Koje hormone proizvodi gušterača?

Gušterača je važna komponenta ljudskog probavnog sistema. Glavni je dobavljač enzima, bez kojeg je nemoguće potpuno probaviti proteine, masti i ugljikohidrate. Ali oslobađanje soka pankreasa nije ograničeno na njegovu aktivnost. Posebna struktura žlijezde su otočići Langerhansa koji obavljaju endokrinu funkciju, izlučujući inzulin, glukagon, somatostatin, polipeptid pankreasa, gastrin i grelin. Hormoni gušterače su uključeni u sve vrste metabolizma, a kršenje njihove proizvodnje dovodi do razvoja ozbiljnih bolesti.

Endokrini dio gušterače

Ćelije gušterače koje sintetišu hormonski aktivne supstance nazivaju se insulociti. Smješteni su u željezu pomoću grozdova - otočića Langerhans. Ukupna masa otočića je samo 2% mase organa. Po strukturi postoji nekoliko vrsta izolocita: alfa, beta, delta, PP i epsilon. Svaka vrsta ćelija sposobna je da formira i luči određenu vrstu hormona.

Koje hormone proizvodi gušterača?

Lista hormona pankreasa je opsežna. Neki su opisani vrlo detaljno, dok svojstva drugih nisu dovoljno proučena. Prvi je inzulin, koji se smatra naj proučavani hormon. Predstavnici biološki aktivnih materija, koje se nedovoljno proučavaju, uključuju polipeptid pankreasa.

Posebne ćelije (beta ćelije) otočića Langerhansa gušterače sintetišu peptidni hormon koji se zove insulin. Spektar djelovanja inzulina je širok, ali njegova je glavna svrha sniziti nivo glukoze u krvnoj plazmi. Učinak na metabolizam ugljikohidrata ostvaruje se zahvaljujući sposobnosti inzulina:

  • olakšati protok glukoze u ćeliju povećavajući propusnost membrana,
  • stimulišu unos glukoze u ćelije,
  • aktivirati stvaranje glikogena u jetri i mišićnom tkivu, što je glavni oblik skladištenja glukoze,
  • suzbiti proces glikogenolize - propadanje glikogena u glukozu,
  • inhibiraju glukoneogenezu - sintezu glukoze iz proteina i masti.

Ali nije samo metabolizam ugljikohidrata područje primjene hormona. Inzulin može utjecati na metabolizam proteina i masti kroz:

  • stimulacija sinteze triglicerida i masnih kiselina,
  • olakšavanje protoka glukoze u adipocite (masne ćelije),
  • aktivacija lipogeneze - sinteza masti iz glukoze,
  • inhibicija lipolize - raspada masti,
  • inhibicija procesa razgradnje proteina,
  • povećava propusnost ćelijskih membrana za aminokiseline,
  • stimulacija sinteze proteina.

Inzulin pruža tkivu potencijalnim izvorima energije. Njegovo anabolično delovanje dovodi do povećanja depoa proteina i lipida u ćeliji i određuje ulogu u regulaciji rasta i razvoja. Uz to, inzulin utječe na metabolizam vode i soli: olakšava unos kalijuma u jetri i mišićima i pomaže zadržavanju vode u tijelu.

Glavni poticaj za stvaranje i izlučivanje inzulina je porast razine glukoze u serumu. Hormoni takođe dovode do povećanja sinteze inzulina:

  • kolecistokinin,
  • glukagon,
  • insulinotropni polipeptid ovisan o glukozi,
  • estrogeni
  • kortikotropin.

Poraz beta ćelija dovodi do nestašice ili nedostatka inzulina, razvija se dijabetes tipa 1. Pored genetske predispozicije, virusne infekcije, stresni efekti i prehrambene pogreške igraju ulogu u nastanku ovog oblika bolesti. Inzulinska rezistencija (tkivna imunost na hormon) je u osnovi dijabetesa tipa 2.

Peptid koji proizvode alfa ćelije otoka pankreasa naziva se glukagon. Njegov učinak na ljudsko tijelo je suprotan insulinu i sastoji se u povećanju razine šećera u krvi. Glavni zadatak je održavanje stabilne razine glukoze u plazmi između obroka, a obavljaju ga:

  • raspad glikogena u jetri na glukozu,
  • sinteza glukoze iz proteina i masti,
  • inhibicija procesa oksidacije glukoze,
  • stimulacija razgradnje masti,
  • stvaranje ketonskih tela iz masnih kiselina u ćelijama jetre.

Glukagon povećava kontraktilnost srčanog mišića bez uticaja na njegovu ekscitabilnost. Rezultat je povećanje pritiska, snage i otkucaja srca. U stresnim situacijama i za vrijeme fizičkog napora, glukagon olakšava pristup skeletnim mišićima rezervama energije i poboljšava njihovu opskrbu krvlju zbog povećane funkcije srca.

Glukagon potiče oslobađanje inzulina. U slučaju nedostatka inzulina, sadržaj glukagona se uvijek povećava.

Somatostatin

Peptidni hormon somatostatin proizveden od strane delta ćelija otočića Langerhansa postoji u obliku dva biološki aktivna oblika. Inhibira sintezu mnogih hormona, neurotransmitera i peptida.

Hormon, peptid, enzim čija je sinteza smanjena

Prednja žlijezda hipofize

Gastrin, tajin, pepsin, kolecistokinin, serotonin

Inzulin, glukagon, vazoaktivni crijevni peptid, polipeptid pankreasa, bikarbonati

Faktor rasta 1 sličan inzulinu

Somatostatin, osim toga, usporava apsorpciju glukoze u crijevima, smanjuje lučenje klorovodične kiseline, želudačnu pokretljivost i izlučivanje žuči. Sinteza somatostatina raste s visokom koncentracijom glukoze, aminokiselina i masnih kiselina u krvi.

Gastrin je peptidni hormon, koji pored pankreasa proizvodi i ćelije želučane mukoze. Prema broju aminokiselina uključenih u njegov sastav, razlikuje se nekoliko oblika gastrina: gastrin-14, gastrin-17, gastrin-34. Gušterača izlučuje uglavnom potonje. Gastrin je uključen u želudačnu fazu probave i stvara uslove za narednu crevnu fazu:

  • povećanu sekreciju klorovodične kiseline,
  • stimulacija proizvodnje proteolitičkog enzima - pepsina,
  • aktiviranje oslobađanja bikarbonata i sluzi unutrašnjom sluznicom želuca,
  • povećana pokretljivost želuca i creva,
  • stimulaciju izlučivanja crevnih, pankreasnih hormona i enzima,
  • povećavaju opskrbu krvlju i aktiviraju obnavljanje želudačne sluznice.

Stimulira proizvodnju gastrina, na koji utječe želudačno distenziranje tijekom unosa hrane, proizvoda za varenje proteina, alkohola, kafe, peptida koji oslobađa gastrina, izlučenog živčanim procesima u zidu želuca. Razina gastrina raste s Zollinger-Ellison sindromom (tumor otočnog aparata gušterače), stresom, uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Razina gastrina određena je u diferencijalnoj dijagnozi peptičnog čira i Addison-Birmerove bolesti. Ova bolest se naziva i perniciozna anemija. Kod njega je hematopoeza i simptomi anemije uzrokovani ne nedostatkom gvožđa koji je češći, već nedostatkom vitamina B12 i folne kiseline.

Ghrelin proizvode stanice epsilona gušterače i posebne ćelije želučane sluznice. Hormon izaziva glad. U interakciji je s centrima u mozgu, potičući izlučivanje neuropeptida Y koji je odgovoran za poticanje apetita. Koncentracija grelina prije obroka povećava se, a nakon - smanjuje. Funkcije grelina su različite:

  • stimuliše lučenje hormona rasta - hormona rasta,
  • pojačava slinu i priprema probavni sistem za jelo,
  • povećava kontraktilnost želuca,
  • reguliše sekretornu aktivnost gušterače,
  • povećava nivo glukoze, lipida i holesterola u krvi,
  • reguliše tjelesnu težinu
  • pogoršava osjetljivost na mirise hrane.

Ghrelin koordinira energetske potrebe tijela i sudjeluje u regulaciji stanja psihe: depresivne i stresne situacije povećavaju apetit. Uz to, ima učinak na pamćenje, sposobnost učenja, spavanje i budnost. Razina grelina povećava se izgladnjivanjem, gubitkom težine, niskokaloričnom hranom i smanjenjem glukoze u krvi. Sa pretilošću, dijabetes melitus tipa 2, primjećuje se smanjenje koncentracije grelina.

Polipeptid pankreasa

Polipeptid pankreasa produkt je sinteze PP ćelija pankreasa. Pripada regulatorima režima ishrane. Djelovanje polipeptida pankreasa na probavu je sljedeće:

  • inhibira egzokrinu aktivnost pankreasa,
  • smanjuje proizvodnju enzima pankreasa,
  • slabi pokretljivost žučnog mjehura
  • inhibira glukoneogenezu u jetri,
  • pojačava proliferaciju sluzokože tankog creva.

Izlučivanje polipeptida pankreasa doprinosi hrani bogatoj proteinima, postu, fizičkoj aktivnosti, oštrom padu šećera u krvi. Somatostatin i glukoza koji se daju intravenski smanjuju količinu oslobođenog polipeptida.

Za normalno funkcioniranje tijela potreban je koordiniran rad svih endokrinih organa. Kongenitalne i stečene bolesti gušterače dovode do poremećaja lučenja hormona pankreasa. Razumijevanje njihove uloge u sistemu neurohumoralne regulacije pomaže u uspješnom rješavanju dijagnostičkih i terapijskih zadataka.

Nudimo vam da pogledate video o temi članka.

Struktura i funkcija

Gušterača je najveći među endokrinim. Smještena je retroperitonealno. U strukturi razlikuju: zaobljenu glavu, šire tijelo i izduženi rep. Glava je najširi dio, okružena tkivima dvanaestopalačnog crijeva. Obično širina doseže pet cm, debljina 1,5-3 cm.

Telo - ima prednja, zadnja i donja lica. Ispred susjedne stražnje površine želuca. Donja ivica doseže drugi lumbalni kralješak. Dužina je 1,75–2,5 cm. Repni dio usmjeren je straga i lijevo. U kontaktu sa slezinom, nadbubrežnom žlijezdom i lijevim bubregom. Ukupna dužina žlezde je 16–23 cm, a debljina se smanjuje sa tri cm u predelu glave na 1,5 cm u repu.

Duž žlijezde je centralni (Virsungiev) kanal. Na njemu probavni sekret direktno ulazi u dvanaestopalačno crijevo. Struktura parenhima sastoji se od dva glavna dela: egzokrini i endokrini. Razlikuju se po funkcionalnoj vrijednosti i strukturi.

Egzokrin - zauzima do 96% mase, sastoji se od alveola i složenog sistema izlučnih kanala, koji su "odgovorni" za proizvodnju i izlučivanje enzima u probavnom soku kako bi se osigurala probava hrane u crijevima. Njihov se nedostatak ozbiljno odražava na procese asimilacije proteina, masti i ugljikohidrata. Endokrini dio - formiran nakupljanjem ćelija u posebnim otočićima Langerhans. Ovdje dolazi do izlučivanja hormona važnih za tijelo.

Karakterizacija hormona pankreasa

Razmotrit ćemo glavne funkcije hormona u njihovoj strukturi, utjecaj na organe i tkiva ljudskog tijela.

Predstavlja strukturu polipeptida. Struktura se sastoji od dva lanca aminokiselina povezanih mostovima. Priroda je po svinjama i zečevima oblikovala najsličnije građe ljudskom inzulinu. Pokazalo se da su ove životinje najprikladnije za dobivanje preparata iz hormona pankreasa. Hormon se proizvodi beta ćelijama iz proinzulina odvajanjem c-peptida. Otkriva se struktura gdje se taj proces odvija - Golgijev aparat.

Glavni zadatak inzulina je reguliranje koncentracije glukoze u krvi uz pomoć njegovog prodora u masna i mišićna tkiva u tijelu. Insulin potiče pojačanu apsorpciju glukoze (povećava propusnost ćelijskih membrana), njenu akumulaciju u obliku glikogena u mišićima i jetri. Rezerve koriste tijelo s naglim porastom potrošnje energije (povećana fizička aktivnost, bolest).

Međutim, inzulin inhibira ovaj proces. Takođe sprečava razgradnju masti i stvaranje ketonskih tela. Stimulira sintezu masnih kiselina iz produkata metabolizma ugljikohidrata. Snižava holesterol, sprečava aterosklerozu. Hormon igra važnu ulogu u metabolizmu proteina: aktivira potrošnju nukleotida i aminokiselina radi sinteze DNK, RNK, nukleinskih kiselina i odlaže razgradnju molekula proteina.

Ti su procesi važni za formiranje imuniteta. Inzulin potiče prodiranje aminokiselina, magnezijuma, kalijuma i fosfata u stanice. Regulacija količine inzulina potrebna ovisi o nivou glukoze u krvi. Ako se formira hiperglikemija, tada se povećava proizvodnja hormona i obrnuto.

U obdužnici medule nalazi se zona koja se naziva hipotalamus. Sadrži jezgro, koje prima informacije o višku glukoze. Povratni signal prelazi preko nervnih vlakana do beta ćelija gušterače, tada povećava stvaranje inzulina.

S padom glukoze u krvi (hipoglikemija), jezgre hipotalamusa inhibiraju svoju aktivnost, odnosno smanjuje se lučenje inzulina. Dakle, viši nervni i endokrini centri reguliraju metabolizam ugljikohidrata. Iz autonomnog nervnog sistema vagusni živac (stimulira), simpatički (blokovi) utiču na regulaciju proizvodnje inzulina.

Dokazano je da je glukoza u stanju direktno djelovati na beta ćelije otočića Langerhansa i oslobađati inzulin. Od velike važnosti je aktivnost enzima koji uništava inzulin (inzulinaza). Maksimalno je koncentriran u jetrenom parenhimu i u mišićnom tkivu. Sa prolaskom krvi kroz jetru polovina inzulina se uništava.

Hormon je, poput inzulina, polipeptid, ali u strukturi molekula postoji samo jedan lanac aminokiselina. Po svojim funkcijama smatra se antagonistom inzulina. Nastaje u alfa ćelijama. Glavna vrijednost je raspad lipida u masnom tkivu, povećanje koncentracije glukoze u krvi.

Zajedno s drugim hormonom koji također luči gušteraču, hormon rasta i nadbubrežne hormone (kortizol i adrenalin), štiti organizam od oštrog pada energetske materije (glukoze). Uz to, važna je i uloga:

  • pojačati bubrežni protok krvi,
  • normalizuju holesterol,
  • aktiviranje sposobnosti jetrenog tkiva da se regenerira,
  • u uklanjanju natrijuma iz organizma (ublažava oticanje).

Mehanizam djelovanja povezan je s interakcijom s receptorima stanične membrane. Kao rezultat, povećava se aktivnost i koncentracija enzima adenylat ciklaze u krvi što potiče razgradnju glikogena u glukozu (glikogenoliza). Izlučivanje je regulisano nivoom glukoze u krvi. Sa porastom, proizvodnja glukagona se inhibira, a smanjenje aktivira proizvodnju. Centralni udar vrši prednja hipofiza.

Polipeptid

Njegovo vezivanje događa se samo u probavnom organu. Kako polipeptid djeluje na metaboličke pojave još nije utvrđeno. Kad se polipeptidom reguliše funkcionalnost tijela, ono će početi obuzdavati djelovanje gušterače, gurati produktivnost soka u želucu.

Ako se iz različitih razloga krši struktura tijela, takva tajna u pravom iznosu neće se provesti.

Gastrin potiče proizvodnju hidrogen klorida, povećava produktivnost enzima želučanog soka od strane glavnih stanica organa, stvara i povećava aktivnost bikorbata sa sluzi u želučanoj sluznici, uslijed čega se stvara zaštitna membrana organa od štetnih učinaka pepsina i solne kiseline.

Hormon usporava proces oslobađanja stomaka.To omogućava trajanje efekta pepsina i kiseline na him, potreban za probavljivost hrane. A on je ujedno i da kontrolira postupak razmjene ugljikohidrata, samim tim povećava produktivnost peptida i drugih hormona.

Ostale aktivne tvari

Otkriveni su i drugi hormoni pankreasa.

  1. Lipokain - može potaknuti stvaranje masti i oksidaciju alifatskih monobaznih karboksilnih kiselina, štiti jetru od steatoze.
  2. Centropnein - uzbudljivo djeluje na središte disanja zadnje regije mozga, pomaže opuštanju bronhijalnih mišića.
  3. Vagotonin - povećava aktivnost vagalnog živca, poboljšava njegovo djelovanje na organe.

Koji su lijekovi hormona pankreasa

Važnim se smatraju inzulinski lijekovi, koje proizvode različite farmaceutske kompanije. Lijekovi gušterače razlikuju se po znakovima.

Lijekovi su po porijeklu:

  • prirodni lijekovi - Actrapid, Monotard MC, Insulin GPP traka,
  • sintetički - Homofan, Humulin.

Brzinom napada, trajanjem uticaja:

  • brza i brza efikasnost, lekovi pokazuju svoje dejstvo pola sata nakon primene, dejstvo leka je oko 8 sati - Insuman rapid, Actrapid,
  • prosječno razdoblje utjecaja, koje se javlja 2 sata nakon upotrebe, učinak lijeka do jednog dana - Humulin traka, Monotard MC,
  • prosječno trajanje inzulina sa skraćenom izloženošću, početak djelovanja nakon pola sata - Actrafan HM.

Hormoni su ključni za reguliranje postupaka tjelesne aktivnosti, pa je važno znati strukturu organa, koji hormoni pankreasa postoje i njihove funkcije.

Kada se pojave patologije povezane s probavnim sustavom, liječnik će propisati lijekove za liječenje. Odgovori lekara za pankreatitis pomoći će vam da shvatite šta je uzrokovalo bolest i kako da je izlečite.

Ćelije gušterače i supstance koje proizvode

Pankreas se sastoji iz dva dela:

  • egzokrini ili egzokrini,
  • endokrini.

Glavni pravci funkcionisanja tijela:

  • endokrinog reguliranja tijela, do kojeg dolazi uslijed sinteze velikog broja tajni,
  • varenje hrane uslijed rada enzima.

Starenje organizma doprinosi razvoju fizioloških promjena u tijelu, što dovodi do izmjene uspostavljenog odnosa između njegovih komponenti.

Egzokrinski dio uključuje male lobule formirane od acini pankreasa. Glavne su morfofunkcionalne jedinice organa.

Struktura akinija predstavljena je malim interkalarnim kanalima, kao i aktivnim zonama koje proizvode veliki broj probavnih enzima:

Endokrini dio nastaje iz otočića pankreasa koji se nalaze između acina. Njihovo drugo ime su otočići Langerhans.

Svaka od ovih ćelija odgovorna je za proizvodnju određenih aktivnih tvari:

  1. Glucagon- proizvode ga alfa ćelije. Utječe na povećanje glikemije.
  2. Inzulin. Beta ćelije su odgovorne za sintezu tako važnog hormona. Inzulin pomaže da se iskoristi višak glukoze i održava njegovu normalnu razinu u krvi.
  3. Somatostatin. Proizvode ga D-ćelije. Njegova funkcija uključuje koordinaciju vanjske i unutarnje sekretorne funkcije žlijezde.
  4. Vasoaktivni crijevni peptid - Nastaje zbog funkcioniranja D1 ćelija.
  5. Polipeptid pankreasa. Njegova proizvodnja je uključena u zonu odgovornosti PP ćelija. Kontroliše proces izlučivanja žuči i potiče razmjenu proteinskih elemenata.
  6. Gastrin i somatoliberinkoje su deo nekih ćelija žlezde. Oni utiču na kvalitet soka stomaka, pepsina i hlorovodonične kiseline.
  7. Lipokain. Takvu tajnu čine ćelije kanala organa.

Mehanizam hormonskog djelovanja i funkcije

Potreba tijela za normalnom količinom proizvodnje hormona jednaka je potrebi za osiguravanjem kisika i prehrane.

Njihove glavne funkcije:

  1. Regeneracija i rast ćelija.
  2. Svaka od ovih aktivnih tvari utječe na razmjenu i primanje energije iz primljene hrane.
  3. Prilagođavanje nivoa kalcijuma, glukoze i ostalih važnih elemenata u tragovima koji se nalaze u tijelu.

Supstanca hormona C-peptid je čestica molekule inzulina, tokom čije sinteze prodire u krvožilni sistem, odvajajući se od matične ćelije. Na temelju koncentracije tvari u krvi dijagnosticira se tip dijabetes melitusa, prisutnost neoplazmi i patologija jetre.

Prekomjerna količina ili, obrnuto, nedostatak hormona dovodi do razvoja različitih bolesti. Zbog toga je važno kontrolirati sintezu takvih biološki aktivnih tvari.

Ova tajna zauzima drugo najvažnije mjesto među hormonima u žlijezdi. Glukagon se odnosi na polipeptide niske molekularne težine. Sadrži 29 aminokiselina.

Razina glukagona raste zbog stresa, dijabetesa, infekcija, hroničnog oštećenja bubrega i smanjuje se zbog fibroze, pankreatitisa ili resekcije tkiva pankreasa.

Prekurs ove supstance je proglukagon, čija aktivnost počinje pod uticajem proteolitičkih enzima.

Tijela zahvaćena glukagonom:

  • jetra
  • srce
  • prugasti mišići
  • masno tkivo.

  1. Dovodi do ubrzavanja razgradnje glikogena u ćelijama koje čine skeletni mišić i hepatocite.
  2. Potiče povećanje šećera u serumu.
  3. Inhibira biosintezu glikogena, stvarajući rezervno skladište za ATP molekule i ugljikohidrate.
  4. Oni razgrađuje dostupnu neutralnu masnoću u masne kiseline koje mogu djelovati kao energent, kao i transformirati se u neka ketonska tijela. Ova je funkcija najvažnija kod dijabetesa, jer je nedostatak inzulina gotovo uvijek povezan s povećanjem koncentracije glukagona.

Navedeni efekti polipeptida doprinose brzom porastu vrijednosti šećera u krvi.

Ovaj hormon se smatra glavnom aktivnom supstancom koja se proizvodi u gvožđu. Razvoj se odvija kontinuirano, bez obzira na unos hrane. Koncentracija glukoze utiče na biosintezu inzulina. Njegovi molekuli su u mogućnosti da slobodno prodru u beta ćelije, podvrgavajući se daljnjoj naknadnoj oksidaciji i dovodeći do stvaranja male količine ATP-a.

Kao rezultat ovog procesa ćelije se oslobađaju pozitivnih iona zbog oslobođene energije, pa počinju izbacivati ​​inzulin.

Sledeći faktori doprinose stvaranju hormona:

  1. Povećanje glukoze u krvi.
  2. Konzumiranje hrane koja sadrži ne samo ugljene hidrate.
  3. Učinak pojedinih hemikalija.
  4. Aminokiseline.
  5. Povećani sadržaj kalcijuma, kalijuma i povećanje masnih kiselina.

Smanjenje količine hormona događa se na pozadini:

  • višak somatostatina,
  • aktiviranje alfa adrenergičkih receptora.

  • reguliše metaboličke mehanizme,
  • aktivira glikolizu (razgradnju glukoze),
  • formira rezerve ugljikohidrata
  • inhibira sintezu glukoze,
  • aktivira stvaranje lipoproteina, viših kiselina,
  • inhibira rast ketona, delujući kao toksini za telo,
  • sudjeluje u bioprodukciji proteina,
  • sprječava prodiranje masnih kiselina u krv, smanjujući na taj način rizik od ateroskleroze.

Video o funkcijama inzulina u tijelu:

Polipeptid

Tajna se sastoji od 36 aminokiselina. Izlučivanje hormona proizvode se ćelije koje zauzimaju mjesto u gušterači u regiji glave, kao i u endokrinskim regijama.

  1. Usporava egzokrino funkcioniraju zbog pada koncentracije tripsina, kao i nekih enzima sadržanih u dvanaestopalačnom crijevu.
  2. Utječe na nivo i strukturne karakteristike glikogena proizvedenog u ćelijama jetre.
  3. Opušta mišiće žučne kesice.

Povećanje nivoa hormona događa se pod uticajem faktora kao što su:

  • dugotrajno post
  • hrana bogata proteinima
  • tjelesna aktivnost
  • hipoglikemija,
  • hormoni probavnog sistema.

Do pada razine dolazi zbog unošenja glukoze ili na pozadini somatostatina.

Ova supstanca odnosi se ne samo na gušteraču, već i na želudac. Pod njegovom su kontrolom sve aktivne tvari uključene u probavu. Odstupanja u njegovoj proizvodnji od norme pogoršavaju neispravnost gastrointestinalnog trakta.

  1. Veliki gastrin - na raspolaganju su 4 aminokiseline.
  2. Mikro - sastoji se od 14 aminokiselina.
  3. Mala - u njenom setu je prisutno 17 aminokiselina.

Vrste hormonskih testova

Da biste odredili nivo hormona, izvode se različiti testovi:

  1. Dijagnostički parovi. Ispitivanje krvi vrši se ne samo radi identificiranja aktivnih tvari proizvedenih u organima, već i radi razjašnjenja pokazatelja hormona hipofize.
  2. Stimulacijski testovi, koji podrazumijevaju unošenje tvari koje dovode do aktivacije pogođenih tkiva. Odsustvo rasta hormona znači razvoj oštećenja samog organa.
  3. Supresivni testovi, koji uključuju uvođenje blokatora žlijezda u krv. Odstupanja u radu žlijezde na pozadini izvedene manipulacije ukazivat će na promjenu nivoa hormona.
  4. Biohemija, koja vam omogućava određivanje nivoa mnogih pokazatelja, uključujući kalcijum, kalijum, gvožđe.
  5. Krvni test za enzime.

Uz gore navedene testove, pacijentu se mogu dodijeliti dodatni pregledi koji vam omogućuju da postavite tačnu dijagnozu (ultrazvuk, laparotomija i drugi).

Šta je pankreas?

Ona je jedan od glavnih organa u tijelu. Gušterača obavlja i vanjsku i unutrašnju funkciju. Prvi je stvaranje probavnih enzima koji pomažu probavi hrane. Druga skupina funkcija uključuje proizvodnju hormona uključenih u različite metaboličke procese. U trbušnoj šupljini, otprilike u blizini pupka, nalazi se željezo.

U kojim slučajevima trebam biti oprezan?

Ako se pojave problemi s ovim organom, primijećuju se sljedeći simptomi:

  • oštra bol na levoj strani koja nastaje nakon jela,
  • potpun ili djelomični gubitak apetita,
  • gacenje i nadutost.

Ako se ovi simptomi pojave, obratite se ljekaru. Napisat će uputnicu u laboratoriju koja će se testirati. Glavno je dijagnosticirati bolest na vrijeme kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica.

Gušterača, hormoni i funkcije

Svi hormoni se proizvode od različitih vrsta endokrinih ćelija:

  • Ćelije A odgovorne su za pojavu hormona glukagona ili „hormona gladi“. Sadrže 20% od ukupnog broja. Hormon igra glavnu ulogu u povećanju glukoze u krvi.
  • Ćelija B proizvodi hormon inzulin. U endokrinim ćelijama ih je velika većina. Glavna funkcija je smanjiti glukozu i održavati je u određenoj količini.
  • Ćelija C proizvodi hormon somatostatin. To je 10% od ukupnog broja. Ovaj hormon reguliše i koordinira vanjske i unutarnje funkcije gušterače.
  • PP ćelije odgovorne su za pojavu probavnog polipeptida. Gušterača proizvodi malu količinu hormona. Može se naći u metabolizmu proteina i regulaciji odvajanja žuči.
  • G ćelije proizvode hormon gastrin u malim dozama. Glavni izvor njegovog pojavljivanja je želudačna sluznica. Utječe na izgled probavnog soka, a također regulira sadržaj njegovih komponenti.

Ovo nije cijeli popis emitiranih tvari. Gušterača izlučuje hormon C-peptid, koji je dio inzulina, a nalazi se u metabolizmu ugljikohidrata. Da bi se utvrdio njegov broj, uzima se krv za istraživanje. Na temelju njegovih rezultata zaključuje se koliko inzulina proizvodi žlijezda. Drugim riječima, utvrdite nedovoljnost ili višak dotične tvari.

Ostali hormoni koje proizvodi gušterača sadrže se u malim količinama. Njihov potrebni volumen formiraju druga tijela. Primjer je hormon tiroliberin, koji se u značajnoj količini luči hipotalamus.

Kao što je ranije objavljeno, inzulin je značajan element koji se pojavljuje u različitim procesima. On igra posebnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata. Uz to, prisutan je u biohemijskim reakcijama koje se javljaju tokom života. Glavne funkcije:

  • Regulacija metabolizma glukoze Hormon se transportira u različite mišiće i sprječava nastanak glikemije.
  • Osiguravanje vitalne aktivnosti tijela ispunjavanjem jetre i ostalih mišića glukozom.
  • Akumulacija potrebne količine glukoze i njeno taloženje u obliku glikogena u jetri i mišićima.
  • Ubrzavanje pojave lipida i posljedično sudjelovanje u metabolizmu lipida.
  • Koordinacija metabolizma proteina. Potiče sintezu dovoljnog broja aminokiselina koje doprinose brzom rastu ćelija.

Glavna funkcija je regulirati količinu šećera u krvi i prenijeti potrebnu količinu u organe, mišiće i tkiva. Hormon koji proizvodi gušterača, inzulin, pretvara glukozu u glikogen. Potonji se zauzvrat nakuplja u jetri i predstavlja izvor vitalne aktivnosti u opasnim situacijama. Popis prednosti inzulina tu ne završava. Nedovoljnost ovog hormona dovodi do poremećaja metabolizma.

Hormonski glukagon

Količina glukagona u krvi, u odnosu na prethodni hormon, nekoliko je puta manja. Međutim, metabolizam ugljikohidrata nije potpun bez njega, a također uz njegovu pomoć osigurava se kontrola glukoze u krvi. Glukagon je proizvod inzulina, stoga povećava količinu šećera u krvi. Međutim, to je samo jedna od funkcija hormona. Učestvuje u drugim procesima:

  • pomaže u razgradnji masti i kontroli kolesterola
  • sudjeluje u metabolizmu magnezijuma i oslobađa tijelo viška natrijuma i fosfora,
  • podržava rad srca,
  • utiče na proizvodnju insulina od strane B ćelija,
  • kontrolira količinu holesterola i dovodi ga u normalno stanje,
  • obnavlja oštećena područja jetre,
  • kada se dogodi prenapona, velika količina glukoze ulazi u krvotok, što pri interakciji s adrenalinom daje dodatnu energiju.

Ćelije A proizvode glukagon u sledećim okolnostima:

  • nizak šećer u krvi
  • tjelesna aktivnost
  • neuhranjenost u različitim dijetama,
  • prenaponski napon,
  • unošenje u krv velike doze adrenalina.

Nedovoljnost ovog hormona u krvi ukazuje na razne bolesti, poput pankreatitisa. Prekomjerni glukagon ukazuje na pojavu glukagona (tumora). U ovom se slučaju razina tvari diže do visokih granica. Takođe, višak glukagona ukazuje na dijabetes, pankreatitis i cirozu.

Hormonski somatostatin

Drugi značajan hormon je somatostatin. Proizvode ga C ćelije u gušterači i crevima. Osim toga, nalazi se na listi hormona koje proizvodi hipotalamus. Naziv "somatostatin" je njegova glavna svrha. Smanjuje proizvodnju drugih hormona i hranjivih sastojaka koji se nalaze u ljudskom tijelu.

Glavne funkcije somatostatina:

  • smanjenje šećera
  • obustavljajući proizvodnju glavnih hormona i supstanci koje se nalaze u tijelu,
  • utiče na stvaranje gastrina i hlorovodonične kiseline,
  • reguliše cirkulaciju krvi u trbuhu,
  • ograničavajući razgradnju šećera u hrani,
  • efekti na sintezu probavnih tvari.

Ispitivanjem hormona pankreasa i njihovim karakteristikama naučnici su mogli razviti lijekove.

Lijekovi koji sadrže inzulin

Pripravci hormona gušterače mogu se izrađivati ​​od prirodnih i sintetskih tvari. Koriste se za liječenje bolesti kod kojih je uočen nedostatak inzulina. U praksi se koriste tri vrste: svinjetina, govedina i ljudska. Najčešće se koristi prva vrsta. Svi lijekovi prolaze temeljitu filtraciju. Kao rezultat toga nastaju kristalni, monopični i monokomponentni agensi. Danas se insulin dobija iz žlezde životinja, kao i druge metode:

  • od hemijskih elemenata
  • ekstrakcija supstanci iz pankreasa,
  • upotreba polusintetici,
  • genetski inženjerstvo.

Polusintetika i genska metoda se koriste češće. Prva vrsta hormona dobije se iz svinjskog inzulina. U ovom se slučaju alaninske aminokiseline zamjenjuju treoninom. U budućnosti će se svi lijekovi proizvoditi genetskim inženjeringom.

Po trajanju djelovanja hormona je:

  • Jednostavno - beznačajno trajanje djelovanja, tvari se nalaze u tijelu 3 sata. Ti čisti insulini se primenjuju supkutano.
  • Dugoročni učinak - To je suspenzija inzulina s visokim sadržajem joniziranog cinka.
  • Mešoviti efekat je kristalna supstanca na bazi inzulina i cinka koja se proizvodi od goveđeg inzulina.

Lijekovi glukagon

Hormoni gušterače koje proizvode ćelije A i B usko su povezani. Potonji se koriste za povećanje količine glukoze u tijelu. Zbog antispazmodijskog dejstva koristi se u lečenju dijabetesa melitusa, kao i kod psihičkih poremećaja. Lijek se može primijeniti bilo kojom metodom: intravenski, intramuskularno i subkutano.

Somatostatin lijekovi

U medicinskoj dokumentaciji postoje i druga imena ovog hormona: modastatin i stilamin. Primjenjuje se u liječenju čira, problema s jednjakom, gastritisa i drugih bolesti kod kojih dolazi do velikog gubitka krvi. Somatostatin je potreban osobi koja ima stvaranje čireva i drugih formacija u pankreasu, crevima i žučnoj kesici.

Lijek kapaljkom ulazi u tijelo. Predstavljen za nekoliko dana.

Upotreba

Ne preporučuje se upotreba svih lijekova iz hormona gušterače samostalno. Prvo morate proći medicinski pregled i proći potrebne testove. Hormonski lijek bira endokrinolog prema rezultatima studije. Predoziranje dovodi do ozbiljnih posljedica. Sa viškom inzulina u tijelu, razina glukoze opada. Prijeti komom ili smrću.

Postavka zadatka

Hormoni pankreasa distribuiraju se putem krvi putem organa zajedno s enzimima kisika i hranjivih sastojaka. Oni igraju važnu ulogu u ljudskom tijelu.

Hormoni pankreasa obavljaju sljedeće funkcije:

  • Rast i popravak tkiva.
  • Učešće u metaboličkim procesima.
  • Regulacija šećera, kalcijuma i drugih supstanci koje se nalaze u tijelu.

Hormoni pankreasa mogu biti deficitarni ili prekomjerni. To dovodi do različitih bolesti. Utvrditi uzrok i izliječiti ga je težak zadatak koji iziskuje mnogo napora. Dijagnozu postavlja endokrinolog na osnovu studija i laboratorijskih testova. Obavezno uradite hemiju krvi i analizu hormona.

Najčešća bolest je dijabetes. Gušterača mora biti zaštićena, jer postoje mnoge druge ozbiljne bolesti koje štetno utiču na život osobe.

Pankreatitis

Druga bolest je pankreatitis. Da biste ga izliječili, morate se pridržavati dijeta - to je glavno pravilo. Ako se ne primijeti, bolest može preći u kronični stadij.

Uz pankreatitis ili drugu bolest pankreasa, primjećuju se sljedeći simptomi:

  • bol na levoj strani
  • znojenje
  • žuta proteina kože i oka,
  • slabost
  • povraćanje
  • proliv
  • visoka groznica.

Da biste izbjegli probleme s gušteračom, morate se pridržavati nekoliko pravila. Prije svega, slijedite određenu dijetu. Zabranjeno je jesti dimljenu, začinjenu, slanu hranu, kao i odustati od loših navika. Jedite u malim dozama 5-6 puta dnevno.

Važno! Svakodnevna prehrana treba nadoknaditi troškove fizičke aktivnosti.

Sudbina gušterače zavisi od osobe. Ako prepoznate težinu bolesti ovog organa, pacijent će imati priliku spasiti važan organ. Kršenje se može dogoditi u bilo kojem dijelu. Glavna stvar je dijagnosticirati i započeti liječenje na vrijeme.

Važno! Samo-lijek je strogo zabranjen.

Samo-lijek je oduvijek bio opasan po zdravlje. Da, vrlo je često moguće izliječiti bolest, ali barem se kao posljedica nepravilne uporabe lijekova razviju ozbiljniji problemi. Bolje je trošiti novac na specijaliste i visokokvalitetne lijekove, nego hvatati se za posljednje žice.

Pogledajte video: Držite dijabetes pod kontrolom na prirodan način (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar