Glucophage XR

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Glukofag. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o upotrebi glukofaga u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi glukofaga u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje dijabetesa tipa 2 kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav i interakcija lijeka s alkoholom.

Glukofag - oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Glukofag smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca.

Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin (aktivna supstanca lijeka Glucophage) potiče sintezu glikogena, utječući na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Uz to, ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i TG.

Dok uzimate Glucofage, tjelesna težina pacijenta ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Sastav

Metformin hidroklorid + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja lijeka unutra, Glucophage se prilično u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Vrlo se malo metabolizira i izlučuje bubrezima.

Indikacije

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

  • u odraslih, kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili sa inzulinom,
  • u djece starije od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji.

Obrasci za izdavanje

Obložene tablete od 500 mg, 850 mg i 1000 mg.

Tablete dugog djelovanja od 500 mg i 750 mg (Long).

Upute za upotrebu i režim rada

Lijek se uzima oralno.

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima

Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Doza održavanja lijeka obično je 1500-2000 mg dnevno. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze.

Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Pacijenti koji primaju metformin u dozama od 2-3 g dnevno mogu se prebaciti na primjenu lijeka Glucofage 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju planiranja prijelaza s uzimanja drugog hipoglikemijskog lijeka: morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem glukofaga u gore navedenoj dozi.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza glukofaga je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Djeca i tinejdžeri

U djece starije od 10 godina, Glucophage se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 1 put dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Stariji pacijenti

Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora biti odabrana pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (za određivanje sadržaja serumskog kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Glukofag treba uzimati svakodnevno, bez prekida. Ako se liječenje prekine, pacijent treba obavijestiti liječnika.

Lijek se uzima oralno. Tablete se progutaju cijele bez žvakanja, isperu s malom količinom vode.

500 mg tablete sa produženim oslobađanjem

Lijek se uzima tokom večere (1 put dnevno) ili za vrijeme doručka i večere (2 puta dnevno). Tablete treba uzimati samo uz obroke.

Doza lijeka određuje se na osnovu sadržaja glukoze u krvnoj plazmi.

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima

Lijek Glucofage Long propisan je u početnoj dozi od 500 mg (1 tableta) 1 put dnevno tokom večere.

Kod prelaska sa Glucofagea (tablete s uobičajenim oslobađanjem aktivne tvari), početna doza Glucofage Long trebala bi biti jednaka dnevnoj dozi Glucofagea.

Titracija doze: ovisno o sadržaju glukoze u krvnoj plazmi, svakih 10-15 dana doza se polako povećava za 500 mg do maksimalne dnevne doze.

Maksimalna dnevna doza Glucofage Long je 2 g (4 tablete) 1 put dnevno tokom večere.

Ako se kontrola glukoze ne postigne na maksimalnoj dnevnoj dozi koja se uzima jednom dnevno, tada možete razmotriti podjelu ove doze na nekoliko doza dnevno prema sljedećoj shemi: 2 tablete za vrijeme doručka i 2 tablete za vrijeme večere.

Kada se koristi lijek Glucofage Long zajedno s inzulinom, uobičajena početna doza lijeka je 500 mg (1 tableta) jednom dnevno, a doza inzulina odabira se na temelju rezultata mjerenja glukoze u krvnoj plazmi.

Glukofag Long treba uzimati svakodnevno, bez prekida. Ako se liječenje prekine, pacijent treba obavijestiti liječnika.

Ako preskočite sljedeću dozu, sljedeću dozu treba uzeti u uobičajeno vrijeme. Ne udvostručite dozu lijeka.

Tablete dugog djelovanja 750 mg

Lijek se uzima tokom ili nakon večere (1 put dnevno).

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima

Početna doza obično je 1 tableta 1 put dnevno.

Nakon 10-15 dana liječenja, doza se mora prilagoditi na osnovu rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvi. Sporo povećanje doze pomaže u smanjenju nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Preporučena doza lijeka je 1,5 g (2 tablete) 1 put dnevno. Ako, uzimanjem preporučene doze, nije moguće postići odgovarajuću kontrolu glikemije, moguće je povećati dozu do najviše 2,25 g (3 tablete) jednom dnevno.

Ako se ne postigne odgovarajuća glikemijska kontrola kada se uzimaju 3 tablete od 750 mg jednom dnevno, tada je moguće prijeći na pripravak metformina s uobičajenim oslobađanjem aktivne tvari s maksimalnom dnevnom dozom od 3 g.

Za pacijente koji su već primali liječenje tabletama metforminom, početna doza Glucofage Long trebala bi biti jednaka dnevnoj dozi tableta s uobičajenim otpuštanjem. Pacijentima koji uzimaju metformin u obliku tableta s uobičajenim oslobađanjem u dozi većoj od 2 g ne preporučuje se prelazak na Glucofage Long.

U slučaju planiranja prijelaza s drugog hipoglikemijskog sredstva: potrebno je prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem Glucofage Long u dozi navedenoj.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola koncentracije glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Glucofage Long je 1 tableta 750 mg 1 put dnevno tokom večere, dok se doza inzulina bira na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi.

Posebne grupe pacijenata

U starijih bolesnika i bolesnika sa smanjenom bubrežnom funkcijom doza se prilagođava na osnovu procjene bubrežne funkcije, koja se mora provoditi redovito najmanje 2 puta godišnje.

Glucofage Long se ne smije primjenjivati ​​kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina zbog nedostatka podataka o uporabi.

Nuspojava

  • laktacidoza
  • uz produljenu upotrebu moguće je smanjenje apsorpcije vitamina B12,
  • kršenje ukusa
  • mučnina, povraćanje,
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • nedostatak apetita
  • eritema
  • svrbež
  • osip
  • kršenje pokazatelja funkcije jetre,
  • hepatitis

Nakon prestanka uzimanja Metformina, nuspojave potpuno nestaju.

Kontraindikacije

  • dijabetička ketoacidoza,
  • dijabetički prekom
  • dijabetička koma
  • oštećena bubrežna funkcija (QC)

Farmakološka grupa.

PBX kod. Oralni hipoglikemijski agensi, osim inzulina. Automatska telefonska centrala A10V A02.

Šećerna bolest tipa 2 (ne-inzulinski ovisna) kod odraslih s neučinkovitošću dijetalne terapije i tjelesne aktivnosti (naročito kod bolesnika s prekomjernom težinom), kao monoterapije ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili u kombinaciji s inzulinom.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na metformin ili na bilo koje druge komponente lijeka
  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička koma,
  • oslabljena funkcija bubrega (klirens kreatinina)
  • akutna stanja s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije, kao što su:

dehidracija, teške zarazne bolesti, šok

  • akutne i hronične bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije:

zatajenje srca ili disanja, akutni infarkt miokarda, šok

  • oslabljena funkcija jetre, akutno trovanje alkoholom, alkoholizam.

Doziranje i primjena

Monoterapija ili kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima.

Lijek GlucofageXR1000 mg koristi se jednom dnevno uz obroke u večernjim satima. Maksimalna preporučena doza je 2 tablete dnevno.

Bolesnicima koji se liječe Glucofage XR-om, doza od 2000 mg dnevno ne smije se prekoračiti.

Za pacijente koji su započeli liječenje, obično početna doza Glucophage XR iznosi 500 mg jednom dnevno, tokom obroka u večernjim satima.

Ako se potrebna razina glikemije ne može postići s Glucofage XR u maksimalnoj dozi od 2000 mg, koja se uzima jednom dnevno, doza se može podijeliti u 2 doze (jednom ujutro i jednom navečer, za vrijeme obroka). Ako potrebna razina glikemije ostane nedostižna, možete ukrutiti Glucofage, filmsko obložene tablete, 500 mg, 850 mg, 1000 mg u maksimalnoj preporučenoj dozi od 3000 mg dnevno.

U slučaju prelaska na lijek GlucofageXR, tablete s produljenim oslobađanjem, 1000 mg, potrebno je prekinuti uzimanje drugog antidijabetičkog lijeka.

Prije upotrebe lijeka Glucofage XR 1000 mg, doza se titrira i započinje primjenom Glucofage XR 500 mg.

GlucofageXR1000 mg koristi se kao terapija za održavanje pacijenata koji su već liječeni metforminom.Doza GlucofageXR, tablete sa produljenim oslobađanjem treba biti jednaka dnevnoj dozi tableta s brzim oslobađanjem.

Kombinovana terapija inzulinom .

Da bi se postigla bolja kontrola nivoa glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Obično je početna doza Glucofage XR 500 mg jednom dnevno uz obroke u večernjim satima, a zatim se doza inzulina bira prema rezultatima mjerenja glukoze u krvi.

Glukofag XR, tablete s produljenim oslobađanjem, 1000 mg mogu se koristiti nakon titracije doze lijeka.

U starijih bolesnika oštećena bubrežna funkcija, stoga se doza metformina mora odabrati na osnovu procjene bubrežne funkcije, koju treba provoditi redovito (vidjeti odjeljak „ Značajke aplikacije »).

Neželjene reakcije

Česte nuspojave, posebno na početku liječenja, enudot, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nedostatak apetita.

Nuspojave prema učestalosti pojavljivanja svrstavaju se u sljedeće kategorije:

vrlo često ( > 1/10), često ( > 1/100 i 1/1000 i 1/10000 i 400 ml / min, to ukazuje da se metformin izlučuje zbog glomerularne filtracije i tubularne sekrecije. Nakon uzimanja doze, poluživot je oko 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina, i stoga se poluživot eliminacije povećava, što dovodi do povećanja razine metformina u plazmi.

Koji se lijekovi koriste za liječenje patologije?

Šećerna bolest tipa 2 je endokrina bolest kod koje stanice tijela odbacuju inzulin proizveden od gušterače.

Kao rezultat ovog procesa, ćelije gube osjetljivost na hormon, glukoza ne može prodrijeti u tkiva, nakupljajući se u tijelu.

S druge strane, primećuje se i povećanje nivoa inzulina, jer pankreas počinje da stvara količinu ovog hormona u povećanom volumenu.

Do danas je liječenje šećerne bolesti tipa 2 upotreba jedne od sljedećih grupa medicinskih sredstava:

  1. Lijekovi koji su derivati ​​sulfoniluree. Farmakološki učinak je na poticanje izlučivanja endogenog inzulina. Glavna prednost ove skupine lijekova je laka tolerancija lijeka većine pacijenata.
  2. Medicinski proizvodi iz grupe biguanida. Njihov učinak usmjeren je na smanjenje potrebe za lučenjem inzulina.
  3. Lijekovi koji su derivati ​​tiazolidinola pomažu u snižavanju šećera u krvi i blagotvorno djeluju na normalizaciju lipidnog profila.
  4. Incretini.

Osnova svih lijekova iz grupe biguanida je takva aktivna supstanca kao što je metformin. Šećerna bolest tipa 2 često se očituje zajedno sa otpornošću na inzulin - nesposobnošću stanica da normalno percipiraju hormon koji proizvodi gušterača.

Glavni farmakološki učinci lijekova iz grupe biguanida jesu:

  • dobro smanjuje šećer u krvi
  • regulacija proizvodnje inzulina od strane gušterače, što omogućava smanjivanje njegove prevelike količine u organizmu,
  • ne doprinosi razvoju hipoglikemije.

Osim toga, lijekovi zajedno s pravilnom dijetalnom terapijom omogućavaju vam normalizaciju tjelesne težine i nositi se s pretilošću, što je posebno važno za pacijente s ovom dijagnozom.

Metformin se koristi u liječenju šećerne bolesti bez odsutnosti inzulinske terapije. Usporava apsorpciju glukoze u tankom crijevu i neutralizira njegovu proizvodnju ćelijama jetre.

Broj doza lijeka ovisi o njegovoj dozi.Do danas su takve tablete dostupne sa 400, 500, 850 ili 100 mg aktivnog sastojka u jednoj tableti.

Koji su lijekovi ove skupine predstavljeni na farmakološkom tržištu? Prije svega, ti lijekovi uključuju sljedeća oralna sredstva:

Sastav ovih lijekova ima glavnu aktivnu tvar - metformin, koji se može predstaviti u različitim dozama i, prema tome, ima različito djelovanje. Ovakvi lijekovi se izdaju u gradskim ljekarnama samo na recept.

Glavne indikacije za uporabu lijeka

Glukofag je lijek koji se često propisuje pacijentima sa dijagnozom dijabetesa.

Tablete pomažu u smanjenju glukoze u krvi, a također imaju blagotvoran učinak na smanjenje viška kilograma.

Lijek se koristi ako pacijent ima određene indikacije za upotrebu.

Glavne indikacije za upotrebu lijeka su:

  • dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu kod odraslih kao glavni lijek ili sveobuhvatni terapeutski tijek liječenja,
  • u detinjstvu (posle deset godina).

Lijek koji propiše liječnik nakon dijeta a umjereno vježbanje nije pokazalo pozitivan rezultat.

Pored toga, korisni učinci Glucophage tableta su sljedeći:

  1. Pomaže u zaštiti mozga od starenja što mu omogućava da se koristi u profilaktičke svrhe protiv Alzheimerove bolesti.
  2. Povoljno djeluje na stanje krvnih sudova i arterija. Dakle, uz pomoć Metformina može se spriječiti razvoj vaskularne ateroskleroze, zatajenje srca, hipertenzija i vaskularna kalcifikacija.
  3. Smanjuje vjerovatnost za rak.
  4. Aktivno utječe na poboljšanje potencije kod muškaraca, što je oslabljeno kao posljedica raznih senilnih bolesti.
  5. Neutralizira razvoj osteoporoze kod dijabetičara. Posebno često žene pate od lomljivih kostiju nakon menopauze, jer dolazi do značajnog smanjenja hormona - estrogena.
  6. Povoljno utiče na rad štitne žlezde.
  7. Ima zaštitnu funkciju u odnosu na respiratorni sistem.

Glavna razlika između glukofaga je manifestacija efekata kao što su:

  • postoji proces aktivacije i oksidacije tjelesne masti,
  • ugljikohidrati koji ulaze u tijelo zajedno s hranom apsorbiraju se u zidove gastrointestinalnog trakta u minimalnoj količini,
  • postoji stimulacija i aktiviranje prerade glukoze u mišićnim tkivima,
  • nivo lošeg holesterola u organizmu je smanjen,
  • zahvaljujući svim gore navedenim efektima, višak kilograma polako odlazi.

Upravo zbog toga glukofag često koriste dijabetičari, pogotovo kada čak i pažljivo pridržavanje dijetalne terapije ne donosi odgovarajući rezultat.

Farmakološka svojstva medicinskog proizvoda

Glavni aktivni sastojak lijeka Glucofage xp je metformin hidroklorid; silicij dioksid, povidon, magnezijev stearat i makrogol koriste se kao pomoćne komponente.

Metformin je supstanca iz grupe biguanida sa učinkom za snižavanje šećera.

Treba napomenuti da priprema tableta pomaže normalizaciji razine glukoze u krvnoj plazmi, a također regulira skokove šećera nakon jela.

Učinkovitost lijeka je manifestacija tri glavna svojstva aktivne komponente:

  1. Pomaže u smanjenju stvaranja glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu.
  2. Povećava osjetljivost ćelija i tkiva na hormon inzulin, što povoljno utječe na sakupljanje i izlučivanje glukoze u krvi.
  3. Usporava apsorpciju glukoze u crevima.

Nakon uzimanja tableta, glavna aktivna komponenta se odmah raspoređuje po tkivima u tijelu, a praktično se ne vezuje za proteine ​​u krvi.

Kao što je pokazano u uputstvima Glucofage xp 500, lijek se izlučuje iz tijela nepromijenjen.

Glavna prednost takvog medicinskog proizvoda je ta što uzimanje lijeka ne izaziva razvoj hipoglikemije, kao što je to često slučaj sa derivatima sulfoniluree.

Upute za upotrebu lijeka

Način primjene, količina i doziranje lijeka propisuje lekar.

Doze ovise o težini patologije, starosti pacijenta i njegovoj ukupnoj kliničkoj slici.

Treba imati na umu da danas postoji nekoliko vrsta ovog lijeka koji se razlikuju ovisno o količini aktivne tvari:

Dostupne su sledeće vrste lekova:

  • Glukofag xr 500 (sadrži pet stotina mg aktivne komponente)
  • Glukofag xr 850,
  • Glukofag xr 1000.

Lijek u obliku tableta mora se koristiti kao neovisni lijek ili u kombinaciji s drugim lijekovima za snižavanje šećera, ovisno o preporukama liječnika.

Počevši s terapijskim tečajem liječenja Glucofage xr, početna doza je postavljena na 500 mg aktivnog sastojka. Lijek se uzima uveče, nakon večere. Nakon deset do četrnaest dana, početna doza se po potrebi može prilagoditi, ovisno o rezultatima ispitivanja krvi. Postepeno je i sporo povećanje doza koje smanjuje rizik od nuspojava. Maksimalna moguća doza je uzimanje četiri tablete dnevno, to jest ne više od dvije tisuće miligrama aktivne komponente. Preporučuje se povećati dozu koja se uzima ne više od jednom sedmično za petsto miligrama.

Osim toga, u nekim slučajevima lekar može preporučiti uzimanje leka dva puta dnevno - ujutro i uveče. U ovom se slučaju dnevna norma dijeli na dva puta.

Ponekad se, radi postizanja boljeg rezultata, propisuju tablete Glucofage zajedno s terapijom inzulinom. Ova kombinacija omogućava vam bolju kontrolu nivoa glukoze u krvi.

Manifestacije od kojih nuspojava treba biti oprezan?

Nepravilna upotreba lijeka ili nepoštivanje preporučenih doza mogu dovesti do razvoja neželjenih reakcija.

U slučaju predoziranja lijekom, pacijenta treba odmah hospitalizirati radi pružanja potrebne pomoći. U pravilu se provodi simptomatska terapija. Za brzo uklanjanje lijeka iz tijela koristi se supstanca poput hemodijaze.

Neželjene reakcije koje se mogu javiti tokom terapijskog kursa ovim lekom manifestuju se u obliku:

  1. Početak liječenja može biti praćen manifestnom mučninom, ponekad i povraćanjem. Pacijent se može žaliti na okus metala u usnoj šupljini, bol u trbuhu, pojačani nadimanje, proliv i gubitak apetita.
  2. Tijekom duže upotrebe lijeka može se razviti acidoza jer dolazi do smanjenja količine vitamina B skupine u krvnom serumu. U tom slučaju ljekar donosi odluku o ukidanju lijekova.
  3. oslabljena funkcija jetre i hepatitis lijekova.
  4. Možda je pojava osipa ili svrbeža na koži, razvoj urtikarije, dijabetički dermatitis.

U kombinaciji s određenim lijekovima, pacijenti trebaju biti posebno oprezni jer je rizik od nuspojava i lošeg zdravlja povećan. Zato je lekar koji treba pohađati treba biti informisan o svim popratnim bolestima, kao i o uzimanju drugih lijekova. Istodobna primjena Glucofage xr s diureticima često uzrokuje laktičnu acidozu.

Uzimanje Glucofage xr i klorpromazina istovremeno, dolazi do naglog porasta šećera u krvi i oslobađanje hormona inzulina opada.

Postoje li ograničenja upotrebe lijeka?

Glukofag xr, koji uključuje glavni aktivni sastojak metformin, nije kompatibilan sa istodobnim unosom alkoholnih pića.

Osim toga, danas postoje određena ograničenja u korištenju takvih tableta o kojima morate znati.

Glavne kontraindikacije za upotrebu lijeka:

  1. U prisutnosti povećane razine osjetljivosti na jednu ili više tvari koje čine lijek.
  2. Manifestira se stanje dijabetičke ketoacidoze ili dijabetičkog pretka.
  3. Primećeno je oštećenje bubrega. Dijagnostika pokazuje da je klirens kreatina niži od 60 ml / min.
  4. Teško prenesene zarazne bolesti.
  5. Dehidracija
  6. Razvoj patologija u akutnim ili hroničnim oblicima koji mogu uzrokovati hipoksiju tkiva.
  7. Laktacidoza.
  8. Teške bolesti jetre.
  9. Ne preporučuje se upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja.
  10. U detinjstvu, do deset godina.

Kako bi se izbjegao rizik od razvoja hiperglikemijske kome, lijek se ne preporučuje uzimati istodobno s danazolom.

Stručnjak u videu u ovom članku detaljno će reći o hipoglikemijskom efektu Glucofagea.

Pogledajte video: Glucophage XR For Type 2 Diabetes - Overview (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar