Prvi simptomi dijabetesa

Endokrina patologija gušterače jedna je od rijetkih koja je prilično dobro proučena, ali istovremeno je s njom povezan ogroman broj smiješnih nagađanja.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Kako mogu pouzdano shvatiti iz prvih znakova da se dijabetes razvija? Koja je razlika između simptoma početne bolesti kod žena, muškaraca i djece? Postoje li preventivne metode i alati za zaštitu od razornih metaboličkih poremećaja?

Otkrivanje dijabetesa

Svaki je organizam jedinstven, a simptomi iste bolesti mogu se manifestirati u različitoj mjeri. Moguć je i opasan asimptomatski početak dijabetesa. U takvim slučajevima ili kada je potrebno potvrditi dijagnozu, razjasniti vrstu bolesti, provodi se niz specijalnih pretraga krvi i urina.

Da biste uspostavili bolest pankreasa, možete koristiti:

  • test tolerancije na glukozu
  • analiza glikovanog hemoglobina,
  • otkrivanje C peptida,
  • fiksiranje prisutnosti šećera, acetona u urinu.

U bolnici s sveobuhvatnim pregledom od strane medicinskih specijalista endokrinolozi postavljaju tačnu dijagnozu u različitim fazama (normalna ili dekompenzacija dijabetesa). Ponekad se uz dobre rezultate ispitivanja bolest može pouzdano dijagnosticirati samo razvojem dijabetičkih komplikacija (vaskularna ateroskleroza, smanjen vid, krvarenje desni).

Za liječenje dijabetičkih poremećaja potrebno je:

  • dodatni unos hipoglikemijskih sredstava (tablete, injekcije insulina),
  • dozirana fizička aktivnost,
  • Pridržavanje prehrambenih ograničenja koja vrijede za ugljikohidratnu i masnu hranu.

Nedovoljno lučenje inzulina pomoću gušterače dovodi do kršenja svih vrsta metabolizma (proteina, masti, ugljikohidrata). Brzina reakcija u tijelu se mijenja: neke ubrzavaju, druge usporavaju. Kao rezultat toga, dolazi do neravnoteže procesa, koju je vrlo teško obnoviti. Dakle, povećana razgradnja masti dovodi do pojave ketonskih tijela u urinu. Zbog smanjenja alkalnog okruženja u krvi, velika količina masnih kiselina ulazi u jetru.

Kod dijabetesa dolazi do povećanog stvaranja holesterola. Sinteza proteina se, nasuprot tome, smanjuje. Otpornost na infekcije opada. Značajni gubici tekućine dovode do dehidracije. Zajedno sa urinom, iz njega se uklanjaju elementi u tragovima i soli (kalijum, hloridi, azot, kalcijum, fosfor, magnezijum). Zato je važno što prije otkriti fatalne poremećaje u organskom sistemu.

Znakovi dijabetesa

U vezi sa padom imuniteta kod pacijenata obje vrste, indeks infekcije raste, može se razviti tuberkuloza, upalne bolesti mokraćovoda i bubrega (pijelonefritis).

Glavne primarne pritužbe pacijenata su sljedeće:

  • poremećen metabolizam tečnosti (žeđ, suva sluznica, učestalo mokrenje),
  • oštra promjena težine (gubitak kilograma s prvom vrstom bolesti i dodavanje sa drugom),
  • pogoršanje općeg stanja (smanjena radna sposobnost i pamćenje, slabost),
  • pojava svrbeža, stvaranje upale pustule na koži,
  • očiti nervni poremećaji (poremećaj spavanja, razdražljivost),
  • pojava bola (glavobolja, u predelu srca, mišići mišića).

Kod metaboličkih poremećaja simptomi se ne pojavljuju odvojeno, već se u agregatu pojavljuje čitav dijabetički sindrom.

Trudnice bi trebale posebno obratiti pažnju na simptome dijabetesa na početku bolesti. Prema statistici, do 2% svih trudnoća javlja se u izraženoj toleranciji na glukozu. Utvrđeno je da što se jača patologija deklariše u odgovornom periodu, to je veći rizik od njenog razvoja kod žene nakon porođaja.

Za intrauterini razvoj djeteta s hiperglikemijom (povišenom glukozom) majke postoji visoki rizik perinatalne smrtnosti, urođenih malformacija i napredovanja dijabetesa 5–10 godina nakon rođenja. U većini slučajeva pokazatelji visoke glikemije žene koja je rodila su normalizovani.

Pojedinačni znakovi metaboličkih poremećaja

Prvi simptomi dijabetesa povezani su s disfunkcijama mokraćnog, reproduktivnog, živčanog, probavnog sustava. Dakle, učestalo mokrenje je uočljivije noću, kada je osoba u mirovanju.

Poremećaji spavanja mogu se očitovati nesanicom noću i pospanošću tokom dana. Žene primjećuju smanjenje libida (seksualni nagon), muškarci - potenciju. Pojavljuju se gljivične bolesti noktiju i genitalija. Neki pacijenti uspijevaju primijetiti kako kapi urina ostavljaju bjelkaste mrlje na tamnom platnu.

Pacijenti se žale na osebujne fluktuacije apetita: na početku bolesti se povećava, s manifestacijama ketoacidoze (prisutnost ketonskih tijela, acetona u urinu) i smanjuje se do potpune averzije prema hrani. Kod adolescenata sa slabim živčanim sustavom metabolički poremećaji mogu se sakriti iza stanja anoreksije.

Sezonalnost bolesti u periodima sa nestabilnom temperaturom i velikom vlagom, zaraznim zaraznim bolestima vezanim za porast broja virusa (rubeola, zaušnjak).

Dijabetes tipa 2 često se naziva porodičnim oblikom bolesti. Zbog činjenice da započinje s lagano pretjeranom ili smanjenom proizvodnjom hormona gušterače, stanice tijela postaju otporne (slabo osjetljive) na inzulin. Za razliku od prve, kod druge vrste bolesti apsorpcija šećera u crijevima je normalna. Oštećen je njegov prelazak iz krvi u različite ćelije u tijelu.

Naučnici su otkrili da je s početkom nastanka početne faze šećerne bolesti funkcionalna aktivnost beta ćelija endokrinog organa već opala za više od polovine, što je dovelo do povećanja razine glikemije. Bez obzira na to jesu li se pokazali prvi znakovi dijabetesa ili ne, vaskularne komplikacije se neminovno počinju razvijati.

Prve znakove dijabetesa treba podvrgnuti refleksiji i pravilnom liječenju. Bolest drugog tipa, koja je prošla fazu dekompenzacije, može preći u stabilno normalno stanje. Odgovorni pacijenti nikada ne mogu imati pitanja o liječenju inzulinom, vaskularnim problemima, amputacijom udova.

Prevencija dijabetesa je pravilna prehrana, prevencija dugotrajnog emocionalnog preopterećenja i zaraznih posljedica. To se posebno odnosi na osobe rizične sa jednim ili dva bolesna roditelja.

Pogledajte video: Kako da prepoznate simptome dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar