, vrijeme ubrizgavanja treba biti u ovom slučaju u vrijeme 4-5 ujutro.

Doziranje lijeka izračunava se na temelju razlike između utvrđene norme glukoze, koja je prepoznata kao norma i maksimalnog praga povećanja. Kako se ne bi započeo proces hipoglikemije, odabrana doza se podešava prema dobrobiti. Kratki inzulin prije doručka također se daje uzimajući u obzir već postojeću aktivnu tvar.

Treći način da se pobijedi sindrom jutarnje zore sa dijabetesom tipa 1 je najskuplji, pomoću inzulinske pumpe. Ona će eliminirati potrebu da se probudi kako bi dobila injekciju. Programirajući uređaj na određeno vrijeme, možete ubrizgati hormonski lijek automatski.

Ali s dijabetesom, sindrom jutarnje zore uzrokuje nelagodu i nanosi ozbiljnu štetu pacijentu. Najčešće se ova pojava opaža kod adolescenata. Istovremeno, nema očiglednih razloga za skok šećera: inzulin je ubrizgan na vrijeme, napad hipoglikemije nije prethodio promjenama razine glukoze.

Važne informacije: sindrom jutarnje zore sa šećernom bolešću tipa 2 redovna je pojava, a ne izolirana. Tada je zanemarivanje efekta krajnje opasno i nerazumno.

Lekari ne mogu tačno utvrditi zašto se ova pojava javlja. Smatra se da je razlog u individualnim karakteristikama pacijentovog tijela. U većini slučajeva dijabetičar se osjeća potpuno normalno prije spavanja. Međutim, do jutra, iz neobjašnjivih razloga, dolazi do oslobađanja hormona antagonista inzulina.

Glukagon, kortizol i ostali hormoni sintetiziraju se vrlo brzo, a upravo je ovaj faktor izaziva nagli skok šećera u krvi u određenom periodu dana - sindrom jutarnje zore.

Sindrom jutarnje zore može se javiti neprimjetno za samog dijabetičara, ali samo ako su promjene glukoze neznatne. Pojava se događa počevši od 15:00 i završava u 9:00, najčešće tokom zvučnog sna.

U adolescenciji se ovaj fenomen najčešće otkriva, ali nema razloga za višak glukoze, tj. inzulin je primjenjivan na vrijeme. Stručnjaci ne mogu utvrditi uzrok sindroma, ali općenito se vjeruje da je to popraćeno individualnim obilježjem ljudskog tijela.

U osnovi, dijabetičari se osjećaju sasvim normalno prije noćnog odmora, ali prije buđenja, u tijelu se oslobađa hormon za suzbijanje inzulina. Za ljude koji imaju dijabetes tipa 2, sindrom jutarnje zore je redovna pojava, ali ignorisanje ove patologije smatra se opasnim.

U slučaju dijabetesa ovisnog o insulinu, sindrom jutarnje zore izazvan prevremeno primijenjenim inzulinom doprinosi razvoju ozbiljnih komplikacija, poput:

  • katarakta oka (zamračenje sočiva)
  • lekovita paraliza udova (polineuropatske manifestacije),
  • dijabetička nefropatija (zatajenje bubrega).

Neki pacijenti zbunjuju bolest jutarnje zore sa Somoji sindromom (predoziranje inzulinom), međutim, taj se fenomen pojavljuje zbog česte hipoglikemijske reakcije i na pozadini nedostatka prirodnog inzulina.

Simptomi pojave

Simptomi sindroma su sljedeće manifestacije:

  • opća slabost
  • mučnina
  • povraćanje,
  • povećan umor
  • gubitak orijentacije
  • snažna žeđ
  • smanjenje oštrine vida,
  • blistavi bljeskovi u očima.

Da biste u potpunosti provjerili imate li sindrom jutarnje zore, trebalo bi izmjeriti broj šećera tokom noći. Ljekari preporučuju upotrebu posebnog mjernog uređaja - glukometra.

Prvo mjerenje treba obaviti od 2 sata ujutro, drugo - nakon sat vremena. Da biste upotpunili sliku, merenja se mogu izvršiti od 23:00, a sve sledeće - svakog sata do 7 ujutro.

Nakon toga se uspoređuju pokazatelji. Posebna se pažnja posvećuje rezultatima koji su mjereni od 5 ujutro. Ako se razina glukoze povećala, čak i neznatno, tada imate ovu patologiju.

Fenomen jutarnje zore

Ovaj sindrom može se pojaviti kod dijabetičara bilo koje vrste dijabetes melitusa, uključujući gestacijski dijabetes kod trudnica. U ime ovog sindroma, riječ "fenomen" nije se pojavila slučajno.

Činjenica je da ako izmjerite šećer u krvi tijekom noći, do otprilike 4-00, tada će to biti u granicama normale, ali od 5-00 do 7-00, a ponekad i do 9:00, počinje šećer u krvi da raste.

Danas se ovaj fenomen objašnjava sledećim razlozima:

  • od 4-00 do 6-00, endokrine žlijezde intenzivno proizvode kontransulinske hormone - glukagon, kortizol, adrenalin, ali posebno somatotropin (hormon rasta),
  • u ovom trenutku jetra intenzivno uklanja inzulin iz krvotoka tako da ne ometa rad gore navedenih hormona, pa uz njegovu pomoć pretvara vlastite zalihe glikogena u glukozu, što je neophodno za uspješan hormonalni “rad”.

Ovi procesi su dovoljni da dijabetičari poremete omjer glukoze i inzulina u krvi:

  • kod pacijenata sa šećernom bolešću prvog tipa pogođene beta ćelije gušterače jednostavno nisu u stanju proizvesti pravu količinu hormona inzulina za "otplatu" glukoze izlučene jetrom,
  • kod dijabetičara tipa 2 jetra postaje imuno inzulinska i sintetiše više glukoze nego što je potrebno, što zajedno s neizbježnom proizvodnjom glukoze kao odgovor na lučenje hormona, daje opasan skok šećera.

Za informacije. Naučnici vjeruju da je glavni krivac sindroma jutarnje zore izlučivanje hormona rasta. U svakom slučaju, ovo može objasniti da su ove manifestacije naročito izražene kod adolescenata kod dijabetičara u razdoblju naglog rasta i izuzetno su rijetke u starijih osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.

Kako razlikovati Samoji sindrom od fenomena jutarnje zore

Diferencijacija sindroma kronične predoziranja hormona inzulina dugotrajan je proces koji će zahtijevati zajedničke napore endokrinologa i dijabetičara tipa 1 i njegovih roditelja kao tinejdžera.

Da bi se potvrdila prisutnost fenomena jutarnje zore, preporučuje se pacijentima sa bilo kojom vrstom dijabetes melitusa koji su zabrinuti da se ne osjećaju dobro i imaju jutarnju glavobolju nekoliko dana zaredom mjeriti glukozu u krvnoj plazmi.

Prvo prije spavanja, a potom svaki sat do 21 sat, s početkom u 15:00. Uz prisustvo fenomena jutarnje zore, koncentracija glukoze bit će barem 1,5-2 mmol / l veća od pokazatelja večeri i noći.

Metode sindroma jutarnje zore

Budući da šećer u krvi "skače" kod svakog pacijenta na različite načine, uključujući i jutro, metode kontrole nisu iste. Svako će morati odabrati svoj put.

Trenutno postoje sledeće preporuke:

  1. Pazite da se večera ne odgodi duže od 19-00.
  2. Znatno ograničite unos vlakana u večernjim satima.
  3. Podijelite dnevnu dozu hormona inzulina tako da se jedna injekcija inzulina s produženim djelovanjem vrši između 1-00 i 3-00. Obavezno provjerite nivo šećera prije ubrizgavanja.
  4. „Dodatne“ injekcije kratkog inzulina na 3-00, na 4-00 ili na 5-00 su efikasne, ali zahtijevaju izračunavanje i pridržavanje tačne doze (od 0,5 do 2 jedinice) i pojašnjenje određenog vremena ubrizgavanja.
  5. Za dijabetičare tipa 2 uzimajte Glucofage-Long prije spavanja. U tom slučaju, odmah nakon buđenja, potrebno je izvršiti kontrolno mjerenje glukometrom. Ako jedna tableta od 500 mg nije dovoljna, tada se mora izabrati doza, postepeno povećavajući. Maksimalna doza noću je 4 tablete. U tom slučaju, odmah nakon buđenja, potrebno je izvršiti kontrolno mjerenje glukometrom.

Ako gornje metode ne donose odgovarajući rezultat, postoji samo jedan način kontrole šećera u krvi - terapija pumpama koja radi non-stop.

Važno! Ako se tijekom noćnog mjerenja razine šećera u krvi, ispostavilo da je njegova koncentracija ispod 3,5 mmol / l, budite oprezni! Nemojte slučajno ubrizgati nesanicu inzulinom i ne zaboravite uzeti tabletu glukoze.

Sa sindromom jutarnje zore kod trudnica sa gestacijskim dijabetesom, on se izjednačava jednom od gore navedenih metoda. Preporučuje se da buduće majke koje imaju dijabetes prije začeća odmah koriste inzulinsku pumpu, ali budite izuzetno oprezne i kontrolirajte svoju glikemiju pazeći da se ne razvije razvijaju uragan ketoacidoza.

Zaključno, želimo vas podsjetiti da se dijabetes odnosi na teške kronične patologije koje predstavljaju opasnost za život. Stoga, prije bilo kakve akcije koja može utjecati na stupanj koncentracije šećera u krvi, i gore i dolje, trebalo bi dobiti odobrenje svog liječnika.

Prevencija

Ako patite od sindroma jutarnje zore sa dijabetesom, trebate uzeti u obzir sledeće preporuke da sprečite razvoj ovog stanja:

  • Budući da nivo glukoze raste ujutro, trebali biste učiniti ekstremnu injekciju inzulina neposredno prije spavanja, pomaknutu na vrijeme za nekoliko sati. To jest, ako se inzulin ubrizgava u 22.00, tada ga treba primeniti u 23: 00-00: 00 časova. U većini slučajeva ove promjene pomažu.
  • Posebnu pažnju treba posvetiti preparatima inzulina srednjeg djelovanja. To mogu biti takva sredstva kao što su "Humulin NPH", "Protafan" itd. Trajanje djelovanja lijekova varira oko 7 sati. Stoga će najviša razina koncentracije inzulina biti tek u 6-7 ujutro.
  • Za održavanje inzulina normalno uzimajte "Lantus" ili "Levemir", ali ovi lijekovi s jakim viškom glukoze ne utječu na glavne pokazatelje.
  • Možete još nešto: davati inzulin kratkog djelovanja u vrlo ranom vremenu - od 4 do 5 ujutro. Ali imajte na umu da je u ovom slučaju važno precizno izračunati dozu hormona. U suprotnom može doći do hipoglikemije. Za to će dijabetičar morati izmjeriti glukozu tokom nekoliko noći. U jednoj noći vrši se nekoliko mjerenja. Zatim se izračunava koncentracija šećera, uzima se u obzir volumen hormona koji se daje nakon doručka.

Sindrom jutarnje zore možete spriječiti uz pomoć inovativnog uređaja - Omnipod inzulinska pumpa. Uređaj vam omogućava da postavite apsolutno bilo koji raspored uvođenja pripravka inzulina s obzirom na vrijeme.

Inzulinska pumpa je medicinski proizvod s malim parametrima. Zahvaljujući ovom uređaju inzulin se kontinuirano ubrizgava pod kožu. Čak i ako ste zaboravili na vrijeme primjene hormona, pumpa će to učiniti umjesto vas.

Sustav je opremljen tankim i fleksibilnim cijevima koje povezuju rezervoar inzulina i potkožne slojeve masnog tkiva. Glavna prednost je što pumpu ne treba svakodnevno podešavati, dovoljno je podesiti vrijeme i količinu ubrizganog hormona jednom. Nedostatak je visoka cijena uređaja.

Visok šećer ujutro kod dijabetesa tipa 1 prilično je česta pojava. Utvrđivanjem zašto pacijent ima visok šećer ujutro prije jela, liječenje se može prilagoditi.

Najčešći uzroci povećanja glukoze na glasu:

  • mala količina lijeka koja se daje prije spavanja,
  • hipoglikemija tokom noćnog odmora,
  • Sindrom (pojava) jutarnje zore kod dijabetes melitusa tip 1 i 2.

Također, povećanje glukoze može biti uzrokovano pothranjenošću prije spavanja ili kršenjem pravila inzulinske terapije.

Pogrešna doza produženog inzulina kod dijabetesa tipa 1 uzrokuje povećani šećer na gladu. To je zbog činjenice da injekcije nisu dovoljne za održavanje normalnog stanja glukoze tokom noći.Uz veliku dozu inzulina, šećer se smanjuje noću, ali ujutro dolazi do naglog skoka.

Kako se riješiti bolesti?

Ako se otkriju simptomi bolesti, pacijent može poduzeti sljedeće mjere:

  1. davanje inzulina u kasnijem periodu. U ovom slučaju se mogu koristiti hormoni srednjeg trajanja: Protafan, Bazal. Glavni efekat lijekova doći će ujutro, kada se aktiviraju hormoni antagonisti inzulina,
  2. dodatna injekcija. Injekcija se radi oko četiri ujutro. Količina se izračunava uzimajući u obzir razliku između uobičajene doze i potrebne za stabilizaciju stanja,
  3. upotreba insulinske pumpe. Program uređaja može se postaviti tako da će se inzulin isporučivati ​​u pravo vrijeme, dok pacijent spava.

Ovisno o vrsti bolesti (dijabetes melitus ovisan o inzulinu ili neinzulinu) simptomi se razlikuju. Dakle, kod dijabetesa ovisnog o inzulinu (1. tipa) osoba se suočava sa takvim simptomima:

  • mučnina
  • povraćanje
  • umor, kao i ravnodušnost prema svemu što se događa,
  • pojačana žeđ
  • gubitak kilograma, uprkos činjenici da ishrana ostaje ista.

Simptomi dijabetesa (inzulina) nezavisnog tipa su nešto različiti:

  • oštećenje vida
  • umor, letargija, apatija,
  • poremećaji spavanja (pospanost tokom dana, nesanica),
  • rizik od kožnih infekcija
  • suha usta, žeđ,
  • svrbež kože
  • pogoršanje procesa regeneracije kože,
  • kršenje osjetljivosti na bolove udova,
  • mišićna slabost i smanjen ukupni mišićni tonus.

Svi moraju obratiti pažnju na ove simptome, jer kasnije liječenje dijabetesa dovodi do opasnih komplikacija.

Upotreba inzulinske pumpe

Da biste saznali zašto pacijent šećer u krvi noću raste ili zašto se ujutro primjećuje jednostavan test jednostavnim testom. Da biste to učinili, morate izvršiti nekoliko mjerenja nivoa glukoze i to: prije spavanja, u dva ujutro, u četiri i u šest ujutro.

Određivanjem vrha minimalne i maksimalne koncentracije glukoze možete prilagoditi dozu inzulina prije spavanja. Oboljelima od dijabetesa tipa 2 ovo vam omogućava da odlučite o izvodljivosti uzimanja lijekova za snižavanje šećera prije odlaska u krevet.

Povećanje šećera u krvi ujutro može biti posljedica nedostatka injekcija ili tableta za snižavanje šećera prije spavanja.

Ispravljanje šećera s visokim postom u toku ujutro s dijabetesom tipa 1 pomoći će povećanju davanja inzulina. Ponekad je dovoljno samo odgoditi ubrizgavanje u 23:00 kako biste izbjegli jutarnje povećanje glukoze u krvi.

Visoki šećer u rano jutro nakon spavanja sa dijabetesom tipa 2 ispravlja se prenošenjem lijekova za snižavanje šećera prije spavanja ili povećanjem njihovog broja. Pribavite tačne podatke o ovoj temi od svog lekara.

Hipoglikemija noću

Još jedan razlog zašto je šećer u krvi kod pacijenta normalan uveče, a ujutro značajno povišen, može biti noćna hipoglikemija. Ovo stanje karakterizira smanjenje glukoze u krvi tokom spavanja, a zatim nagli skok u jutarnjim satima.

Hipoglikemija može biti uzrokovana i visokim nivoom inzulina koji se daje prije spavanja. U tom je slučaju potrebno kontrolirati šećer u krvi prije spavanja. U idealnom slučaju njegova vrijednost treba biti oko 10. Zatim se daje injekcija tako da do sredine noćnog odmora razina glukoze prvo padne na 4,5, a potom se podigne na 6 jedinica.

Takve vrijednosti postižu se dugim i upornim prilagođavanjem doze hormona koji se daje ili uzimanjem tableta za snižavanje glukoze. Da bi se spriječila hipoglikemija noću, treba izvršiti test krvi između dva i tri sata ujutro. U idealnom slučaju vrijednost treba biti najmanje 6 mmol / L.

U eksperimentalnim uvjetima za to se može koristiti test infuzijom infuzije, ali u praksi ovaj postupak vjerovatno nije izvediv. Tokom ovog testa pojava neuroglikopeničnih simptoma ili kašnjenje u obnovi inicijalne razine glukoze u plazmi nakon njegovog maksimalnog smanjenja uzrokovano infuzijom standardne količine inzulina služi kao pokazatelj kršenja u kontraregulacijskom sustavu.

Pitanje je mogu li se simptomi hipoglikemije po sebi pojaviti bez hipoglikemije, kao odgovor na brzo smanjenje visoke koncentracije glukoze u plazmi. Iako je na ovo pitanje nemoguće točno odgovoriti, postoje dokazi da ni brzina ni stupanj takvog smanjenja ne služe kao signal za oslobađanje proturegulatornih hormona, jedini signal je samo nizak nivo glukoze u plazmi.

Vrijednosti praga ove razine različite su kod različitih ljudi, ali s normalnim ili povišenim koncentracijama glukoze, izlučivanje proturegulatornih hormona se ne povećava. Adrenergički simptomi opaženi na pozadini hiperglikemije najvjerojatnije su posljedica agitacije ili kardiovaskularnih mehanizama.

Hipoglikemija kod dijabetesa može biti uzrokovana i drugim faktorima. Na primjer, oštećenje bubrega kod dijabetesa često prati smanjenje potrebe za inzulinom i, ako se njegova doza ne promijeni, može se razviti očigledna hipoglikemija. Mehanizam smanjenja potražnje za inzulinom u takvim slučajevima nije jasan.

Iako se kod dijabetičke nefropatije poluživot inzulina u plazmi povećava, uloga drugih faktora također je neosporna. Hipoglikemija može biti posljedica nadbubrežne insuficijencije autoimune prirode - jedna od manifestacija Schmidtovog sindroma, koja je češća u bolesnika s dijabetesom nego u općoj populaciji.

Kod nekih bolesnika razvoj hipoglikemije povezan je s visokim titrom antitijela na inzulin u krvi. U takvim slučajevima nije poznat tačan mehanizam nastanka hipoglikemije. Ponekad pacijenti s dijabetesom mogu razviti insulinoma. Vrlo rijetko postoji stalna remisija vanjsko tipičnog dijabetesa.

Razlozi za to su nejasni, ali simptomi hipoglikemije kod prethodno dobro kompenziranih pacijenata često mogu biti prvi znak. Treba naglasiti da su napadi hipoglikemije opasni i, ako se često ponavljaju, predstavljaju ozbiljne komplikacije ili čak smrt.

Reaktivna hiperglikemija koja se razvija nakon napada hipoglikemije uslijed oslobađanja proturegulatornih hormona naziva se fenomenom Somogy. Treba pretpostaviti kad god se otkriju oštre promjene razine glukoze u plazmi u kratkom vremenu, čak i ako se pacijent ne žali.

Takve brze fluktuacije razlikuju se od pomaka primijećenih tijekom povlačenja inzulina kod prethodno dobro kompenziranih pacijenata; u drugom slučaju hiperglikemija i ketoza razvijaju se postepeno i ravnomjerno u 12-24 sata.

Prekomjerni apetit i porast tjelesne težine na pozadini povećane hiperglikemije mogu ukazivati ​​na prekomjernu dozu inzulina, jer je smanjenje tjelesne težine (obično zbog osmotske diureze i gubitka glukoze) obično karakteristično za lošu nadoknadu.

Ako sumnjate na fenomen Somojija, trebali biste pokušati smanjiti dozu inzulina čak i ako nema posebnih simptoma pretjerane inzulinizacije. U bolesnika koji koriste infuzione inzulinske pumpe čini se da je fenomen Somoji rjeđi nego kod onih koji primaju konvencionalnu inzulinsku terapiju ili višestruke pojedinačne injekcije inzulina.

Fenomen jutarnje zore naziva se povećanjem glukoze u plazmi u rano jutro, za šta su potrebne velike količine inzulina za održavanje euglikemije. Iako se, kao što je gore spomenuto, rana jutarnja hiperglikemija može povezati s noćnom hipoglikemijom, fenomen jutarnje zore kao takav smatra se neovisnim o mehanizmu fenomena Somoji.

Glavna važnost se daje noćnom otpuštanju hormona rasta. U ranim jutarnjim satima zabilježeno je i ubrzanje čišćenja inzulina, ali to vjerovatno ne igra vodeću ulogu. Može se razlikovati fenomen jutarnje zore od posthipoglikemijske hiperglikemije, u pravilu, određivanjem nivoa glukoze u krvi u 3 sata ujutro.

To je važno, jer je fenomen Somoji moguće eliminirati smanjivanjem doze inzulina do određenog razdoblja, a fenomen jutarnje zore, naprotiv, zahtijeva povećanje doze inzulina za održavanje normalne razine glukoze. Usmeno znači.

Za liječenje bolesnika s dijabetesom koji nije ovisan o insulinu, a koji se ne može nadoknaditi dijetalnom prehranom, često se koriste preparati sulfonil-uree. Nije teško koristiti ove tvari, a one su naizgled bezopasne.

Zabrinutosti izražena u izvještajima Univerzitetske dijabetološke grupe (UDG) o mogućem povećanju smrtnosti od koronarne srčane bolesti kao posljedica upotrebe ovih sredstava uglavnom su otklonjena zbog upitnosti plana studije.

S druge strane, raširena upotreba oralnih sredstava ometa mišljenje da bolja kompenzacija za dijabetes može usporiti razvoj njegovih kasnijih komplikacija. Iako se kod nekih bolesnika s relativno blagim tijekom dijabetesa, razina glukoze u plazmi normalizira pod utjecajem oralnih agenasa, ali kod bolesnika s visokom hiperglikemijom ona, ako se smanji, nije normalna.

Stoga trenutno veliki postotak pacijenata s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu prima inzulin. Pripravci sulfonilureje uglavnom djeluju kao stimulans izlučivanja inzulina p-ćelijama.

Međutim, paradoksalno poboljšanje metabolizma glukoze u nedostatku stalnog porasta razine inzulina objašnjeno je kada je pokazano da se s povećanjem glukoze do razine primijećene prije liječenja, koncentracija inzulina u plazmi kod takvih bolesnika povećava na više razine nego prije liječenja.

Stoga ove tvari prvo pojačavaju izlučivanje inzulina i na taj način smanjuju glukozu u plazmi. Kako se koncentracija glukoze smanjuje, smanjuje se i nivo inzulina, jer je glukoza u plazmi glavni poticaj za lučenje inzulina.

U takvim uvjetima, inzulinogeni učinak lijekova može se otkriti povećanjem sadržaja glukoze na početno povišenu razinu. Činjenica da preparati sulfoniluree nisu efikasni u IDDM-u u kojem se smanjuje masa p-ćelija, potvrđuje ideju vodeće uloge djelovanja ovih lijekova u pankreasu, mada su nesumnjivo važni i vanparektetski mehanizmi njihovog djelovanja.

Spojevi poput glipizida i glibenklamida efikasni su u manjim dozama, ali u drugom se pogledu ne razlikuju mnogo od dugotrajnih sredstava poput klorpropamida i butamida. Pacijentima sa značajnim oštećenjem bubrega treba propisati butamid ili tolazamid (Tolazamid), jer se metaboliziraju i inaktiviraju samo u

Klorpropamid je u stanju osjetiti bubrežne tubule na djelovanje antidiuretskog hormona. Dakle, pomaže nekim pacijentima s djelomičnim dijabetesom insipidusom, ali s dijabetesom može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu.

Kod upotrebe oralnih sredstava hipoglikemija je rjeđa nego kod upotrebe inzulina, ali ako se ona pojavi, obično se manifestuje jača i duža. Neki pacijenti trebaju masovne infuzije glukoze nekoliko dana nakon uzimanja posljednje doze sulfonilureje.

Zbog toga je u slučaju hipoglikemije kod pacijenata koji primaju takve lijekove neophodna njihova hospitalizacija. Ostali oralni lijekovi efikasni kod dijabetesa kod odraslih uključuju samo biguanide.

Ovi spojevi se obično koriste samo u kombinaciji sa preparatima sulfonilureje, kada se adekvatna kompenzacija ne može postići samo uz pomoć ovih poslednjih. Budući da su mnoge publikacije povezale upotrebu fenformina s razvojem laktične acidoze, Uprava za hranu i lijekove zabranila je kliničku upotrebu ovog spoja u Sjedinjenim Državama, s izuzetkom nekih slučajeva kada se i dalje koristi u istraživačke svrhe.

U drugim se zemljama još uvijek koriste fenformin i drugi biguanidi. Ne smiju se prepisivati ​​pacijentima s bubrežnom patologijom i treba ih otkazati ako se pojave mučnina, povraćanje, proliv ili bilo koje od njih povezane bolesti.

Oni pacijenti koji često određuju koncentraciju glukoze u krvi kako bi odabrali dozu inzulina mogu lako utvrditi prosječnu koncentraciju šećera. Trenutno većina dijabetologa koristi određivanje nivoa hemoglobina A1c kako bi dugotrajno procjenjivali stepen kompenzacije kako bi provjerili tačnost samokontrole.

Pothranjenost i ubrizgavanje

Još jedan mogući razlog zašto je pacijentov šećer u krvi ujutro veći nego uveče zbog loše prehrane.

Ako zadnji obrok prije spavanja sadrži veliku količinu masti i ugljikohidrata, razina glukoze ujutro će biti vrlo visoka. Prehrambena prilagodba pomoći će i smanjenju jutarnjeg šećera (nakon posta) i izbjegavanju prilagođavanja inzulina i povećanju doze lijekova koji snižavaju glukozu.

U bolesnika sa šećernom bolešću oblik inzulina ovisan može prouzrokovati porast šećera zbog nepravilne injekcije. Važno je zapamtiti sljedeća pravila i ni u kojem slučaju ih ne zapostavljati.

  1. Injekcije dugog inzulina postavljaju se u bedro ili zadnjicu. Injekcije ovog lijeka u želudac dovode do smanjenja trajanja lijeka i smanjuje njegovu efikasnost.
  2. Mesto ubrizgavanja treba redovno menjati. Tako ćete spriječiti stvaranje tvrdih pečata, koji ometaju normalnu apsorpciju hormona.
  3. Pri ubrizgavanju na koži bi se trebao stvoriti mali nabor. To će spriječiti ulazak hormona u mišić, što može značajno smanjiti njegovu efikasnost.

Mnogi se pitaju zašto je šećer u krvi kod pacijenta uveče veći nego odmah ujutro. U stvari, ovo je normalno stanje, tijekom noćnog odmora šećer bi se trebao lagano smanjiti pod utjecajem inzulina ili metformina, u odnosu na večernje pokazatelje.

Kako izbjeći greške?

Često morate sami da prilagodite tretman, bez konsultacije sa lekarom. Da biste spriječili pogreške, morate stalno voditi dnevnik u koji ćete bilježiti pokazatelje glukoze, količinu primijenjenog lijeka i jelovnik.

To će vam omogućiti da pratite dinamiku rasta ili smanjenja glukoze u krvi, ovisno o broju lijekova i vremenu njihove primjene.

Ipak, ako nije moguće sniziti jutarnju glukozu, potrebno je konzultirati se s endokrinologom. Konsultacija sa stručnjakom pomoći će da se izbjegnu moguće pogreške u liječenju i upozori na razvoj komplikacija.

Ako financijske mogućnosti to dopuštaju, pacijentima se savjetuje da nabave inzulinsku pumpu, čija upotreba uvelike olakšava uvođenje i prilagođavanje.

Informacije na web mjestu pružaju se isključivo u popularne obrazovne svrhe, ne zahtijevaju referencu i medicinsku ispravnost, nisu upute za djelovanje. Ne bavite se lečenjem.

Zašto se opaža taj fenomen

Ako govorimo o fiziološkoj hormonskoj regulaciji tijela, tada je povećanje monosaharida u krvi ujutro norma. Ovo se dešava zbog svakodnevnog oslobađanja glukokortikoida, čije se maksimalno oslobađanje izvodi ujutro.

U zdrave osobe oslobađanje glukoze nadoknađuje se inzulinom koji gušterača proizvodi u pravoj količini. Kod šećerne bolesti, ovisno o vrsti, inzulin se ili ne proizvodi u količini koja je potrebna tijelu, ili su receptori u tkivima otporni na njega. Rezultat je hiperglikemija.

Vrlo je važno odrediti nivo šećera nekoliko puta u toku dana, kako bismo na vrijeme otkrili pojavu jutarnje zore.

Koja je opasnost sindroma jutarnje zore i kako dijagnosticirati pojavu?

Također, nije isključen razvoj akutnih stanja uslijed oštrih kolebanja šećera u krvi. Takva stanja uključuju komu: hipoglikemijsku, hiperglikemijsku i hiperosmolarnu. Te se komplikacije razvijaju brzinom munje - od nekoliko minuta do nekoliko sati. Nemoguće je predvidjeti njihov napad na pozadini već prisutnih simptoma.

Tabela "Akutne komplikacije dijabetesa"

Ovo stanje je opasno jaka hiperglikemija, koja ne prestaje do trenutka primjene inzulina. A kao što znate, snažne promjene koncentracije glukoze u krvi čija je norma od 3,5 do 5,5 mmol / l, doprinose brzom razvoju komplikacija.

Također, sindrom jutarnje zore opasan je po tome što se pojavljuje više puta, ali se javlja kod pacijenta svaki dan na pozadini prekomjerne proizvodnje kontra-hormonskih hormona. Iz tih razloga je metabolizam ugljikohidrata poremećen, što značajno povećava rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija.

Vrijedi napomenuti da je važno moći razlikovati učinak jutarnje zore od fenomena Somoji. Dakle, posljednji fenomen karakterizira kronično predoziranje inzulina, koje nastaje na pozadini stalne hipoglikemije i posthipoglikemijskih reakcija, kao i zbog nedostatka bazalnog inzulina.

Da biste otkrili jutarnju hiperglikemiju, trebali biste svake noći izmjeriti koncentraciju glukoze u krvi. Ali generalno, takvu akciju je preporučljivo provoditi od 2 do 3 noću.

Ako u tom vremenskom periodu nije došlo do značajnog pada koncentracije glukoze u krvi u odnosu na ponoć, već, naprotiv, postoji ujednačen porast pokazatelja, tada možemo govoriti o razvoju učinka jutarnje zore.

Pogledajte video: 869-2 Be Organic Vegan to Save the Planet, Multi-subtitles (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar